Ministerul Sănătății: Stare de alertă epidemică din cauza gripei. Recomnadare pentru pensionari,
Ministerul Sănătății nu introduce restricții ca urmare a creșterii numărului de cazuri de gripă, ci face doar o serie de recomandări pentru a proteja populația, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă susținută joi, alături de ministrul Educației, Ligia Deca.
În ultimele trei săptămâni, au fost înregistrate creșteri ale infecțiilor respiratorii, care depășesc cu 20% media ultimelor 5 sezoane pre-pandemice.
Aproape 100.000 de infecții respiratorii acute au fost înregistrate în România în săptămâna 5-11 decembrie, potrivit unui raport publicat joi, 15 decembrie, de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Sezonul gripal, a precizat Rafila în conferința de presă, a apărut mult mai devreme față de alți ani. Vârful îmbolnăvirilor, potrivit spuselor specialiștilor, ar urma să fie înregistrat în intervalul 15 ianuarie – 10 februarie.
Ministrul Rafila a explicat apoi de ce nu va declara epidemie de gripă în România:
„Declararea epidemiei în baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situație în care o lege generează automat anumite restricții. Adoptarea unui ordin de ministru ar genera anumite restricții și nu ne dorim. Încerc să găsesc cele mai bune soluții pentru protejarea sănătății publice, dar nu vreau să ne întoarcem la discuții despre carantină și izolare, pe care ar trebui să le impună autoritățile dacă se declară epidemie. Prefer recomandări decât restricții. (…) O vom numi stare de alertă epidemică.”
Și ministrul Educației, Ligia Deca, a dat asigurări că procesul de învățământ se va desfășura normal în această iarnă, doar cu recomandări anti-îmbolnăvire:
„Nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid. În funcție de evoluția situației epidemiologice, vom avea în vedere încheierea unui protocol comun ME-MS”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.
Recomandări pentru această perioadă de alerta epidemică.
Recomandările în stare de alertă epidemică sunt următoarele:
– evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție
– menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului
– respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință
– consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare
– consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență organizate la nivel județean
– continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc:
persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, bolnavii cronici.
- Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medicului dumneavoastră de familie;
- Nu duceți copilul în colectivitate și în alte locuri aglomerate dacă are semne și simptome de gripă, până la dispariția acestora și adresați-vă medicului de familie pentru recomandările necesar a fi urmate.
Notă: pentru vaccinare va trebui să contactați medicul de familie.
Datele se actualizează după caz..
05.01.2023