Stiri

Legea privind completarea stagiului de cotizare promulgată

Scris de Ioan COVACIU

Legea prevede că ”persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”.

Persoanele interesate ”să îşi cumpere vechime” încheie un contract de asigurare socială, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a iniţiativei legislative (la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, n.r.), potrivit Rapotului adoptat de deputaţii din Comisia de muncă.
Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Plata contribuţiei de asigurări sociale ar urma să fie făcută într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, trimestriale sau anuale conform prevederilot Contractului de Asigurare în termen de maxim 6 luni de la intrarea în vigoare a legii.

“Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă, reglementată de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Baza lunară de calcul prevăzută o constituie cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii contribuţiei de asigurări sociale. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este cel aprobat prin hotărâre a Guvernului. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, iar valoarea câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată. Cota de contribuţie de asigurări sociale care se utilizează la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată”, prevede proiectul de lege.

Voi reveni cu detalii legate de costul fiecărui an de stagiu.

19.10.2016.

Despre autor

Ioan COVACIU

Consultant pensii

4 comentarii

 • Buna ziua,
  Referitor la articolul dvs ”persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”.

  Ma intereseaza sa aflu daca pot plati vechimea
  – de 1 an si 7 luni care a insemnat o perioada de intrerupere intre anii 2004-2005
  – daca pot plati vechimea 24 luni care reprezinta perioada ramasa pana la pensia anticipata astfel incat sa ies la pensie fara penalizare.
  Va mai rog sa imi spuneti si daca pentru plata acestor contributii se intocmesc deja contracte la casa de pensii.
  Multumesc

 • Buna ziua.

  Daca vreau sa cumpar cei 5 ani vechime (2012-2016) la nivelul maxim admis de lege – adica de 5 ori salariul mediu brut – cum calculez suma totala de platit la casa de pensii?

  Am gasit undeva pe net ca salariatul cu salariu mediu (2680 lei brut in 2016) contribuie cu 247 lei pe luna. Inseamna ca suma care ma intereseaza se calculeaza ca (5×247)x(12×5)= cca 74000 lei?
  Multumesc.

 • Buna ziua,

  Mama mea este nascuta in ianuarie 1945 si a depus dosar de pensionare in ianuarie 1999 beneficiind de legea care dadea dreptul femeilor care au nascut 3 copii de a iesii mai devreme.
  Nu a stiut ca trebuie sa depuna o noua cerere la implinirea varstei normale de pesionare si nici de posibilitatea ca pensia sa fie recalculata prin luarea in calcul a diferitelor sporuri salariale.
  V-as ruga sa-mi spuneti daca se mai poate reveni in acest moment pentru a se efectua recalcularea si unde se afla arhivele unitatilor unde a lucrat: Coop. Libertatea Radauti, ARA Radauti, Transport auto Radauti, Contrasimex Radaut

  • Stimate Felix, în acest caz se poate realiza o recalculare dar la cererea de recalculare tebuie adaugate adeverinţele în cauza ce trebuie obţinute de la cei care deţin arhivelor unităşilor/societăţilor la care a muncit mama dumneavoastră. În acest sens vă recomand să scrieţi la
   pd_agency@Yahoo.com D-lui Director al Agenţiei de Detectivi Dl GROSU LUCIAN prin care am reuşit să obţinem în timp rezonabil documente vitale pentru alte dosare de pensionare. Pentru a afla de la care societăţi aveţi nevoie de adeverinţe vă rog să reveniţi la consultanta@pensiata.ro .

Leave a Comment