Calcul pensii 2020, pensia contributivă, pensia retributivă, venitul bază de calcul (VBC), punctaj potențial, indemnizație socială, formula de calcul;
În 2024: valoare punct de pensie 2032 lei; Indice de corecție 1,41; Pensia Minimă 1281 lei.
Din 01.09.2024 Valoarea Punctului de Referinţă este 81 lei.
Sisteme de calcul al pensiilor publice în Romania
Ei bine socoteala banilor primiți odată cu ”ieșirea la pensie sau intrarea în pensie” cunoaște forme diferite de accesare. Aș putea spune că avem 2 categorii de bază:
– pensia contributivă și
– pensia retributivă
Pensia calculată după contributivitate
Are ca bază de calcul contribuția lunară a celor care realizează venituri lunare pentru care legislația prevede fiscalizarea cu CAS ( Contribuția de Asigurări Sociale) și a celor care contribuie voluntar la sistemul de pensii publice.
Pensia calculată după retributivitate
În acest caz valoarea pensiei se calculează prin aplicarea unui procent asupra unei medii a veniturilor brute lunare sau chiar asupra ultimului venit brut lunar. Urmare nu sunt concludente toate veniturile ci doar , 6 , la alegere din ultimii 5 ani, spre exemplu în sectorul militar sau ultimul venit în cazul sectorului juridic.
AFLĂ CE VALOARE ARE PENSIA TA , CERE UN CALCUL ACUM !
Calculul pensiei după contributivitate
Stabilirea pensiei celor care au cotizat la sistemul public de pensii cuprinde 4 surse de bază:
1 veniturile lunare brute (VBC) (Venit Bază de Calcul) pentru care s-a plătit și reținut CAS. De reținut e că acest venit (VBC) nu este egal întotdeauna cu venitul brut realizat. Spre exemplu veniturile realizate prin ore suplimentare sau acord global nu au fost taxate cu CAS.
2 sume pe care le plătește statul pentru asigurați, pentru perioadele în care sau efectuat studiile superioare sau serviciul militar obligatoriu;
3 corecții la valoarea pensiilor de invaliditate ( stagiu potențial) pe care îl asigură statul în situația în care la data accesării pensiei de invaliditate nu s-a realizat stagiul complet de cotizare.
4 indemnizația socială care este asigurată tot de către stat în situația în care valoarea pensiei calculate este mai mică decât 1000 lei pentru a completa pensia de drept până 1000 lei.
Venitul bază de calcul VBC
Pentru cei care au cotizat 30-40 de ani această sursă de calcul a pensiei constituie 80-90% din valoarea totală a pensiei dar valorificarea tuturor veniturilor brute pentru care s-a plătit și reținut CAS nu este deloc ușoară.
Astfel trebuie cunoscut că în coșul cu veniturile bază de calcul intră: salariile, sporurile cu caracter permanent ( vechime, noapte, toxicitate, etc), compensații ( 1993-1998), alte sume pentru care s-a plătit contribuție la sistemul public de pensii;
Sume plătite de stat
Protecția socială din România a fost extinsă și pentru cei care-și continuă studiile liceeale într-o formă legiferată a studiilor superioare și pentru cei care au efectuat serviciul militar obligatoriu, astfel statul asigură un venit lunar bază de calcul pentru pensii egal cu salariul minim lunar pe economie din perioadele în care sau efectuat aceste perioade.
Corecții – punctaj potențial
Sistemul de asigurări sociale are prevăzut un ajutor în cazul celor care suferă invalidități la o vârstă fragedă și la care valoarea pensiei pentru o perioadă scurtă de cotizare este mică, caz în care se acordă un punctaj suplimentar ( stagiu potențial) care să asigure o pensie majorată.
Indemnizația socială
Asigurarea unui nivel minim al venitului lunar pentru un pensionar este unul dintre principiile de bază al sistemului de pensii. Acordarea indemnizației tuturor pensionarilor rezidenți și care au o pensie mai mică de cât 1000 lei va fi în valoare egală cu diferența dintre pensia în plată și 1000 lei.
Formula de calcul:
P= SUM(P1..Pn)/StC*Vp ,
1 = anul 1 de cotizare,
n = ultimul an de cotizare,
P1 = punctajul realizat în primul an de cotizare.
P1 = SUM(V01/SMBE01 + V02/SMBE02 +…..V12/SMBE12)/12;
V01 – Venit brut salarial din luna ianuarie;
StC – 35 ani în cazul bărbaților ( spre exemplu).
Vp – valoare punct, în 2022 Vp = 1586 lei.
Formula de mai sus se completează cu Indicele de Corecție(Ic) ce va fi aplicat doar pentru cei care sau pensionat după 2010. Ic în 2019 a fost 1,2 iar în 2020 este 1,41;
Astfel formula de mai sus devine:
P= [(SUM(P1..Pn)/StC)*Ic]*Vp;
în fond pensia (P) cuprinde suma punctajelor anuale SUM(P1..Pn) ce sunt împărțite la valoarea stagiului complet de cotizare cerut de lege (StC) rezultatul împărțirii se numește (PMA) Punctaj Mediu Anual, punctaj ce va fi înmulțit cu valoarea punctului de pensie(Vp) ce este anunțată anual de către guvern.
Exemplu concret de calcul pensie vezi aici.
≡ULTIMA VALOARE CALCULATĂ(11.03.2023):10273 lei Pensie la Limită de Vârstă. 7832 Lei P. Ant. Parțială≡
Din formula de calcul se poate observa că valoarea pensiei crește direct proporțional cu evoluția raportului V01/SMBE01., adică a raportului dintre venitul brut lunar realizat ( pentru care s-a plătit CAS) în raport cu salariul mediu brut pe economie din luna respectivă, astfel dacă salariul brut lunar realizat este egal cu salariul mediu brut pe economie, atunci raportul V01/SMBE01=1. Nu trebuie uitat că au fost perioade în care venitul brut realizat a fost limitat la 3 sau 5 salarii medii brute pe economie utilizate la stabilirea bugetului de stat.
Munca în condiții grele
Pentru asigurații care au prestat activități profesionale în condiții grele de muncă sau stabilit facilități de accesare a pensiei mai timpuriu. Astfel pentru cei care au realizat venituri lunare în activități ce au fost încadrate în condiții speciale sau acordat majorări ale venitului brut lunar luat în calcul cu 50%.
Exemplu: dacă un miner/balerin , etc a avut un salariu brut lunar de 4000 lei , la stabilirea venitului V01 bază de calcul s-a utilizat un venit majorat cu 50%, adică 6000 lei chiar dacă minerul/balerin a realizat doar 4000 lei. Situația este similară pentru condiții deosebite doar că procentul este 25%. Menționez că aceste informații nu cuprind date specifice unor situații stabilite prin legi speciale.
Suport juridic: Legea 263/2010, Legea 127/2019, HG. 257/2011.
Mărturii
Buna ziua,
In primul rand tin sa va multumeec pentru profesionalismul de care dati dovada in tratarea clientilor.
In urma analizei acestui document primit , am rugamintea sa acceptati coaborarea pe mai departe in finalizarea si corectarea erorilor aparute si mentionate in documentul anexat de dumneavoastra.
Doresc sa va informez ca as dori sa obtin datele eronate mentionate de dumneavoastra in documentul anexat, prin firma dumneavoastra si / sau cu ajutorul colaboratorilor dumneavoastra (avocati, detectivi particulari, etc). In speranta ca veti fi de acord sa continuam colaborarea pana la finalizarea completa a erorilor si remedierea acestora, va voi contacta telefonic la numerele de telefon cunoscute.
Telefonul meu de contact : 0722 ……..Cu stima,
Adrian S. (29.05.2022)
Buna dimineata
Stimate dle.Covaciu ieri am primit decizia de pensionare .In primul rind vreau sa-mi exprim aprecierea fata de lucrarea facuta de dvs. la calculul trimis .
Tot respectful si stima fata de specialistii echipei dvs la lucrarea trimisa .
Suma estimate de dvs era 1709RON iar suma din decizie este 1690 RON .Desigur sunt diferente care apar la introducerea in calcul a perioadelor CM si ITM pe parcursul celor 30 ani.
PS.Prezentarea din lucrarea dvs le da „clasa” celor de la Oficiu pensii Bucuresti .Ar trebui sa invete de la oameni capabili ca dvs si echipa prezentari diferite de cele din anii comunisti pe care le folosesc acum ,si care pe alocuri nu te lasa sa le intelegi (VASILE A 22.01.2020);
Buna seara,
Domnule Covaciu tin sa va multumesc pentru ajutorul dvs, azi am primit decizia de pensie si totul este asa cum ati calculat dvs.
Va multumesc mult pentru sprijin si va doresc multa sanatate.
Voi recomanda in continuare serviciile dvs tuturor colegilor si cunostintelor care vor avea nevoie de sprijin in domeniu.
Cu respect
Aurelian C. (03.04.2020);
Buna ziua,
Multumesc pentru elaborarea intr-un mod profesionist a lucrarii referitoare la calculul pensiei.
Asa cum s-a recomandat in cadrul lucrarii, voi reveni in luna august/septembrie pentru mai multe informatii care vor clarifica unele semne de intrebare referitor la perioada septembrie 2020-septembrie 2021.
Cu stima, (Andrei M. Constanta 22.06.2020)
Va mulțumesc! Toată aprecierea mea pentru tot ce faceți!
V. Paun (9.08.2020)
24.11.2020: (Minodora G. București)
Buna ziua, stimata echipa, domnule Covaciu,
Cu toata inima va multumesc pentru analiza efectuata. Chiar m-a linistit, imi face lumina in viata. Va mai rog, totusi, cateva lamuriri…….
10.04.2021 Buna ziua!
Va multumesc mult pentru munca depusa in analizarea situatiei mele privind pensionarea!
Sa va dea bunul Dumnezeu multa sanatate si tot ce va doriti!
Rezultatul analizei dvs. ma va ajuta in mod cert!
Sunteti adevarati profesionisti asa cum am presupus!
Stiu cat de multe solicitari aveti si cu toate acestea v-ati facut timp si pentru mine. Sunt foarte bucuroasa si emotionata!
Cu aleasa consideratie,
Ilenus Mi.
(30.10.2022)Domnule Ioan COVACIU,
Numele meu este I. Vasile si mi-ati facut un calcul foarte exact al pensiei acum patru ani inainte de a ma pensiona.
Acum i-a venit randul cumnatei mele sa se pensioneze. Si din acest motiv as dori sa stiu daca tarifele din documentul atasat mai sunt valabile si acum. La fel si termenele de livrare a documentului final de calcul.
Va multumesc anticipat pentru raspuns si va asigur de toata stima.20.11.2023 :Buna ziua,Multumim mult pentru analiza facuta, dl.Covaciu.Daca vom avea neclaritati, revenim catre dvs. pentru lamuriri.Sa aveti o zi buna,Nicusor L.
Datele se actualizează..
17.08.2024
SUNT NASCUT IN 23.01.1956,SI AM MUNCIT LA VIRSTRA 17,ANI, SCOALA PROFESIONALA UCENICIE LA LOCU DE MUNCA LA 18ANI. SUFERITA DUREROSA AMBI PARTITI AU DECEDAT IN ACIDET DE MASINA. CU AJUTORU DUNEZEU. FARA AJUTORU NIMANU., PRIMU MEU SALARU A FOS DE 700,LEI, SI MUNCI IN TRE SCHIBURI. IN PRELUCRARE ALUMINU SLATINA. IN GRUPA 2.MUNCA. IN ANUL 1980,TAFERA IN UZINA DE ALUMINU SLATINA GRUPA 1,DE. MUNCA. PRIMA PENSIE DE INVALIDITATE. 1994-2000,DIN 2001,AM ALULAT PENSIE. DE. INVALITATE SI REAGAJAT IN UZINA. ALUMINU. IN ANUL 2008,A, DOUA PENSIE DE INVALITATE,, IN ANUL 2017,LA VIRSTRA 62,ANI, VIRSTRA STADR 65,REDUS DIN GUPA 1,DE MUNCA, DIN PENSIE DE INVALITATE. IN PENSIE LIMITA DE VIRSTRA. (,NU CACUL ANI DE VECHIME GRUPA DE MUNCA SI CITIZATIE. PENSIE LIMITA DE VIRSTRA. 800,LEI.. MULTUMESC DOAMNE MINISTRU MUNCI SI CACA DE PENSI PUBICE. DIN ANUL 2020,RECACULA PENSIE LIMITA DE VIRSTRA. PE INDICE DE CORETIE., PAREREA. MEA. ESTE. PENSIONARI. CARE. AU MUNCIT. SI PENSIE DE INVALITATE SA ACORDE ACESTE. INDICE DE CORETIE. LA PENSIE.
Pun o întrebare pt soțul meu care are 59 de ani și 15 ani vechime Am înțeles că se poate ieși la pensie mai devreme ca și vârstă doar anul acesta 2020 Se poate?
Stimata Nica Doina Liliana,
în cazul în care sunt doar 15 ani vechime, pensionarea se va putea realiza numai de la 65 de ani. Altfel legislația a rămas neschimbată cu privire la pensionarea anticipată. Pentru alte detalii reveniți sau scrieți la consultanta@pensiata.ro.
Buna seara!
Am iesit la pensie in data de 12.09.2016 la limita de varsta, avand un stagiu total de cotizare de 42 ani 7 luni 7 zile, din care:
– in conditii normale : 28 ani 2 luni 4 zile
– in gr.II (Legea nr. 3/1977) : 11 ani 4 luni 28 zile
– stagiu aferent grupei /conditii munca : 2 ani 9 luni
Intrucat schema de calcul pentru GR.II munca prevazuta in Legea 221/2018 , este diferita de schema de calcul aplicata la iesirea mea la pensie, am dreptul la recalcularea diferentei drepturilor asa cum se prevad în schema de calcul adoptata de prevederile Legii 2018/27.07.2018 (art.169*2).
Multumesc!
Stimata Maria, schema de calcul nu s-a schimbat prin legea 221/2018 pentru munca prestat in grupa a II-a, doar pentru activitatea realizata in condiții de grupa 1.
Iar la 12.09.2016 cu siguranță ați avut punctajul aferent grupei a II-a calculat corect prin cresterea cu 25% pentru fiecare lună din cei 11 ani si 4 luni. Pentru a fi sigura ca pensia a fost calculata corect puteți accesa serviciile noastre de calcul pensii. sau puteți scrie la calcul@pensiata.ro .
Bună ziua. Aș vrea să știu dacă pot ieși la pensie la limite de vârstă.
27.09.1984 – 05.03.1986 (Sondor necalificat)
05.03.1985 – 10.01.1986 (MAN)
13.10.1986 (Reluat act. -Sondor necalificat)
01.08.1987 – 01.03.1990 (Conditii deosebite grupa 2-a 100%)
01.03.1990 – 17.04.2000 Conditii deosebite grupa 1-a 100%)
17.04.2000 (Desf. C.M cf. Art. 130 lit. A)
17.04.2000 – 16.04.2001 (Șomer)
01.07.2008 – 31.08.2009 (contract ind. de muncă)
31.08.2009 (șomer)
Va rog sa reveniți cu aceste date plus data nasterii la office@pensiata.ro .
Bună ziua am băgat dosarul de pensie și am lipsa o adeverință, ași vrea sa știu dacă dosarul se ia în considerare de când lam bagat sau când duc adeverința
Stimat Daniel, dacă adeverința este decisivă pentru aprobarea dosarului atunci cererea este important să o adăugați dosarului cât este ”în lucru”. Drepturile cuvenite se acordă de la data depunerii dosarului.
Buna ziua dle Covaciu,
Va rog sa mi spuneti daca indicele de corectie poate sa scada, sau sa nu se mai aplice, si pana cand este valabil cel de acum( respectiv 1,41). Va intreb deoarece in mod normal in Ianuarie 2022 trebuie sa ies la pensie la limita de varsta, insa am lucrat 6 ani si 2 luni in Gr. II, si am inteles ca in aceasta situatie, castig 2 ani (1 Ian.2020). Eu inca lucrez si as vrea sa stiu daca sa continui, sau sa ma pensionez cat inca mai pot beneficia de acest indice.
Multumesc anticipat.
Bună seara!
Aș vrea să ies la pensie in septembrie 2020. Dacă creste punctul de pensie la 1775 lei se mai aplică si indicele de corectie de 1,41?
Din păcate acest lucru nu poate fi garantat, deoarece, dacă se aplică legea existentă atunci odată cu creșterea punctului de pensie trebuie să se micșoreze indicele de corecție.
Bună ziua,
Îmi puteți confirma, vă rog, data la care pensionarea anticipată este posibilă pentru o persoană născută în aprilie 1964, cu 38 de ani vechime, dintre care 3 lucrați în grupa 1?
Mulțumesc!
*pensionarea anticipată parțială.
Stimată Cristina, chiar dacă sunt realizati 3 ani in condiții 100% de grupa 1, pensionarea anticipată partială se poate realiza tot cu 5 ani mai repede decat varsta standard de pensionare, adică din Noiembrie 2021 .
Va salut. Am si eu o intrebare. Tatal meu a iesit la pensie la limita de varsta luna aceasta la 59 de ani,avand 43 ani 4 luni si 25 zile. El avand pensie medica din 2014 i.au calculat pensia aceasta cu indice 1.07? Din ce cauza nu a iesit cu indicele de acum de 1.41?
Răspuns oferit telefonic.
buna ziua ma numesc Ursaciuc Simona. nascuta in 28.08.1967 imi puteti spune cand pot iesi la pensie anticipat
se mai recalculeaza pensiile pentru cei care au iesit la pensie in anul 2012 , deoarece punctajul total s-a impartit la 3o nu la 25.Este o scadere de aproximativ 30 procente.Multumesc
Stimată Jurubita Elena, din cate cunosc se fac eforturi mari ca aceasta recalculare sa se termine. Este de asemenea important de stiut dacă cazul despre care faceti referire se califica sau nu pentru acesta recalculare. Pentru detalii scrieți la consultanta@pensiata.ro .
Buna ziua,
Am depus dosarul de pensionare anticipata in 16.12.2019, mi s-a calculat pensia cu indce de corectie 1.2. Am primit decizia la inceput de luna martie 2020. Lucrez si in prezent, dar nu am refuzat pensia calculata in termen de 30 de zile. Exista o posibilitate ca sa mi se aplice indicele de 1.41? Multumesc mult de raspuns.
Stimată Ecaterina, din păcate nu mai există posibilitatea de a relua calculul pensiei cu un indice de 1,41, însă nu trebuie să vă supere acest fapt deoarece dacă legea 127/2019 va rămâne în vigoare în forma existentă acum, din 01.09.2021 se va anula indicele de corecție la toți pensionarii indiferent de data la care sau pensionat.
Stimate domnule Covaciu,
A fost promulgat azi un amendament la articolul 65 aliniat 5 din Legea 263/2010, prin care se adauga mai multe localitati la lista celor puternic poluate, pentru locuitorii carora se reduce varsta de pensionare cu 2 ani, daca au locuit acolo peste 30 de ani. Printre acestea se gaseste si orasul in care locuiesc. In momentul de fata, ma aflu in pensie anticipata. Inainte de aparitia acestei modificari legislative, urma sa trec la pensia pentru limita de varsta, in octombrie 2021. As vrea sa stiu daca, in aceasta situatie, pot beneficia de noua modificare, respectiv daca pot trece la pensie pentru limita de varsta inca de acum. Daca da, cum trebuie sa procedez (se face trecerea automat sau trebuie depusa cerere + acte la casa de pensii; daca sunt necesare acte, se pot depune online) ? Multumesc.
Stimată Monica, legea nu se aplică retroactiv urmare nu veți putea solicita revizuirea deciziei de pensionare. De altfel articolul 65 se referă la pensia anticipată parțial iar varsta varsta standard de pensionare NU se reduce cu 2 ani, în fapt se poate accesa pensia anticipată parțială înainte cu 2 ani față de varsta standard de pensionare ( nu mai repede) FĂRĂ penalizare numai dacă solicitantul oține de la Serviciul de Evidență al Populației adeverința cu rezidență de minumum 30 ani în ariile cu poluare severă menționate în lege.
Multumesc, dar sunteti sigur ? In paragraful 5 se mentioneaza ca se reduce varsta standard de pensionare: „(5) Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copșa Mică și Zlatna, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).”
SUNT SIGUR, reducerea varstei standard de pensionare..fără penalizare.. . Numai pensia anticipată parțială are penalizare, iar articolulul 65 face parte din lege cu aplicare doar pentru pensia anticipată parțială.
Buna ziua
Daca sunt nascuta in martie 1969 si am lucrat pana acum 30 ani si 4 luni din care 10 ani in grupa i de munca 100% cand si care este modalitatea de a iesi la pensie.
mentionez ca pe langa functia de baza de 8 ore/zi am mai avut incheiate si alte contract de 2 sau 4 ore insumate rezultand alte 16 ore/zi.
Va multumesc
Stimată Roxana, în cazul dumneavoastră varsta standard de pensionare ( Cf Anexa Nr 5 din Legea 263/2010) este 63 de ani iar stagiul complet de cotizare 35 de ani.
Cei 10 ani de muncă realizați 100% în grupa a I-a vă aduc un plus de 5 ani la stagiul de cotizare totalizând astfel peste 35 ani stagiu de cotizare realizat. In aceste condiții, pentru cei 10 ani de muncă realizați în grupa a I-a varsta standard de pensionare se reduce cu 5 ani ( Articolul nr 55 Tabel Nr. 2 din Legea 263/2010). Pensionarea cea mai timpurie se poate realiza numai de la 58 de ani.
Dana Salcudean
Buna ziua,
Sunt nascuta in martie 1964, am un stagiu de cotizare de 38 ani, din care 20ani 11luni in grupa a 2-a de munca.
Va rog sa-Mi spuneti daca pot sa-mi inaintez dosarul de pensionare si daca voi putea sa lucrez in continuare.
Multumesc
Stimată Dna Salcudean, varsta standard de pensionare stabilită în Anexa Nr 5 pentru femeile nascute în martie 1964 este 62 de ani si 7 luni (Oct 2026) iar stagiul complet de cotizare 33 de ani si 7 luni. Pentru cei peste 20 ani realizați 100% în conditii de grupa a II-a varsta standard de pensionare se reduce, conform legi 215/2019, cu 6 ani si 8 luni. Urmare pensionarea cea mai timpurie, conform cadrului legal în vigoare, se va putea realiza imediat prin pensie la limită de varsta redusă. În cazul in care sunteti interesata sa aflați din timp valoarea pensiei ce urmeaza sa o primiti respectiv care sunt documentele ce trebuie să completeze veniturile ce nu sunt inscrise in carnetul de muncă ne puteti scrie la calcul@pensiata.ro .
Buna ziua!am o vechime de 4 ani din viața civila si o vechime de 13 ani in cadrul MAI(cu grupa 2) .in afară de anii de serviciu am urmat cursurile unei facultăți cu durata de 4 ani ,la zi.avand in vedere ca sunt apt limitat,as putea iesi la pensie,sau ar trebui sa mi mai cumpar 3 ani de „vechime” pentru a indeplini condiția”minim 10 ani de caschetă si 20 ani vechime totala”?
Stimat Luigi Man, in acest caz nu este necesar să mai cumpărați stagiu, avand in vedere ca prin legea 223/2015 cu modificările si adăugirile la zi, veți putea primi o pensie de serviciu forfetară în raport cu anii de serviciu realizati vs anii de serviciu necesari. Pentru detalii scrieti la calcul@pensiata.ro .
Va mulțumesc pentru răspuns,dar tot nu mi este clar.avand in vedere condițiile descrise mai sus pot beneficia de pensie de serviciu anticipată partial?cumpararea „vechimii” este utila doar celor care urmează sa se pensioneze pentru limita de vârstă,sau pot beneficia de această facilitate si cei care vor sa si faca pensie anticipată parțială?
La mulți ani !
Cumpărarea stagiului de cotizare retroactiv, conform anexei ordonanței de urgență, se poate valorifica numai la pensia pentru limită de vârstă.
Elena
Buna seara! Sunt nascuta in februarie 1958, stagiu de cotizare 42 ani si 4 luni, profesor. Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa-mi inaintez dosarul de pensionare pe parcursul anului scolar ,( am acte medicale in caz de nevoie),sau de la 1.09.2021. Nu s-a ajuns la valoarea punctului de pensie conform legii , iar indicele de corectie dispare .Multumesc !
Stimată Macovei Elena, deschiderea drepturilor de pensionare ( depunerea dosarului de pensionare) se face de către titular, urmare se poate depune dosarul de pensionare, legea pensiilor nu prevede nici o interdicție in cazul celor care lucrează în învățământ.
Buna ziua. Sarbatori fericite tuturor !
Doresc si eu o informatie: Am un stagiu de cotizare de peste 37 de ani + studii universitare la zi de 4,5 ani. Legea imi permite sa lucrez pana la 65 de ani (in prezent am 61 ani si 8 luni, lucrez in invatamantul universitar). Am inteles avantajul de a-mi depune dosarul de pensionare acum (mai sunt 3-4 zile din an!) datorita acestui indice de corectie de 1,41 (aseara am aflat cu totul intamplator de acest lucru – sau poate…nimic nu e intamplator!). Ce parere aveti? In cazul in care depun dosarul, pot renunta la pensie daca apare o situatie mai favorabila in timp? Avand in vedere ca as continua sa activez. Multumesc.
Un an bun, sa fie cu sanatate si numai lucruri bune !
Stimată Olimpi Urdea, vă mulțumim pentru urări. Vă dorim si noi un an nou fericit si mai ales cu sănătate deplină !
Da, puteți depune dosarul și dacă după primirea deciziei de pensionare veți constata că pensionarea în 2021 este mai avantajoasă, puteți anula decizia de pensionare in maxim 30 de zile calendaristice de la primire ( data stampilei de pe plic).
Buna ziua. In cazul in care o persoana primeste o pensie anticipata fara penalizare calculata dupa actuala lege ( cu indicele de corectie) iar anul viitor ( 2022) cand se face recalcularea pt limita de varsta iese o suma mai mica conform legii din 2019 , primeste in continuare suma mai mare ( cea anticipata) sau mai mica ( limita de varsta)? Multumesc
Stimat Kovacs Denes, vă mulțumesc pentru mesaj și pentru încrederea acordată. Pensia anticipată se recalculează la trecerea în pensie pentru limită de vârstă și în 01.09.2021 odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor , legea 127/2019. Noua lege prevede păstrarea în plată a pensiei care are valoarea cea mai mare dintre pensia aflată în plată și noua valoare a pensiei rezultată conform legii 127/2019.
Buna ziua! Am primit luna aceasta decizia de pensionare . Reiese ca stagiul de cotizare este de 36 ani si inca cateva luni si zile, dar am observat ca lipsesc in jur de 7 ani 2013-2019 in care am cotizat . Este cazul sa fac contestatie sau nu?
Multumesc.
Stimată Popescu Cristina, dacă ceea ce spuneți este adevărat atunci va trebui să fiți sigură că ați cotizat în perioada 2013-2019 și cereți o revizuire a deciziei de pensionare. În cazul în cae aveti nevoie de ajutor vă rog să ne scrieți la consultanta@pensiata.ro .
[…] vara anului 2016 am apelat la dvs. pentru a afla data la care ma pot pensiona si ati indicat inclusiv cuantumul pensiei cu o toleranta mica, neavand chiar toate datele. Am iesit cu succes la pensie partiala, […]
Sunt Szekely Erzsebet data nasterii 28.081963 am o vechime de 39 ani si 6 luni .cand pot intra in pensie
Stimata Erzsebet Szekely, legea 263/2010 stabileste in Anexa Nr 5 ca din 01.03.2021 va veti putea pensiona prin Pensie Anticipata Partiala daca aveti realizati minim 33 ani si 3 luni stagiu contributiv din cei 39 de ani si 6 luni. Mai multe despre pensia anticipata partiala. Valorea diminuarii si a pensiei se pot afla numai printr-un calcul preliminar, caz în care veti putea accesa si serviciile noastre de calcul. Pentru alte detalii scrieti la office@pensiata.ro sau consultanta@pensiata.ro .
Buna ziua.Am 11ani de grupa 1 si 2ani, 11luni si 26zile.data nasteri 21.08.1965.lucrez din 1983 si pana astazi 14.03.2021.Cand pot sa ies la pensie?Multumesc.
Stimat Sultanescu Florin, in cazul in care cei 11 ani de grupa 1 sunt realizati in condiții 100% ( 8/8) atunci varsta standard de pensionare (65 de ani) se reduce cu 5 ani si 6 luni, ajungand la 59 de ani si 6 luni. Pentru detalii suplimentare scrieti va rog la consultanta@pensiata.ro. Nu am inteles situatia celor 2 ani, 11 luni si 26 de zile.
Buna ziua.
Sunt nascuta in ianuarie 1964 si la data de 15.08.2021 indeplinesc conditiile de varsta si stagiu minim de cotizare pentru pensie anticipata partiala. Stiut fiind faptul ca dureaza aproximativ 45 de zile emiterea deciziei de pensionare, daca depun cererea de pensie in data de 15.08.2021 cuantumul acestei se va calcula dupa actuala lege cu indicele de corectie 1,41 sau dupa legea care va intra in vigoare la 01.09.2021 fara indice de corectie?
Multumesc.
Cu siguranta cu indicele de corectie de 1,41 gratie OUG Nr 8 din 18.02.2021.
Multumesc.
Întrebările mele se referă la eficacitatea achitării contribuției pentru 6 ani în urmă. Am citit că am această posibilitate, de a „cumpăra” 6 ani de vechime, până la finele lunii august 2021. Menționez faptul că am o vechime de 26 de ani (vârsta 57). (1) Această plată pentru 6 ani din urmă îmi va crește nr punctelor? (2) Cei 6 ani „recuperați ” sunt anumite perioade, clar precizate, in care nu am lucrat? Contează salariul mediu la calcul…
Pentru detalii numerice scrieti la calcul@pensiata.ro .
Buna ziua,
In iunie 2021 am indeplinit stagiu de cotizare de 35 ani.
In ianuarie 2022 voi face 63 de ani si pot sa beneficiez de reducerea cu doi ani a vârstei standard de pensionare pentru că am locuit cel puţin 30 de ani în zone cu poluare – Ploiesti – daca depun la dosar certificatul.
As dori sa-mi depun dosarul de pensionare acum, pentru pensie anticipata partiala, pentru a beneficia de actuala lege cu indicele de corectie 1,41 si datorita riscului reducerilor de personal din compania mea.
Va rog frumos, pana cand este valabila actuala lege cu indicele de corectie 1.41 si odata dosarul depus si primirea deciziei de pensionare, daca voi fi angajat in continuare pot suspenda decizia sau cum se procedeaza?
Multumesc anticipat
Stimat Marcel Secuianu,
beneficiarii articolului 65 aliminat 5 din legea 263/2010 pot accesa cu maixim 2 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare PENSIA ANTICIPATA PARTIALA fara diminuare, de retinut ca nu se reduce varsta de pensionare. Indicele de corectie va ramane 1,41 tot anul 2021. Pensionarea anticipata partiala se poate accesa prin suspendare de la emitere daca in cererea de pensionare la sunt/nu sunt asigurat taiati peste nu sunt. Pentru alte detalii scrieti la consultanta@pensiata.ro .
Multumesc frumos
Domnule Covaciu, în luna iunie 2021 am primit decizia pentru pensie anticipată parțială, vârsta de 60 ani și ovechime de 38 ani și 11 luni. Am mai lucrat încă 3 luni până la 1 octombrie 2021, asta pentru a întregi vechimea de 39 ani și pentru a micșora penalizarea după care am încheiat activitatea și amdus la casa de pensii decizia și adeverința cu cele 3 luni lucrate, solicitând recalcularea pensiei. Aici mi sa spus că cele 3 luni lucrate se iauîn considerare numai când ajung la limită de vârstă. Dar acest lucru nu-mi mai este de folos atunci. Vă rog să-mi spuneți dacă este corect cum procedează cei de la casa de pensii. Vă mulțumesc, cu stimă și respect
Raspunsul casei de pensii este corect. Recalcularea pensiei anticipate partiale cu modificarea datelor initiale se va putea realiza numai daca veti depune la cererea de recalculare documente care arata perioade de cotizare sau sporuri ce nu au fost realizate in perioada anterioara pensionarii.
Asta am și făcut domnule Covaciu, am solicitat societății la care am lucrat Revisalul, din care reieșea perioada de 3 luni pe care am lucrat-o de când am primit decizia de pensionare, până când am încetat activitatea în cadrul societății și împreună cu decizia de încetare a activității și Revisalul le-am depus la casa de pensii. Trebuie să mai fac o altă cerere la casa de pensii? CU STIMĂ ȘI RESPECT!
NU.
Bună ziua,
Mama mea lucrează din anul 1984, în aceasta perioada a avut de 2 ori șomaj, va rog sa-mi comunicati care este vârsta la care s-ar putea pensiona, chiar și anticipat!
Va rog, sa-mi enumerați documentele necesare pentru calcularea pensiei!
Multumesc!
Stimat Andrei Lungeanu, din informațiile sumare primite nu se pot stabili corect condițiile de pensionare. Mai multe detalii despre documentele necesare unui coalcul precum si informațiile necesare legate de pensionare veti primi pe adresa de e-mail
La calcularea pensiei mi s-a luat in considerare sporul de vechime doar incepand cu data de 01.04.1992 , dar sunt in campul muncii din data de 01.09.1981.
Daca s-a produs o eroare, pot contesta decizia de pensionare?
Cu respect,
Stimata Nedelcof, pentru a fi sgură că sporul de vechime a fost valorificat și pînă la 01.04.1992, trebuie să obțineți Buletinul de Calcul detaliat al deciziei de pensionare. Este adevărat că nu în toate cărțile de muncă nu s-a trecut acest spor până la 01.04.1992 și uneori pînă la 01.01.1994 și chiar mai târziu, chiar dacă obligația de a fi trecut este doar după data de 01.04.1992. În buletinul de calcul se poate identifica dacă a fost sau nu valorificat, desigur și alte venituri. Pentru ajutor în acest sens scrieți-ne la consultanta@pensiata.ro.
Buna ziua,
formula postata de dumneavoastra (V/SMBE) pentru calculul nr de puncte lunar se aplica numai pana in 2001? Intreb pentru ca in stagiile lunare dupa luna 04.2001 obtinute de la CNPP, nr de puncte pare a fi altfel calculat.
Exemplu in luna 04 2001, pentru un venit total salarial V04 de 20131620lei conditii normale, la un SMBE de 4321748lei, nr puncte este de 2.87984 fata de 4.65821 cat ar reiesi din formula.
Va multumesc pentru clarificari.
Există perioade in care Venitul brut lunar luat in calcul a fost limitat la 3, 4 sau 5 salarii medii brute pe economie.
Buna ziua ! Cu cat timp pot sa ies mai repede la pensie daca am grupa 1 – 10 ani 10 luni si 15 zile si grupa 2-a -5 ani si 5 luni ! Va multumesc anticipat!
Stimat Rădulescu Vasile, reducerea totată a vârstei standard de pensionare este de 7 ani dacă veți avea un stagiu de cotizare realizat de minim 35 de ani. Pentru detalii legate de valoarea pensiei puteți scrie la calcul@pensiata.ro.
Stimate domn Ioan Covaciu ,am 39 de ani de cotizare ! Vroiam doar sa stiu data cand pot sa bag dosaru de pensie ! In 7 august 2023 implinesc varsta de 58 de ani ! Plus 7 ani pana am dreptul cred ca dupa calculul d-voastra pot sa-mi bag dosarul cand inplinesc varsta de 58 de ani! Va multumesc foarte mult! Cu stima !