Cumul pensie salariu, Proiect lege pdf; Care este sistemul bugetar ? Varsta de pensionare la 70 de ani, Care sunt exceptiile de la noua regula ? Care sunt activitatile din sectorul bugetar asimilate sectorului privat ?
In sfarsit proiectul de lege care prevede posibilitatea de a opta pentru pensionare dupa 65 de ani sau 63 de ani in cazul femeilor a fost pus in dezbatere publica. Cum de regula proiectul , mai intotdeauna, ajunge intergral lege este de asteptat ca nici acest proiect de lege sa nu iasa ”nesifonat” din dezbaterea parlamentara.
Studiind putin care sunt domeniile care au fost exceptate de la interdictia de a cumula salariul cu pensia, avem toate motivele sa credem ca proiectul va trece ca uns prin parlament.
Cumul pensie cu salariu
In fond noua lege va rezolva o situatie destul de ciudata din prezent, adica aceea prin care, daca o persoana dorea sa continue activitatea, trebuia mai intai sa-si rezilieze contractul individual de munca si apoi sa fie reangajata ( prin concurs, etc) la un nivel salarial minim posibil functie de situatie ( clasa salariala, categorie, etc). Dupa ce proiectul va deveni lege, angajatul va putea continua activitatea printr-o simpla cerere, depusa cu cel mult 30 de zile calendaristice inainte de implinirea varstei standard de pensionare fapt ce-i asigura incasarea salariului curent.
Sunt salariat si doresc sa continui activitatea
In cazul salariatilor proiectul de lege prevede posibilitatea de continuare a activitatii profesionale in baza aceluiasi contract individual de munca daca se depune o cerere in acest sens angajatorului cu cel mult 30 de zile calendaristice fata de data la care sunt indeplinite conditiile de pensionare la limita de varsta ( varsta si stagiu minim). Aici ar fi ceva de adaugat si anume daca o persoana nu are minim 15 ani stagiu de cotizare la implinirea varstei standard de pensionare ( ex 65 ani la barbati) va trebui sa-si calculeze foarte din bine stagiul de cotizare pentru a depune o instiintare de prelungire a activitatii profesionale cu cel mult 30 de zile calendaristice inainte a a bifa si conditia de stagiu.
Sunt pensionar si doresc sa continui activitatea
Pensionarii care se afla in activitate vor trebui ca in maxim 30 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial al Romaniei sa-si exprime in scris decizia de a continua activitatea.
Optiunea: pensie la 70 de ani
Proiectul de lege prevede atat in cazul femeilor cat si al barbatilor de a-si stabili singuri noua varsta standard de pensionare. Astfel barbati pot alege sa continue activitatea profesionala inca 5 ani pana la implinirea varstei de 70 de ani iar in cazul femeilor cu peste 7 ani pana la implinirea varstei de 70 ani. Practic de la acesta varsta contractul de munca va inceta ”de drept”.
Carnetul de munca PIERDUT ? Scrie la documente@pensiata.ro
Este obligatoriu sa muncesc pana la 70 de ani ?
Practic, chiar daca ati optat pentru continuarea activitati pana la 70 de ani, acesta optiune trebuie tradusa ca fiind pana la maxim 70 de ani, putand sa solicitati oricand incetarea raporturilor de muncă. De asemenea optiunea de a munci pana la 70 de ani nu va scuteste de a fi „eliberati din functie” conform celorlate situatii prevazute in codul muncii.
Care sunt situatiile in care nu se poate cumula pensia cu salariul ?
Primele conditii ce trebuie indeplinite sunt:
- instiintare scrisa a angajatorului in timp util
- sectorul din economie in care imi desfasor activitatea
daca aceste conditii nu sunt indeplinite atunci nu se poate cumula pensia cu salariul.
Proiectul de lege stabileste ca in sectorul bugetar , cel al administratiei, regii si companii nationale cu capital majoritar de stat nu pot cumula pensia cu salariul.
Vezi aici proiectul: 20210311-proiect-de-lege-continuare-activitate;
Exceptii
Ca de obicei, acolo unde persoanele sunt alese in functii publice ( parlamentari, primari, prefect, presedinte consiliu judetean, consilieri…alesii) , Curtea Constitutionala, Membrii Academiei Romane, pensionarii de invaliditate, profesorii care lucreaza in regim de plata cu ora sunt exclusi de la interdictia de a cumula pensia cu salariul..
Beneficii
Angajatorii nu vor fi pusi in situatia de a-si pierde angajatii datorita reangajarii pe un salariu pentru care un bun angajat sa nu poata fi retiunut in domeniul in care a performat.
Angajatii vor avea drepturile salariale intacte si vor avea implicit la recalcularea pensiei o suma mai mare adaugata decat ce care era posibila acum.
Informatii si consultanta
In situatia in care doriti informatii legate de posibilitatile dumneavoastra de a continua activitatea profesionala in calitate de pensionar va stam la dispozitie la consultanta@pensiata.ro sau office@pensiata.ro la aceleasi adrese puteti scrie parerea dumneavoastra sau sugestii legate de completarea proiectului de lege.
Avand in vedere ca data pana la care proiectul se va afla in dezbatere, 20 martie 2021, ministerul muncii a pus la dispozitie o adresa de e-mail la care se pot trimite sesizari sau sugestii legate de proiectul pus in dezbatere.
În concluzie: Cand tineretul pleaca, pentru sustenabilitatea sistemului de pensii, ”pot” muncii …pensionarii.
14.03.2021
www.pensiata.ro
Mi se pare o discriminare ca unii protejați să poată cumula pensia cu salariul mai ales profesoriii în vîrstă care sunt depașiti profesional inclusiv cu tehnica IT și nu lasă loc celor tineri…la fel în Companiile cu capital majoritar de stat nu este ca în poliție este a doua armată necesită o pregătire corespunzătaore în domeiul sigurantei circulației și multi ani de experientă ptr. IDM.MECANIC LOCOM.,RCM, SCB, LINII ETC …numai UNUL CARE NU ȘTIE CE ÎNSEAMNĂ ÎNTREȚINETEA INSTALATIILOR DE SEMNALIZARE CFR și restul activitătilor C.F poate spune ca angajează un tînar din exteriror fără pregătire prealabilă în domeniul transportuirlor feroviare -este de mintea curcilor…….si ASA SUNT NISTE PENSiii DE MIZERIE fără grupa de muncă tăiată din 2001 și muncă în condiții mizere muncesti 4 de ani ptr 2000 de lei În cel mai fericit caz cu indicele de corectie actual…iar cine mai poate să muncească și este apt SC …SĂ NU O POATA FAECE PENTRU ANI MUNCITI PRIMESTE PENSIE ..da fff mare de nu mai poate duce bani acasa pretul la o garsoniera pe luna …..iar pentru munca depusa primește salariul cuvenit atatia timp cat angajatorul are nevoie de el …pentru ce tgrebuie obstrucționat la dreptul de a munci…. și a-și primi și micuța pensie ??????Bine că au dreptul alti la diferite tipuri de pensie și toate frumușele cu ghilimelele în vigoare……Succces Domilor miniștrii ….dvs reziastati pana la 70 de ani fară cumul pensie salar dar lăsați pe cei care mai pot munci să cumuleze o pensie măcar pana la 3000 de leicu salar si priviti la cei care cumulează pensia de sute de mi cu salar……
Stimata Oana, sunt in mare parte de acord cu ceea ce sustineti. Mai vedeti putin cu sindicatele recunoasterea orelor festive si eliberarea la timp a adeverintelor de catre administratiile regionalelor CFR, altfel ramaneti fara o parte din drepturile cuvenite, ca sa mai amintesc despre incadrarea in grupe superioare de muncă.
Buna ziua dle Covaciu,
Va rog cu respect sa imi comunicati daca la aceasta data este in vigoare legea prin care se interzice cumulul pensiei la limita de virsta cu salariul la o institutie publica , pe fondul exercitarii dreptului de a continua activitatea inca 1 an de la data indeplinirii conditiilor de pensie la limita de virsta – conform prevederilor codului administrativ.
Concret, am obtinut decizia pentru pensie la limita de virsta (pe care scrie ca isi produce efectul…adica intra in plata din 13.10.2021)si sunt in continuare in activitate ca functionar puclic – pentru inca 1 an (pe perioada 13.10.2021-13.10.2022)-urmind calea codului administrativ.La primirea deciziei de a continua activitatea nu mi s-a solicitat nici o declaratie scrisa de a opta intre cele 2 drepturi:salariu si pensie.Sunt in vreo incompatibilitate?Nu am gasit temeiul legal si de aceea va solicit ajutorul de specialitate pentru a-mi confirma ca nu incalc legea.Asa am facut o viata, acum chiar nu as vrea sa imi incalc acest principiu.
Cu deosebita consideratie
Legea nu interzice, dovada ca si acum sunt angajati pensionarii inclusiv cei cu pensie de invaliditate grad 3. Ce este de retinut in sectorul bugetar e ca sunt coduri si regulmanete interioare care stabilesc cum se poate continua activitatea in calitate de pensionar cu pensia in plata. Legea pensiilor la articolul 118 stabileste posibilitate cumulului pensiei cu salariul, apoi se aplica codul muncii in legatura cu reangajarea.
Doresc să suspend pensia limita de varsta pentru a lucra in continuare intr-o societate de stat,dar nu gasesc nicio informatie pe site-urile caselor de pensii.Cum se formuleaza cererea,in baza carei legi,ce documente depun,…O data cu depunrea cerererii de reintrare in plata a pensiei trenuie sa atased si demisia de la actualul loc de munca?
Stimat Vasile Victor, suspendarea platii pensiei la limita de varsta se poate realiza conform articolului 114 aliniat 4) din legea 263/2010 cu modificarile la zi.
Buna seara domnule Covaciu
Sunt pensionar militar. In 2001 am iesit la pensie pentru ca MApN facea restructurari si am ramas fara unitate. Mi s-a facut oferta sa ma mult la alta unitate sau sa ies la pensie. Am iesit la pensie cu 45 ani cumulati de contrivutivitate. calculati in 2001
De atunci am lucrat in viata civila . Si in prezent lucrez cu toate ca am 69 ani. In toti acesti ani de munca in viata civila am platit contributivitate 16 ani.
intrebarea mea este: 45 ani de contributivitate in viata militara nu ar trebui sa cumuleze cuva si cei 16 ani de contributivitate din viata civila?
Daca nu , in acest caz pensia civila calculata pe noua lege nu ar trebui sa ia in calcul la cei 16 ani si ani de contributivitate militara?
Daca nu
Pensia mea civila va fi macar ea recalculata pe noua lege ce intra in vigoare in septembrie 2024?
Va multumesc
Respectele mele pentru asemenea oameni ! V-am citit și e-mail-ul. Puțină răbdare și veți primi și răspunsul, care la prima vedere părea simplu.