Calcul pensii 2020, pensia contributivă, pensia retributivă, venitul bază de calcul (VBC), punctaj potențial, indemnizație socială, formula de calcul,


Valoare punct de pensie 1265 lei, Indice de Corecție 1,41; Pensia Minimă 704 lei


Sisteme de calcul al pensiilor publice în Romania

Ei bine socoteala banilor primiți odată cu ”ieșirea la pensie sau intrarea în pensie” cunoaște forme diferite de accesare. Aș putea spune că avem 2 categorii de bază:
– pensia contributivă și
– pensia retributivă

Pensia calculată după contributivitate

Are ca bază de calcul contribuția lunară a celor care realizează venituri lunare pentru care legislația prevede fiscalizarea cu CAS ( Contribuția de Asigurări Sociale) și a celor care contribuie voluntar la sistemul de pensii publice.

Pensia calculată după retributivitate

În acest caz valoarea pensiei se calculează prin aplicarea unui procent asupra unei medii a veniturilor brute lunare sau chiar asupra ultimului venit brut lunar. Urmare nu sunt concludente toate veniturile ci doar , 6 , la alegere din ultimii 5 ani, spre exemplu în sectorul militar sau ultimul venit în cazul sectorului juridic.


AFLĂ CE VALOARE ARE PENSIA TA , CERE UN CALCUL ACUM !


Calculul pensiei după contributivitate

Stabilirea pensiei celor care au cotizat la sistemul public de pensii cuprinde 4 surse de bază:
1 veniturile lunare brute ( VBC) ( Venit Bază de Calcul) pentru care s-a plătit și reținut CAS. De reținut e că acest venit ( VBC) nu este egal întotdeauna cu venitul brut realizat. Spre exemplu veniturile realizate prin ore suplimentare sau acord global nu au fost taxate cu CAS.
2 sume pe care le plătește statul pentru asigurați, pentru perioadele în care sau efectuat studiile superioare sau serviciul militar obligatoriu;
3 corecții la valoarea pensiilor de invaliditate ( stagiu potențial) pe care îl asigură statul în situația în care la data accesării pensiei de invaliditate nu s-a realizat stagiul complet de cotizare.
4 indemnizația socială care este asigurată tot de către stat în situația în care valoarea pensiei calculate este mai mică decât 704 lei pentru a completa pensia de drept până 704 lei.

Venitul bază de calcul VBC

Pentru cei care au cotizat 30-40 de ani această sursă de calcul a pensiei constituie 80-90% din valoarea totală a pensiei dar valorificarea tuturor veniturilor brute pentru care s-a plătit și reținut CAS nu este deloc ușoară.
Astfel trebuie cunoscut că în coșul cu veniturile bază de calcul intră: salariile, sporurile cu caracter permanent ( vechime, noapte, toxicitate, etc), compensații ( 1993-1998), alte sume pentru care s-a plătit contribuție la sistemul public de pensii;

Sume plătite de stat

Protecția socială din România a fost extinsă și pentru cei care-și continuă studiile liceeale într-o formă legiferată a studiilor superioare și pentru cei care au efectuat serviciul militar obligatoriu, astfel statul asigură un venit lunar bază de calcul pentru pensii egal cu salariul minim lunar pe economie din perioadele în care sau efectuat aceste perioade.

Corecții – punctaj potențial

Sistemul de asigurări sociale are prevăzut un ajutor în cazul celor care suferă invalidități la o vârstă fragedă și la care valoarea pensiei pentru o perioadă scurtă de cotizare este mică, caz în care se acordă un punctaj suplimentar ( stagiu potențial) care să asigure o pensie majorată.

Indemnizația socială

Asigurarea unui nivel minim al venitului lunar pentru un pensionar este unul dintre principiile de bază al sistemului de pensii. Acordarea indemnizației tuturor pensionarilor rezidenți și care au o pensie mai mică de cât 704 lei va fi în valoare egală cu diferența dintre pensia în plată și 704 lei.

Formula de calcul:

P= SUM(P1..Pn)/StC*Vp ,

1 = anul 1 de cotizare,

n = ultimul an de cotizare,

P1 = punctajul realizat în primul an de cotizare.

P1 = SUM(V01/SMBE01 + V02/SMBE02 +…..V12/SMBE12)/12;

V01 – Venit brut salarial din luna ianuarie;

StC – 35 ani în cazul bărbaților ( spre exemplu).

Vp – valoare punct,  în 2020 Vp = 1265 lei.

Formula de mai sus se completează cu Indicele de Corecție(Ic) ce va fi aplicat doar pentru cei care sau pensionat după 2010. Ic în 2019 a fost 1,2 iar în 2020 este 1,41;

Astfel formula de mai sus devine:

P= [(SUM(P1..Pn)/StC)*Ic]*Vp;

în fond pensia (P) cuprinde suma punctajelor anuale SUM(P1..Pn) ce sunt împărțite la valoarea stagiului complet de cotizare cerut de lege (StC) rezultatul împărțirii se numește (PMA) Punctaj Mediu Anual, punctaj ce va fi înmulțit cu valoarea punctului de pensie(Vp) ce este anunțată anual de către guvern.


Exemplu concret de calcul pensie vezi aici.

≡ULTIMA VALOARE CALCULATĂ( 19.06.2020): 1698 lei Pensie la Limită de Vârstă.≡


Din formula de calcul se poate observa că valoarea pensiei crește direct proporțional cu evoluția raportului V01/SMBE01., adică a raportului dintre venitul brut lunar realizat ( pentru care s-a plătit CAS) în raport cu salariul mediu brut pe economie din luna respectivă, astfel dacă salariul brut lunar realizat este egal cu salariul mediu brut pe economie, atunci raportul V01/SMBE01=1. Nu trebuie uitat că au fost perioade în care venitul brut realizat a fost limitat la 3 sau 5 salarii medii brute pe economie utilizate la stabilirea bugetului de stat.

Munca în condiții grele

Pentru asigurații care au prestat activități profesionale în condiții grele de muncă sau stabilit facilități de accesare a pensiei mai timpuriu. Astfel pentru cei care au realizat venituri lunare în activități ce au fost încadrate în condiții speciale sau acordat majorări ale venitului brut lunar luat în calcul cu 50%.

Exemplu: dacă un miner/balerin , etc a avut un salariu brut lunar de 4000 lei , la stabilirea venitului V01 bază de calcul s-a utilizat un venit majorat cu 50%, adică 6000 lei chiar dacă minerul/balerin a realizat doar 4000 lei. Situația este similară pentru condiții deosebite doar că procentul este 25%. Menționez că aceste informații nu cuprind date specifice unor situații stabilite prin legi speciale.

Suport juridic: Legea 263/2010, Legea 127/2019, HG. 257/2011.


Mărturii

Buna dimineata

Stimate dle.Covaciu  ieri am primit decizia de pensionare .In primul rind vreau sa-mi exprim aprecierea fata de lucrarea facuta de dvs. la calculul trimis .

Tot respectful si stima fata de specialistii echipei dvs la lucrarea trimisa .

Suma estimate de dvs era 1709RON iar suma din decizie este 1690 RON .Desigur sunt diferente care apar la introducerea in calcul a perioadelor CM si ITM pe parcursul celor 30 ani.

PS.Prezentarea din lucrarea dvs le da „clasa” celor de la Oficiu pensii Bucuresti .Ar trebui sa invete de la oameni capabili ca dvs si echipa prezentari diferite de cele din anii comunisti  pe care le folosesc acum ,si care pe alocuri nu te lasa sa le intelegi  (VASILE A 22.01.2020);

Buna seara,

Domnule Covaciu tin sa va multumesc pentru ajutorul dvs, azi am primit decizia de pensie si totul este asa cum ati calculat dvs.

Va multumesc mult pentru sprijin si va doresc multa sanatate.

Voi recomanda in continuare serviciile dvs tuturor colegilor si cunostintelor care vor avea nevoie de sprijin in domeniu.

Cu respect

Aurelian C. (03.04.2020);

Buna ziua,

Multumesc pentru elaborarea intr-un mod profesionist a lucrarii referitoare la calculul pensiei.

Asa cum s-a recomandat in cadrul lucrarii, voi reveni in luna august/septembrie pentru mai multe informatii care vor clarifica unele semne de intrebare referitor la perioada septembrie 2020-septembrie 2021.

Cu stima,  (Andrei M. Constanta 22.06.2020)

Va mulțumesc! Toată aprecierea mea pentru tot ce faceți!

V. Paun (9.08.2020)

Datele se actualizează..

03.04.2020

23 Comentarii

 • SUNT NASCUT IN 23.01.1956,SI AM MUNCIT LA VIRSTRA 17,ANI, SCOALA PROFESIONALA UCENICIE LA LOCU DE MUNCA LA 18ANI. SUFERITA DUREROSA AMBI PARTITI AU DECEDAT IN ACIDET DE MASINA. CU AJUTORU DUNEZEU. FARA AJUTORU NIMANU., PRIMU MEU SALARU A FOS DE 700,LEI, SI MUNCI IN TRE SCHIBURI. IN PRELUCRARE ALUMINU SLATINA. IN GRUPA 2.MUNCA. IN ANUL 1980,TAFERA IN UZINA DE ALUMINU SLATINA GRUPA 1,DE. MUNCA. PRIMA PENSIE DE INVALIDITATE. 1994-2000,DIN 2001,AM ALULAT PENSIE. DE. INVALITATE SI REAGAJAT IN UZINA. ALUMINU. IN ANUL 2008,A, DOUA PENSIE DE INVALITATE,, IN ANUL 2017,LA VIRSTRA 62,ANI, VIRSTRA STADR 65,REDUS DIN GUPA 1,DE MUNCA, DIN PENSIE DE INVALITATE. IN PENSIE LIMITA DE VIRSTRA. (,NU CACUL ANI DE VECHIME GRUPA DE MUNCA SI CITIZATIE. PENSIE LIMITA DE VIRSTRA. 800,LEI.. MULTUMESC DOAMNE MINISTRU MUNCI SI CACA DE PENSI PUBICE. DIN ANUL 2020,RECACULA PENSIE LIMITA DE VIRSTRA. PE INDICE DE CORETIE., PAREREA. MEA. ESTE. PENSIONARI. CARE. AU MUNCIT. SI PENSIE DE INVALITATE SA ACORDE ACESTE. INDICE DE CORETIE. LA PENSIE.

  • Stimata Nica Doina Liliana,
   în cazul în care sunt doar 15 ani vechime, pensionarea se va putea realiza numai de la 65 de ani. Altfel legislația a rămas neschimbată cu privire la pensionarea anticipată. Pentru alte detalii reveniți sau scrieți la consultanta@pensiata.ro.

 • Buna seara!
  Am iesit la pensie in data de 12.09.2016 la limita de varsta, avand un stagiu total de cotizare de 42 ani 7 luni 7 zile, din care:
  – in conditii normale : 28 ani 2 luni 4 zile
  – in gr.II (Legea nr. 3/1977) : 11 ani 4 luni 28 zile
  – stagiu aferent grupei /conditii munca : 2 ani 9 luni
  Intrucat schema de calcul pentru GR.II munca prevazuta in Legea 221/2018 , este diferita de schema de calcul aplicata la iesirea mea la pensie, am dreptul la recalcularea diferentei drepturilor asa cum se prevad în schema de calcul adoptata de prevederile Legii 2018/27.07.2018 (art.169*2).
  Multumesc!

  • Stimata Maria, schema de calcul nu s-a schimbat prin legea 221/2018 pentru munca prestat in grupa a II-a, doar pentru activitatea realizata in condiții de grupa 1.
   Iar la 12.09.2016 cu siguranță ați avut punctajul aferent grupei a II-a calculat corect prin cresterea cu 25% pentru fiecare lună din cei 11 ani si 4 luni. Pentru a fi sigura ca pensia a fost calculata corect puteți accesa serviciile noastre de calcul pensii. sau puteți scrie la calcul@pensiata.ro .

 • Bună ziua am băgat dosarul de pensie și am lipsa o adeverință, ași vrea sa știu dacă dosarul se ia în considerare de când lam bagat sau când duc adeverința

  • Stimat Daniel, dacă adeverința este decisivă pentru aprobarea dosarului atunci cererea este important să o adăugați dosarului cât este ”în lucru”. Drepturile cuvenite se acordă de la data depunerii dosarului.

 • Buna ziua dle Covaciu,
  Va rog sa mi spuneti daca indicele de corectie poate sa scada, sau sa nu se mai aplice, si pana cand este valabil cel de acum( respectiv 1,41). Va intreb deoarece in mod normal in Ianuarie 2022 trebuie sa ies la pensie la limita de varsta, insa am lucrat 6 ani si 2 luni in Gr. II, si am inteles ca in aceasta situatie, castig 2 ani (1 Ian.2020). Eu inca lucrez si as vrea sa stiu daca sa continui, sau sa ma pensionez cat inca mai pot beneficia de acest indice.
  Multumesc anticipat.

 • Bună seara!
  Aș vrea să ies la pensie in septembrie 2020. Dacă creste punctul de pensie la 1775 lei se mai aplică si indicele de corectie de 1,41?

  • Din păcate acest lucru nu poate fi garantat, deoarece, dacă se aplică legea existentă atunci odată cu creșterea punctului de pensie trebuie să se micșoreze indicele de corecție.

  • Bună ziua,

   Îmi puteți confirma, vă rog, data la care pensionarea anticipată este posibilă pentru o persoană născută în aprilie 1964, cu 38 de ani vechime, dintre care 3 lucrați în grupa 1?

   Mulțumesc!

 • Va salut. Am si eu o intrebare. Tatal meu a iesit la pensie la limita de varsta luna aceasta la 59 de ani,avand 43 ani 4 luni si 25 zile. El avand pensie medica din 2014 i.au calculat pensia aceasta cu indice 1.07? Din ce cauza nu a iesit cu indicele de acum de 1.41?

 • se mai recalculeaza pensiile pentru cei care au iesit la pensie in anul 2012 , deoarece punctajul total s-a impartit la 3o nu la 25.Este o scadere de aproximativ 30 procente.Multumesc

  • Stimată Jurubita Elena, din cate cunosc se fac eforturi mari ca aceasta recalculare sa se termine. Este de asemenea important de stiut dacă cazul despre care faceti referire se califica sau nu pentru acesta recalculare. Pentru detalii scrieți la consultanta@pensiata.ro .

 • Buna ziua,
  Am depus dosarul de pensionare anticipata in 16.12.2019, mi s-a calculat pensia cu indce de corectie 1.2. Am primit decizia la inceput de luna martie 2020. Lucrez si in prezent, dar nu am refuzat pensia calculata in termen de 30 de zile. Exista o posibilitate ca sa mi se aplice indicele de 1.41? Multumesc mult de raspuns.

  • Stimată Ecaterina, din păcate nu mai există posibilitatea de a relua calculul pensiei cu un indice de 1,41, însă nu trebuie să vă supere acest fapt deoarece dacă legea 127/2019 va rămâne în vigoare în forma existentă acum, din 01.09.2021 se va anula indicele de corecție la toți pensionarii indiferent de data la care sau pensionat.

 • Stimate domnule Covaciu,
  A fost promulgat azi un amendament la articolul 65 aliniat 5 din Legea 263/2010, prin care se adauga mai multe localitati la lista celor puternic poluate, pentru locuitorii carora se reduce varsta de pensionare cu 2 ani, daca au locuit acolo peste 30 de ani. Printre acestea se gaseste si orasul in care locuiesc. In momentul de fata, ma aflu in pensie anticipata. Inainte de aparitia acestei modificari legislative, urma sa trec la pensia pentru limita de varsta, in octombrie 2021. As vrea sa stiu daca, in aceasta situatie, pot beneficia de noua modificare, respectiv daca pot trece la pensie pentru limita de varsta inca de acum. Daca da, cum trebuie sa procedez (se face trecerea automat sau trebuie depusa cerere + acte la casa de pensii; daca sunt necesare acte, se pot depune online) ? Multumesc.

  • Stimată Monica, legea nu se aplică retroactiv urmare nu veți putea solicita revizuirea deciziei de pensionare. De altfel articolul 65 se referă la pensia anticipată parțial iar varsta varsta standard de pensionare NU se reduce cu 2 ani, în fapt se poate accesa pensia anticipată parțială înainte cu 2 ani față de varsta standard de pensionare ( nu mai repede) FĂRĂ penalizare numai dacă solicitantul oține de la Serviciul de Evidență al Populației adeverința cu rezidență de minumum 30 ani în ariile cu poluare severă menționate în lege.

   • Multumesc, dar sunteti sigur ? In paragraful 5 se mentioneaza ca se reduce varsta standard de pensionare: „(5) Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copșa Mică și Zlatna, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).”

    • SUNT SIGUR, reducerea varstei standard de pensionare..fără penalizare.. . Numai pensia anticipată parțială are penalizare, iar articolulul 65 face parte din lege cu aplicare doar pentru pensia anticipată parțială.

Lasă un comentariu