Ordonanța de urgenţă ce reglementează expedierea deciziilor de pensionare recalculate a fost publicată.

Decizia executivului de a fi altfel decât ne-am obișnuit pana acum prin care lucrările planificate să fie livrate ”înainte de termen”  surprinde dacă am delimita-o de scrutinele electorale ce urmează.

Dar să reținem aspectele importante din Ordonanța de Urgență Nr 89:

Cine expediază deciziile de pensionare ?

Conform prevederilor articolului nr. 1 din ordonanță:

„(3)      Companiei Naționale „Poșta Română” — S.A. i se încredințează cu titlu de exclusivitate prestarea serviciilor de trimitere la domiciliul beneficiarilor, inclusiv a serviciilor integrate de tipărire, formare și condiționare a plicurilor conținând deciziile emise conform alin. (2).”

Urmare casele de pensii întocmesc borderourile cu datele nominale și de contact ale pensionarilor pe baza cărora oficiile județene de poștă tipăresc plicurile în care vor fi introduse  deciziile de pensionare.

Plicurile cu deciziile de pensionare se predau pe bază de semnătură (confirmare de primire)

De reținut:

Pensionarii cu domiciliul în România

Dacă în perioada de distribuire nu sunteți la domiciliu, plicurile vor fi păstrate 10 zile la oficiile poștale(veți avea înștiințare în cutia poștală) și vor putea fi ridicate de către destinatar de la oficiile poștale. După această perioadă deciziile de pensionare se vor returna la casele de pensii de unde destinatarii le vor putea ridica tot pe bază de semnătură.

Pensionarii cu domiciliul în afara României

Pentru statele în care se accepta serviciul recomandat cu confirmare de primire se vor expedia la fel ca în România, iar pentru celelalte situații doar trimitere poștală recomandată.

Indiferent de situație că sunteți în țară sau în afară, trebuie să aveți datele actualizate ale reședinței la casele de pensii care v-au emis inițial  deciziile de pensionare.


Un aspect mai puțin remarcat este că deși legea va intra efectiv în vigoare de la 01.09.2024, deciziile de pensionare odată primite trebuie să poată fi contestate, după caz, în termen de 45 de zile de la primire. Ori până la 01.09.2024 sunt mai mult de 45 zile calendaristice iar legea în vigoare este alta decât cea pe baza cărei se va putea solicita revizuirea deciziei.

Cel mai dureros este faptul că puțină lume a observat că pentru cei care din varii motive (pensie mică sau sub nevoile curente) vârsta de la care poate primi pensie și salariu este de 70 ani, în fapt în mod „mascat” avem o nouă limită de vârstă legiferată de 70 ani indiferent că este vorba de bărbați sau femei.

Pentru detalii şi informaţii suplimentare legate de noile decizii scrieţi-ne la consultanta@pensiata.ro


Mărturii

05.07.2024: Buna ziua, Mulțumim mult pentru ajutor! O zi buna,

Cu stima,

Andreea M.(Pitești)

09.07.2024

Buna ziua dle. Covaciu,
 
Va multumesc frumos pentru lucrarea elaborata  la nivel de top.
Daca mai am ceva de achitat va rog sa-mi comunicati.
Cu stima,
Dorin P. (Tg Mureș
(22.07.2024)Bună seara distinse domn Covaciu Ioan.
Cu respect vă mulțumesc pentru asistența calificată și ajutorul pe care mi l-ați acordat la întocmirea Dosarului meu de pensionare.
Sunteți un om extraordinar.
Sănătate multă vă doresc și succes împreună cu echipa de oameni devotați din firma Pensiata.
Cu stimă și considerație.  Rosenberg G.

VALORI CALCULATE RECENT
Ultima valoare calculată(cele mai mari pensii contributive calculate până acum):
Lege actuală – 23324 lei,
lege nouă – 23647 Lei
Domeniu de activitate: top management domeniul farmaceutic

Graba cu care sau recalculat arată că nu sau mai așteptat adeverințele cu veniturile ce se puteau valorifica doar prin noua lege. De asemenea nu sau solicitat femeilor care au născut şi/sau crescut copii ce au acum vârsta mai mare de 16 ani certificate de naștere pentru a li se reduce vârsta standard de pensionare odată cu recalcularea pensiei. Sună mai bine să spui că vei da mai multe majorări dar este mai dureros să afli că drepturi cuvenite prin lege sunt voit sau nefortuit ….. întârziate.

Practic modificările la sistemul public de pensii seamănă cu un şantier la care lucrările nu se mai termină…


Date fiind cele de mai de sus se poate constata că recalcularea a II-a se va produce la cerere pentru noile prevederi ale legi 360/2023 începând cu 01.09.2024 dată de la care se vor putea depune cereri pentru veniturile care nu au fost eligibile pentru calcul în legea 263/2010, cum sunt veniturile realizate din prime, ore suplimentare, acord etc. De asemenea pentru femeile care au crescut copii până la vârsta de cel puțin 16 ani vor putea solicita reducerea vârstei standard.

16.08.2024

Primele decizii de pensionare au sosit la pensionari, într-un format sumar cu privire la punctajul total rezultat.

Contestarea deciziilor întâmpină o mică mare problemă deoarece legea are în vigoare articolul pe baza cărui se poate contesta ( articolului 127) în 45 de zile calendaristice de la comunicare însă contestarea nu poate fi realizată decât după 01.09.2024 deoarece de la această dată va intra în vigoare legea 360/2023 în integralitatea ei.

17.08.2024 www.pensiata.ro

Lasă un comentariu