Actualizare 13.08.2023
Noi lovituri pentru pensionari după emiterea Ordinului emis de către președintele Casei Naționale de Pensii Dl. DANIEL BACIU.
Ordin emis fără consultarea pensionarilor.
Adeverință pentru sporuri de noapte pentru o perioadă de 13 ani a fost emisă de către arhivator ”la numai” 1900 lei. Rezultatul ? Încă un pensionar care a plătit lună de lună contribuția la sistemul de asigurări sociale pentru muncă efectuată pe timpul nopții ( alții se plâng acum că nu pot dormi noaptea ) pus să mai plătească odată și în lipsa banilor și a tarifului MAXIMAL a renunțat la acea parte din pensie. Cineva a sughițat cu siguranță !
Adeverință eliberată pentru 6 ani de sporuri la un tarif de 630 lei…(anu’ și suta) .. a renunțat deoarece, chiar dacă a plătit și i sau reținut contribuțiile din salariu pentru aceste sporuri..e cumplit să plătească de 2 două ori iar acum bătrân fiind suma de plată nu pare un cost ci mai mult O AMENDĂ!
Adeverință pentru grupe superioare și muncă în acord la numai 1030 lei și 1300 lei bucata, pensionarul are o pensie de puțin peste 1500 lei, a trebuit să renunțe și el.
Un client trebuia să obțină o adeverință de la o fostă societate de confecții-textile cu veniturile lunare avute pentru refacerea carnetului de muncă pierdut. Angajatul din arhivă a declarat că-i este foarte greu să emită o adeverință și a trimis copii după contractele de muncă, pe care casa de pensii le-a respins. La întrebarea legată de eventuala predare a arhivei unui arhivator specializat mi-a răspuns că plata cerută de arhivator este mult prea mare. L-am întrebat: Cât v-au cerut ? Răspuns: 40.000 euro/fond arhivistic și 2000 EURO pentru fiecare dosar personal!!!!
Întrebarea care se pune este: Dacă tot încasează arhivatorul 2000-euro pentru dosarul fiecărui fost angajat, de ce mai solicită taxă de emitere adeverințe ? Având în vedere că un angajat va cere o singură dată documente din dosar.
Desigur există arhivatori care taxează la metru liniar de arhivă
Prin legea 26/2023 s-a modificat și completat legea arhivelor naționale (Lege 16/1996) pentru a aduce răspunsuri mai clare solicitanților de adeverințe de la arhivatori.
Dacă până la aceste completări și modificări arhivatorii aveau tarife diferite pentru eliberarea unor documente similare și în perioade de timp diferite, prin legea 26/2023 sau stabilit în principal perioada maximă de emitere a unei adeverințe precum și amenzile de care sunt pasibili arhivatorii dacă nu eliberează la timp documentele solicitate de asemenea s-a trasat sarcina președintelui Casei Naționale de Pensii să emită un ordin cu privire la tarifele ce vor fi percepute pentru eliberarea diferitelor tipuri de adeverințe ( cu sporuri, grupe superioare de muncă sau eliberarea carnetului de muncă).
Tarife MAXIMALE
Scopul acestui ordin al Casei Naționale de Pensii era ca la stabilirea tarifelor ce se solicită de către arhivatori să participe și să aibă ultimul cuvânt instituția cu cea mai mare expertiză în efectul acestor adeverințe asupra pensiilor.
Numai că efectul a fost tocmai invers pare că ordinul a fost dat de către ”Președintele Asociației Arhivatorilor Fericiți din România”.
Nu numai că tarifele nu au scăzut dar în lista de tarife( maximale, nu există minimale) nu există nici o excepție prin care categoriile defavorizate ( pensionarii de invaliditate sau persoane cu handicap) să primească gratuit, măcar adeverințele ce aduc venituri ce nu pot fi alocate altfel la stabilirea pensiilor cum sunt veniturile realizate pentru munca efectuată pe timpul nopții.
Vezi aici ordinul si tarifele stabilite: Ordin 299-2023 Tarife ADEVERINTE
Eliberarea adeverințelor într-un timp stabilit este un lucru așteptat de către pensionari dar numărul celor care își vor mai permite să aibă o pensie întreagă va fi cu siguranță mult mai mic. Reașezarea acestor tarife este un lucru imperios necesar deoarece adeverințele noi emise după acest ordin vor bloca accesul pensionarilor la arhive. Să dai 1000-1500 lei pe adeverințe pentru care pensia se majorează cu 45-60 lei nu va mai fi de dorit. Realitatea crudă e că pensia este o proprietate pe care acum prin acest ordin statul împiedică accesul la o parte din ea.
Pentru ajutor și informații legate de completarea perioadelor de vechime în muncă scrie la documente@pensiata.ro.
Covaciu Ioan
02.07.2023, www.pensiata.ro
Ai pierdut carnetul de muncă ? Te ajutăm să-l refaci, cere ajutor la documente@pensiata.ro