Se dau banii? Sau doar se ”garantează” politic ?

Unde-i puțină minte se mănâncă multă linte !
De 18 ani pensiile, ați ghicit, tot cresc așa că am ajuns să trăiesc și zilele în care TOATĂ lumea vrea să se pensioneze.
Imediat după anul 2000 s-a reformat sistemul public de pensii prin stabilirea unui nou sistem de calcul al pensiei( Legea 19/2000), în care se procesează toate veniturile lunare brute pentru care s-a plătit și reținut contribuția la fondul public de pensii, înlocuind sistemul de calcul prin care se procesau doar veniturile brute din 5 ani aleși din ultima decadă de activitate.

Ce s-a urmărit ? Creșterea pensiilor ? Nu prea..

Astfel că în 2005 s-a decis recalcularea ( un termen la zi ) tuturor pensiilor aflate în plată după noul sistem pentru a se face dreptate între pensionari. Pentru liniștirea pensionarilor s-a stabilit că dacă pensia calculată după noul sistem de calcul va fi mai mică se ”păstrează” în plată pensia cea mai mare ( Uraaaa !!!), urmare după primirea deciziei de pensionare care garanta în plată pensia cea mai mare ( Ex cea curentă) ..pensionarul nu avea ce să conteste în 30 de zile decizia care ”garanta” că pensia va fi cea în plată și cea mică rezultată după noul sistem.
Numai că după un an când toate pensiile au crescut, pensionarul fericit a aflat că pensia lui a fost de fapt ”înghețată” până când noul punct mediu anual înmulțit cu valoarea punctului de pensiei va depăși ”înghețata ” lui …fiuuu, acum nu s-a mai putut contesta și recupera ceea ce a fost înghițit ca fiind ”păstrează pensia cea mai mare”.

Anul 2008 , se anunță alte creșteri..
Ordonanța 100 din 2008 vine să salveze cotizanții care au muncit în grupa 1 și 2 de muncă, astfel că pentru fiecare an de muncă realizat în grupa 2 se acorda un punctaj fix de 0,25 puncte și 0,5 puncte pentru grupa 1 indiferent de punctajul anual. Desigur pentru recalcularea pensiilor aflate în plată s-a stabilit o eșalonare ( rezonanță la zi). Ați ghicit, după recalculare… se păstrează în plată valoarea cea mai mare ( Arta 3 aliniatul 3), în acest caz trebuie recunoscut că valoarea s-a păstrat și s-a „înghețat”.
Acum întrebarea este: Calculul acestor pensii s-a finalizat ?

16 Decembrie 2010 ..O nouă lege ..mai bună.

Se legiferează o nouă lege a pensiilor care stabilește alte reguli pentru punctajul acordat celor care au muncit în grupe superioare de muncă, desigur pentru a se face…dreptate, urmare s-a stabilit că pentru fiecare lună realizată în grupa 2 să se asigure o creștere a punctajului realizat cu 25% și cu 50% pentru grupa 1 de muncă. Dacă în urma calculului rezultă un punctaj mai mic decât cel oferit prin OUG 100/2008, ..ați ghicit ..rămâne în plată punctajul cel mai mare, iar dacă există o diferență în plus acesta se adaugă la zestrea punctajului total realizat. Cu un avânt muncitoresc cunoscut s-a trasat un nou calendar de recalculare pentru toate pensiile eligibile ( mai mult de 100 mii). Întrebare : Acest calcul s-a finalizat pentru toți ?

Legea 221 din 2018 ..prelungire recalculare ..
La începutul anului 2018 s-a constat că recalcularea punctajelor pentru grupa 1 și 2 cerută în legea 263/2010 ..nu s-a terminat conform calendarului stabilit, astfel că există pensionari care au pensiile nerevizuite din 2011…încoace fiuuuu!?.. adică au pensiile mai mici decât aveau dreptul fără a putea primi valoarea restantă decât , cu cel mult 3(trei) ani retroactiv ( termenul general de prescripție) doar pentru că statul a fost leneș în ai acorda drepturile stabilite. Unii nu mai sunt printre noi, iar în alte cazuri pensiile lor au fost bază de calcul pentru pensiile de urmaș ( afectații copii, soțul urmaș).
Pensiile nu sunt în totalitate calculate pentru grupa 1 si 2, anunțat fiind că recalcularea durează..cca 1 an (serios?) , mai mult pentru a abate atenția de la această situație se stabilește un stagiu complet de cotizare de numai 25 ani pentru cei care au muncit nu mai puțin de 25 ani în grupa 1/cond. speciale , fapt ce a cam luat vederea întârzierii calculelor …mult, mult întârziate.

2019 Noua lege a pensiilor ….

De această dată întârzierea a devenit…. lege. Votăm în 2018 și aplicăm în … toamna anului 2021 (de-aș mai duce-o până la toamnă), desigur TOATE pensiile vor fi RECALCULATE după un grafic ”bine” stabilit și pensiile care rezultă mai mici decât cele în plată ..se păstrează valoarea aflată în plată….

De reținut : din 01.09.2021 începe marea recalculare a celor cca 5,2 milioane de pensii . Ca termen de comparație pentru cca 100 mii de pensii (legea 221/2018) s-a anunțat un termen de finalizare de 1 an .

Realitatea crudă și de urlat ca lupii la lună în februarie

Există pensionari care nici acum nu au recalculate pensiile din 2008, iar toți la care sau păstrat în plată pensiile (valoarea cea mai MARE) după recalcularea pensiilor din 2005 au PIERDUT la valoarea pensiei. Iar pentru cei care se recalculează pensiile nerecalculate imediat după 2010 au PIERDUT cel puțin pe 6 ani diferența rezultată din recalculare, pentru ei „luptătorii” care cresc pensii zi de zi sunt …muți. Întrebarea e : De ce ?

Sportivii au rămas ..pe banca de rezerve ?

Prin Ordonanţa de Urgenţă nr.114 din 28 decembrie 2018, privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, Coaliţia de guvernare PSD-UDMR-ALDE a stabilit că rentele sportivilor rămân așa cum au fost în 2017 (OUG NR 90/2017) la valoarea din ..Decembrie 2017. Astfel că, sportivilor care au adus cinste țării și care au avut norocul să nu abandoneze sportul de performață din cauza accidentărilor ( să nu-i uităm, măcar atât !) le-au fost înghețate rentele în schimb coaliția de mai sus a depus eforturi incomensurabile pentru pensii speciale ce trebuiau acordate ( pentru merite ”deosebite” ) primarilor și în special aparatului de stat din țară.

Deci 2 ani de glaciațiune pentru pensiile sportivilor, 9 luni pensiile publice ( ianuarie -septembrie 2019) sunt înghețate , creștere infimă pensii militare ( aici vă rog să aveți în vedere pensiile soldaților și nu a generalilor) 1,3% , arată cel puțin o înghețare a cheltuielilor bugetare. Între timp o duce bine doar inflația .

Situația celor care muncesc peste tot în lume (UE, și state cu care România are acord în domeniul prestațiilor sociale) și care cer pensionarea din România este cu adevărat dramatică.

Datele se actualizează și corectează după caz..

IOAN COVACIU 08.01.2019

6 Comentarii

Lasă un comentariu