Dosarul de pensionare reprezintă baza de calcul a drepturilor bănești cuvenite la stabilirea rentei viagere, adică a sumei lunare achitate de către casa de pensii. Un dosar incomplet sau care conține documente ce nu sunt redactate conform cerințelor legale în vigoare, precum și dacă nu conțin toate datele necesare, înseamnă cu siguranță pierdere de bani , sau o pensie mai mică pe toată viața sau cel puțin până când se aduc documente noi la dosar.

Cine poate deschide dreptul la pensie ?
Potrivit art. 103 alin. (1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stabileste ca pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.

Cand inceteaza Contractul Individual de Munca ?
Contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare in baza art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii potrivit caruia contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
Astfel, independent de vointa salariatului si a angajatorului sau de comunicarea deciziei de pensie, contractul individual de munca inceteaza de drept in ziua in care salariatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare.
In baza art. 56 alin. (2) din Codul Muncii , constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare. Prin urmare, in termen de 5 zile lucratoare de la data la care salariatul a indeplinit conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare, aveti obligatia sa emiteti decizia prin care constatati incetarea contractului individual de munca.
Data incetarii CIM este data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si stagiul minim de cotizare si nu data emiterii de catre angajator a deciziei prin care constata incetarea in temeiul art. 56 alin. (2). Aceasta, intrucat, decizia angajatorului are rolul de a constata incetarea contractului individual de munca si nu de a dispune aceasta incetare.

Citeste si : Calcul Pensie 2017  sau o pensionare realizata profesionist;

 Cine poate depune Dosarul de Pensionare ?
Prin urmare, conform art. 103 alin. (2) din Legea 263/2010, cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la Casa Teritoriala de Pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana. In acelasi sens sunt si prevederile art. 74 alin. (1) din norma de aplicare a prevederilor Legii 263/2010, potrivit cărora, cererea de pensionare, insotita de actele doveditoare, se depune la casa de pensii publice competenta teritorial in functie de domiciliul solicitantului, incepand cu data indeplinirii conditiilor de pensionare.

 

Care sunt documentele de baza  pe care trebuie sa le contina Dosarul de Pensionare ?
In consecinta, cererea pentru acordarea pensiei se depune incepand cu data indeplinirii conditiilor de pensionare de catre persoana beneficiara a pensiei, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana impreuna cu urmatoarele documente:
-carnetul de munca si alte documente care dovedesc vechimea in munca;
-livretul militar ( bărbați);
-adeverinta de certificare a perioadei de studii invatamant superior;
-adeverinta privind sporurile la salariu;
-adeverinta privind conditiile de munca;
-Copie dupa Cartea de Identitate
-Copie dupa Certificatul de Nastere si /sau Certificatul de Casatorie
-Acte privind dovedirea calitatii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, alte legi speciale.
– Extras cu veniturile și perioada muncită în UE sau țara cu care România are acord de recunoaștere reciprocă a stagiilor de cotizare.

 Am desfășurat activitate în bază mai multor contracte de muncă. Cum se calculează la pensie ?

În situația în care o persoană a fost asigurată, simultan, în bază mai multor contracte de muncă, perioadele de activitate se suprapun ceea ce înseamnă că la determinarea stagiului de cotizare pentru intervalul respectiv acestea se au în vedere o singură perioadă de cotizare , de 8 ore/zi, chiar dacă suma orelor din contracte depășește 8 ore, în cazul în care din mai multe contracte de muncă nu rezultă 8 ore/zi , atunci perioada utilizată la calculul stagiului de cotizare este direct proporținală cu timpul de muncă raportat la 8 ore, mai puțin pentru perioada de după 01.07.2005 când , munca realizată cu 1/2, 1/4 sau 3/4  normă (, 2,4 sau 6 ore/zi) este asimilată cu norma întreagă la stabilirea stagiului de cotizare. În schimb veniturile realizate din fiecare contract de muncă sunt fructificate în totalitate la stabilirea punctajului lunar ( cf legii). Dacă aceste contracte au fost realizate înainte de 01.04.2001 și nu sunt menționate , toate, în carnetul de muncă, trebuie obținute adeverințe de la deținătorii arhivelor.

Perioada de întrerupere a activității pentru creșterea copilului este stagiu de cotizare?

Anterior anului 1990, perioada de întrerupere a activității pentru creșterea copilului nu este recunoscută ca stagiu de cotizare ( vechime în muncă), decât dacă întoarcerea în activitate s-a petrecut după maxim 3 luni. Începând cu 18 ianuarie 1990 concediul plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la un an, perioada concediului pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, este perioada asimilată stagiului de cotizare. Atenție perioada de după 01.01.2006 nu se poate valorifica la stabilirea pensiilor anticipate.

                 Serviciul Intocmire Dosar de Pensionare TEL 0749 659 061
este  oferit in doua variante :
1. Pentru cei care se pot prezenta personal cu documentele
la Tg Mures Str Bolyai Nr 28 Mures cu programare la Tel.0742 602 033 sau 0724 414 043
– consultanta pentru momentului cel mai favorabil pentru depunerea dosarului functie de tipul de pensie (dupa caz);
– identificare documente specifice necesare la dosar;
– verificarea corectitudini datelor si informatiilor continute in documente;
– verificare format pentru adeverinte;
– completare cerere de pensionare;
– realizare copii xerox dupa documente;
– dosar cu sina;
– intocmire dosar;
COST SERVICIU: 100 LEI;

2.Pentru cei care trimit documentele in format electronic: la calcul@ pensiata.ro sau   consultanta@pensiata.ro ,
-consultanta pentru momentului cel mai favorabil pentru depunerea dosarului functie de tipul de pensie (dupa caz);
– identificare documente specifice necesare la dosar;
– verificarea corectitudini datelor si informatiilor continute in documente;
– verificare format pentru adeverinte;
– completare cerere de pensionare;
– realizare copii xerox dupa documente;
– dosar cu sina;
– intocmire dosar;
– expediere prin posta fizica dosar complet;
COST SERVICIU: 100 LEI PLUS TAXELE AFERENTE SOCIETATII DE CURIERAT ALESE;

Serviciul Obținere documente lipsă la dosar

Descriere .
Pentru obținerea documentelor lipsă la dosar este necesară o împuternicire notarială (veți primi un model) prin care persoana împuternicită va face toate demersurile necesare pentru obținerea în cel mai scurt timp a documentelor de tipul:

 • Adeverințe cu perioadele de activitate de pînă la 01.04.2001 ( carnet de muncă pierdut);
 • Adeverințe cu sporuri care nu sunt cuprinse în carnetul de muncă;
 • Adeverință cu perioada serviciului militar obligatoriu;
 • Adeverință cu persioada studiilor superioare;
 • Adeverință cu perioada desfășurată în grupe superioare de muncă;

Pe lângă identificarea arhivatorului, vom asigura și validitatea documentelor obținute în sensul că acestea vor trebui să cuprindă toate datele și informațiile necesare pentru validarea lor la casa de pensii.
Costul de bază al serviciului este de 300 lei la care, funcție de tipul societății care deține arhiva, sunt posibile și alte costuri ce vă vor fi comunicate și pentru care vă vom cere acordul de accesare. Pentru situațiile în care este necesară deplasarea la sediul arhivatorului vom căuta soluții pentru un cost minim acceptat ptr ambele părți.

Contact: TEL 0749 659 061

Serviciul depunere dosar

Pentru depunerea dosarului este necesară o împuternicire notarială (veți primi un model) prin care persoana împuternicită va depune dosarul de pensionare la Casa de Pensii.

De regulă acest serviciu este asociat serviciului de întocmire dosar pe care îl realizăm, prin care garantăm eligibilitatea dosarului pentru a fi acceptat la data solicitării serviciului.

În acest caz trebuie cunoscut că sunt necesare la dosar documentele originale ( mai puțin C.I.): Certificat naștere/căsătorie( dacă e cazul), Livret Militar, Carnet de Muncă, Adeverințe, etc,

După depunerea dosarului se vor înapoia imediat documentele originale ( certificatele de naștere și căsătorie, Livret Militar) iar carnetul de muncă îl veți primi de la casa de pensii după emiterea deciziei.

Vă vom informa asupra numărului  și datei de înregistrare a cererii de pensionare ce poate fi verificat telefonic la casa de pensii.

Funcție de caz, serviciul se poate desfășura pe timpul a 1-2 zile și are un cost negociabil între părți funcție de distanța dintre Tg Mureș și casa de pensii în cauză, dar nu mai puțin de 300 lei.

Contact: TEL 0749 659 061

Februarie 2018 . Informațiile se actualizează

Mesaje de la clienţi
05.03.2017 :Buna ziua domnule Covaciu
 Va multumesc  pentru raspunsurile ce mi le-ati dat de-a lungul timpului cat si pentru acest mesaj pe care mi l-ati trimis, ce denota responsabilitate , profesionalism si bunavointa.
Multumesc inca o data si va doresc sanatate si  succes in continuare
Cu stima si consideratie      A. Popescu

56 Comentarii

 • Ma numesc MIHAI CLARA si as dori sa stiu cind as putea intra la pensie sint nascuta in 1960 luna 10 ziua 16 am lucrat 30 de ai din care 20 am grupa a 2si am 5 copii as dori sa stiu daca pot iesi la o pensie macar anticipata eu nu mai lucrezi am grija de nepoti si sotul e bolnav cu cancer la plamini in metastaza gradul 4 as putea sa ies la pensie . Va multumesc Un an nou binecuvintat.

  • Stimata Mihai Clara, varsta standard de pensionare in cazul dumneavoastra este 61 ani si 11 luni (16.09.2022) iar stagiul complet de cotizare este 31 ani si 11 luni; Stagiul minim necesar pentru a accesa pensia la limita de varsta este 15 ani; Pentru cei peste 20 ani munciti in conditii 100% de grupa 2 varsta standard de pensionare sse reduce cu 4 ani si 6 luni ca urmare varsta standard redusa de pensionare, in cazul dumneavoastra, este 57 ani si 5 luni;Pensia anticipata partiala va putea fi accesata din 16.09.2017; Va doresc tuturor santate si o pensie cat mai MARE !
   Mentionez ca prevederea conform careia femeile care au nascut si crescut pana la 10 ani 3 copii au avut o reducere a varstei standard de pensionare cu 1 an a fost eliminata din legea pensiilor de guvernul UDMR+PD-L(parte acum din PNL si PMP);

 • Ma numesc Despina Ioan si sunt nascut in 17 03. 1951.Am cca. 40 de ani stagiu de cotizare si as dori sa stiu cand pot depune dosarul de pensionare pentru limita de varsta ?Va multumesc !

  • Stimată Stoian, tatăl dumneavoastră se poate pensiona imediat prin pensie la limită de vârstă redusă dacă anii de gr 1 sunt realizați în condiții 100%. Detalalii suplimentare au fost expediate pe adresa de e-mail.

 • Bună seara! Mă numesc Carmen și as dori și eu sa știu cand poate ieși tatăl meu la pensie. Este născut la 01. 02. 1954 și are un stagiu de cotizare de 43 ani . Mă interesează și sa va trimit o copie de pe carnetul de munca în vederea calculării pensiei, dacă mă puteți îndruma cum sa fac. Mulțumesc frumos!

  • Stimată Aura, dacă sunt realizați minim 24 de ani vechime în muncă , atunci mai primiți încă 7 pentru grupa 1 și vă puteți pensiona imediat prin Pensie la Limită de vârstă Redusă. Pentru detalii și siguranță puteți accesa serviciul de calcul pensie dezvoltat de http://www.pensiata.ro.

 • BUNA ZIUA,DATA NASTERII ESTE 12.02.1963 LUCREZ DIN DATA DE 29.10.1982CU INTRERUPERE DE 6 LUNI DIN26.101983 PINA IN 01.04.1984 NU AM BENEFICIAT DE GRUPA ,AS VREA SA STIU CIND MA POT PENSIONA PARTIAL ANTICIPAT

 • Buna seara! Tata are 38 ani cotizati si 60 vîrstă când poate sa iasă la pensie anticipat chiar si cu penalizări! Multumesc

 • Buna ziua, Data nasterii este 17 februarie 1961, am o vechime de 15 ani 4 luni cotizatie la Casa Nationala de Pensii in perioada 10 apr. 1981 si 01 febr 1997. Apoi m-am transferat la Cultul Baptist unde lucrez si in prezent, care aparține unui sistem de pensii neintegrat, respectiv Casa de Pensii a Cultului Creștin Baptist. Intrebarea mea este cand pot beneficia de pensie pentru perioada cotizata la Casa Nationala? Multumesc.

 • Buna ziua,tatal meu este bascut pe 20.06.1955,are 32 de ani de munca,fara grupa. Credeti ca este posibila vreo forma de pensionare pt el?

  • Stimată Roată Anda Mihaela,
   pentru ca tatăl dumneavoastră să se poată pensiona mai devreme de 65 ani, trebuie să realizeze stagiul complet de cotizare de 35 ani.
   Pentru detalii legate de modul în care se pot completa cei 35 ani precum și informații legate de valoarea pensiei puteți accesa serviciile de calcul și expertiză pensii dezvoltate de http://www.pensiata.ro

 • Stimată Gabriela, mama dumneavoastră trebuie să se prezinte la medicul de expertiză medicală, pentru evaluarea din punct de vedere a încadrări în grad de invaliditate.

 • Buna ziua,

  Sunt nascuta pe 22.07.1959 si am lucrat 29 de ani in Romania . Din 2008 domiciliez si lucrez
  in Austria.
  Cind am dreptul sa depun in Romania dosar de pensionare pentru perioada lucrata in tara?

 • Stimate domnule Covaciu,
  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns . Sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate in urma casatoriei, dar intre timp am ramas vaduva,iar acum ma confrunt cu o grava problema de sanatate. Am facut cele mai sofisticate investigatii si m-au diagnosticat cu artroza degenerativa la toate articulatiile inclusiv coloana,partial rigidizate in urma uzurii mecanice care in ultimii 2 ani mi-au ingradit mobilitatea iar durerile nu pot fi controlate cu nimic. Intrebarea mea este daca in Romania aceasta boala este considerata invaliditate , deoarece trebuie sa ma intorc in tara, singura nu pot sa ma mai descurc. Ce demersuri trebuie sa fac in acest sens si unde ma adresez?
  Cu multumiri anticipate

 • Buna ziua ma numesc Sicra-Eugenia-Ana sunt nascuta 25-10-1964 am lucrati 11 ani grupa 1 si 2 ani grupa 2 si am fost pensionata in urma unui acident de munca 9 ani dupa care am mai lucrar 2 ani si 6 luni in Danemarca si 2 ani somaj. Va rog as vrea sa stiu cind am dreptul la pensie. Multumesc

 • Buna ziua

  Ma numesc Alexandrina, sant nascuta in 1956, am lucrat 11 ani la o fabrica de tricotaje in acord individual, daca imi scot certificat ca salariul castigat , sporul de noapte, nu sunt trecute in cartea de munca , casa de pensii va tine cont de asta la calculul pensiei. Am avurt intrerupere ptr. crestere copil in1982- 1983, perioada se considera vechime? Unele sectii aveau grupa a 2 a de munca dar nu a fost trecuta in cartea de munca, (eu am lucrat bobinator) exista o lege unde aceste meserii sunt cuprinse in grupa a2 a de munca? daca da imi puteti comunica care este ?
  Va multumesc.
  As dori sa primesc raspuns pe email. O zi buna

 • Ma numesc Nelu nascut iulie 1963 angajat din 1982 din septembrie si pana in prezent,(2 ani militar in termen , octombrie 1982-octombrie 1984 cu continuitate in cartea de munca) am lucrat 14 ani in grupa I de munca. In septembrie 2017 fac 35 de ani de cotizatie (cu armata). Va rog frumos sa-mi spuneti cand pot iesi la pensie sau daca pot iesi anticipat. As dori raspuns pe Email.
  Va multumesc. O zi buna!

 • Buna ziua,
  Va rog sa -mi spuneti daca calculul pensiei se face din perioada in care am indeplinit varsta de pensionare sau din momentul introducerii dosarului de pensie?
  Va multumesc!

  • Stimată Iulia, calculul pensiei începe de la data la care decizia de pensionare intră în vigoare şi acesta se întâmplă de la data la care sunt îndeplinite TOATE condiţiile pentru accesarea tipului de pensie solicitat în cerere. Decizia de pensionare nu se emite dacă vîrsta este mai mică decât cea necesară tipului de pensie solicitat.

 • Buna ziua! Ma numesc Adriana , sunt nascuta in anul 1963 angajata din anul 1986 -1987 cu intrerupere 1 an, apoi angajata din anul 1988 pana in anul 1990 beneficiind de somaj 9 luni. Din anul 1995 lucrez pana in ziua de azi la o clinica , nebeneficiind de sporuri salariale. Rugamintea mea este cand as putea sa fiu pensionata la limita de varsta ? Multumesc!

 • sunt nascuta in luna 07.anul 1957 si am 9 ani in munca.
  pot sa beneficiez de vre-o pensie? sau ce forma exista pentru a beneficia de pensie?
  va multumesc

  • Stimata Iulia, pentru a putea accesa pensia la Limită de Vârstă trebuie să realizaţi stagiul minim de cotizare, care în cazul dumneavoastră este de 15 ani. În acest sens puteţi cupăra stagiu retroactiv de maxim 5 ani, iar următorul an va trebui cumpărat prin cotizare lunară, altfel nu veţi putea accesa decât pensie de invaliditate.

 • Buna ziua ,as dori sa stiu daca mama poate intra in pensie de boala , are 61 ani dar are doar 7 ani lucrati pe cartea de munca . Are mai multe boli si nu este in stare sa poate lucra . Va multumesc anticipat.

 • Buna ziua ma numesc Luparu Zoica nascuta in Galati la data de 26.12.1963 am lucrat la INTFOR sa Galați in perioada 17.11.1982 – 21.09.2002 din care perioada 17.11.1982 – 01.10.1997 la grupa 1 de muncă. Din 2007 contributiile pentru pensie le trimit lunar la casa de pensii din Galați. As dori sa stiu cand am dreptul la pensionare. Multumesc anticipat.

 • Buna ziua. Mă numesc Ana-Justina,sunt născută in 24 01 1961, am lucrat in perioada 10 01 1980-17 09 1999,toată această perioadă fiind încadrată în grupa a ll-a de muncă. Când aș putea ieși la pensie vă rog? Vă mulțumesc mult!

 • Buna ziua. Sunt cadru didactic si urmeaza sa ma pensionez la limita de varsta si ar trebui sa depun dosarul de pensionare pana la 30.06.2017 deoarece prin legea de fundamentare a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2017 s-a prevazut ca valoarea punctului de pensie sa creasca cu 9 % incepand cu 01 iulie 2017 de la 917,50 lei la 1000 lei. Deoarece indicele de corectie acordat conform art 170 din legea pensiilor263/2010 se calculeaza in functie si de valoarea punctului de pensie acest indice de corectie este de 1,14 pana la 01 iulie 2017 si mai mic cu 9 %, adica 1,05, dupa aceasta data.
  Iar anomalia este ca cei care ies la pensie inainte de 01 iulie 2017 beneficiaza si de un indice de corectie de 1,14 si dupa 01 iulie cand creste valoarea punctului de pensie vor beneficia si de aceasta crestere cu 9 %.
  Pana azi, 26.06. stiam acest lucru. Am aflat tot azi de la un director de scoala care se pensioneaza si el ca s-ar anulat aceasta prevedere privind modificarea indicelui de corectie. As dori sa aflu ce informatii oficiale detineti dvs in legatura cu acest aspect. Nu stiu ce sa fac cu dosarul deoarece
  • ritmul de completare a dosarului de pensie e f sustinut in conditiile temperaturilor de 37,38 grade, iar eu am un handicap fizic
  • in invatamant urmeaza sa primim banii pe concediu de odihna- iulie si august- la care avem drepptul si abia apoi sa depunem dosarul de pensie. Astept un raspuns in timp util. Va multumesc.

  • Stimată Cristina, vestea buna este că indicele de corecție va putea rămâne constant pină la sfârșitul anului, așa cum au decis deputații in 20 iunie.

 • Buna ziua, d-le Covaciu ! Ma numesc Mihalcea Emilian si am 63 de ani. In tara am lucrati 17 ani, iar in Spania 11ani.Pana in anul 2000 am locuit efectiv in Rm Valcea( din 1964). Dupa aceasta data am plecat in Spania. In luna iunie a fost aprobata o lege prin care, persoanele care au locuit minim 35 de ani in anumite orase(printre care si Rm. Valcea) care au avut un grad ridicat de poluare, pot iesi la pensie cu 2 ani mai devreme. Intrebarea mea este daca pot beneficia de aceasta lege ca sa ma pot pensiona deja. Cu multumiri !

  • Da, în acest caz puteți accesa pensia anticipata parțială comunitară dacă adeverință eliberată de serviciul evidenta populației de la primărie atestă că locuiți de minim 30 de ani în zonele prevăzute în lege la articolul 65.

 • Buna ziua ,ma numesc Maria si sunt nascuta pe 9 noiembre 1958,am lucrat 21 ani in tara ,din care 8 ani am lucrat in grupa a2a si 9 ani am lucrat in Italia.In prezent ,nu mai pot lucra pentru ca sunt invalida.Care sunt posibilitatile de a iesi la pensie ,si ce tip de pensie am dreptul,anticipata sau de boala? Va multumesc.

 • Buna. Sunt nascut in 18.11.1963. Lucrez din 1982 luna 10. In perioada 07.01.1983 – 27.08 1984 am satisfacut stagiul militar dupa care mam reintors la vechiul loc de munca ca sofer. Din dec. 1987 lucrez la cfr si in prezent ca IDM. Ma intereseaza cand as putea iesi la orice fel de pensie. Grupa 1 am avut pana in 2011. Va multumesc.

 • Stimate Domnule Covaciu,
  Sunt nascuta in 1954, am 6 ani de studii universitare si am cotizat in Romania 12 ani. Lucrez in Belgia din 1993. Am 2 ani pana voi ajunge la limita de varsta belgiana (65 de ani). Intrebare : pot sa beneficiez in prezent de pensia la limita de varsta din Romania ?
  Va multumesc.

 • Buna ziua.Numele meu este Ilie Palivan si am si eu o întrebare si anume: mama mea nu a lucrat niciodată dar tatăl meu cand a murit avea 42 de ani de vechime cu grupa a doua plus armata. Inainte sa moară a fost pensionat pe caz de boală avand probleme cu inima .După ce a murit mama mea a luat 6 luni pensie.Mama in aprilie 2018 face 57 de ani .Intrebarea este daca mama mea poate lua pensie de urmas?Mai mentionez ca mama are 3 copiii majori si ca nu are nici un venit de 9 ani de cand a murit tata.Va multumesc.

 • Buna ziua,
  Ma numesc Mirela Pociumb. Sunt nascuta in 1968 (21.09.1968), lucrez de 30 ani, din noiembrie1987, cu o intrerupere de 1 luna si jumatate. As vrea sa stiu cand ma pot pensiona anticipat. Multumesc

  • Bună seara, pensia anticipată sau anticipată parțială de la împlinirea vârstei de 58 de ani, cf Anexa Nr 5 , dacă legislația nu se schimbă între timp. Desigur trebuie să realizați minim 35 ani stagiu de cotizare contributiv.

 • Buna ziua,domnule Ioan Covaciu,
  Numele meu este Florin Panait si sunt nascut in 1964 ianuarie 29,in 1983 am intrat in stagiul militar recrutare obligatorie iar imediat dupa stagiul militar m-am angajat,am inceput relatiile de munca ,pana in anul 2015 luna iunie.in toata perioada am avut doua perioade intreruperi de activitate,o intrerupere de 6 luni in anul 1986 (mai -octombrie) si o intrerupere de 9 luni in anul 2010 (februarie-octombrie).Din 2015 iunie si pana in prezent (dezavantaj varsta) nu am reusit sa ma angajez,,,daca platesc prin contract cu casa de pensii ,CAS pe ultimii ani din iunie 2015 pana in decembrie 2018 ,ma pot pensiona anticipat?Cu stima si respect Florin Panait

  • Din păcate stagiul de cotizare realizat prin Contract de Asigurare nu poate fi utilizat la calulul pensiilor anticipate ci doar la pensia pentru limită de vârstă.

 • Buna ziua am si eu o intrebare, daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns. Ma aflu in italia , la anul trebuie ză depun dosarul de pensionare print.o persoană împuternicit …intrebarea mea este: decizia de pensionare va fi trimisă pe adresa împuternicit? Va multumesc frumos

Lasă un comentariu

/* ]]> */