Ludovic Orban, pensiile polițiștilor și ale magistraților, normalitate; 10 zile până la finalizarea recalculărilor.
Este binecunoscută voința politică a liberalilor de a recreiona sistemul de pensii speciale mai cu seamă în cazul celor care fac parte din sistemul de pensii militare.
Ludovic Orban a anunțat miercuri 18.09.2019 la România TV, că, atunci când PNL va ajunge la guvernare, va propune creșterea vârstei de pensionare a polițiștilor și magistraților, precizând că oameni care au putere de muncă se pensioneaz la vârste de 41 de ani, uneori chiar 39 de ani, și acest lucru nu ar trebui să se întâmple, potrivit Mediafax.
Cât privesc pensiile acordate după sitemul retributiv si nu contributiv, indemnizații speciale , pensii parlamentare si mai nou ale celor din administrația locală, liberalii, dar nu numai ei sau declarat nemulțumiți de criteriile de acordare si de valoarea lor.
„În ceea ce privește vârsta de pensionare, trebuie schimbată această situație. Se pensionează oameni activi la vârsta de 41, 45 de ani, de 39 din propunerile care au fost formulate. În ceea ce privește pe polițiști cu siguranță trebuie crescută vârsta de pensionare. Și la magistrați, fără discuție. Deci, în general, unde există niște categorii privilegiate, care au dreptul atât timp cât sunt activi și au putere de muncă să fie activi, trebuie să fie activi. Nu trebuie să beneficieze de condiții de pensionare specială. În timp ce un care lucrează pe pensie de contributivitate se pensionează la 65 de ani, aceste categorii s-au pensionat după o lege care a fost dată de majoritatea PSD”, a declarat Ludovic Orban, joi seară, la România Tv.
Liderul PNL a adăugat că PSD a modificat legea care permite cadrelor din poliție să se pensioneze mai devreme, ceea ce a dus la un hiatus și la mii de posturi vacante.
„După modificarea ei s-a permis tuturor acestor cadre să iasă din Poliție. S-a creat un hiatus. La ora actuală există mii de funcții vacante. Nu numai că s-au creat mii de funcții vacante, dar înlocuirea lor s-a făcut în general cu proaspăt absolvenți. În general, când îi introduci în misiuni, trebuie să fie în echipe mixte, cu oameni care au experiență, care cunosc procedurile, în funcție de fiecare situație. Nu mai vorbesc că trebuie să ai pregătire fizică, de faptul că trebuie să îți menții pregătirea fizică, să cunoști toate procedurile. Această testare a polițiștilor, a jandarmilor, pompierilor trebuie să fie permanentă”, a conchis Orban.
10 zile până la final
Trebuie amintit că pentru finalizarea recalculărilor pensiilor mai sunt doar 10 zile. Conform legii 221/2018 , 30 septembrie este ultima zi în care poți afla dacă ai fost cuprins pe lista recalculărilor. Astfel cei care au muncit peste 20 de ani în condiții speciale ( mineri sau domeniu artistic) precum si 25 de ani în grupa 1 trebuiau să aibă deciziile recalculare prin utilizarea unui stagiu complet redus de la 35 ani la 20 sau 25 de ani rezultând majorări ale pensiilor de până la 35 %.
Deși ministrul Budăi Marius a anunțat din timp că va trimite scrisori tuturor celor îndreptățiți să primescă pensiile majorate, iată că promisiunea… a rămas doar vorbă-n vânt, astfel că și azi există pensionari care au mai mult de 25 ani realizați în grupa 1 și nu știu dacă vor avea pensiile recalculate iar dacă acest lucru nu se va întâmpla în aceste 10 zile, se întreabă ce mai pot face.
Trebuie amintit că Legea 221/2018 pe lângă faptul că a adus o bucurie celor care au depășit 20/25 ani în condiții grele de muncă a adus multora un sentiment de nedreptate , deoarece dacă au avut, spre exemplu 24 ani și 11 luni de grupa 1 și-au văzut foștii colegi care au mai avut o luna în plus cu o pensie chiar si cu 900 lei mai mare decât ei.
Io Co 20.09.2019