Dezbateri pentru majorarea punctului de pensii, legea bugetului de stat amânată, Curtea Constituțională a României, Nicolae Iorga si dezinfectantul,  14%, 40%  sau…

Situație de fapt..pe scurt.

De la publicarea în Monitorul Oficial al României a noii legi a pensiilor , legea 127/2019, pensionarii au început să viseze. Parlamentarii PSD care au încropit legea cu sprijinul mai marilor de prin casele de pensii, visau și ei la un vot masiv al pensionarilor și la păstrarea celor 45% primite în 2016.
Dar vorba lui Nicole Iorga, precum că nu-l deranjează că poporul român este un popor visător ci dimensiunea visului. Desigur a mai spus ceva si despre dezinfectant vezi aici :

Visul pensionarilor s-a încheiat când sau trezit în dimineața zilei de 18 august 2020 când s-a publicat în Monitorul Oficial OUG 135/2020 prin care valoarea punctului de pensie creștea cu 14% din 01.09.2020 și nu cu 40%.
De aici a început lupta pentru ”binele electoratului pensionar” așa că s-a ajuns ”la mâna” Curții Contituționale majorarea, de acum retroactivă a, punctului de pensie.

În 25 Noiembrie 2020, CCR a decis că încă nu-i decisă și că va mai studia problema pe toate fețele și că în 13 ianuarie 2021 va încerca să fie mai decisă.

Decizii posibile: Amânare, 14% sau 40%

Amânare

Cazul este clar rămân în vigoare modificările asupra legii pensiilor prin OUG 135/2020 până la o nouă decizie a curții.

14%

Legislația curentă își urmează cursul fără emoții pentru pensionari legate de creșterea cu 40% a valorii punctului de pensie.

40%

În acest caz, va trebui o modificare a bugetului de stat, care oricum se lasă așteptat pe 4 februarie 2021, prin care să se reducă cheltuielile bugetare sau alte măsuri prin care să se asigure resurse la buget pentru plata pensiilor. Posibil cresterea accizelor, taxe sau o altă lege prin care guvernul să asigure plata pensiilor pe termen lung si să păstreze cat mai mult din valoarea actuală a unui leu. Altfel riscăm să ajungem din nou cu toții milionari de 2 lei.

Cum s-a ajuns aici ?

Să nu uităm care era trendul legislației în anii 2018-2019, părea că vin banii peste noi si nu avem legi să-i putem împărți. Așa că salariile medicilor aproape sau dublat, salariul minim s-a dus de la 1900 lei la 2230 lei, mare parte din taxe au dispărut ( ex radio-tv, etc), salariile cadrelor didactice urmau să crească cu 50% și desigur pensiile publice urmau să fie majorate ( de la anu’) cu numai puțin de 40% din 01.09.2020. Odată cu schimbarea sistemului de calcul, la 01.09.2021, care aducea si el o majorare de cca 30% tuturor pensionarilor prin recalcularea TUTUROR pensiilor.

Dar promisiunile nu sau oprit aici, visul pensionarilor trebuia să continue așa că în lege au mai promis o majorare a punctului de pensie de la 1775 lei la 1875 lei ( +5,6%). Oricât de optimist a fost legislativul, după 01.09.2021, nu au mai avut ”bărbăția” să mai promită alte majorari ale punctului de pensie ci au stabilit un indicator care este legat de muncă , rata inflației si 50% din creșterea REALĂ a salariului mediu brut pe economie.
Trebuie să ne amintim că nu este prima oară când parlamentul votează o lege care nu poate fi aplicată din lipsa resurselor financiare pentru costurile pe care le generează, cunoaștem legea privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. Probabil că membrii comisiei de finanțe- buget din parlament ar trebui duși în fața legii, deoarece dacă au girat cu bună știință o lege neaplicabilă, nu sunt fără vină.

Altfel spus legea e precum scria Nicolae Iorga :

„cuvinte goale, – nori ce trec fără să lase ploaie”.

Rămâne de văzut …

 

Datele se actualizează după caz.

10.01.2021 www.pensiata.ro

Lasă un comentariu