Noua lege și implicațiile ei asupra arhivatorilor

Mult trâmbițata lege ”nouă” a pensiilor Legea 127/2019 ce a fost amânată de numai 5 ori pentru ca la 01.01.2024 să-și găsească sfârșitul(a fost pensionată prematur), prevedea ca la stabilirea punctajelor lunare să fie incluse și veniturile pentru care angajatului nu i s-a reținut pensie suplimentară, cum sunt: munca în acord( individual sau global), venitul realizat pentru ore suplimentare etc.
Din 01.01.2024 avem în vigoare câteva articole din noua lege 360/2023, lege care a preluat în mare parte prevederile fostei legi 127/2019. Astfel că tot de la 1 septembrie (să sperăm că nu va fi al doilea 1 aprilie din an) legea 360/2023 prevede în Anexa nr. 14 de la norme adăugarea următoarelor venituri( în anumite condiții) la stabilirea punctajelor lunare, citez:

Mențiune: pentru situațiile prevăzute la art. 139 alin. (3) din Legea nr. 360/2023, la determinarea punctajelor lunare, sumele reprezentând:
• formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
• premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
• recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
• al treisprezecelea salariu;
• formele de retribuire pentru „orele suplimentare“ realizate peste programul normal de lucru;
• sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea de specialitate a învățătorilor și educatorilor;
• indemnizațiile de muncă nenormată;
• alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale
se valorifică numai în situația dovedirii acestora prin adeverință întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la lege.

Rezultatul.

Arhivatorii au fost asaltați de cereri pentru eliberarea adeverințelor care cuprind aceste venituri. Practic unii arhivatori se află sau se vor afla într-o situație fără ieșire, deoarece legea arhivelor naționale cu modificările la zi stabilește amenzi dacă arhivatorul nu eliberează adeverința în 60 de zile calendaristice.
Un arhivator de dimensiune medie declara că pentru un anumit angajator de la care au în administrarea peste 19000 de dosare, eliberau 2-3 adeverințe săptămânal ( arhivă voluminoasă etc) iar acum au primit nu mai puțin de 700 cereri, astfel că termenul stabilit în lege nu poate fi respectat. Alți arhivatori și înainte de apariția acestei situații eliberau adeverințele în cca 6 luni.

Costuri ..maximale

Prin Ordinul președintelui Casei Naționale de Pensii Nr 299/2023 sau stabilit tarife ( maximale) pentru eliberarea adeverințelor pentru fiecare an in care se solicită sporuri respectiv grupe superioare de muncă, taxe de cercetare..taxe și iar taxe.
Problema e că mulți pensionari nu cunosc exact perioadele de timp în care au prestat activitate profesională realizând spre exemplu munca în acord și cei mai mulți, ca să nu le scape ceva, trec toată perioada anterioară datei de 01.04.2001. După primirea solicitării, arhivatorul stabilește, conform Ordinului cu tarife maximale, nota de plată, notă ce pornește de la un minim 173 lei( taxe cercetare) la care se pot adăuga chiar și mii de lei, nu multe: una, două spre trei mii lei.

Acum nu vreau să mă gândesc la situația în care această nouă lege este în fapt ”soră” cu fosta 127/2019 ce s-a tot …amânat.

14.04.2024 www.pensiata.ro

office@pensiata.ro

1 Comentariu

  • Este important sa fim constienti de perioada in care am lucrat si sa incercam sa ne documentam inainte de a face solicitarea pentru adeverinte, pentru a evita costuri neasteptate si pentru a putea beneficia de toate drepturile noastre. Speram ca aceasta noua lege nu va avea aceleasi implicatii nefericite ca fosta lege a pensiilor si ca vom putea intelege si beneficia de toate prevederile ei intr-un mod corect si onest. Fie ca viitorul sa ne aduca o pensie demna si bine meritata!

Lasă un comentariu