Cum sa-i spui unui tanar de azi ca tu ai vazut campionatul mondial de fotbal din 1982 cocotat pe dealuri langa un televizor „sport” alimentat la o baterie auto de 12 volti incercand sa „prinzi” posturi Tv din Bulgaria, Iugoslavia sau Ungaria rugandu-te sa nu ploua? Alicante, Bilbao.. Paolo Rossi,Tardelli, Altobelli, Zico, Karl Heinz Rummenigge, Boniek, Diego Maradona..90.000 spectatori la finala de pe Bernabeu. Nu divulgam nimic legat de calitatea imaginii si nici nu spunem, cum e sa vezi fotbalul ” printre puricii” din televizor.

Romania a avut, cu siguranta, inainte de 1989, un sistem de promovare si sustinere a sportului national pe care inca nu a reusit sa il atinga dupa 30 de ani.
Modul in care s-a stabilit cum erau platiti sportivi este cunoscut si usor de lamurit si numai daca ne amintim cum se numeau cluburile sportive. As putea simplu sa il numesc sport de uzina Electroputere Craiova, Precizia Sacele, Posta Calnau, Metalotehnica Tg Mures, Electromures Tg Mures, Metalul Resita, Otelul Galati, Chimistul Rm Valcea, Petrolul Ploiesti, etc . Echipe patronate de ministere: Dinamo, Steaua, Rapid…etc.
Dar alt aspect il voi lamuri aici, plata sportivilor si de aici pensiile lor, a celor care nu au ajuns campioni mondiali sau olimpici pentru care se acorda indemnizatii de mii de lei.
Incepand cu antrenorii si pana la ultimul om din club erau angajatii intreprinderilor, uzinelor sau ministerelor care patronau cluburile. Asa ca nu cu putina surprindere am aflat ca jucatorii din clubul armatei erau militari de „cariera” cu stele pe umeri: generali, colonei, maiori etc iar cei din cluburile muncitoresti erau meseriasi de „mare valoare” maistri, lacatusi mecanici, rectificatori, frezori, samotori, etc mai toate meseriile cu salarii ceva mai rasarite decat ale muncitorilor de rand.
Nimic care sa deranjeze sa complice viata cuiva, numai ca locurile lor erau suplinite de alti muncitori care munceau pe functiile sportivilor in locuri de munca cu conditii grele (vopsitorii, turnatorii, galvanizare, etc) dar „pe hartie” ei aveau alte functii pentru care nu se acorda incadrarea in grupe superioare de munca, exemplu strungar.

Sportivi au dat goluri si in pensiile muncitorilor

Vorba unui sportiv: „muncitorului i se retineau lunar cativa lei lunar pentru sport ..dar merita, aveau ce vedea..”. Nu cu mica surprindere am afalt ca si acum fostul muncitor,inca mai cotizeaza implicit si la pensia fostului sportiv de uzina.

Cum ?

Nu putine cazuri au fost cand pe listele cu persoanele incadrate in grupe superioare de munca au fost si sportivii clubului iar muncitorii care au prestat efectiv munca in conditiile pentru care se acorda grupa superioara de munca in locul sportivilor, nu sau regasit pe liste, pur si simplu pentru ca in schema de personal (pe hartie) ei prestau activitate in alte sectii din uzina.
Asa se face ca tot mai multi dintre muncitori sau adresat instantelor de judecata pentru a-si cauta dreptatea si … mai toti au castigat deoarece in fisele de pontaj si marturiile colegilor, ei au presat in realitate munca in conditii grele.

Concluzia e ca pentru grupa superioara de munca sportivii incaseaza o parte din pensie tot gratie fostului muncitor.

Necazul este acum pentru cei care nu au stiut sau nu pot duce povara unui proces in instanta pentru a-si castiga drepturile cuvenite pentru munca efectiv realizata in conditii grele de munca cunoscandu-se faptul ca starea de sanatate se erodeaza mai repede in conditii grele de munca iar banii primiti la pensie pentru grupa de munca sunt indispensabili pentru ameliorarea starii de sanatate.

Ce e de facut ?

Arhive

Pentru fostii muncitori reabilitarea lor nu este deloc usoara. Multe dintre arhivele fostelor fabrici se afla in administarea societatilor care au ca obiect servicii de arhivare, daca pana mai acum cativa ani eliberau gratuit adeverinte acum taxeaza din greu. Cum necum au reusit sa „convinga” legiuitorul ca solicitantul sa plateasca, apoi prin Arhivele Nationale care da avizul pentru tarife .acestea au crescut ..fara mila.
Tot mai multi pensionari renunta sa mai solicite adeverinte deoarece tarifele-i tin departe, de la 150 lei si pana la 1300 lei sunt platile reclamate de pensionari, sum platite pentru asi recupera sumele lipsa din pensie.
Nu sunt putine situatii in care, chiar si in conditiile in care pensionarii sunt de acord sa plateasca, adeverintele se emit in 3-9 luni sau chiar dupa 1 an.  Grav este pentru pensionarii care nu pot plati si asa raman fara drepturi cuvenite, adica fara o parte din pensie pentru care au platit la fondul public de pensii.

 

Instanta judecatoreasca

Cei mai multi dintre pensionari sau viitori pensionari au reticenta fata de instantele judecatoresti, reclama multe: avocati nespecializati in domeniul pensiilor si a legislatiei muncii, banii multi, durata procesului si nu in ultimul rand starea de sanatate.
Chiar si asa cei care fac pasul vor trebui sa treaca prin situatii prin care documentele necesare la dosar se obtin greu (state de plata, fise de pontaj, etc) si nu de putine ori fosti colegi de munca pe post de martori sau chiar plata unei expertize legate de incadrarea activitatii in grupe superioare de munca. 
Daca actiunea in instanta este cu Casa de Pensii atunci trebuie cunoscut ca in cazul „victoriei” plata cheltuielilor de judecata NU SE FACE INTEGRAL ci forfetar adica o parte din plata inregistrata de avocat.

Cat castig la pensie ?

Pentru cei care doresc sa urmeze demersul de recuperare a veniturilor necuprinse in pensie, este bine sa inceapa mai intai cu acest aspect fapt pentru care poate solicita o simulare a valorii pensiei pentru diferite scenarii si apoi sa porneasca „la lupta”.
Nu putine au fost situatiile in carre costurile vor fi ameliorate intr-o perioada de timp care depaseste si ultimul an trecut in cartea de identitate pe care o au in buzunar (zeci de ani).
Si atunci victoria are un gust amar, amar dublat de faptul ca nu exista alta cale mai ..ieftina si usor de urmat.
Pentru cei care fac pasul din timp si au actiunea judecatoreasca cu fostul angajator lucrurile sunt ceva mai usor de facut deoarece pana la pensie mai sunt ani iar un salariu poate acoperi mai usor costurile si in cazul „victoriei” plata cheltuielilor de judecata se face mai in toate cazurile INTEGRAL.

Daca va regasiti in scenariul de mai sus : consultanta@pensiata.ro

15.10.2021 www.pensiata.ro – Traieste-ti viata toata !

 

Lasă un comentariu