Viața dură, condițiile aspre, departe de cele pe care noi, astăzi, le numim civilizate, fac ca satele de munte să devină tot mai pustii. Tinerii pleacă unde văd cu ochii şi doar bătrânii își mai leagă destinul de locul în care s-au născut, scriu cei de la stiridebuzau.ro . Un asemenea sat este Oleșești, din județul Buzău. Doi localnici, soț și soție, sunt singurii oameni care viețuiesc în satul care altădată avea peste 200 de locuitori.
Cei doi membri ai familiei Toader sunt singurii locuitori ai satului Oleșești, comuna Pârscov. Dacă la Recensământul populației din 2011, satul mai avea nouă locuitori, acum, doar cei doi membri ai familiei Toader mai locuiesc în satul de munte.
Cei doi au copilărit în sat apoi au plecat cu serviciul la Buzău, unde au și locuit câțiva zeci de ani. Recent, după ce au ieșit la pensie, cei doi soți au decis să se întoarcă pe meleagurile natale.
”În tinerete am plecat din sat și ne-am căutat de muncă apoi ne-am retras aici, la locul de baștină, și e mult mai bine aici, e mai frumos și chiar nu ne deranjează. Aici este insula lui Calipso. Este sănătate. Cu toate că soția e de la oraș, se simte bine. Am reparat casa bătrânească și locuim aici ca în basme”. spune Vergil Toader, localnic din Oleșești.
Deși nu mai beneficiază de confortul traiului la oraș, soții Toader nu se plâng de faptul că viețuiesc departe de lumea civilizată.
Viața celor doi soți nu este deloc ușoară: dintre utilitățile în ton cu timpurile în care trăim, curentul electric este singura facilitate: nu există rețea de apă curentă, canalizare sau gaz iar drumurile sunt foarte greu accesibile. Acesta este motivul pentru care, de-a lungul timpului, localnicii au plecat încet spre localitățile învecinate, spre oraș, sau pur și simplu au pierit în propriile case. Cei doi speră însă că vor mai fi localnici care vor reveni în sat.
”E mai greu și cred că ar mai veni lume pe la noi, să își facă o casă de vacanță, dar e drumul stricat. Eu cred că totuși oamenii vor reveni în sat, mai ales dacă se face drum bun, pentru că aici e colț de rai”, povestește Toader.
Soților Toader le lipsește forfota din sat de altădată. De foarte mult timp, nu se mai aud zumzete de copii: de 40 de ani nu s-a mai născut niciun copil în Oleșești.
”Pe vremea noastră, ulițele erau pline de copii, inventam tot felul de jocuri. Iarna era aici forfotă mare. Obiceiurile se păstrau iar de sărbători era lume multă pe ulițe. Viața era foarte plăcută.
Oleșești nu este singurul sat din comuna Pârscov depopulat. În localitatea vecină, Trestieni, mai locuiesc doar 7 sau 8 familii.

Statisticile recente arată că în judeţele Buzău şi Vrancea cel puţin câte trei sate au dispărut în totalitate în ultimii 20 de ani şi există cu numele doar în amintirea celor mai batrâni oameni din zona apropiată. În realitate însă, numărul satelor îmbătrânite sau nelocuite este cu mult mai mare, iar situaţia se agravează cu cât oraşele se dezvoltă mai mult, spun specialiştii în domeniu. La Pardoşi, în judeţul Buzău cel mai tânăr localnic are 73 de ani, iar în zona Chiojdeni Vrancea sunt sate cu câte o casă. Comuna Pardoşi este şi cea mai mică din Romania, în anul 2007 avea numai 374 de locuitori. Atunci cel mai tanar om avea 54 de ani.

Lasă un comentariu