Home | Pensii | Pensia Anticipata in 2014;

Pensia Anticipata in 2014;

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Pensia Anticipata in 2014;

Pensia anticipata, Actele necesare, Termene de acordare, dupa depunerea documentelor, Formular Tipizat. Afla aici raspunsul la intrebarea: Cand ma pot pensiona anticipat ? ; In cazul in care ma angajez mai primesc pensia anticipata ? etc

Extras din Legea Sistemului Unitar de Pensii :

Art. 62. – (1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.
(2) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), pentru obţinerea pensiei anticipate, pe lângă condiţiile prevăzute la alin. (1) este necesară şi realizarea stagiului minim de cotizare în
specialitate prevăzut în anexa nr. 6 şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
a) sunt trecute în rezervă/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii limitei de vârstă în grad prevăzută de statutul cadrelor militare/poliţiştilor/funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sau ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
b) sunt trecute în rezervă sau direct în retragere/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) şi g).
(4) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii în care se stabileşte cel al pensiei pentru limită de vârstă.
Art. 63. – La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută la art. 62 alin. (1) nu poate fi cumulată cu nici o altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.
Art. 64. – (1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate.
(2) Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile prevăzute la alin. (1) se face din oficiu.

DE RETINUT :

    Potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, intrată în vigoare la data de 01.01.2011, pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.

Faţă de legislaţia anterioară, care prevedea acordarea pensiei anticipate pentru asiguraţii  care au depăşit stagiul complet de cotizare cu cel puţin 10 ani, prezenta lege este mai generoasă.
        
    La stabilirea acestei categorii de pensii nu sunt luate în considerare perioadele asimilate stagiului de cotizare (stagiul militar obligatoriu, perioada studiilor superioare absolvite la zi, pensionarea de invaliditate, scoala militara);

    Perioadele asimilate stagiului de cotizare se vor valorifica la trecerea la pensia pentru limită de vârstă;

    Este interzis cumulul pensiei anticipate cu venituri obţinute în calitatea de asigurat obligatoriu al sistemului unitar de pensii publice; excepţia o reprezintă consilierii locali şi consilierii judeţeni. Pentru a evita înregistrarea unor debite reprezentând drepturi încasate necuvenit, persoana aflată în situaţie de cumul al pensiei anticipate cu alte venituri de natura celor menţionate mai sus trebuie să solicite casei teritoriale de pensii/casei de pensii sectoriale care achită drepturile suspendarea plăţii pensiei anticipate;

    Trecerea de la pensia anticipată la pensia pentru limită de vârstă se face din oficiu,  spredeosebire de legislaţia anterioară, care condiţiona această trecere de depunerea unei cereri de către pensionar;

    Reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută pentru pensia anticipată nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere prevăzută de lege sau de alte acte normative.

În cazul persoanelor asigurate care fac parte din cadrele militare în activitate, a poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, Legea nr.263/2010 impune obligativitatea realizării stagiului minim de cotizare în specialitate şi regăsirea în anumite situaţii expres prevăzute de lege.

ACTE NECESARE LA DOSAR:

Pentru a beneficia de pensia anticipata, solicitantul trebuie sa depuna, la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu, o cerere pentru inscrierea la pensie anticipata, insotita de:

 

 

 • carnetul de munca (original si copie);
 • alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca;
 • adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca pentru perioada 01.04.1992-01.04.2001, in situatia in care acestea nu sunt inregistrate in carnetul de munca;
 • adeverinta privind  incadrarea activitatii in fostele grupe I si/sau II de munca (unde este cazul);
 • procura speciala pentru mandatar (unde este cazul);
 • alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie.

Formular Tipizat   

CERERE PENTRU ACORDAREA PENSIEI DE LIMITA DE VARSTA
PENSIEI ANTICIPATE / PENSIEI ANTICIPATA PARTIALA
Nr.__________ din ____________
Catre
CASA JUDETEANA DE PENSII PUBLICE __________________
Subsemnatul (a ) __________________________________, cu codul
personal de asigurari sociale ___________________________, domiciliat (a)
in localitatea __________________, str.________________, nr. ___, bl.____,
sc. ____, et.____, ap. ____, judetul ______________, posesor act identitate,
seria _______, nr. ____________, eliberat de ________________, la data de
____________, nascut(a) la data de _____________, in localitatea /judetul,
fiul (fiica ) lui _______________ si al (a) _______________, solicit inscrierea
la pensie de limita de varsta/ pensie anticipata / pensie anticipata partiala cu
data de ________________.
In acest scop depun urmatoarele acte :
- Carnetul de munca seria ________ nr. ___________original si copie
- Carnetul de asigurari sociale seria ______ nr. _____ original si copie
- Livret militar seria _____ nr. _____ original si copie
- Adeverinta certificare perioada de studii invatamant superior
nr._____din _________
- Adeverinta privind sporurile la salariu_____________________
- Adeverinta privind conditiile de munca ____________________
- Dovada certificare stagiu de cotizare _____________________
- Dovada incetarii calitatii de asigurat ________________________
- Adeverinta din care sa rezulte achitarea contributiei de asigurari
sociale pana la data solicitarii drepturilor __________________
Declar pe proprie raspundere, sub sanctiunile prevazute de Codul Penal,
pentru declaratii neadevarate ca :
- sunt / nu sunt asigurat (a)
- primesc / nu primesc o alta pensie sau ajutor social
- primesc / nu primesc indemnizatie
- primesc / nu primesc indemnizatie de somaj, alocatie de sprijin
- primesc/ nu primesc indemnizatie de handicapat
- primesc / nu primesc indemnizatie D-l nr. 118/1990 CEC ___________
- primesc / nu primesc indemnizatie L nr.189/2000 CEC ____________
Ma oblig a anunta in termen de 15 zile, Casa Judeteana de Pensii, orice schimbare ce va surveni in cele declarate mai sus.
In cazul in care nu-mi voi respecta declaratia asumata prin prezenta, ma oblig sa restitui integral sumele incasate nelegal, suportand rigorile legii.
Am completat si am citit cu atentie continutul declaratiei de mai sus, dupa care am semnat.
DATA _______________ SEMNATURA

Ianuarie 2014.

Cere detalii la office@pensiata.ro .

Subscribe to comments feed Comments (44 posted)

avatar
nistor adina 05/11/2014 19:18:46
buna seara , ma numesc adina si sunt nascuta in 13 04 1961. am 30 de ani vechime in munca din care 10 ani 7 luni in gr I si 6 ani si 6 luni gr II , restul fara grupa . Imi puteti spune , va rog, data la care ma pot pensiona? va multumesc cu stima Adina nistor
avatar
Livia Smeu 10/10/2014 20:34:48
Buna ziua,
V-as ruga sa ma ajutati sa aflu cand pot iesi la pensie anticipata daca sunt nascuta in 4.04.1958, nu am avut grupa si am lucrat pana in prezent 32 de ani. Va multumesc.
avatar
Ioan Covaciu 13/10/2014 08:00:37
Stimată LIVIA SMEU,
răspunsul (vești bune !) la intrebarea dumneavoastră a fost expediat pe adresa de e-mail.
Vă doresc să aveți puterea de a lua cea mai înțeleaptă decizie în privința pensionării.
avatar
tanase mihaela 30/07/2014 21:43:53
buna ziua va rog sa mi spune ti daca ma pot pensiona am lucrat 18 ani cu grupa a2a de munca si in strainatate 4 ani si 7 luni ,pot sa mi adaug acesti ani in Romania? Va multumesc
avatar
george 19/03/2014 19:25:51
Sint nascut in 14 06 1955.am lucrat din 20 08 1977 pina in 03 11 1990 in aviatie in conditi speciale. Din 1992 pina in 1999 am lucrat in taximetrie.VArog sa imi spuneti daca scoala militara se trece la vechime am lucrat un an inainte de scoala.Cind pot sa ies la pensie. Va multumesc.
avatar
ROCSOREANU 12/02/2014 14:29:35
Buna ziua,
As dori sa aflu data la care ma pot pensiona anticipat fara penalizare, avand in vedere datele de mai jos :
- data nasterii - 16.02.1958
- vechime in munca - data angajarii 25.08.1975-pana in prezent
- somaj - din 13.09-31.10.2001
- si 3 luni intrerupere in 1990
avatar
Ioan Covaciu 10/07/2014 19:01:51
Stimate Rocșoreanu, răspunsul la întrebarea dumneavoastră a fost expediat pe adresa de e-mail. Vești interesante !
avatar
maria maraciuc 26/01/2014 18:16:20
Buna ziua .Ma numesc Maria nascuta in 06 12 1960 am o vechime de 36 ani dintre care 10 ani gr 2. Cind pot sa ies la pensie ,anticipat s au limita de virsta si cu ce penalizare?
Va multumesc.
avatar
maria maraciuc 28/01/2014 21:27:46
Ma numesc maria am 36 ani vechime din care 10 ani gr 2 de munca cind pot iesi la pensie anticipat s au limita de virsta ?
Va multumesc.
avatar
Ioan Covaciu 29/01/2014 22:56:02
Stimata Maria raspunsul la intrebarea dumneavoastra a fost expediat pe adresa de e-mail.
Va doresc sanatate si la vremea ei o pensie cat mai MARE !
avatar
cojocaru anca doina 27/11/2013 12:17:53
Buna ziua ma numesc Cojocaru Anca va rog sa imi spune-ti si mie cind as putea sa ies la pensie anticipat avind virsta de 55 ani si o vechime de 27 ani si 2luni va multumesc;
avatar
Ioan Covaciu 29/01/2014 22:59:09
Stimata Cojocaru Anca, in functie de data nasteri veti iesi la pensie dupa 61 de ani, cel mai tarsiu la 61 ani si 3 luni. Pentru a va putea pensiona anticipat trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare de minim 31 ani. O data de nastere m-ar fi ajuta pentru un raspuns mai exact.
avatar
Georgiana 12/10/2013 18:28:01
Buna ziua

Eu indeplinesc conditiile de pensionare anticipata avand 36 ani si 7 luni vechime dintre care 11 ani 90% grupa II , totallizand 38 ani si 11 luni vechime. Voi depune dosarul de pensionare anticipata, eu acum sunt si agent de asigurari, deci persoana fizica autorizata, dupa pensionare mai pot lucra in asigurari ca agent, sau trebuie sa astept pensionare defintiva pentru aceasta activitate?
avatar
Ioan Covaciu 29/01/2014 23:01:53
Stimata Giorgiana, pensia anticipata si pensia anticipata partiala nu se pot cumula cu venituri pentru care este obligatoriu sa platiti CAS.
Veti putea accesa Pensia Anticipata Partiala si apoi sa o suspendati daca doriti sa activati incontinuare ca agent de asigurari.
avatar
morariu onorica 03/06/2013 20:19:22
Buna ziua, ma numesc Morariu Onorica, sunt la pensie anticipata partial (pensie de asigurari sociale dupa cum se specifica pe decizie), am o vechime in munca de 36 ani, 4 luni si 9 zile, cu o pensie de 530 lei, fiind penalizata cu 45%. Aceasta penalizare este foarte mare dupa anii cotizati. Penalizarea va dura pana la realizarea stagiului complet de 38 ani si 4 luni sau pana la trecerea la pensie pentru limita de varsta. Cat va fi pensia la limita de varsta? Va multumesc!
avatar
Ioan Covaciu 08/06/2013 11:45:10
Stimata Morariu Onorica, diminuarea pensiei de 45% se va pastra pana la intrarea in pensie la Limita de Varsta, data de la care veti primi valoarea pensiei trecuta in decizie fara diminuare;
Daca in aceasta perioada, de anticipare, intrerupeti pensia anticipata partiala si realizati venituri, acestea se vor lua in calcul pentru Pensia la Limita de varsta;
Va doresc santate si o pensie cat mai MARE !
avatar
simona smarandache 14/05/2013 20:52:29
Buna ziua,

Tatal meu este nascut in anul 1963, si lucreaza neintrerupt din anul 1971.
Poate iesi la pensie mai devreme de a implina varsta de 65 ani ? Daca da, care sunt conditiile ?

Multumesc frumos pentru raspuns!
Reply Thumbs Up Thumbs Down
-1
Report as inappropriate
avatar
Ioan Covaciu 08/06/2013 11:41:40
Stimata Simona,
va rog sa revedeti datele transmise deoarece tatal dumnevoastra nu s-a putut angaja la 8 ani;
Altfel daca s-a nascut in 1953 si are peste 35 ani vechime "in campul muncii" se poate pensiona de la 60 de ani prin Pensie Anticipata Partiala cu o diminuare de 45%;
Daca realizeaza 43 de ani vechime in campul muncii poate accesa pensia anticipata fara diminuare/penalizare;
Va doresc sanatate iat tatalui dumneavoastra o pensie cat mai mare !
1 2 3 next total: 23 | displaying: 1 - 10

Post your comment

 • Bold
 • Italic
 • Underline
 • Quote

Please enter the code you see in the image:

Captcha
 • Email to a friend Email to a friend
 • Print version Print version
 • Plain text Plain text

Tagged as:

anticipata

Rate this article

5.00