Actualizare :

Legea nr. 238/2017 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 32/2017 pentru modificarea Legii nr. 186/2016

Articol unic. –

Se aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 32 din 20 aprilie 2017 pentru modificarea Legii nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 288 din 24 aprilie 2017, cu următoarele modificări și completări:

1. La articolul unic punctul 1, alineatul (1) al articolului 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) Persoanele interesate prevăzute la art. 1 alin. (1) încheie un contract de asigurare socială, până la data de 31 decembrie 2018, potrivit modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.”

La articolul unic punctul 2, alineatul (1) al articolului 6 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 6. -(1) Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 decembrie 2018.”

Perioada de timp în care se poate recupera stagiu de cotizare contributiv s-a prelungit pînă în decembrie 2017 conform Ordonanței de Urgență Nr 32 din 2017.
Ordonanța aduce următoarele completări la legea Nr 186 din 2016:
Articol unic. –
Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 842 din 24 octombrie 2016, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 2, alineatul (1) va avea următorul cuprins: ” Art. 2. –
(1) Persoanele interesate prevăzute la art. 1 alin. (1) încheie un contract de asigurare socială, până la data de 31 decembrie 2017, potrivit modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.”
2. La articolul 6, alineatul (1) va avea următorul cuprins:”Art. 6. -(1) Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 decembrie 2017.”
3. În anexă la articolul 2, alineatul (5) va avea următorul cuprins:”(5) Plata contribuției se efectuează:
a) integral, într-o singură tranșă – până la data de 31 decembrie 2017;
b) în tranșe lunare – până la data de 31 decembrie 2017.”
4. În anexă la articolul 5, alineatul (3) va avea următorul cuprins:”(3) Durata contractului expiră la data de 31 decembrie 2017, cu menținerea efectelor dobândite în temeiul acestuia.”

Legea prevede că ”persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Plata contribuţiei de asigurări sociale ar urma să fie făcută într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, trimestriale sau anuale conform prevederilor Contractului de Asigurare .

„Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă, reglementată de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Baza lunară de calcul prevăzută o constituie cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii contribuţiei de asigurări sociale. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este cel aprobat prin hotărâre a Guvernului. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, iar valoarea câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată. Cota de contribuţie de asigurări sociale care se utilizează la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată”, prevede proiectul de lege.

Precizări:

 1. la calculul cotizației lunare se aplică penalități de întîrziere, astfel că spre exemplu la o cotizație minimă de 240 lei lunar se aplică o penalitate de întîrziere, astfel că media lunară a unui an de vechime este de cca 3000 lei.
 2. Persoanele care au atins vîrsta standard de pensionare (vezi Anexa Nr 5 din Legea 263/2010) nu pot cumpăra vechime retroactiv, asemenea și persoanele care în ultimii 5 ani au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.

date în curs de actualizare
Ianuarie 2018

47 Comentarii

 • Buna ziua,
  Referitor la articolul dvs ”persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”.

  Ma intereseaza sa aflu daca pot plati vechimea
  – de 1 an si 7 luni care a insemnat o perioada de intrerupere intre anii 2004-2005
  – daca pot plati vechimea 24 luni care reprezinta perioada ramasa pana la pensia anticipata astfel incat sa ies la pensie fara penalizare.
  Va mai rog sa imi spuneti si daca pentru plata acestor contributii se intocmesc deja contracte la casa de pensii.
  Multumesc

 • Buna ziua.

  Daca vreau sa cumpar cei 5 ani vechime (2012-2016) la nivelul maxim admis de lege – adica de 5 ori salariul mediu brut – cum calculez suma totala de platit la casa de pensii?

  Am gasit undeva pe net ca salariatul cu salariu mediu (2680 lei brut in 2016) contribuie cu 247 lei pe luna. Inseamna ca suma care ma intereseaza se calculeaza ca (5×247)x(12×5)= cca 74000 lei?
  Multumesc.

 • Buna ziua,

  Mama mea este nascuta in ianuarie 1945 si a depus dosar de pensionare in ianuarie 1999 beneficiind de legea care dadea dreptul femeilor care au nascut 3 copii de a iesii mai devreme.
  Nu a stiut ca trebuie sa depuna o noua cerere la implinirea varstei normale de pesionare si nici de posibilitatea ca pensia sa fie recalculata prin luarea in calcul a diferitelor sporuri salariale.
  V-as ruga sa-mi spuneti daca se mai poate reveni in acest moment pentru a se efectua recalcularea si unde se afla arhivele unitatilor unde a lucrat: Coop. Libertatea Radauti, ARA Radauti, Transport auto Radauti, Contrasimex Radaut

  • Stimate Felix, în acest caz se poate realiza o recalculare dar la cererea de recalculare tebuie adaugate adeverinţele în cauza ce trebuie obţinute de la cei care deţin arhivelor unităşilor/societăţilor la care a muncit mama dumneavoastră. În acest sens vă recomand să scrieţi la
   pd_agency@Yahoo.com D-lui Director al Agenţiei de Detectivi Dl GROSU LUCIAN prin care am reuşit să obţinem în timp rezonabil documente vitale pentru alte dosare de pensionare. Pentru a afla de la care societăţi aveţi nevoie de adeverinţe vă rog să reveniţi la consultanta@pensiata.ro .

 • buna ziua ,
  Silitra Gica nascuta in anul 1961 .06.14 lucrez din anul 1981 pana in prezent 2017 din care am grupa a 2(doua )9 ani 4 luni si 14 zile ,cand pot sa ies la pensie anticipata partial ?

 • Stimata Silitra Gica, pensia anticipată parțială va putea fi accesată din iulie 2018, deoarece atunci împliniți condiția de vîrtsă , veți avea cu maxim 5 ani mai puțin decît vîrsta standard de pensionare , care în cazul dumneavoastră este 62 de ani și 1 lună.
  Cei peste 9 ani de muncă realizați 100% în condiții de grupa 2 vă reduc vîrsta standard de pensonare cu 1 an și 6 luni astfel că diminuarea va fi calculată pînă la împlinirea vîrstei de 60 de ani și 7 luni, dată de la care veți intra în pensie pentru limită de vîrstă redusă.
  Sărbători Fericite !

 • Buna ziua. In situatia cand o persoana care nu si-a indeplinit stagiul minim de cotizare si a incheiat contract de asigurare sociala cu casa de pensii ( in vederea achitarii diferentei de stagiu de cotizare ) si sufera de boli care o impiedica sa mai activeze in campul muncii poate depune dosar pentru pensie pe caz de boala?
  Va multumesc frumos!

 • Stimate domnule Ioan Covaciu,v-aș ruga să-mi spuneți dacă m-aș putea pensiona parțial anticipat și când.Sunt născută în februarie 1963 și lucrez din septembrie 1981 până în prezent.Am trei copii,al treilea având 15ani .Vă multumesc frumos!

  • Stimată Crina, vârsta standard de pensionare în cazul dumneavoastră este 62 ani şi 5 luni(Iulie 2025) iar stagiul complet de cotizare 33 de ani. Pensia anticipată parţială va putea fi accesată numai din Iulie 2020. Pentru o pensionare mai timpurie se poate discuta numai dacă aveţi realizaţi ani de stagiu în grupa 2 sau 1 respectiv condiţii deosebite sau speciale. În acest sens trebuie realizată o analiză a stagiului realizat pe baza documentelor ce stau la baza dosarului de pensionare.

 • Buna ziua, stimate domn! Ma numesc Ion Popa, sunt născut la data de 14.10.1959. Am 41 de ani vechime, dintre care 10 ani si 11 luni in grupa intai de munca si 8 ani in grupa a doua.sunt in continuare angajat. Va rog sa-mi spuneti cand pot iesi la pensie, deoarece nu sunt lămurit cum se calculează reducerea pentru grupa a 2 a. Va multumesc mult.cu stima, Ion Popa

  • Stimate IOAN POPA, anii realizaţi în grupe va aduc o reducere a varstei standard de pensionare cu 5 ani si 6 luni (4 ani gr 1), astfel pensionarea cea mai timpurie se va realiza de la 59 ani si 6 luni.

 • Buna ziua,
  Ma numesc Rohozneanu Ela, sunt nascuta in 31.03.1964 si pe parcursul mai multor ani am avut cumul de functii cu un CIM de 8 h/zi si alt/e CIM cu 1 sau 2 h pe zi, angajatori diferiti. Pentru toate contractele s-au retinut si virat contributiile legale aferente. O perioada de 8 ani si 4 luni am lucrat in grupa II de munca. Va rog sa-mi spuneti cind ar trebui sa ma pensionez si daca se adauga la vechime si calcul pensie contractele cu timp partial. Mentionez ca la 8 h/zi am lucrat 33 ani si 2 luni, iar celelate contracte cu timp partial, insumate si raportate la 8h/zi , 9 ani si 4 luni. Total ar fi 42 ani si 4 luni, plus sporul de grupa II. Va multumesc si apreciez promptitudinea si generozitatea dv.

  • Va multumesc tare mult, dar va rog sa-mi spuneti daca CIM-urile cu timp partial se adauga la stagiul de vechime ( daca imi maresc stagiul de cotizare ca vechime)
   Cu respect, Ela Rohozneanu

 • Bună, doresc informati am o problemă !la tata ia fost tăiată pensia in 2011
  A urmat un proces pînă anul trecut ,ia reținut din cont suma de 3 000 ron
  Are vechime doar 11 ani . Ar putea beneficia de pensie .
  Are vîrsta de 70 de ani nu mai ştiu unde să merg ,
  E bolnav ,a facut Preinfact şi Infact ?
  Vă multumesc dacă mați putea informa .

 • Buna ziua !
  Stimate D-le I. Covaciu, va rog sa-mi spuneti, pt o femeie nascuta in aug. 1963, care a lucrat 25 ani (1981-2005), apoi somaj (2006), apoi conc. crest. copil 2 ani (2007-2008), apoi casnica pana-n prezent, daca poate cumpara anii necesari de vechime (cati?) pt a iesi la pensie anticipat ? Si cat ar costa (minim) ?
  Va multmesc anticipat si va doresc numai bine !

  • Da, puteți cumpăra maxim 5 ani din perioada 2012-2017 prin încheierea unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii. Un an costă cca 3000 lei (minim).

   • Deci costa cca 250 lei / luna, adica CAS 152 lei, somaj 7 lei, sanatate 80 lei . Credeam ca se plateste numai CAS, nu si somaj, sanatate…
    Va mai rog, sa-mi spuneti daca la pensionarea anticipata (partiala sau nu), se ia in calculul stagiului complet perioada de somaj (1 an) , caci conc. pt crest. copil. (2 ani) stiu ca nu se ia in calcul.
    Va multumesc mult !

 • Buna ziua,
  S-a emis cumva un act normativ prin care valoarea indicelelui de corectie conform art.170 din legea 263/2010 sa nu se modifice incepand cu 01.07.2017 de la 1,14 la 1,05 ?

  • Stimate Moldovan Valeriu, prin Legea Nr 160 din 2017 publicată în 3 iulie în Monitorul Oficial indicele de corecţie rămâne la aceiaşi valoare de 1,14 pentru tot anul. Detalii aici.

 • Buna ziua,
  va rog sa imi spuneti daca exista o cale legala prin care un pensionar (care nu are suficienti ani de vechime in munca, dar a iesit la pensie in baza varstei) poate sa faca anumite plati / contributii pentru a-si mari numarul de ani vechime, respectiv pensia.
  Multumesc

 • Buna ziua,
  Va prezint situatia mea : Locuiesc in Franta din 1990 si sunt salariata. In anul 2010 am platit deja contributia de asigurari sociale, in temeiul OUG nr. 94/2010, pentru 3 ani, caci nu aveam decat 8 ani vechime in Romania. Stagiul minimim de cotizare pentru pensie trecand la 15 ani, as dori sa cotizez si acum, conform legii nr 186/2016, pentru a atinge stagiul minim de cotizare.

  Rugamintea mea este de a-mi preciza : faptul de a lucra in Franta si deci platind asigurarile sociale aici, imi permite totusi de a beneficia de aceasta lege ? Nici in 2010 si nici acum nu am certitudinea ca este asa.
  Va multumesc.

  • Am uitat sa precizez ca am o diploma de inginer la curs de zi, obtinuta la Bucuresti. Cei 5 ani de studii superioare se adauga la cei 8 ani de munca efectiva in Romania si la cei 3 ani pentru care am cotizat deja in 2010 ? (ceea ce mi-ar face la ora actuala 16 ani de „stagiu de cotizare”)

   Unde si cum as putea obtine un calcul exact al sumei ce o voi avea ca pensie, pentru a putea aprecia daca plata suplimentara a contributiei de asigurari sociale ar avea rost ?

   Va multumesc.

 • Buna ziua. Ma numes Ionascu Cristina si am o mare rugaminte la dumneavoastra.
  Mama mea primeste pensie de urmaș dupa tata.
  In Romania ea a lucrat pentru o perioadă de 14 ani.
  Nu are stagiu complet si a ales această variantă.
  Apoi a lucrat in Italia in jur de 7 ani, Poate primi si pensie din Italia?
  Cei de la Casa de pensii au spus ca acei ani din Italia ii introduc la cei 14 ani din Romania si ii recalculează pensia de drept.
  Mulțumesc

  • Stimată Cristina, mama dumneavoastră va putea primi , la data îndeplinirii condițiilor legislației pensiilor din Italia, pensie comunitară de la statul italian.

 • Daca sunt pensionata anticipat partial nascuta 1958 cu vechime de 33 ani si 2 luni Mai pot cumpara ani vechime pana la 35 ani poate imi sunt de ajutor Ptr o marire a punctajului. Multumesc

 • Buna ziua,
  Nu am varsta standard de pensionare, am 57 de ani, ultimii 2 ani nu am cotizat, acesti ultimi ani ii pot cumpara ?Ar completa 31 si 10 luni in vederea pensiei anticipate partial.
  Multumesc,

 • Buna ziua,
  Am lucrat in Romania din 1990 pana in 2001, iar din 2002 locuiesc si muncesc in Italia. La cererea de plata voluntara a ultimilor 5 ani am fost intrebata doar daca am avut contract in Romania in aceasta perioada. O alta functionara insa, mi-a spus ca daca am avut contract in strainatate in acesti ani nu pot sa cotizez.
  Care este raspunsul adevarat? Daca as cotiza m-ar ajuta in viitor sau ar fi doar bani aruncati?
  Multumesc anticipat.

 • buna ziua ! ma numesc adriana medan nascuta la data de 3.08.1957 am 60 de ani si la 01 09.2017 mi am depus dosarul de pensie anticipata.Mi a venit rasp ca nu indeplinescconditiile de pensionare ca nu am stagiu de cotizare numai 38 de ani si 29 de zile.Lucrez din 6.09.1977 pana in prezent.Deciam 40 de ani de munca nu inteleg de ce nu pot iesi anticipat.Si in sistemul public in conditii normale de munca numai 35ani si 10 luni.De la pensii mi au spus ca trebuie sa am 38 ani si 10 luni.Nu am intrerupere deloc doar cateva luni poate de maternitate cand se sta 4 luni deci de 2 ori si poate ceva c.m dar nu ani.Atat si in rest la munca .Va rog sa ma lamuriti d voastra daca puteti ca eu nu inteleg unde sunt 5 ani ?Va multumesc !

  • Stimată Medan Adriana, așa cum descrieți lucrurile, într-adevăr trebuia să primiți decizie favorabilă. Pentru clarificare trimiteți la calcul@pensiata.ro copii scanate după documentele primite(decizia de pensionare). Detalii veți primi pe adresa de e-mail.

 • Buna ziua! Ma numesc Oana, am implinit varsta de 63 ani in ianuarie, voi putea cumpara inca 3 ani pana la 31 decembrie pentru a avea minimul de cotizatie ? Multumesc, o zi placuta in continuare !

  • Bună ziua, da se poate prin încheierea unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii județeană/sector dacă în ultimii 3 ani nu ați cotizat. Costul unui an este de cca 3000 lei.

 • Buna ziua
  Sunt născut la 17-09-1958 și am 41 ani vechime, cînd ar trebui sa ies la pensie anticipat?Menționez că am 10 ani grupa 2-a.
  Mulțumesc !

  • 17 Septembrie 2018, dacă veți avea minim 43 ani stagiu de cotizare contributiv. Din calculele sumare aveți avea 43 de ani si 6 luni, dar numai o analiza asupra documentelor ce stau la baza dosarului de pensionare ne poate oferi un răspuns concret. Altfel tot din 17.09.2018 veți putea accesa cu siguranță pensia anticipată parțială. Pentru alte detalii puteți accesa serviciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro pentru calcul si analiza dosar de pensionare.

 • Bună ziua. As dori sa stiu daca perioada 2000- 2004 se încadrează pentru stagiu de cotizare la pensii în baza legii 186/2016.

  • Stimată Florina C. , stagiul de cotizare ce poate fi cumpărat este de maxim 5 ani retroactiv de la data încheierii contractului de asigurare socială, astfel că perioada 2000-2004 nu poate fi cumpărată.
   Recomandare: înainte de a cumpăra stagiu, aflați mai întâi cât costă, care este valoarea cu care vă crește pensia și dacă stagiul de cotizare cumpărat poate fi utilizat la accesarea pensiilor anticipate sau de invaliditate.

 • Buna ziua,

  Am cumparat vechime retroactiv pe 5 ani.
  Am si cont online pe cnpp, dar nu imi apare si acest stagiu cumparat retroactiv.
  Aveti idee o sa apara si acest stagiu retroactiv in sistemul informatic sau doar acea chitanta de mana este singura dovada ca am platit.
  Va mulumesc pentru raspuns.

  Cu stima, Lucian

  • Bun ziua stimate Dumitru Lucian, perioada de plată voluntară prin Contract de Asigurare Socială, trebuie să apară în sistem în maxim 30 zile de la data achitării . Contractul de Asigurare și chitanța cu care s-a achitat sunt dovada pății stagiului de cotizare.

Lasă un comentariu

/* ]]> */