Luna de luna, pentru aproape 3 milioane de romani inregistrati la fondurile obligatorii de pensii din pilonul 2, angajatorii nu platesc contributiile.

Cel putin asta reiese din statisticile ”Asociatiei Fondurilor de Pensii”. Puteti verifica daca sunteti in aceasta situatie pe site-ul Casei Nationale de Pensii si pe cele ale fondurilor private la care ati aderat. Avocatii spun ca daca firma pentru care lucrati nu va plateste contributiile, aveti doar 3 ani la dispozitie ca sa-i cereti asta.
Calea clasica prin care orice roman poate afla care este stagiul de cotizare si daca angajatorul i-a platit sau nu contributia pentru pensii este sa mearga la Casa de Pensii si sa ceara cu buletinul o lista cu toate contributiile pe care le-a avut de-a lungul timpului. Operatiune care poate dura, daca aveti noroc, aproximativ o jumatate de ora.
Acelasi lucru il obtinem si printr-o cerere la Casa de Pensii, care ne aloca un nume de utilizator cu parola, ca sa ne verificam online contul de pensie pe site-ul cnpas.org.
Atentie, insa: Daca firma care n-a platit contributiile s-a desfiintat intre timp, avocatii spun ca banii nu mai pot fi recuperati.
„Avem posibilitatea ca in 3 ani de zile sa ii solicitam prin instanta sau in prima faza prin conciliere amiabila plata acestor contributii”, spune Adrian Cuculis.
In paralel putem sesiza ANAF printr-o plangere ca angajatorul nu ne plateste contributiile. Acesta va demara imediat controale. In fiecare an, numarul celor din sistemul de pensii obligatorii administrate PRIVAT, cunoscut drept pilonul 2, a crescut. Surprinzator, insa, cei pentru care angajatorii chiar platesc contributiile luna de luna sunt cam aceiasi. In ianuarie 2015 aveam un numar urias, de aproape 3 milioane de conturi, pentru care nu se mai vireaza contributii. Aici sunt inscrisi doar romanii care au intre 18 si 42 de ani.
Cand vrem sa aflam cum stau lucrurile si pentru sistemul PUBLIC de pensii, mergem la Casa de Pensii si intrebam. Aceasta spune ca la Finante s-ar afla administrarea contributiilor datorate de catre fiecare dintre noi, iar finantele ne trimit la ANAF, unde se administreaza si se incaseaza luna de luna aceste contributii. ANAF-ul spune insa ca la Casa de Pensii sunt statisticile.
Neoficial, luna trecuta s-ar fi platit peste 5,7 milioane de contributii la pensii. Cifra se bate insa cap in cap cu numarul contractelor inregistrate la Institutul National de Statistica, unde oficial sunt doar 4,4 milioane de salariati.
Legea este foarte stricta in acest moment: prevede pedeapsa cu pana la 2 ani de inchisoare pentru administratorii care retin, dar nu vireaza contributiile angajatilor sai.

Potrivit informatiilor Autoritatii de Supraveghere Financiara, situatia  pensiilor private la 31.12.2014, era (roza):
– Valoarea activelor totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private a fost, în anul 2014, de 20,2 miliarde de lei (4,5 miliarde de euro), în creștere cu 36,65% față de anul 2013.
Putem dormi linistiti !

Anul trecut, ponderea pensiilor private în PIB a fost de 3,05%, comparativ cu 2,34% în 2013.

Pensiile administrate privat (Pilonul II)
Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 31 decembrie 2014 de fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) a fost de 19,12 miliarde de lei (4,27 miliarde de euro), ritmul anual de creştere fiind de 37,15%.
La sfârșitul anului trecut, 6,29 milioane de participanţi erau înregistraţi în sistemul pensiilor aferente Pilonului II, în creștere cu 4,20% față de anul 2013.
Contribuția medie la nivelul participanților cu contribuții în decembrie 2014 a fost de 89,41 lei, înregistrând un ritm anual de creștere de 11%.
Valoarea medie a unui cont aferent Pilonului II pentru cei 3,19 milioane participanți care au avut contribuții lunare (în perioada mai 2008 – decembrie 2014) a fost de 4.479 lei (aproximativ 1.000 de euro), ceea ce înseamnă un avans anual de 34%.
În 2014, peste 2,3 milioane de participanţi înregistrau sume în cont de până în 5.000 lei. Valoarea contului pentru aproximativ 602.000 de persoane era cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei, iar pentru aproximativ 309.000 de persoane aceasta depășea 10.000 de lei.

Lasă un comentariu