Ghid de pensionare, care sunt grijile ce trebuie eliminate, capcanele dosarului de pensionare, contestare sau recalculare ? Data depunerii dosarului. Formulare.

O pensionare reușită

Rar se întâmplă să se poată realiza în ”doi pași și trei mișcări”. Atunci când cunoști cât de cât care sunt resursele care îți aduc toata pensia în casă, adică să cunoști care sunt documentele ce trebuie să le conțină dosarul de pensionare, e important să le ști pe toate. Trebuie să ști răspunde la câteva întrebări:

1. Sunt trecute toate sporurile în carnetul de muncă ?
2. Am avut grupă superioară de muncă ?
3. Toți angajatorii au plătit CAS-ul ?
4. Carnetul de muncă este ”încheiat” ? Are toate înscrisurile și ștampilele pentru a fi validate, de către casa de pensii, toate perioadele de muncă ?
5. Am realizat si alte venituri ce nu sunt trecute în documente pentru care am plătit CAS ? De unde obțin dovada ?
6. Cum pot completa dosarul cu documentele lipsă? Unde este arhiva ? Cat costa sa obțin o adeverință ? In cat timp se eliberează ?

A fost primul pas.

Apoi o analiză asupra zestrei de vechime în muncă ( stagiu de cotizare) care se combină cu vârsta împlinită sunt două elemente esențiale ..dar nu suficiente. Ingredientul, care poate da gust bun vieții de pensionar fericit, poate fi și cadrul legal existent ce poate da informația de aur …si anume: Care este data cea mai avantajoasă în care se poate depune dosarul ?
Trebuie să ști răspunde la întrebarea: Ce formă de pensionare pot accesa la nevoie ? sau,
Care ar fi varianta de pensionare prin care să pot primi si pensie si salariu ?
Sigur, nu dublează pensia, dar dacă prin acest demers se poate majora pensia lunară cu 50-100 lei, parcă ..nu-i totuna . Detalii la consultanta@pensiata.ro.

Este pasul doi

Întocmirea dosarului, odată trecuți cei 2 pași, nu reprezintă doar o completare corectă a cererii de pensionare și depunerea în ordine a documentelor la dosarul cu șină.
Aici important este ca adeverințele ce însoțesc carnetul de muncă să fie complet si corect redactate cu menționarea suportului juridic pentru fiecare tip de venit conținut. Cât se poate să fie completate conform formularelor existente în anexele legii pensiilor. Altfel există riscul ca după 2 luni de așteptare să primiți o decizie de respingere pe motiv că o adeverință nu este validată ( exemplu frecvent, adeverința de grupă). Două luni pot însemna 2 pensii pierdute ( cel puțin) si după caz încă 3-6 luni de așteptare până când deținătorul arhivei eliberează un nouă. Desigur mai există varianta instanței care după cca 1 an vă poate aduce sau nu pensia.

Data depunerii dosarului

Este pasul patru și nu este de neglijat, deoarece în România dosarul nu poate fi depus nici cu o zi înainte de împlinirea vârstei de pensionare, chiar dacă pe cerere scrieți data in care împliniți vârsta necesară pensionării. Regula de bază: Depuneți dosarul cel mai devreme in ziua in care împliniți vârsta necesara pensionarii.

Primirea deciziei de pensionare

Decizia de pensionare se primește prin poștă sau se ridică sub semnătură de la casa de pensii. Oricare ar fi varianta, trebuie cunoscut că de la data de pe stampila plicului si cea in care s-a semnat reprezintă începutul celor 45 de zile calendaristice în care se pot face două lucruri:
 În 30 de zile se poate anula decizia de pensionare
 În 45 de zile se poate contesta la instanța judecătorească
Anularea înseamnă că renunțați la condițiile de pensionare existente la data depunerii dosarului de pensionare și veți redepune o nouă cerere de pensionare la o altă dată pentru a obține o pensie calculată după noile condiții de pensionare.
Contestarea la instanța judecătorească, presupune o analiză profundă a cauzelor și stabilirea clară că aceasta este singura opțiune rămasă, Am întâlnit multe situații în care acest demers nu era necesar, speța putând fi rezolvată prin recalculare sau revizuire. Dar repet este necesar de stabilit cât mai sigur acest lucru deoarece un proces poate dura cca 1 an și poate aduce sau nu o rezolvare pozitivă a litigiului.
Evitați ca principalul motiv al acționării în instanță valoarea mică a pensiei, deoarece mai toate aceste procese sau pierdut. Înainte de a începe o acțiune cu această cauză aflați mai întâi dacă există suport solid pentru avocat în susținerea cauzei ( venituri neincluse in calculul pensiei , etc). Detalii la calcul@pensiata.ro.

FORMULARE

Pensia la limită de vârstă si anticipate
Cerere pensie Cerere pensionare
Pensia de Invaliditate
Cerere pensie de Invaliditate cerere pensie INV
Pensie de urmaș student
Cerere pensionare Cerere pensie urmas copil
Pensie urmaș
Cerere pensie soție și urmași: Cerere pensie urmaș

Articol in constructie..

08.01.2023

www.pensiata.ro

 

16 Comentarii

 • Bună ziua, domnule Covaciu și un an bun să aveți!
  Mulțumesc pentru precizările privind termenele de anulare și contestare a deciziei de pensionare.
  Soțul meu a depus cererea de pensionare anticipată parțială pe 10 noiembrie 2022, decizia nu a venit încă . Ar fi mai avantajos sa solicite anularea deciziei și sa depună o cerere noua, având în vedere creșterea valorii punctului de pensie de la 1 ianuarie 2023?
  La cererea de pensionare am adăugat și formularul prin care solicitam detalierea modului de calcul, punctaje etc., deoarece dosarul de pensie cuprinde adeverințe de grupa a 2a, adeverințe de venituri realizate, altele decât cele înscrise în carnetul de munca.
  E posibil sa va contactam pentru verificarea calculelor, o facem cu toată încrederea !

  • Stimată DANIELA Vrânceanu vă urez la rândul meu un an nou fericit! Anularea deciziei dacă se va impune nu va avea cu siguranță valoarea punctului de pensie deoarece acesta se va aplica și la pensia soțului dumneavoastră. În schimb este bine să verificăm dacă pensia a fost calculată corect. Urmare aștept să îmi scrieți la calcul@pensiata.ro.

 • Buna ziua

  Am si eu o intrebare. Vreau sa depun dosarul de pensionare anticipata partiala, dar nu vreau sa ies inca la pensie.
  Daca depun dosarul de pensie, cu mentiunea fara punere in plata, atunci cand ma voi decide sa ies la pensie si s-a adoptat legea nou, eu ies pe legea noua? Sau pe cea vechea (cea de acum)? Subliniez ca la depunerea dosarului am cerut fara punere in plata.

  multumesc

  multumesc

  • Stimată Andrea Simion, în acest caz trebuie să așteptăm normele de aplicare ale noi legi( veche din 2019) referitoare la recalcularea pensiilor si mai ales cum este interpretată sintagma ”pensii in plată”. În cazul dumneavoastră există o deciziei de pensionare ce iși păstrează condițiile de pensionare ( indicele de corecție, varsta standard de pensionare etc), dar la stabilirea pensiei mai mari ..rămâne de văzut dacă va trebui să fie incasată inainte de recalculare sau nu pentru a fi sigură că din 01.01.2024. veți avea asigurată cea mai mare valoare dintre pensia existentă și cea rezultată din recalculare. După caz reveniți la consultanta@pensiata.ro.

 • Buna ziua,
  Azi, 15 martie, am primit decizia de Pensie Anticipata Partial (la Limita de Varsta este ianuarie 2025, pentru ca am locuit mai mult de 30 de ani in Ploiesti, Anticipata Partial). La Casa de Pensii mi s-a spus ca data comunicarii deciziei este data cand semnez eu pentru primire. La serviciu au primit instiintare in 8 martie si in 9 martie mi-au inchis contractul de munca in baza instiintarii (art 56 lit c). La lit c precizeaza inchiderea contractului la data comunicarii deciziei. Este corect ca mi-au inchis contracul cand au primit informarea sau trebuia azi, cand mi s-a comunicat decizia?
  Vreau sa lucrez in continuare, imi vor face un al contract (in aproximativ o luna, un contract pe un an). Va rog foarte mult sa-mi spuneti cum este mai bine pentru mine ca sa-mi ramana indicele de corectie si sa ies la pensie peste 1 an in aceleasi conditii de Pensie Anticipata Partial (pt ca am locuit mai mult de 30 ani in Ploiesti): suspendarea platii pensiei sau anularea deciziei?
  Va multumesc foarte mult.

  • Recomandarea este suspendarea de la plată așa cum cred că deja este trecut pe decizia de pensionare. Încetarea contractului de muncă nu este corect aplicată deoarece această decizie nu este pusă în plată.

   • Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
    Decizia pentru pensie este din 2 martie, incetarea contractului in 8 martie, am primit decizia pentru pensie in 15 martie. Va rog sa-mi spuneti cand este pusa in plata decizia.
    Multumesc frumos.

 • Buna ziua domnule Covaciu,
  Cu respect va rog raspunsuri la urmatoarele intrebari – in legatura cu documentele necesare intocmirii dosarului de pensionare:
  -daca CNPP detine informatii despre perioadele lucrate si veniturile realizate dupa 2001 mai sunt necesare adeverinte de la angajatorii din aceasta perioada (informatiile sunt vizibile in fisele de stagii lunare / anuale de la CNPP)?
  – unde trebuie sa ma adresez pentru clarificari asupra modului de calcul al punctajului lunar pentru anumite perioade? Mai specific: in fisa cu stagiile lunare, pentru cateva luni din perioada 2001 – 2003, valoarea calculata a punctajului lunar (ca raport intre venit total si salariul mediu brut) difera foarte mult de valoarea inscrisa in campul “numar puncte” . De exemplu: pentru venit total -24000000lei si salariu mediu brut – 5585360 lei, in campul „numar puncte” este mentionata valoarea 2.9982, in timp ce rezultatul 24000000 / 5585360 este 4.2972.
  -care este modalitatea de a corecta o eroare materiala in Carnetul de Munca? Mai specific: am devenit angajat la data de 01.11.1991, iar in Carnetul de Munca este inscrisa data angajarii ca fiind 01.11.1992. Ulterior acestei inregistrari eronate (cu data 01.11.1992), la randurile urmatoare din Carnetul de Munca, sunt mentionate modificari ale salariului la date din martie, mai, iunie 1992 (ANTERIOARE ANGAJARII- ceea ce este evident absurd). Mentionez ca, din cauza acestei erori, perioada 01.11.1991 – 01.03.1992 nu imi este recunoscuta ca vechime in munca.
  Astept cu interes raspunsurile dumneavoastra.
  Va multumesc anticipat!
  Cu stima,
  Constantin Nechita

  • Stimat Constantin Nechita, pentru anumite perioade de după 01.04.2001 punctajul anual a fost limitat la 3, 4 respectiv 5 puncte. Urmare pentru aceste perioade chiar daca ați avut venitul lunar brut mai mare de 3 salarii medii brute pe economie, la stabilirea plătii CAS si la calculul punctajului lunar s-a folosit un venit lunar de maxim 3 salarii ( 4 sau 5 după caz) medii brute pe economie pentru perioada in care venitul a fost limitat la 3 puncte. De văzut in acest sens Codul Fiscal anual. După caz vă pot recalcula pensia.

 • Buna ziua, domnule Covaciu,
  Cu respect va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare :
  – pentru intocmirea dosarului de pensionare mai sunt necesare adeverinte de la angajatori pentru perioadele lucrate si veniturile realizate dupa aprilie 2001, tinand cont de faptul ca informatiile se regasesc in fisele de stagii lunare / anuale de la CNPP?

 • Buna ziua! Sunt pe sionar limita de varstă cu plata pensiei suspendate la cerere,pe motiv cumul pensie salariu la societare de stat.Daca reintru in plată anul viitor raman cu pensia calculata pe legea in vigoare,sau pe noua lege? Pot să depun cererea de reintrare in plată in ultima zi a lunii pentru 1 a lunii viitoare,sau este un termen minim?
  Va multumesc!

 • Buna ziua,
  Puteti va rog sa imi spuneti daca exista posibilitatea sa imi depun dosarul pentru pensie anticipata partiala fara punere in plata astfel incat sa imi mai pot continua activitatea inca 2 ani, urmand ca dupa 2 ani sa duc la Casa de Pensii decizia de incetare CIM si sa cer punerea in plata a deciziei de pensie? Instiintarea de la casa de pensii cu privire la emiterea deciziei de pensionare trimisa angajatorului va mentiona faptul ca pensia nu va fi pusa in plata astfel incat angajatorul sa nu inceteze contractul de munca?
  Multumesc

Lasă un comentariu