Premierul desemnat al României, Viorica Dăncilă, a vorbit într-un interviu la România TV despre ce se va întâmpla cu pensiile şi salariile românilor în 2018.

” Regulamentul şi directiva europeană este obligatorie pentru fiecare stat membru. Trebuie armonizată legislaţia statului membru la directiva europeană pe o perioadă mai mare. În cazul acestei directive europene se stipulează că până in 2030 ar fi posibila o egalizare a varstei de pensionare intre femei si barbati, dar da posibilitatea fiecarui stat sa-şi motiveze într-un fel daca egalizarea e impiedicata de anumiti factori. Atunci când vorbesc de factori care ar putea să nu ducă la egalizarea varstei de pensionare ma refer la femei in somaj, gradul de saracie, la faptul ca femeile au salarii mai mici decât bărbaţii pentru că lucrează in domenii mai prost platite,si atunci toate acestea se restrang la varsta de pensionare. Cum a zis si Olguta Vasilescu, nu se pune problema egalizarii vârstei de pensionare, nu avem încă un proiect al legii pensiilor, se lucreaza acum în urma colectării unor date statistice, in urma discutiilor pe care le vom avea cu societatea civila, cu sindicate cu ceilalti parteneri sociali si apoi se va elabora un proiect de lege.
E clar stipulat ca nimeni nu va avea o scadere a pensiei. Daca venim şi motivam indignarea noastră prin faptul că scade o pensie nu aduce plus valoare. În orice stat membru al UE pensiile militare se platesc din bugetul MAPN si nu din bugetul asigurarilor sociale”, a spus Viorica Dăncilă, potrivit România TV
Viorica Dăncilă a făcut o precizare şi în privinţa contribuţiilor sociale.
„Contribuţiile sociale vor scadea, se vor adauga la angajat si vor fi plătite de angajator, deci dacă se adaugă nu se poate scadea. Aceste contribuţii se adauga la salariul angajatorului, deci salariul creste, se micsoreaza de la 4 si la 3 si, ele se adauga la salariul angajatului dar vor fi platite de angajator, deci salariul angajatului creste, e normal ca acest lucru se va reflecta in pensie”, a mai spus Viorica Dăncilă. (17.01.2018)

„Aşa cum este în programul de guvernare, legea pensiilor trebuie adoptată în Parlament până la sfârşitul acestui an. Bineînţeles că va fi lăsată în dezbatere publică, pentru ca toţi cei care vor să aducă îmbunătăţiri să poată să o facă. Ceea ce pot să spun eu acum este că ne vom încadra în programul de guvernare, că nu va scădea nici o pensie, că dacă în cadrul Legii salarizării, la muncă egală avem plată egală, acum, la muncă egală vom avea pensie egală, pentru că este un act de normalitate”, a afirmat Viorica Dăncilă, la Antena 3.(20.02.2018)

Luând în considerare ceea ce s-a realizat deja prin modificările aduse legii pensiilor prin ordonanțe de urgență se poate concluziona că anumite privilegii sau păstrat prin posibilitatea cumulării a 2 pensii pentru parlamentari și nu numai, în același timp s-a trântit ușa-n fața celor care au plătit stagiu pentru a accesa o pensie anticipată. Prevăd o aliniere ușoară a vârstei standard de pensionare pentru femei spre 65 de ani ( deja stagiul de cotizare este egalizat cu cel al bărbaților) și cel mai probabil o eliminare a pensiei anticipate parțiale ( deja accesul este restricționat). Poate se va clarifica si situația celor care sunt în același timp și invalizi si persoane cu handicap. Cât despre creșterea valorii punctului de pensie, acesta oricum era prevăzut în lege și sper ca odată cu creșterea pensiilor să crească și nivelul de trai al pensionarilor . ( IOAN COVACIU).

20.02.2018

Lasă un comentariu

/* ]]> */