Cand se ofera indemnizatia de insotitor? Acte necesare; Cine plateste indemnizatia de insotitor? Cand se suspenda plata indemnizatiei de insotitor ? Valoarea indemnizatiei de insotitor in 2022.

Indemnizația de insotitor in 2023, indemnizatia de insotitor din 2024.


 Actualizare valoare indemnizație de însoțitor din 01.01.2023

Valoarea indemnizației de însoțitor pentru pensionarii de invaliditate gradul 1 estede 1428 lei.


In conformitate cu prevederile art. 77 din Legea nr.263/2010, pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor, în cuantum fix sau la asistent personal (insotitor).

Parintii sau reprezentantii legali ai copilului cu handicap grav, adultii cu handicap grav ori reprezentantii legali ai acestora, cu exceptia celor cu handicap vizual grav, pot opta/intra ca asistent personal si primirea unei indemnizatii lunare. Art. 42- 4 Lege nr. 448/2006. Optiunea se exprima prin cerere adresata in scris directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, si devine valabila numai pe baza acordului exprimat in scris al acestora ;

Neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare de catre asistentul personal a obligatiilor prevazute de dispozitiile legale in sarcina lui, precum si a celor prevazute in contractul individual de munca atrage raspunderea disciplinara, civila sau dupa caz, penala a acestuia, inconditiile legii Art. 41, Lege nr. 448/2006.

Conform art 42 aliniatul 2 din legea 448/2006 actualizată, insoțitorul persoanei cu handicap care este și invalid de gradul 1 va trebui să aleagă una dintre cele două indemnizații de însoțitor.

In prezent, cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilită în condiţiile legii.
Indemnizaţia pentru însoţitor se suportă de la bugetul de stat. – si se achita prin consiliile locale;

Plata indemnizaţiei pentru însoţitor prevăzute la art. 77 alin. (1) se suspendă pe perioada în care pensionarul este internat într-o instituţie de asistenţă socială sau într-o unitate medicală specializată, în care se asigură supraveghere şi îngrijire permanente, cu excepţia situaţiilor în care pensionarul este nevăzător.
Suspendarea plăţii pensiei şi/sau a indemnizaţiei pentru însoţitor se poate face şi la cererea pensionarului, situaţie în care suspendarea plăţii se face începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.

Evolutia cuantumului fix al indemnizatiei pentru insotitor:

DataCuantum (lei)
01.03.20021.750.000
01.01.20032.500.000
01.01.20042.800.000
01.01.20033.100.000
01.07.2005310
01.01.2006330
01.01.2007390
01.01.2008500
01.10.2008540
01.01.2009558
01.04.2009575
01.01.2010587
01.01.2011587
01.01.2012587
01.01.2013610

Citeste si: ajutoare financiare la inceput de an pentru pensionari


Potrivit Legii nr.263/2010, indemnizaţia pentru însoţitor se menţine şi pe durata acordării pensiei pentru limită de vârstă.

Acte necesare:

• copia actului de identitate
• copia certificatului de încadrare în grad de handicap
• daca persoana cu handicap este pensionara, va depune copia deciziei de pensionare si ultimul talon de pensie, în original
• copia actului de identitate al reprezentantului legal (pentru minori sau pentru persoanele cu handicap grav puse sub interdictie, ertifica hotarârea judecatoreasca în copie)
In termen de 30 zile de la data înregistrarii cererii se efectueaza în mod obligatoriu ancheta sociala pentru verificarea îndeplinirii conditiilor de acordare a indemnizatiei de însotitor.
In termen de 30 zile de la efectuarea anchetei sociale, vi se va comunica daca cererea a fost sau nu solutionata favorabil, precum si motivele legale care au determinat respingerea solicitarii Dvs.

Dreptul la indemnizatia de însotitor se acorda începând cu luna urmatoare depunerii cererii.

    Cum se efectueaza plata ?

Exista 2 modalitati de plata pentru pensoanele cu handicap grav si care nu beneficiaza de asistent personal:

• la domiciliu, prin mandat postal
• prin casieria institutiei DGASPC.

IMPORTANT!
Persoana cu handicap sau reprezentantul legal al acesteia au obligatia, conform legii, sa anunte Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), în termen de 48 de ore, cu privire la orice modificare survenita în situatia socio-economico-medicala (ex: schimbare acte identitate, schimbare certificate de încadrare în grad de handicap, obtinerea altor venituri, etc.), de natura sa modifice acordarea acestor drepturi.

Noile condiții pentru accesarea biletelor de tratament in 2023


Indemnizația de însoțitor în 2024.

Mult așteptata lege nouă a pensiilor ce era reprogramată să intre în vigoare din 01.09.2023 a fost din nou amânată pentru 2024. Astfel prin OUG 168/2022 guvernanți au prorogat legea 127/2019 pentru 01.01.2024.

Dacă minunea se va întâmpla, atunci din 01.01.2024, conform prevederilor articolului 69 aliniat 2 din legea 127/2019, valoarea indemnizației de însoțitor va fi stabilită în raport cu salariul minim brut pe țară aflat în plată la data plății indemnizației. Cuantumul acestei va fi de 50% din salariul minim brut pe țară, astfel că aceasta nu va fi mai mică de 1500 lei având în vedere că în 2023 salariul minim brut pe țară este de 3000 lei.

07.01.2023  ..Informatiile se actualizează după caz;


www.pensiata.ro

consultanta@pensiata.ro

188 Comentarii

  • daca aveti nevoie de dispozitiv medicale carucior sonde saci de urinare, scutece sunatima pe acest nr si pot sa va ajut cu sfatur cum sa obtineti repede si gratis 0765911715

    • Bună ziua.Mama mea a făcut AVC și am nevoie de pempars, cărucior. Este nedeplasabila ,are și alzaimar

      • Stimata Elena, daca nu este deja in pensie de invaliditate va trebui sa solicitati un medic de expertiza medicala de pe langa casa de pensii sa-i faca o expertiza si apoi sa solicitati indemnizatie de insotitor.

        • Bunã ziua ,am și eu o întrebare o am pe mama pensionarã 800 lei în vîrstã de 78 ani și nu se poate întreține singurã merge cu ajutorul cîrjelor și vreau sã știu dacã ar putea beneficia de pensie handicap sau o indemnizație ceva nu știu vă mulțumesc!?.

          • Stimat Duinea Florin-Georgel, va trebui sa va adresati in acest caz la DGASPC sau medicului de expertiza medicala de pe langa casa de pensii.

        • Buna ziua , bunica mea a decedat in luna ianuarie 2023 , am primit o indemizatie de insotitor in valoare de 1524 lei , aceasta indemnizatie vine cu o luna in urma ? O voi primi si in februarie ?
          Multumesc

          • În cazul dumneavoastra indemnizatia de insotitor este primita pentru incadrarea in grad de handicap, pe care a avuto bunica dumneavoastra, prin contract de muncă iar contractul de munca prevede plata salariului pentru luna in curs in luna următoare. Urmare ar trebui să primiti o fractiune de indemnizatie in luna februarie pentru luna ianuarie. După caz reveniți la consultanta@pensiata.ro.

    • Bună ziua am pe tatăl meu imobilizat la pat și am nevoie de saci de urinare , scutece,sonde,și un cărucior aștept răspuns cu respect.

    • Buna ziua asi dori sa VA pot pune o antrebare ma numesc dimana mihai si sotia.mea este mobilizata la pat cum pot sa primesc pemparsi gratuit ea este si.nevazatoare si cu 2 acidente vasculare VA.multumesc

  • Am făcut transfer de pensie handicap de la Slatina la Constanța . Nea pus să facem dosarul de handicap ( nevăzător ) din nou si cat au durat toate actele până a venit decizia nu nea dat indemnizatia de insotitor pe 3 luni . Ce trebuie să fac ? Fiind transfer de pensie handicap ,nevăzător .

  • buna mama mea a fost operata cu hernie de abdomen sunt singura care o ajuta fiind si eu bolnava de diabet insulino dependent de 27 de ani am dreptul la ajutor de insotitor

    • Sânt însoțitorul mamei mele, fiind nevăzătoare, cei de la comisia de la Teleorman mă înregistrat și atât, nu mi-a spus că trebuie să fiu angajat cu cartea de muncă, și am îngrijiri șase ani, și o îngrijesc și în prezent, i-am întrebat, mi-a răspuns că nu angajează ei, eu nu știu este legal? Va mulțumim.

      • Buna ziua eu am scris cerere pe 7 august ca am grija de soacra mea și nici un rezultat pînă acuma ce trebu sa fac unde sa ma adresez

  • mama mea,este pensionata pe caz de boala,gr 1 cu insotitor permanent.in momentul in care i s-a stabilit gr,nu i s-a dat si un certificat de handicap.ce pot face pt a obtine acest certificat?mentionez ca este nedeplasabila.deci ar trebui sa ma ocup eu.ce pasi trebuie urmati?multumesc.

    • Bună ziua,am grad de handicap Accentuat ,pot să beneficiez de ajutorul de insoțitor?

        • De ce unchiumiu de 75 de ani nu are indemnizatie de insotitor,daca are handicap grav permanent,cu alzheimer,dementa mixta si vasculara,afazie,etc??..De cand,din ce an nu se mai da indemnizatie de insotitor la cei cu handicap grav?

          • Stimat IRINEL LEONTE, prin Hotărarea de Guvern 927/20166 s-a modificat metodologia de încadrare în grad de handicap și inclusiv sau adus completări la acordarea sau nu a indemnizației de însoțitor pentru persoanele cu handicap grav permanent. Desigur decizia o iau medicii care stabilesc cât de erodată este capacitatea de autoîngrijire a bolnavului.

  • Daca eu am depus dosarul sotiei pentru handicap in luna februarie 2017,si certificatul o iesit si ni lo dat in luna a IV a,nu ni se da banii din luna februarie cand ne,-o preluat actele? va multumesc!!!

    • Stimate Gheorghe Botgros, stabilirea drepturilor cuvenite de face de la data la care sunt îndeplinite toate condițiile inclusiv documentele necesare. Astfel că aceste condiții au fost îndeplinite din luna a IV, din câte înțeleg din mesajul dumneavoastră.

  • Tata are certificate gr.1 nevazator cu insotitor vreau sa stiu cuantumul pensiei+CEA de insotitor. El fiind pensionar CAP.

  • Buna ziua,Am și eu o problema bunica mea are 86 de ani și din păcate nu se mai poate descurca singura sta la pat merge doar ajutata din păcate am fost nevoit să rămân fără servici și stau cu ia .pot beneficia de alocație ??? Și ce trebui sa fac ???

      • Da e un gest firesc și frumos insa persoana care îngrijește permanent un bolnav trebuie sa se hrănească și să plătească impozitele .Răspunsul dat e evaziv că să nu spun caustic!

      • Bună ziua stimate Covaciu, aș vrea să vă întreb dacă se poate obține indemnizația de însoțitor și din trecut ? Mama mea a avut grijă de tatăl meu în ultimii doi ani ( încă are grijă și în prezent ) fiind imobilizat la pat ieșit pensie pe caz de boală.
        Recent, am depus toate actele necesare pentru eliberarea indemnizației și așteptăm un răspuns în viitorul apropiat.
        Menționez faptul că nu am avut niciun fel de ajutor din partea nimănui, toate cheltuielile efectuate pentru îngrijirea, întreținerea, tratamentul și alte cele fiind suportate de către familie.
        Mulțumesc.

  • Buna ziua mama mea are 82 de ani si sufera de multe boli asociate ; insuficienta respiratorie,ocluzie intestinala faza incipienta,cardiaca,paralizie,dementa etc.Din spital am luato pe targa e la pat nu e transportabila cum pot face dosarul de handicap pentru a avea un insotitor ?

  • Buna ziua cum as putea sa obtin unele facilitati cum ar fi penparsi scutece si altele grtuit pentru mama mea pensionara 82 de ani actualmente la pat imobilizata de altfel v-am explicat mai sus problema.

  • Buna seara mama e bolnava de insuficienta renala face dializa hepatita b si anemie severa are dreptul la insotitor si la pensie de handicap daca da ce acte trebuie pentu dosar va multumesc

    • Stimată Ramona, medicul de familie sau mediciul specialist va trebui să dea o trimitere către medicul de expertiză medicală. În cazul în care buletinul de expertiză medicală va conține o n grad de invaliditate atunci se poate întocmi dosarul de pensionare dacă are realizat stagiu de coizare. Multă sănătate !

  • Buna ziua.
    Am o matusa in varsta de 71 ani pensionara.
    Este in evidenta la diabetolog si deocamdata ia medicamente pe ca la orala si nu a ajuns in faza de injectii.
    A fost internata ptr lipsa de fier și a primit sange.
    O alta problema e ca se deplaseaza foarte greu din cauza picioarelor are genartroza la genunchi si nici nu poate sta foarte mult in picioare.
    Astfel sunt nevoita sa o ingrijesc.
    Eu momentan nu am serviciu.
    As putea putea primi indemnizatia de insotitor?
    Cum trebuie sa va procedez si ce conditii trebuiesc indeplinite in baza caror legi?
    Multumesc

  • Bună seara .Sotul meu este încadrat in grad de handicap grav cu asistent personal si eu m am angajat ca asistent personal .Iar in decizia pentru pensionare a primit gradul2 si nu mi se pare corecta încadrarea in gradul 2.Am intrebat o pe Doamna Doctor de ce l a încadrat in grad 2 si a spus ca odata ce are grad grav cu asistent personal de la handicap nu se mai poate încadra in gradul 1 .Va rog sa mi spuneti ce pot sa fac si daca ii corecta decizia.Va multumesc.

    • Stimată Prisniac Maria, cred în continuare că situația indemnizaților persoanelor cu handicap nu trebuie să fie mai mică decât pensia minimă garantată a unui om sănătos, pe de altă parte s-a creat o confuzie între handicap și invaliditate. Handicapul se dobândește din naștere iar invaliditatea din boală sau accident, altfel nu mai aveam 2 denumiri distincte pentru aceeiași situație. Indemnizația de însoțitor este una socială și în cele doă cazuri se acordă prin două legi diferite legea 263/2010 și legea 448/2006 în cazul persoanelor cu handicap. Legea 448/2006 la art 42 aliniatul 2 prevede obligativitatea insoțiotorului pensionarului de invaliditate grad 1 care este și persoana cu handicap grav să opteze pentru una din indemnizațiile de însoțitor, deci nu se pot acorda 2 indemnizații de însoțitor pentru același invalid/ pers cu handicap.

  • Sunt Insotitorul sotiei mele cu handicap grav,si am fost scosi afara din apartamentul unde locuiam cu chirie,si ne-o oferit cineva o casa In alt judet.Pentru acest lucru,asistenta sociala trebuie sa-mi taie indemnizatia de insotitor?Avem acelasi domiciliu la cate am depus dosarul.Nu avem alte venituri fiindca eu sunt obligat sa fiu 24/24 de ore langa sotie.Astept rasp.dvs.Va multumesc din suflet!!!

    • Stimate Botgros Gheorghe, îmi pare rău pentru sitauția creată și sunt convins că se va rezolva cat de curând. Pînă atunci vă rog să-mi scrieți la calcul@pensiata.ro adresa noului domiciliu sau un nr de cont pentru a vă trimite un ajutor financiar acum și periodic funcție de posibilități. Voi studia speța dumneavoastră după ce voi primi mai multe detalii.

  • Buna ziua ! Am o matusa de 89 ani urmeaza sa mergem la comisie nu vede numai cu 16% la un ochi are alchaimer are insuficienta renala acuta . Comisia hotaraste daca are nevoie de asistent personal? Mentionez ca as vrea sa raman acasa s-o ingrijesc dar sa-mi mearga cartea de munca!

    • Stimată Andreea Kohan, vă doresc tuturor multă SĂNĂTATE și noroc în viață ! Cât despre mătușa dumneavoastră trebuie știut că pensia de invaliditate se acordă pînă la împlinirea vâsrtei standard de pensionare, după care aceasta se transformă în pensie pentru limită de vârstă. Pensionarii de invaliditate grad 1 sau cei cu handicap grav primesc indemnzație pentru însoțitor. Altfel gestul dumneavoastră de a o îngriji este unul lăudabil.

  • Bună ziua! Socrul meu de 82 de ani a fost diagnosticat cu glaucom sever și este sub tratament. A fost operat de cataractă și schimbare de cristalin la ambii ochi. Cu toate acestea nu vede nici la 20 cm. Are pensie de aproape 1400. Vă rog să-mi răspundeți dacă se poate încadra pentru o indemnizație de însoțitor sau invaliditate.
    Cu respect, vă mulțumesc!

    • Stimată Aurelia, protecția acordata de legea pensiilor pentru pensionarii prin acordarea unei indemnizazții de însoțitor este pînă la împlinirea vîrstei de standard de pensionare și doar pentru pensionarii cu gradul 1 de invaliditate.

  • Buna ziua,

    Tatal meu este internat in spital, are diagnostic glioblastom gradul IV, este operat pe creier de 3 saptamani. Este imobilizat la pat, are afazie si mama sta 24/24 cu el.
    Doresc sa stiu daca mama poate obtine indemnizatie de insotitor sau trebuie mai intai ca el sa obtina certificat de invaliditate. Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmam in aceasta situatie? Va multumesc din suflet.

  • Tatal meu are 63 ani si 35 vechime munca cotizati poate depune dosar pt pensie anticipat partiala?

  • Doomnule Ioan Covaciu , sunt pesionara la limita de varsta, am certificat de handicap gr.I , am Boala Parkisson , am sapte opearatii – doua la coloana ,o semipareza la picior ca uramare a operatiei la coloana, opraie la glanda tiroida cu dg carcinom ,operaţie fibrom uterin, doua operatii genunchii proteză la ambii genunchii, o peratie d e calcaneu drept. Avand în vedere toate aceste dg.faptul că am nevoie de însotitor la deplasare , insa avadn pensei de seerviciu pot beneficia de îndemnizatie de însotitor,.

      • Bună ziua.am un bunic care are91de ani.este pensionar dar nu mai vede.eu lucrez. Dacă mă pune ca însoțitor mai merge an continuare cartea de munca. Ăsta an cazul în care trebuie sa renunț , la locul.de muncă pt.a avea grijă de el! Multumesc!

        • Stimata Mihaela Deaconu, indemnizatia de insotitor o veti primi de la Consiliul local prin angajare, daca nu va fi asa atunci aveti posibilitatea de a va achita prin contract de asigurare contributia la sistemul national de asigurari sociale. Dupa caz reveniti la consultanta@pensiata.ro .

  • Buna ziua , as dori sa stiu si eu avem pe cineva in familie cu alzheimer si dementa are 65 de ani cu pensie de varsta si limita de munca dorim sa ii scoatem certificat de handicap si in acelasi timp pentru insotitor deoarece nu poate fi lasat singur , as dori cat cumuleaza acestea doua pt ca trebuie institutionalizat undeva , toate caminele care primesc cu asa ceva au tarife de la 2300 lei incepand el avand pensie doar 950 de lei ?

  • Buna seara!spuneti mi va rog daca tatal meu cu diagnostic dementa si alzheimer poate beneficia de insotitor platit de institutiile statului nu stiu unde ma pot adresa mai exact.Multumesc!

    • Stimată Mihaela D., indemnizația de insoțitor se acordă pentru pensionarii de invaliditate grad 1 sau pentru cel mai sever stadiu al persoanelor cu handicap. Urmare trebuie mai intâi să obțineți una din cele 2 încadrări pentru tatăl dumneavoastră, apoi să faceți demersurile pentru inemnizația de însoțitor.

  • Buna Simion e numele meu si am urmatoarea nelamurire, Tatal meu din 2014 a intrat in pensie la limita de varsta, din 2015 are pensie de nevazator gradul 1 cu drept de insoțitor plus indemnizația de insoțitor. In urma cu doua luni i s a taiat indemnizația de insoțitor. Se poate face ceva in cazul indemnizației?

  • Buna ziua ,mama mea are 75 de ani,are handicap grav ,a-si dori sa stiu daca poate beneficia si de insotitor ,mentionez nu are nici un venit ,nici ea ,nici sora mea care sta cu ea.Multumesc

  • Buna seara! Tatăl meu are grad de handicap 2 accentuat in urma unui accident vascular grav. Mama mea ar putea sa își faca pensie de însoțitor? El nu se poate descurca fără ea.

  • Buna ziua.As dori sa știu ce trebuie să fac pentru a schimba opțiunea asistent personal cu indemnizația lunară,in prezent fiind angajata asistent personal pentru tatăl meu,iar acum mama mea care a avut piciorul rupt și a făcut bine și îl poate îngrij.

  • De putin timp am obtinut ptr. mama certificatul de încadrare cu grad de handicap grav permanent.Este imobilizata la pat ,incapabila sa -si rezolve nevoile curente legate de igiena, hrana.Evaluarea a fost facuta la domiciliu . S-a discutat despre asistent personal. Spre surpriza mea Certificatul de incadrare a fost de handicap grav fara insotitor s-au asistent .Rezultatul: o contestatie depusa si comentariile acestuia ,slabe sperante, Certificatul urmeaza a intra la plata in iulie. INTREBARE:-care sint posibilitatiile legale in situatia in care contestatia va purta aviz defavorabil? pt. ca evident nu pot astepta un an . Multumesc,pt un posibil raspuns.

  • Buna seara eu am fetița cu gradul 1 grav cu asistent personal daca aleg indemnizația de ansotitor pot beneficia și de indemnizația de creșterea copilului

  • Buna ziua, mama (61 ani- pensionara) a suferit de curand un accident vascular cerebral, acum este acasa dar nu se descurca singura, tata (62 ani- pensionat anticipat)se ocupa de ea. Ce trebuie facut pentru a primi o pensie de insotitor? In acest moment, mama are doar o scrisoare medicala de iesire din spital, dar medicul a spus ca daca este nevoie de alte acte pentru insotitor, ne poate ajuta. Ce este de facut? tata poate fi insotitor? in conditiile in care este pensionat anticipat?
    Multumesc!

    • Stimate Cernea, îmi pare rău pentru starea de sănătate a mamei dumneavostră și sper să ajungă cât mai curând la o stare de sănătate cât mai bună posibil. Pentru a primi indemnizație de însoțitor, o comisie de expertiză medicală trebuie să constate o invaliditate de gradul 1, caz în care indemnizația o poate primi și tatăl dumneavoastră.

  • Buna ziua,
    Mama, pensionara, in varsta de 75 de ani a fost diagnosticata cu dementa vasculara in urma unui AVC anul acesta in luna Aprilie plus alte sechele pentru care medicul neurolog mi-a recomandat sa nu ramana nesupravegheata la domiciliu sau din Constanta. In concluzie, sunt obligata sa ii iau un insotitor personal profesionist in conditiile in care eu locuiesc si lucrez in Bucuresti.
    Ce documente sa solicit medicului neurolog si unde sa le depun pentru a putea beneficia de insotitor personal pentru mama?
    Multumesc

  • Buna ziua ! Va rog mult sa-mi raspundeti daca tatal meu, internat int-o casa de batrani privata si cu grad de handicap grav, poate beneficia de insotitor ? Mentionez ca pensia lui nu ajunge pentru plata caminului si trebuie sa completez eu, de la mine. Va multumesc !

  • va rog sa-mi spuneti de ce indemnizatia de insotitor primita de la CNPP este mai mica decat indemnizatia de insotitor de la DGASPC ?

    sunt bolnava , in pensie de invaliditate gr l si primesc de la CNPP 880 lei acum.
    cu aceasta indemnizatie de insotitor. nu pot plati o persoana sa ma ingrijasca .
    sunt paraplegica.

    este o discriminare ! mi se pare ilogic dar si dezonorant . cred ca toti santem platiti din acelasi buget , sau nu?

  • BUNA ZIUA <VA ROG DIN SUFLET SA MA LAMURITI DACA POT FII INSOTITOR PTR.FRATELE MEU CU HANDICAP GR 2 VA MULTUMESC INTRUCAT SANT LA PENSIE ANTICIPATA .PTR CA VREAU sa IL AJUT NU MAI ARE PE nIMENI VA MULTUMESC

  • Buna ziua,
    Mama mea a obtinut un certificat de incadrare in handicap grav cu indemnizatie de insotitor. Ce demersuri trebuie facute pentru ca aceste drepturi banesti (pensia + indemnizatia) sa fie virate in contul ei bancar in care primeste pensia de limita de varsta?
    Va multumesc

    • Stimate DAN IOAN, plata drepturilor cuvenite se poate face și într-un cont bancar, caz în care trebuie să completați o cerere ( formuar tipizat funcție de Direcția Generală de As Socială de care aparține) la care trebuie atașat un document emis de o unitate bancară în care să fie înscris clar codul IBAN al unui cont bancar deschis pe numele beneficiarului (sau al titularului prestaţiei sociale), în situaţia în care acesta sau repreprezentantul său legal optează pentru acordarea drepturilor prin virament bancar.

  • Buna ziua.Mama mea are 84 de ani.Nu este incadrata cu grad de handicap, dar nu se poate descurca singura.Pana acum 2 zile se putea deplasa singura mai greu dar se descurca.A cazut , nu are fracturi dar vad ca nu mai are putere sa mearga singura.Tot pt.ea am renuntat la serviciu cu norma intreaga si am acceptat un job partime(la inceput 4 ore, dar m-au trecut la 2 ore pe motiv ca nu am facut targetul).Am 56 de ani.Pot sa ma angajez ca asistent permanent?Ce pasi trebuie urmati? Trebuie sa ma prezint cu mama undeva sau este de ajuns un bilet de la medicul de familie?Este foarte greu deplasabila, avand in vedere ca stau si la etajul 4.Va multumesc

    • Stimată Adriana, in acest caz va trebui să vă deplasati la mediciul de expertiză medicală pentru stabilirea gradului de invaliditate. Trebuie reținut ca indemnizația de insotitor se acordă doar pentru gardul 1 de invaliditate.

  • Sunt Asistent personal pt.mama ,care are handicap grav.daca am atestat de Ingrijitor batrani la domiciliu pot sa beneficiez de alte sporuri pe langa salarul minim.

  • Buna seara. Am un băiat in varsta de 21 de ani si este încadrat la Handicap Grav, eu fiind asistent personal. As vrea sa stiu daca băiatul are dreptul la pensie de handicap si ce documentație trebuie depusă si unde?
    Mentionez faptul ca fiul meu nu a lucrat niciodată, având acest handicap grav din nastere.
    Va multumesc anticipat!

    • Stimată Daniela, indemnizație de handicap primește deja , pensie de invalidiate nu mai este posibilă deoarece nu există stagiu de cotizare realizat în sistemul pubic de pensii.

    • Bună seara.
      Am o nelamurire, dacă se poate să mă ajutați cu un răspuns.
      Am un copil incadrat cu handicap grav, in urma acestui fapt beneficiaza de o indemnizatie pentru copii cu handicap. Și in plus alocatia aferentă.
      Întrebarea mea este : pe lângă aceasta indemnizatie a copilului, eu ca și insotitor al acestuia am dreptul de a fi plătita separat?
      Adică e vorba de două sume diferite.
      Sau se exclude: ori indemnizația de creștere a copilului, ori indemnizația de insotitor al copilului cu handicap?
      Vă mulțumesc.

  • Buna ziua ! Mama mea are grija de fratele ei in varsta de 57 de ani ,care sta la pat de aproape una an si traieste doar din ajutor social.Vreau sa stiu daca are dreptul la indemnizatie de insotitor?

      • Buna ziua, sant insotitor ptr. persoana cu handicap grav. Azi 14/01/2019/am ridicat indemnizatia de la primarie,dar aceeasi ca in dec./2018, nu trebuia sa fie marita cu ian/2019 ?

        • Stimată Maria, cei de la primărie vor trebui să vă anunțe cțnd vor face plata indemnizației majorate,sper să nu fie decât o problemă admnistrativă.

  • Băiatul meu are hemofilie tip A forma usoara,se incadreaza în cred de handicap…are 7 ani si ce trebuie sa fac în caz că se incadreaza?

  • Mama mea are certificat de handicap grav cu drept de asistent personal,certificatul fiind eliberat cu luna Noiembrie 2018,ajuns prin posta la adresa pe data de 30 aceiasi luna intr o vineri…La primarie am depus cererea pe data de 4 decembrie ptr indemnizatia de insotitor…cu ce luna intru in drepturi,cu decembrie s au cu ianuarie?

  • Am inteles ca anul trecut prin luna Iulie s-a dat o lege in care spune ca persoanele cu handicap accentuat au dreptul la un asistent personal.Este bizar.De ce persoanele cu handicap grav pot alege intre asistent personal sau indemnizatie de insotitor iar persoanle cu handicap accentuat nu au dreptul sa aleaga intre cele doua optiuni.De ce trebuie sa ne bage pe gat un asistent personal?Eu cred ca cei cu handicap grav au mai multa nevoie de un asistent personal decat cei cu handicap accentuat.Trebuia sa dea posibilitatea si persoanelor cu handicap accentuat sa aleaga daca doresc asistent personal sau indemnizatie de insotitor.Chiar daca este persoana cu handicap accentuat totusi nu se poate plimba in fiecare zi acasa la asistentul personal.De ce este asistent personal ca sa mearga acasa la el si sa-i tina de urat bolnavului?Asistenta personala trebuie oferita acasa la persoana cu handicap.Se doreste ca si persoanele cu handicap sa poata alege singuri daca vor asistent personal sau daca vor indemnizatie de insotitor. Nu trebuie sa se faca discriminare intre persoanele cu handicap grav si cele cu handicap accentuat.Fara discriminare.

    • Stimate Ionel, aveți dreptate este greu pentru fiecare caz. Sper ca în viitorul apropiat valoarea indemnizației de handicap să fie cel puțin egala cu pensia minimă garntată social.

  • Sunt persoana cu handicap grav nu am primit inca indemizatia de insotitor pe luna aceasta spuneți mi va rog cand se vireaza indemnizatia de insotitor pe card

  • buna ziua am si eu in bebelus bolnav cu handicap are retard neuromotor pot sa stiu de cat beneficieaza?am bagat dosarul pe 1 noiembrie cand voi lua bani

  • Buna ziua!am și eu o întrebare. ..pot beneficia de pensie de însoțitor în cazul în care copilul meu în vârstă de 2 luni a fost operat de coarctatie de aorta și este considerat handicap…menționez ca soția beneficiază de indemnizație de creștere a copilului

    • Stimate Madălin, îi doresc copilului dumneavoastră multă sănătate. În cazul indemnizației de însoțitor, trebuie știut că acesta se acordă în 2 situații: invaliditate grad 1 sau handicap grav, aceste stări sunt validate doar de către Mediciul de Expertiză Medicală.

  • Buna seara mama mea are doua accidente vascularela unu din ele ia afectat vorbirea acum de 3 luni cazut in casa si a trebuit operatala sold unde i sa pus o tija numi ca la spital sadescoperit ca sufera si de Osteoporoza din cauza careia tija este mai greu sa fie fixata pentru ca se macina oasele dn lipsa de calciu si de 2 luni sta lla pat la controlul dupa 2 luni de la operatie doctoru a spus sa tija sa miscat si trbuie operata din nou dar nu este modalitate de prindere si in martie urmeaza iar control si din nou operatie ia are o pensie de urmasi de 934 ron eu sunt cel care am grije de ia dar si eu am operatie si 2 stenduri la inima credeti ca eu ma pot incadra ca insotitor !!!si ce trebuie sa fac pentru a optine acest drept!!!

    • Stimate Andrei, în primul rând vă doresc tuturor multă sănătate ! Indemnizația de însoțitor se acordă pensionarilor care sunt încadrați în gradul 1 de invaliditate caz în care și dumneavoastră puteți să fiți însoțitorul mamei dumneavoastră.

  • Bună ziua,
    as dorii va rog o informație. Tatăl meu a primit aprobare pentru grad de handicap grav cu însoțitor. Mi s-a spus ca va beneficia de o suma din partea DGASPC urmand ca cealaltă suma pentru care am optat, anume contravaloarea indemnizației pentru insotitor sa o primească după ce depun dosarul la primăria unde locuim. Zis și făcut. Am depus dosarul pentru aceasta indemnizație pe 28 decembrie 2018 și mi s-a spus ca în ianuarie vom primi o scrisoare, în fel de recipisa pe posta și din februarie va primii tatăl meu și banii. Însă nu am primit nici o recipisa. Puteți va rog sa ma lămuriți de ce durează atât, sau ce ar fii de făcut? Sa aștept 9n continuare, dar dacă întra în luna februarie fără acesta aprobare probabil și banii vor întârzia…. Rog in sfat. Mulțumesc.

  • Guvernul Tudose a dat o ordonanta de urgenta in 2017 in care spune ca indemnizatia de handicap se va mari de la 1 ianuarie 2018.Persoanele cu handicap grav urma sa primeasca 640 de lei iar cei cu handicap accentuat 480 de lei.De ce nu s-a aplicat aceasta ordonanta?Daca a cazut guvenul a cazut si ordonanta?De ce?O alta problema sunt pensiile astea nesimtite.Cum sa aiba un om 30 de mii de lei pensie?Asta este pensia avocatului poporului.Ce naiba?Astia cu pensii nesimtite mananca cu trei guri.Este f mult pana si o pensie de 10 mii de lei.Daca venitul minim garantat este de 640 de lei atunci cel mai mare venit ar trebui sa fie de cel mult zece ori.Adica 6400 de lei pensie nu este suficienta pt un om?De ce este bataia asta de joc.O persoana cu handcap sa se descurce cum poate cu 375 de lei respectiv 450 de lei iar niste nesimtiti au o suta de mii pensie,o suta cinci zeci de mii,pensii speciale,etc.Cu ce este un om mai special decat altul?De ce trebuie un judecator sa aiba pensie speciala 25000 de lei?Din moment ce el si-a ales aceasta meserie de buna voie fara sa fie obligat de cineva,de ce vrea pensie speciala?Nu l-a fortat nimeni sa se faca judecator,nu te forteaza nimeni sa te faci aviator,politist,medic,parlamentar.Toti si-au ales de buna voie aceste meserii.Atunci de ce dumnealor cer pensii speciale?Vrem ca si noi persoanele cu handicap sa avem pensii speciale.Macar noi nu ne-am ales singuri handicapul.Noi am fost fortati de imprejurari sau de divinitate.Numai bine.

    • Mare dreptate ai, însă răspunsul clar este că pensiile, în țara asta, nu le stabilesc cei „mici”, din păcate.

  • Buna ziua!
    Tatal meu a primit o decizie prin care a fost incadrat cu gradul 1 ( grav), permanent, dar fara insotitor.
    In 2017 si 2018 a avut tot gradul 1, insa cu insotitor.
    Care ar putea fi motivul pentru care s-a renuntat la insotitor. Si unde putem merge sa ne interesam?

    Va multumesc, mult!

    • Stimată Mariana, sistarea indemnizației de însoțito trebuia însoțită de o adresă prin care se comunica motivul sistării. Cereți această adresă pentru clarificare de la instituția care achita indemnizația.

  • Ileana

    Buna ziua

    Mama mea in virsta de 96 ani,care locuieste impreuna cu mine, are handicap grav cu insotior din anul 2013, si primeste indemnizatia de insotitor
    Fiind la pensie, atat eu cat si sotul, periodic mai mergem la tara( la 50Km fata de localitatea de domiciliu), bineinteles Impreuna cu mama beneficiar de indemnizatia de insotitor, pe care noi o ingrjim .
    Este posibil sa fie suspendata sau taiata indemniztia de insotitor din aceasta cauza?
    Va multumesc anticipat ptr.raspuns!

    • Acordarea indemnizației de insoțitor nu este condiționată de mobilizarea persoanei cu handicap. O situație pe care trebuie să o lămuriți este cea legată de schimbarea domiciliului stabil al mamei dumneavoastră.

  • In situatia in care o persoană cu handicap care are
    însoțitor a decedat la început de lună primește indemnizația întreagă s-au diminuată?

  • Fiica mea de 10 ani a fost diagnosticata cu diabet zaharat de tip 1…o sa depun actele ptr certificatul de handicap…eu sunt inulino dependenta…am diabet de 5 ani …pot sa depun acte de insotitor?va multumesc

  • Buna ziua… mama mea,de 78 de ani este internata in spital.Azi am vorbit cu doctorita ei si mi- a spus ca a fost diagnosticata cu o ciroza hepatica,cu dementa,insuficienta respiratorie si alte probleme de sanatate si mi- a sugerat ca va trebui sa am pe cineva care sa o insoteasca de acum inainte.Eu am o fetita minora,locuiesc in doua camere ,sunt la o distanta de 90 km ,deci nu pot avea grija .As avea posibilitatea sa pun pe cineva sa stea langa ea mereu ,si as dori sa stiu daca pot sa fac niste demersuri pentru indemnizatia de insotitor ,si care ar fi pasii….multumesc frumos pentru ca existati!

    • Indemnizația de insoțitor se acorda pentru invaliditatea de grad 1, urmare va trebui ca un medic de expertiză medicală să stabilească acest lucru apoi va trebui să solicitați aceasta indemnizație.

  • Buna ziua bunica mea este nevăzatoare, astăzi a primit decizia de la comisia de evaluare si a primit gradul grav . Poate beneficia de asistent personal? Mentionez ca ea nu se descurcă singura , are nevoie de ajutor in permanență.

    • Stimată Nicoleta , conform articolului nr 5 si a articolului 35 din Legea 448/2006 modificată la zi, persoanele care au un handicap grav benefciază de o indemnizașie pentru însoțitor/asistent personal. Urmare va trebui să solicitați acest drept.

  • Buna ziua .
    Eu iau o indemnizație de 1263 lei ,pt copil cu handicap grav( asistent personal).
    Intrebarea mea este ;

    Dacă mă angajez cat trb sa iau ?
    Si am mai auzit ca ,indemnizația o pot lua in continuare? Înafara de salariu meu d asistent personal?
    Si de ce banii beneficiază copilul meu de la primărie copilul are 5 ani.
    Pe net sunt multe drepturi dar majoritatea medicilor nu le stim si primaria nu ti le comunica .
    Multumesc.

    • Stimată Ioana, indemnizația de însoțitor se primește de la primărie ca angajat cu 8 ore. Accesarea a încă unui loc de muncă se poate realiza cu cel mult 2 ore/zi. Indemnizația nu se pierde în acest caz, deoarece nu este condiționată decât de starea de sănătate a copilului. Pentru alte detalii vă rog să scrieți la consultanta@pensiata.ro .

  • Partenerul meu a fost încadrat la pensie de boala de gradul 1..Ce ar trebui sa facem pentru a beneficia de indemnizație de însoțitor sau de un asistent personal?Pot fi eu asistentul lui?Și in ce condiții?Ce pașii ar trebui sa urmez?

    • Stimată Corina, cu siguranță puteți fi însoțitor. Pentru detalii va trebui să primiți instrucțiuni de la casa de pensii. Plata se va face de către Consiliul Local.

  • Fiica mea s-a nascut cu Acondroplazie,o boala grava a coloanei vertebrale si a oaselor lungi,fiind incadrata in gr Accentuat de handicap.
    Are dreptul la Pensie de Invaliditate chiar daca nu a contribuit la sistemul de pensii ?

    • Stimată Maria Baciu, pentru accesarea unei pensii din sistemul public trebuie să existe stagiu de cotizare, altfel nu se poate accesa nici pensia de invaliditate. Cumpărarea de stagiu în vederea accesării acestei pensii prin Contract de Asigurare Socială nu mai este posibil, datorita OUG 103/2017 prin care ( PSD+ALDE+UDMR) au stabilit că se poate valorifica stagiul realizat prin contract de asigurare ( din 01.01.2018) numai pentru pensiile la limită de vârstă. În aceste condiții pensia de invaliditate în cazul ficei dumneavoastră nu este posibilă. Sper ca in viitorul apropiat valoarea indemnizațiilor de handicap să crească.

  • Unde pot gasi Lista cu Bolile grave emisa de Ministerul Sanatatii si care este temeiul in drept ?

    • Stimate Gabriel Arn, dacă mama dumneavoastră este pensionară iar starea de sănătate s-a degradat, atunci mai întâi va trebui să vă prezentați la ,ediul de expertiză medicală care poate decide incadrarea intr-un grad de invaliditate, apoi dacă gradul de invaliditate este 1, atunci veți putea ( in condițiile legii) să primiti o indemnizașie de insotitor.

  • Buna ziua, mama mea are grad de handicap permanent cu insotitor, luna aceasta nu am primit indemnizatia de insotitor, va rog frumos sa mi spune ti daca actele de insotitor se depun anual daca are grad de handicap permanent. Multumesc din suflet.

    • Stimată Viorica, în acest caz sunt câteva posibilități printre care: schimbarea domiciliului, alegerea altei persoane ca însoțitor. Pentru informații sigure contactati instituția care plătește indemnizația ( Casa de Pensii sau DASPC)

  • Buna ziua,
    Sora mea beneficiaza de indemnizatie insotitor, avand handicap accentuat , impreuna cu pensie de invaliditate. Are si pensie de handicap. Sotul ei, ofiter in rezerva, a decedat. In cazul in care ea opteaza pentru pensie de urmas, mai primeste indemnizatia de insotitor? Si pensia de handicap? Pensia de invalidiatate se sisteaza, ea trebuind sa opteze pentru una dintre cele doua pensii. Insa pensia de handicap si indemnizatia de insotitor se sisteaza? Indemnizatia de insotitor este acordata cf art 61 din Legea nr 19/2000. Va multumesc!

    • Stimată Doina David, pensia de urmaș se poate opta pentru pensia de urmaș dacă are invaliditate de grad 1 sau 2, altfel poate opta pentru pensia de urmaș numai la implinirea condițiilor pentru pensia la limită de vârstă. Indemnizația de insoțitor se va păstra.

  • buna ziua.Indemnizatia de insotitor se plateste de primarie numai prin cont la cec???
    la primaria din Hirlau,jud,iasi vor doar cont si tatal meu nu are cont la nici o banca si spun ca altfel banii nu pot fi incasati de catre tatal meu sau de mina fiica lui

  • Buna ziua. Fiica mea in varsta de 4 ani si 6 luni a fost diagnosticat apoi incadrata ca si persoana cu handicap grav cu dreptul de insotitor. Am aplicat la aceasta forma dar se pare ca voi fi in incompatibilitate fiindca sunt si consilier local ales prin vot. Daca ANI decide ca sunt incompatibil voi putea opta doar pt indemnizatie fara a mai fi angajati de catre primarie ca si insotitor al fiicei mele? MULTUMES!

  • Buna ziua, mama mea are 87 ani si a avut fractura de sold inoperabila – in momentul de fata nu se poate deplasa si ingriji singura – mentionez ca este pensionara si are si probleme multiple de sanatate (inima si cancer)- poate beneficia de indemnizatie de insotitor (handicap) si cum trebuie procedat
    Multumesc anticipat

  • Bună ziua!Tatăl meu are 82 de ani și este nevăzător cu grad de handicap grav cu asistent personal.Asistentul personal este sora mea.Ideea e că are și o demența senilă accentuată și nu-l mai poate asista la domiciliu.Am dori să-l institutionalizam într-un centru de bătrâni de stat.Mai poate beneficia de indemnizație?Am înțeles că putem depune o cerere la Casa de Pensii pentru a beneficia de o subvenție sau așa ceva.

    • Stimată Carmen, imi pare rau pentru situatia in care se află tatal dumneavoastra indemnizația de însoțitor se acordă atât timp cât există condițiile pentru care a fost acordată. Cât priveste ”subvenția” nu cunosc despre ce e vorba dar depunerea unei solicitări scrise la casa de pensii nu vă costă și nu va rămâne fără răspuns.

  • Buna ziua,ma numesc Surciuc Vasile din Bucuresti ,mama mea in varsta de 87 de ani are DEMENTA ,BOLI CARDIACE ,DIABET,cea mai grea este dementa ,de un an o ingrijesc,nu mai poate sa se-ngrijeasca singura. In situatia data eu pot primi indemnizatie de insotitor,fiind pensionar.UNDE SI CE ACTE MI-AR TREBUI,mama locuieste un sec.4 iar eu in sec.2 am luat-o la mine. VA MULTUMESC!

  • Buna ziua ..Ma numesc Mara sunt din Craiova, dar lucrez in strainatate de peste 17 ani. Cu parere de rau si parintii mei au ajuns la o varsta ( 84 si 86), ,cand boala nu iarta. Mama si tatal meu au Alzheimer amandoi cu grad de handicap , deja acceptati fiecare pentru a avea insotitor, o sa depunem actele cat de curand la primarie in functie de raspunsul dumneavoastra. Am doua surori in tara, doar una sta cu ei si ii ingrijeste zi si noapte, celalta o ajuta cand are nevoie : pentru transport, cumparaturi, visite medicale etc… Intrebarea este daca sora noastra care locuieste cu ei poate fi platita pentru amandoi ? Se ocupa de ei foarte frumos , sta zi si noapte cu ei si se ocupa de ei ca de copii.. !
    Multumesc din suflet pentru raspuns,

    Mara

    • Stimata Maria Petre, fiecare pensionar sau persoana cu handicap are dreptul la indemnizatie insotitor urmare sora dumneavoastra poate incasa cele 2 indemnizatii ingrijindu-i pe aamndoi asa cum se intampla si in cazul celor ingrijiti in Centrele de Sanatate.

  • Buna ziua! Tatalui meu care are Alzhaimer i s-a schimbat incadrarea in gradul de handicap grav cu drept de insotitor si mama mea care are grija de el doreste sa opteze pentru indemnizatie.De unde putem descarca aceasta declaratie si unde trebuie sa o trimitem pe mail? Ce autoritati mai trebuiesc anuntate de schimbarea incadrarii in gradul de handicap? …Multumesc!

  • Tatăl meu în vârstă de 86 de ani a fost încadrat în gradul de handicap grav cu însoțitor , prin urmare beneficia de pensie și de indemnizație de insoțitor pe care o primea din partea Consililui Local Șona. Tata a decedat la începutul lunii aprilie 2021, am primit pensia chiar și pentru luna aprilie însă de la Primărie mi s-a spus că nu are dreptul la indemnizație pe luna în care a decedat. Prin urmare, vă rog cu tot respectul să-mi răspundeți dacă mai aveam sau nu dreptul să primim această indemnizație și mai ales care este temeiul legal care ne conferă sau nu ,acest drept.

    Cu aleasă considerație, vă mulțumesc anticipat!

  • Buna ziua,
    Mama are 83 ani si are dementa, insuficienta cardiaca,are reumatism avansat incat merge foarte greu doar aplecata de la mijloc. Stam impreuna pentru ca nu se descurca singura. Ii este foarte greu sa se deplaseze si nu o las singura pentru ca nu stie sa se intoarca acasa. Va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de un ajutor de insotitor si ce trebuie sa fac. Daca da ,unde trebuie sa ma adresez? Multumesc.

  • Buna ziua…va rog sa ma ajutati cu o informatie….Matusa mea a fost incadrata cu grad de handicap vizual grav..dar fara insotitor..
    As dori sa stiu daca eu,in calitate de nepoata si pentru fatul ca eu sunt cea care are grija de ea,pot beneficia de o indemnizatie de insotitor…am sunat sa intreb la Directia prahova,insa sincera sa fiu nu am inteles mare lucru..multumesc anticipat

  • Buna ziua soțul meu suferă de sla de curând i am făcut pensie de handicap grav urmează și pensia pe caz de boala as dori sa mi răspundeți are dreptul la însoțitor sau asistent social el depinde foarte mult de mine deoarece nu poate să și miste
    mâinile eu lajut sa se îmbrace să mănânce sa se spele .As dori sa mi spuneți care ar fi mai indicat însoțitor sau asistent as dori sa fiu eu . Soțul are 54 de ani ce i de la primărie ne a spus că nu are dreptul la însoțitor deoarece el a făcut un transplant cu celule stem.dar se descurca foarte greu ia fost bine 6 luni și de curând au început iar problemele .va multumesc

  • Buna ziua ,sotia mea are indemnizatie de handicap accentuat si are probleme la piciorul sting si anume dureri articulare zona genunchi, in urma unui accident pe care l-a avut pe trecerea de pietoni(nefiind vinovata ci soferul),ceea ce vreau este daca cineva poate sa ne ajute pentru a putea face o consultatie medicala la un reumatolog si pentru a face un rmn la genunchi,asigurarea ei nu acopera rmnul ,el costa in jur de 1000 lei,va multumesc si astept raspuns!

  • Bună ziua. Soțul meu în vârstă de 60 de ani a avut un AVC ischemic în iulie 2020. A fost operat dar nu și-a revenit decât 50%. Am mers la comisie pentru pensie de invaliditate și l-au încadrat la gradul 1 urmând să ridicăm decizia în data de 14.12.2021. Vă întreb dacă poate să aibă dreptul la însoțitor și unde să mă adresez pentru că el nu se descurcă singur, măna dreaptă este paralizată, piciorul îl mișcă greoi, are afazie adică trebuie să fie cineva cu el mai tot timpul. Precizez faptul că a făcut și face recuperare, eu însoțindu-l mereu.

  • Bună ziua.socrul meu a decedat pe 4 noiembrie.cumnatul meu avea indemnizatie de insotitor.mai poate beneficia de indemnizatie și luna decembrie având în vedere data la care a decedat socrul meu?va multumesc

  • Bună Ziua ! Tatăl meu este încadrat în gradul de handicap 1 cu drept de însoțitor . A optat sa primească el indemnizația de însoțitor . În anul 2020 ia fost suspendata indemnizația pe motiv ca nu se afla în țară (este la mine în Germania) cei de la primărie au spus ca trebuie sa îl vadă ca să ii poată da indemnizația.! Este legal asa ceva sau ?

    • Stimat Adrian Raul Chirla, România acorda asitenta sociala persoanelor cu handicap conform legii 448/2006 prin care se acorda indemnizatie de handicap functie de grad si indemnizatie de insotitor pentru cei cu grad de handicap grav asa cum este in cazul tatalui dumneavoastra. De asemenea trebuie precizat ca forme de protectie sociala pentru aceste situatii ofera fiecare stat..dupa posibilitati.
      In cazul dumneavoastra durata in care tatal dumneavoastra nu se afla in Romania e bine sa nu depaseasca 3 luni consecutiv deoarece legea 448/2006 prevede la Articolul 2 aliniat 2) ca de aceste drepturi beneficiaza doar cetatenii care au domiciliul in România ( fapt valabil si in alte state). Acum aveti 2 posibilitati: ori il aduceti pentru o scurta perioada in Romania ori refaceti demersurile pentru indemnizatie sociala din Germania.

      • Bună ziua domnule Ioan Covaciu.
        Eu am un grad de handicap grav și vreau să știu dacă pot să-mi fac indemnizația de îngrijitor să fie tot pe mine, dacă puteți să-mi explicați cum să procedez. Vă mulțumesc. Specific că am gradul 1 grav

  • Sunt pensionata cu handicap 2 dar MAM ambolnavit Mai dau si am nevoie de sntotitor cum trebuie procedat

    • Stimată doamnă, vă doresc multă sănătate !
      În acest caz va trebui să vă adresați celor de la DGASP pentru revizuirea gradului de handicap, apoi veți primi indemnizația de însoțitor.

  • Buna ziua stimate domnule Ioan Covaciu. Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat, intr-o problema importanta. Eu am 65 de ani, sunt pensionara si merg la investigatii medicale, pentru ca am multe probleme de sanatate si ma deplasez foarte greu si nici nu mai pot respira bine. Dupa ce am sa fac toate investigatiie , imi formez un dosar si vreau sa stiu in ce conditii pot sa am un insotitor, care sa ma ajute permanent si daca acest insotitor este platit cu salariu de catre stat, prin contract de munca, sau eu trebuie sa il platesc, avand in vedere ca am pensie de 1014 lei si mi-ar fi imposibil sa ii platesc salariu din pensia mea. Ce acte ar trebui sa prezinte insotitorul meu si unde trebuie sa mearga pentru a i se intocmi contractul de munca? Va multumesc si astept raspuns.

  • Bună ziua stimate domnule Covaciu.
    Am o nepoata cu handicap de gradul 2 definitiv a-și dori să știu dacă cumnata mea, mama fetei poate sa facă indemnizația de însoțitor?
    Nu reușim sa ne dam seama cum de comisia au încadrato în gradul 2 având în vedere că are vârstă de 29 de ani dar minte de 4/5 ani?
    Va mulțumesc anticipat pentru ajutor!

  • Buna seara as dori sa știu dacă sunt incradata in grad de handicap grav pot lua indemnizație de însoțitor pentru băiatul meu cu handicap grav

    • Stimata Buca Maria, încadrarea in grad de handicap grav presupune ca o persoană nu se poate auto îngriji urmare nu puteți deoarece si dumneavoastră sunteți în aceiași situație.

  • Bună ziua! Fiind pensionata gr 3 cu drept de munca 4 ore , va rog sa.mi spuneți dacă pot beneficia de indemnizație de însoțitor ptr tatăl meu care are certificat cu handicap grav. Se poate răspunde pe adresa de mail menționată mai jos?
    Mulțumesc!

  • Buna ziua !
    In urma cu 5 ani (la varsta de 20 ani ) am fost diagnosticata cu leucemie si in urma tratamentului am facut si o tromboza venoasa totala la ambele membre inferioare . Am fost incadrata cu handicap grav cu asistent personal , dar nu am angajat pe nimeni si banii in primesc eu . Intrebarea mea este daca m-as putea angaja si daca o sa mai beneficiez de aceasta indemnizatie de insotitor ?
    Va multumesc anticipat pentru raspuns!

    • Stimată Pana Maria, conform articolului 42 aliniat 3) din legea 448/2006 plata indemnizației de însoțitor se face pe toată perioada de valabilitatea certificatului de handicap prin care s-a decis acordarea acesteia. Încetarea plății indemnizației nu este condiționată de prestarea unei activități profesionale.

  • Buna ziua! Mama mea are 88 de ani si este internata in spital fiind operata pentru ocluzie intestinala. Pana sa fie internata ea a avut grija de tata care are 89 de ani pentru ca el nu aude se deplaseaza foarte greu ,foloseste pampersi,vede foarte greu,avand un accident si el la coloana in urma cu 30 de ani. Ei sant pensionari si locuiesc singuri intr-o localitate din judetul Buzau .Tata nu poate sa stea singur iar mama in afara de operatia care a facut-o (are o punga permanenta care ii iese prin burta) i-a mai gasit si o tumoare fixa pe colon care urmeaza sa o extirpeze. Eu si sora mea ne impartim sa stam cu ei .Ei nu au beneficiat niciodata de ajutoare sau indemnizatii doar de pensiile lor mama 1200 si tata 1400 Va rog daca puteti sa ma indrumati si pe mine ce pasi as putea face pentru ca si mama nu o sa mai fie deplasabila can o sa iasa din spital.va multumesc.

    • Stimat Baniu Nicolae, în acest caz va trebui să vă adresați comisiei de expertiză medicală de pe lângă casa de pensii pentru a se solicita o îndemnizație de însoțitor. După caz se poaate analiza și obținerea unui grad de handicap de la DGASPC.

  • Buna ziua as avea o întrebare la Dvs .Dacă băiatul nostru in vârsta de 15 ani este elev in clasa a 9 a la o școala specială de stat și este intern Sta de luni pana vineri la internat . Mai primește indemnizația de însoțitor de la primărie ? Are gradul 1 cu însoțitorpersonal (mama) Mulrumesc frumos !

  • Buna ziua. Mama mea, de 79 ani, este incadrata in grad de handicap accentuat. Boala ei s-a inrautatit si ar trebui sa obtina un grad de handicap grav. Ce ar trebui sa fac? Care sunt pasii? Mentionez ca este diagnosticata cu dementa mixta si certificatul de handicap accentuat are valabilitate 2 ani.

Lasă un comentariu