Totul a pornit de la o scrisoare trimisă de către Dr Bogdan Tănase în calitate de președinte al Alianța Medicilor prin care solicita autorităților ajutor și compensații pentru cadrele medicale implicate direct în tratarea bolnavilor de Covid -19,
citez:

”Dacă nu ni se vor da asigurări și o lege clară, potrivit căreia copiii noștri (indiferent de vârsta acestora, aflați la studii sau încă sugari) vor avea asigurată toată viața pensie de urmaș în caz de deces (din cauza COVID-19), ne rezervăm dreptul de a demisiona. Suntem foarte mulți în situația soț-soție care lucrează în domeniul sănătății (medic – medic; asistent – asistent; medic – asistent; asistent – infirmieră și toate celelalte relații posibile)….”

În fond cadrele sanitare sau văzut în situația în care trebuiau să trateze bolnavi, fără a exista un vaccin dar mai ales insuficient protejați la infestare, urmare riscul de infestare este crescut .
Situația la zi arată că sunt mai mult de 800 de cadre sanitare infestate și din păcate 3 decese din rândul lor.
De la sine înțeles că medicii au cerut urgent echipamente și măsuri de protejare eficiente împotriva acestui nemilos virus, în fond obiectivul muncii lor este salvarea vieții pacienților.

Solicitarea medicilor, proiect de lege

Prima cameră decizională, Senatul României, a finalizat și votat proiectul de lege care stabileste compensații bănești și scutiri de taxe pentru urmașii cadrelor sanitare care ”cad la datorie” în lupta cu virusul Covid 19.

În fond proiectul de lege ce va dezbătut la Camera Deputaților , a fost inițiat în 10.04.2020 apoi votat si expediat azi pentru un punct de vedere al guvernului.


Citeste aici proiectul de lege P pensie urmas Covid


Proiectul prevede mai multe compensații financiare acordate urmașilor, astfel:
– pensie de urmaș în valoare de 75% din salariul la zi avut de către cadrul sanitar la data decesului, pensia se acordă copiilor și soțului supraviețuitor pentru toată viață, iar soțului supraviețuitor toată viața sau pțnă la data la care se recăsătorește.

Scutiri de impozite și gratuitate la tratamente și medicație.

10000 lei lunar din pensii de urmaș

Revenind la situația copiilor urmași, în acest caz legislația va prevedea 2 pensii de urmaș, una prevăzută în legea pensiilor 263/2010 și una prevăzută în prezentul proiect de lege.
Un calcul arată că un cadru medical care are acum ( Ex Medic Specialist Grad 3) 11.735 lei salariul de încadrare, valoarea pensiei de urmaș ar fi 8.800 lei la care se va adăuga pensia de urmaș ce se acordă până la împlinirea varstei de 18 ani sau chiar 26 ( ptr studenți) care va avea valoarea de 50% din pensia pe care ar fi primito părintele cadru medical .
Din experiență, pensia medie a cadrelor sanitare este de cca 4000 lei, urmare o pensie medie de urmaș ar fi de cca 2000 lei.

Astfel compensația bănească ar fi:
– 8800 lei, actualizat anual, pentru toată viața, pentru soț și copii , plus
2000 lei pentru copii până la 18/26 ani , soț supraviețuitor dacă nu realizează venituri.
TOTAL 10.800 Lei lunar.

Calculul este unul estimativ in cazul celor 2000 lei și unul sigur pentru exemplul luat in calcul Medic Specialist Grad 3.

Vom vedea forma de la Camera Deputaților și dacă proiectul va avea amendamente și pentru alte categorii de profesii direct implicate in lupta cu Covid.

COVID-19 -Boală profesională

Propunere pentru deputați: includerea infestării cu virusul COVID 19 în rândul bolilor profesionale in cazul cadrelor sanitare deoarece decesul cauzat de acest virus se produce datorită efecturării sarcinilor de serviciu . De asemenea în cazul celor de la ISU, Poliție, Armată și a tuturor cazurilor de deces a celor care prin natura activităților profesionale sunt în contact permanent cu cetățenii, cum sunt spre exemplu angajații poștei și a societăților care realizează servicii de curierat, etc.

Motivare: în cazul decesului cauzat de Covid -19 boală profesională, șoțul supraviețuitor va primi pensie de urmaș imediat și pe toată durata în care nu realizează venituri.

IOAN Covaciu 14.04.2020

Lasă un comentariu