Pensie suplimentară, Cine o primește și de când, S-a plătit CAS pentru pensie suplimentară ? Cum aflu dacă primesc pensie suplimentară ?

Pensia suplimentară

Pentru cei mulți pensiile nu acoperă cheltuielile lunare vitale cel puțin pentru un trai decent, asta dacă ne gândim că studii recente au arătat că un venit lunar ok per capita ar fi undeva la 2600 lei. Așa că nu-i de mirare că tot mai mulți pensionari au un loc de muncă urmare orice supliment primit la pensie este mai mult decât binevenit.

Ce este pensia suplimentară ?

Până în anul 1959 angajații nu plăteau contribuție de asigurări sociale, acesta se plătea doar de către angajator. Pe lângă formele de pensionare cunoscute azi exista și pensia pentru merite deosebite ce se acorda cetățenilor care aveau realizări semnificative in domeniile lor de activitate la recomandarea organelor ierarhice.
Din ianuarie 1967 ( Legea 27/1966) s-a impus reținerea 2% din venitul lunar realizat de la toți angajații. Cota de 2% s-a vărsat lintr-un cont deschis de către Ministerul Muncii la Banca Națională care se obliga să ofere o dobândă de 1,5%/an. Cota de contribuție la sistemul public de pensii a crescut din 01.07.1986 la 3% , pentru ca mai apoi din 01.01.1999 să crească la 5%. Pentru aceste contribuții prin legea pensiilor s-a instituit pe lângă pensia de asigurări sociale și Pensia Suplimentară.

Care au fost veniturile din care s-a calculat pensia suplimentară ?

Legea 27/1966 a stabilit care au fost veniturile inițiale pentru care s-a reținut cota de 2%.
Dacă până în 1974 se primea salariu tarifar, din 1974 prin legea 57/1974 răsplata muncii s-a redenumit retribuție tarifară și cuprindea așa cum se poate vedea în imaginea de mai jos salariul de bază plus sporul de vechime și alte sume care se acordau pentru munca în acord sau munca de noapte.
Ceea ce trebuie reținut e ca pentru pensia suplimentară, cota de 2%, 3% sau 5% se aplica doar la venitul realizat prin salariul de bază și sporurile cu caracter permanent. Urmare, spre exemplu, cota de 2%, 3% sau 5% nu se reține din sumele primite pentru munca în acord, ore suplimentare, etc.

Fluturaș 1986

Condiții de acordare

Pentru primirea acestei pensii nu trebuie prezentate documente separate de cele cunoscute la întocmirea dosarului de pensionare. Cum plata pentru pensia suplimentară se reținea obligatoriu din venitul angajatului de către angajator, nu este necesar un document distinct în acest sens.

Cum pot afla dacă primesc sau dacă voi primi pensie suplimentară ?

Pentru persoanele care au început activitatea după 01.04.2001 nu mai este cazul să se gândească la pensia suplimentară și pot să se bucure de șansa pe care au acum de noua ”pensie suplimentară” dar care acum este numită PILONUL II cu o mai multă transparență asupra venitului așteptat la data pensionării și mai nou chiar șansa unei pensii ocupaționale precum și de posibilitatea de a-și stabili un nivel al indepensdenței financiare dorit prin pensia facultativă.
Întorcându-ne la pensia suplimentară, ea se va acorda tuturor celor care au cotizat la sistemul public înainte de 01.04.2001, putând primi după caz 3 pensii suplimentare : pensia suplimentară 2%, pensia suplimentară 3% si pensia suplimentară 5% .

in decizia de pensionare

Acestea vor fi evidențiate în Decizia de Pensionare conform imaginii de mai sus ca un punctaj total al pensiei suplimentare sau in cazul unui buletin de calcul succint defalcate fiecare, asa cum se vede in imaginea de mai jos.

De când se acordă ?

Pensia suplimentară se primește odată cu pensia de asigurări sociale. Ea a fost evidențiată valoric până la intrarea în vigoare a legii 19/2000 , iar din 2001 după publicarea în MO a HG 257/2011 este inscrisă în deciziile de pensionare sub formă de punctaje așa cum se vede în imaginile de mai sus.

Pentru date, informații suplimentare sau ajutor vă stau la dispoziție la consultanta@pensiata.ro

IOAN Covaciu

15.05.2020

Lasă un comentariu