4 luni pentru 1 an de grupa 2, Efecte asupa pensiilor existente, Articolul 55 tabel 1 din legea 263/2010, Pensionarea Anticipată.

Nu este nici o surpriză dar deloc nici o surpriză că la puține luni de la votarea noii legi a pensiilor care aducea modificări cu privire la efectele asupra pensionării pentru munca desfășurată în condiții deosebite să fie ..modificate de aceiași legiuitori.
Mai precis dacă legea 263/2010 prevede că pentru 1 an de muncă prestată în grupa 2  un plus la stagiul de cotizare contributiv de 3 luni, dacă sunt realizați minim 5 ani ( Legea 3/1977) realizați în condiții 100% de grupa 2, noua lege a pensiilor , Legea 127/2019 , stabilea că nu mai sunt necesari minim 5 ani de grupa 2 pentru ca beneficiarul să primească 3 luni de stagiu fiind suficient doar 1 an dar ATENȚIE stagiul nu mai este contributiv ci …asimilat, adică nu va putea fi valorificat decât pentru pensia la limită de vârstă și nicidecum la alte forme de pensionare.
Noutatea, aplicabilă din 01.09.2021, constă în faptul că și reducerea vârstei de pensionare se putea realiza și pentru numai 1 an de grupa 2 nemaifiind necesari , minim, 6 ani de grupa 2 ( Art 55 legea 263/2010) pentru a se reduce vârsta cu 1 an. Astfel că legea 127/2019 ( aplicabilă din 01.09.2021) aduce reducerea vârstei de pensionare cu 3 luni pentru fiecare an de grupa 2, fără a mai fi necesari un minim de 6 ani, urmare din 01.09.2021 trecem din nou la 3 luni pentru 1 an de grupa 2.
Noul proiect( pr218_19 4 luni grupa 2) de lege a ilumiat ”luminații” prin orbire și nu mai țin cont de ceea ce tocmai au votat ca fiind o lege a pensiilor ”visată” de pensionari și au reușit să modifice visul în sensul că au modificat tabelul nr.1 din articolul 55 al legii în vigoare ( Legea 263/2010) stabilind că pentru fiecare an de grupa 2/condiții deosebite vârsta de pensionare se reduce cu 4 luni și de asemenea stagiul de cotizare primit crește cu 4 luni.
Acum legea, dacă va fi publicată în Monitorul Oficial, va reduce vârsta de pensionare a celor care au muncit în grupa 2 sau condiții deosebite cu 4 luni pentru fiecare an. Astfel că dacă, spre exemplu, acum pentru 18 ani de grupa 2 vârsta de pensionare se reducea cu 4 ani, proiectul de lege tocmai votat în Camera Deputaților stabilește că vârsta de pensionare se va reduce cu 6 ani.

Când se aplică ?

Clar se stabilește aplicarea acestui proiect pentru întreg anul 2020( forma de la Senat și imediat în forma de la Camera Deputaților) inclusiv recalculările pensiilor celor care acum sunt pensionați conform prevederilor legii în vigoare..rezultatul arată o nouă ….recalculare . Legea 221/2018, conform ministrului muncii, încă nu și-a încetat efectul de recalculare care avea termen final 01.10.2019. Mai mult este posibil ca la început de 2020 să avem 2 legi care au ca efect recalcularea pensiilor pentru 2 criterii în același timp. Este greu de înțeles cum vor aborda situația angajații caselor de pensii, mai mult este greu de înțeles cum vor pleda judecătorii în procesele pe care le au pe rol cu privire la beneficiile pensionarilor care au muncit în grupa 1 și 2 de muncă într-un mediu legislativ mereu schimbător.
Nici o recalculare nu s-a realizat în timpul așteptat din 2008 până în prezent, iar dacă recalculările de până acum erau ca niște inundații ușoare, 1 Septembrie 2021 este un adevărat potop al recalculării pensiilor deoarece Legea 127/2019 prevede recalculatea TUTUROR pensiilor, adică nu mai puțin de 5 milioane de pensii din care nu trebuie excluse pensiile comunitare și internaționale.
Tradiția în recalculări ne arată că dacă nu privim cu mare atenție și responsabilitate acestă recalculare efectul poate reprezenta un recul la nivel național, deoarece jumătate din populație, cel puțin, va fi afectată direct de această reușită iar ratarea ei ar putea însemna un nou început sau un nou regres.
Trebuie precizat că acest proiect prinde viață numai dacă președintele îl va promulga.

Află din timp dacă proiectul de lege îți aduce o pensionare mai timpurie la Tel 0751 141 800 sau scrie la consultanta@pensiata.ro. 

Efecte

Acum trebuie precizat că în alte țări cu o economie care asigură prosperitatea societății, patronatele au un cuvânt de spus. La noi sindicatele încă ”spun” .. e adevărat că nu cele cu adevărat ..reprenzative pentru mare masă a angajaților iar când discutăm de patronate trebuie să ne gândim la un echilbru între cei care muncesc și cei care sunt pensionari pentru binele tuturor. Adică dacă eliminăm din producție un număr de contribuitori la bugetul de stat trebuie să avem garanții cu cei cu care-i înlocuim, altfel componenta din bugetul de stat care completează necesarul pentru pensia de zi de zi s-ar putea să nu mai existe.
Legea ar putea avea un efect pozitiv pentru economie numai dacă angajații din sectorul public, odată pensionari fiind vor accesa locuri de muncă în sectorul privat.. dar cine poate garanta ?

Datele sunt în curs de actualizare..

Ioan Covaciu 21.10.2019

Lasă un comentariu