Camera Deputaților Marți 31.10.2017
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, cu 267 de voturi „pentru” și o abținere, proiectul de lege care modifică Legea pensiilor 263/2010 și care prevede, printre altele, că pensia de invaliditate și cea de urmaș pot fi cumulate cu veniturile din activități independente, în primul rând cele definite de Codul fiscal, între acestea fiind drepturile de autor, de proprietate intelectuală și drepturile conexe. Astfel prin Legea 217 din 2017 ….
Pensia de invaliditate,anticipată parțial, anticipată și cea de urmaș poat fi cumulate, de la promulgarea legii ( M Of Nr 908 din 20.11.2017) , cu veniturile din activități dependente, în primul rând cele definite de Codul fiscal, între acestea fiind drepturi de autor, proprietate intelectuală și drepturile conexe, și o serie de alte activități.
Pentru alte activități, pensiile anticipate pot fi cumulate cu venituri pentru care nu este obligatorie plata CAS, spre exemplu în cazul celor care realizează venituri în cadrul unui PFA, sau Intr. Individuala, familiala etc , venitul net lunar ( din brut se scad cheltuieli deductibile de max 40%) nu trebuie să depășească 1900 lei ( Venit anual net de maxim 12 salarii minime adică 22800 lei).
Știrea se actualizează.
14.02.2018
Buna ziua, am o indemnizatie de handicap gr. 2, varsta 53 ani si nu am nici un fel de vechime in munca ..pot beneficia de pensie de boala?
Din păcate, pentru a beneficia de o pensie trebuie să aveți realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau asimilate sistemului public de pensii.
Buna seara.Am fost diagnosticat cu neoplasm bronhopulmonar in 2016 si operat,malingn,2017 mai,operat a doua oara,malingn,2 cicluri chimio si un ciclu radioterapie,am 48 ani si 29 ani in cimpul muncii,beneficiez de un ajutor de handicap 2,de272 ron,mai beneficiez de 4 luni concediu medical,total 18 luni,ce pensie de boala mi se cuvine?Multumesc.
Stimate Iosif, gradul de invaliditate se stabilește de către Comisia de Expertiză Medicală.
In legatura cu legea 217/17 nov. 2017 din Monitorul Oficial 908/20 nov. 2017, va rog sa precizati daca un pensionar cu grad 2 de invaliditate poate sa presteze activitate de creare programe de calculator fara sa piarda pensia si daca acestea se incadreaza la drepturi de autor. Trebuie sa isi faca PFA? Am sunat la Casa de pensii si au spus ca nu poate lucra ca programator fara sa piarda pensia pentru ca, de exemplu, un arhitect isi plateste CAS singur si poate lucra fara a pierde pensia, pe cand un programator lucreaza petru o firma si nu poate plati singur CAS, dar daca are PFA de ce nu poate?
Buna ziua! Bunica mea 80 ani are 2 pensii una de agricultor si una de la sotul decedat care a efectuat stagiu militar DGSM in perioada 1950-1961de 2 ani 6 luni si 7 zile. Sa stabilit o indemnizatie de 76lei la cea de militar. Pensia de agricultor fiind de 520 lei ia fost taiata deoarece depaseste nivelul indemnizatiei sociale si astfel numai beneficieaza de majorarea pensiei proprii pana la cuantumul de 520. Pensiia ramanand la 489. E corect calculata? Va multumesc !
Buna ziua ,Ma numesc Mariana Stroe sunt pensionara limita de varsta si am si certificat de handicap gradul 2 nr.2078/10.10.2017 ,pe care l-am depus la dumneavostra pe data de 1 noiembrie 2917,sub nr de inregistrare 67891 si solicitam scutirea de impozit in continuare. Drept raspuns in luna noiembrie mi s-a retinut impozit si azi am vazut ca si pentru luna decembrie la fel fara nici o explicatie .Va rog sa-mi comunicati daca s-a schimbat ceva la legea cu impozitul pentru handicap.sau este o omisiune pe care va rog sa o corectati Va multumesc
Stimată STROE MARIANA, vă rog să vă adresați casei de pensii la care ați depus certificatul de handicap. Dacă nu primiți un răspuns în scurt timp sau un răspuns clar și o motivare corespunzătoare vă rog să reveniți.
Buna ziua,
Ma numesc Lac Florinela si am o pensie de invaliditate gr 2 in valoare de 563 lei,am dreptul sa mai lucrez ceva cu contract de munca sau pfa ?
Ma numesc Costanda Maria ,nascuta pe 6august 1957, sotul meu a decedat in 2001 l8 februarie,,,dar am doar 9 ani si noua luni de casatorie.Cum sa fac, ce ma fac,,nu am nici un venit! Pot sa achit lunile care-mi lipsesc, am trei copii, m-ar ajuta ei! Sotul meu a murit de cancer, avea 49 de anisi indeplinea conditiile de pensionare, Am luat 6 luni pensie , dupa deces, apoi copii , pana au terminat studiile!
Buna seara,,,iertati-ma va rog, in textul de ieri, nu v-am salutat , nici nu v-am multumit,,,este din cauza gandurilor si a emotiilor! Va multumesc din suflet!
Buna ziua ,
Sotul ar fi iesit la pensie in acest an dar din pacate a decedat in septembrie 2011 ,as dori sa stiu daca as avea dreptul la pensie de urmas . Mentionez ca eu muncesc .
Va multumesc
Stimată TRUȚĂ Daniela, aveți dreptul la pensie imediat ce ați împlinit vârsta standard de pensionare, moment în care va trebui să alegeți între pensia dumneavoastră ( limită de vârstă) și cea de urmaș. Trebuie să rețineți, însă, că în cazul pensiei de urmaș nu veți mai putea realiza venituri mai mari decât 35% din salariul mediu brut pe economie utilizat la stabilirea bugetului pentru asigurările sociale de stat( 4162 lei pentru anul 2018 de exemplu).
Mai mentionez ca am fost casatoriti 25 de ani si nu m-am recasatorit
Va multumesc.