Pensia de Stagiu integral ,  pensia minimă , Soluții , Valoare .

Evoluția demografică în lume a adus noi abordări legate de asigurarea traiului de zi cu zi pentru categorii de cetățeni care , fie nu au reușit să performeze în cariera profesională, fie au avut parte de o tranziție dureroasă a sectorului economic din aria lor de existență, fie pur și simplu cariera urmată a fost mai tot timpul slab plătită.

Pensia minimă

Mai peste tot în lume s-a stabilit un venit minim pe care să-l primească pensionarii care au avut un stagiu mic de cotizare. Astfel că în România s-a stabilit o pensie minimă care acum are valoarea de 704 lei.
Pensia minimă garantată social, pe numele ei adevărat, are 2 componente:

– pensia primită după calculul pensiei ce i se cuvine, raportată la contribuțiile realizate.
– o indemnizație socială calculată la o valoare care să completeze pensia cuvenită până la 704 lei;

Exemplu: dacă pensia calculată, să zicem 18 ani de cotizare, are valoarea de 450 lei, atunci pensionarului i se acordă o indemnizație de 254 lei , desigur indemnizația, prin lege, e acordată numai dacă pensionarul nu încasează și alte venituri care adunate la valoarea pensiei depășesc limita a 704 lei.

Acest ajutor acordat pensionarilor este bine venit mai ales în cazul pensiilor de urmaș pentru copii, însă pensionarii care au primit o pensie calculată conform contribuțiilor la sistemul public de pensii la o valoare egală cu 704 lei sau ușor peste 800 lei sunt nemulțumiți de situația lor și nu de puține ori este auzită expresia: ” nu a muncit în viața lui/ei și are o pensie cât a mea ”

Ce e de făcut ? Ce se poate face ?

Sistemul de asigurări sociale a fost creat pentru a asigura cotizantul care a reușit să cotizeze o perioadă completă cerută de sistem un venit lunar care să-i confere un stil de viață apropiat de cel în care era ”în câmpul muncii” . Sigur, cei care cotizează și acum cunosc care este stilul probabil pe care îl vor avea dacă se vor baza doar pe venitul primit de la sistemul public de pensii, că doar au multe exemple printre ei..actualii pensionari .
O măsură reparatorie pe care sistemul de asigurări sociale din România ar trebui să o aplice cotizanților fideli, care au bifat un stagiu complet cerut de lege ar fi să primească o pensie de stagiu integral a cărei valoare să asigure un trai decent, 1500 lei -1800 lei , rămâne de văzut.
Argumente ar fi, numai dacă ne gândim la faptul că azi pentru un salariu minim cotizație lunară la sistemul public de pensii este puțin peste 500 lei și ajunge la peste 6000 lei anual pentru care valoarea pensiei crește cu cca 15-16 lei /lunar, adică va încasa  180-200 lei /an .
În acest caz un asigurat care are salariul minim sau mai tot timpul la baza piramidei de salarizare, poate ”reuși” să primească după 20 de ani de cotizare o pensie de 400 -450 lei sau pentru 35 de ani , 750-800 lei poate mai mult . Nu e greu să găsim asemenea cazuri mai ales în perioada de ”tranziție” a economiei românești sau în vremurile mai apropiate când mulți operatori economici sau așteptau muncitorii cu oferte la 4-6 ore și salariu minim.

Soluția

Soluțiile nu sunt ușor de găsit deoarece bugetul actual al sistemului de pensii se împrumută din bugetul de stat pentru a asigura pensiile aflate deja în plată. Viitorul apropiat ne va aduce o situație favorabilă deoarece în sistemul de pensii urmează să intre românii care au cotizat la sistemul public până în 1995-2005 după care au cotizat în sisteme publice din UE. Fapt ce va aduce în sistem pensionari cu o pensie calculată pentru 20-25 ani de stagiu și pensii mult mai mici decât a celor care vor ”ieși” din sistem, astfel este de așteptat ca presiunea asupra bugetului sistemului de pensii să scadă fapt ce va asigura o rezervă monetară cu care s-ar putea plăti pensia de stagiu integral.

23.02.2020 Ioan Covaciu

www.pensiata.ro

Lasă un comentariu