Se credea ca doar in situatia creditelor bancare apar comisoane dupa semnarea contractului, dar pare ca nici industria fondurilor de pensii private nu este straina.
La ei
Clienţii fondurilor de pensii pierd bani deoarece „niciunul nu înţelege“ cât de multe comisioane sunt aplicate conturilor de pensii sau conturilor individuale de economii, a afirmat Daniel Godfrey, directorul general al Asociaţiei Managerilor de Investiţii din Marea Britanie Daniel Godfrey.
Într-o critică fără precedent a practicilor industriei de profil, acesta a explicat că în trecut calculele privind comisioanele erau „înşelătoare“ şi bazate pe „presupuneri inexacte“, scrie publicaţia britanică The Telegraph.
Ţarul unei industrii care administrează anual depozite de 835 de miliarde de lire sterline, Godfrey a cerut fondurilor de investiţii să pună capăt celor „20 de ani“ de comisioane ascunse.
Deponenţilor ar trebui să li se ofere „o imagine completă asupra tuturor costurilor pe care le implică procesul de investiţie“, a spus Godfrey.
Până în prezent fondurile de investiţii le spuneau clienţilor care îşi deschideau conturi pentru pensii sau economii că aproximativ 1,5% din banii aflaţi în depozite vor fi traşi din cont sub forma comisioanelor în fiecare an.
Cercetările unei campanii pornite de The Telegraph contra practicilor abuzive ale managerilor de fonduri au arătat însă că deponenţii ajung la vârsta pensionării cu aproape 45% mai puţini bani decât ar fi putut acumula. Adevăratul nivel al comisioanelor s-ar apropia de 3,2% dacă s-ar include comisioanele ascunse, spun surse din industrie. (Articol publicat de Mediafax)
La noi, la nivel MAXIM
La pensiile private obligatorii (pilonul II), participantii la un fond de pensii suporta un comision de intrare in fond, unul de administrare a activelor si taxa anuala de auditarea a fondului. La pensiile private facultative (pilonul III), participantii la fond suporta mai multe comisioane…
Pentru pensiile administrate privat (Pilon II), administratorul percepe un comision de administrare constituit din (L411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata – art. 86):
a) deducerea unui cuantum din contributiile platite, dar nu mai mult de 2,5%, cu conditia ca aceasta deducere sa fie facuta inainte de convertirea contributiilor in unitati de fond;
b) deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,05% pe luna, stabilit prin prospectul schemei de pensii private.
Din activele fondului se mai suporta taxa de audit, prelevata anual din volumul total de active nete.
Toate comisioanele si taxele sunt prezentate detaliat in prospectul schemei de pensii pe care administratorul are obligatia de a-l prezenta participantului inainte de semnarea adeziunii.
In prezent, toate schemele de fonduri de pensii administrate privat din Romania utilizeaza aceleasi comisioane de administrare, situate la nivelul maxim admis de lege (pina la 5%) .
Bună seara sunt Manole Otilia, născută la 8 ianuarie 1959 am lucrat în țară 9ani,acum îmi plătesc de 6ani cotizație (lucrez în Italia) am 4 copii. As vrea sa știu când pot ieși la pensie? Va mulțumesc mult
Lucrez din octombrie 1977 până in prezent
in ani1977-1985 am lucrat in grupa 1 (ferodou sabota roti) iar din 85 -98 sudor autogen grupa 2.când pot iesi la pensie legal multumesc anticipat
Stimate Gheorghiţă, pentru un răspuns concret trebuie făcută o analiză pe baza documentelor ce conţin informaţii despre grupa de muncă şi stagiul de cotizare. Vă recomand să accesaţi serviciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro .