Calcul pensii 2020, pensia contributivă, pensia retributivă, venitul bază de calcul VBC, punctaj potențial, indemnizație socială, formula de calcul,


Valoare punct de pensie 1265 lei, Indice de Corecție 1,41; Pensia Minimă 704 lei


Sisteme de calcul al pensiilor publice în Romania

Ei bine socoteala banilor primiți odată cu ”ieșirea la pensie sau intrarea în pensie” cunoaște forme diferite de accesare. Aș putea spune că avem 2 categorii de bază:
– pensia contributivă și
– pensia retributivă

Pensia calculată după contributivitate

Are ca bază de calcul contribuția lunară a celor care realizează venituri lunare pentru care legislația prevede fiscalizarea cu CAS ( Contribuția de Asigurări Sociale) și a celor care contribuie voluntar la sistemul de pensii publice.

Pensia calculată după retributivitate

În acest caz valoarea pensiei se calculează prin aplicarea unui procent asupra unei medii a veniturilor brute lunare sau chiar asupra ultimului venit brut lunar. Urmare nu sunt concludente toate veniturile ci doar , 6 , la alegere din ultimii 5 ani, spre exemplu în sectorul militar sau ultimul venit în cazul sectorului juridic.


AFLĂ CE VALOARE ARE PENSIA TA , CERE UN CALCUL ACUM !


Calculul pensiei după contributivitate

Stabilirea pensiei celor care au cotizat la sistemul public de pensii cuprinde 4 surse de bază:
1 veniturile lunare brute ( VBC) ( Venit Bază de Calcul) pentru care s-a plătit și reținut CAS. De reținut e că acest venit ( VBC) nu este egal întotdeauna cu venitul brut realizat. Spre exemplu veniturile realizate prin ore suplimentare sau acord global nu au fost taxate cu CAS.
2 sume pe care le plătește statul pentru asigurați, pentru perioadele în care sau efectuat studiile superioare sau serviciul militar obligatoriu;
3 corecții la valoarea pensiilor de invaliditate ( stagiu potențial) pe care îl asigură statul în situația în care la data accesării pensiei de invaliditate nu s-a realizat stagiul complet de cotizare.
4 indemnizația socială care este asigurată tot de către stat în situația în care valoarea pensiei calculate este mai mică decât 704 lei pentru a completa pensia de drept până 704 lei.

Venitul bază de calcul VBC

Pentru cei care au cotizat 30-40 de ani această sursă de calcul a pensiei constituie 80-90% din valoarea totală a pensiei dar valorificarea tuturor veniturilor brute pentru care s-a plătit și reținut CAS nu este deloc ușoară.
Astfel trebuie cunoscut că în coșul cu veniturile bază de calcul intră: salariile, sporurile cu caracter permanent ( vechime, noapte, toxicitate, etc), compensații ( 1993-1998), alte sume pentru care s-a plătit contribuție la sistemul public de pensii;

Sume plătite de stat

Protecția socială din România a fost extinsă și pentru cei care-și continuă studiile liceeale într-o formă legiferată a studiilor superioare și pentru cei care au efectuat serviciul militar obligatoriu, astfel statul asigură un venit lunar bază de calcul pentru pensii egal cu salariul minim lunar pe economie din perioadele în care sau efectuat aceste perioade.

Corecții – punctaj potențial

Sistemul de asigurări sociale are prevăzut un ajutor în cazul celor care suferă invalidități la o vârstă fragedă și la care valoarea pensiei pentru o perioadă scurtă de cotizare este mică, caz în care se acordă un punctaj suplimentar ( stagiu potențial) care să asigure o pensie majorată.

Indemnizația socială

Asigurarea unui nivel minim al venitului lunar pentru un pensionar este unul dintre principiile de bază al sistemului de pensii. Acordarea indemnizației tuturor pensionarilor rezidenți și care au o pensie mai mică de cât 704 lei va fi în valoare egală cu diferența dintre pensia în plată și 704 lei.

Formula de calcul:

P= SUM(P1..Pn)/StC*Vp ,

1 = anul 1 de cotizare,

n = ultimul an de cotizare,

P1 = punctajul realizat în primul an de cotizare.

P1 = SUM(V01/SMBE01 + V02/SMBE02 +…..V12/SMBE12)/12;

V01 – Venit brut salarial din luna ianuarie;

StC – 35 ani în cazul bărbaților ( spre exemplu).

Vp – valoare punct,  în 2020 Vp = 1265 lei.

Formula de mai sus se completează cu Indicele de Corecție ce va fi aplicat doar pentru cei care sau pensionat după 2010. Ic în 2019 a fost 1,2 iar în 2020 este 1,41;

Astfel formula de mai sus devine:

P= [(SUM(P1..Pn)/StC)*Ic]*Vp;

în fond pensia (P) cuprinde suma punctajelor anuale SUM(P1..Pn) ce sunt împărțite la valoarea stagiului complet de cotizare cerut de lege (StC) rezultatul împărțirii se numește (PMA) Punctaj Mediu Anual, punctaj ce va fi înmulțit cu valoarea punctului de pensie ce este anunțată anual de către stat.


Exemplu concret de calcul pensie vezi aici.

≡ULTIMA VALOARE CALCULATĂ( 25.03.2020): 11.021 lei Pensie la Limită de Vârstă.≡


Din formula de calcul se poate observa că valoarea pensiei crește direct proporțional cu evoluția raportului V01/SMBE01., adică a raportului dintre venitul lunar realizat în raport cu slariul mediu brut pe economie din luna respectivă, astfel dacă salariul brut lunar realizat este egal cu salariul mediu brut pe economie, atunci raportul V01/SMBE01=1. Nu trebuie uitat că au fost perioade în care venitul brut realizat a fost limitat la 3 sau 5 salarii medii brute pe economie utilizate la stabilirea bugetului de stat.

Munca în condiții grele

Pentru asigurații care au prestat activități profesionale în condiții grele de muncă sau stabilit facilități de accesare a pensiei mai timpuriu. Astfel pentru cei care au realizat venituri lunare în activități ce au fost încadrate în condiții speciale sau acordat majorări ale venitului brut lunar luat în calcul cu 50%.

Exemplu: dacă un miner/balerin , etc a avut un salariu brut lunar de 4000 lei , la stabilirea venitului V01 bază de calcul s-a utilizat un venit majorat cu 50%, adică 6000 lei chiar dacă minerul/balerin a realizat doar 4000 lei. Situația este similară pentru condiții deosebite doar că procentul este 25%. Menționez că aceste informații nu cuprind date specifice unor situații stabilite prin legi speciale.

Suport juridic: Legea 263/2020, legea 127/2019, ORD 257/2011.

Mărturii

Buna dimineata

Stimate dle.Covaciu  ieri am primit decizia de pensionare .In primul rind vreau sa-mi exprim aprecierea fata de lucrarea facuta de dvs. la calculul trimis .

Tot respectful si stima fata de specialistii echipei dvs la lucrarea trimisa .

Suma estimate de dvs era 1709RON iar suma din decizie este 1690 RON .Desigur sunt diferente care apar la introducerea in calcul a perioadelor CM si ITM pe parcursul celor 30 ani.

PS.Prezentarea din lucrarea dvs le da „clasa” celor de la Oficiu pensii Bucuresti .Ar trebui sa invete de la oameni capabili ca dvs si echipa prezentari diferite de cele din anii comunisti  pe care le folosesc acum ,si care pe alocuri nu te lasa sa le intelegi  (VASILE A 22.01.2020)

Datele se actualizează..

13.01.2020

1 Comentariu

  • SUNT NASCUT IN 23.01.1956,SI AM MUNCIT LA VIRSTRA 17,ANI, SCOALA PROFESIONALA UCENICIE LA LOCU DE MUNCA LA 18ANI. SUFERITA DUREROSA AMBI PARTITI AU DECEDAT IN ACIDET DE MASINA. CU AJUTORU DUNEZEU. FARA AJUTORU NIMANU., PRIMU MEU SALARU A FOS DE 700,LEI, SI MUNCI IN TRE SCHIBURI. IN PRELUCRARE ALUMINU SLATINA. IN GRUPA 2.MUNCA. IN ANUL 1980,TAFERA IN UZINA DE ALUMINU SLATINA GRUPA 1,DE. MUNCA. PRIMA PENSIE DE INVALIDITATE. 1994-2000,DIN 2001,AM ALULAT PENSIE. DE. INVALITATE SI REAGAJAT IN UZINA. ALUMINU. IN ANUL 2008,A, DOUA PENSIE DE INVALITATE,, IN ANUL 2017,LA VIRSTRA 62,ANI, VIRSTRA STADR 65,REDUS DIN GUPA 1,DE MUNCA, DIN PENSIE DE INVALITATE. IN PENSIE LIMITA DE VIRSTRA. (,NU CACUL ANI DE VECHIME GRUPA DE MUNCA SI CITIZATIE. PENSIE LIMITA DE VIRSTRA. 800,LEI.. MULTUMESC DOAMNE MINISTRU MUNCI SI CACA DE PENSI PUBICE. DIN ANUL 2020,RECACULA PENSIE LIMITA DE VIRSTRA. PE INDICE DE CORETIE., PAREREA. MEA. ESTE. PENSIONARI. CARE. AU MUNCIT. SI PENSIE DE INVALITATE SA ACORDE ACESTE. INDICE DE CORETIE. LA PENSIE.

Lasă un comentariu