Pensii aparute in criza si plecate tot ..in criza

In anii ’90 Romania se confrunta cu o criza pe mai multe planuri: economica, sociala si de identitate. Mai intai pentru ca vechii „zei” sau prabusit nimic nu mai era asigurat de „intaiul tovaras al tarii”, apoi clasele sociale au inceput sa isi piarda identitatea, profesorii nu mai erau dascali onorabili cel putin la nivel salarial, facultatile au aparut ca ciupercile dupa ploaie si de aici multi purtatori de diplome, etc;

Incet si cu socanta realitate tot mai multi dintre oamenii muncii au ajuns ..someri. Cum numarul cel disponibilizati era in crestere, la fel si coruptia, aparatul de stat a creeat noi „locuri de munca” cum e politia comunitara, etc, dar nici asa nu a putut acoperi golul lasat in fosta industrie ..centralizata. Asa a aparut ..solutia prin includerea in legislatia pensiilor a pensiilor anticipate.
Sigur tot in perioada 1990-2000 si nu numai sau inchis ochii la numarul tot mai mare de pensii de invaliditate, adica o continuare a somajului, dar acum era platit din fondul de pensii, greul si riscul a fost pus pe umerii medicilor de expertiza medicala..Ce a urmat ? E mult de scris . Dar nu acum.

PNRR Rezilienta..redresare..plan

Acum iesirea din criza dupa chipul si asemanarea vestului, inseamna investitii si munca..multa munca. In Est ? Imaginea e ca vin BANII si ca trebuie „investiti” in viitoare voturi etc.
In Romania si Italia, cel putin, Bruxelles-ul a cam atras atentia asupra „aspiratoarelor” care aspira vant, adica Quota 100 in Italia si pensii anticipate (partiale) in Romania valabile in vremuri „bune”.
Trecand la fapta trebuie spus ca in situatia in care guvernul va suspenda/elimina pensiile anticipate atunci toate „victoriile” parlamentarilor adormiti dupa 2010 si care au rezolvat pensionarea fara dimnuare cu 2 ani mai repede decat varsta standard pentru localitatile afectate de poluarea remanenta ..vor deveni istorie.
Acum sper, totusi, ca pensionarea mai timpurie pentru cei care au realizat cu minim 8 ani mai mult stagiu de cotizare decat cel cerut de lege sa poata sa se pensioneze imediat prin pensie de „drept”. Altfel, dupa traditia locala, in Romania guvernul cade.

Dureros de adevarat

Daca nu mai sunt tauri sa-i iei de coarne trebuie macar sa ai curajul sa iei o vaca(nebuna) de coarne.

Sistemul national de protectie sociala prin pensii trebuia si trebuie adaptat la traditiile celor care cotizeaza si nu la traditiile celor din Vest care acum nu au nici o vina ca noi am ajuns aici.
Societatea romaneasca trece acum printr-o transformare pe care, poate a avuto doar Dacia dupa cucerirea romana. Romanizarea este acum occidentalizare, iar mai bine de jumatate din cetatenii apti de munca sunt in activitate in occident, acasa asigurarea sociala are in fata in mare parte bunicii si nepotii. Nepotii afla ca nu mai au au parinti si ca mama are un alt tata iar tatal are o alta mama, caz in care singurii care raman certi sunt …bunicii.
Poate ca pensia de urmas ar trebui sa o primesca si de la bunici pentru ca in acest caz piatra de temelie a copiilor sunt ..bunicii.
Romanii care muncesc si cotizeaza la sisteme de pensii din Vest afla prin surprindere ca la data pensionarii sunt: olandezi, englezi, italieni, spanioli, germani, francezi, etc si ca automat au o speranta de viata ca si cum sau nascut si crescut in..Vest, numai ca asta nu schimba speranta de viata a romanului.
Asa se face ca femeile din Romania, vai de ele, ingrijesc nonstop parintii altora, afla ca vor primi pensia la… 67 de ani. Pana atunci primesc o pensie mica calculata pentru putinii ani de munca din Romania.
Pensia comunitara anticipata partiala este o sansa de a avea un minim venit acum cand, pandemia ..le-a luat locul de munca .. multi batrani din Vest au fost luati de Covid.
Cosmetizarea si recalcularea..eterna recalculare.. a pensiilor dupa formule care sa tot imparta „cinstit” putinul existent arata ca NU avem(inca) o SOLUTIE la nevoile societatii romanesti pentru Ei si Noi cei care vom ajunge la ziua in care ne vom retrage din activiatatea profesionala.
Nu eliminarea pensiilor anticipate trebuie sa ne sperie ci lipsa de solutii aromnizate la nevoile de azi ale societatii romanesti.

Desigur, la valul de indignare, guvernanti au dat „asigurari” ca pensiile anticipate nu vor fi eliminate iar stagiul minim de cotizare nu va fi crescut.

IOAN Covaciu

4 Comentarii

  • Buna ziua, D-le COVACIU!
    As vrea sa stiu cum vor fi luati in calcul cei 4 ani lucrati de mine ,cu norma de 4 ore/zi… De asemeni am inca 4 ani lucrati in gr. a II a de munca( cu 75% ), cum vor fi luati in calcul la scaderea varstei de pensionare? (Sunt nascut pe 22 martie 1959 si am 38 ani vechime in munca). Va multumesc anticipat si scuze pentru deranj!

    • Stimat Vasile,
      daca anii reali1zati cu timp partial sunt dupa 01.07.2005 atunci vechime calculata la pensie este de 8 ore/zi, altfel sunt calculati doar 2. Cei 4 ani realizati in conditii 75% de grupa a II-a va aduc 3 ani de grupa a II-a in conditii 100%. Pentru detalii legate de valoarea pensiei scrieti la calcul@pensiata.ro .

Lasă un comentariu