A fi bătrîn e greu, a fi bătrîn și sărac e dureros,  să fi bătrîn, sărac și bolnav e cumplit.

Sistemul public de pensii a ajuns, mai în toată lumea datorită fenomenului de îmbătrânire a populației și a creșterii numărului de pensionari, o rampă de lansare electorală pentru ministru de resort  dar mai ales pentru partidul care ” a dat” ministrul. Din păcate aceasta nu este o știre ci o crudă realitate, cel puțin în România( exceptând anii 2016-2017 când primul ministru a ajuns …ultimul ministru) avem în memoria vie numele ultimilor ministrii ai muncii și mai puțin cel al primminiștrilor. Asta arată că atenția publică nu se mai îndreaptă catre o dezvoltare economică sănătoasă, care aduce garanții suplimentare pentru bugetul pensiilor ci către un sistem de pensii care nu mai este predictibil, nu pe 2-3 sau 5 ani, ci nici măcar pe o lună.

Într-un stat în care aproape jumătate din cetățeni sunt pensionari, legea pensiilor trebuie să fie o a doua constituție, adică o garanție pentru vremurile în care erodarea, naturală a, stării de sănătate ne va aduce creșteri însemnate ale costurilor cu menținerea pe ”linia de plutire”. Dar să vedem unde sunt/vor fi  viitorii pensionari în acest caz:

Ce se întâmplă dacă valoarea pensiei nu depășește costurile lunare vitale ? 

La începutul activității profesionale spuneam că ”ne merge vechimea la pensie ” cu gândul că mergea ”bine” spre o pensie sănătoasă.

Ei bine la această întrebare nu vă pot răspunde eu, cei mai în măsură să răspundă sunt administratorii fondului public de pensii. Vor răspunde ?

Sistemul legislativ  ”lucrat” an de an de către guvernanți este unul din răspunsurile reale. Uitați povestea că cei care lucrează acum plătesc pensiile celor care sau pensionat, fiecare plătește pentru pensia …lui, așa cum au plătit cei care sunt azi pensionari.

Practic cotizarea la salariul minim pe economie aduce puțini bani anual  la creșterea pensiei ( o sumă infimă, nu vă stric ziua, deci nu o scriu) , cotizarea la un venit brut lunar egal cu salariul mediu brut lunar pe economie ( în toată perioada de activitate) vă asigură o pensie de cca 1000 lei pentru cei care au atins sau depășit stagiul complet de cotizare (prin contribuție).

Ce putem face pentru a avea o pensie peste nivelul critic al cheltuielilor lunare ?
Aici am un răspuns. Trebuie mai întâi să aflăm care este starea pensiei pentru contribuțiile realizate până acum( mai toți au nevoie de calmante când o află), motiv pentru care vom aduna toate informațiile legate de stagiul de cotizare sau stagiile asimilate realizate.
Este bine să le avem din timp deoarece documentele care ne lipsesc de la dosar se pot afla în arhive sau sunt dispărute etc , un document recupererat din timp ne ferește de situații prin care acestea se vor putea obține numai în instanță ( Ex arhive ce au ars, deteriorat, etc).
Apoi o analiză și un calcul al pensie ne pot da un răspuns asupra nivelului pensiei si al puterii de cumpărare pe care ni-l asigură.

Ce putem face să creștem valoarea pensiei publice la un nivel dorit ?

Adică ce am putea face pentru a ”hrăni pensia” dar nu în ajun.. și fără să trăim de pe o zi pe alta numai pentru bucuria  unei pensii mai dolofane.
Azi punctajul aferent pensiei este direct proporțional cu venitul brut lunar realizat pentru care se plătește CAS, astfel că, un pas ar fi o creștere..salarială, dacă aceasta nu este posibilă , aveți la dispoziție  contractul de asigurare socială prin care puteți face plăți suplimentare. O simulare a punctajelor obținute ne poate arăta care trebuie să fie contribuția lunară pentru pensia dorită.

De neuitat ! În domeniul pensiilor, a afla ce poți face pentru a avea o pensie care să-ți dea garanția unui trai fără grija banului zilei de mâine , niciodată nu e prea devreme .Aici mai târziu poate fi prea târziu. ( Ioan Covaciu)

TRĂIEȘTE-ȚI VIATĂ TOATĂ !

28 Ianuarie 2018

2 Comentarii

Lasă un comentariu

/* ]]> */