Pensia anticipată, Actele necesare, Termene de acordare, după depunerea documentelor, Formular Tipizat Cerere Pensionare. Află aici raspunsul la întrebarea: Când ma pot pensiona anticipat ?  În cazul în care mă angajez mai primesc pensia anticipată ? Poate fi cumulată pensia cu alte venituri si care sunt acestea ? Care sunt stagiile de cotizare eligibile ?..etc..

Extras din Legea Sistemului Unitar de Pensii și completări:

Art. 62. – (1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.
(2) abrogat.
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) .
(4) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii în care se stabileşte cel al pensiei pentru limită de vârstă.
Art. 63. – La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută la art. 62 alin. (1) nu poate fi cumulată cu nici o altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.
Art. 64. – (1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate.
(2) Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile prevăzute la alin. (1) se face din oficiu.

Citeste si Calcul Pensie Anticipata sau cum sa te pensionezi inteligent

DE RETINUT :
    Potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, intrată în vigoare la data de 01.01.2011, pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.
Faţă de legislaţia anterioară, care prevedea acordarea pensiei anticipate pentru asiguraţii  care au depăşit stagiul complet de cotizare cu cel puţin 10 ani, prezenta lege este mai generoasă fiind suficienti doar 8 ani..
    La stabilirea acestei categorii de pensii nu sunt luate în considerare perioadele asimilate stagiului de cotizare (stagiul militar obligatoriu, perioada studiilor superioare absolvite la zi, pensionarea de invaliditate, perioada realizată prin Contract de Asigurare Socială);
    Perioadele asimilate stagiului de cotizare se vor valorifica la trecerea la pensia pentru limită de vârstă;
    Este interzis cumulul pensiei anticipate cu venituri obţinute în calitatea de asigurat obligatoriu al sistemului unitar de pensii publice; Excepţia o reprezintă consilierii locali şi consilierii judeţeni. Pentru a evita înregistrarea unor debite reprezentând drepturi încasate necuvenit, persoana aflată în situaţie de cumul al pensiei anticipate cu alte venituri de natura celor menţionate mai sus trebuie să solicite casei teritoriale de pensii/casei de pensii sectoriale care achită drepturile suspendarea plăţii pensiei anticipate;
    Trecerea de la pensia anticipată la pensia pentru limită de vârstă se face din oficiu,  spre deosebire de legislaţia anterioară, care condiţiona această trecere de depunerea unei cereri de către pensionar;
    Reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută pentru pensia anticipată nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere prevăzută de lege sau de alte acte normative.

IMPORTANT ! Afla din timp care este stagiul de cotizare pe care l-ai realizat pentru a sti din timp care sunt posibilitatile de pensionare. Intocmirea dosarului de pensionare „pe ultima suta de metri” vă poate aduce surprize neplăcute țtiind că anumite doccumente nu se pot obține mai devreme de 30 zile. Cunoașterea din timp a valorii pensiei dumneavoastră vă poate oferi o imagine asupra stilului de viață pe care urmeaza să-l aveți în viitor. Evitați capcanele în care au căzut cei neinformați cu privire la perioada dintre depunerea dosarului și emiterea deciziei de pensionare.

Pentru acestea si multe altele aveti acum la dispozitie serviciile de calcul si consultanta oferite numai de www.pensiata.ro . Afla din timp !

ACTE NECESARE LA DOSAR:

Pentru a beneficia de pensia anticipata, solicitantul trebuie sa depuna, la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu, o cerere pentru inscrierea la pensie anticipata, insotita de:

 • carnetul de munca (original si copie);
 • alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca;
 • adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca pentru perioada 01.04.1992-01.04.2001, in situatia in care acestea nu sunt inregistrate in carnetul de munca;
 • adeverinta privind  incadrarea activitatii in fostele grupe I si/sau II de munca (unde este cazul);
 • procura speciala pentru mandatar (unde este cazul);
 • alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie.

Datele si informatiile actualizate 03.01. 2019;

408 Comentarii

  • Buna ziua , d-nule Covaciu , ma numesc Mioara si sunt sunt nascuta pe 11.08.1958 si am lucrat in campul muncii 36 de ani si 8 luni , ma pot pensiona anticipat ?

   • Stimata Verde Violeta, legea pensiilor în Anexa Nr 5 prevede în cazul femeilor născute în august 1958, o vârstă standard de pensionare de 61 ani și 2 luni ( Oct 2019) iar stagiul complet de cotizare 31 ani și 2 luni, urmare veți putea să accesați pensia anticipată imediat dacă aveți minim 31 de ani și 2 luni stagiu contributiv în cei 36 ade ani realizați în total.

    • Buna seara. As fi vrut sa pun o intrebare insa nu stiu pe unde sa intru… Asa ca voi incerca pe aici.
     Sunt nascuta pe 20 martie 1960, am muncit ca asistenta medicala din septembrie 1979 si pana in vara lui 1998 aproape fara intrerupere (cred ca am un total de 19 ani cotizati in tara) iar din 2000 muncesc in Spania tot fara intrerupere. Am cateva nelamuriri in ce priveste pensionarea:
     -Daca as cumpara 5 ani de vechime in munca si as plati de acum inainte lunar cota aceea de 200-300 lei pentru pensie, cum ar influienta pensionarea mea?
     -Exista vreo posibilitate sa ma pensionez anticipat fie si partial?
     -Daca aduc vechimea din Spania (aici sunt mediator social in Crucea Rosie), as avea mai mult de 40 de ani munciti, insa e rentabil sa renunt la pensia de aici pentru pensia din Romania? (Am muncit aproape toata viata in ture si nu ma vad muncind pana la 65 sau 66 de ani in acest ritm ).
     -La ce varsta as putea sa ma pensionez in Romania?
     Va multumesc anticipat

 • Stimate Andrei, veti putea accesa pensia anticipata(in Romania) fara diminuare din 28 Decembrie 2017 ; In cazul in care doriti sa cunoasteti valoarea pensiei precum si care ar fi cea mai avantajoasa posibilitate de pensionare puteti accesa serviciile de calcul si consultanta dezvoltate de http://www.pensiata.ro ; Va multumesc pentru vizita si va doresc o pensie cat mai MARE !

 • Buna ziua,

  Fratele meu a suferit un AVC, are 42 de ani, peste 17 ani cotizatii la pensii si urmeaza sa se pensioneze. La un salariu de peste 100 de milioane de lei, care ar putea fi pensia? Exista o limita maxima a cuantumului pensiei pe caz de boala?
  Mi se pare revoltator sa fi avut un salariu foarte mare si brusc sa ai o pensie de 2.000 lei pt ca ai facut atac cerebral.
  Multumesc!

 • buna ziua! Sunt nascut in 2 februarie 1956 am 41 de ani si 9 luni munciti ,cand pot iesi ,la pensie? Multumesc,frumos!

 • sint nscuta in 1961 martie ,am lucrat 22 de ani in grupa a doua la azomures,din care am beneficiat de 2 an ptr. ingrijirea copilului, pot iesi la pensie anticipat ,plus 12 ani cu contract in portugalia.

 • Am 58 ani si vreau sa ies la pensie anticipata ,am 18 ani 8 luni vechime. Va rog sa spuneti daca pot iesi in luna Otombrie

  • Stimată Ana, pentru a putea accesa Pensia Anticipată trebuie să aveţi realizat stagiul complet de cotizare plus încă 8 ani. În acest sens vă recomanda să accesaţi link-ul Vîrsta de Pensionare pentru Femei din site. Oricum dacă nu aveţi alţi ani realizaţi peste cei 18 ani şi 8 luni, cu siguranţp nu veţi putea accesa Pensia Anticipatăn ci dor pe cea pentru limită de vârstă.

  • Am 59 ani 27 ani lucrați în tara și 2ani și 9 luni lucrati în Spania pot sa ies la pensie anticipat va mulțumesc IontCovaci

   • Stimată Greta, pentru un răspuns corect am nevoie de data nasterii. Altfel dacă sunteți născută în anul 1958 aveți nevoie de minim 31 de ani stagiu decotizare penru a putea accesa pensia anticipată parțială. Pentru detalii legate de posibilitățile reale de pensionare scrieți la consultanta@pensiata.ro .

 • Buna ziua , ma numesc Camelia Szatmari, pentru o cunostinta nascuta in iunie 1957 cand se poate pensiona anticipat sau limita. multumesc.

  • Stimată Camelia Szatmari, vă mulțumesc pentru mesaj însă pentru un răspuns concret trebuie să precizați data nașterii și dacă este vorba de un bărbat sau de o femeie, ar fi chiar indicată și localitatea de domiciliu.

 • Buna ziua,sunt nascuta in 1967,am pe cartea de munca 31 de ani ,cand ma pot pensiona anticipat,multumesc astept raspunsul pe mail

 • Buna ziua.Sunt nascuta pe 9 februarie 1960.Am cotizat pentru pensie in Romania timp de 29 de ani.Acum lucrez in strainatate cu contract de munca de 7 ani.As dori sa stiu cind as putea avea pensie anticipata si ce trebuie sa fac.Multumesc

 • buna ziua ma numesc mihaela nascuta la 3 iunie1960 stagiu de cotizare 31 ani si 23 zile cand pot pot iesi la pensie anticipat sau partial anticipat si cu ce penalizari
  multumesc cu respect astept rasp pe email

  • Stimată Mihaela, vârsta standard de pensionare în cazul dumneavoastră este 61 de ani şi 9 luni iar stagiul complet de cotizare 31 ani şi 9 luni, pentru a putea ccesa Pensia Anticipată Parţial trebuie să aveţi realizat stagiul complet de cotizare „în câmpul muncii” adică fără stagii asimilate (st. superioare, şomaj, etc), iar data de la care poate fi accesată, dacă veţi realiza stagiul, începe din 3 Martie 2017. Urmare este foarte important să aveţi un calcul cât mai exact al stagiul de cotizare eligibil pentru pensiile anticipate.

 • BUNA SEARA STIMATE D-LE COVACIU. MA NUMESC POPESCU ALICE, SUNT NASCUTA IN 1960, 22 FEBRUARIE .AM STAGI PENSIEUL DE COTIZARE 31 DE ANI DIN CARE 12 ANI IN GRUPA II DE MUNCA. V-AS RUGA SA-MI SPUNETI SI MIE CAND MA POT PENSIONA ANTICIPAT SI CAND LA LIMITA DE VARSTA.
  IN AFARA DE ASTA…DACA INSTITUTIILE LA CARE AM LUCRAT SI-AU INCETAT ACTIVITATEA (SAU AU DAT FALIMENT) IAR CASA DE PENSII IMI CERE ALTE DOCUMENTE REFERITOARE LA ACTIVITATEA MEA DE ACOLO , IN PLUS FATA DE CARTEA DE MUNCA,EU DE UNDE IAU ACELE DOCUMENTE?
  IN SPERANTA CA VOI PRIMI UN RASPUNS VA MULTUMESC ANTICIPAT.
  CU CONSIDERATIE ALICE POPESCU

 • Bună ziua,

  Mă numesc Mărioara, sunt nascută in luna februarie 1961, am un stagiu de cotizare de 34 ani şi şase luni. Vă rog să-mi spuneţi când mă pot pensiona anticipat.

  • Stimată MARIA Neculăiță, pensionarea cea mai timpurie se va putea realiza prin anticipată parțială din Februarie 2018.
   Pentru a afla detalii concrete legate de pensionare precum și de valoarea pensiilor pe care le veți putea primi puteți accesa serviciile de calcul pensii dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Bună seara d-le Covaciu ,mă numesc Sandu Floarea și sunt născută la 11 Aprilie 1960 .Am un stagiu de cotizare de 37 ani și 4 luni. Ati putea să -mi spuneti când pot să ies la pensie anticipata? Mulțumesc

   • Buna ziua! Numele meu este Budiu Maria, sunt nacuta la data de 26.09.1961 si lucrez din 14.02.1980- inclusiv in prezent. V-as fi recunoscatoare daca ati putea sa-mi comunicati care este data la care m.as putea pensie anticipat cu penalizare si cat ar fi procentul? Mentionez ca.mi desfasor activitatea in conditii normale de munca. Va multumesc anticipat pentru intelegere!

 • Buna seara! Sunt nascuta in 25 august 1962;lucrez din 1 dec 1981,am10 ani si 6 luni grupa II si 3 ani si 7 luni grupa I;am 2 copii.MA POT PENSIONA ANTICIPAT? Cu pretuire Angela

  • Stimată Rusu Angela, pensionarea anticipată parțială se va putea realiza din Noiembrie 2019, pentru anii realizați în grupe veți beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare de 3 ani și 6 luni, astfel ca pensionarea la limită de vârstă redusă se va realiza din Mai 2021.
   Pentru a afla detalii concrete legate de pensionare precum și de valoarea pensiilor pe care le veți putea primi puteți accesa serviciile de calcul pensii dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Buna ziua, dacă am dosarul în lucru pentru pensie anticipata parțial (depus pe data de 01.06.2016), beneficiez de noul mod de calcul din legea nouă ?

  • Stimată Carmen Iancu, calculul pensiei dumneavoastră se efectuează în conformitate cu legea aplicabilă la dată depunerii dosarului, în concluzie cel mai probabil nu veți beneficia de noile prevederi aplicabile din 14.07.2016. Pentru o soluție favorabilă aveți la dispoziție serviciul de consultanță dezvoltat de http://www.pensiata.ro .

 • Buna ziua ma numesc Costache Ion am varsta de 58 de ani si 36 de ani vechime si 18 ani de grupa 2 si cotizez de la varsta de 17 ani la ce varsta ma pot pensiona anticipat partial?Va multumesc

  • Stimate Costache,
   pensionare cea mai timpurie se poate realiza de la 60 de ani, iar de la 61 ani veţi trece în pensie pentru limită de vârstă.
   Vă doresc sănătate şi o pensie cât mai mare !

 • Buna ziua ma numesc V.Ana sant nascuta aprilie 1961 si am 36 de ani lucrati pot sa beneficiez de pensie anticipata.

  Va multumesc

  • Stimata ANA, dacă în aprilie 2018 veţi avea minim 40 ani şi 1 lună stagiu de cotizare realizat numai in campul muncii veţi putea depune dosarul pentru pensia anticipată, altfel tot de la acea data puteţi depune dosarul penztru pensia anticipata partial. Pentru detalii legate de valoarea pensiilor ce le veţi putea accesa vă recomand serviciile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Sunt invatatoare,absolventa de liceu pedagogic.Am gradul didactic | si vechime 37 ani la 1 septembrie 2016.Cand pot beneficia de pensie anticipata ?

 • Buna seara! Stimate Domn, va rog sa-mi spuneti daca as putea iesi anticipat cu 37 ani vechime neintrerupt , in fabrica de confectii. Sunt nascuta in iunie 1962. Va multumesc frumos!

 • Buna ziua Stimate Domn ,va rog sa imi spuneti daca pot sa ies la pensie anticipat la 58 ani cu 32 ani de munca fara grupa si cu ,ce penalitate Va multumesc

 • Buna ziua . Am implinit 62 ani in luna iunie 2016 si am vechime in munca de 42 de ani, ma pot pensiona anticipat fara penalizare ? MULTUMESC .

  • Stimate Teodorescu Dumitru, veţi putea accesa Pensia Anticipată imediat ce aţi realizat minim 43 ani stagiu contributiv. Pentru detalii legate de valorile pensiilor pe care le veţi primi aveţi la dispoziţie serviciile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • buna ziua. ma numesc MUSAT ENUTA nascuta in25.12.1961. am lucrat 35 ani va rog sa -mi spuneti cand ies la pensie partial anticipata.

  Va multumesc anticipat

 • sant nascut in:21-04-1956 am 27 ani vechime in tara si 8 ani legal in strainatate,cand am dreptul la pensie anticipata,multumesc.

  • Stimate Borza Dumitru Constantin, dacă datele și informațiile precizate se regăsesc întocmai și în documentele care arată stagiul de cotizare (România+ Străinătate) atunci puteți accesa imediat (în condițiile legii) Pensia Anticipată Parțială. Un e-mail a fost expediat în acest sens pe adresa dumneavoastră de corespondență electronică.

 • Bună dimineața, sunt născută în 16.10.1961,34 de ani și 7 luni din care 7 ani cu grupa 2. Am mai lucrat cu acte în regula în Italia 2 ani. Când mă pot pensiona și cu ce penalizare. Vă mulțumesc

 • Buna seara, Va rog , d.le Covaciu sa-mi spuneti daca sunt nascuta in 02.10.1962 si am 31 ani vechime neintreruptain munca in conditii normale, cand m-as putea pensiona anticipat si cu ce penalizare. Va multumesc anticipat!

 • ma numesc dumitru d. si sunt nascut pe 22.06.1959. sunt salariat din data de 13.04.1980 si pana in prezent, cu o intrerupere intre 05.06.2014 si 31.07.2014. mentionez ca am lucrat in conditii deosebite (gr 2 ) 15 ani. as dori sa stiu, conform legii 142 din 2016, cand ma pot pensiona anticipat cu penalizare? va multumesc.

 • Buna ziua,
  Ma numesc Liliana,sint nascuta in noiembrie 1961,am un stagiu de cotizare de 36 ani ladata de 07.08.2016 si din 07.08.1980-25.05.1998 am gr. a 2 a de munca.Cind ma pot pensiona anticipat partial fara penalizare ?Va multumesc

  • Ianuarie 2019 cu o diminuare calculată pentru 1 an şi 6 luni care nu va depăşi 5,4%. Pentru detalii legate de posibilităşile reale de pensionare bazate pe date concrete culese din documentele ce stau la baza dosarului de pensionare vă recomand serviciile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • buna ziua,

  Ma numesc Alina, anul nasterii 1968/04, angajata din 1986/08, am 30 ani de munca cu 2 ani intrerupere pt. copil. As dori va rog sa stiu cand pot sa ies la pensie anticipat cu penalizare sau fara? Va multumesc anticipat.

  • Stimată Alina, vîrsta standard de pensionare, în cazul dumneavoastră, este de 63 ani iar stagiul complet de cotizare 35 de ani, astfel că pensionarea anticipată parţială se poate accesa de la 58 de ani dacă veţi avea minim 35 ani stagiu contributiv.

 • Buna ziua ma numesc Mariana Bratu sint nascuta la 02/04/1956, am lucrat cu carte de munca pina la 31/12/2001, cind m-am pensionat medical, in 2004 am plecat din tara si am lucrat cu contract
  6ani si 23 de zile actualmente nu lucrez cind ma pot pensiona.
  Multumesc.

 • Buna ziua sint Mariana Bratu nascuta la 02.04.1956, am lucrat 10.06 1974 pina la 14.12 2001, dupa care am fost pensionata medical, am cotizat 6 ani si 23 de zile, in Spania deasemeni am si o adeverinta de spor de vechime din perioada 1992 -1998. Cind pot iesi la pensie?
  Multumesc.

  • Stimată Mariana Bratu, pensionarea la limită de vârstă se face prin trecere directă din pensia de invaliditate (probabil aţi avut grad 3) dar va trebui să prezentaţi stagiul de cotizare realizat „afară” pentru a completa venitul din pensie. Pentru detalii reveniţi la consultanta@pensiata.ro .

 • cind au de gind sa introduca perioada armatei in perioada de contributie la pensia anticipata partiala ? -a fost scoasa abuziv pentru ca armata a fost obligatorie la timpul respectiv . -de ce au marit perioada de contributie completa de la 30 la 35 ani pentru barbati si de la 25 la 35 de ani femei ? -este corect sa maresti perioada completa de cotizatie la o persoana care a ajuns la perioada care era prevazuta in lege ?exemplu o femeie avea 25 ani de munca si iau marit perioada la 33 ani si 8 lunise pot schimba conditile de contributie in timpul perioadei? -Este vreo cale legala de cistig in instanta? -a trecut criza ,si a venit un guvern care a promis eliminarea neajunsurilor din lege. cind?

  • Vă rog să urmăriți procesul legislativ al camerei deputaților și desigur informații pe care le voi publica deoarece pînă acum perioada serviciului militar obligatoriu nu este stagiu de cotizare util pentru pensiile anticipate. Despre celelalte aspecte semnalate nu sunt în măsură să vă răspund.

 • Buna ziua, imi puteti spune va rog, daca ma pensionez anticipat, cu penalizare ( sunt nascuta in 10.10.1959, am 33 de ani vechime, facultatea de 5 ani) pentru ca nu mi se adauga facultatea, exista o posibilitate sa mai lucrez dupa aceea? Eu sunt PFA pentru Avon si asigurari. Daca da, in ce conditii.
  Va mutumesc mult
  Rodica Nica

  • Stimată Rodica Nica,
   vârsta standard de pensionare în cazul dumneavoastră este 61 de ani și 7 luni iar stagiul complet de cotizare 31 ani si 7 luni. În cazul în care aveți 33 ani stagiu de cotizare eligibil pentru pensiile anticipate diminuarea pensiei anticipate parțiale este de 22,8%(plecare din Septembrie 2016 ). Detalii suplimentare veți primi pe adresa de e-mail.

 • Buna ziua, as avea o intrebare! Am 30 de ani pe cartea de munca din care 14 ani si 7 luni grupa I. Sunt nascut pe 23.08.1965. As putea iesi la pensie anticipata? Multumesc!

 • Buna ziua ma numesc Pop Leonida sunt nascut pe 23 08 1965 am lucrat 30 de ani din care 14 si 7 luni sunt in grupa I as dori sa stiu cind as putea sa ma pesionez anticipat Va multumesc

 • Buna ziua, imi puteti spune va rog pentru tatal meu nascut in mai 1959 cu stagiu de cotizare 39 ani din care 22 ani in grupa II, cand poate iesi la pensie anticipata partiala?

 • Buna seara.Numele meu este Elena.Sint nascuta pe 20 noembrie 1964 Am stagiu de cotizare de 35 ani .Va rog sa-mi spuneti cind pot esi la pensie anticipat sau preanticipat?

 • Buna ziua. Tatal meu se afla in pensie anticipata. Pe 01 octombrie 2016 implineste 65 ani. Trebuie depusa cerere pentru a trece la pensie limita de varsta sau trecerea se face automat. Multumesc.

 • Maria Tudorache
  Buna ziua,as dori daca se poate sa-mi spuneti daca seia in calcul daca am lucrat in grupa a doua doar 4 ani si 7 luni,daca da cit se ia in calcul? multumesc

  • In acest caz grupa 2 va aduce 3 luni stagiu suplimentar pentru fiecare an realizat şi o creştere cu 25% a punctajului lunar în perioadă anilor realizaţi în gr. 2. Pentru reducerea vârstei standard pe lângă realizarea stagiului complet de cotizare sunt necesari 6 ani de gr 2 ptr primul an de reducere apoi cîte 2 ptr fiecare 6 luni de reducere.

 • ANTON ZINICA
  Va rog sa-mi spuneti cind as putea merge in pensie anticipata fara penalizare,mentionez ca sint nascuta in 06.04.1958,lucrez din anul 1977,nu am avut grupa dar o perioada de 6 luni am lucrat numai 4 ore /zi(o jumate de norma)Ma afecteaza cumva aceasta perioada la vechime sau numa la contributie. V a multumesc

 • multumesc pentru promptitudine cu care mi-ati raspuns,
  Doresc sa stiu in acest caZ nu se incalca prevederile art.89, alin. (1) a) pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat;
  Sustinatorul decedat ar fi avut dreptul la pensie proprie conform legii nr.3 din 1997.
  Daca in urma calcularii pe legea noua cuantumul pensiei de urmas este mai mic decat al pensiei de urmas calculat dupa legea nr.3 din 1997 care pensie de urmas se acorda

 • Buna seara! Sunt nascuta in martie 1964 si lucrez in sanatate din 1982 ( 34 de ani vechime) .Va rog sa-mi spuneti cand pot iesi la pensie anticipat?
  Va multumesc!

 • Buna ziua!
  Ma numesc Petrache Aura, nascuta la 20.04.1960. Lucrez din august 1977 si pana in prezent. Am avut concedii medicale pentru crestere copil aprox. 1an perioada 1983-1984. Va rog sa-mi calculati cand pot iesi la pensie anticipat.
  Va multumesc

 • Buna ziua!
  Sunt nascuta in octombrie 1963, am 29 ani vechime, din care 9 ani si 8 luni in grupa a II-a, iar de 10 ani platesc si o contribuţie de asigurări sociale (primesc chirie de la un apartament) .
  Cand pot iesi la pensie anticipat si cu ce penalizare?
  Multumesc!

 • D le Ioan Covaciu,Sunt născut pe 15 aprilie 1960,am 38 ani lucrați din care 13 ani de grupa a 2a, la ce data pot sa ma pensioneze anticipat,fără penalizare. Va mulțumesc…..tot anticipat.

  • Stimate Prisecaru Mihai, pensionarea anticipată se poate realiza din 15 Aprilie 2020 dacă veți avea minim 43 ani stagiu de cotizare eligibil pensiilor anticipate. Din datele sumare primite reiese ca aveți cca 41 ani și 3 luni. Pensionarea prin Pensie la Limită de Vărstă redusă se va putea realiza la 62 ani si 6 luni. Pensionarea prin Pensie Anticipată Partțială se va putea realiza de la 60 de ani fără a mai realiza stagiu suplimentar față de cel prezent. Pentru date și informații clare, bazate pe documente, vă recomand să accesați serviciile de calcul și expertiză pensii dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Buna seara …sunt nascuta pedata de 1959 31 03 am lucrati 27 de ani dintre care 11 ani in grupa a 2 iar acum imi platesc de 1 an si 3 luni la casa de pensii cand as putea iesi la pensie anticipata? MULTUMESC.

  • Stimată Livia Gogozan, din informațiile sumare primite reiese că există posibilitatea unei pensionări în viitorul foarte apropiat, motiv pentru care trebuie analizat atent stagiul de cotizare realizat, mai ales cel pentru pensiile anticipate. Detalii veți primi pe adresa de e-mail

 • Buna ziua , sunt nascută in 04 Decembrie 1959 .
  In prezent sunt angajata cu contract de munca .
  La data de 01 septembrie 2016 am vechime lucrata de 30 ani si 3 luni .
  Va rog sa-mi comunicati data cind pot solicita iesirea la pensie anticipata partiala / pensie anticipata .
  Astept raspunsul dvs. pe adresa de e-mail.
  Va multumesc anticipat si va felicit pentru bunavointa cu care oferiti raspunsurile celor interesati .

 • Buna ziu as avea si eu o intrebare ,Sint nascuta in ianuarie 29 –1962 am lucrat in romania 34 de ani cu tot cu grupa .Am 11 ani lucrati in Italia cu contract de munca , cind pot iesi la pensie.Multumesc.

 • Buna seara, tatăl meu este născut in Martie 1956, a cotizat 32 de ani. Vreau sa stiu daca poate sa iasă anticipat la pensie? Daca da, cum? Si daca nu, ce mai trebuie? Multumesc frumos!

  • Stimate ADRIAN D. ,pentru ca tatăl dumneavoastră să poată accesa Pensia Anticipată Parțială trebuie să aibă minim 35 ani stagiu de cotizare eligibil pensiilor anticipate, motiv pentru care trebuie analizat clar și pe baza documentelor ce stau la baza dosarului de pensionare stagiul de cotizarre realizat, deoarece acum legea permite cumpărarea (în anumite condiții) de stagiu retroactiv. Urmare vă recomand să accesați serviciile de calcul și expertiză pensiii dezvoltate de http://www.pensiata.ro . Oricare ar fi decizia dumneavoastră vă stau la dispoziție în continuare pentru informațiile necesare.

 • implinesc 60 de ani pe 25.04.1957 si am trei ani peste limita de cotizare(35).
  Pot depune dosarul in 2017?

  • Stimată Bica,
   dacă stagiul de cotizare eligibil pentru pensiile anticipate depășește 30 ani și 9 luni atunci puteți depune dosarul pentru pensia anticipată parțială imediat. În cazul în care doriți să cunoașteți care este situația reală privind pensionarea, aveți la dispoziție serviciile de calcul și expertiză pensii dezvoltate de http://www.pensiata.ro.

 • Buna ziua,
  Doresc a va intreba daca o persoana, beneficiara a unei pensii anticipate fara penalizare are dreptul de a lucra cu contract individual de munca in UE fara a solicita intreruperea pensiei anticipata fara penalizare.
  Va multumesc.

 • vreau sa stiu de ce avem penalizarea la pensiile anticipate tot 45 la suta noi care am iesit la pensie in 2012 si nu se aplica si la noi noua lege din 2016

  • Stimată Majer Eugenia, legea care prevede noul sistem de calcul al diminuării pensiei anticipate parțiale nu are efect retroactiv, așa cum sistemul de penalizare cu 45% nu a avut în 2010 efect asupra pensiilor anticipate parțiale care aveau sistemul vechi cu diminuare mai mică.

 • Sunt nascuta in 15.12.1961,am 32 ani de munca din care 12 in grupa a II a,va rog sa-mi spuneti cand ma pot pensiona anticipat?

 • Buna seara d-ule IOAN COVACIU ,
  Sunt nascut in 18.08 1957(59ani si 3luni) un stagiu total de cotizare de 36 ani 6 luni 23zile , dintre care 11ani 11luni 12 zile grupa a-II-a , intrebarea mea este ma pot pensiona partial anticipat si ce penalizare %voi avea .
  VA MULTUMESC ANTICIPAT , VA DORESC O ZI BUNA !

 • Bună ziua, as dori sa va întreb dacă pot sa ies la pensie anticipată și Cum trebuie să procedez. Sunt născută în 1960 pe 4 octombrie, lucrez din 1978 din care 6 ani în grupa a doua. Aștept răspunsul dvs..

  • Bună ziua, as dori sa știu dacă pot sa ies la pensie anticipată și cum sa procedez. Sunt născută în 1960 pe 4 octombrie și lucrez din 1978 din care 6 ani în grupa a doua. Va mulțumesc anticipat.

   • Stimată Anca Hulea, din Septembrie 2017 puteți depune dosarul pentru pensia anticipată parțială dacaă aveți minim 31 ani și 11 luni stagiu de cotizare contributiv. Pentru a afla care sunt posibilitățile reale de pensionare puteți accersa serviciile de calcul și expertizare pensii dezvoltate de http://www.pensiata.ro.

 • Buna ziua, va rog sa imi comunicati cand pot iesi la pensie si am 58 de ani si lucrez din data de 16.07.1976 avand o vechime de aproape 39 de ani, mentionez ca am 19 si 6 luni grupa a II a

  • Stimate Iulian, veți putea accesa pensia anticipată de la 60 de ani iar la 61 de ani veți trece din oficiu la pensia pentru limită de vârstă redusă grație anilor munciți 100% în grupă 2.

 • Buna seara Domnule Ioan Covaciu. Am o colega care este nascuta in 21.09.1960 si a lucrat 27 ani in rominia si 4 ani in germania momentan si acuma lucreaza cu forme legale,cind ar putea sa iasa in pensie anticipata sau daca poate sa cupere ani . si la cit ar ajunge sa cumpere 5 ani sau mai putin. va multumesc anticipat.

  • Stimate Marian, în acest caz trebuie calculat atent stagiul de cotizare eligibil pensiilor anticipate, deoarece din Iulie 2017 colega dumneavoastră poate solicita pensionarea anticipată parțială dacă are 31 ani si 10 luni stagiu de cotizare (ROU+GER) .

 • Buna ziua. Ma numesc Viorica, sunt nascuta pe 17 martie 1960. Am lucrat 32 ani si 6 luni, din care 6 ani si 11 zile am grupa a II-a, cu 100%. In acest moment nu mai lucrez, am fost disponibilizata. Va rog sa-mi spuneti daca ma pot pensiona partial anticipat sau anticipat. Va multumesc anticipat si astept raspunsul dvs.

  • Stimată Viorica Mladenovici, din Noiembrie 2016 îndepliniți condițiile pentru pensionare anticipată partială. Vă doresc sănătate și o pensie cât mai mare !

 • Buna seara , mama mea s_ a nascut in martie 1959 , si a lucrat de la 19 ani ca electrician si vopsitorie masini ,a lucrat 29 de ani si apoi au dat_o in somaj iar din somaj a facut pensie de invabilitate pana in 2015 . Poate beneficia de pensie anticipata sau altfel de pensie? Astept un raspuns, daca se poate !

  • Stimate Sibeșteanu, cheia unei pensionări mai timpuri decât anul 2020 stă în faptul că pentru vopsitori sunt posibile încadrari in grupe de muncă(grupa 2) verificați și reveniți pentru detalii .

 • Buna seara. Sunt nascuta in 2 ianuarie 1963.Lucrez din 16 sept 1981 .Am 35 de ani lucrati dintre care 19,5 in grupa2. La ce varsta pot iesi la pensie anticipata fara penalizare. Va multumesc.

  • Stimată Marta ILEANA, pentru pensionarea fără diminuare mai aveți nevoie de încă 1 an și 3 luni stagiu contributiv. Dacă acest luccru se va realiza atunci veți putea accesa pensia anticipată de la 3 mai 2020.

 • Buna ziua,

  Ma numesc Ioana Ghinea, am 59 de ani si 28 de ani vechime. Am intrerupt acum 10 ani pentru un motiv personal; va rog insistent sa-mi spuneti daca si cand pot sa ies la pensie. Cu legea noua, pot sa-mi cumpar cei doi ani care-mi lipsesc pana la 30 de ani de vechime ?

  • Stimată Ghinea Ioana, pentru pensia la limită de vîrsta aveți suficient stagiu de cotizare, dacă însă doriți să accesați pensia anticipată parțială trebuie să calculați cât stagiu vă mai lispește din cel eligibil pensiilor anticipate.

 • buna ziua,

  as avea sa stiu daca cei care au boala profesioanala, primesc cumva o pensie de invaliditate, pe langa pensia normala?

  Cu respesct Lintoiu Georgeta

 • Buna seara Domnule Ioan Covaciu.Sant nascuta pe data de29 septembrie 1959.Cu o vechime in munca de 26 de ani si 7 luni in Romania si 11ani si 5 luni in strainatate pot beneficia de pensie anticipata fara penalizare.Cand indeplinesc conditiile pentru a depune dosarul.Va multumesc

  • Stimată Doinița, imediat ce ați realizat minim 39 ani și 6 luni stagiu de cotizare contributiv veți putea depune dosarul pentru Pensia anticipată și imediat în cazul în care veți accesa Pensia Anticipată Parțială. Pentru detalii și un calcul exact al stagiului de cotizare precum și al valorii pensiilor pe care le puteți avea puteți accesa serviciile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Buna ziua,
  Sunt inginer am 60 ani , 31 ani in campul muncii , dintre care 13 ani gruoa a II a . Nu lucrez din martie 2016 si as dori sa ma pensionez , dar nu imi primesc dosarul deoarece nu am 35 ani vechime . Pot sa-mi cumpar vechime din anul 2011 ? Cei 13 ani de grupa cat reprezinta ca vehime ? Am vazut ca localitati care au poluare beneficiaza de scaderea varstei de pensionare . Ploiestiul beneficiaza de aceasta prevedere ? Telefon 0728033160 .

 • buna ziua,am si eu doua nelamuriri,am depus o adeverinta dupa 3 luni,( atunci am reusit sa o, obtin) de la iesirea la pensie anticipata fara penalizare cu venituri mai mari decit in cartea de munca deoarece eram platita in acord la vremea aceea,,au trecut de atunci aprox 2ani ,oare se ia in calcul,cind voi iesi definitiv la pensie

  • scuze, a doua intrebare este legat de faptul daca am terminat facultatea la zi in paralel jobul mi se considera cei 4 ani un plus la vechime?va multumesc fmult

 • Buna ziua,

  Mama mea este nascuta in decembrie 1959. A lucrat 19 ani dupa care in anul 1998 a fost pensionata pe caz de boala. In acesti 19 ani de munca a avut 15 ani si 5 luni, grupa II de munca.
  In 2016 i-a fost suspendata pensia de boala fara nici un motiv concret si in acest moment nu are nici un venit. Am facut contestatie dar inca nu am primit nici un raspuns.
  Intrebarea mea este daca se poate pensiona anticipat sau daca exista o modalitate de a iesi la pensie de drept.
  Mentionez ca a nascut si 6 copii poate conteaza.

  Multumesc

 • Buna seara,
  Sunt nascut in 06.04.1963.Facultatea la zi intre 1981-1984. Am lucrat din 01.08.1984 pana in 01.10.2015. In aceasta perioada am lucrat 5 ani si 2 luni in grupa I si 7 ani si 11 luni in grupa II. Am efectuat 6 luni armata siam avut 3 luni somaj. Din 01.10.2015-01.10.2016 am avut iar somaj. Va rog sa imi spuneti modalitatea prin care pot sa ies la pensie si cand. Va multumesc!

  • Stimate Cornel, vîrsta standard de pensionare se reduce cu 4 ani pentru anii realizați în grupe, iar pensionarea anticipată parțială se va putea realiza de la 60 de ani. Pentru detalii legate de valoarea pensiilor ce pot fi accesate raportate la stagiul realizat pînă în prezent și o prognoză pentru viitor puteți accesa serviciile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro

 • Buna seara,tatăl meu are 40 de ani lucrați cu tot cu grupe.Este născut în anul 1959,in luna septembrie.la ce vârstă are putea sa ia pensie,chiar anticipat cu penalizare?Va mulțumesc!

  • Stimate Sergiu, în cazul tatălui dumneavoastră trebuie făcută o analiză pe baza documentelor ce stau la baza dosarului de pensionare, deoarece anii de grupe pot aduce o pensionare la o vârstă mai mică decât 65 de ani. Urmare vă recomand să accesați serviciile de calcul sau consultanță dezvoltate de http://www.pensiata.ro

 • Stimate domnule Covaciu,
  Soţul meu este născut în data de 11.04.1959 şi are o vechime în muncă de 40 ani, fără şcoală şi armată (era o şcoală profesională de 2 ani, cu calificarea la locul de muncă), eu sunt născută în 10.04.1964, lucrez fără întrerupere
  de 36 ani (37 voi avea la 1 august), vă rog să îmi spuneţi când putem ieşi la pensie anticipată fără penalizare.
  Vă mulţumesc!

  • Stimată Oprea Ana, pensionarea prin pensie anticipată fără diminuare se poate realiza, în cazul soțului, de la 60 ani dacă va avea minim 43 ani stagiu de cotizare eligibil pensiilor anticipate, în cazul dumneavoastră de la 57 ani și 7 luni dacă veți avea minim 41 ani si 7 luni stagiu de cotizare eligibil pensiilor anticipate. Pentru detalii legate de valorile pensiilor pe care le veți avea puteți accesa serviciile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Buna ziua,

  Sunt nascut in 1960, m-am angajat prima data in 03.03.1985, 10 ani grupa a 2-a, sporuri de noapte, spor de toxicitate.
  Intrebarea mea este daca ma pot pensiona anticipat, si la ce varsta, multumesc!

  • Stimate Florian, pensionarea anticipată sau anticipată parțial se va putea realiza de la 60 de ani. Deoarece aveți muncă prestată pe timp de noapte si spor de toxicitate, este bine să cunoașteți din timp ce documente sunt necesare la dosar și de asemenea care este valoarea pensiilor pe care le veți putea accesa. De valoarea acestora depinde în mare măsura stilul de viață pe care il veți avea în anii ce vor urma.

 • Sunt nascut pe 14 aprilie 1957, am 40 ani vechime efectiv (fara armata) dintre care 17 ani gr. 2. Intrebarea este daca pot depune dosarul pentru pensie anticipata chiar daca inca lucrez, urmand sa se puna in plata fie la incetarea activitatii fie la indeplinirea conditiilor pentru limita de varsta redusa.

  • Stimate Alexandru Netoiu, la data depunerii dosarului pentru Pensia Anticipată va trebui să menționați că sunteți în activitate, astfel la emiterea deciziei va fi menționat că acesta va intra in plata la data la care veți face dovada ca nu mai sunteți asigurat. Recomandarea mea este să cunoașteți din timp care este valoarea pensei.

 • Tot respectul d-le Covaciu, trecerea de la pensia anticipata partiala la pensia pentru limita de varsta se face din oficiu, asadar inteleg ca nu trebuie sa fac niciun demers si la implinirea varstei standard de 65 ani( in cazul meu) voi primi pensia intreaga !!! …insa…”ghinion” Casa de pensii Alba imi spune ca este bine totusi sa depun o cerere, iar ca termen de solutionare nu poate sa-mi dea raspuns intrucat se lucreaza de-abia la anul 2015 si mi-a sugerat sa fac eu calculul ! Va intrb acum, cu tot respectul, ce sa mai inteleg ? 09.02.2017 Va multumesc

  • Stimate Victor, cererea poate fi motivată numai în cazul în care ați avut suspendată pensia anticipată parțială în perioada în care ați realizat venituri pentru care este obligatorie plata CAS sau nu ați avut la dosar documente pentru stagiile asimilate, altfel nu înțeleg rațiunea celor de la Casa de Pensii Alba și nu cred că a fost un răspuns în scris, cît despre volumul de muncă și durata emiterii deciziilor pentru pensia la limită de vârstă cunosc cazuri similare și cred că e timpul pentru urgentarea lor.

 • Stimate d-le Covaciu, o intrebare la care mi-a fost greu sa gasesc raspunsul in legea pensiilor, presupunem ca sunt pensionat anticipat sau anticipat partial, iar la calculul punctajului s-a aplicat indicele de corectie valabil la data iesirii la pensie. La indeplinirea conditiilor de limita de varsta, perioadele asimilate eventual al celor de contributie pe perioada suspendarii pensiei anticipate care se adauga, mai beneficiaza de vreun indice de corectie, si daca da care anume, cel valabil la iesirea la pensie anticipata sau cel valabil la data indeplinirii conditiilor pentru limita de varsta? Cu stima si multumiri.

 • Buna ziua!
  Angajatul are 44 de ani,10lunisi 16 zile la 1 martie.
  A depus dosar de pensionare anticipata in februarie 2014 pt care i s-a emis decizia.Nu a fost multumit de cuantum si lucreaza si in prezent.
  Ar dori sa depuna alt dosar ,dar i s-a spus ca nu mai are dreptul…Care e prevederea legala?
  Cu respect,
  prof.Lidia Neculaes

  • Stimată Neculaes Lidia,
   Decizia de pensionare poate fi anulată în termen de 30 zile calendaristice de la data comunicării(primirii), astfel că în acest caz la încetarea relaţiilor de muncă va primi pensia recalculată prin aplicarea valorii actuale a punctului de pensie şi a noilor prevederi privind fiscalizarea, dar cu acelaşi procent al penalizării. Vestea bună e că cei 2 ani de muncă i-au crescut valoarea pensiei pentru limită de vârstă.
   Pentru detalii şi estimare asupra evoluţiei valorii pensiei poate accesa serviciile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro.

  • Stimata Aurelia, în cazul dumneavoastră pentru a putea accesa Pensia Anticipată Parțială trebuie să realizați minim 32 ani și 7 luni stagiu dde cotizare eligibil pensiilor anticipate iar condiția de vârstă se îndeplinește din iulie 2019.

 • Buna seara d-nul Covaciu .As vrea sa stiu cand as putea iesii in pensia anticipata .Eu am lucrat 22 de ani la CFR plus 12 ani de grupa 1 .In Italia lucrez de 5 ani cu contract de munca .Sunt nascut pe data de 24 .02.1969. Va multumesc anticipat .

  • Stimate Crisan Mircea Iulian, munca realizată în grupa 1 vă aduce o reducere a vârstei standard de pensionare de 6 ani, cu 1 an peste cea pe care o aduce pensionarea anticipată. În condiţiile date pensionarea cea mai timpurie se va realiza la 59 de ani prin pensie la limită de vîrsă redusă (dacă legislaţia nu va stabili altfel în viitor). Important pentru dumneavoastră este să aflaţi din timp cum vă puteţi fructifica anii munciţi „afară” la pensie.

 • Buna seara ! Sunt nascut pe 22.11.1967 ,am cotizat la stat 31 . Pot sa ma pensionez anticipat ? Multumesc mult !

  • Stimate Burtea Cătălin, pentru accesarea pensiei Anticipate Parţiale din 22 Noiembrie 2017 aveţi nevoie de un stagiu de cotizare realizat de minim 35 ani fără stagiile asimilate. Pentru a cunoaşte exact de cît stagiu mai aveţi nevoie şi cum poate fi recuperat vă stau la dispoziţie prin serviciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Buna ziua sunt nascuta in data de 15.10.1958 ,am cotizat la stat 25 ani cind pot iesi la pensie anticipat partial!!???va multumesc.

  • Stimata doamna, varsta standard de pensionare in cazul dumneavoastră este 61 de ani şi 3 luni iar stagiul complet 31 de ani si 3 luni. Astfel că dacă nu veţi realiya 31 de ani şi 3 luni stagiu de cotizare veţi putea accesa doar pensia pentru limită de vârstă.

 • Stimate D-le Covaciu,

  Ma numesc Cristiana, am 56 ani si o vechime de 23 ani de munca.
  Doresc sa ies la pensie anticipat partiala. Daca cumpar cei 5 ani de pensie (cf legii nov.2016), cat timp mai trebuie sa platesc pana ating stagiu de cotizare.
  Multumesc mult.

  • Stimată Cristiana, cumpărarea de stagiu se poate realiza numai dacă în ultimii 5 ani nu aţi cotizat la sistemul public de pensii(cazul dvs ). Femeile născute în 1961 au stagiul de cotizare complet de peste 31 de ani , urmare în ipoteya că puteţi cumpăra 5 ani aţi mai avea nevoie de încă minim 3 ani. Dacă aveţi realiyaţi ani de muncă în grupe atunci situaţia se ameliorează semnificativ. Pentru detalii reveniţi cu mai multe informaţii la consultanta@pensiata.ro .

 • Ma numesc Cornelia si am 56 ani si 7 luni, vechime 35 ani si 5 luni. Lucrez ca invatatoare. Pot iesi la pensie la 1 septembrie 2017?

  • Stimată Cornelia, vârsta standard de pensionare pentru femeile născute în Iulie 1960 este 61 ani şi 10 luni iar stagiul complet de cotizare este 31 de ani şi 10 luni. Dacă în cei 35 de ani şi 5 luni aveţi minim 31 de ani şi 10 luni în câmpul muncii atunci veţi putea accesa Pensia Anticipată Parţială imediat sau aşa cum doriţi din 1 Septembrie 2017. Pentru a cunoaşte care sunt posibilităţile reale de pensionare trebuie făcută o analiză pe baza documentelor ce stau la baza dosarului dumneavoastră de pensionare, în acest sens puteţi accesa serviciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro.

 • Buna ziua Domnule Covaciu,

  Ma numesc Ioana Recoşeanu, sunt nascuta in luna august 1963 şi lucrez din septembrie 1982.
  As dori sa stiu cand as putea iesi la pensie, orice formă (vreau sa-mi cresc nepoţica).
  Menţionez că am lucrat neîntrerupt, din care 1 an şi 10 zile în grupa I de muncă (100%) şi două perioade de grupa II de muncă cu 4 ani şi 4 luni, respectiv 8 ani şi 10 luni.

  Vă mulţumesc, anticipat.
  Vă doresc numai bine,

  Ioana RECOŞEANU

  • Stimată Ioana Recoşeanu, în cazul dumneavoastră pensionarea cea mai timpurie se poate realiza din Februarie 2021 cu 5 ani devreme decât 62 de anişi 6 luni cât prevede anexa nr. 5 din legea 263/2010. Anii de grupe vă aduc o reducere de 1 an si 6 luni ,astfel că de la 61 de ani veţi trece în Pensie pentru Limită de Vârstă Redusă. Pentru a afla care sunt valorile acestor pensii pentru munca realizată pînă în prezent puteţi accesa serviciile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro.

 • Ma numesc Cristian si am cotizat la sistemul de asigurari sociale (pensie) 13 ani. Am mai avut o perioada de 2 ani in care am fost angajat la Centrul de calcul al fostului Minister al Aprovizionarii tehnico materiale, si am doar o adeverinta din care reiese calitatea de angajat si salariul, dar nu si perioada. M-am adresat in acest sens Minsterului Economiei ca urmas al Ministerului aprovizionarii tehnico materiale din vremea lui Ceausescu, insa mi-au raspuns ca nu detin arhiva de atunci. Ce e de facut?
  Si care este stagiul minim de cotizare pentru a putea accesa o pensie la timpul de pensionare (adica la limita de varsta)? Va multumesc.

 • Buna ziua! Ma numesc Elena sunt nascuta in iulie1957 si am cotizat 8 ani .intrebarea mea este ma pot pensiona pe caz de boala? Si daca se poate ce se intampla cu pensia pe caz de boala la limita de varsta daca nu am stagiul necesar de cotizare? Va multumesc!

  • Stimată Elena, pentru pensia de invaliditate tebuie ca mediciul de expertiză medicală să decidă dacă vă încadraţi într-un grad de invaliditate, apoi funcţie de tipul invalidităţii se poate stabili care este stagiul de cotizare necesar.

 • Buna seara.
  Nascut in 1956, am implinit 60 de ani in decembrie 10, 2016, si am cotizat la stat din 1975 pana in 2014, cu 13 ani de grupa a 2a. Pot aplica pentru pensie anticipata?
  Sotia, nascuta in 1962, varsta 55 de ani si 5 luni, si a cotizat la stat din 1980 pana in 2014, cu 10 ani de grupa a 2a. Poate aplica pentru pensie partiala anticipata? Multumesc,

  • Stimate SAVA PETRESCU, din datele şi informaţiile primire rezultă că veţi putea accesa imediat pensia anticipată parţială, iar de la 62 ani şi 6 luni veţi trece din oficiu în pensie pentru limită de vîrstă redusă datorită anilor munciţi în grupa 2.
   În cazul soţiei pensionarea cea mai timpurie se va putea realiza din ianuarie 2019. Pentru un răspuns sigur trebuie realizată o analiză pe baza documentelor ce stau la baza dosarului de pensionare, carnet de muncă, adeverinţe, etc. În acest sens puteaţi accesa serviciile de calcul sau consultanţă dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Domnule Covaciu, va multumesc pentru mult pretuita informatie.
  Va doresc sanatate si Lumina in tot ceea ce intreprindeti!.
  Cristiana

 • Buna ziua dlCovaciu , as dori sa va intreb cand as putea iesi la pensie anticipat am 57 de ani in octombrie si sunt angajat din 15.02.1979 , multumesc

 • Buna ziua dl.Covaciu,as avea si eu o intrebare,soacra mea nascuta pe 15 iunie 1958,a lucrat la fabrica 23 August ca strungar incepand din 01.10.1976,a plecat pe somaj in 04.09.2004 pana la 06.04.2005,va rog sa imi spuneti daca are dreptul la pensie anticipata sau partiala.Va multumesc!

  • Stimată Ghena Simona, pentru a cunoaşte dacă îndepliniţi condiţiile pentru accesarea pensiei anticipate parţiale sau pentru limită de vârstă redusă trebuie făcută o analiză pe baza documentelor ce stau la baza dosarului de pensionare. Altfel vârsta standard de pensionare este 61 de ani si 1 luni (15 iulie 2019) iar pensia anticipată parţială poate fi accesată imediat dacă aveţi cel puţin 31 ani şi 1 luna stagiu eligibil pentru pensiile anticipate.

   • Va multtumesc pentru raspuns,din cate vad eu pe cartea de munca si carnetul de somaj vechimea este de 29 ani,deci cred ca nu se poate face nimic!

 • Buna ziua
  In luna octombrie 2017 fac 35 de ani cotizabili. Am dreptul la pensionare anticipata ?
  Multumesc!

  • Stimate Paul, dacă cei 35 de ani sunt eligibili pentru pensiile anticipate atunci de la 60 de ani veţi putea accesa pensia anticipată parţială cu o diminuare de 30%. Pentru detalii numerice aveţi la dispozişie serviciile de calcul şi consultanţă dezvoltate de http://www.pensiata.ro.

 • Buna seara. Am lucrat in tara 20 ani toti cu grupa a 2 a.apoi am platit eu 4 ani facind un contract cu casa de pensii. Iar in Italia am 15 anj de lucru. Sint nascuta in 29.9.1960. Cind pot avea pensie anticipata?? Sau de drept? ,multumesc.

 • Buna ziua. Sunt nascuta in data de 21 iulie 1959, lucrez din anul 1978 luna august, si am nascut trei copii. Va rog sa imi spuneti cu ce data as putea sa ma pensionez anticipat fara penalizare. Va multumesc.

 • Buna seara d-le Covaciu. Sant nascut in 08 august 1957. Am 19 si 6 luni munciti in Romania,stagiul militar de 1 an si 4 luni ,cursuri unversitare la zi de5 ani cu diploma de absolvire si 12 ani munciti in strainatate cu contract de munca.Va rog sa-mi spuneti cand pot obtine pensie anticipata fara penalizari sau pensie anticipata partiala.Va multumesc.

  • Stimate Neculai, pensonaea în acst caz se realizează după legislația comunitară în domeniul pensiilor. Penru accesarea pensiei anticipate parțiale trebuie să realizați minim 35 de ani stagiu de cotizare, fără perioada studiilor superioare și a serviciului militar obligatoriu. Pentru etali numerice puteți accesa servciile de calcul pensii comunitare dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Buna ziua!Mamei mele ii lipsesc 3 luni din stagiul de cotizare pentru a putea primi pensia anticipata,din cauza ca la unul dintre locurile de munca nu i-a fost trecut procentul de la grupa.As vrea sa stiu daca se poate plati pentru aceste luni.O alta problema o reprezinta faptul ca una din fabrici are arhiva inchisa.In cazul asta cum poate un fost angajat sa isi obtina adeverintele necesare,cu orele lucrate de noapte si sporuri?Daca ei nu au arhivar simgura solutie e sa astepte?Va multumesc!

  • Stimată Andrada Opriș, în acest caz se poat cumpăra cele 3 luni de stagiu lipsă dacă în ultimii 5 ani are un gol de cotizare de minim 3 luni. Pentru obținerea documentelor din arhivă puteți accesa serviciile noastre de ecuperare documente necesare la dosar( vezi la contact).

 • Sint nascut in august 1959 , vechime 34 ani din care 2ani 9 luni perioada somaj . Cind pot iesi la pensie anticipat ? Multumesc !

 • Buna ziua Domnule Ioan Covaciu
  Am o nelamurire va rog s-ami spuneti punctul de pensie se calculeaza in functie de salariu negociat plus sporuri sau dupa salariu brut realizat intreb pentru ca eu am lucrat in acord individual si am realizat salarii mult mai mari fata de cele din cartea de munca.Va multumesc pentru raspuns

  • Venitul brut , dar atenţie nu este unul şi acelaşi cu venitul brut din fluturaş , exista venituri care nu sunt baza de calcul pentru pensii(cele pentru care NU s-a plătit CAS). Munca în acord global/individual aduce venituri brute baza de calcul numai dacă s-a plătit CAS pentru ele. Pentru fructificarea acestor sume, la calculul pensiei, ce nu sunt cuprinse in cartea de muncă trebuie obţinute adeverinţe de la angajator(arhivator).

 • Buna ziua, d-le Covaciu ! Ma numesc Silvia Ivan, am 56 de ani si o vechime in munca de 32 de ani. Sunt nascuta pe data de 07. 02. 1961. Cand pot obtine pensie anticipata ? Va multumesc !

 • MARIA FILIP
  Buna seara d-le Ioan Covaciu
  Sunt di 2/11/1963 am lucrat in Romania 18 ani toti la grupa a 2 a si in Italia 12 ani cand as putea iesi in pensie anticipata .Se poate face cumul cu anii din Italia???
  Va multumesc astept raspuns pe e-mail

 • Buna ziua ! Numele meu este Viorel, sunt nascut la 07.07.1965. Am cotizat 35 ani neintrerupti. Pot iesi la pensie anticipata partial, inainte de varsta minima si cu cat? Va multumesc.

 • Bună seara ! Am 57 de ani, am vechime 25 de ani în câmpul muncii? Am fost pensionata pe caz de boala 13 ani, la sfârșitul anului 2015 pensia mi-a fost tăiată. Întrebarea mea este dacă pot sa ies la pensie anticipat, sunt născută pe data de 17.05.1960. Mulțumesc

 • Antal tereza, se poate achita suma de contributii in avans pentru anii care lipsesc pana la pensia de drept? CAre este suma, sau mai exact cum se calculeaza procentual/an?. Scuzati-ma, sunt total dezinformata . Cu respect

  • buna ziua am scris din gresealaadresa de email gresit
   acum am corectat-o
   Stimate d-le Covaciu, ma numesc Antal Tereza, am lucrat la D.G.A.I.A Bacau, Laborator control furaje (1980-1991), am beneficiat de spor de toxicitate o parte din acesti ani. Asi dori sa stiu daca acest fapt influienteaza vechimea in munca. Mentionez ca nu sunt doar acestia anii ce figureaza in cartea mea de munca. Sunt nascuta pe 15 iulie 1961
   Antal tereza, se poate achita suma de contributii in avans pentru anii care lipsesc pana la pensia de drept? CAre este suma, sau mai exact cum se calculeaza procentual/an?. Scuzati-ma, sunt total dezinformata . Cu respect

   • Stimată ANTAL TEREZA,
    sporul de toxicitate vă poate aduce un plus la valoarea pensiei, pentru un plus la vechime trebuie să aveţi realizată activitate în grupe.
    Pentru anii care lipsesc se poate cupăra vechime numai din perioada 2012-2017 dacaă aţi avut anii fără cotizare sau de acum înainte prin plată lunară în baza unui contract de asigurare.

 • Buna ziua! As dori urmatoarele informatii;
  1.varsta-60 ani,barbat,33ani de cotizatie.
  2.pot iesi la pensie anticipat?
  3.pot sa cumpar anii de cotizatie lipsa?
  multumesc

 • Buna ziua. Am o intrebarea: mama mea e nascuta in data dec15.03.1962 ..poate sa iasa in pensie anticipata? Care sunt dejavantajele?
  ,Multumesc

  • Stimată Kulcsar Andreea, pensia anticipata parțială se va putea accesa numai după 15 mai 2019 și numai dacă are realizați minim 32 ani și 7 luni stagiu de cotizare. Pentru detalii legate de valorile pensiilor ce pot fi accesate aveți la dispoziție serviciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro.

 • Buna ziua domnule Covaciu,
  Sint nascuta pe 10.05.1959 , conform legii, varsta standard de pensionare este de 61ani si 5luni, adica 10 octombrie 2020. Am stagiu complet de cotizare in conditii normale de munca si in plus, peste patru ani, ,adica 35ani si 8 luni. Ma intereseaza daca pot beneficia de reducerea varstei de pensionare cu doi ani pentru orasele poluate, in situatia in care accesez pensia anticipata partiala, mai devreme de 10 octombrie 2018? Va multumesc mult.

  • Stimată Nina, aplicarea prevederilor art 65 din legea 263/2010 pentru ariile din jurul celor 7 oraşe, pentru pensionarea anticipată parţială fără penalizare este posibilă numai cu 2 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Astfel că dacă pensia anticipată parţială va fi aplicată înaintea celor 2 ani, penalizarea se calculează pentru întreaga perioadă rămasă pînă la implinirea vârstei standard. Pentru a afla care este oportunitatea pensionării dumneavoastră în condiţii optime, vă recomand să accesaţi serviciile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro şi partenerii.

 • Buna ziua. Sunt nascuta in data de 02.02.1961,am o vechime de 36 de ani,din care 16 ani in grupa a II a de munca,va rog sa-mi spuneti când m-as putea pensiona anticipat. Va multumesc.

  • Stimată POP DORA, veți putea accesa pensia anticipată parțială din Februarie 2018 iar de la 58 ani si 6 luni veți trece din oficiu în pensie pentru limită de vârstă redusă. Detalii legate de valorile ensiilor și momentul cel mai favorabil găsiți aici.

 • Buna ziua Dl Covaciu
  Ma numesc Cristina si as dori sa stiu , pentru mama mea cand se poate pensiona anticipat. Este nascuta in 15.02.1961, are 26 ani lucrati in Romania si inca 8 ani lucrati in Italia. Se poate pensiona anticipat? Daca da cand si daca nu cati ani i-ar mai trebui?
  Va multumesc anticipat!

  • Stimată Cristina, în cazul mamei dumneavoastră se aplică legislația europeană în domeniul pensiilor. Astfel pensionarea anticipată parțială se va putea accesa din februarie 2018 iar pentru pensia din Italia trebuie analizat dosarul de pensionare cu stagiul total de cotizare. Pentru detalii legate de valorile pensiilor ce pot fi accesate aveți la dispoziție serviciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro și partenerii.

 • Buna seara! Va multumesc pentru raspunsul dat , dar vreau sa stiu daca cei 26 ani lucrati in tara se cumuleaza cu cei 8 in Italia? Si as dori sa stiu daca sunt ani suficienti pentru a iesi la pensie?

  Va multumesc anticipat!

  • Stimată Cristina, vîrsta standard de pensionare în acest caz ( pentru România) este 62 de ani, iar stagiul complet de cotizare 32 de ani, urmare anii realizați în Italia cumulați cu cei din România sunt suficienți pentru accesarea pensiei anticipate parțiale. Desigur datele menționate de dumneavoastră în legătura cu stagiile de cotizare trebuie validate de documentele care atestă vechime în muncă.

 • Sunt Relu am lucrat 16ani și 8 luni la grupa 1 cu 35 efectiv vechime vârstă de 53 pot sa ies la cerere la pensie și care sunt condițiile Vamultumesc!

   • Ma numesc dobrica marin nascut pe 05 01 2018 si am 40 de ani vechime din care 15 ani in grupa 2 cind pot iesi anticipat

    • Dacă data nașterii este 05.01.1958 pensionarea anticipată se poate realiza imediat, iar de la 62 ani veți trece în pensie pentru limită de varsta redusă gratie anilor realizați în grupa 2. Pentru un răspuns cât mai sigur puteți reveni la calcul@pensiata.ro

 • Buna ziua.d.nu covaciu am si eu o intrbare sunt nascuta in iulie 1960 am 33 de ani vechime ,imi puteti spune cand as putea iesi la pensie anticipata .multumesc.

  • Stimată Fieraru Mariana, în cazul în care aveți minim 31 ani și 10 luni stagiu contribuit din cei 33 ani de stagiu declarat, se poate acesa imediat pensia anticipată parțială. Pentru detalii legate de valorile pensiilor ce pot fi accesate precum și de momentul cel mai favorabil puteți accesa serviciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro și partenerii.

 • Buna ziua! Mama mea este nascuta in 14.07.1961 are stagiu de cotizare 32 ani din care 16 in grupa 2. Sar putea pensiona anticipat? Multumesc.

 • Sotul meua ramas fara slujba la 59 ani si 5 luni. Teoretic s-ar putea pensiona anticipat la 60 ani, dar are vechime doar 31 ani, a lucrat in gr 2 – 75% timp de10 ani, a facut facultatea la zi, a indeplinit stagiul militar 9 luni. Are sansa sa iasa la pensie anticipat?

  • Stimate IOANAM, în acest caz nu se poate accesa pensia anticipată parțială deoarece nu sunt realizați minim 35 ani stagiu contributiv ( fără studii sup si perioada serv militar oblogatoriu) . Cei 10 ani de gr 2 realizați 75% aduc doar 1 an și 9 luni stagiu suplimentar. Urmare numai dacă se va cumpăra stagiul necesar în completare pînă la 35 ani. Pentru siguranță și detalii puteți reveni la calcul@pensiata.ro .

 • BUNA ZIUA DOMNULE COVACIU AS DORI SA-MI SPUNETI CAND MA POT PENSIONA ANTICIPAT FARA PENALIZARI . SANT NASCUT PE 13 AUGUST 1957,ANGAJAT PE 19 AUGUST 1975 . SANT MECANIC AUTO SI NU AM GRUPA 2.

  • Imediat ce veți avea 43 ani stagiu de cotizare fără perioada serviciului militar obligatoriu, dar nu mai înainte de împlinirea vîrstei de 60 ani.

 • Sant pensionar limita de varsta ,m-am angajat cu contract de munca,primesc salaru minim pe economie,dupa un an de munca unde duc adeverinta de un an vechime si cat primesc in plus

 • Buna ziua, Dl Covaciu!
  Va rog, ajutati-ma cu un raspuns avizat.
  Data nasterii – 06.07.1959
  Perioada lucrata – 37 ani, in conditii normale.
  Care este data de pensionare anticipata cu / fara penalizare?
  In ultimii 5 ani, venitul lunar realizat este sub nivelul salariului mediu brut pe tara.
  In aceste conditii, ma ajuta sa lucrez pana la termenul de pensionare pentru limita de varsta, datorita raportului dintre venit si valoarea punctului de pensie?

  Va multumesc!

  • Stimată doamnă, puteți accesa imediat pensia anticipata parțială deoarece îndepliniți condițiile de pensionare pentru aceasta forma de pensionare. Diminuarea de poate calcula numai după o analiza a documentelor ce stau la baza dosarului de pensionare. Pentru pensia anticipata fără diminuare sunt necesari minim 39 de ani și 6 luni. Fiecare lună în plus de cotizare va crește valoarea pensiei indiferent de valoarea salariului brut realizat, desigur că un venit lunar mare aduce o creștere mai consistentă a pensiei. Pentru detalii legate de valorile pensiilor ce pot fi accesate aveți la dispoziție serviciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro și partenerii.

 • ma numesc NECHIFOR OLIVIAN -VASILE nascut in anul 1957 31 octombrie siam inceput munca pe 2septembrie 1975 am avut grupa de munca 3 pot sa ma pensionez anticipat din 1 noembrie 2017 fara penalitati?

  • Stimate Nechifor, dacă aveți realizați minim 43 de ani stagiu de cotizare contributiv ( exclusă perioada serv militar si perioadele de incapacitate temporară de muncă, alte tipuri de stagii asimilate) veți putea accesa pensia de la 1 Noiembrie, dacă nu, tot de la acea dată pensia anticipată parțială.

 • Buna ziua, domnule Covaciu. Ma nedumereste faptul ca la intrarea in pensie anticipata fara penalitati (la 43 ani vechime si conditii de varsta(12.10.1956), bugetul statului refuza sa incaseze contributiile de asigurari ca urmare a activitatii (timp partial) unui pensionar, interzicandu-i acestuia munca!. Cu alte cuvinte acesta nu poate incheia contract de munca cu timp partial, pana la implinirea varstei de 65 ani. Ma intreb cine pierde, pensionarul sau bugetul asigurarilor sociale? Vi se pare normal?

  • Stimate Vasile, legea pensiilor este și ea perfectibilă. Există paradoxuri și aici cum ar fi: pensionarul de invaliditate gradul 3 are dreptul la 4 ore de muncă zilnic, iar cel anticipat (sănătos) nu are acest drept. Legal pensionarul beneficiar al unei pensii anticipate sau anticipate parțiale poate realiza venituri care nu sunt fiscalizate prin CAS său dacă acestea depășesc limita pentru care este obligatorie plata CAS, va trebui să ceară suspendarea plății pensiei pe durata realizării acestor venituri.

 • Buna ziua Domnule Ioan Covaciu! As dori sa-mi spuneti cand ma pot pensiona anticipat? Sunt nascuta11martie1963,angajata pe10februare1981In confecții pana in anul1988dupa care am mai lucrat inca 4 ani la ceapeu,si alți 9ani ca si brutar

  • Stimată Mărioara, cea mai timpurie pensionare se va putea realiza din August 2020 dacă veți avea 33 ani și 1 lună stagiu de cotizare contributiv.

 • cornelia nascuta 11 iulie 1960 cu vechime de 28 ani si 4 copii cand pot iesi la pensie anticipat

  • Stimată Cornelia, în această situație puteți accesa doar pensia la limită de vârstă în Mai 2022 sau mai repede prin pensie antcipată parțială dacă realizați minim 31 ani și 10 luni.

 • Buna ziua, numele meu Elisabeta, nascut la data de 15.dec 1959, am vechime in munca 31 ani si 3 luni , asi dori sa stiu cand ma pot pendionar anticipat sau partial anticipat. Va multumesc.

  • Stimată Elisabeta, pensionarea la limita de vârstă se poate realiza numai de la împlinirea vârstei standard de pensionare (61 de ani și 7 luni în cazul dumneavoastră) iar pensionarea anticipată parțială se poate realiza imediat dacă aveți realizat un stagiu de cotizare contributiv de minim 31 de ani și 7 luni.

 • Buna ziua .Mama mea Dascalu Mihaela,nascuta in 19.04.1966 a lucrat 16 ani,7 luni si 15 zile la grupa a II a.Si 1 an 3 luni si 29 zile in conditii normale.Total stadiu de cotizatie are 21 ani,11 luni si 14 zile.Este iesita la pensie de boala in 03.09.2002.
  Intrebarea mea este in ce an se poate pensiona anticipat?
  Multumesc anticipat

  • În acest caz nu se poate accesa pensia anticipata parțială, doar pensia pentru limita de vârstă redusă grație anilor realizați în grupa 2. Vârsta standard de pensionare se va reduce cu 3 ani.

 • Buna ziua.sunt nascuta in 28 nov 1965,am 28 de ani lucrati din care 8 ani in grupa2 100%,imi puteti spune va rog frumos daca ma pot pensiona anticipat,sau partial?si cand.va multumesc frumos.

 • Sint nascuta in 27 06 1960 am lucrat 35 ani si 6 luni dintre care19 ani si 7 luni in gr2 de munca va rog sa- mi spuneti cind pot iesi la pensie anticipata fara penalizare

  • Buna seara domnule Covaci, ma numesc Lenuta si sant nascuta in 27 06 1960, va rog frumos daca puteti sa ma ajutati cu un sfat.Cand as putea sa ies la pensie anticipata fara penalizare avand lucrati 35 de ani si 7 luni pana acum din care am lucrati 19 ani si 7 luni in gr 2 de munca100%, sau la ce pensie ma-s incadra pana in decembrie 2017 lucrand si in prezent .va umultumesc anticipat

 • Bună ziua! Am și eu o întrebare la dumneavoastră! tatăl meu e născut pe 5.10.1958 și a început sa muncească pe 8.05.1976. De atunci și pana în prezent a avut 9 luni de șomaj și 3 luni în care nu a muncit . As dori sa știu dacă se poate pensiona anticipat și când?
  Va mulțumesc anticipat pentru răspunsul dumneavoastră! O zi plăcută!

 • Buna seara.Mama pe data de 14 octombrie iese la pensie de drept, intrebarea este va putea sa mai lucreze pina ii vine decizia ?cum trebuie procedat? Va multumesc!

  • Bună ziua stimată Petronele, vă mulțumesc pentru vizită și încrederea acordată. Da, în cazul pensiei pentru limită de vârstă, mama dumneavoastră poate realiza venituri inclusiv de natura salariului.

 • Stimată Radu Cristina, cf legii 263/2010 tatăl dumneavoastră va putea accesa pensia anticipată sau anticipată parțială din 5.10.2018. Pentru a afla detalii legate de valorile pensiilor și momentul cel mai avantajos în care poate accesa pensiile, puteți alge unul din serviciile de calcul sau consultanță dezvoltate de http://www.pensiata.ro.

 • BUNA SEARA!sunt nascuta pe 2 03 1966 si lucrez in invatamant din 1984.Se poate sa sper la pensionare anticipata in urmatorii 2-3 ani (am vechime neintrerupta )?Multumesc!

 • Sunt nascuta in 29.10.1959.
  Conform legii trebuie sa am varsta limita de pensionare in mai 2021.
  As vrea sa ies la pensie anticipata in 31.12.2018 cand voi avea vechime in munca 39 de ani si 8 luni -stagiu de cotizare, daca se aplica vreo penalizare
  Multumesc!

  • Stimată Teodora, este important să cunoașteți dacă nu este mai oportun să vă pensionați din 2017 chiar dacă imedait ce ați realizat 38 ani și 7 luni stagiu contributiv veți putea accesa pensia anticipată, deoarece procentul de diminuare nu este singurul indicator care stabilește valoarea pensiei. Apoi e bine să cunoașteți dacă aveți într-adevăr un stadgiu de cotizare contributiv realizat care să vă perită în Decembrie 2018 să accesați pensia anticipată. Pentru alte detalii reveniți la calcul@pensiata.ro .

 • Buna ziua
  Doresc sa stiu daca in cazul rinichiului unic polichistic se poate iesi la pensie la 47 ani si 20 ani de cotizare.
  Va multumesc.

  • Stimate Sorin Marian se poate accesa pensia de invaliditate numai dacă medicul de expertiza medicala stabilește un grad de invaliditate in urma expertizei medicale.

 • Buna seara domnule Covaci, ma numesc Lenuta si sant nascuta in 27 06 1960, va rog frumos daca puteti sa ma ajutati cu un sfat.Cand as putea sa ies la pensie anticipata fara penalizare avand lucrati 35 de ani si 7 luni pana acum din care am lucrati 19 ani si 7 luni in gr 2 de munca100%, sau la ce pensie ma-s incadra pana in decembrie 2017 lucrand si in prezent .va umultumesc anticipat

 • Buna ziua domnule Covaciu, ma numesc Vera si sunt nascuta in 20 01 1964,am 27 ani si 9 luni lucrati si 1 an somaj.Cand as putea iesi la pensie anticipata partial tinand cont ca am lucrat 16 ani si 8 luni in grupa 2 de munca.

  • Stimată Vera Bârlea, cea mai timpurie pensionare se va putea realiza din August 2021 dacă veți avea minim 33 de ani și 6 luni stagiu de cotizare. Acum cel mai probabil aveți 31 e ani și 9 luni stagiu de cotizare. Pentru a cunoaște care sunt posibilitățile reale de pensionare, momentul cel mai optim de accesare și valoarea pensiilor ce vor putea fi accesate, puteți accesa serviciile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro și partenerii.

 • Stimate domnule Covaciu,ma numesc Galusca Aneta,sunt nascuta la 24.09.1961,am lucrat efectiv 28 ani,11 luni si 20 zile,din care 22 ani si 3 luni de grupa a 2 a,cind ma pot pensiona anticipat sau partial anticipat

  • Stimată Gălușcă Aneta, vă mulțumesc pentru vizită și pentru încrederea acordată. Legea 263/2010 stabilește în Anexa nr 5 vîrsta standard de pensionare la 62 ani și 1 lună și stagiul complet de cotizare de 32 ani și 4 luni, în aceste condiții posibilitățile dumneavoastră de pensionare sunt:
   1. Pensie pentru limită de vârsta redusă de la 57 ani și 1 lună( 24.10.2018) grație reducerii cu 5 ani pentru anii realizați 100% în condiții de grupa 2 și de asemenea depășirii stagiului complet de cotizare ( 28 ani și 11 luni plus 5 ani și 6 luni primiți pentru grupa 2), aceasta fiind de altfel cea mai timpurie dată la care vă puteți pensiona.
   Pentru detalii legate de valoarea pensiilor pe care le puteți accesa aveți la dispoziție serviciile de calcul și consultanță dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Buna ziua domnule Ioan Covaciu! Va contactez din partea tatalui meu. Tata are varsta 60 de ani. Are 40 de ani lucrati fara armata. Din cei 40 de ani lucrati 4 ani sunt in grupa a II 100% cu hotarare judecatoreasca si 1 an si 7 luni grupa I 100% tot cu hotarare judecatoreasca. Va rugam sa ne spuneti cand poate iesi la pensie anticipata, cat e penalizarea si pana la ce varsta va fi penalizat. Va multumim anticipat!

  • Stimată Mija Natalia, în acest caz cei 1 an și 7 luni sunt sub limita minimă de 2 ani ( gr 1) pentru reducerea vârstei standard de pensonare cu 1 an, de asemenea adunați la cei 4 ani de grupa 2 sunt tot sub limita de 6 ani ( gr 2) necesari pentru reducerea vârstei standard de pensionare cu 1 an pentru grupa 2. Astfel Pensionarea prin pensie anticipată parțială se va realiza cu o diminuare aplicată pentru numărul de luni rămase până la 65 de ani cu un procent lunar funcție de stagiul eligibil pensiilor anticipate existent în cei 40 ani realizați fără perioada serviciului militar obligatoriu, deoarece în stagiile asimilate mai sunt cuprinse și perioadele de incapacitate temporară de muncă. Altfel se poate estima un procent de penalizare de cca 15%.

 • Buna ziua!

  Sotul meu,nascut in iunie 1968 lucreaza din noiembrie 1986.Din anul 1989 pana in prezent, grupa 1 de munca.Cand se poate pensiona cel mai devreme si ce penalitati se aplica?Mentionez ca nu a efectuat stagiul militar.Multumesc!

  • Stimată Florina Neagu, dacă anii de grupe sunt recunoscuți ca atare de către Casa de Pensii atunci pensionarea se va putea realiza de la 52 de ani.

 • Buna ziua, sunt născută în 16 aprilie 1961 și am 37 de ani in campul muncii, cum mă pot pensiona anticipat.

 • Buna seara,sotul meu este nascut in 15.06.1959 si lucreaza din 4.03.1978 pna in prezent.Are adeverinta pentru 21 ani si 7 luni lucrati in GR2 .Cand ar putea sa iasa la pensie anticipata si cat ar fi penalitatea!
  Va multumesc!

  • Stimată Grapa Claudia, în cazul soțului dumneavoastră se poate accesa pensia anticipată de la 60 de ani și pensia la limită de vârstă redusă de la 60 de ani și 6 luni. Desigur o analiză atentă a documentelor ce stau la baza dosarului de pensionare poate aduce un răspuns concret legat de data și valorile pensiilor ce pot fi accesate.

 • Bună ziua.
  Tatăl meu are un PFA, pe care il administrează din vremea în care era şi salariat. Poate să ceară pensionare anticipată dacă merge în continuare şi cu acel PFA?
  Mulţumesc!

 • Buna ziua! As dori sa stiu daca pot intocmi dosarul de pensie;sunt nascuta 25 09 1959,am vechime in tara 26 ani si 7 luni(din care gr a 2 a; 5ani si 11 luni)si 8ani si 7 luni in Italia(din care 2 ani somaj)iar momentan nu lucrez,pot beneficia de pensie sau pensie anticipata??multumesc

 • Sant nascuta 29 09 1961am 19 ani vechime din care 17 in grupa a doua apoi mai am 10 ani in italia ., cind pot iesi la pensie anticipata

 • Buna ziua sant nascut in 1956 si sant in pensia la limit a de vyrstá in slovakia dar am lucrat si in romania dní anul 1975 pána in 1990 Am trimis si in romania dosar Inca in martie Si ničí pána a cum nu mi a venit nici un raspuns .Vä rog i mi puteti dá in raspuns unde ma pot in forma ce se intapla cá deja cam mult tímu a trecut

 • buna ziua d-le Covaciu dupa noua ordonanta de urgenta eu nu mai fac vechimea necesara ptr pensionare anticipata

  mentionez ca eu am avut contract de asigurare cu casa de pensii din 1991.

 • Buna ziua. Mă numesc Marian, sunt născut în 1955 și lucrez din 1973 până în prezent. Am 42 de ani și 3luni de munca. Stagiul militar efectuat (un an și 4 luni), 3 ani și 3 luni gr. II. Când mă pot pensiona fara penalizare? Va mulțumesc.

 • Buna ziua Dle Covaciu as dori sa stiu si eu daca ma pot pensiona anticipat sau anticipat partial ?.
  Sunt nascuta in 10 august1962
  Am 37 de ani si cam 5 luni de stagiu cotizatie din care 20 de ani si 7 luni grupa a 2 a .( si aproape un an de zile in somaj, nu stiu daca conteaza sau are vreo relevanta )
  Va multumesc !

  • Stimată Tatiana Beu, varsta standard de pensionare în cazul dumneavoastră este 62 de ani și 3 luni iar stagiul complet de cotizare 32 de ani și 9 luni. Pentru munca desfășurată 100% în condiții de grupa 2 varsta standard de pensionare se reduce cu 4 ani și 6 luni, de asemenea primiți 5 ani de stagiu contributiv. Daca în cei 37 de ani aveți minim 36 ani stagiu contributiv atunci puteți accesa pensia anticipată de la 57 de ani și 3 luni.

 • Buna ziua,
  Sunt Mihaela Teodorescu si ma intereseaza data la care pot cere pensionare anticipata.
  Data nasterii :mai 1965, Prahova
  Vechime in munca la data de 01.01.2018 : 29 ani si 2 luni

  Va rog , raspuns pe mail

  Multumesc

 • Buna ziua. Tatal meu implineste 58 de ani in august si are 36-37 de ani cotizati. Poate iesi la pensie anticipat?

  • Stimată Cristina, dacă în anii de stagiu nu se regăsesc perioade muncite în grupe superioare de muncă, pensionarea cea mai timpurie se poate realiza numai la 60 de ani. Pentru siguranță trebuie realizată o analiză a stagiului de cotizare pebaza documnetelor ce stau la baza dosarului de pensionare.

 • Buna ziua…sunt nascut in 7.06.1959, am lucrat in romania 23 de ani si in strainatate cu acte 14 ani, pot iesi la pensie anticipat, daca nu…cand as putea? Somajul se ia aduna la vechime pentru pensie anticipata?
  multumesc

  • Stimate Viorel, dacă aveți documente care atestă realizarea a celor 14 ani în ”afară” atunci în total aveți 35 ani stagiu de cotizare. Șomajul trebuie clarificat unde l-ați realizat în România sau ”afară”, deoarece, cel puțin, în România există perioade in care nu este asimilat stagiului contributiv, valabil pentru pensiile anticipate. Oricum ar fi prima condiție pentru a accesa pensia comunitară anticipată parțială este să aveți minim 60 de ani, apoi va trebui stabilit clar stagiul de cotizare contributiv realizat peste tot. Pentru siguranță puteți accesa serviciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro și partenerii pentru pensiile internaționale.

 • Ma numesc Ion ,sunt nascut in 09-12 1959 am o vechime de 40 de ani de munca,cu stagiul militar incus ,din care 12 ani gr.2 Cand pot sa ies ia pensie anticipat.

  • Stimate Valimareaunu Ion, imediat ce ați implinit 60 de ani puteți accesa pensia antcipată parțială, diminuarea va fi calculată pentru 2 ani si 6 luni pentru ca de la 62 ani și 6 luni veți trece în pensie pentru limită de vârstă redusă grație anilor realizați 100% în grupa 2. Detalii legate de valorile pensiilor și momentul cel mai favorabil în care se pot accesa găsiți informații aici.

 • Buna ziua. Sunt nascut pe 29 decembrie 1955 si am o vechime efectiva in invatamant la data de 31 august 2018, de 39 de ani. De la 1 septembrie 2018 pot iesi la pensie anticipata partial cu sau fara penalizare si cat va fi penalizarea?
  Va multumesc!

  • Stimate Răchieru Petru, Pensionarea anticipată parțială poate fi accesată imediat, diminuarea pensiei poate fi calculată exact dacă se cunoaște stagiul de cotizare contributiv. O aproximare pentru cazul dumneavoastră arată că diminuarea nu va fi mai mare de 18% dar repet trebuie realizat un calcul clar al stagiului de cotizare contributiv.

 • Bună seara,

  Am întocmit dosarul pentru pensie anticipată și am primit decizia în 19.12.2016, fiind nemulțumit de sumă, am discutat cu directorul companiei și mi-a oferit posibilitatea de a munci în continuare încă un an de zile spunând-mi că după un an îmi va da o adeverință pentru anul muncit, eu nu am citit atent decizia primită, în care era specificat faptul că trebuie să fac contestație în termen de 30 de zile, ceea ce, necitind, nu am știut. Am muncit în continuare până în prezent. Pensia cu diminuare 14,75% este foarte mică. Vreau să știu ce pot face ca să mi se ia în considerare și ultimul an de muncă. Cei de la casa de pensii nu mi-au oferit nici o soluție. Trebuie să existe ceva, vă rog frumos să mă ajutați cu o îndrumare.

  Cu respect,
  Cornel Groza

  • Stimate CORNEL GROZA, în acest cz trebuie cunpscut că stagiul de cotizare realizat după primirea deciziei pentru pensia antcipată parțială se fructifică doar la stabilirea drepturilor pentru pensia la limită de vârstă. Pe viitor vă recomand să citiți cu atenție documentele importante pentru viața dumneavoastră.

 • Stimate domnule IOAN COVACIU

  Am intocmit si depus partial dosarul de pensionare anticipata partiala in decembrie 2017. Am lucrat in constructii intre 1982 si 1998 program prelungit ( 9 – 10 si uneori 11- 12 ore chiar si duminici ). De asemenea eram retribuiti in acord global. Aferent orelor efectiv prestate lunar se calcula un salar tarifar, la care se aplica un indice de acord. ( contributiile la pensie erau la salariul tarifar ). Firma la care am lucrat a fost privatizata, apoi vanduta, iar noul proprietar a predat arhiva unei firme specializate in pastrarea arhivelor.
  INTREBARE : Intrucat legislatia se refera la sporuri cu caracter permanent ( sporul pentru lucrul sistematic peste programul normal – conform Legii nr.49/1992 ) cum pot valorifica la calculul punctajului orele suplimentare prestate si pentru care s-au platit contributii la pensie.
  Arhivarul imi spune ca nu imi poate elibera o adeverinta cu spor de ore suplimentare. ( Colegi pensionari obtinusera o adeverinta – de la vechea firma – in care erau calculate ca un indice – spor orele real prestate fata de orele program normal lunar – asta inainte de predarea arhivei ).
  Arhivarul imi spune ca imi poate elibera adeverinta care cuprinde „componenta venitului brut ( acord global, regim marit, concedii de odihna, concedii medicale, premii, ore suplimentare etc. )”. Pentru o asfel de adeverinta imi percepe o taxa de 1300 lei pentru 16 ani de activitate ( nu ar trebui sa o pot obtine gratuit ? )
  CE SA-I CER, CE E OBLIGAT SA-MI ELIBEREZE ? Pentru acord global credeti ca am vreo sansa ?

  Cu respect,
  Calin Copacian

 • Stimate domnule Ion Covaciu
  Ma numesc Toma Romica si sunt nascut in anul 1956 luna septembrie. La data de 1 octombrie 2018, o sa am o vechime de 43 ani si atunci vreau sa ma pensionez anticipat. Intrebarea mea este , cand pot depune actele la Casa de Pensii?

  • Stimate Toma Romică, pentru a fi sigur că la 1 Octombrie 2018 aveți 43 de ani stagiu contributiv trebuie realizată o analiză a stgagiului total de cotizare realizat, deoarece dacă va lipsește chiar și numai o zi, pensionarea va fi respinsă. Altfel dosarul se va putea depune imediat ce ați realizat 43 de ani stagiu de cotizare contributiv deoarece ați depășit vârsta de 60 ani.

  • Stimate Andronache Daniel, în aceste condiții nu veți putea accesa pensia mai devreme de 65 ani. Situația se poate ameliora dacă în cei 30 de ani vechime în muncă aveți perioade realizate în grupe superioare de muncă. Aflarea din timp a valorii pensiei vă poate scuti de o surpriză neplăcută în decizia de pensionare , adică o pensie mai mică decât cheltuielile lunare vitale.

 • Buna ziua domnule Ion doresc sa va multumesc pentru sfaturile pe care ni le dati si care ne sint necesare inca o data multumesc ! Ma numesc Elena panoschi sint nascuta 10 ianuarie 1961 am lucrat 17 ani in Romania din care 16 in grupa a 2 a un an de somaj tot in Romania apoi am 17 ani in Italia cu contract de munca .As dori va rog sa stiu cind as putea sa depun dosarul pentru pensie ,dar mai ales ce fel de pensie .Locuiesc in Italia de 20 de ani cu rezidenta si as mai dori sa stiu daca am dreptul la pensie in Romania unde ar trebui sa depun dosarul ? Va multumesc anticipat Elena Panoschi

  • Stimată Elena Panoschi, vă mulțumesc pentru aprecieri. Vârsta standard de pensionare, în România, pentru dumneavoastră este 62 de ani, iar stagiul de cotizare este 32 de ani. Dacă stagiile de cotizare sunt cele menționate, atunci veți putea accesa pensia comunitară anticipată parțială imediat deoarece îndepliniți condițiile pentru această formă de pensionare. Diminuarea este foarte mică deoarece aveți o reducere a vârstei de pensionare cu 3 ani și 6 luni grație celor 16 ani de muncă realizată în grupa 2. Dacă aveți carte de identitate eliberată de autoritățile italiene, dosarul de depune la INPS din raza domiciului actual. În situația în care doriți să vă repatriați curând, este recomandat să accesați pensia după obținerea buletinului din România și să depuneți dosarul de pensionare la casa de pensii de pe raza domiciliului din țară ( mai ușor de gestionat). Pentru a afla detalii estențiale în acest caz vă recomand să reveniți la calcul@pensiata.ro sau consultanta@pensiata.ro .

 • Buna ziua domnule Ioan va multumesc din suflet pt informatii pe care mi le ati dat si sint fericita ca pot imediat sa depun dosarul de pensie.Cu permisiunea dumneavostra am sa recapitulez situatia mea .Sint nascuta 10 ianuarie 1961 am lucrar in Romania 17 ani din care 16 in grupa 2 a un an de somaj tot in Romania si am 17 ani lucrati in Italia cu contract de munca As dori sa depun dosarul inRomania Va rog sa mi spuneti ce acte trebuie sa duc la casa de pensie in ceea ce priveste aniii lucrati in Italia Va multumesc Elena Panoschi

 • Buna ziua, ma numesc David Sorina, sunt nascuta pe data de 25 septembrie 196o, si am o vechime de 30 de ani, plus doi ani de somaj. Va rog, imi puteti spune cand pot iesi la pensie anticipat? Va multumesc.

  • Stimată David Sorina, vârsta standard de pensionare în cazul dumneavoastră este 61 de ani( iulie 2022) și 10 luni iar stagiul complet de cotizare 31 de ani și 10 luni. Dacă cei 2 ani de șomaj nu sunt în perioadă 01.04.2001-01.01.2006 atunci aveți un stagiu total de 32 ani, în condițiile în care în acești 32 de ani aveți minim 31 ani și 10 luni stagiu contributitv ( excluse concediile medicale, de xemplu), vă puteți pensiona prin pensie anticipată parțială imediat. Procentul de penalizare este de cca 26%.

 • Buna ziua, Ma numesc Bigu Lenuta nascuta 20.02.1962 si am o vechime de 36 de ani si 6 luni ,din care 10 grupa a II a , cand pot iesi la pensie ? Multumesc anticipat !

  • Stimată Bigu Lenuța, pensionarea anticipată parțială se va putea accesa din 21 aprilie 2019 iar din aprilie 2022 veți trece din oficiu în pensie pentru limită de vârstă, grație celor 2 ani de reducere a vârstei standard de pensionare pentru cei 10 ani de muncă 100% în condiții de grupa 2.

 • Buna ziua , Ma numesc Zaharia am varsta de 60 de ani si o vechime in campul muncii de 29 ani si 5 luni din care 19ani si 7 luni in grupa a doua .Va rog sa i-mi spuneti cand pot intra in pensie antcipata Va multumesc

  • Stimate Zaharia, aveți realizat un stagiu total de 34 ani și 2 luni ( 4 ani si 9 luni ptr gr 2), dacă în stagiul anunțat nu ați inclus și serviciul militar obligatoriu( 1 an si 4 luni) atunci depășiți stagiul complet cerut de lege (35 ani) și puteți accesa de la 61 de ani pensia pentru limită de vârstăredusă. Pensionarea anticipată parțială va putea fi accesată imediat ce ați realizat 35 ani stagiu contributiv( în câmpul muncii).

 • Buna ziua,

  Sunt nascuta in data de 28.10.1958, am 36 ani vechime in munca .
  Cand pot iesi la pensie anticipata sau la pensie anticipata partial?

  Multumesc.

  • Stimată Girlescu Vasilica, vârsta standard de pensionare , în cazul dumneavoastră ( Anexa Nr 5 Legea 263/2010), este 61 de ani și 3 luni ( Ianuarie 2020) iar stagiul complet de cotizare 31 de ani și 3 luni. În aceste condiții, cf datelor primite, vă puteți pensiona imediat prin pensie anticipată parțială cu o diminuare de cca 7%. Pentru detalii sau informații legate de valorile pensiilor ce pot fi accesate, puteți accesa servciile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro și partenerii.

  • Stimată Adriana Ștefan, vârsta standard de pensionare în cazul dumneavoastră ( cf Anexa nr 5 din L 263/2010) este 62 de ani și 4 luni iar stagiul complet de cotizare 32 ani și 11 luni. Dacă în cei 35 de ani stagiu aveți minim 32 ani și 11 luni stagiu de cotizare contributiv, atunci veți putea accesa de la 57 de ani și 4 luni ( Martie 2020) pensia anticipată parțială. Pentru pensia anticipată aveți nevoie de 40 ani și 4 luni stagiu contributiv.

 • In conformitate cu modificările aduse la legea pensiilor in 2017 pot cumula pensia anticipata parțial cu venituri din pfa ?
  Legea 217 / noiembrie 2017 publicată în monitorul oficial 916.

  • Mircioane Edeltrault, pensia anticipată sau anticipată parțial poate fi cumulată cu veniturile obținute din activități dependente. Activitatea desfățurată prin PFA este o activitate independentă, astfel că dacă pentru veniturile realizate în cadrul PFA trebuie plătit CAS, perioada respectivă trebuie să fie una de suspendare a pensiei anticipate parțiale, altfel va trebui să returnați toate pensiile primite în perioada în care trebuia să plătiți CAS. În mod concret dacă nivelul veniturilor nete lunare a depășit în anul 2017, 1900 lei ( salariul minim pe economie) atunci trebuie plătit CAS, urmare cum plata se face anticipat pe tot anul ( Formularul 600) rezultă că în acest an NU se poate cumula pensia anticipată parțială cu veniturile realizate în cadrul PFA.

 • Buna ziua,
  Am o intrebare in legatura cu pensia anticipata partiala. Daca cineva se pensioneaza si are o penalizare de 26% acest procent ramane pana la atingerea pensiei la limita de varsta sau se diminueaza in functie de luni ramase in urma pana la atingerea varstei de pensionare. Cu multumiri.

 • Buna ziua .Sunt născut in august 1963 .din februarie 1982 si pana in prezent lucrez (aici este inclusa sc.militara 1,6ani si 14 ani cadru militar )
  Am lucrat 8,4 ani in grupa 1 .Doresc sa stiu când pot solicita pensionarea anticipata .Multumesc

  • Stimate Diaconu, varsta de la care se poate accesa pensia anticipată este 60 de ani, dar va trebui să vă edificați dacă cei 14 ani realizați în sectorul militar sunt încadrați în grupe superioare de muncă. Deoarece cei 8 ani de gr 1 vă aduc pensionarea la limită de vârstă redusă de la 61 de ani.

 • Buna ziua!
  Sunt nascuta pe 5 septembrie 1959. Lucrez din ianuarie 1982. Am 7 ani de grupa a doua si 16 ani de conditii deosebite de munca. Cand as putea iesi la pensie anticipata partial?
  Multumesc!

  • Stimată Mureșan Adriana, vârsta standard de pensionare în cazul dumneavoastră este 61 de ani si 6 luni( Martie 2021) iar stagiul complet de cotizare 31 de ani si 6 luni. Cei 23 de ani realizati in grupe superioare de muncă ( gr. 2/deosebite) vă reduc vîrsta standard de pensionare, cf art 55 tabel nr. 1 DIN LEGEA 263/2010, cu 5 ani, urmare varsta standard redusă de pensionare este 56 ani si 6 luni. Practic vă puteți pensiona imediat. Vă doresc sănătate și o pensie cât mai MARE !

 • Buna ziua,sunt nascuta in aprilie 1961,am o vechime de 38 ani,din care 16 ani in grupa 2 de munca,va rog sa-mi spuneti cand pot iesi la pensie anticipat.Va multumesc

  • Stimată IBOLYA, varsta standard de pensonare în cazul dumneavoastră este 62 de ani( Aprilie 2023) iar stagiul complet de cotizare 32 ani si 1 lună. În cazul dumneavoastră, stagiul de cotizare realizat este 42 de ani dacă in cei 38 de ani comunicați nu ați adăugat si stagiul suplimentar primit pentru cei 16 ani de grupa 2. Pensionarea cea mai timprie se va putea realiza din Aprilie 2018 prin pensie anticipată (minim 40 ani si 1 luna stagiu contributiv) sau pensie anticipată parțială (DIMINUARE 2,7%), iar din Octombrie 2019 veți trece în pensie pentru limită de vârstă redusă.

 • Buna ziua-sunt nascuta in 29.04.1961,am o vechime de 30 de ani ,imi spune-ti va rog daca in luna mai 2018 m-as putea pensiona anticipat si care ar fi orientativ penalizarea aferenta lipsei de cotizare.
  Va multumesc

 • Buna ziua d-le Covaciu va rog dsca doriti sa imi spuneti si mie cand pot iesi la pensie anticipat . Sunt nascut in anul 1966 martie 8 si am realizat un stagiu de vechime de 33 de ani si 8 luni din care 23 de ani gr 1 si 10 ani si 8 luni gr 2 va mult scrieti mi in acest site

  • Stimate Banciu Ion, varsta standard redusă de pensionare este in cazul dumneavoastră de 53 de ani si 6 luni ( 8 sept 2019). Si poate fi accesata imediat ce aveti realizat stagiul complet de cotizare (35 de ani, practic realizat). Pentru detalii legate de valoarea pensiei puteți accesa servciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Buna ziua, sunt nascuta in septembrie 1964, am lucrat 7 luni inainte de facultate iar dupa, am o vechime neintrerupta de 30 ani si 5 luni. Lucrez in continuare si am 3 copii. Va rog sa-mi spuneti cand as avea dreptul la pensie anticipată partial.

  Va multumesc si va doresc numai bine !

 • Buna ziua d-le Covaciu va rog daca se poate si doriti sa imi spuneti si mie cand pot iesi la pensie anticipat,Sunt nascut in anul1969 iunie 03 ,si o vechime de 30 de ani din care 9 ani si 11 luni grupa 1, 2 ani grupa 2 si plus armata 1 an daca se mai considera,va rog sa-mi spuneti cand pot iesi la pensie anticipat.Va multumesc!

  • Stimate Ruttner Alexandru, pentru cei 9 ani si 11 luni de muncă realizată 100% în condiții de grupa 1, vârsta standard de pensionare (65 de ani) se reduce cu 4 ani si 6 luni, dacă la data accesării pensiei veți avea minim 35 ani stagiu de cotizare ( ALL IN). Perioada serviciului militar obligatoriu și a studiilor superioare este inclusa în stagiul de cotizare eligibil pentru pensia la limită de vârstă. Pensionarea anticipată parțială se va putea accesa de la 60 de ani numai dacă veți avea minim 35 ani stagiu contributiv ( în ”câmpul muncii”).

 • Buna ziua! Pentru o persoana nascuta in august 1961 cu vechime 39 de ani si trei copii, se poate face cerere pentru pensie anticipata in august, cand se fac 40 de ani de munca? Multumesc!

  • Stimată Angela, imediat ce sau realizat 40 de ani și 3 luni stagiu contributv se poate acesa pensia anticipată, dar nu mai repede decat Septembrie 2018. Deocamdată prevederea prin care femeile care au crescut 3 sau mai mulți copii să beneficieze de o pensionare mai timpurie nu a fost legiferată.

 • Buna seara, numele meu este Viorica Baciu din Bucuresti.Sint nascuta in 08.02.1961 si as dorii sa stiu daca pot depune anul acesta dosarul pentru pensia anticipata.Din mai 2017 lucrez in Italia contract determinat.
  Multumesc anticipat pentru raspuns.Felicitari pentru site si profesionalism.

  • Stimată BACIU Viorica, vă mulțumesc pentru aprecieri. În cazul dumneavoastră se poate accesa imediat pensia anticipată parțial dacî aveâi minim 32 de ani stagiu de cotizare contributiv. Din Mai 2018 veți putea accesa pensia comunitară anticipat parțială deoarece veți avea 1 an de stagiu realizat în Italia. De la 62 de ani veți putea accesa pensia la limită de vârstă din România și de la 67 ani pensia de bătrânețe din Italia.

 • sunt nascuta in anul 1962, luna octombrie , ziua 1… am 30 de ani dw vwchime, fara sporuri de munca grea…vreau sa stiu cand pot iesi la pensie anticipat….chiar doresc acest lucru…multumesc

  • Stimată Giurgiu Dorina pensionarea anticipată parțială se va putea realiza din Feb 2020 dacă veți realiza minim 32 ani si 10 luni stagiu contributiv.

 • Bună dimineața sunt născută pe 6aprilie 1961 am 0 vechime de 33 ani ,2ani șomaj,9ani si 7 luni grupa a 2 pot ieși anticipat parțial vă mulțumesc anticipat

  • Stimată Kessler Niculina Janeta, varsta standard de pensonare in cazul dumneavastră este 62 de ani iar stagiul complet de cotizare 32 ani si 1 luna. Cei 9 ani si 7 luni de muncă realizată 100% în condiții de grupa 2 vă aduc un stagiu de cotizare supimentar de 1 an si 9 luni și o reducere a vârstei standard de pensionare cu 1 an si 6 luni. Pensia anticipată parțială se va putea accesa din 6 Aprilie 2018 si va avea o diminuare de maxim 21 %.

 • Buna ziua,
  Va rog sa-mi spuneti daca o persoana care este pensionata anticipat, mai poate profesa cu un contract de munca cu timp partial , in mediul privat.
  Va multumesc anticipat!

  • Stimată Monica, există 2 posibilități:
   1 Dacă venitul încasat se fiscalizează cu CAS , atunci pe toată perioada in care incasați aceste sume trebuie să cereți suspendarea plății pensiei anticipate.
   2. Dacă venitul realizat este sub limita fiscalizării prin CAS, nu trebuie suspendată plata pensiei anticipate.

 • Bună,soția mea este născută 02.12.1958,poate beneficia de pensie anticipată?După calculul meu a lucrat 18,2 luni,până în anul 2011.Iar din 10.05.2014 până 28.02.2018 a lucrat ca ingrijitoare de bătrâni la o firmă din România.

  • Stimate Socel Florea, pentru ca soția dumneavoastră să poată deschide dreptul la pensia anticipată parțială (imediat) trebuie ca stagiul de cotizare contributiv să fie de minim 31 ani si 3 luni.

 • Buna ziua, sunt nascuta in decembrie 1963, am 36 ani vechime in campul muncii, din care 16 in grupa a doua. Cand ma pot pensiona anticipat? Multumesc!

  • Stimată Tofan Elena, pensionarea anticipată se va putea accesa din Iulie 2021, iar pensia anticipată dacă veți realiza 41 ani si 5 luni stagiu contributiv în condițiile în care pentru cei 16 ani de muncă realizați în grupa 2 primiți un stagiu de 4 ani. Pensia la limită de vârstă redusă se va putea accesa de la 59 de ani si 1 luna. Pentru detalii legate de valoarea pensiilor ce pot fi incasate si momentul cel mai avantajos puteți accesa serviciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Buna ziua, sunt nascuta in iulie 1965, am 27 ani vechime in campul muncii,(in Romania),apoi mai am inca 5 ani lucrati in Germania ,unde si in prezent lucrez . Cand ma pot pensiona anticipat si stiu ca se adauga si anii lucrati in Germania? Multumesc!

  • Stimată Popescu Alis, Pensionarea Comunitară Anticipată Parțială se va putea accesa imediat ce veți avea minim 34 ani și 3 luni stagiu contributiv ( România +Germania) dar nu mai devreme de Mai 2023.

 • Stimate D-le Covaciu, va rog sa-mi spune-ti daca ma pot pensiona anul acesta ,ori ba, Ma numesc RUSU VALERICA, nascuta la 12 03 1956, am din pacate , pe cartea de munca 11ani si o fac de 4 ani la zi. Mai am ani buni dar din nefericire fara acte doveditoare,pt care imi asum greseala. Va multumecs pt rasp solicitat pe email.

 • Bună ziua, sunt născută în august 1960, Lucrez din septembrie 1984, după terminarea facultății cu întrerupere 2 ani pentru cresterea copilului între 1998-2000. Cand mă pot pensiona anticipat sau anticipat partial ? Mulțumesc

  • Pensionare imediată prin pensie anticipată parțială dacă aveți minim 31 de ani și 10 luni stagiu contributiv, în acest sens este foarte important să calculați exact câți ani din cei realizați sunt contributivi. Dacă întâmpinați dificultați în acest sens puteți accesa serviciile noastre de calcul si cosultanță pensii.

 • Buna ziua!Ma numesc Pruteanu Mariana,nascuta in 10:09:1958 ,am lucrat in jur de 13 ani ,cu carte de munca,inregistrati in cartea de munca,eu cartea de munca nu o mai am ,am sansa sa fiu inregistrata in sistem?si daca potbeneficia de pensie anticipata,Va multumesc de raspuns!

  • Stimată Pruteanu Mariana, pentru a beneficia de o pensie la limită de vârstă, în România, trebuie să aveți realizat un stagiu total de cotizare de minim 15 ani. Conform anexei nr. 5 din legea 263/2010 cu modificările și completările la zi pentru a putea accesa pensia anticipată parțială, sunt necesari 31 de ani și 2 luni stagiu de cotizare contributiv. Pentru completarea celor 13 ani trebuie să mai cotizați minim 2 ani , între timp va trebui să adunația deverințe de al deținătorii de arhive la care se afla date despre activitatea dumneavoastră. Dacă doriți sprijin în acest sens scriețe-ne la consultanta@pensiata.ro .

 • Bună ziua, sunt născută în Noiembrie 1963 si lucrez din Auguest 1982, pana in prezent. Alte date:
  • Grupa I (100%) (03.08.1982 – 01.10.1989) – 7 ani, 1 luna si 27 zile
  • Grupa I (50%) (01.10.1989 – 01.04.2001) – 11 ani, 6 luna
  • Conditii normale 01.04.2001 – pana in prezent

  Cand mă pot pensiona anticipat sau anticipat partial ? Mulțumesc !

 • Buna ziua ,Sant nascuta in 02.04 1963 am 37 ani vechime din care 15 ani gr 2 cand pot beneficia de pensie anticipata ,va multumesc.

 • Tudor Mariana 11 .05.2018 Buna ziua Am si eu o intrebare daca pot sa ies anticipat sint nascuta in 24.09.01962 si
  am 36ani de cotizatie si 19 ani de grupa II Daca pot iesi la anul 2019 la pensie anticipat
  Multumesc

 • Buna ziua! Ma numesc Vladutu Gheorghe,sunt nascut 1967 .15 aug,cu o vechime in munca de30 ani,si16 ani grupa 1 si14 de grupa 2 de munca,ce posibilitati am ca sa ies la pensie,va multumesc.

  • Stimate Vladutu Gheorghe, varsta standard de pensionare (65 de ani) se reduce grație anilor realizați în grupele superioare de muncă cu 11 ani, urmare varsta standard redusă de pensionare va fi 54 ani.

 • Buna ziua!Ma numesc Balan Valentina si sunt nascuta in februarie 1963.Lucrez din data de 04 05 1982 si am implinit anul acesta in mai 36 ani vechime consecutiva.Am beneficiat de grupa a II a pana in anul 2001. Am probleme medicale care insa nu intra la pensionarea pe caz de boala.Cand ma pot pensiona anticipat sau partial anticipat?Va multumesc!

  • Stimată Valentina, cei peste 18 ani de muncă în grupa 2 vă reduc varsta standard de pensionare (62 ani si 5 luni) cu 4 ani, astfel pensia la limită de varstă redusă se va putea accesa din Iulie 2021 , iar pensia anticipată parțială din Iulie 2020.

 • Buna ziua,
  Am 31 de ani in cartea de munca si sunt nascut in 1957. Exista psobilitatea de a iesi anticipat la pensie? Care e stagiul minim de cotizare?

  Multumesc,
  Ionel

  • Bună ziua stimate Ivașcu Ionel, pentru accesarea pensiei anticipate parțiale sunt necesari minim 35 ani stagiu contributiv. Dacă aveți ani de activitate realizați în grupe superioare de muncă, condițiile de pensionare se ameliorează. Pentru un răspuns concret trebuie analizate documentele ce stau la baza dosarului de pensionare.

  • Stimată Enache Mariea, varsta standard de pensionare în cazul dumneavoastră este 62 ani si 5 luni ( Octombrie 2020) iar stagiul complet de cotizare 33 ani si 2 luni. Pentru accesarea pensiei anticipate parțiale, din 5 Octombrie 2020, trebuie să aveți minim 33 ani și 2 luni stagiu contribuiv și total stagiu realizat

 • Mă numesc Maria, am 56 de ani și 8 luni, am lucrat 30 ani în România și 6 ani și jumătate în Italia. Vreau sa știu dacă mă pot pensiona anticipat și de ce documente am nevoie, din tara și din italia. Menționez ca am contractul de munca și stat de plata pentru fiecare luna muncita în italia. Multumesc!

  • Stimată Feldiorean Maria, cu siguranță veți putea accesa Pensia Anticipată Comunitară. Documente: Copie carnet de Muncă, adeverințe și extrasul de la INPS Italia, desigur și acte de identificare personală. Pentru detalii suplimentare scrieți la contact@europensie.ro .

 • Sunt nascuta in 22 August 1962 (56 ani) am 37 de ani cotizati,va rog sa-mi spuneti cind as iesi la pensie anticipat ?
  va multumesc frumos.

 • Va rog frumos sa-mi raspundeti si mie poate am gresit undeva .Ma mumesc TUDOR MARIANA sint nascuta in data de 24,09.1962 si lucrez din anul 1982 am prins pina in anul 2001 grupaII si lucrez si in prezent .Eu as vrea sa ma pensionez la anul pentru ca am 37 de ani munca si 19 ani de grupa daca pot esi anticipat

  • Stimată TUDOR MARIANA, cea mai timpurie data de pensionare( cf legii curente) este 24 ianuarie 2020 prin pensie anticipată, iar din 24 ianuarie 2021 prin pensie la limită de varsta redusă grație anilor unciți în grupa 2.

 • Buna ziua!
  Ma numesc Ardei Bernaveta, sunt invatatoare cu studii superioare, sunt nascuta la 14 septembrie 1961 si am o vechime neintrerupta in invatamant de 38 de ani. va rog sa-mi spuneti cand pot iesi la pensie anticipat, fara penalizari .

 • Buna ziua ,
  Ma numesc Mariana Marin sunt născute în 1962 3 decembrie si am in prezent 35 ani si 10 luni vechime cand pot sa ma pensionar anticipat.
  Multumesc

 • Ma numesc Ana ,am 57 ani . Nascuta 1961 09.15.Vechime 30 ani ,din care 6 ani si 8 luni gr 2. Cand pot sa ma pensionez?Doresc sa aflu toate variantele . Multumesc .

  • Stimată Ana, varsta standard de pensionare in cazul dumneavoastră este 62 de ani si 1 lună iar stagiul complet de cotizare 32 ani si 4 luni ( Cf Anexa Nr 5 din L 263/2010). Deoarece nu aveți realizat stagiul complet de cotizare, acum având 30 ani plus 1 an si 6 luni ptr gr 2 (31 ani si 6 luni) veți putea accesa doar pensia la limită de varsta ( 62 ani si 1 lună). Dacă veți realiza stagiul de cotizare de 32 ani si 4 luni ”în câmpul muncii” se va puea accesa imediat pesia anicipată parțială, iar dacă veți realiza stagiul complet de cotizare, inclusiv cu stagii asimilate, veți putea accewa pensia pentru limită de varsta redusă de la 61 ani si 1 lună, grație reducerii cu 1 an a avrstei standard de pensionare pentru cei 6 ani de muncă 100% in condiții de grupa 2. Pentru detalii numerice aveți la dispoziție serviciul de calcul dezvoltat de http://www.pensiata.ro.

 • Buna Ziua. Cand se poate iesi la pensie cu 8 ani de grupa a2a, 20 de ani de grupa 1 si 10 luni somaj? Sper sa ma puteti ajuta. Multumesc frumos!

  • Cu maxim 11 ani si 6 luni mai repede decât varsta standard de pensionare. Pentru detalii concrete este necesară o analiză a documentele existente la dosar.

 • bună ziua
  sunt născut 27.07.1959 , actualmente am 36 de ani pe carte de muncă , iar în ultimii 16 ani mai am o activitate cu jumătate de normă la stat … cu dările la zi… se consideră vechime cei 16 ani..
  – când pot să obţin pensie anticipată şi care ar fi penalitatea în 2019 ….
  vă mulţumesc !

 • Buna ziua!
  Ma numesc Duta Cornel si sunt nascut la data de 12.11.1963. Am o vechime in munca de 32 de ani si 8 luni, din care 10 ani de gr. I la CFR. In urma unei operatii de henie de disc am ramas fara serviciu, deoarece dupa un an de pensie pt recuperare nu am mai putut continua munca.
  As vrea sa stiu, in cazul meu la ce varsta pot iesi la pensie.
  Multumesc!

 • Buna ziua domnule Ioan Covaciu !
  Ma numesc Tita Constanta sunt nascuta 26.09.1962 , lucrez din 01.09.1979 , va rog sa-mi spune-ti si mie cind pot sa ies anticipat la pensie .

  • Stimată TITA CONSTANTA, pensionarea cea mai timpurie se va putea realiza din ianuarie 2020 daca veți avea minim 32 ani si 10 luni stagiu contributiv ( ”campul muncii”). Pentru un răspuns sigur trebuie realizată o analiză asupra dosarului de pensionare.

 • Buna ziua,d-le Covaciu! Apreciez raspunsurile prompte si explicite pe care le dati .Sotul meu, nascut la 14.02.1959 , vrea sa iasa la pensie cu orice chip.Lucreaza fara nici o intrerupere din 01.11.1980 si pana in prezent.Nu a beneficiat de grupe de munca.Întrebarea mea este urmatoarea,poate iesi la pensie anticipat?Cand si ce repercursiuni poate avea asupra venitului.Anii de stagiu militar se pun la pensie?Mentionez ca nu a lucrat inaite de a face armata.

  • Stimată Comănescu Linica, soțul dumneavoastră va putea accesa din Februarie 2019 pensia anticipată parțială dacă are minim 35 ani stagiu contributiv din total stagiu realizat. Pentru detalii legate de valoarea pensiei si alte informații legate de dosar trebuie realizat un calcul preliminar al pensiei etc, caz in care puteți alege si serviciile noastre.

 • Buna seara domnule Covaciu,
  Va multumim pentru ajutorul acordat in diferitele spete legate de pensionare. am si eu o nelamurire legata de pensionare. sunt nascuta in 21.06.1965, am o vechime in campul munci de 35 de ani si 2 luni, in acesti 35 de ani am 11 ani si o luna sunt in grupa 1 de munca si 6 ani si 7 luni in grupa 2. Cand pot sa ma pensionez? la limita de varsta sau anticipat? in momentul de fata sunt angajata cu incadrare de salariu minim pe economie. ajuta acest lucru la cresterea valorii pensiei sau dauneaza in acest moment? In caz ca am dreptul la pensie normala sau anticipata, doresc sa imi calculati (pe baza de dosar) valoarea pensiei.

  • Stimată Rodica, în cazul dumneavoastră pensionarea cea mai timpurie se poate realiza prin pensie la limită de vârstă redusă cu 6 ani și 6 luni mai devreme grație anilor realizați în grupe. Astfel pensionarea se va putea accesa din Octombrie 2021. Realizarea unui venit brut lunar minim pe economie vă asigura o creștere minimă a pensiei fara să o diminueze.

 • Buna ziua domnule Covaciu, numele meu este Antal Iuliana sunt nascuta in 1960 si am vechime in munca de 28 ani, 3 copii nascuti innainte de 1990. Conform noii legi este adevarat ca am dreptul de pensionare cu 6ani mai repede? Multumesc anticipat.

  • Stimată Iuliana, prevederea legală prin care mamele care au născut si crescut 3 sau mai mulți copii până la minim 16 ani vor avea vârsta standard de pensionare redusă cu 6 sau mai mulți ani, va intra în vigoare numai din anul 2021.

 • Buna ziua!
  Urmeaza ca la data de 01.12.2018 sa-mi depun dosarul de pensionare anticipate, fara penalizare intrucat am vechimea de 40 ani si varsta de 58 ani si 5 luni. As dori, datorita unor problem ca de la aceasta data sa nu mai lucrez. Este problema daca nu mai astept decizia de pensionare. Pericliteaza cu ceva faptul ca incetez activitatea la data la care depun dosarul de pensionare?
  Va multumesc!

 • Buna ziua!
  Urmare a raspunsurilor pe care le dati rapid si la obiect, m-am decis sa va adresez si eu o intrebare.
  Numele meu este Atanasescu Constantin, sunt nascut in 16 august 1956. Am o vechime in campul muncii de 28 ani si 6 luni. Mentionez ca din cei 28 ani si 6 luni, 13 ani sunt lucrati in grupa 1 de munca.Facultate-5 ani, armata- 1 an si 6 luni. Cand ma pot pensiona anticipat si daca se poate sa mai lucrez dupa pensionare?
  Prevederea cu reducerea varstei standard de pensionare la femeile care au crescut 3 sau mai multi copii a intrat in vigoare?
  Va multumesc!

  • Stimate Anatsescu Constantin, varsta standard redusă în cazul dumneavoastră este de 58 de ani si 6 luni, grație reducerii cu 6 ani si 6 luni a varstei standard de pensionare (65 ani) pentru cei peste 13 ani de grupa 1. Urmare nu se mai pune problema pensiei anticipate parțiale de la 60 de ani.

   • Dl.covaciu,
    Sunt nascuta in luna februarie,1964,
    -am lucrat 13 ani,5 luni in gr.1 de munca;
    -2 ani,4 luni in grupa 2 de munca;
    -8 ani,10 luni stgiu de cotizare in italia;
    Va rog daca.i posibil sa.mi spuneti daca indeplinesc conditiile de pens. pentru limita de varsta.
    Va multumesc..

 • Buna seara Mă numesc Viorica sunt născută în septembrie 1960 și am cotizați 25 de ani as putea să mă pensionez anticipat parțial după noua lege a pensiilor? Va mulțumesc mult.

 • Buna seara! Sunt nascuta in martie 1964 si am 34 ani si 4 luni vechime in munca .Va rog sa-mi spuneti cand pot iesi la pensie anticipat?
  Va multumesc!

  • Stimată Daniela, vă mulțumesc pentru vizită și pentru încrederea acordată. Anexa Nr. 5 din Legea pensiilor ( Legea Nr 263/2010) stabilește vârsta standard de pensionare în cazul dumneavoastră la 62 de ani și 7 luni( Oct. 2026) iar stagiul complet la 33 de ani și 7 luni.
   Articolul 65 din legea pensiilor stabilește posibilitatea accesării pensiei anticipate parțiale din Octombrie 2021 dacă veți avea minim 33 de ani și 7 luni stagiu de cotizare contributiv. Pentru a cunoaște care sunt oportunitățile dumneavoastră de pensionare conform proiectulului noii legi a pensiilor scrieți la consultanta@pensiata.ro .(08:36 20.01.2019)

 • Bună seara!

  Mă numesc Székely Katalin,născută 05.01.1959,angajată din 01.09.1978,cadru didactic.Vă rog să-mi spuneţi dacă mă pot pensiona anul acesta(2019.09.01), pensie anticipată fără diminuare.Menţionez că voi avea la 1 septembrie 41 de ani vechime.
  Aştept răspunsul dumneavoastră.
  Cu stimă,
  Székely Katalin

  • Stimată Szekely Ktalin, cu siguranță veți putea accesa Pensia Anticipată fără penalizare dacă în cei 41 de ani vechime aveți minim 38 ani și 4 luni stagiu contributiv ( fără perioada studii superioare, etc ). Pentru alte detalii pteți scrie la consultanta@pensiata.ro .

 • Buna ziua,ma numesc diaconu,am 62 ani si o vechime cotizata de 41 ani,cand ma pot pensiona anticipat si daca vor fi penalizari?

 • Buna ziua,ma numesc Popescu ,soțul meu e născut in 1968 și are 34 de ani de munca.Va rog să-mi spuneti când poate ieși la pensie anticipat cu sau fără penalități .

  • Stimată Popescu, soțul dumneavoastră va putea accesa cel mai timpuriu pensia anticipată parțială de la 60 de ani dacă va cumula 35 de ani ”în câmpul muncii”.

 • Bună ziua. Ma numesc Gabriela am o vechime în muncă de 24 ani ca și grefier, și încă 2 ani intr-un alt domeniu. Puteți să îmi spuneți când pot depune dosarul de pensie la cerere, anticipată. Multumesc

Lasă un comentariu