Schema slovacă de pensii se bazează pe trei paliere:
1- asigurarea de pensie este obligatorie pentru toţi cetăţenii care au vârsta de lucru şi angajatorii lor au obligaţia să deducă din salarii contribuţiile pentru plată către Agenţia de Asigurări Sociale în zona unde locuieşte.
2- economiile de pensionare-acesta este un palier privat de economii administrat de societăţi private de pensii. Cuantumul contribuţiilor este neschimbat dar este împărţit între Agenţia de Asigurări Sociale administrată de stat şi o societate privată de pensii care va investi fondurile din conturile individuale.
3-este opţional şi constă din plata unei sume la discreţia fiecăruia la o societate de pensie suplimentară
Următoarele prestaţii sunt plătite din fondul shemei de pensii la îndeplinirea condiţiilor:
1. Pensia de bătrâneţe
Acesta este destinată persoanelor ajunse la bătrâneţe şi persoanele asigurate au dreptul să o primească dacă au cel puţin 10 ani de asigurări şi au atins vârsta de pensionare. Vârsta de pensionare este 62 ani, aceeaşi pentru bărbaţi şi femei, dar este aplicabilă numai bărbaţilor născuţi în 1946 sau mai târziu şi femeilor născute în 1962 sau mai târziu. (unele femei sunt îndreptăţite la pensionare anticipată în funcţie de numărul de copii pe care i-au crescut) Atunci cînd persoana asigurată a atins vârsta de pensionare în baza legislaţiei slovace dar nu au acumulat anii suficienţi de asigurare pentru a îndeplini condiţiile de pensionare, perioadele de asigurare realizate într-un alt stat membru UE se vor lua în calcul la stabilirea dreptului. Aceste perioade pot fi luate în considerare numai în baza Formularului 205. Totuşi, un solicitant care nu a realizat cel puţin un an de asigurare în Slovacia nu îndeplineşte condiţiile de  pensionare în baza legislaţiei slovace.
2. Pensia anticipată
O pensie anticipată se bazează pe conceptul că atunci cînd persoana asigurată îndeplineşte condiţiile pensionării anticipate va primi pensia indiferent de anii /zilele pe care îi mai are până la împlinirea vârstei de pensionare.

3. Pensia de urmaş
Scopul acestei pensii este de a oferi soţului/soţiei persoanei decedate un venit urmare decesului.
4.Pensia de orfan
Este destinată să asigure un venit unui orfan în cazul decesului unui părinte/părinte adoptiv.
5. Pensia de invaliditate
Este destinată să asigure persoanei asigurate în cazul pierderii capacităţii de muncă datorită unei boli de lungă durată

Suplimentar faţă de contribuţiile pentru pensia de bătrâneţe, angajatorii deduc şi contribuţiile pentru asiguararea contra accidentelor de muncă folosite la plata următoarelor prestaţii de accidente demuncă:
• Supliment de accident, renta de accident, o plată cumulată sau sumă forfetară compensatoare (indemnizaţie)
• Prestaţia de reabilitare, alocaţia de reabilitare, compensarea costului tratamentului
• Compensare pentru durere cronică şi compensare pentru integrare socială.
Pentru mai multe informaţii despre pensii sunaţi la 0800 123 123 (fără costuri)

Serviciu public de ocupare a forței de muncă

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny
Central Office for Labour, Social Affairs and Family – Subsidies for self-employed persons
Špitálska ulica č. 8
SK – 812 67 Bratislava
Tel.: +421 2 2046 3053
E-mail
Website

Birou de legătură pentru lucrători detașați

National Labour Inspectorate
Masarykova 10
040 01 Kosice

Mr. Rastislav Haluška
Mr Miroslava Skičková,
E-mail: rastislav.haluska@ip.gov.sk 
miroslava.skickova@ip.gov.sk
Tel.: +421 / 55 79 79 937
+421 / 55 79 79 945
Fax: +421 / 55 79 79 935
+421 / 55 79 79 904
Iulie 2017

1 Comentariu

  • Si eu lucrez pe un contract SK in Belgia dar am facut deja 6 ani si de acum ma tot intreb cum voi lua vechimea sau chiar o pensie anticipata pe ani acestia!?Momentan inca mai lucrez pe acest contract.dar primesc luna de luna doar 430e.Este fix?Nu inteleg ies calcule doar lunile nu sant egale!?

Lasă un comentariu