Atunci cand fondul de votanti nu mai este in uzina si fabrici, factorul politic nu uita ca fostii muncitori sunt azi pensionari ca urmare acestia sunt momiti cu cresteri de pensii in schimbul unui trai bun de parlamentar.

Intr-o tara europeana, cum este Romania, in care imbatranirea populatiei este din ce in ce mai evidenta, este foarte greu sa raspunzi la intrebarea legata de cresterea pensiilor daca esti sau nu de acord, iar daca esti politician obligatoriu trebuie sa spui ca pensiile trebuie majorate.
Introducerea intr-o lege a pensiilor cum că punctul de pensie va creste cu 40% atunci când se cunoștea că viabilitatea demersului nu putea fi asigurată de către bugetul asigurărilor de stat decât cu un suport al bugetului de stat, adică cu un imprumt pe care statul trebuie sa il ia din afară deoarece economia natională nu poate sustine o asemenea crestere a pensiilor pentru ce peste 5 milioane de pensionari.
De altfel inaintarea unei asemenea cresteri a pensiilor de catre un curent politic retrograd ( social-democrat) cunoscand posibilitatile de a fi si platite pe termen lung, este comparabilă cu faptul că Mos Nicolae ar fi real.

Romania 2020

Sistemul de asigurari sociale este supus unui atac miselesc prin care i se cere un efort mult peste posibilitati de a creste pensiile cu 40% din partea PSD desi se cunostea că bugetul de asigurari sociale de stat deja se imprumuta de la bugetul de stat pentru a asigura plata pensiilor, etc, aflate in plata curenta.
De altfel mai in toate statele Este si Central-europene partidele de sorginte neocomunista( Cehia, Slovacia, Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria) trambitau in fata electoratului tot mai imbatranit ( tineretul a plecat) marirea pensiilor pentru a castiga votul fostilor muncitori din sistemul comunist care inca nu erau lamuriti cu libertatile castigate in democratie.

CCR

Maine Curtea Constitutionala a Romaniei trebuie sa dea un raspuns legat de aplicarea sau nu a cresterii cu 40% a punctului de pensie si nu cu 14% atat cu cat s-a asigurat prin legea 127/2019.
Cum Oracolulul Romaniei numit azi CCR este dominat de membrii numiti de PSD raspunsul nu are multe necunoscute. Marea problema se pune in legatura cu efectul pe care il va avea asupra economiei cresterea veniturilor cu 40% a cca 30% din populatia  tarii, fapt ce va duce cu siguranta la o inflatie prin care tinerii ce primesc acum salariul minim pe economie vor fi exclusi din viata de zi cu zi din Romania si nu isi vor mai putea asigura traiul de zi cu zi. Plecarea lor ar transforma Romania intr-un mare azil.

Pensionarii

Sunt cei pentru care muncesc zi de zi in speranta ca pensiile pentru care au muncit si platit cotizatie vor fi incasate integral. Desigur isi doresc pensii care sa le asigure siguranta traiului de zi cu zi, fie ca au fost o viata portari de uzine sau personal TESA.
Respectul pentru munca lor il asteapta intr-o pensie care sa nu fie „umflata” 2-3 luni pentru un interes electoral si cel mai mult isi doresc o crestere reala care isi pastreaza puterea de cumparare pe termen lung. Sa nu uitam ca noi toti am fost odata milionari, dureros era ca putine cumparam cu ”un milion”.

40%

Un CCR care a „eliberat„ din spitale bolnavii de Covid atunci cand rata zilnica de infectare era de 250-200 cazuri pe zi este de asteptat să valideze cresterea punctului de pensie cu 40% din 01.09.2020, fapt ce va face ca TOTI pensionarii să primeasca pensii majorate si sume achitate retroactiv.

De unde ?

Este cel mai probabil ca guvernul actual să isi prezinte mandatul pentru a lasa in sarcina ( probabil) celor care au sustinut posibilitatea platii pensiilor acesta sarcina, adica a celor care sustin ca Romania se mai poate imprumuta cu mult deoarece inca nu a atins o datorie de 100% din produsul intern brut. Interesat e ca traiul din imprumuturi nu este deloc dorit in randul pensionarilor.
Ramane de vazut care va fi votul natiunii: pentru o tara mult indatorata sau pentru o Romanie cu o responsabilitate fata de banul public si mai ales de valoarea lui.

Date in curs de actualizare…

24.11.2020

www.pensiata.ro

Lasă un comentariu