Proiect de lege pentru recuperarea intergală a pensiei neîncasate. Termenul general de prescripție anulat în cazul prejudiciului adus pensionarului.  Proiect de lege inițiat de Florin Roman deputat PNL . Felicitări !


Legislația sistemului public de pensii are, cel mai probabil, cel mai mare ritm de modificare din toată legislația.

Mare parte din modificările la legea 263/2010 sunt veșnicile recalculări acestea se suprapun peste procesarea datelor pensiilor la zi, fapt ce crește presiunea asupra respectării timpului de emitere a deciziei de pensionare.

Erorile legate de valorificarea tuturor veniturilor care au făcut parte din baza de calcul a punctajului lunar sau care trebuiau să se adauge prin recalculări sau înmulțit.

Cum pensia este o proprietate și este rezultată în cea mai mare parte  din cotizare. Sumele ce se pierd din erorile de calcul se pot recupera de către casa de pensii sau pensionar conform termenului general de prescripție.

Astfel că dacă spre exemplu ai de recuperat sume din 2010 acestea se calculează și recuperează maxim pentru 3 ani în urmă  de la data constatării, inclusiv prin decizia instanței de judecată.

În urma unor situații mediatizate în presa centrală, Deputatul PNL  Roman Florin a decis că este cazul ca pensionarii să-și poată recupera integral sumele restante, având în vedere că eroarea nu le aparține.

Urmare a inițiat un proiect de lege prin care modifică articolul 170 din Legea 263/2010 . Proiectul se afla din 07.07.2020 în dezbatere la Senatul României.

Practic dacă până acum un pensionar putea recupera prejudiciul pentru maxim 36 luni anterioare datei constatării diferențelor de încasat, acum spre exemplu, dacă pensionarul are de încasat o sumă calculată pentru 360 luni atunci ea se va încasa integral fără a fi limitată la maxim 3 ani.

Vezi aici forma proiectului de lege. Expunere Motive FR Proiect Roman Florin

18.08.2020 www.pensiata.ro

Lasă un comentariu