Home | Pensii | Pensia Alimentara

Pensia Alimentara

By
Font size: Decrease font Enlarge font
Copii raman la mijloc ; Copii raman la mijloc ;

Cine plateste Pensia Alimentara ? Cat plateste ? Pana cand plateste pensia alimentara ? Care parinte trebuie sa o plateasca ? Poate fi platita pensia alimentara de catre alta persoana ? Se poate renunta la pensia alimentara ?Pensia alimentara in UE; Ce se intampla daca platitorul nu plateste pensia alimentara din rea-credinta ? Acte necesare;

Parintii trebuie sa cada de acord cu privire la contributia lor la cheltuielile pentru cresterea, educarea si pregatirea profesionala a copiilor.
Acest acord nu produce efecte daca nu este incuviintat de instanta judecatoreasca ( art. 42 alin ultim Codul Familiei ). Instanta de judecata va stabili, prin hotararea de divort, contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare si pregatire profesionala ale copilului, obligand pe parintele care nu a primit copilul sa plateasca celuilalt parinte sau persoanei careia i-a fost incredintat copilul suma fixata pentru intretinere. In acelasi sens, daca fiecare dintre parinti a primit in grija lui cate un copil, parintele care realizeaza un venit mai mare este obligat sa contribuie si el la intretinerea celuilalt copil, deoarece amandoi copii trebuie sa beneficieze deopotriva de posibilitatile materiale mai largi ale parintelui ce realizeaza un venit mai mare si sa aiba acelasi nivel de trai.

Conform Codului Familiei, art. 94 alin. (1), se stabileste ca pensia de intretinere se plateste din „mijloacele" debitorului, adica veniturile din munca cu caracter periodic si continuu si alte sume care se platesc in temeiul raporturilor de munca, care au caracter de continuitate.

Pensia de intretinere stabilita prin hotarare judecatoreasca este datorata de catre parintele care nu creste copilul pe toata perioada cat copilul este minor, pana la 18 ani, dar si dupa aceasta varsta, daca copilul isi continua studiile in sistem de invatamant, dar numai pana la implinirea varstei de 25 de ani.

Una dintre cele mai mari responsabilitati ale tatalui (ori, mai rar, ale mamei) dupa pronuntarea divortului consta in plata pensiei de intretinere care sa asigure bunastarea copiilor.

Cine plateste pensia alimentara?
Dupa incredintarea copilului unui dintre parinti, la solicitarea acestuia, celalalt va fi obligat de catre instanta la plata unei "pensii de elimentare". Aceasta obligatie se stabileste sub forma unei sume fixe, datorate lunar, sau sub forma unei cote procentuale din retributia lunara a celui ce are obligatia de intretinere.
Partile pot conveni asupra pensiei printr-o invoiala reciproca sau, in cazul in care nu reusesc sa o faca, obligatia de retinere va fi stabilita printr-o hotarare judecatoreasca. Incazul in care copilul este minor, cererea de chemare in judecata este facuta de reprezentantul legal al minorului, iar instanta de judecata va stabili pensia.

Cat timp se plateste pensia alimentara ?Pensia de intretinere este datorata pana la majoratul copilului. Insa, daca acesta decide sa dea admitere intr-o institutie de invatamant superior, va continua sa primeasca pensia de intretinere pana la finalizarea studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 25 de ani. Pensia trebuie platita indiferent de forma de invatamant frecventata de copil si chiar daca cesta primeste bursa. Renuntarea la pensia de intretinere nu poate fi ratificata decat dupa ce s-a constatat ca posibilitatile materiale ale parintelui care a renuntat sunt suficiente pentru a asigura copilului cele mai bune conditii de trai.

Pensia alimentara se poate majora/micsora ?
Pensia se poate majora sau micsora pe tot parcursul timpului, insa pentru aceasta trebuie inaintata instantei cate o actiune la fiecare crestere/scadere de salariu a tatalui. Toate actiunile de stabilire a pensiei de alimentare sau de majorare a acesteia nu sunt supuse taxei de timbru.

Numarul copiilor conteaza la stabilirea valori pensiei alimentare?
Desigur. Pentru un singur copil, suma nu va depasi un sfert din venitul parintelui obligat la plata pensiei, in timp ce pentru doi micuti va fi cel mult egala cu o treime din venitul parintelui care nu a primit custodia. Iar pentru trei sau mai multi copiii, pensia nu trebuie sa depaseasca jumatate din venitul parintelui obligat la plata pensiei.

Neplata cu rea-credinta a pensiei alimentare/intretinere constituie infractiunea de abandon de familie.
 Codul Penal prevede ca neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere (pensie alimentara) stabilita pe cale judecatoreasca se pedepseste cu inchisoare de la unu la trei ani sau cu amenda. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Acte necesare :Copii dupa certificatul de casatorie, dupa cel de nastere al copilului, dupa cartea de identitate, taxele de timbru si timbrul judiciar, adeverinta de salariat, actiunea catre instanta competenta.

De retinut !
Nu ezita sa discuti cu avocatul care te reprezinta toate aspectele ulterioare divortului care te ingrijoreaza. Este important ca solicitarea pensiei de intretinere sa fie mentionata in actiunea de divort, deoarece, in caz contrar, exista posibilitatea ca instanta sa nu ia in considerare o cerere ulterioara.

Pensia de intretinere in UE
Normele privind pensia de întreţinere stabilită în urma unui divorţ diferă de la o ţară la alta.
Chiar dacă legislaţia tuturor statelor membre prevede obligativitatea ajutorului acordat partenerului căruia îi sunt încredinţaţi copiii, valoarea acestuia variază.
În cazurile care implică mai multe ţări (foştii parteneri locuiesc în ţări diferite/ au locuit împreună într-o ţară, dar unul dintre ei s-a mutat în alta/ locuiesc în altă ţară decât cea de origine etc.), beneficiarul pensiei de întreţinere îşi poate pune întrebări privind plata acesteia: în ce ţară şi cărei instanţe trebuie să i se adreseze?
În prezent, hotărârile judecătoreşti privind pensia alimentară pronunţate într-un stat membru pot fi declarate cu titlu executoriu în orice altă ţară a UE, printr-o procedură simplificată.
Aflaţi informaţii despre procedura de executare, procedura simplificată şi autorităţile competente din fiecare ţară a UE:
Începând din iunie 2011, partenerul care doreşte executarea în altă ţară din UE a unei hotărâri judecătoreşti privind pensia de întreţinere se poate adresa instanţelor din:

 •     ţara în care unul dintre foştii parteneri are reşedinţa obişnuită;
 •     ţara al cărei cetăţean este unul dintre foştii parteneri;
 •     ţara în care locuiesc ambele părţi sau, dacă una dintre părţi s-a mutat, ţara în care au locuit împreună ultima oară, timp de cel puţin un an;
 •     ţara ale cărei instanţe sunt competente să se pronunţe în orice litigiu matrimonial în cazul respectiv - ex. ţara în care a fost pronunţată hotărârea de divorţ.

www.pensiata.ro


Afacerea TA merita sa fie vazuta ! Cere detalii la office@pensiata.ro .

Subscribe to comments feed Comments (8 posted)

avatar
claudia 15/05/2014 07:26:08
Fostul meu sot nu a platit pensia alimentara de 2 ani. Exista o plangere facuta la sectia de politie facuta facuta,la 3 luni dupa ce nu a mai platit.in tot acest timp s-a sutras de la cercetari.De curand a fost gasit si a dat o declaratie ca in termen de 30 de zile va achita suma restanta pe cei 2 ani din urma. Acest lucru nu s-a intamplat,iar dosarul dumnealui a fost trimis de care sectia de politie ,catre Parchet. Ce i se poate intampla acolo? Cam ce ar putea dispune parchetul avand in vedere ca exista o declaratie proprie ,ca el se invoieste ca in termen de 30 de zile, sa vireze in contul minorei suma restanta? Multumesc.
avatar
Ioan Covaciu 15/05/2014 10:58:46
Stimata Claudia, functie de ce va hotărî instanța fostul soț se poate alege cu o amendă sau închisoare între 1 și 3 ani;
avatar
Fahum 03/04/2014 19:24:30
Bogdan, trebuie sa reocunsc cu mana pe inima ca si eu as proceda la fel ca si tine.Cind e vorba sa salvezi o viata e altceva..Le multumesc tuturor care vor sa ma ajute si o fac..dar am spus deja de mai multe ori doar cei ce isi permit si asta nu ii afecteaza material, nu mi-ar place sa stiu ca cineva renunta la o cafea, la un film sau la ori ce pentru ca eu sa am internet.. chiar nu doresc.Am un mare respect pentru felul cum gindesti .Si da..eu am un pachet Romtelecom..care contine Internet Click Net, Tv Dolce cu programele standard (mai putine nu se poate) si telefon fix. asa a fost oferta si am ales-o deoarece alte firme de cablu si Net nu au acoperire in zona mea..si da am reocunscut ca e un moft, dar unu extrem de util pentru cineva ca mine mai ales pe timp de iarna cind nu pot iesii din casa.Stii..e una cind ai in cont un miliard si donezi 20 lei si alta cind traiesti dintr- o pensie de 200 de lei si donezi 20 http://xlagtgqj.com qfhgtb [link=http://kktkknsby.com]kktkknsby[/link]
avatar
Jagriti 29/03/2014 15:07:14
bogdan, ştii bine că nu te pot şterge din listă pentru<a href="http://wilxypcpar.com"> ftuapl</a> că părerea ta nu coincide cu a mea. ar fi o copilărie. acest post nu a fost ge2ndit ca cineva să mă aprecieze sau să mă laude pentru că vreau să mă implic puţin een acest caz. chiar nu vreau să par mama tuturor răniţilor, pentru că nu sunt şi nici nu vreau să fiu. aş dori eensă să găsim o cale pentru ca ninu să eenceapă să producă şi să ve2ndă acele sticle pentru a se eentreţine.i-am citit povestea pe eendelete şi ştiu (cred că ştie şi el) că a greşit el eensuşi foarte mult. că a luat unele decizii fără să se ge2ndească la urmări.eente2mplător cunosc o persoană cu handicap locomotor care este expert contabil, are o firmă proprie cu ce2ţiva angajaţi, conduce o maşină mercedes adaptată, locuieşte la etajul al trei-lea şi glumim ame2ndoi că va avea un porsche anul viitor.ninule, am deja semnale că prietenii mei te vor ajuta. vreau să te ge2ndeşti serios la priorităţile tale şi la ideea comercializării acelor sticle pe care le faci. te voi contacta luni, probabil pe e-mail, pentru detalii. een plus, cele scrise de mine privind renunţarea la cafea, mersul pe jos sau alte soluţii sunt nişte voalate metafore. ce2nd eşti implicat eentr-o astfel de campanie, ştiu din experienţă, mulţi motivează că nu pot ajuta pentru că nu au cu ce. dacă pot să beau cafea, eenseamnă că pot să mi-o permit, dacă pot să merg pe jos, eenseamnă că am cu ce, dacă pot să eemi cumpăr o carte sau o revistă, o tinichea pe care oricum n-o voi purta, eenseamnă că nu sunt chiar pe margine
avatar
Valdelice 28/03/2014 16:06:20
VASILE Posted on A aparut in MONITORUL OFICIAL nr. 64 din 26 inuraaie 2012 , LEGEA nr. 303 din 28 iunie 2004 (**republicata**)(*actualizata*)privind statutul judecatorilor si procurorilor(actualizata pana la data de 26 inuraaie 2012*)Si acum, atentie ce apare la ART. 82*)alin.7(7) Judece3torii şi procurorii pot opta eentre pensia de serviciu şi pensia din sistemul public. Judece3torii şi procurorii militari pot opta eentre pensia de serviciu şi pensia militare3 de serviciu .Intrebare: mai exista pensie militara de serviciu ?Si la ART. 85*)alin.2(2) Pensiile de serviciu ale judece3torilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş preve3zute la art. 84 se actualizeaze3 ori de ce2te ori se majoreaze3 indemnizaţia brute3 lunare3 a unui judece3tor şi procuror een activitate, een condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea een considerare, een procent, a sporurilor intrate een baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime. Dace3 een urma actualize3rii rezulte3 o pensie de serviciu mai mice3, judece3torul sau procurorul eeşi poate pe3stra pensia aflate3 een plate3.Deci la ei se poate ??!!!!!!!!!!!!!!!CE PARERE AVETI DE ACESTE PREVEDERI ?NE POATE AJUTA INVOCAREA LOR IN PROCESELE NOASTRE ?
avatar
Corina 27/04/2013 19:26:18
Ce bine ca este penala neplata pensiei alimentare !
avatar
Ana 27/04/2013 19:25:04
Foarte util !
avatar
Maria 27/04/2013 19:23:15
Pensia alimenara se poate obtine ,deasemenea cu ajutorul unui mediator. Departe de salile de tribunal si de cheltuili suplimentare data de timbrare s.a.m.d. In calcularea cuantumului pensiei alimentare se tine cont atat de interesul superior al copilului cat si de poasibilitatile si veniturile parintilor. Cel mai important este faptul ca prin mediere oamenii inceteaza sa fie soti dar gasesc o cale de a fi in continuare parinti.
total: 7 | displaying: 1 - 7

Post your comment

 • Bold
 • Italic
 • Underline
 • Quote

Please enter the code you see in the image:

Captcha
 • Email to a friend Email to a friend
 • Print version Print version
 • Plain text Plain text

Tagged as:

alimentara, pensia alimentara

Rate this article

5.00