Cand se ofera indemnizatia de insotitor ? Acte necesare;Cine plateste indemnizatia de insotitor ? Cand se suspenda plata indemnizatiei de insotitor ? Valoarea indemnizatiei de insotitor in 2013;

In conformitate cu prevederile art. 77 din Legea nr.263/2010, pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor, în cuantum fix sau la asistent personal (insotitor);

Parintii sau reprezentantii legali ai copilului cu handicap grav, adultii cu handicap grav ori reprezentantii legali ai acestora, cu exceptia celor cu handicap vizual grav, pot opta/intra ca asistent personal si primirea unei indemnizatii lunare. Art. 42- 4 Lege nr. 448/2006.Optiunea se exprima prin cerere adresata in scris directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, si devine valabila numai pe baza acordului exprimat in scris al acestora ;

Neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare de catre asistentul personal a obligatiilor prevazute de dispozitiile legale in sarcina lui, precum si a celor prevazute in contractul individual de munca atrage raspunderea disciplinara, civila sau dupa caz, penala a acestuia, inconditiile legii Art. 41, Lege nr. 448/2006.

Conform art 42 aliniatul2 din legea 448/2006 actualizată, insoțitorul persoanei cu handicap  care este și invalid de gradul 1 va trebui să aleagă una dintre cele două indemnizații de însoțitor.

Consultă aici noile valori ale indemnizatiilor pentru persoane cu handicap valabile din 1 ianuarie 2018.

In prezent, cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilită în condiţiile legii.
Indemnizaţia pentru însoţitor se suportă de la bugetul de stat. – si se achita prin consiliile locale;

Plata indemnizaţiei pentru însoţitor prevăzute la art. 77 alin. (1) se suspendă pe perioada în care pensionarul este internat într-o instituţie de asistenţă socială sau într-o unitate medicală specializată, în care se asigură supraveghere şi îngrijire permanente, cu excepţia situaţiilor în care pensionarul este nevăzător.
Suspendarea plăţii pensiei şi/sau a indemnizaţiei pentru însoţitor se poate face şi la cererea pensionarului, situaţie în care suspendarea plăţii se face începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.

Evolutia cuantumului fix al indemnizatiei pentru insotitor:

Data Cuantum (lei)
01.03.2002 1.750.000
01.01.2003 2.500.000
01.01.2004 2.800.000
01.01.2003 3.100.000
01.07.2005 310
01.01.2006 330
01.01.2007 390
01.01.2008 500
01.10.2008 540
01.01.2009 558
01.04.2009 575
01.01.2010 587
01.01.2011 587
01.01.2012 587
01.01.2013 610

Potrivit Legii nr.263/2010, indemnizaţia pentru însoţitor se menţine şi pe durata acordării pensiei pentru limită de vârstă.

Acte necesare:
• copia actului de identitate
• copia certificatului de încadrare în grad de handicap
• daca persoana cu handicap este pensionara, va depune copia deciziei de pensionare si ultimul talon de pensie, în original
• copia actului de identitate al reprezentantului legal (pentru minori sau pentru persoanele cu handicap grav puse sub interdictie, ertifica hotarârea judecatoreasca în copie)
In termen de 30 zile de la data înregistrarii cererii se efectueaza în mod obligatoriu ancheta sociala pentru verificarea îndeplinirii conditiilor de acordare a indemnizatiei de însotitor.
In termen de 30 zile de la efectuarea anchetei sociale, vi se va comunica daca cererea a fost sau nu solutionata favorabil, precum si motivele legale care au determinat respingerea solicitarii Dvs.

Dreptul la indemnizatia de însotitor se acorda începând cu luna urmatoare depunerii cererii.

    Cum se efectueaza plata ?

Exista 2 modalitati de plata pentru pensoanele cu handicap grav si care nu beneficiaza de asistent personal:
• la domiciliu, prin ertifi postal
• prin casieria institutiei DGASPC;

IMPORTANT !
Persoana cu handicap sau reprezentantul legal al acesteia au obligatia, conform legii, sa anunte Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), în termen de 48 de ore, cu privire la orice modificare survenita în situatia socio-economico-medicala (ex: schimbare acte identitate, schimbare ertificate de încadrare în grad de handicap, obtinerea altor venituri, etc.), de natura sa modifice acordarea acestor drepturi.

ianuarie 2018 ..Informatiile se actualizeaza;

59 Comentarii

  • Stimate Mihai, venitul lunar primit din pensie trebuie sa fie 400 lei. Daca pensia este de 272 lei aceasta se va indexa cu 5% urmand ca diferenta sa fie in completare pana la 400 lei;

 • daca aveti nevoie de dispozitiv medicale carucior sonde saci de urinare, scutece sunatima pe acest nr si pot sa va ajut cu sfatur cum sa obtineti repede si gratis 0765911715

 • Am făcut transfer de pensie handicap de la Slatina la Constanța . Nea pus să facem dosarul de handicap ( nevăzător ) din nou si cat au durat toate actele până a venit decizia nu nea dat indemnizatia de insotitor pe 3 luni . Ce trebuie să fac ? Fiind transfer de pensie handicap ,nevăzător .

 • buna mama mea a fost operata cu hernie de abdomen sunt singura care o ajuta fiind si eu bolnava de diabet insulino dependent de 27 de ani am dreptul la ajutor de insotitor

 • mama mea,este pensionata pe caz de boala,gr 1 cu insotitor permanent.in momentul in care i s-a stabilit gr,nu i s-a dat si un certificat de handicap.ce pot face pt a obtine acest certificat?mentionez ca este nedeplasabila.deci ar trebui sa ma ocup eu.ce pasi trebuie urmati?multumesc.

 • Daca eu am depus dosarul sotiei pentru handicap in luna februarie 2017,si certificatul o iesit si ni lo dat in luna a IV a,nu ni se da banii din luna februarie cand ne,-o preluat actele? va multumesc!!!

  • Stimate Gheorghe Botgros, stabilirea drepturilor cuvenite de face de la data la care sunt îndeplinite toate condițiile inclusiv documentele necesare. Astfel că aceste condiții au fost îndeplinite din luna a IV, din câte înțeleg din mesajul dumneavoastră.

 • Tata are certificate gr.1 nevazator cu insotitor vreau sa stiu cuantumul pensiei+CEA de insotitor. El fiind pensionar CAP.

 • Buna ziua,Am și eu o problema bunica mea are 86 de ani și din păcate nu se mai poate descurca singura sta la pat merge doar ajutata din păcate am fost nevoit să rămân fără servici și stau cu ia .pot beneficia de alocație ??? Și ce trebui sa fac ???

 • Buna ziua mama mea are 82 de ani si sufera de multe boli asociate ; insuficienta respiratorie,ocluzie intestinala faza incipienta,cardiaca,paralizie,dementa etc.Din spital am luato pe targa e la pat nu e transportabila cum pot face dosarul de handicap pentru a avea un insotitor ?

 • Buna ziua cum as putea sa obtin unele facilitati cum ar fi penparsi scutece si altele grtuit pentru mama mea pensionara 82 de ani actualmente la pat imobilizata de altfel v-am explicat mai sus problema.

 • Buna seara mama e bolnava de insuficienta renala face dializa hepatita b si anemie severa are dreptul la insotitor si la pensie de handicap daca da ce acte trebuie pentu dosar va multumesc

  • Stimată Ramona, medicul de familie sau mediciul specialist va trebui să dea o trimitere către medicul de expertiză medicală. În cazul în care buletinul de expertiză medicală va conține o n grad de invaliditate atunci se poate întocmi dosarul de pensionare dacă are realizat stagiu de coizare. Multă sănătate !

 • Buna ziua.
  Am o matusa in varsta de 71 ani pensionara.
  Este in evidenta la diabetolog si deocamdata ia medicamente pe ca la orala si nu a ajuns in faza de injectii.
  A fost internata ptr lipsa de fier și a primit sange.
  O alta problema e ca se deplaseaza foarte greu din cauza picioarelor are genartroza la genunchi si nici nu poate sta foarte mult in picioare.
  Astfel sunt nevoita sa o ingrijesc.
  Eu momentan nu am serviciu.
  As putea putea primi indemnizatia de insotitor?
  Cum trebuie sa va procedez si ce conditii trebuiesc indeplinite in baza caror legi?
  Multumesc

 • Bună seara .Sotul meu este încadrat in grad de handicap grav cu asistent personal si eu m am angajat ca asistent personal .Iar in decizia pentru pensionare a primit gradul2 si nu mi se pare corecta încadrarea in gradul 2.Am intrebat o pe Doamna Doctor de ce l a încadrat in grad 2 si a spus ca odata ce are grad grav cu asistent personal de la handicap nu se mai poate încadra in gradul 1 .Va rog sa mi spuneti ce pot sa fac si daca ii corecta decizia.Va multumesc.

  • Stimată Prisniac Maria, cred în continuare că situația indemnizaților persoanelor cu handicap nu trebuie să fie mai mică decât pensia minimă garantată a unui om sănătos, pe de altă parte s-a creat o confuzie între handicap și invaliditate. Handicapul se dobândește din naștere iar invaliditatea din boală sau accident, altfel nu mai aveam 2 denumiri distincte pentru aceeiași situație. Indemnizația de însoțitor este una socială și în cele doă cazuri se acordă prin două legi diferite legea 263/2010 și legea 448/2006 în cazul persoanelor cu handicap. Legea 448/2006 la art 42 aliniatul 2 prevede obligativitatea insoțiotorului pensionarului de invaliditate grad 1 care este și persoana cu handicap grav să opteze pentru una din indemnizațiile de însoțitor, deci nu se pot acorda 2 indemnizații de însoțitor pentru același invalid/ pers cu handicap.

 • Sunt Insotitorul sotiei mele cu handicap grav,si am fost scosi afara din apartamentul unde locuiam cu chirie,si ne-o oferit cineva o casa In alt judet.Pentru acest lucru,asistenta sociala trebuie sa-mi taie indemnizatia de insotitor?Avem acelasi domiciliu la cate am depus dosarul.Nu avem alte venituri fiindca eu sunt obligat sa fiu 24/24 de ore langa sotie.Astept rasp.dvs.Va multumesc din suflet!!!

  • Stimate Botgros Gheorghe, îmi pare rău pentru sitauția creată și sunt convins că se va rezolva cat de curând. Pînă atunci vă rog să-mi scrieți la calcul@pensiata.ro adresa noului domiciliu sau un nr de cont pentru a vă trimite un ajutor financiar acum și periodic funcție de posibilități. Voi studia speța dumneavoastră după ce voi primi mai multe detalii.

 • Buna ziua ! Am o matusa de 89 ani urmeaza sa mergem la comisie nu vede numai cu 16% la un ochi are alchaimer are insuficienta renala acuta . Comisia hotaraste daca are nevoie de asistent personal? Mentionez ca as vrea sa raman acasa s-o ingrijesc dar sa-mi mearga cartea de munca!

  • Stimată Andreea Kohan, vă doresc tuturor multă SĂNĂTATE și noroc în viață ! Cât despre mătușa dumneavoastră trebuie știut că pensia de invaliditate se acordă pînă la împlinirea vâsrtei standard de pensionare, după care aceasta se transformă în pensie pentru limită de vârstă. Pensionarii de invaliditate grad 1 sau cei cu handicap grav primesc indemnzație pentru însoțitor. Altfel gestul dumneavoastră de a o îngriji este unul lăudabil.

 • Bună ziua! Socrul meu de 82 de ani a fost diagnosticat cu glaucom sever și este sub tratament. A fost operat de cataractă și schimbare de cristalin la ambii ochi. Cu toate acestea nu vede nici la 20 cm. Are pensie de aproape 1400. Vă rog să-mi răspundeți dacă se poate încadra pentru o indemnizație de însoțitor sau invaliditate.
  Cu respect, vă mulțumesc!

  • Stimată Aurelia, protecția acordata de legea pensiilor pentru pensionarii prin acordarea unei indemnizazții de însoțitor este pînă la împlinirea vîrstei de standard de pensionare și doar pentru pensionarii cu gradul 1 de invaliditate.

 • Buna ziua,

  Tatal meu este internat in spital, are diagnostic glioblastom gradul IV, este operat pe creier de 3 saptamani. Este imobilizat la pat, are afazie si mama sta 24/24 cu el.
  Doresc sa stiu daca mama poate obtine indemnizatie de insotitor sau trebuie mai intai ca el sa obtina certificat de invaliditate. Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmam in aceasta situatie? Va multumesc din suflet.

 • Tatal meu are 63 ani si 35 vechime munca cotizati poate depune dosar pt pensie anticipat partiala?

 • Buna ziua , as dori sa stiu si eu avem pe cineva in familie cu alzheimer si dementa are 65 de ani cu pensie de varsta si limita de munca dorim sa ii scoatem certificat de handicap si in acelasi timp pentru insotitor deoarece nu poate fi lasat singur , as dori cat cumuleaza acestea doua pt ca trebuie institutionalizat undeva , toate caminele care primesc cu asa ceva au tarife de la 2300 lei incepand el avand pensie doar 950 de lei ?

 • Buna seara!spuneti mi va rog daca tatal meu cu diagnostic dementa si alzheimer poate beneficia de insotitor platit de institutiile statului nu stiu unde ma pot adresa mai exact.Multumesc!

  • Stimată Mihaela D., indemnizația de insoțitor se acordă pentru pensionarii de invaliditate grad 1 sau pentru cel mai sever stadiu al persoanelor cu handicap. Urmare trebuie mai intâi să obțineți una din cele 2 încadrări pentru tatăl dumneavoastră, apoi să faceți demersurile pentru inemnizația de însoțitor.

 • Buna Simion e numele meu si am urmatoarea nelamurire, Tatal meu din 2014 a intrat in pensie la limita de varsta, din 2015 are pensie de nevazator gradul 1 cu drept de insoțitor plus indemnizația de insoțitor. In urma cu doua luni i s a taiat indemnizația de insoțitor. Se poate face ceva in cazul indemnizației?

 • Buna ziua, mama (61 ani- pensionara) a suferit de curand un accident vascular cerebral, acum este acasa dar nu se descurca singura, tata (62 ani- pensionat anticipat)se ocupa de ea. Ce trebuie facut pentru a primi o pensie de insotitor? In acest moment, mama are doar o scrisoare medicala de iesire din spital, dar medicul a spus ca daca este nevoie de alte acte pentru insotitor, ne poate ajuta. Ce este de facut? tata poate fi insotitor? in conditiile in care este pensionat anticipat?
  Multumesc!

  • Stimate Cernea, îmi pare rău pentru starea de sănătate a mamei dumneavostră și sper să ajungă cât mai curând la o stare de sănătate cât mai bună posibil. Pentru a primi indemnizație de însoțitor, o comisie de expertiză medicală trebuie să constate o invaliditate de gradul 1, caz în care indemnizația o poate primi și tatăl dumneavoastră.

 • Buna ziua ! Va rog mult sa-mi raspundeti daca tatal meu, internat int-o casa de batrani privata si cu grad de handicap grav, poate beneficia de insotitor ? Mentionez ca pensia lui nu ajunge pentru plata caminului si trebuie sa completez eu, de la mine. Va multumesc !

 • va rog sa-mi spuneti de ce indemnizatia de insotitor primita de la CNPP este mai mica decat indemnizatia de insotitor de la DGASPC ?

  sunt bolnava , in pensie de invaliditate gr l si primesc de la CNPP 880 lei acum.
  cu aceasta indemnizatie de insotitor. nu pot plati o persoana sa ma ingrijasca .
  sunt paraplegica.

  este o discriminare ! mi se pare ilogic dar si dezonorant . cred ca toti santem platiti din acelasi buget , sau nu?

 • Buna ziua,
  Mama mea a obtinut un certificat de incadrare in handicap grav cu indemnizatie de insotitor. Ce demersuri trebuie facute pentru ca aceste drepturi banesti (pensia + indemnizatia) sa fie virate in contul ei bancar in care primeste pensia de limita de varsta?
  Va multumesc

  • Stimate DAN IOAN, plata drepturilor cuvenite se poate face și într-un cont bancar, caz în care trebuie să completați o cerere ( formuar tipizat funcție de Direcția Generală de As Socială de care aparține) la care trebuie atașat un document emis de o unitate bancară în care să fie înscris clar codul IBAN al unui cont bancar deschis pe numele beneficiarului (sau al titularului prestaţiei sociale), în situaţia în care acesta sau repreprezentantul său legal optează pentru acordarea drepturilor prin virament bancar.

 • Sunt Asistent personal pt.mama ,care are handicap grav.daca am atestat de Ingrijitor batrani la domiciliu pot sa beneficiez de alte sporuri pe langa salarul minim.

 • Buna seara. Am un băiat in varsta de 21 de ani si este încadrat la Handicap Grav, eu fiind asistent personal. As vrea sa stiu daca băiatul are dreptul la pensie de handicap si ce documentație trebuie depusă si unde?
  Mentionez faptul ca fiul meu nu a lucrat niciodată, având acest handicap grav din nastere.
  Va multumesc anticipat!

  • Stimată Daniela, indemnizație de handicap primește deja , pensie de invalidiate nu mai este posibilă deoarece nu există stagiu de cotizare realizat în sistemul pubic de pensii.

 • Buna ziua ! Mama mea are grija de fratele ei in varsta de 57 de ani ,care sta la pat de aproape una an si traieste doar din ajutor social.Vreau sa stiu daca are dreptul la indemnizatie de insotitor?

 • Băiatul meu are hemofilie tip A forma usoara,se incadreaza în cred de handicap…are 7 ani si ce trebuie sa fac în caz că se incadreaza?

Lasă un comentariu

/* ]]> */