DA!  E adevarat de ei nu vorbeste nimeni ..e prea dureros . Citeste mai jos si daca poti ajuta nu ezita !

De ani de zile spunem că tinerii sunt sponsorii pensionarilor de azi și că din contribuțiile lor se plătesc pensiile curente. Adevarul ca fiecare plateste pentru pensia lui asa cum au facut si pensionarii de azi.
Practic fiecare dintre noi stie ca plateste lunar din leafă un procent pentru a avea o pensie la varsta pensionarii. Cand ne apropiem de inscrierea în organizația de tineret a pensionarilor  aflam că există niste conditii, chiar multe, de indeplinit inainte să bată postasul la usa cu pensia in mana.
Ei bine unii afla cu groaza că nu indeplinesc conditia de baza pentru a putea accesa o pensia, mai apoi afla că accesul lor la indeplinirea conditiilor de pensionare este blocat.

Prin urmare există cotizanti la sistemul de pensii si nu pot primi o pensie ?

Citesc tot mai des e-mail-uri de genul: ”mămica mea nu a muncit niciodată, poate primi si ea o pensiucă cat de mică? ” sigur nu este vorba despre aceste cazuri.
sau ”Am muncit 10 ani in Romania și 20 de ani in Spania, pot primi pensie din tara daca nu am 15 ani ? ” nu e vorba nici de aceste cazuri, chiar dacă sunt mai fericite decât primul.
Ei bine adevăratii sponsori ai sistemului public de pensii din Romania sunt dintre cei mai oropsiți dintre noi, bărbați care au reusit cu chiu cu vai să cumuleze 10-14 ani de cotizare si care acum au peste 65 de ani sau femei care au si ele peste 60 de ani. Ei bine dacă nu au reusit să cumuleze vechimea minimă (15 ani) NU mai primesc nici o pensie.
Vor trebui să încheie un contract de asigurare socială prin care trebuie să cotizeze minim 520 lei lunar sau să se angajeze pentru a reusi sa ajunga la minimul necesar. După cum știm toți se lupta sa angajeze persoane de peste 65 de ani.

Cum au ajuns în aceasta situatie ?

Ei bine din experienta de peste 20 de ani pot sa afirm că nu in marea lor majoritate nu fac parte dintre cei care au alergie la munca. In primul rand este vorba
de femeile cu multi copii sau care au avut copii cu probleme permanente de sanatate ( handicap, boli rare, invaliditati, etc), acestea au fost practic obligate sa-si sacrifice cariera sau un loc de muncă
pentru grija copiilor. O alta categorie a fost a sotiilor cadrelor militare care au avut franturi de cariera realizate peste tot unde era detasat sotul militar.
Insa grosul sponsorilor vine din mediul rural si mai les cel montan sau submontan, aici familia numeroasa, numarul animalelor si al pamanturilor detinute este de secole garantia unui trai sigur pana la ultima suflare
chiar daca munca nu se opreste niciodata. Asa se face ca au muncit sezonieri la pădure sau plecau in grupuri prin tara( mai tineti minte mararamoroseni ?) pe la CAP-uri sau IAS-euri .
Asa ca in arhivele cu greu păstrate pe la primării sau societăti de arhivare se gasesc putine inscrisuri care arata normele sau sumele primite pentru munca lor.
De multe ori, ani sau zeci de ani munciti pe la CAP-uri sau IAS-URI evidentiati in adeverintele eliberate de arhivatori nu sunt validate de catre casele de pensii iar singura cale ramasa fiind instanta judecatoreasca.
Acum ganditi-va putin batranii de abia au bani de drum , de unde bani de avocati ? Așa că raman cu amarul ca au muncit CINSTIT SI DIN GREU iar acum statul nu-i mai recunoaste .
Nu putine sunt situatiile in care au muncit mai multi ani, peste minimul necesar, numai ca in Carnetul de Muncă…lipsește o stampila directorului de la ultimul loc de muncă ( situatii anterioare anului 2001), astfel că
zelosi fiind angajatii caselor de pensii …anuleaza TOATA perioada muncita de la ultima stampila din carnetul de muncă ..asa ca se pot pierde 5, 10 sau mai multi ani functie de numărul anilor munciti la ultima uzina/intreprindere.

O alta categorie sunt cei care au muncit, pe oriunde si peste tot pentru a-și duce traiul de pe o zi pe alta chiar dacă angajatorul nu a mai platit si pentru pensia lor.

Puteau cumpăra vechime in muncă retroactiv ?

Aici legiuitorul avut grijă să pună o barieră pentru cei care au implinit varsta de pensionare si au inclus in lege o prevedere prin care cine a implinit varsta standard de pensionare (65 de ani barbatii spre exemplu) sau NU poata
cumpăra vechime retroactiv. Pentru cei mai multi exista doar varianta cumpărarii anilor lipsă doar din viitor asa ca pentru multi s-a pus intrebarea daca vor plati 12000 de lei pana la 67 de ani pentru a primi apoi o pensie de 350 lei
sau cel mult pensia minimă obligatorie.

Se poate cere cotizatia platita daca nu poti primi o pensie ?

În Romania acest lucru nu este posibil, deoarece una dintre ratiuni este aceea ca s-a plătit la sistemul public de asigurari sociale, astfel ca prin componenta de asigurari sociale Casa de Pensii se obliga sa plateasca o pensie de urmas sau una de boală dacă evenimentele nedorite s-ar fi produs. Urmare dacă nu reușești să dovedești prin acte că ai cotizat la statemul public de pensii minimul necesar te poti considera din start un sponsor.

Nota : CAP – Cooperativa Agricola de Productie; IAS– Întreprindere Agricolă de Stat

PS Nu am indicat date concrete din legislatie pentru a nu incarca articolul dar le ofer tuturor celor care sunt curiosi.

Daca esti in aceasta situatie sau cunosti cazuri similare scrie la consultanta@pensiata.ro sau suna la 0742 602033 pentru a primi indicatii sau ajutorul care iti poate aduce mai repede pensia.

Datele se actualizeaza după caz

Ioan Covaciu 10.05.2019

Lasă un comentariu