„Evenimentul zilei” dezvăluie detalii inedite dintr-o anchetă a procurorilor SUPC, privind mita dată de pacienți unor medici psihiatri pentru a facilita pensionarea pe caz de boală ;
11 persoane perfect sănătoase au fost internate fictiv într-un spital de psihiatrie. Asta pentru a îndeplini condițiile de încadrare în grad de invaliditate ca să poată ieși la pensie pe caz de boală. Cei 11 bolnavi închipuiți ar fi stat în spital 488 de zile, iar statul – prin Fondul Național Unic de Asigurări Sociale și de Sănătate- a decontat, în medie, 215 lei/ zi/ pacient, aproximativ 104.920 de lei.

Au fost filmați
Acestea sunt primele date din cea mai recentă anchetă din sistemul medical de la Laboratorul de Sănătate Mintală Pitești, realizată de Secția de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul General. Timp de două luni, anchetatorii au monitorizat, cu ajutorul ofițerilor Direcției Generale Anticorupție (DGA), cu mandat de la judecător, birourile a doi doctori. Procurorii i-au filmat pe medici, dar și pe asistentele lor, cum primeau și împărțeau mita de la pacienți pentru emiterea unor diverse acte medicale. Psihiatrul Valerian Azamfire (60 de ani)- din cadrul Laboratorului de Sănătate Mintală Pitești, și asistenta medicală Eleonora Stoicescu (63 de ani) au fost reținuți, ieri, de procurori.

Record la mită
Un judecător urma să decidă aseară dacă cei doi vor fi arestați pentru 30 de zile sau cercetați în libertate. Cadrele medicale sunt cercetate petru un număr record de acuzații de luare de mită: Azamfire- 289 de infracțiuni, iar Stoicescu- 62 de infracțiuni.

Medicul ar fi primit mita într-un interval scurt de timp, cât a fost monitorizat, 27 aprilie -2 iunie 2015. În dosar mai sunt cercetați medicul psihiatru Eli Morman și alte două asistente.

500 de lei internarea
Potrivit datelor procurorilor SUPC, totul a început în martie 2015, atunci când anchetatorii locali au descoperit o adevărată filieră de pensii ilegale. Din ea făceau parte șase psihiatri din Laboratorul de Sănătate Mintală Pitești – printre care Valerian Azamfire și Eli Morman, dar și un un medic primar medicină internă, specialist gastroenterologie în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București. Medicii specialiști procedau la internarea fictivă a persoanelor interesate cărora le eliberau, în schimbul comisioanelor de câte 500 de lei, la fiecare internare, documente medicale, care confirmă încadrarea în grad de invaliditate, deși în realitate, beneficiarii nu suferă de afecțiunile respective. Procurorii arată că persoanele care beneficiază de diagnosticele nereale primesc pensie de invaliditate în mod necuvenit.

Verdictul colegilor: „Șpăgară ordinară!”
Potrivit interceptărilor făcute de procurorii SUPC, medicii și asistentele erau conștienți că sumele de bani pe care le primesc din partea beneficiarilor pentru eliberarea de documente medicale fictive sunt cu titlu de mită.

Supărările
Una dintre asistente era supărată de manevrele pe care le făcea Eleonora Stoicescu: „Deci, aia să nu mai mănânce c…t, că-i dau cu pila pe dinți când vrea ea de… Șpăgară ordinară!”. „Vorba aia, știi… Nu e treaba măgarului de unde beau oile apă… Și asta e…”, spunea asistenta. Femeia era nemulțumită că nu primea o rețetă. „Eu nu-ți dau rețetă.” Ai văzut că mi-a zis că… Cică: «Nu-ți dau rețetă că iei de la Argintaru»”, se plângea asistenta.

La percheziții, acasă la Eleonora Stoicescu, anchetatorii au găsit 8.620 de euro, 19.750 de lei, 80 de lei, înscrisuri, medicamente și materiale sanitare.

Două „atenții” în 5 minute
Potrivit înregistrărilor ambientale, pe 14 mai, ora 10.34, una dintre paciente, Mariana C., a intrat în biroul lui Valerian Azamfire și s-a dus direct la asistenta Eleonora Stoicescu. Prima mișcare: Mariana i-a băgat ceva, posibil bani, în buzunarul din stânga halatului, și revine în fața biroului doctorului.

Azamfire: Ziceți.
Mariana: Pentru internare, m-ați mai chemat dumneavoastră, am mai venit eu până să intrați în concediu.

Valerian Azamfirei

Psihiatrul Azamfirei Valerian acuzat de 289 infractiuni de mita;

Mariana introduce ceva (posibil bani) în actele pe care i le dă lui Azamfire să le completeze. Acesta, după ce completează actele și i le dă Marianei, la ora 10.36, ia banii de pe birou și îi pune în buzunarul din stânga al pantalonilor. La ora 10.37, Mariana părăsește cabinetul.

La ora 10.37, intră în cabinet un alt pacient, Alexe D. Asistenta Eleonora Stoicescu îi citește datele și îi dă hârtiile lui Azamfire. Alexe bagă mâinile în buzunarele de la pantaloni se apropie de biroul doctorului, pune mâna stângă pe birou și are loc următoarea discuție.

Azamfire: Vă duceți la comisie iar.
Alexe: (vorbește în șoaptă, nu se înțelege)
Azamfire: Cum?
Alexe: Mă puteți amâna?
Azamfire: Nu înțeleg!
Alexe: Încă nu sunt de pensie.
Azamfire: Stai mă liniștit cu dosarele. Doamne iartă-mă! Ce aveți?! Stați jos. Dosarele vi le….Mergeți cu astea (arată la acte – n.r.) la comisie.
Alexe: Da.
Azamfire: Și spuneți că aveți de-astea multe și cereți să vă pensioneze. Că dumneavoastră cereți acolo, nu eu.
Alexe: Da.
Azamfire: Da?
Alexe: Da.
Azamfire: Și nu mai veniți niciodată la mine.
Alexe: Am înțeles, să trăiți.

La ora 10.39, Azamfire ia de pe birou banii care i-a lăsat mai devreme Alexe și îi bagă în buzunarul din stânga al pantalonilor. Alexe părăsește cabinetul.

Au recunoscut
Potrivit înregistrărilor ambientale, banii erau dați de pacienți odată cu carnetele de sănătate, erau lăsați pe birou sau băgați în buzunarele halatului. Fiind audiați, unii pacienți au recunoscut faptul că au dat sume de bani medicilor, sume modeste, între 10-100 de lei. Alții nu au recunoscut acest fapt, de teama de a nu le fi afectat dreptul de a încasa pensie de invaliditate, și de a nu fi supuși unor examinări medicale suplimentare, în condițiile în care, din redările ambientale a reieșit faptul că unii dintre aceștia au obținut acest drept la pensie în mod fraudulos, în baza unor documente care nu reflectă realitatea medicală (internări și diagnostice fictive).

Procuror: „Lezează încrederea opiniei publice în actul medical”
Procurorul SUPC care coordonează această anchetă, Denisa Cristodor, arată în propunerea de arestare preventivă că „acordarea unor astfel de decizii medicale persoanelor care nu ar îndeplini din punct de vedere medical condițiile necesare produce prejudicii bugetului de stat”.

Cutumă: pacienții dau bani
„Infracţiunile de care sunt acuzaţi inculpaţii sunt în măsură să lezeze ordinea socială, respectul și încrederea opiniei publice în actul medical, având în vedere faptul că acesta nu se realizează în fapt”, mai arată procuroarea. Denisa Cristodor a remarcat şi cutuma instituită în rândul pacienţilor de a oferi sume de bani medicului pentru eliberarea oricărui document medical, „chiar și pentru o viză lunară de tratament, banii fiind în marea lor majoritate puși de către pacienți în carnetele de sănătate”.

Precedentul „Sebastian Telbiș”
Procuroarea a realizat anul trecut ancheta în cazul lui Sebastian Telbiș, medic- şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, care primea, zilnic, o şpagă de aproximativ 1.000 de euro. Medicul a ajuns celebru după ce a fost filmat că a primit 7 șpăgi în 2 minute! Telbiș a fost încarcerat după ce a fost condamnat, în martie 2015, la trei ani de închisoare cu executare și confiscarea unei părți din avere.

„Vrea pensie medicală, n-a lucrat niciodată”
Un bărbat a venit pe 28 mai, ora 11.07, la medicul Valerian Azamfire, însoțit de o femie care voia să se pensioneze pe caz de boală. Cei doi sunt primiți de asistenta Carmen Constantinescu.

Constantinescu: V-a chemat cineva?
Interlocutor: Da.
Constantinescu: Cine?
Interlocutor: Doamna din faţă ne-a trimis la dumneavoastră.
Constantinescu: A! A vorbit Alina cu …
Azamfire: Ziceţi.
Interlocutor: Doamna este … şi am dori să-i facem o pensie la Casa de Asigurări.
Azamfire: Păi, ea a lucrat vreodată?
Interlocutor: Nu.
Azamfire: Î! Şi câţi ani are?
Interlocutor: 45.

La ora 11.08, bărbatul scoate dintr-un portofel o bancnotă de 100 de lei, pe care o pune pe biroul medicului.

Constantinescu: Cum se numeşte dânsa?
Interlocutor: G. Maria.

La ora 11.12, cele două persoane ies din birou. La ora 11.13, medicul ia de pe birou bancnota şi o introduce în buzunarul stâng al pantalonilor.

Sursa : Aurel Stoica evz.ro

Lasă un comentariu