Asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani pot solicita pensie anticipata parțială cu reducerea vârstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani si diminuare procentuala  pentru fiecare luna de anticipare. Acte necesare, Termene de acordare dupa depunerea documentelor. FORMULAR Cerere Pensionare; Afla raspunsul corect la intrebarea: Când ma pot pensiona prin Pensie Anticipata Partiala ? Pensionare anticipata partiala femei, Pensionare anticipata partiala barbati ;

Extras din legea Pensiilor completată prin Ordonanța de Urgență Nr 103/2017.

Art. 65. – (1) Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parţiale nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) .

Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia conform Tabelului nr.2¹, pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.

Tabelul nr.2¹

Perioada de cotizare realizată peste stagiul standard complet de cotizare prevăzut in anexa nr.5 Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare (%)
Până la 1 an 0,50
Peste 1 an 0,45
Peste 2 ani 0,40
Peste 3 ani 0,35
Peste 4 ani 0,30
Peste 5 ani 0,25
Peste 6 ani 0,20
Între 7 și 8 ani 0,15

Perioada de anticipare, exprimată în luni, reprezintă intervalul de timp cuprins între data acordării pensiei anticipate parţiale şi data împlinirii vârstei standard de pensionare sau a varstei standard de pensionare reduse, prevăzute de lege. Penalizarea cuantumului pensiei se determină prin înmulţirea numărului de luni de anticipare cu procentul corespunzator iar rezultatul se menţine, lună de lună, până la data împlinirii vârstei standard de pensionare sau a varstei standard de pensionare reduse, prevăzute de lege.

(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv: Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş,  Slatina, Turnu Măgurele, Ramnicu Vâlcea, Anina, Armeniș, Ciudanovița, Bacău, Brăila, Dragotești, Drobeta-Turnu-Severin, Jilț, Fărcășești, Mătăsari, Motru, Moldova Nouă, Negomir, Onești, Oțelul Roșu, Plopșoru, Reșița,  Rovinari, Suceava, Târnăveni, și Urdari. pe o rază de 8 km în  jurul  acestor  localităţi,  beneficiază  de  reducerea  vârstei  standard  de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin.(4)
(6) Prevederile alin. (5) se aplică până la data de 31 decembrie 2030.
Art. 66. – La acordarea pensiei anticipate parţiale, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută la art. 65 alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.
Art. 67. – (1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pensia anticipată parţială se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute la art. 65 alin. (4) şi prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate parţiale.
(2) Transformarea pensiei anticipate parţiale în pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile prevăzute la alin. (1) se face din oficiu.

Citeste si: Calcul Pensie Anticipata Partiala sau cum sa te pensionezi in cele mai avantajoase conditii;

DE RETINUT:

 Potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, intrată în vigoare la data de 01.01.2011, pensia anticipată parţială se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu până la 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.

La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate NU se iau in considerare perioadele in care contribuabilul:

 • Perioada de stagiu realizată prin Contract de Asigurare Socială.
 • a beneficiat de pensie de invaliditate;
 • a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
 • a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
 • a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale;
 • a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
 • a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
 • a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.

 Perioadele asimilate stagiului de cotizare se vor valorifica la trecerea la pensia pentru limită de vârstă;
 Este interzis cumulul pensiei anticipate parţiale cu venituri obţinute în calitatea de asigurat obligatoriu al sistemului unitar de pensii publice; excepţia o reprezintă consilierii locali şi consilierii judeţeni. Pentru a evita înregistrarea unor debite reprezentând drepturi încasate necuvenit, persoana aflată în situaţie de cumul al pensiei anticipate parţiale cu alte venituri de natura celor menţionate mai sus trebuie să solicite casei teritoriale de pensii/casei de pensii sectoriale care achită drepturile suspendarea plăţii pensiei anticipate parţiale;
 Trecerea de la pensia anticipată parţială la pensia pentru limită de vârstă se face din oficiu, spre deosebire de legislaţia anterioară, care condiţiona această trecere de depunerea unei cereri de către pensionar;
 Reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută pentru pensia anticipată parţială nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere prevăzută de lege sau de alte acte normative.
 Penalizarea se aplică până la la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.
Cu titlu de noutate absolută, Legea nr. 263 privind sistemul unitar de pensii publice introduce posibilitatea pensionării anticipate parţiale fără penalizare pentru persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase
cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Tg Mureș, Slatina, Turnu Măgurele și Râmnicu Vâlcea pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi.

Aceste persoane vor putea beneficia  de pensionare anticipată parțială cu maxim 2 ani mai puțin decât vârsta standard de pensionare, fără penalizarea prevăzută de lege. De reținut că pensionarea anticipată parțială cu 3,4 sau 5 ani mai repede deât vârsta standard de pensionare, procentul de diminuare se calculează pentru întreaga perioadă de anticipare, fără să se scadă perioada de 2 ani, menționată mai sus.

Acte necesare:
* Completare cerere pentru înscrierea la pensie anticipata partiala
* carnetul de munca (original si copie);
* carnetul de asigurari sociale (original si copie);
* alte acte prevazute de lege privind vechimea în munca
adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv / individual de munca pentru perioada 01.04.1992-01.04.2001;
* adeverinta privind conditiile de munca speciale si/sau deosebite;
* dovada certificarii stagiului de cotizare;
* adeverinta din care sa rezulte data încetarii calitatii de asigurat( nu mai este obligatorie );
* alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie.
*procura speciala pentru mandatar (unde este cazul);
Termene de acordare a pensiei anticipate si anticipate partiale

A. Drepturile de pensie anticipata sau anticipata partiala se acorda si se platesc de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la aceasta data. În cazul persoanelor asigurate cu contract de asigurare, drepturile se acorda si se platesc de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa în cadrul acestui termen, dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat.
In perioada esalonarii varstelor standard de pensionare si a stagiilor de cotizare prevazute in anexa nr. 5, cererea de pensie anticipata sau anticipata partiala, impreuna cu actele doveditoare, se depune de catre solicitant, in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, la casa teritoriala de pensii in a carei raza se afla domiciliul acestuia.

Actualizat 31.12.2017

Mărturii
04.09.2017 – Buna ziua, va multumesc pt aprecieri si ptr. lucrarea efectuata impecabil, din pacate pt mine legislatia actuala nu ma ajuta, sper sa se schimbe ceva…., va doresc sanatate si numai bine!
Cu stima, (POPESCU ST.)

Mai 2017

(Feb 2017)
Buna ziua d-le. Ioan Covaciu
Am apelat la serviciile dvs. la sfarsitul anului trecut pt. calcularea pensiei anticipate. Am primit decizia de pensionare si este cu 4 lei mai mare decat mi-ati calculat dvs.Tin sa va multumesc inca o data pt. servicul pe care mi l-ati facut si sa va urez in continuare succes in activitatea dvs. O zi buna,
C. Dobritan

411 Comentarii

 • Maria ma numesc nascuta 06 12 1960 am 38 ani vechime din care 10 ani gr 2 . Cind pot iesi la pensie si in ce conditi .Va multumesc .

  • Stimata Maria, varsta standard de pensionare in cazul dumneavoastra este 61 ani si 11 luni (02.11.2022) iar stagiul complet de cotizare 31 ani si 11 luni; Pentru cei 10 ani de munca realizati 100% in conditii de grupa 2 primiti un spor la vechime de 2 ani si 6 luni, astfel stagiul de cotizare realizat va fi de 40 ani;
   Posibilitati de pensionare:
   1. Pensie Anticipata (fara penalizare) de la 56 ani si 11 luni (06.11.2017);
   2. Pensie pentru Limita de Varsta Redusa de la 59 ani si 11 luni, data de la care veti putea cumula pensia cu salariul;
   Asa dupa cum ati dedus, pentru cei 10 ani de munca realizati 100% in grupa 2 varsta standard de pensionare se reduce cu 2 ani;

   • Ma numesc Antoneta.
    Buna zioa sunt nascuta in mai 1961, am 34 ani si 6 luni vechime cand pot sa ies la pensie(momentl nu mai lucrez), si cat ar fi penalizarea. Va multumesc

    • Stimată Antoneta, vârsta standard de pensionare în cazul dumneavoastră este 62 de de ani( Mai 2023) iar stagiul complet de cotizare 32 ani si 2 luni. În cazul în care aveți cel puțin 32 ani si 4 luni stagiu contributiv, atunci puteți accesa din mai 2018 pensia amticipată parțială. Penalizarea este de maxim 30% și se calculaeză funcșie de numaărul de ani de stagiu contributiv ce au depășit 32 ani și 2 luni. Pentru un răspuns concret și sigur aveți la dispoziție serviciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • ma numesc Valerica nascuta pe 10 decembrie 1960 am vechime 27 ani din care 10 ani si 10 luni grupa 1 si 4 ani si 2 luni grupa 2.cand pot iesi la pensie cel mai devreme.Va multumesc anticipat.

  • Stimata Loghin Valerica, varsta standard de pensionare in cazul dumneavoastra (Anexa Nr 5 L263/2010) este 61 ani si 11 luni (10 Nov 2022) iar stagiul complet de cotizare 31 ani si 11 luni; Stagiul de cotizare realizat de dumneavoastra este de 33 ani, drept pentru care veti primi o reducere de 5 ani a varstei standard de pensionare pentru cei 10 ani de gr 1; Aceasta fiind de altfel cea mai tipurie forma de pensionare pe care o veti putea accesa in conditiile date;

 • Stimata Toader Elena, o analiza sigura si completa a dosarului dumneavoastra de pensionare se va putea realiza doar pe baza documentelor care stau la baza calculului pensiei si al stagiului de cotizare realizat; Mai multe detalii veti prmi pe adresa de e-mail;

 • Stimata Ionescu Magdalena, varsta standard de pensionare in cazul dvs. (Anexa Nr 5 din L 263/2010) este 62 ani iar stagiul complet de cotizare 32 ani si 1 luna;
  Pentru cei 23 ani realizati 100% in conditii de grupa 2 varsta standard de pensionare se reduce cu 5 ani; Ca urmare cea mai timpurie forma de pensionare este realizata prin Pensie pentru limita de varsta redusa de la 57 ani(Aprilie 2018);
  Pentru a afla detalii legate de valoarea pensiei precum si ce documente trebuie depuse la dosar si a nu pierde importante venituri la pensie accesati cu incredere serviciul de calcul pensii dezvoltat de http://www.pensiata.ro ;

 • Sunt nascuta pe 24.04.1957 si am vechime in munca de 35 ani si 10 luni
  Ce penalizare voi avea daca as vrea sa ies in 2016 la pensie anticipata partial?
  Multumesc

 • Va rog frumos sa ma sprijiniti si pe mine intr-o problema. Sunt nascuta in 1959 am trei copii. Am cotizat 21 de ani la sistemul de pensii. Cand pot sa ma pensionez anticipat. Nu ma intereseaza cuantumul pensiei ci doar sa nu mai contribui. Va multumesc mult.

 • doresc sa stiu daca pentru pensia anticipata partiala se ia in calcul ca vechime pentru cei 8 ani peste perioada in care am cotizat si 1 an de somaj .va multumesc anticipat de raspuns

 • Ma numesc Maria. Am o problema mare. Sunt in varsta de 58 de ani si sunt in pensie anticipata din 2014. Detin un PF din 2010 cu venituri nete 0 lei si venituri brute pe 2014 in valoare de 18.000 lei. Am pensia de 400 lei pe luna si mi-a venit o adresa de la pensii in care se spune ca am depasit plafonul si ca rezultat m-i s-a spus ca trebuie sa dau banii inapoi pe lunile unde s-a depasit plafonul. Care este formula corecta de calcul? Se calculeaza in functie de venitul net sau brut?
  Una este legea pentru finante si alta pentru pensii???
  Va multumesc frumos.

 • Buna ziua.
  Sunt nascut in 1959 luna iunie si am 34 ani 11 luni vechime in munca.
  As dori ,daca se poate sa-mi spuneti cind as putea sa ies la pensia anticipata partial.
  Va multumesc.

  • Poti ieși la pensie la vârsta de 60 de ani
   Dacă ai lucrat în grupa 1 sa 2 de muncă, vârsta scade. La 2 ani gr 1 cu 6 luni și la 2 ani gr 2 cu 3 luni

 • AUREL angajat din 01 08 1974 ca sudor in Santierul naval BRAILA pana in 15 10 1976 cand am plecat militar,am trecut in rezerva in data 10 10 1978 ,am revenit la santierul naval in27 10 1978 iar in29 09 1981 am incetat lucrul.Din 26 11 1981 pana in 23 04 1983 am lucrat ca sudor pe santier de constructii.din18 05 1983 pana in 20 09 1994 am beneficiat de grupa a2 a.Din 15 02 1995 pana in 21 11 1997 cand s-a desfiintat societatea nu am mai avut grupa a 2a de atunci nu am reusit sa ma angajez. Familia s-a destramat eu m-am retras la parinti la tara caci mai traia doar tata.Va rog sa-mi spuneti daca pot depune dosar de pens.anticipat nascut:08 08 1956

 • – Am tot sperat ca primesc un raspuns…dar vad ca lipsa de promptitudine si ignoranta e o predominanta cotidiana.Nu doream decat o confirmare a calculelor mele. E optiunea Dvs. , dar veti avea un client mai putin la consultatiile cu taxa .
  – Va multumesc si va doresc asemenea !

 • Buna ziua
  Sunt nascuta pe 01 .09.1959 . M am angajat la data de 01 .03.1983.
  In perioada 01.04.1995-01.06.1997 am lucrat fara venituri la firma proprie.
  Din 01.06.1997- 01.09.2015 am fost angajata . In prezent sunt somer indemnizat pina la data de 01.09.2016. Am dreptul la pensie anticipata partiala,dupa 01.09. 2016?

 • Buna ziua,

  Sunt nascuta la 23.10.1962, am lucrat intre 23.10.1985 – 01.08.2015 si va rog sa-mi spuneti cand pot iesi la pensie si in ce conditii.
  Va multumesc.

 • BUNA ZIUA, AM CERTITUDINEA, CA DOLIANTA MEA O INTELEGETI; SUNT NASCUTA IN 28 11 1957, AM O VECHIME IN MUNCA DE 28 DE ANI,6LUNI SI 24 DE ZILE,. CU 6ANI, SI 6LUNI,GRUPA 2 IN PROCENT DE SUTA LA SUTA. ANUL ACESTA POT DEPUNE DOSARUL PT PENSIE ANTICIPATA PARTIALA.? VA MULTUMESC PT AMABILITATE.

 • Buna ziua,

  Mordosan Constanta, sunt nascuta in 19 noiembrie 1959, lucrez din data
  1 dec.1978, vreau sa stiu cand ma pot pensiona anticipat fara penalitati.

  Va multumesc anticipat,
  O zi buna,
  Constanta Mordosan

 • AM LUCRAT 20 DE ANI IN ROMANIA SI 15 ANI IN PORTUGALIA POT SA MA PENSONEZ ANTICIPAT IN ROMANIA AM 58 DE ANI

 • Sint nascuta in 1962 si am32 ani vechime ,la ce virsta ma pot pensiona anticipat?Nu am grupa doar spor de noapte ,o perioada de 14 ani.Multumesc.

 • Buna seara,
  Sunt născută la data de 08.04.1960 si am 38 ani vechime.In acest moment nu lucrez.Cand mă pot pensiona cel mai devreme?Dacă nu îndeplinesc criteriul vârstei,ce variante există?Mulțumesc!

 • Buna ziua,
  Ma numesc Baciu Maria ,sunt nascuta in 1954 .06.15 si va rog sa-mi spuneti daca pot iesi la pensie si cand, doar cu un stagiu de cotizare de 12 ani, 4 luni si 11 zile . Va multumesc si va doresc o zi frumoasa!

 • Buna ziua! Sunt nascuta in 1960, lucrez din 1979 pana in prezent in acelasi loc, imi puti spune va rog cand ma pot pensiona anticipat partial si cat ar fi penalizarea?

 • Buna ziua.
  Sunt nascuta in 1959 luna Decembrie si am 12 ani vechime in munca ca sudor.
  As dori ,daca se poate sa-mi spuneti cind as putea sa ies la pensia anticipata partial.
  Va multumesc.

 • Buna ziua,
  E nedreapta legea de reducerea cu 2 ani a varstei de pensionare numai in orasele mentionate mai sus. La fel ca si acele judete a fost poluare si noxe peste limita admisa si pentru Bacau, aici functionand un mare Combinat Chimic, dar, fiind zona Moldovei, nu intereseaza pe nimeni?

  • Stimată Geta Manolache, nu știu dacă legea este nedreaptă dar se pare că parlamentarii din zona Bacău nu mai sunt interesați de zona Bacău (Moldovei). Nu aș vrea să fiu părtinitor dar mai sunt și alte cazuri din alte regiuni ale țării unde situația este similară.

 • Buna ziua.
  Sunt nascuta in martie 1962 si am o vechime in munca de 31 ani si 11 luni.
  Va rog sa-mi spuneti daca as putea sa ies la pensia anticipata partial.
  Va multumesc.

 • Buna ziua,
  Sunt nascuta in iulie 1960 si am o vechime in munca de 35 ani si 3 luni (muncesc din 2 martie 1981- neintrerupt).
  Va rog sa-mi spuneti daca as putea sa ies la pensia anticipata partial.
  Va multumesc.

  • Stimată Mariana, legea 263/2010 stabilește în Anexa Nr. 5 vârsta standard de pensionare în cazul dumneavoastră la 61 ani și 10 luni(Mai 2022) iar stagiul complet de cotizare la 31 de ani și 10 luni. Astfel că veți putea accesa Pensia Anticipată Parțială din Mai 2017. Pentru a afla detalii legate de valoarea pensiilor (Limită de Vîrstă, Anticipată Parțială) aveți acum acces la cele mai complete servicii de calcul pensii, dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Buna Ziua,

  Va prezint urmatoarele informatii :
  Data Nasterii: 28.07.1960
  Lucrez din : 22.09.1984
  Grupa II : 5 ani, 8 luni , 19 zile
  Grupa I : 4 ani, 4 luni, 10 zile
  Intrebare : Cand ma pot pensiona (limita de varsta, partial anticipat) ?

  Multumesc,

   • Buna Dimineata,

    Grupa I a fost realizata in perioada 16.03.1992 – 01.09.1996 (100%)
    Grupa II a fost realizata in perioada 01.11.1984 – 20.07.1990 (100%)

    Multumesc.

 • Buna dimineata
  Va prezint urmatoarele informatii:nascut la data de 05.11.1958 din 1976 si pana in prezent lucrez
  In perioada 15.03.1982- 01.03.2000 am fost incadrat in grupa 2-a de munca (100%)
  Intrebare:Cand ma pot pensiona (limita de varsta,partial anticipat) ?

 • La pensia anticipata partial suspendata la iesirea din nou la pensie se aplica noua lege la procentul de penalizare,multumesc

  • Stimată DOBRA EDITH, noile prevederi referifoare la criteriile de aplicare a diminuării pensiilor anticipate partiale se aplică doar pensiilor pentru care dosarul s-a depus începând cu 14 iulie 2016. La reluarea în plată a pensiei anticipate parțiale veți avea același procent de diminuare.

 • Buna seara,

  Sunt nascuta la1.11.1958 si am o vechime in munca de 39 ani si 1 luna (impliniti la 1.07.2016).
  Va rog sa-mi spuneti daca as putea sa ies la pensia anticipata partial.
  Va multumesc tare mult.

 • Buna ziua,
  Sunt nascuta la data de 03.01.1965 si am o vechime in munca de 32 ani si 8 luni impliniti.
  Va rog sa-mi spuneti daca as putea iesi la pensie anticipat, nu am grupa.
  Va multumesc.

 • buna ziua , ma numesc lupu doina si sunt nascuta in data de 02.06.1959, si sunt angajata de la data de 05.08.1976 as vrea sa ies la pensiea anticipata, si sa depun dosarul la 01.09.2016, mentionez ca i-mi lipseste din vechime 1 an de zile cand nu am lucrat nicaie deci nu este inregistrat in caretea de munca, multumesc anticipat

 • Bună dimineața, sunt născută în 16.10.1961,am 34 de ani și 7 luni cotizati din care 7 ani cu grupa 2. Am mai lucrat 2 ani în Italia cu acte în regula. Când pot ieși la pensie și cu ce penalizare. Vă mulțumesc

 • Data si anul nasterii este 14.12.1957 si as dori sa stiu daca pot iesi la pensie anticipat ; am o vechime de 30 ani si 10 ani grupa a-II-a de munca in santier naval ; studii superioare de 3 ani si stagiu militar 6 luni .

  Va multumesc anticipat ,

 • Buna dimineata ,

  sunt nascuta in data de 31 mai 1955 ; am 31 ani vechime , fara grupa si as dori sa stiu daca pot iesi la pensie anticipat sau anticipat partial si cu ce data ; am nascut si crescut 3 copii .

  Multumesc mult ,

 • Buna ziua ,

  Daca se poate as dori sa stiu in ce conditii pot iesi la pensie , mentionand ca :

  Am studii superioare de 3 ani , am lucrat 7 ani in grupa a 2 a de munca , total vechime 30 ani.
  Sunt nascuta la 23.02.1958 .

  Multumesc mult ,

 • buna ziua va rog sami spunei si mie cand as putea sa es la pensie , ma numesc mihai sanda am 30 de ani vechime din care 11 ani si 8 luni de grupa 1de munca sunt nascuta in 1963 -20-04 as putea sa es anticipat. multumesc mult astept raspuns.

 • Buna ziua.sunt nascuta la data de 18 05.1961.am vechime de 31 de ani si 6 luni.am lucrat si cu grupa a 2-a.va rog sa-mi spuneti daca ma pot pensiona anticipat.va multumesc.

 • 16.08.2016
  Stimate d’le Ioan Covaciu,ma numesc Liliana sint nascuta in 14.11.1961,angajata din 07.08.1980 si am avut gr.2-a de la angajare pina in 25.05.1998.Am 36 ani vechime totala la 07.08.2016.Va rog sa-mi spuneti cind pot iesi la pensie anticipata partial sau la limita de virsta.Va multumesc .

 • Buna ziua,

  Sunt nascut in 10.06.1961,
  – am 37 ani vechime;
  – am 17 ani si 2 luni in grupa 1 si 10 luni grupa 2, lucrati pana in anul 2001.
  Va rog sa-mi spuneți când pot ieșii la pensie anticipată parțial sau la limita de varstra ?

  Va mulțumesc.

 • bună ziua,domnul IOAN COVACIU ,mă numesc marcela ,sînt angajată din 03.03.1981.Am studii superioare și lucrez în învățămînt Vă întreb cînd aș putea ieși la pensie? Vă mulțumesc anticipat.răspunsul aș vrea să-l comunicați pe e-mail staniloiu_marcela@yahoo.com

 • cind au de gind sa introduca perioada armatei in perioada de contributie la pensia anticipata partiala ? -a fost scoasa abuziv pentru ca armata a fost obligatorie la timpul respectiv . -de ce au marit perioada de contributie completa de la 30 la 35 ani pentru barbati si de la 25 la 35 de ani femei ? -este corect sa maresti perioada completa de cotizatie la o persoana care a ajuns la perioada care era prevazuta in lege ?exemplu o femeie avea 25 ani de munca si iau marit perioada la 33 ani si 8 lunise pot schimba conditile de contributie in timpul perioadei? -Este vreo cale legala de cistig in instanta? -a trecut criza ,si a venit un guvern care a promis eliminarea neajunsurilor din lege. cind?

 • rodik
  buna ziua, sunt nascuta in luna iunie , 1959 , am 57 ani , la data de 01.09.2016 , implinesc 38 ani de munca, vechime neintrerupta si a-si dori sa aflu daca pot sa-mi depun actele pentru pensia anticipata ? Unde ma incadrez cu calculul pensiei , la ce procent de penalizare sa ma astept , apoi a-si dori sa va contactez telefonic pentru mai multe detalii , daca imi permiteti
  Va rog sa-mi raspundeti pe adresa de email rodikzamfir@gmail.com

 • Buna ziua, sunt născută pe 26.11.1958. Am lucrat 9 ani, apoi am avut 10 ani pensie de boala, apoi am lucrat si lucrez in continuare de 20 ani. Total lucrat 29 ani și 10 ani pensie(care văd că nu se tine cont de ei pt pensie anticipata).vârstă de pensionare , conform tabelelor este 61/3 , adică în februarie 2020. Mă pot pensiona anticipat sau anticipat parțial?

 • Buna ziua ,pot sa intreb si eu o chestiune legata de pensionarea anticipata in cazul celor ce lucreaza sau au lucrat in afara tarii se cumuleaza anii pentru a face cei 35 de ani obligatori si daca primesc pentru diferenta lucrata in afara tarii drepturi banesti de la statul cu pricina sau trebuie sa asteptam pana la indeplinirea conditiilor din acel stat?multumesc

 • Domnule Ioan Covaciu am si eu o intrebare:am lucrat 35 de ani din care 16 la grupa 2 de munca.Pot sa ma pensionez mai repede de implinirea varstei de 60 de ani. Menrionez ca sunt nascut in 16 02 1958. ma refer si la pensie anticipata, nu conteaza.Macar la anul cand implinesc 59 de ani. Va multumesc pentru un eventual raspuns!

 • Buna ziua, sunt nascuta in luna februarie , 1959 , am 57 ani , pina la data de 01.09.2016 am lucrat
  4 Dragos voda
  + 1 Fierbinti
  + 1an si 8 luni Tricodava
  + 26 Canatacuzino si in prezent , = 32 ani si 7 luni de munca
  Unde ma incadrez cu calculul pensiei ,cind pot depune dosarul de pensionare pentru limita de virsta? Apoi a-si dori sa va contactez telefonic pentru mai multe detalii , daca imi permiteti
  Va rog sa-mi raspundeti pe adresa de email florica.alexandru@yahoo.com
  Multumesc si o zi frumoasa va doresc!

 • Stimate domnule Covaciu, vă rog frumos să mă lămuriți in care categorie de pensie ma incadrez, intre cele 2 variante de anticipată. Lucrez neîntrerupt în invătămant din 1 sept. 1978. Deci am 38 de ani cotizați. In anticipată parțială? Vă multumesc frumos!!!

 • Stimate domnule Covaciu, vă rog frumos să mă lămuriți in care categorie de pensie ma incadrez, intre cele 2 variante de anticipată. Lucrez neîntrerupt în invătămant din 1 sept. 1978. Deci am 38 de ani cotizați. In anticipată parțială? Vă multumesc frumos!!! Vă rog să-mi răspundeți prin email la paucecav@yahoo.ro Multumesc!!!

 • buna ziua.
  va rog sa mi spuneti,am 57ani si 38de ani munciti cand potsa ma pensionez anticipat
  va multumesc.

 • Buna ziua,
  sunt nascut in 06.10.1961, am lucrat 15 ani si 9 luni in grupa a II-a de munca in procent de 100%, voi ajunge la 35 ani vechime in munca in 18.03.2021 si ma intereseaza data la care ma pot pensiona anticipat. Va multumesc.

 • Buna ziua!
  Sunt nascuta in octombrie 1963, am 29 ani vechime, din care 9 ani si 8 luni in grupa a II-a si de aprox. 10 ani platesc o contribuţie de asigurări sociale (am inchiriat apartamentul mostenit de la parinti). Va rog sa imi spuneti cand pot iesi la pensie, eventual anticipat/anticipat partial.
  Va multumesc si va urez succes in activitatea d-voastra!

 • BUNA-SEARA,

  VA ROG FRUMOS MA PUTETI AJUTA CU UN RASPUNS LA O INTREBARE, TATAL MEU A IMPLINIT 60 DE ANI SI ARE 37 DE ANI DE CONTRIBUTIE LA STAT SI IN DATA DE 20.07.2016 A DEPUS CEREREA DE PENSIONARE ANTICIPATA PARTIAL DAR NICI PANA IN PREZENT NU A PRIMIS RASPUNS. IMI PUTETI SPUNE, VA ROG, CARE ESTE TERMENUL MAXIM DE RASPUNDERE LA CERERE SAU TERMENUL MAXIM DE A PRIMII DECIZIA DE PENSIONARE? VA MULTUMESC ANTICIPAT.

 • Stimate domn Ioan Covaciu, ma numesc Iosif Maria , sunt nascuta pe data de 1956 16 iulie , 26 ani de munca si imi doresc sa aflu cand pot iesi cat mai devreme la pensie.

 • stimate domn ma numesc dumitru d nascut in 1955 si am 23 de ani vechime in campul muncii m a pot pensiona anticipat partial va multumesc

 • Buna ziua
  sunt nascut la 16.04.1960,am inceput sa lucrez din 16.02.1979,cand pot iesi la pensie anticipata

 • Buna ziua,
  Sunt nascuta pe data de 14.01.1966 si muncesc neintrerupt din 17.08.1984 din care 16 ani cu grupa a II-a. As dori sa stiu cand ma pot pensiona anticipat partial. Va multumesc,

 • Buna…am 59 ani impliniti,am stagiul total cotizat 41 ani 10 luni si 22 zile din care 27 ani 6luni si 6 zile in conditii normale,8 ani 7luni si 19zile in gr1 si 4 ani aferent grupe ,1 an 3 luni 26 zile perioade asimilate!!! Intrebarea mea este cand pot iesi in pensie anticipata si cand ar trebui sa ies in pensie limita de varsta ???? astept raspuns.va multumesc anticipat

 • Ma numesc Ciurla Marta. Pe 2 ianuarie implinesc 54 ani Pana in prezent am 35 ani de munca din care 19, 5 in grupa 2 de munca .La ce varsta pot iesi la pensie anticipata fara penalizare. Va multumesc.

 • Buna ziua,
  Sint nascut pe 6.mart.1957. Pina in 1982 am lucrat vreo 8 luni in vacante pe santier cu carte de munca. Din sept. 1982 m-am incadrat ca stagiar si lucrez si astazi. (ani consemnati in CM) Am o singura intrerupere de 4 ani – motive personale. (ian. 2000 – mart.2004)
  Intrebarea mea este: – Cind pot iesi la pensie si daca pot anticipat cu penalitatile de rigoare.

  Va multumesc

 • Buna ziua!
  Am rugamintea sa-mi comunicati cand pot sa ma pensionez anticipat tinand cont ca am peste 35 ani vecime, am lucrat 10 ani si cateva luni in grupa a II-a.
  Sunt nascut in 15.09.1962

 • Dnule Covaciu ma numesc Elena Fasie sunt nascuta in data de 11 oct.1959 am 32 ani de munca si vreau sa stiu daca pot iesi la pensie anticipata si cu cat voi fi penalizata pana in 2021cand pot esi la pensie de varsta.Va multumesc

  • Va rog frumos d-nule Covaciu ,daca se poate astept si eu raspunsul de la dv.referitor la pensia anticipata ,va multumesc Elena Fasie.

 • Buna ziua d-le Covaciu,
  Sunt nascut pe 18 sept 1959 (57 ani). 40 ani de munca dintre care 5 ani in grupa 1 . La ce varsta pot iesi la pensie. Multumesc, G. Gheorghe

  • Stimate G. Gheorghe , conform datelor si informațiilor primite pensionarea cea mai timpurie fara diminuare se poate realiza de la 62 ani si 6 luni. De la 60 ani se poate aaccesa pensia anticipată partiala. Pentru a afla detalii legate de valoarea pensiilor cat si a diminuarii aveti la dispozitie serviciul de calcul pensii dezvoltata de http://www.pensiata.ro .

 • Ma numesc Gavrila D anul nasteri 5 10 1953 lucrez din februarie 1973 cand ma pot pensiona in ce an si ce luna. MULTUMESC MULT .

 • Buna Ziua,
  As dori si eu un sfat in urmatoarea situatie: sunt nascuta in decembrie 1959 si daca as fi lucrat continuu la varsta de 56,7 ani (in iulie 2016) as fi putut solicita pensie aticipata partiala. Din pacate de la ultimul loc de munca eu ca si mai multi colegi am fost disponibilizati in martie 2013 (cu preaviz de o luna). Nu am avut dreptul la indemnizatie de somaj(am venituri din chirie) si de atunci practic nu mai lucrez si as fi interesata sa-mi cumpar conf. legii 186/2016 vechime pentru a putea solicita pensia anticipata partiala. Dupa calcule aproximative facute de mine pentru circa 40 de luni vechime cumparata la venitul minim, rezulta ca as plati peste 12000 lei.
  Intrebarea mea este cat si cum imi va afecta pensia finala (la limita de varsta) aceasta perioada de contributie la nivel de salariu minim pe economie si deci in final daca merita achitata suma de peste 12000 pentru pensia anticipata partiala.

 • Buna ziua! Sunt o femeie nascuta in Iulie 1961. M-am angajat in munca pe data de 15.09.1980. Am avut intrerupere intre: 26.12.1980-07.09.1981 si 30.06-14.09.1994 precum si somaj in perioada de 04.10.1993-30.06.1994. Functiile detinute erau administrative. Va rog frumos sa-mi calculati, cand ma pot pensiona anticipat. Va multumesc!

 • Buna ziua

  Va rog sa aveti amabilitatea de a spune in cat timp de la primirea deciziei de pensie anticipata partiala, trebuie sa depun la casa teritoriala de pensii (sector 6) dovada incetarii calitatii de asigurat (incetarea contractului de munca cu societatea comerciala in care lucrez); este un numar de zile maxim stabilit?

 • BUNA ZIUA ,D-ULE IOAN COVACIU ,
  AS DORI UN RASPUNS DE LA DUMNEAVOASTRA DACA ESTE POSIBIL . SUNT NASCUT IN 18.08.1957 ,
  AM O VECIME DE 36 ani, 6 luni si 23 zile , DINTRE CARE 11 ani, 11 luni si12zile grupa a-II-a .
  MA POT PENSIONA PARTIAL ANTICIPAT SI CE PENALITATE % VOI AVEA .
  VA MULTUMESC ANTICIPAT .
  P/ s (astept raspunsul dv.) O ZI BUNA !

 • buna ziua,ma numesc Ibolya Chivu,as dori o informatie de la d-voastra,am vechime 36 de ani,din care 16 ani in grupa a2- a .As dori sa-mi scrieti cand as putea iesi la pensie anticipata s-au anticipata partiala.va multumesc

 • Buna ziua . Am o intrebare si daca puteti sa-mi raspundeti daca vreti . am o prietena si e nascuta in 21.septembrie 1960 si are o vechime de 27 ani in rominia , si 4 ani in germania cu contract de munca ,cind ar putea sa mearga in pensie anticipata cu penalizare ,sau ce posibilitati ar fi sa mearga in pensie . va multumesc anticipat.

 • Buna ziua.Sant nascuta pe data de 29 septembrie 1959 si am o vechime in munca de26 de ani si 7 luni in Romania si 11 ani si 5 luni in strainatate.Va rog sa-mi spuneti daca indeplinesc conditiile pentru obtinerea pensiei anticipate.

 • Buna ziua,va rog frumos daca puteti sa imi raspundeti,mama mea este nascuta in septembrie1961 are o vechime in munca de 24 de ani si 8 luni dintre care 21ani incadrata la grupa a doua,din iunie 2006 pana in februarie 2016 a beneficiat de pensie de invaliditate gradul 3. Imi puteti spune cand ar putea sa beneficieze de pensie anticipata? Pensiade invaliditate nu se considera vechime? Multumesc frumos.

  • Stimată Negrea Maria, din datele sumare primite rezultă că mama dumneavoastră va putea accesa doar pensia pentru limită de vârtă cu 4 ani şi 6 luni mai devreme decât vârsta standard de pensionare, adică Aprilie 2019, garţie anilor munciţi în grupa 2. Pentru pensia anticipată parţială sunt necesari, în cazul dânsei, minim 32 ani şi 4 luni stagiu de cotizare fără perioada pensiei de ivaliditate. Pentru detalii legate de valoarea pensiei ce va putea fi încasată puteţi accesa serviciile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Buna seara,
  Sunt nascut in 06.04.1963.Facultatea la zi intre 1981-1984. Am lucrat din 01.08.1984 pana in 01.10.2015. In aceasta perioada am lucrat 5 ani si 2 luni in grupa I si 7 ani si 11 luni in grupa II. Am efectuat 6 luni armata siam avut 3 luni somaj. Din 01.10.2015-01.10.2016 am avut iar somaj. Va rog sa imi spuneti modalitatea prin care pot sa ies la pensie si cand. Va multumesc!

  • Stimate Cornel, la 60 de ani veţi putea accesa pensia anticipată parţială iar de la 61 de ani veţi trece în pensie pentru limită de vîrstă redusă gaţie anilor munciţi în grupe.
   Pentrua afla din timp care este valoarea estimată a pensiei precum şi modalităţile prin care poate fi ajustată la un cunatum dorit, accesaţi serviciile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Am o intrebare. Sunt nascuta pe data de 10-1-1957 am lucrat 27 de ani in grupa a doua si cand as putea sa ies la pensie?

 • Buna ziua . As avea o intrebare , cum se calculeaza puncatjul pt perioada inainte de 1991.In cartea de munca era trecut salariul net iar la calcule se foloseste salariul brut.

 • Buna seara,

  Ma numesc Zamfir Valerica, nascuta in 15.10.1961, cu o vechime de 36 si 3 luni pana in ianuarie 2017, cu 17 ani si 6 luni grupa a II-a. Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi spune cand ma pot pensiona la limita de varsta. Dar anticipat, in ce conditii. Va multumesc,

 • buna seara am si eu intrebare sotul meu a esit la pensie anticipata el o decedat in 2016 si o avut 39 de ani lucrati eu ca urmas pot sa iau pensie de urmas? eu am 47 de ani ca am vazut acu ca o intrat o lege si asi vrea sa stiu daca pot sau nu va rog din suflet sa imi raspundeti va multumesc

  • va rog frumos sa imi dati raspunsul aici pe sait pentru ca nu imi merge emeil-ul la intrebarea care vam adresato aseara va multumesc anticipat

   • Stimată Anișoara, îmi pare sincer rău pentru pierderea suferită. Pentru un răspuns concret și sigur sunt necesare mai multe informații legate de această speță. Motiv pentru care vă rog să comunicați pe e-mail. Altfel informații suplimentare găsiți aici.

 • Buna ziua,
  sunt Angela W.,nascuta in 10.10.1959,
  am lucrat 32 de ani si am absolvit o facultate la zi (5 ani)…poti sa ma pensionez anticipat ?
  Va multumesc.

 • Buna ziua,

  As aprecia foarte mult un raspuns. Tatal meu are o nelamurire – a depus dosarul pentru pensie anticipata partiala la 23 martie 2015 (nascut la 23 martie 1955), a fost respinsa cererea pentru ca avea stagiu de cotizatie 33 ani 6 luni (incompleta), pe 29 noiembrie 2016 a incheiat contract pentru cumparare vechime pentru perioada noiembrie 2011-aprilie 2013 si a achitat toata suma, si in aceeasi zi a depus o noua cerere pentru pensia anticipata partial; intrebarea este: incepand de la ce data are dreptul la pensie anticipata partial, avand in vedere ca incepand cu aprilie 2013 nu mai are calitatea de asigurat? Multumesc foarte mult.

 • BUNA ZIUA,va rog frumos sa-mi spuneti si mie cati ani de vechime trebuie sa indeplineasca o persoana pentru pensie anticipata partiala. eu am depus dosarul pentru aceasta pensie si as dori parerea dumneavoastra.Multumesc anticipat Flori Manole

 • Buna ziua
  Sunt Camelia, nascuta in 17.10.1960
  am lucrat 36 de ani, la anu cand fac 58 de ani si voi avea 37 de ani de cotizatie, ma pot pensiona anticipat partial, cu cat voi fi penalizata.
  Va multumesc.

 • Am întrebare pentru unul dintre angajații mei:
  A depus dosar pt pensie anticipata acum 2 ani.Pentru ca nu a fost mulțumit de cuantum ,a lucrat în continuare.Deși s-a emis decizia,el nu a anunțat Casa de Pensii.
  Acum ar putea sa se pensioneze anticipat,fără penalități,dar ni s-a spus ca e obligat sa aștepte pana la vârsta legala.
  Care e temeiul legal?Omul e muncitor întreținere intr-o scoala și e și bolnav…
  Multumesc!

  • Stimată Lidia, pensia anticipată parţială odată emisă şi nerefuzată în termen de 30 de zile de la data primirii, rămîne în vigoare pînă la atingerea vârstei standard de pensionare sau varsta standard redusa (daca a avut muncă efectuată în grupe). Munca efectuată între timp îi va creşte valoarea pensiei pentru limită de vârstă.

 • Buna ziua!Ma numesc Lupascu Octavian,sunt nascut pe data de 02-06-1957,am lucrat din 02.06.1975 la COMPANIA INDUSTRIALA PENTRU TRANSPORTURI TECUCI pana la data de 01.02.1980,beneficiind de grupa a 2,dupa care m-am mutat prin transfer la SC COMMET SA TECUCI unde am lucrat din 01.02.1980 pana la data de 19.07.1983 la fel beneficiind de grupa. a 2.Dupa care m-am transferat la APELE ROMANE lucrand si in prezent,va rog frumos sa-mi ziceti cand pot sa-mi depun actele sa ies la pensie anticipat la varsta de 60 ani,m-as putea incadra in 43 de ani sa pot iesi fara penalizare.Va rog sa-mi raspundeti aici,nu-mi merge email-ul.Va multumesc anticipat!

  • Stimate Lupaşcu Octavian, Pensia anticipată sau anticipată parţială o veţi putea accesa din 02.06.2017. Pentru detalii legate de valorile pensiilor precum şi la care dintre aceste două tipuri de pensii va calificaţi trebuie făcut un calcul exact al stagiului de cotizare eligibil pensiilor anticipate. În acest sens aveţi la dispoziţie serviciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Născut 12 octombrie 1956. In 1999am iesit la pensie pe legea57din 1992.se numeste limita de vîrstă.acum am împlinit 60 ani si4 luni.pot cere pensionarea anticipat ?si cam ce pensie as primi ?actual am 815 lei.am o vechime de 26 ani si 4 luni fara grupa. Mentionez că am un defect la picior de la vîrstă de 12 ani si de aceea ma scos la pensie pe legea 57 din 1992.

 • Daca eu primesc pensie de invaliditate din Italia (ca cetatean italian) mai pot beneficia de pensie anticipata partial (indeplinesc conditiile) din Romania ? Mentionez ca am dubla cetatenie.

  • Stimată Chiriţoiu Tatiana, deşi datele şi informaţiile necesare sunt mai complexe trebuie cunoscut faptul că legislaţia comunitară în domeniul pensiilor stabileşte ca fieccare stat în care aţi realizat stagiu de cotizare să vă plătească parte din total pensie cuvenită. În concluzie este important ca în dosarul care a fost depus la INPS Italia să fi avut şi documentele care atestă stagiul de cotizare realizat în România. Altfel va trebui să cereţi o recalculare prin adăugarea stagiului de cotizare realizat în ţara natală.

 • BUNA ZIUA.
  MA NUMESC ELENA C.AM 56 DE ANI SI AM LUCRAT 37,7 LUNI,DIN CARE 20 ANI LA GRUPA 2 , POT DEPUNE DOSARUL DE PENSIE ANTICIPAT?
  VA MULTUMESC

  • Stimată Elena, mai devreme de ianuarie 2018 , femeile născute în 1961 nu se pot pensiona, dacă nu au mucă efectuattă în grupe care să reducă vârsta de pensionare cu mai mut de 5 ani. În cazul dumneavoastră, cei 20 de ani realizaţi 100% în condiţii de grupa 2, vă aduc o reducere a vârstei standard cu 4 ani si 6 luni. Astfel că anlizând informaţiile din ANEXA Nr 5 veţi cunoaşte ccare este vârsta cea mai timpurie de pensionare.

 • odata iesit la pensie,adica la varsta de 62 de ani(grupa a2a,cotizatie completa,etc) i s-a comunicat decizia de pensionare, ii vine si pensia. mai poate ramane pe acelasi post cu vechiul contract de munca si aceeasi drepturi ca inainte de pensionare?

  • Pentru continuarea activităţii profesionale la acelaşi loc de muncă trebuie urmată procedura stabilită de codul muncii. Legea pensiilor precizează că pensia pentru limită de vîrstă se poate cumula cu orice tip de venit inclusiv cel rezultat din salariu fără a obliga ultimul angajator sau anngajatul şă păstreze acelaşi post şi după pensionare.

 • Buna ziua.Daca am pensie anticipata partiala mai pot fii administratoul societatii (S.R.L.)sau trebuie sa inchid – suspendata societatea pana la pensia pentru limita de varsta?
  Va multumesc anticipat.

  • Stimată Aurica, condiţia pentru a putea primi pensia anticipată parţială este ca veniturile realizate să fie sub limita care impune plata CAS, indiferent de funcţia ocupată în cadrul SRL.

 • Buna ziua , tatal meu este nascut in 1959.IX, are o vechime in munca de 39 de ani si 5 luni din care 20 ani si 5 luni in grupa a II-a de munca si as dori sa stiu cand poate iesi la pensie anticipata/Multumesc .

  • Stimate Ichim, din datele expuse rezultă că tatăl dumneavoastră se va putea pensiona prin pensie anticipată fără diminuare de la 60 de ani si de la 60 de ani si 6 luni prinm pensie la limita de varsta redusa.

 • Buna ziua,as avea si eu o intrebare la d-voastra,soacra mea nascuta in 15.06.1958 a lucrat incepand din 09.03.1978 pana la 09.04.2004,dupa care a intrat in somaj 1 an pana la 06.04.2005,ar putea beneficia de pensie anticipata sau partiala?Va multumesc .

  • Stimată Ghena Simona, soacra dumneavoastră, în aceste condiţii, va putea accesa doar pensia pentru limită de vârstă la împlinirea vârstei de 61 de ani şi 1 lună (Anexa 5 din Legea 263/2010). Desigur pentru a afla dacă există condiţii pentru o pensionare mai timpurie, trebuie făcută o analiză pe baza documentelor ce stau la baza dosarului de pensionare, în acest sens vă recomand să accesaţi serviciile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro.

 • Sunt cadru militar activ operat de hernie de disc si as dori daca puteti sa-mi spuneti cam ce pensie as avea daca as fi declarat inapt medical.Mentionez ca am o vechime in munca de 21 ani si grupa de 6 luni la an pe intreaga perioada, am un salariu brut mediu pe 6 luni de 3470 lei.Va multumesc

 • BUNA ZIUA, PT MAMA MEA , ESTE NASCUTA IN 1962, ARE 26 ANI SI 7 LUNI VECHIME? CUM SE POATE INCADRA? DIN ANUL 1998 NU MAI ESTE ANGAJATA, ACUM ESTE VADUVA, NU ARE NICI UN VENIT, MULTUMESC DIN SUFLET!!!

 • Buna ziua,
  as dori sa aflu cand as putea iesi in pensie anticipata, dar am lucrat in multe locuri cu si fara grupa de munca, cu reduceri a varstei de pensionare, precum si in strainatate, As dori o consultanta.

 • Buna ziua!M am nascut la data de 10.10.1059 si lucrez in invatamant de la data de 01.09.1979. As putea sa ma pensionez anticipat? Penalizarile ar fi foarte mari? Multumesc anticipat. Daca mi ati putea raspunde pe iullia_a@yahoo.com v as fi recunoscatoare

 • Buna ziua!

  Simate Domnule Ioan Covaciu
  Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine in legatura cu conditiile de indeplinire pentru pensie anticipata partial. Am depus dosarul si am primit respens desi cred ca indeplinesc conditiile. Daca puteti va rog sa-mi scrieti pe adresa de mail danzamfirache1@gmail.com ca sa pot trimite actele pe care le-am depus si sa ma ajutati pentru ca sunt disperat de 4 luni ma plimba si imi spun sa stau linistit acasa!
  Va multumesc frumos!

 • Sos Gheorghe

  Buna ziua, sunt nascut in 28-05-1955, am o vechime in lucru fara stagiul militar de 42 de ani fix in 15 ianuarie 2017. Va rog sa-mi spuneti cand pot iesi cat mai repede la pensie anticipata si cam cata penalizare voi avea acum sau peste un an. va multumesc si va doresc o zi buna.

 • Sunt nascuta in noiembrie 1961, am lucrati 32ani,din care 9 ani in grupa a doua , un an am somaj, mai mentionez ca am 9luni neintrerupte de concediu medical,va rog sa-mi comunicati cand pot sa ma pensionez (orice fel de pensionare).Va multumesc din suflet.

 • B una ziua!Am 41 ani si 9 luni munciti fara armata .Din care am 13 ani si 5 luni gr 2 de munca peste 4 luni implinesc virsta de 60 ani .deasemenea sint nascut in baia mare .as dori sa stiu cind ma pot pensina?C u stima va multumesc!

  • Stimate KATLER VASILE, daca datele expuse se regăsesc ca atare în documente corect si complet formulate, atunci veţi putea accesa Pensia Anticipată(fără diminuare) de la 60 de ani. Pentru o certificare în acest sens aveţi la dispoziţie serviciile de calcul şi consultanţă dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Buna ziua,
  Domnule Covaciu, situatia mea este urmatoarea: m-am nascut in 16 martie 1961, am lucrat din 6 august 1985 pana in 2 aprilie 2009, a urmat o perioada in care nu am avut serviciu , respectiv pana in 1 septembrie 2011 cand am reusit sa ma angajez la un alt loc de munca, unde lucrez si in prezent. In perioada in care nu am avut serviciu, adica in 29 luni, doar in 27 luni am platit contributia lunara la casa de pensii.
  Va rog frumos sa-mi comunicati cand voi putea sa ma pensionez anticipat (cu penalizare). Multumesc foarte mult. Cu respect, Rodica.

  • Pensionarea anticipată parţială o veţi putea realiza din Martie 2018, iar stagiul de cotizare eligibil pensiilor anticipate trebuie să fie de minim 32 de ani şi 1 luna.

 • Buna ziua!sunt nascuta in 10.10.1958,am cotizat pana in prezent 30 ani si 3 luni,pot iesi la pensie anticipata?

  • Stimată Alma, pentru a putea accesa pensia anticipată parțială aveți nevoie de 31 de ani și 3 luni stagiu de cotizare. Dacă veți cumpăra 1 an stagiu de cotizare atunci veți putea depune imediat dosarul pentru această formă de pensionare. Menționez că trebuie analizat atent stagiul de cotizare pentru a afla dacă toți cei 30 de ani și 3 luni de stagiu pe care îi aveți sunt eligibili pentru pensiile anticipate.

 • Buna ziua!sunt nascuta in 10.10.1958,am cotizat pana in prezent 30 ani si 3 luni,pot iesi la pensie anticipata partiala?

  • Stimată ALMA, pentru a putea accesa pensia anticipată parţială, în cazul dumneavoastră, lege stabileşte un stagiu complet de cotizare de minim 31 de ani şi 3 luni. Dacă aveţi stagiu de cotizare realizat în grupe, atunci trebuie făcută o analiză a documentelor pentru a afla dacă stagiul suplimentar primit pentru munca efectuată în grupe acoperă diferentă de stagiu necesară pentru a putea accesa imediat pensia anticipată parţială, altfel vîrsta de pensionare rămîne de 61 ani si 3 luni pentru femeile născute în Octombrie 1958.

 • Buna ziua,
  Eugenia,nascuta la 27 iulie 1957.
  Acum doi ani am depus cerere de pensie anticipata partial in regim comunitar .In sfarsit ieri am primit decizia de pensionare ( plata se face cu 1 aprilie 2015) in care sunt trecute urmatoarele valori:
  -stagiul total realizat in Romania 27 de ani si 11 zile;
  -Stagiul total realizat in Italia 8 ani 3 luni ,19 zile;
  valoarea punctului de pensie 830,2;
  -procentul de diminuare 28,5%
  punctajul mediu anual al pensiei teoretice 1,28502
  punctajul mediu anual al pensiei efective 1,05193
  cuantumul pensiei nediminuat 874.
  Aici intervin nedumeririle mele:
  – in deczieie este scris :cuantumul pensiei nationale nu poate fi stabilita ,motivul: Nu sunt indeplinite prevederile Art.65 .aliniat 1 din Legea 263/2010,nu am realizat stagiul complet de 30 de ani si 10 luni. Nu se ia in calcul stagiul total ,respectiv 35 de ani ,4 luni????’

  -Se specifica : pensia acordata este comunitara—–daca pensia nationala nu poate fi stabilita cum poti sa faci comparatie intre cele doua????
  -nu se specifica numarul de punctaj….cum au stabilit punctajul mediu anual teoretic la valoarea de 1,28502???? consider ca am avut salarii destul de rezonabile avand o meserie de inginer.
  Considereti ca e nevoie de o contestatie?
  Cu tot respectul cuvenit Eugenia.

 • Buna seara
  Sunt nascuta pe 18 08 1960. Am stagiul de cotizare de 32 ani si as vrea sa stiu daca ma pot pensiona anticipat partial si la ce data. Cu multumiri.

  • Stimată Marina, în cazul dumneavoastră dacă în cei 32 de ani de stagiu aveți minim 31 ani și 10 luni ”în cîmpul muncii” , veți putea accesa pensia anticipată parțială din iunie 2017 cu o diminuae de cca 30%.

 • Buna ziua,
  V-as ruga dacă se poate sa îmi Spune-ți dacă tatăl meu se poate pensiona anticipat parțial la vârsta de 60 ani, dacă nu, care ar fi cea mai apropiată vârsta de pensionare pt el?
  Născut la data de 19.03.1957
  Vechime in munca 25 ani
  Grupa a-2-a 100% – 10 ani făcuți între anii 1990-2000

  Va Mulțumesc!

  • Stimate Marin George, în cazul tatălui dumneavoastră stagiul total de cotizare este 27 de ani și 6 luni, iar dacă are relizat serviciul militar obligatoriu mai adaugă 1 an și 4 luni, astfel că în lipsa realizării stagiului complet de cotizare de 35 ani (numai în cîmpul muncii) nu se poate accesa pensia anticipată parțială. Pensionarea cea mai timpurie se va putea realiza imediat ce sunt realizați 35 de ani stagiu de cotizare (se pot cumpăra maxim 5 ani de stagiu) iar dacă acest lucru se întîmplă pensionarea se va putea realiza de la 63 de ani, datorită celor doi ani de reducere pentru cei 10 ani de stagiu realizat 100% în grupa 2.

 • Buna seara,am si eu o intrebare la dvs. Ma pot pensiona anticipat partial daca am varsta de 61 de ani,40 de ani vechime in munca?
  Sa inteleg ca penalizarea in cazul meu este de 0,25% pana la varsta de 65 ani? Va multumesc si astept un raspuns.

  • Stimate Cernat Dănuţ, pensia anticipată parţială se poate accesa dacă în cei 40 de ani aveţi minim 35 ani stagiu contributiv. Procentul de diminuare se calculează funcţie de durată de timp pînă la 65 de ani şi de numărul anilor de stagiu care depăşesc 35 de ani stagiu contributiv.

 • buna ziua sotu este nascut pe 1 februarie 1959 si are vechime in munca de 39 ani din care 19 ani in grupa 2 cant poate esi la pensie

  • Stimată Lili Gherca, adresa dumneavoastră de e-mail nu este validă. Pensionarea cea mai timpurie în acest caz se poate realiza de la 60 de ani. Pentru detalii trebuie făcută o analiza pe baza documentelor ce stau la baza dosarului de pensionare, în acest sesn puteţi scrie la consultanta@pensiata.ro .

 • VIOREL@MARIA
  Buna ziua As dori sa ma ajutati pe mine si sotia mea .Eu sint nascut in 1960 martie si lucrez din 1979 ,am in cartea de munca 2 ani si 7 luni grupa 2,in rest am lucrat fara intrerupere,fiind cam bolnav sa iesi in anticipata si cu penalizare,cind as putea si cit este penalizarea.
  Sotia este nascuta in aprilie 1961 si lucreaza din aug 1980 cind poate iesi anticipat cu penalizare si cu ce procent de penalizare lunar Va multumesc din suflet.

  • Stimată Maria, în cazul dumneavoastră pensionarea anticipată parţială se poate accesa din Aprilie 2018 cu o diminuare de 18%.
   Stimate Viorel, în cazul dumneavoastră pensionarea anticipată parţială va putea fi accesată din Martie 2020 cu o diminuare de cca 24%.
   Pentru detalii legate de valoarea pensiilor şi a penalităţilor ce vor fi aplicate vă recomand să accesaţi serviciile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Buna seara d-le Covaciu.Sant nascut in 08 august 1957 .Am muncit in ROMANIA 19 Ani si 6 luni.Stagiul militar de1 an si 4 luni.Am terminat universitatea de 5 ani la zi
  cu diploma de absolvire si 12 ani munciti in strainatate cu contract de munca.Va rog sa -mi spuneti daca pot primi pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.Va multumesc.

 • buna ziua sint nascuta in 1963 aprilie 28 lucrez fara intrerupere din 1979 luna august cu vechime de 38 de ani cind as putea sa ma pensionez anticipat multumesc

 • Buna ziua,
  Sunt nascuta la data de 09.12.1961,am vechime in munca 33 ani ,din care 9 ani la grupa 2 de munca ,la ce data pot depune dosarul pentru pensie partial anticipat

  • 9.02.2019 iar diminuarea, cf. legii în vigoare , iar diminuarea se va calcula pentru 3 ani şi 6 luni. La împlinirea vîrstei de 60 ani si 10 luni veti trece din oficiu la pensia pentru limită de vîrstă redusă graţie reducerii cu 1 an şi 6 luni pentru anii munciţi 100% în condiţii de grupa 2. Pentru un răspuns concret şi sigur cu privire la data cea mai timpurie la care veţi putea accesa o formă de pensionare vă recomand serviciul de consultanţă dezvoltat de http://www.pensiata.ro.

 • Buna ziua domnule Covaciu,
  As dori sa stiu daca perioada de somaj si concediul fara plata pentru studii (mentionat chiar asa in cartea de munca) se considera vechime in munca. Mentionez ca somajul a fost pe o perioada de 1 an in anul 1992 iar concediile fara plata au fost in jur de 30 de zile pe an intre anii 1988-1991 pe perioada studiilor universitare la fara frecventa.
  Multumesc

 • Bună seara d-le Covaciu,mama mea s-a pensionat anticipat cu penalizare (44%)la vârsta de 55 ani ,având o cotizatie de 36 ani. Acum ,după 2,5 ani de la momentul pensionarii este posibila o recalculare care sa conducă la micșorarea procentului de penalizare care se aplica pana la pensionarea la limita de vârstă de 61 ani. Este născută în noiembrie 1958. Mulțumesc! Cu stima,

 • Buna ziua ,

  Va rog frumos sa-mi spuneti daca am lucrat in grupa a II-a 7 ani si doua luni , la implinirea varstei de 60 de ani ma pot pensiona anticipat partial , perioada de penalizare fiind pana la 65 de ani minus 21 de luni ? Procentul de penalizare va fi de asemenea calculat avand in vedere termenul pana la implinirea varstei standard de pensionare , adica 65 de ani minus 21 de luni? Multumesc.

 • Stimate Domnule Covaciu,
  Va multumesc pentru raspunsul prompt. Inteleg ca, concediile fără plată nu fac parte din baza de calcul pentru pensii. Ceea ce ma intereseaza sa stiu este daca aceste concedii fara plata pentru studii se adauga la anii de vechime astfel incat sa ajung la stagiul complet de cotizare care in cazul meu este de 35 ani. In Codul Muncii se mentioneaza ca, concediile fara plata pentru formare profesionala acordate la solicitarea salariatului se vor considera vechime in munca. Se aplica si la mine aceasta regula?
  Inca o data va multumesc pentru lamuriri

 • MA NUMESC CAMELIA SUNT NASCUTA IN,1961 AM APROAPE 38 DE ANI DE MUNCA,DINTRE CARE 22 AM DE GRUPA 2-UA AM LUCRAT IN TOXIC SI 3 TURE [ORE DE NOAPTE] SI IN MOMENTUL DE FATA LUCREZ AM 3 NASTERI,,AS DORI SA STIU DACA AS PUTEA SA MA PENSIONEZ ANTICIPAT…SI CAND?..VA MULTUMESC,,ASTEPT RASPUNS,,,

 • Buna ziua,
  numele meu este Daniela, sunt nascuta in15.11.1960, lucrez din Octombrie 1983, varsta standard la care ma pot pensiona este 60 ani, am folosit motorul de calcul din site.Deci eu puteam sa ma pensionez la 55 ani, cu 5 ani inainte de varsta standard?Multumesc

 • Buna ziua ,

  Va rog frumos sa-mi spuneti daca am lucrat in grupa a II-a 7 ani si doua luni , la implinirea varstei de 60 de ani ma pot pensiona anticipat partial , perioada de penalizare fiind pana la 65 de ani minus 21 de luni ? Procentul de penalizare va fi de asemenea calculat avand in vedere termenul pana la implinirea varstei standard de pensionare , adica 65 de ani minus 21 de luni? Multumesc.

  • Stimate TITUS, reducerea vârstei standard de pensionare pentru 7 ani de grupa 2 este de 1 an. Procentul de penalizare se calculează pentru 4 ani dacă veţi accesa pensia anticipată parţială de la 60 de ani, penalitatea va înceta la 64 de ani cînd veţi trece din oficiu la pensia pentru limită de vârstă.

 • Buna seara, tatăl meu este născut în ianuarie 1961, are 39 de ani lucrați cu armata și lucrează fără întrerupere până în prezent. A avut grupa 2 din 1978 până în 2009. Când se poate pensiona cel mai repede anticipat sau cu grupa? Vă mulțumesc anticipat!

   • Stimate Cătălin, vîrsta standard de pensionare în cazul tatălui dumneavoastră este 65 de ani, cei 31 de ani realizaţi 100% în grupa 2 reduc vârsta standard de pensionare cu 7 ani, astfel vîrsta standard redusă de pensionare este 58 de ani.
    Pentru a afla care este valoarea pensiei pentru stagiul de cotizare realizat puteţi accesa serviciile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca o persoana pensionata partial anticipat din Ministerul de Interne poate inregistra venituri sub orice forma: CIM, PFA, chirii etc. Din ce am citit conform legii pensiilor nu este posibil dar alte voci sustin ca da…. Multumesc pentru raspuns

 • Domnule Covaciu,mai am 36 de luni pina la pensia pentru limita de ,37 de ani vechime.Mai am 19 ani munciti ca a doua sursa de venit .Se iau in calcul pentru a faca stadiul minim de vechime de 43 de ani?Va multumesc!

  • Stimate Crig, veniturile realizate in parallel la locul de muncă secundar nu va cresc perioada de cotizare, în sensul că nu puteți realiza 2 ani de stagiu într-un an calendaristic. Stagiu suplimentar se primește doar penru munca efectuată în grupele superioare de muncă(1, 2 și alte condiții) caz în care se pot realiza în aelași an 3 luni, 6 luni sau chiar 1 an calendaristic în plus pentru fiecare an muncit.

 • Domnule Covaciu,mai am 36 de luni pina la pensia pentru limita de varsta
  ,37 de ani vechime.Mai am 19 ani munciti ca a doua sursa de venit .Se iau in calcul pentru a faca stadiul minim de vechime de 43 de ani?Va multumesc!

 • Buna ziua d-nul Covaciu,
  Am rugamintea sa-mi spuneti ce posibilitate am sa ma pensionez anticipat ( sau partial ) avand in vedere ca am o vechime de 36 de ani si sunt nascuta in februarie 1963.
  Multumesc

  • Stimate Dorel, pensia anticipată parțială o veți putea accesa de la 60 de ani, penalitatea maximă este de 30% și se calculează funcție de stagiu de cotizare eligbil pensiilor anticipate și după numărul de luni calendaristice rămase, de la data accesării pensiei, pînă la împlinirea vîrstei de 65 de ani

 • Buna ziua, am cateva nelamuriri:
  – ptr o perioada de 8 ani si 10 luni lucrati in grupa a 2-a cat este reducerea la limita de varsta
  – am o perioada intre 03.1994 – 1.1996 ptr care nu am cotizat si as vrea sa stiu daca pot plati acum ptr a se completa la vechime
  – care sant actele ptr aceasta plata retroactiva
  – exista o modalitate sa aflu exact cat este perioada mea la stagiul de cotizare (vechimea in munca)
  Va multumesc !

  • Stimate Mircea, reducerea vîrstei standard de pensionare pentru anii munciți în grupe este valabilă numai dacă aveți realizat stagiul complet de cotizare. Astfel că pentru cei 8 ani și 10 luni munciți 100% în condiții de grupa 2 și stagiul complet de cotizare realizat este de 1 an și 6 luni. PLata retroactivă se poate realiza, cf legii 186/2016, numai pentru 5 ani retroactiv de la data semnării contractului de asigurare( Ex. Aprilie 2012-Aprilie 2017). Pentru a afla stagiul total e cotizare trebuie făcut un calcul pe baza documentelor ce stau la baza dosarului de pensionare.

 • Buna ziua Domnule Ioan Covaciu , mama mea a iesit la pensie anticipata in anul 2013 la varsta de 56 de ani cu o vechime in munca de 33 de ani si cu o penalizare de 45 % pana la varsta de 61 de ani cand va putea iesi de drept .
  Intrebarea noastra este daca se poate recalcula si diminua penalizarea pensiei de 45 % pana la data cand va iesi de drept sau cei care au iesit iesit in perioada respectiva raman cu penalizarea de 45 % pana la varsta standard . Va multumim

  • Stimată Munteanu Lidia, din păcate ameliorarea condiţiilor de accesare a pensiilor anticipate parţiale nu se aplică retroactiv, astfel că penalitatea calculată la data emiterii deciziei de pensionare rămâne în vigoare aşa cum a fost stabilită.

 • Buna ziua Domnule Covaciu ,, pentru persoanele care au iesit anticipat la pensie in anul 2013 cu o diminuare a pensiei cu 45 % au vreo sansa sa li se recalculeze diminuarea sau raman cu 45 % pana la iesirea de drept la pensie ? Va multumesc

  • Stimate Munteanu, ameliorarea condiţiilor în care se acordă pensiile anticipate parţiale este valabilă doar de la data în care s-a publicat legea în Monitorul Oficial. Astfel penalitatea calculată la data emiterii deciziei de pensionare anticipată parţială rămâne neschimbată pînă la un nou amendament posibil în acest sens la legea 263/2010.

 • Buna ziua fiti amabil sa imi raspundeti, Am 52 de ani Sint nascuta in 29.10.1964 am lucrat 13 ani in Rominia cu grupa 2, iar in Italia 17 ani lucrati continuativ cu contributii, momentan am ramas farà loc de munca. Va rog sa imi indicati in cazul unei pensii anticipate partiale in Rominia c’è conditii trebuie sa indeplinesc si cind anume.Va multumesc anticipat, complimenti pentru site.

 • Buna ziua,va rog sa ma informati si pe mine!!sunt nascuta pe 25/09/1959 am vechime de 26 ani in tara dintre care 5 ani si 11 luni grupa a 2 a iar 8 ani cu contract legal in italia,pot sa ies la pensie anticipat!?? Multumesc!

  • Stimată Aura, dacă aveţi minim 31 ani si 6 luni stagiu contributiv (România + Italia) atunci veţi putea accesa imediat pensia anticipată parţială.
   Pentru detalii legate de calculul pensiei comunitare sau detalii legate de pensionare puteţi accesa servciiile dezvoltate de http://www.pensiata.ro ;

 • pe data de 12-07 2017 voi avea vârsta de 61 ani (12-07-1956) și sunt angajat din data de 12-07-1972
  și sunt activ și în momentul de față , am fără întrerupere excluzând stagiul militar.
  Eu mă încadrez la pensie anticipată fără a fi penalizat??????

  • Stimate Marian, pentru pensia anticipată fără diminuare trebuie să aveţi minim 43 de ani stagiu de cotizare eligibil pensiilor anticipate, din calculul sumar reiese că sunteţi la limită, iar pentru siguranţă trebuie realizat un calcul al stagiului de cotizare bazat pe documentele care stau la baza dosarului de pensionare. În acest sens vă recomand să accesaţi serviciile de calcul şi consultanţă dezvoltate de http://www.pensiata.ro.

 • Buna ziua, cu respect va rog sa-mi spuneti unde scrie in legea 142/2016 care modifica legea 263/2010, la ce articol/paragraf, ca nu se aplica si retroactiv, ci numai de la data intrarii in vigoare a ei. Va multumesc anticipat. ROG RASPUNS PE E-MAIL.

 • BUNA ZIUA ! Ma numesc Blandu IOAN si am o intrebare,in 2013 am fost pensionat pe caz de boala iar in august2016 am primit decizie de pensionare pentru limita de varsta intrebarea este daca la implinirea vastei standard de pensionare adica ianuarie 2018 la implinirea varstei de65 de ani pensia va fi recalculata.
  multumesc pentru amabilitate!

 • Stimate domnule Covaciu,
  Ma numesc Casandruc Liliana și va rog sa-mi spuneți cand pot solicita orice fel de pensie in condițiile in care sunt nascuta in septembrie 1962,am 15 ani lucrați in grupa a II-a si am pestre 35 de ani stagiu de cotizare.
  Mulțumesc anticipat!!!

  • Stimată Casandruc Liliana, pensionarea cea mai timpurie se va putea realiza din ianuarie 2020 prin pensie anticipată parţială, iar din ianuarie 2022 veţi trece la pensie pentru limită de vîrstă redusă graţie celor 3 ani cu care se reduce pensia la limită de vîrstă pentru cei 14 ani de muncă în grupa 2.

 • Buna sera domnule Covaciu sint nascuta in 1957 Julie am lucrat in Romania 23 de ani 7 luni si 10 ani in Italia pot esi la pensie anticipat?va multumesc

 • buna zioa. Am 56 de ani si vechime de 34 ani si 6 luni ce penalizare am la pensie anticipata si daca se merita sa cumpar vechimea in munca pentru 6 luni sa am stadiul complet de cotizare?

 • sunt nascut in anul 1955 luna august , am facut armata la termen ,am lucrat 1 an si o luna inainte de facultate , am absolvit facultatea in 1983 si cu 1 noiembrie 1983 lucrez pina la data prezentei
  cind as pute iesi la pensie anticipata sau la limita de virsta , multumsc

  • Stimate Enache Niculae, pensionarea la limita de vârstă se va putea realiza de la împlinirea vârstei de 65 ani. Pensionarea anticipată parțială se va putea realiza imediat ce aveți realizat un stagiu contributiv de minimum 35 de ani. Pentru a afla detalii legate de valorile pensiilor ce pot fi accesate aveți la dispoziție serviciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro.

 • Buna ziua. Sunt născut pe 06.04.1958,am o vechime de 41de ani în câmpul muncii,23de ani în grupa 2 ,aș dori să stiu cand ma pot pensiona anticipat. Va multumesc!

  • Stimate ION, din datele furnizate reiese că pensionarea cea mai timpurie se poate realiza prin pensie la limită de vîrstă redusă începînd cu 06.04.2018. Pentru a afla dacă este posibilă o pensionare mai timpurie trebuie realizată o analiză pe baza documentelor ce atestă vechimea în muncă şi cea realizată în grupe.

 • Buna ziua mă numesc Mariana sotul meu are pensie de invaliditate 2 de 2 ani vrea sa stie dacă ar cere pensie anticipată ar avea o pensie mai mare decit cea de invaliditate?Are stagiu de cotizare de 37 ani 4luni si 28 de zile.in grupa a 2 are 11ani 9luni si 26zile iar sotul are virsta de 60 ani.Daca se poate un calcul al pensiei anticipate la data pensionari avea un salariu brut de 2016 lei si a fost pensionat de boala pe data de 27-11-2015.va multumesc

 • Buná ziua
  Am virsta de 65 de ani . momentan eu domiciliez in Ungaria cu cetacenie maghiara , in ungaria sint pensionet de la virsta de 62 , in acel timp s-a luat legatura cu Casa de pensi Satu Mare dar a fost respinsa pe baza ca nu a-m 35 de ani cotizat si ca nu a-m virsta de 65 de ani pentru pensionare,anul acesta implinesc in iunie virsta de 65 de ani cuo cotizatie totalá de 31 ani in ro.16ani 8luni 23zile in ungaria 14ani11 luni1zi dupá aceste date cit poate fi pensia mea de bátrinete sau cum se spune.
  vá multumesc

 • Buna ziua.
  Tatal meu este nascut in 1960 si are 40 ani vechime in munca. Are si grupa 1 si grupa a 2 a dar nu stiu exact cat la suta. Ar vrea sa isi depuna actele de pensionare anticipata. Este posibil? In ce conditii se poate pensiona? Sau cum poate afla daca se poate pensiona anticipat? Va multumesc.

 • Buna ziua. Am vechime in cimpul muncii de 27 ani si 9 luni. Am virsta de 50 ani, cind as putea sa ies la pensie? Va rog sa-mi spuneti si de posibilitatea de-a iesi la pensie anticipat. Va multumesc

  • Stimată Nicoleta, pentru a putea accesa pensia anticipata parțială vă trebui să realizați aproape 35 de ani stagiu de cotizare contributiv, iar vârsta împlinită nu va fi mai mică de 57 ani.

 • Buna ziua ma numesc albu dana -28.08.1959 medias.sunt de 1 an in pensie anticipata partial.pot beneficia si de reducerea cu 2 ani a varstei de pensionare pentru ca locuiesc langa copsa mica.?la casa de pensii mi s-a spus ca nu pot avea doua reduceri.multumesc.

  • Stimată Albu Dana, din păcate prevederea legală privind pensionarea anticipată parțială fără diminuare este valabilă numai dacă accesați pensia anticipata parțială cu maxim 2 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Astfel că nivelul penalități rămâne constant pină la împlinirea vârstei standard de pensionare.

 • Buna ziua.As dori sa stiu daca ma pot pensiona anticipat, avind o vechime in cimpul muncii de 37ani.am lucrat ca mec.masini si utilaje auto in cadrul ratb 3ani dupa cre am lucrat ca operator stivuitorist la mai multe companii.inteleg ca aceste 2meserii se incadreaza in grupa a doua de munca.va multumesc anticipat.Stefan Draganuta.

 • Buna seara,

  Ma numesc Sanda Naidin si sunt nascuta in 18.01.1964. Am vechime in munca de 34 ani si 7 luni. Am lucrat 10 ani si 4 luni in grupa I de munca(per.sept.1982-dec.1992) respectiv 8 ani si 4 luni in gr.II de munca(per.ian.1993-aprilie 2001).
  Va rog sa-mi spuneti cand pot iesi cel mai devreme la pensie, chiar si cu penalizare.
  Multumesc anticipat!

 • Buna ziua,
  Sunt nascuta in 22.09.1962. Stagiu de cotizare 38 de ani. Incadrata in munca din 15.08.1979 pana in 2001 cu grupa II. Din 2001 pana in ziua de azi fara grupa. Locuiesc in unul din orasele expuse poluarii de 36 de ani si lucrez in intreprinderea cu grad de poluarede 38 de ani. Stiu ca in curand v-a fi aprobata noua lege pentru cei care locuiesc in orasele cu grad de poluare ridicat din care face parte si orasul meu. Vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizare. Va rog frumos sa-m spuneti cand pot sa ies anticipat la pensie.

  Va multumesc anticipat pentru amabilitatea dumneavoastra!

  • Stimată Ileana, în cazul dumneavoastră legea care dă posibilitatea celor care au avut rezidenţă minim 30 de ani în zone cu un grad ridicat de poluare să se pensioneze cu 2 ani mai repede decat vîrsta standard de pensionare prin pensie anticipată parţială fără diminuare, nu va avea efectele scontate deoarece reducerea vîrstei standard de pensionare pentru anii de grupa 2 este mai mare de 2 ani. Cea mai timpurie posibilitate de pensionare în cazul dumneavoastră, conform datelor menţionate, se poate realiza din Ianuarie 2020. Pentru a afla alte detalii vă recomand să accesaţi serviciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro.

 • Buna ziua, exista posibilitatea sa ma pot pensiona mai devreme de februarie 2020?Datele mele sunt expuse mai sus!Multumesc anticipat si va doresc o seara plăcută!

 • Buna ziua,
  Sunt nascuta in ianuarie 1966 si lucrez neintrerupt din 18.08.1984, din care 16 ani in grupa a doua. As dori sa stiu cand ma pot pensiona anticipat.
  Va multumesc,

 • Buna seara..mama mea are 58 de ani impliniti si 36 de ani munciti fara grupa…ar avea sanse sa iasa la pensie anticipata fara penalizare?. Astept un raspuns si va multumesc din suflet..

  • Stimată Elena, mama dumneavoastră se poate pensiona imediat prin pensie anticipata parțială. Pentru a afla detalii legate de valorile pensiilor ce pot fi accesate precum și data de la care se poate pensiona fără diminuare, aveți la dispoziție serviciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Buna seara,sunt nascuta pe 08.09.1962 si am lucrati 32 de ani si 10 luni ,din care 19 ani cu gr.II 70% si 6 luni gr.II 100%. La acestia se adauga 1 an in somaj. Va rog sa-mi spuneti cand si in ce conditii as benificia de orice tip de pensie (anticipata sau la limita).Va multumesc!

 • am 37 de aniam lucrat 10 ani 11 luni si 1 zi si mi-a venit decizia de 121 leiam fost nevoita sa ies la pensie asta vara am facut infarct si multe altele in fine au trecut vreau doar sa stiu de ce atata cand se vorbeste ca minimul este 520
  ?

 • Buna ziua Dl. Ioan Covaciu ma numesc Viorel A. Sunt nascut in 07.07.1965. Am inceput activitatea in capul muncii in 1982. Am 35 ani de cotizare neintrerupti(inclusiv stagiul militar de 1.7 luni care am inteles ca se ia in considerare ca vechime). Doresc sa stiu daca ma pot pensiona inainte de implinirea varstei de 60 ani, (banuiesc ca pot fi incadrat la pensie anticipata partial), si cuantumul cu care imi va fi redusa pensia daca o voi face la momentul actual.Cu stima

 • Buna ziua.
  Sunt nascuta pe 29.11.1960 si am lucrati 36,1 ani. Cand as putea sa ma pensionez anticipat.
  Va multumesc.

 • Buna ziua,

  Va rog sa ma ajutati cu cateva clarificari privitoare la pensionare anticipata.
  Sunt nascuta in martie 1960 si am lucrat 6 luni in 1979 iar din septembrie 1980 lucrez in regim TESA (si in prezent) avand intrerupere pt 18 luni si concediu fara plata de 21 de zile, .
  As dori sa stiu daca este necesar sa obtin adevezinte de la toate locurile de munca sau este suficienta existenta cartii de munca si adeverintei de la locul de munca actual.
  Totodata as dori sa stiu daca este benefica iesirea la pensie in dec2017-ian 2018 in conditiile date si lund in calcul ca salariul pe care-l primesc a ramas neschimbat de 5 ani iar salariu mediu pe tara este in crestere .
  Va rog sa deasemenea sa-mi spuneti daca in cazul in care scanez cartea de munca, contract munca din 2011 si pana acum vi le pot transmite electronic pt a beneficia de un calcul.
  Ar putea fi de folos si contractul colectiv ?

  Va multumesc mult,

  • Stimată Liliana, în completarea datelor existente în carnetul de muncă sunt necesare adeverinţe cu sporurile avute (ex spor de noapte). Valorile veniturilor brute realizate, indiferent de valoarea lor cresc cuantumul pensiei, deoarece valoarea pensiei nu se calculează ca o medie a ultimelor salarii brute. La calculul pensiilor sunt incluse toate veniturile contributive realizate în toată perioada de activitate la care se adaugă puctajele pentru perioadele asimilate. Detalii legate de un calcul al peensiilor pe care le puteţi acccesa se vor expedia pe adresa de e-mail.

 • Buna ziua,
  Va rog sa-mi ma ajutati cu un raspuns privind posibilitatea de a iesi la pensie acum si daca nu se poate acum, va rog sa-mi spuneti cand. Sunt nascuta in 19.03.1959, sunt inginer – cursuri zi 5 ani, si din 01.09.1983 am lucrat neintrerupt pana in 17.02.2016. Din 17.02.2016 am concediu fara plata pana in 16.10.2017, inclusiv. Am avut grupa de munca II platita 100% 3 ani si 2 luni si grupa de munca II platita 80% 3 ani si 8 luni.
  Multumesc.

 • Buna ziua, Ma numesc Lidia sint născuta la 27 Martie 1965 am 20 de ani munciți in România dintre care 10 in grupa 1 de munca si 11 ani si 5 luni in Portugalia, as vrea sa stiu cind ma pot pensiona anticipat sau anticipat parțial. Va mulțumesc.

 • traian: la implinirea virstei de 60 ani voi avea o vechime in munca de cca 40 ani si 6 luni dar mai am lucrati cca 5 ani in grupa 1(s-ar aduna la vechimea totala si respectivul spor de 2 .5 ani la vechimea totala?) pentru a nu fi penalizat la pensia anticipata!
  Va multumesc.

 • Buna seara, domnule Covaciu. Sunt nascuta in 5 august 1961, am 32 de ani de munca si 2 ani de somaj. La ce data ma pot pensiona anticipat?
  Ce acte trebuie sa va transmit pentru un calcul detaliat? Multumesc frumos!

 • Buna seara . Soțul meu, născut în 1957 are 42 de ani vechime in campul muncii din care 17 ani in grupa a doua . La împlinirea vârstei de 60 de ani de poate pensiona anticipat . La aceasta pensionare anticipata poate lucra in continuare ?

 • Buna ziua stimate domnule Ioan Covaciu,

  O singura rugaminte am catre Dvs. Puteti sa imi spune-ti daca presedintele a semnat modificarea alineatului 5 al articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, , cu modificările şi completările ulterioare, în sensul ca şi persoanele care locuiesc în Slatina să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alineatul 4, aşa cum era prevăzut deja pentru locuitorii din Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna şi Târgu Mureş? Cred ca acest lucru intereseaza pe multi cititori ai blog-ului Dvs. Felicitari pentru munca depusa pe blog si sutele de informatii utile oferite !

 • Buna ziua, voiam sa intreb daca anexa 5 este valabila si pentru barbati si pentru femei.
  Tatal meu este nascut in iunie 57 si lucreaza fara pauza din 78, nu stiu exact luna, cu pauza de stagiu militar 9 luni. Daca anexa 5 este valabila si ptr barbati, inteleg ca ar trebui sa iasa la pensie in martie 2018 si ar trebui sa aiba minim 30 de ani si 9 luni de cotizatie. Daca iese acum, in August 2017 sau Septembrie (cu 6 luni mai devreme), este necesar sa aiba minim 38 de ani si 9 luni? Sau cum se calculeaza vechimea necesara pentru a putea iesi anticipat?

  • Stimată Diana , Anexa 5 are doua tabele unul pentru femei şi altul pentru bărbaţi. În cazul tatălui dumneavoastră stagiul complet de cotizare este 35 de ani iar vârsta standard de pensionare 65 de ani.
   Pensionarea anticipată parţială se poate accesa de la 60 de ani dacă are minim 35 de ani stagiu contributiv (fără armată, etc). În cazul în care doriţi să cunoaşteţi care sunt posibilităţile reale de pensionare aveţi la dispoziţie serviciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Buna ziua stimate domnule Ioan Covaciu,

  Vreau si eu sa stiu cand pot sa ies anticipat la pensie, lucrez din 1981 Octombrie… nascuta iunie 1965. fara grupa.Astept raspuns pe email. Multumesc frumos.

 • Buna ziua, tatal meu este nascut pe 26. 01. 1962. Are un calcul facut de la casa de pensii care arata ca are 39 ani de vechime si ca varsta de pensionare de drept este la 60 de ani. Are dreptul la pensionare anticipata partial sau altceva si la ce varsta? Multumesc!

  • Stimată Andreea, pensionarea de drept de poate realiza numai de la împlinirea vârstei de 65 ani. În cazul în care sunt realizați și ani de grupa 1 sau 2 exista posibilitatea pensionării prin limita de vârstă redusă și de la 60 de ani, însă un răspuns concret se poate da numai după o analiza a dosarului de pensionare.

 • Sunt nascuta in anul 1965, am 33 de ani vechime, din care 14 ani grupa a II-a,spuneti-mi va rog cati ani trebuie sa cumpar sa pot iesii la pensie anticipat?

  va multumesc

  • Stimată Paula, deoarece anii de grupa 2 vă aduc 3 ani şi 6 luni stagiu de cotizare nu mai trebuie să cumpăraţi stagiu de cotizare deoarece veţi depăşi cei 34 de ani si 5 luni ceruţi de lege pentru accesarea pensiei anticipate parţiale. Pentru a cunoaşte care sunt valorile pensiilor pe care le veţi putea accesa si data de la care se poate depune dosarul, aveţi la dispoziţie serviciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Domnul Covaciu va rog să îmi calculați,sânt nascută in decembrie 1963 și am lucrat neintrerupt din data de 01 08 1982 pină in prezent plus un an grupa a2 ua va rog să imi spuneți când pot ieși la pensie.Cu respect Aurelia

 • Buna zioa, sunt nascuta in mai 1961 si am vechime 34 ani si 6 luni. asi vrea sa stiu ce penalizare voi avea la pensie anticipata si daca ar trebui sa cunpar 6 luni vechime pana la 35 ani.Va rog sa -mi rasundeti . va multumesc

 • Buna ziua as vrea sa va intreb ca mama mea are 58 de ani si 37 lucrati si ar vrea sa iasa in pensie anticipata si daca ati putea sa imi spuneti cat o penalizeaza

  • Se poate accesa imediat pensia anticipată parțială deoarece din datele menționate îndeplinește condiția de vârstă și stagiu de cotizare. Pentru cazul în care doriți să cunoașteți detalii legate de valoarea pensiilor ce pt fi accesate puteți accesa serviciile de calcul și consultanță dezvoltate de http://www.pensiata.ro.

 • Buna ziua am vârstă de 57 de ani și o vechime de 36 ani vechime as vrea sa știu dacă pot ieși la pensie anticipat parțial și cam cita penalizare la un venit din 3 gioburi de 2300 lei va multumesc

 • Bună ziua. Sunt născută în decembrie 1960. Am vechime de 34 ani, din care 13 la gr a doua. Cand pot iesi la pensie?
  Va multumesc.

  • Stimată Nistor Mioara, cea mai timpurie pensionare se poate realiza din Noiembrie 2018 prin pensie anticipată parțială și apoi de la 59 ani si 5 luni veți trece din oficiu la pensia pentru limită de vârstă redusă. Pentru detalii legate de valorile numerice ale pensiilor ce vor putea fi accesate, precum și momentul cel mai avantajos pentru dumneavoastră, puteți alege serviciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Buna ziua,
  Sunt nascuta in data de 14.01.1966 si muncesc neintrerupt din data de 18.08.1984. In perioada 18.08.1984-01.04.2001am beneficiat de grupa a II-a. As dori sa stiu cand ma pot pensiona anticipat sau partial anticipat.
  Va multumesc,

  • Stimată Roxana, deși vîrsta standard de pensionare, în cazul dumneavoastră, este de 62 de ani și 10 luni, este important de realizat o analiză privind oportunitățile de pensionare pentru o valoare a pensiei cat mai avantajoasă.

 • Buna ziua! Daca implinesc in luna aceasta (august 2017) varsta de 55 de ani si am o vechime totala in munca de 33 de ani si 9 luni, din care am lucrat in gr.II de munca 5 ani si 5 luni, pot depune dosarul de pensionare si cand? Multumesc anticipat!!!

 • Bună ziua! tatăl meu a început sa muncească în martie 1976. De atnuci a avut 3 luni în care nu a avut loc de munca și 9 luni de șomaj. La ce vârstă ar putea ieși anticipat la pensie? menționez ca nu a avut nici o grupă. Va mulțumesc pt amabilitatea de a-mi răspunde, o zi bună!

 • buna ziua! in cazul pensionarii anticipate, persoana se poate angaja? (se poate cumula pensia cu salariul sau pierde pensia?)In februarie 2018 intra la pensie normal. Primeste pensie anticipata din anul 2017

 • Buna ziua,numele meu Elisabeta, nascut la data 1959 dec.15, am 31 ani si 3 luni in munca asi dori sa stiu cand ma pot merge la pensie anticipata sau partial anticipat. Va multumesc

 • sunt nascut in 1965 si am lucrat 24 de ani grupa 2, si 10 ani fara grupa,vreau sa stiu cand pot solicita pensie anticipata

  • Stimate domn nu va trebui să accesați pensia anticipata parțială sau anticipata deoarece îndepliniți condițiile de pensionare pentru limita de vârstă redusă de la împlinirea vârstei de 59 ani și 6 luni cu 6 luni mai devreme decât cea anticipată.

 • Buna ziua ,ma numesc Macarii Constanta născută in1963/06,am lucrat din 1981/09pana 2008/10,avand13ani de grupa a 2 .apoi 2 ani in șomaj.Din 2012lucrez si in prezent .Spuneti-mi va rog cand pot ieși la pensie anticipat.va multumesc

  • Noiembrie 2020 pensie anticipata parțială și de la împlinirea vârstei de 59 de ani și 11 luni prin pensie la limita de vârstă redusă grație celor 13 ani de grupa 2.

 • Buna ziua!Sunt nascut pe 04 01 1967.Am lucrati 27 ani si 5 luni la grupa 1 si 3 ani si 8 luni la grupa 2.Conducerea ArcelorMittal,unde muncesc m-a anuntat ca pot iesi la pensie cu data 01 01 2019.Este posibil? Va multumesc anticipat.

  • Stimate Iftene Gabriel, deși cei peste 27 de ani aduc o potențială reducere a vârstei standard de pensionare cu 14 ani, reducerea maximă a vârstei standard de pensionare este de 13 ani, urmare va trebui să mai așteptați până în ianuarie 2019. A se vedea tabelul Nr 2 de la art 55 din legea 263/2010.

 • Buna ziua .ma numesc urs lenuta si sant nascuta in 27 iun 1960. Va rog sa- mi spune- ti cind pot iesi la pensie anticipata am lucrat in invatamant 2 ani si din 1 aug 1981 si pana in 22 noi 2001din care am gr 2 19 ani si 7 luni .din29 sep 2004 pina in prezent lucrez la alta firma intre cele 2 perioade nelucrate am un somaj de9 luni

  • Pentru un răspuns concret trebuie realizat un studiu asupra dosarului de pensionare. Pentru detalii legate de valorile pensiilor ce pot fi accesate aveți la dispoziție serviciile dezvoltate de www pensiataro.ro și partenerii.

 • Buna ziua.
  Sunt medic, nascut in 21 06 1964, lucrez in acelasi loc de munca din 1990, si doresc sa aflu detalii despre pensionarea anticipata.
  1. Anul in care ma voi putea pensiona anticipat si cat as putea pierde la pensie.
  2. Lucrez si la un cabinet privat ca administrator, fara salariu. Daca voi avea salariu si la cabinet, exista posibilitatea unei pensii cumulate?

 • Buna seara. La 01 .01.2018 implinesc 55 ani.Va rog sa mi spuneti daca ma pot pensiona anticipat!Am 11 ani grupa 2 si 21ani fara grupa.Daca va fi o penalizare mare ?Va multumesc domnule Covaciu!

  • Stimată Biliana, pensionarea cea mai timpurie se va putea realiza prin pensie anticipată parțială din Mai 2020, iar din Mai 2023 veți trece în pensie pentru limită de vârstă redusă, cf prevederilor legale în vigoare. Pentru detalii legate de valorile pensiilor si modalitatea de creștere sau de a accesa pensia în momentul cel mai avantajos, aveți la dispozițe serviciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro și partenerii.

 • Buna ziua.
  Sunt nascuta la 20.04.1963 si lucrez neintrerupt din 1 oct. 1986. M-am nascut si locuiesc de peste 30 ani in orasul Baia Mare, afectat de poluare. Va rog sa-mi comunicati cand pot iesi la pensie anticipata partiala cu penalizare? Si cand la limita de varsta? Va multumesc. Cu respect, ing. Pop F.

 • O persoană care are pensie anticipată parțială în România mai poate lucra legal în străinătate ( de exemplu poate lucra la îngrijire bătrâni în Austria )?

 • Bună ziua! Am și eu o întrebare la dumneavoastră! tatăl meu,născut pe 5.10.1958, a început sa muncească pe 8.05.1976. De atunci pana în prezent a avut 9 luni de somaj și 3 luni în care nu a lurcat deloc. Am dori sa știm dacă se poate pensiona anticipat și la ce varsta?
  Va mulțumesc, o zi bună!

 • Bună seara
  născut in17.06.1971
  vreau să știu dacă beneficiez de pensie anticipata parțială Am lucrat în perioada 1989-1991 grupa II de munca 1991-1992 militar în termen iar 1992-2017 25 de ani grupa1 de muncă că militar

 • Buna ziua, am vazut in anexa 5 ca pensia la limita de varsta pentru mine ar fi in 2024. Sunt nascuta in 02.05.1962 si in septembrie 2017 am un stagiu de cotizare de 34 ani si 3 luni. Tinand cont ca stagiul meu de cotizare este mai mare decit limita impusa , inainte cu 5 ani de varsta de pensionare ar fi 57 ani si 3 luni, intrebarea mea este daca am stagiul mai mare pot si inainte de aceasta varsta? Va multumesc.

  • Stagiul mai mare vă reduce penalizarea, dar nu scade vârstă de pensionare, astfel că în acest caz pensionarea cea mai timpurie se poate realiza numai cu 5 ani mai repede decât vârsta standard de pensionare.

 • Buna ziua..Sunt nascut in 1967 lucrez din 1985 fara intrerupere din care 10 ani grupa II .varog sa i-mi spuneti cand a-si putea cere pensia anticipata ? Va multumesc anticipat.

 • buna ziua
  sunt nascuta in 11.1961 ,ma intereseaza cand pot iesi la pensie partial anticipata daca lucrez din 1979 fara intrerupere.
  Multumesc

  • Stimată Aniculaesei, pensionarea cea mai timpurie se va putea realiza din ianuarie 2019, dacă modificările anunțate la legea pensiilor nu vor stabili altfel.

 • Buna ziua.Sunt nascuta in 23/01/63,am lucrat 24 de ani dintre care 15 in grupa 1 de munca.Din calcule in 24noiembrie pot sa ies la pensie.E considerata o pensie anticipata?

  • Stimată Maria, din datele și informațiile prezentate rezultă că îndepliniți condițiile pentru pensia la limită de vârstă redusă la îndeplinirea vîrstei de 54 ani și 10 luni. Deci nu este vorba de pensie anticipată. Pentru a avea siguranța pensionării trebuie verificat dacă documentele referitoare la munca prestată 100% în condiții de grupa 1 sunt conforme cu cerințele actuale a legislației pensiilor în vigoare.

 • Buna ziua! Ma numesc Mardare Vasilica, sunt nascuta in 12.04.1963, lucrez din 13.08.1981 pana in prezent. Am 3 luni concediu pt cresterea copilului in dec.1989 si un an pt al doilea copil in 1994. Am avut 6 luni somaj tehnic 75%, am 10 ani grupa a II a de munca. Va rog d-le Ioan Covaciu, cand ma incadrez pt pensie anticipata partiala. Va multumesc!

  • Stimată Mardare Vasilica, cea mai timpurie formă de pensionare este pensia anticipată parțială din Sept 2020 iar de la 60 de ani și 5 luni veți trece din oficiu la pensia pentru limită de vârstă redusă datorită reducerii cu 2 ani a vârstei standard de pensionare corespunzătoare celor 10 ani de grupa 2. Date valabile pentru legea pensiilor, nr 263/210, în vigoare.

 • Buna seara.nascut 03.08.1970 vreau sa stiu daca pot benefcia de pensie antcipata partiala.1988-1990.1990-1991 stagiu miltar.1991-1992 grupa2.1992-2005 ca militar in grupa1 2005-2017.

 • Buna ziua,
  Sunt nascuta in 10 noiembrie 1960, am vechime in munca de 39 ani 3 luni si 23 zile in conditii normale de munca. Cf legii in aceasta luna pot depune dosarul pentru pensie anticipate partiala.
  Intrebarea mea este daca dupa emiterea deciziei de pensionare se poate solicita recalcularea pensiei pentru perioada si contributiile platite intre data depunerii dosarului si data incetarii efective a contractului de munca.
  Am inteles ca de regula ultimele contributii (achitate pentru aceasta perioda) nu sunt valorificate in decizia de pensionare?

 • Buna ziua!
  Sunt nascuta in octombrie 1961 in Targu Mures, unde am domiciliu si in perezent.
  In perioada 1979-1982 am urmat cursurile de la facultate, de care l-am absolvit cu diploma. Din 1982 pana in prezent am lucrat in continuu. Nu am sporuri.
  Ma intereseaza cand pot iesi in pensie anticipata sau definitiva, avand in vedere ca am domiciliul stabil in Tg-Mures si ce penalizare pot primi.
  Multumesc anticipat

  • Stimată Katalin Lakatos, pensionarea cea mai timpurie se poate realiza în Noiembrie 2018 prin pensie anticipată parțială, valoarea diminuării este în funcție de satgiul contributiv realizat. Pensionarea anticpată parțială fără diminuare, cf art 65 din legea 263/2010, pentru rezidenâa de minim 30 ani în zona Tg Mureș se poate accesa de la 60 ani și 1 lună.
   Detalii veți primi pe adresa de e-mail.

 • Buna ziua,
  Urmare a depunerii dosarului de pensionare anticipate si a primirii deciziei emisa in data de 29.09.2017, va rog a ma indruma ce cale trebuie sa aleg pentru solutionarea aspectelor sesizate care ma dezavantajeaza in ce privesc atat cuantumul pensiei, cat si procentul de penalizare raportat la numarul lunilor de anticipare, despre care va relatez urmatoarele :

  a) Cuantum pensie
  Intrucat nu am nici o posibilitate de control si verificare pot sa va spun ca valoarea pensiei nediminuate este mai mica dacat a unui fost coleg care a iesit la pensie in urma cu 1.5- 2 ani si care a avut un nivel salarial mai mic decat subsemnatul.

  b) Penalizare raportata la numarul de luni de anticipare
  La dosar au fost depuse adeverinte privind grupa a II-a de munca de la 2 societati la care am lucrat pana in 1986, iar pentru perioada de dupa anul 1986 nu am depus adeverinta/adeverinte din urmatoarele motive:
  – in cartea de munca este stipulat numarul de ani, luni, zile si procent lucrat in grupa a II-a;
  – la data depunerii dosarului nu eram in posesia adeverintei din cauze ce tin strict de societatea la care am lucrat.
  Pot sa va spun ca de la solicitarea adeverintei de grupa pana la primirea acesteia ( care sa antamplat dupa depunerea dosarului la Casa de Pensii ) au trecut mai bine de 2 ani.

  In vederea contestarii deciziei va rog a-mi mentiona care este calea cea mai favorabila, din cele pe care le vad personal si le enumar mai jos :
  – contestatare simpla la Casa Judeteana de Pensii;
  – contestare in instanta in nume propriu;
  – contestare in instant prin avocat in dreptul muncii.
  Rog trimiterea unui model daca se va opta la unul din primele doua alienate.
  Daca este necesar pot sa va trimit si documente lamuritoare, la adresa de email mentionata de d-vs.

  Va multumesc!

 • Am depus cererea de pensionare cu 5 zile inainte de a implini 35 ani vechime pentru pensie anticipata.Va rog sa-mi spuneti daca e vreo problema.Mentionez ca inca lucrez.

   • In 5 oct. am depus cererea,in 10 oct.am indeplinit stagiu 35 ani,iar in 31 oct.voi face lichidarea.Ce pot sa fac in acest caz ?

 • Domnule Covaciu,
  Sunt nascuta in 14.07.1961si sunt angajata din 1985, 1 octombrie, la finalizarea facultatii – cursuri de zi, durata 5 ani.
  Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi raspunde cand ma pot pensiona, la termen si cand anticipat.
  Va multumesc!
  Mariana

  • Stimată Sarbu Mariana, legea pensiilor stabilește în cazul dumneavoastră vârsta standard de pensionare la 62 de ani și 1 lună, iar dacă aveți realizați minim 32 de ani și 3 luni ”în câmpul muncii” ( stagiu contributiv) veți putea accesa de la 57 de ani și 1 lună pensia anticpată parțială.

 • Bună ziua!
  Sunt născută în anul 1962, luna iunie, și lucrez din anul 1981 în condiții normale de muncă. Menționez că am cotizat peste 36 de ani, și vreau să știu când pot ieși anticipat la pensie ? Cu multă considerație, mulțumesc anticipat!

 • Buna ziua domnule Covaciu,
  Sunt nascuta in 17.02.1958, am 32 ani si 6 luni stagiu de cotizare realizat si din 1.04.2015 m-am pensionat anticipat cu penalizare, conform legislatiei in vigoare la acea data.
  Astazi, 24.10.2017, am citit ca s-a aprobat proiectul de lege ptr. completarea art. 65 din L 263/2010.
  Ma intereseaza cum sa procedez pentru a putea beneficia de recalcularea pensiei, conform noilor prevederi legislative.
  Multumesc anticipat.
  Greta Stoian

  • Stimată Greta Stoina, va trebui să așteptați pînă la publicarea acestei legi în Moitorul Oficial al României și apoi să depuneți o cerere de recalculare la casa de pensii care va emis decizia de pensionare anticpată parțială.

 • Buna Seara! Ma numesc Aurica si sunt nascuta in iulie 1964. In decembrie 2017 fac 35 de ani de vechime efectiva in munca. In aceasta perioada am lucrat si 4 ani si 8 luni o norma intreaga si Inca jumatate si totodata am lucrati si 3 ani si 9 luni grapa 1 de munca si 8 ani in grupa 2 de munca. Mi-ati putea spune, va rog frumos, cand as fi posibil sa ies la pensie anticipat? Va multumesc frumos!

  • Stimată Aurica, mai devreme de Martie 2022 nu sunt indicii că v-ați putea pensiona, dar pentru un răspuns concret și sigur vă recomand să accesați serviciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro deoarece ați realizat un stagiu de cotizare mare și aveți o perioadă semnificativă realizată în grupe.

 • Buna ziua,
  Imi puteti spune daca perioada de somaj este considerata parte a stagiului de cotizare- in cazul pensiei anticipate ?

 • Revin cu o rectificare la intrebarea adresata mai sus.Tatal meu este nascut pe data de 06.01.1960.
  A lucrat 44 de ani si as dori sa stiu cand poate iesi cel mai devreme la pensie?
  Va multumesc!

  • Stimată OANA, pensionarea cea mai timpurie se poate realiza de la 60 ani prin pensie anticipată sau mai devreme dacă are realizați ani în grupe superioare de muncă ( grupa 1 sau grupa 2).

 • Va multumesc pt raspuns.Revi cu cateva informatii mai exacte, poate ma puteti ajuta.Deci tatal meu este nascut pe data de 06.01.1960 si are lucrati 44 de ani dintre care 23 ani cu grupa 2, 11 ani in Italia cu contract de munca si restul in Romania.Imi puteti cand ar iesi cel mai devreme la pensie?Ce ma sfatuiti sa fac?Anii din strainatate sa-i aduc in Romania sau sa astept sa iau pensie direct de acolo?

  Va multumesc!

 • Buna Ziua. Ma numesc Camelia, sunt nascuta in 1965 iunie 10 ,am o vechime efectiva de 34 ani din care 17 ani si 4 luni in grupa a II a . va rog sa-mi spuneti cand as putea sa ma incadrez ptr pensie anticipata sau anticipata partial … si daca sporul de grupa cei 3 ani si 6 luni ar ajuta la calculul stagiului complet plus 8 ani peste …pentru a ma incadra la pensie anticpata. Multumesc.

  • Stimată Camelia, cei 17 ani și 4 luni realizați 100% în condiții de grupa 2 vă reduc vârsta standard de pensionare (62 ani si 10 luni) cu 3 ani și 6 luni, de asemenea vă aduc un plus, la vechimea necesară pensiilor anticipate, de 4 ani și 3 luni. Astfel dacă veți cumula minim 42 de ani și 2 luni stagiu contributiv, veți putea accesa pensia anticipată de la 57 ani și 10 luni. Pentru detalii legate de valorile pensiilor si o situație reală pentru pentru o pensionare în condiții optime aveți la dispoziție serviciile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro.

 • Bună ziua! sunt născut pe 5.10.1958, și în câmpul muncii sunt din 1976. De atunci pana în prezent am avut doar 3 luni fara loc de munca si 9 luni am fost in somaj.As dori sa știu dacă ma pot pensiona anticipat și la ce varsta?
  Va mulțumesc, o zi bună!

  • Stimate Savu, dacă aveți cel puțin 43 de ani stagiu de cotizare contributiv, atunci veți putea accesa pensia anticipata de la împlinirea vârstei de 60 de ani. De asemenea dacă ați realizat ani de muncă în grupe de muncă superioare condițiile de pensionare se ameliorează semnificativ.

   • Vă mulțumesc frumos pentru răspunsul prompt! mai am o întrebare, dacă îmi puteți răspunde! Am înțeles că aș putea totuși ieși la pensie și mai devreme dar cu o pensie mai mică, este adevărat?

 • Stimate d le Covaciu,am rugămintea de a mi spune d voastră dacă am munciți 35 de ani din care 17 în gr II,și sunt născută în 6august1964 când am dreptul să ies la pensie ( anticipată ,anticipată parțial sau limită de vârstă) cu multe mulțumiri antivipate aștept răspunsul d voastră.Man Mariana

  • Stimată MAN MARIANA, vîrsta standard de pensionare în cazul dumneavoastră este 62 de ani și opt luni iar stagiul complet de cotizare 33 de ani și 9 luni.
   Pentru cei 17 ani realizați 100% în grupa 2, vârsta standard de pensionare se reduce cu 3 ani și 6 luni. La realizarea a mini 41 de ani și 9 luni stagiu de cotizare contributiv veți putea accesa pensia anticipată ( fără penalizare) de la 57 ani și 8 luni, altfel tot de la aceiași vârstă veți putea accesa pensia anticipată parțială. De reținut că pînă la atingerea acestei vârste trebuie urmărită evoluția legislației pensiilor publice.

 • Am 57 de ani si 6 luni 34 de ani si 9 luni vecime
  Bună ziua! sunt născut pe 26.06.19608, și în câmpul muncii sunt din 1979. De atunci pana în prezent am avut 34 de ani si 9 luni am fost in somaj si apoi ordonanta iar la grupa I de munca am 15 ani si 3 luni .As dori sa știu dacă ma pot pensiona anticipat și la ce varsta?

 • Buna ziua,
  Numele meu este CRISTEA GABY, nascuta in 1965, luna august ziua 14. Lucrez din anul 1984 ,luna septembrie , grupa II, am lucrat 14 ani, 1 luna si 18 zile, deci total vechime pina la aceasta data sunt 33 ani, va rog sa-mi spuneti cand as putea sa ma incadrez ptr pensie anticipata sau anticipata partial … si daca sporul de grupa II,cei 3 ani , ar ajuta la calculul stagiului complet …pentru a ma incadra la pensie anticpata. Multumesc.

  • Stimata Cristea, cea mai timpurie pensionare în cazul dumneavoastră se va putea realiza, în condițiile curente, prin pensie anticipatăparțială de la împlinirea vârstei de 57 de ani și 10 luni. Pentru accesarea pensiei anticipate va trebui să aveți realizat un stagiu contributiv la 57 ani și 10 luni de minim 42 ani și 3 luni ( inclusiv sporul de vechime primit din grupa 2).

 • Buna seara,
  Numele meu este Ioana, sunt născută pe 07.01.1964, am 33 ani vechime, din care 17 sunt la grupa II, când aș putea să mă pensionez parțial anticipat.
  Va mulțumesc!

 • Mă numesc Kerekes Viorel,sunt născut în anul 1955 pe 7 Iunie; angajat în data de1 august 1973, 18luni stagiul militar,1an șomaj.Am lucrat doar 3 ani in grupa a doua , în rest fara grupa neîntrerupt,cca.30 de ani ore de noapte de la 22 la6.Va rog foarte mult să mă ajutați și pe mine cu un răspuns dacă a-și putea ieșii la pensie înainte de vârsta de 65 de ani.Simt că nu mai pot continua. Am și probleme de sănătate dar nu a-și vrea pensionare pe caz de boală .Vă mulțumesc anticipat și vă doresc multă sănătate și succes in activitățile dumneavoastră.

 • Buna ziua!

  Numele meu este Bratu Ghita,nascut la data de 20.10.1961.

  Lucrez din data de 15.06.1982 pana in prezent. Din 15.06.1982 pana in 15.03.1993 am grupa a 2 a de munca,iar din 15.03.1993 pana in 01.04.2001 am grupa 1 de munca.

  Doresc sa va intreb daca pot iesi la pensie anticipat,cand pot iesi si ce penalizari se vor aplica asupra pensiei mele.

  Va rog sa mi lasati si un numar de telefon unde puteti fi contactat.

  Multumesc!

  • Stimate Bratu Ghita din analiza datelor primite rezultă ca puteți accesa pensia pentru limita de varsta redusă datorita anilor realizați în grupe superioare, mai repede decat pensia anticipată. Pentru a afla care sunt condițiile reale de pensionare puteți accesa serviciile dezvoltate de http://www.pensiata.ro. Tel de cotact gasiti in site la contact.

 • Buna ziua,
  Numele meu e Mihaela. Sunt nascuta in 02.12.1960. Am 31 ani si 1 luna vechime (din care 10 ani si 9,5 luni grupa a doua de munca). Stiu ca as fi putut iesi la pensie anticipat (partiala) in noiembrie 2017, daca as fi avut minim 31 ani si 11 luni vechime. Perioada in care n-am contribuit la fondul de pensii este 04.2002-12.2003 si, din cate cunosc, nu am posibilitatea de a plati retroactiv contributiile pentru acea perioada (sau anticipat pentru inca 10 luni), pentru a-mi completa stagiul minim de contributie. Gresesc afirmand ca nu pot iesi la pensie anticipat partiala decat peste minim10 luni?
  Va multumesc.

  • Stimată Mihaela Carabat, pensionarea anticipată parțială o veți putea accesa când aveți îndeplinite cele două condiții , stagiul complet de cotizare realizat numai contributiv și aveți mai puțin de 5 ani pînă la împlinirea vârstei standard de pensionare.

   • Buna ziua.
    Sunt nascut in 1959 luna mai si am 38 ani si 6 luni vechime in munca. Am 6 ani lucrati în gr.2.
    As dori ,daca se poate sa-mi spuneti cind as putea sa ies la pensia anticipata partial.
    Va multumesc.

    • Stimate SALMAN IOAN, pensionarea anticipată parțială va fi disponibilă dim Mai 2019 cu o diminuare calculată pentru 4 ani, deoarece la 64 de ani veți trece în pensie pentru limită de vârstă redusă grație celor 6 ani de grupa 2 care va reduc varsta standard de pensionare cu 1 an. Pentru a afla care sunt posibilitățile de pensionare în condiții optime pentru dumneavoastră, detalii legate de valorile pensiilor ce pot fi încasate, etc. accesați aici.

 • Va rog frumos sa ma lamuriti daca eu am iesit la pensie anticipat partial cu 34/8luni am 2/3 luni de grupa doua daca este platita ca pensia este de 7/65lei ceea ce este f putin va multumesc

 • Mă numesc Moldovan Argil sunt născut în 10.08.1955 si am cotizat 33 de ani si 9 luni as putea sa ma pensionez anticipat ? Va multumesc

  • Stimate Argil Moldovan, pentru pensionarea anticipată parțială aveți nevoie de un stagiu contributiv de minim 35 ani, astfel că în condițiile date veți putea accesa doar pensia la limită de vârstă imediat ce ați împlinit 65 de ani. În cazul în care aveți realizate perioade de activitate în grupe superioare de muncă, posibilitățile de pensionare se ameliorează.

 • Buna ziua Dl. Covaciu si La Multi Ani
  Ma numesc Liana Lammert, nascuta in 30 Noiembrie 1960. Din Octombrie 2017 pot iesi in pensie anticipata partiala cu o vechime de 37 ani si opt luni. Doresc in aceasta luna sa-mi depun dosarul. Am inteles ca termenul legal pentru decizie este de 45 zile (calendaristice sau lucratoare ?)-prima intrebare. Cele aproximativ doua-trei luni pe care le lucrez pina la decizie, ca vechime si salariul se mai iau in calculul pensiei ? Care data se socoteste? data depunerii dosarului sau data deciziei? Va multumesc si va urez spor la treaba in continuare. Pentru noi este important ceea ce faceti.

  • Stimată Liana Lammert, termenul legal pentru emiterea deciziei este de 45 zile, considerați-l ca unul de reper pentru că nicăieri în lege nu scrie ce se întâmplă dacă acesta nu este respectat ( există și motive întemeiate, desigur). Perioada muncită de la depunerea cererii și pînă la data încetării calității de asigurat ( veți depune o adeverință în acest sens la casa de pensii, altfel pensia ..nu mai vine) se fructifică la stabilirea drepturilor cuvenita la pensia pentru limită de vârstă. Desigur în perioada de anticipare, puteți suspenda plata pensiei dacă, aveți oportunitatea realizării unor venituri pentru care este obligatorie plata CAS desigur aceste venituri vor fi adăugate la pensia pentru limită de vârstă. Ce se întâmplă cu procentul de diminuare în acest caz ? Rămâne așa cum a fost stabilit inițial ! ( Din păcate).

 • Buna ziua,
  Sunt nascut la 1 martie 1954. La data de 1 noiembrie 2017 am facut 37 de ani de stagiu de cotizare. La 1 martie 2018 vreau sa ies la pensie anticipata partiala. As avea 2 intrebari:
  1) La ce data ar trebui sa depun dosarul pentru a putea sa ies pe 1 martie 2018 la pensie?
  2) Numarul de luni de penalizare se calculeaza de la data deciziei de pensionare sau de la data de incetarii calitatii de asigurat?
  Va multumesc.

  • Stimate Teodor Dobrică, pensia anticipată parțială se calculează din punctajul aferent stagiului de cotizare contributiv, stagiu ce nu cuprinde stagiile asimilate( Incapacitatea temporară de muncă, șomaj ptr anumită perioadă, perioada serv militar obligatoriu, studii superioare, etc), urmare dacă cei 37 de ani sunt stagiu contributiv:
   1. în perioada Joi 1 Martie 2018-vineri 30 martie 2018, deoarece fracțiunea de lună se calculează ca lună întreagă la stabilirea penalității.
   2. Numărul de luni, care intră în calculul penalității, se calculează de la data depunerii cererii de pensionare.
   Data încetării calității de asigurat e bine să fie după primirea deciziei de pensionare, pentru a fi sigur că cererea de pensionare este …admisă, adică nu riscați să rămâneți fără loc de muncă și fără pensie. Pentru alte detalii reveniți la calcul@pensiata.ro sau accesați serviciile de calcul dezvoltate de http://www.pensiata.ro .

 • Buna ziua,

  Va rog sa imi spuneti daca somajul este considerat perioada contributiva pentru pensia anticipata.

  Va multumesc mult pentru raspuns.

  • Perioada de șomaj cuprinsă între 01.04.2001-31.12.2005 nu este stagiu de cotizare eligibil pentru pensiile anticipate, în afara acestei perioade este stagiu de cotizare valabil și pentru pensiile anticipate.

 • Buna ziua, sunt nascuta in 27.04.1963, vechime 34 ani si 10 luni [lucrez si in prezent ],din care 6 ani si 5 luni- grupa 1 si 11 ani -grupa 2. Va rog frumos sa-mi spuneti cand pot iesi la pensie anticipat sau la limita de varsta

 • Buna ziua, domnule Ioan Covaciu!

  As dori si eu o consultanta in ceea ce priveste pensionarea partial anticipata.
  Mama mea este nascuta in Ianuarie 1964. Lucreaza din data de 15 Octombrie 1982 pana in prezent.
  De-a lungul timpului a beneficiat de aproximativ 6 luni concediu fara plata si aproximativ 7-8 luni concediu medical.

  Cand se poate pensiona partial anticipat sau anticipat ?

  Multumesc pentru timpul acordat !

 • Buna seara,

  Sunt nascuta in 19.mai.1961, am lucrat 27 de ani, din care 3 sunt cu contract direct cu Casa de Pensii, chiar daca nu am nici un venit (cu efortul a 3 rude, care ma ajuta sa cotizez luna de luna). La toate modificarile legislative, intreb mereu daca nu ma incadrez pentru pensionare, pentru anticipata sau pre-anticipata. La primele 2 variante nu ma incadrez, iar ultima mi se spune ca nici nu exista. Totusi ce se intampla cu cei de varsta mea, am cotizat inutil? Chiar nici o speranta, nici o nisa?
  O vecina, si ea cu probleme de acest gen, spune ca are 12 ani in agricultura, a implinit 65 de ani si i se spune ca trebuia sa vina mai devreme, acum nu se poate?!
  Va multumesc pentru rabdare si timpul acordat.
  Cu stima,
  Ileana Bodor.
  Va multumesc pentru timpul acordat.

  • Stimată Ileana Bodor, din păcate guvernanți au crescut pensiile mari prin reducerea impozitului și au BLOCAT accesul celor mulți și săraci la accesarea pensiilor anticipate. Deoarece prin ordonanța de urgență nr 103 din 2017 au stabilit că stagiul de cotizare PLĂTIT lună de lună prin Contract de Asigurare să nu mai poată fi utilizat la stabilirea drepturilor pentru pensiile anticipate, de invaliditate, etc , ci numai la pensiile pentru limită de vârstă. În traducere, dacă plătești ”din mână” cotizați nu mai este același lucru cu a plăti din salariu !? În cazul vecinei trebuie analizat deoarece dansa accesează pensia pentru limită de vârstă și dacă a realizat stagiul minim de cotizare TREBUIE ca cererea ei de pensinare să fie ADMISĂ.

 • sunt nascut pe 22 06 58 am 40 ani cotizati si 11 ani gr 2 cu procent suta la suta .Cad pot iesi la pensie anticipat partial si cand pot iesi la limita de varsta .multumesc

  • StimatePavel Niculae, dacă datele primite se regăsesc ca atare în documente ce pot fi validate de către casa de pensii, aveți realizat un stagiu total de 42 ani și 9 luni. În cazul în care realizați 43 de ani stagiu de cotizare contributiv veți putea accesa de la 60 ani pensia anticipată( fără diminuare) iar de la 63 de ani veți trece din oficiu la pensia pentru limită de vârstă redusă, grație celor 11 ani de muncă realizați în grupa 2. Altfel, veți putea accesa de la 60 ani pensia anticipată parțială și de la 63 de ani ensia pentru limită de varsta redusă. Pentru detalii legate de valorile pensiilor ce pot fi accesate și momentul cel mai favorabil pentru dumneavoastră aveți detalii aici.

 • Buna ziua . Va rog sa precizati care articol din lege precizeaza ca :”Aceste persoane vor putea beneficia de pensionare anticipată parțială cu maxim 2 ani mai puțin decât vârsta standard de pensionare, fără penalizarea prevăzută de lege. De reținut că pensionarea anticipată parțială cu 3,4 sau 5 ani mai repede deât vârsta standard de pensionare, procentul de diminuare se calculează pentru întreaga perioadă de anticipare, fără să se scadă perioada de 2 ani, menționată mai sus.” Eu am citit legea, nu scrie asa ceva si m- am consultat cu un avocat pe dreptul muncii care sustine ca legea cu cei doi ani este pentru toti care locuiesc mai mult de 30 de ani in aceste orase ,nu numai pentru cei care depun dosarul de pensionare cu mai putin de doi ani de varsta standard de pensionare.Mi se pare ca se interpreteaza legea in defavoarea locuitorilor care sint nevoiti sa acceseze pensionarea mai devreme de cei doi ani , si suporta penalizarea mai putin pentru cei doi ani cu care se reduce varsta standard.Va multumesc.

  • Stimată NINA, ați avut parte de o discuțiie încurajatoare cu un avocat ”blînd”. Problema e că în afara de litera legii nu se poate aplica ceea ce credem că ar fi bine pentru noi. Pentru conformitate citez din Normele de aplicare a legii pensiilor pe speța noastră :
   ”ART. 54 (1) Persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 65 alin. (5) din lege pot solicita pensia anticipată parţială, fără penalizare, cu cel mult 2 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 sau, după caz, în anexa nr. 6 la lege.” Între timp OUG 103/2017 a eliminat din lege tot ce ține de sectorul militar inclusiv Anexa Nr. 6.

 • Buna ziua,

  Am nevoie de o informatie din partea dumneavoastra. Mama e nascuta in 15.02.1959, are 15 ani si 2 luni lucrati si 6 copii nascuti inainte de 1990, pe care i-a crescut peste varsta de 10 ani. Imi puteti spune care este data la care poate sa isi depuna dosarul de pensionare?
  Multumesc anticipat!
  Dorin.

  • Stimate Dorin Lapadat, din păcate mamele care au născut 3 sau mai mulți copii încă sunt discriminate în România ( țara noastră) deoarece guvernul patronat de Băsescu ( PDL+UDMR) au anulat facilitatea acordată acestor mame, care au avut un număr însemnat de ani lipsă contribuție, ani în care au crescut copii pînă la vțrsta de 2 ani, urmare stagiul de cotizare contributiv este mic și pentru cele mai multe este IMPOSIBIL să acceseze pensiile anticipate. Deocamdată, constatăm că nici guvernele actuale nu au găsit o soluție în acest sens. Astfel că mama dumneavoastră va putea accesa pensia pentru limită de vârstă doar din 16 iunie 2020.

 • Buna ziua,
  In cartea de munca am trecut conditii nocive si grele conditii deosebite de munca dar inteprinderea care a eliberat adeverinta nu a mentionat
  Data nesterii 25.04.1959 perioada 08.1978 .10-2015 cu:
  – intrerupere 1 an si 2 luni crestere copil
  -intrerupere 1 an si 2 luni ca nu am platit CAS dar am CV
  -somaj 1an 15.10.2014-16.10.2015
  Ceea ce nu am inteles de ce la punctajele anuale nu la toate au gresit si am
  -vechime 34 ani si 10 luni dat de casa de pensii in loc de 35 ani
  -punctajul 1.06 in loc de 1.698
  Ce trebuie sa fac
  Mentionez am facut petitii si tot nu am rezolvat nimic cu toate ca L216/2017 pentru recalcularea pensieie anticipate partial am cerere din noiembrie conform Monitorului Oficial dar pensia am primit o tot asa penalizata 45%
  Va multumesc

  • Stimate Marinescu, un răspuns concret vă pot oferi numai dacă voi realiza o recalculare. Decizia de recalculare a pensiei (procent de penalizare nou) va dura deoarece volumul de muncă a crescut la acest capitol pentru operatorii caselor de pensii. În cazul dumneavoastră, diferența rezultată, va fi primită începînd cu luna decembrie.

 • KESSLER Niculina născută pe 6 -04-1961 am o vechime de 33 ani 2 ani si 9 luni șomaj 9 ani grupa Ii când pot ieși la pensie anticipat. Vă multumesc

  • Stimată Niculina Kessler, pentru cei 9 ani de muncă realizați în condiții 100% de grupa 1 vârsta standard de pensionare se reduce cu 4 ani și 6 luni. Astfel vârsta standard redusă de pensionare, în cazul dumneavoastră, este 57 de ani și 6 luni, fapt posibil deoarece aveți realizat stagiul complet de cotizare. Pensionarea anticipată parțială va putea fi accesată de la 57 de ani.

 • Buna ziua , anul acesta in septembrie implinesc 40 de ani de munca si am 57 de ani . Stiu ca ma pot pensiona anticipat . intrebarea mea este daca mai pot lucra in paralel cu contract de munca ?

  • Stimată Teodora Vlad, din păcate legea nu prevede ca un om sănătos pensionat anticipat sau anticipat parțial să realizeze venituri pentru care este obligatorie plata CAS, în schimb pensionarii de invaliditate grad 3 au dreptul să muncească cu program de 4 ore/zi.

 • Buna ziua! Sunt angajata din aprilie 1982. Lucrez si acum. Am avut un an se somaj, imediat dupa 1989. Intrunesc conditiile de pensionare anticipata, la o adica? Va multumesc frumos!
  Sunt Radulescu Floarea, data nasterii 15.05.1962.

  • Stimată Rădulescu Floarea, pensionarea anticipată parțială este posibilă din august 2019, dacă veți avea minim 32 ani și 8 luni stagiu de cotizare contributiv, motiv pentru care este imperios necesar să se realizeze o analiză asupra tipurilor de stagiu pe care le-ați realizat.

 • Buna ziua! Tatal meu s-a pensionat anticipat partial in septembrie 2017, cu un stagiu complet de cotizare de 42 ani. In luna februarie va implini varsta de 63 ani. Mentionez ca locuieste in Tg. Mures, oras in care varsta standard de pensionare este redusa cu 2 ani, conform al. 5 din art. 65 din Legea nr. 263/2010. Intrebarea este : se va putea angaja cu contract de munca incepand cu varsta de 63 de ani, sau va trebui sa astepte pana la implinirea varstei normale de pensionare de 65 ani? Multumesc!

  • Stimate HOTA ADRIAN, faptul că s-a pensionat anticipat parțial înainte de a împlini vârsta de 63 ani arată că va avea procentul de diminuare constant pînă la 65 de ani. Pensionarea anticipată parțială de la 63 de ani cu adeverința că are rezidența de minim 30 de ani zonele cuprinse în anexa cu localitățile cu poluare intensă, îi dădea posibilitatea pensionarii anticipate parțiale fără diminuare/penalizare..dar tot pensie anticipată parțială este pînă la 65 de ani. Urmare nu se pot realiza venituri penru care este obligatorie plata CAS în perioada în care primește pensie anticipată parțială.

 • Buna ziua , Ma numesc Zaharia am varsta de 60 de ani si o vechime in campul muncii de 29 ani si 5 luni din care 19ani si 7 luni in grupa a doua .Va rog sa i-mi spuneti cand pot intra in pensie antcipata Va multumesc

  • Stimate Zaharia Ștefan, pensia anticipată parțială va putea fi accesată imediat iar de la 61 de ani veți trece din oficiu la pensia pentru limită de vârstă redusă grație anilor realizați în grupa 2.

 • Buna ziua. Ma numesc Marcela , sunt născuta in August 1963 si am peste 30 de ani lucrați intr-o fabrica de confecții. Puteti sa ma ajutați si să-mi Spune-ți daca si cand pot opta pentru pensie anticipata?Va mulțumesc.

 • Am 64 de ani si locuiesc in SUCEAVA de 32 ani,va rog sa-mi spuneti daca ma pot pensiona mai repede,deoarece orasul Suceava este prInsa alaturi de alte localitati ca oras poluant si am o vechime in cimpul muncii de 29 ani.

  • Stimate Drob Ionel, din păcate reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani este valabilă doar in cazul stabilirii procentului de diminuare al pensiei anticipate parțiale astfel că veți putea accesa doar pensia la limită de vârstă ( 65 de ani). Desigur dacă există ani de muncă realizați în grupe superioare de muncă condițiile de pensionare se ameliorează semnifcativ.

 • Bună dimineața, sunt născută 23.12.1963.am. Vechime 17ani si 9 luni și 4 zile. 13 pensie de boala gradul 2. Si șapte copii, când pot esi la pensie anticipat. Vă mulțumesc

 • numele meu este ioana si va rog frumos, sa mi spuneti si mie, daca am avut cim suspendat pe motive medicale cu art 50 lit b cate o luna si jumatate in anii 2005′ si la fel in 2006, daca aceste perioade se scad din vechimea in munca. ma incadrez sa ies la pensie anticipat partial si doresc si sa nu mi respinga dodarul . multumesc frumos.

  • Stimată Ioana Pavel, perioadele în care nu s-a plătit și reținut CAS nu fac parte din stagiul de cotizare contributiv, stagiu pe baza căruia se stabilesc drepturile pentru pensiile anticipate.

 • ma numesc Stan Georgeta si sunt pensionata anticipat. sunt nascuta la 01.05.1957 si am inteles ca la data de februarie 2018 ma pot pensiona la limita de varsta. am vazut mai sus ca trecerea se face automat, dar eu am primit deja pensia pe februarie 2018 si este la fel ca cea de pana acum. Imi puteti spune ce trebuie sa fac? multumesc.

  • Bună seara, trebuie doar să așteptați cuponul din luna martie si apoi să verificați dacă punctajul mediu anual este identic. Singura posibilitate ca aceste pensii să aibă aceiași valoare este numai în situația în care nu ați avut stagiu asimilat. Am înțeles că ați avut pensie anticipată ( fără diminuare).

   • multumesc mult. am pensie anticipata partial. si scrie asa- cuantumul nediminuat al pensiei 720 lei, valoarea diminuarii 141 lei. am stagiu total de cotizare 31 ani 3 luni si 17 zile.

 • Buna ziua
  Am nevoie ff URGENT de un raspuns- sunt nascut 17,05,1956, am 32 ani munca(fara 1,4ani armata),(am fost dat afara de la firma in 2007). Am platit ieri 12.000lei pensie retroactiv la CPMB, pentru a avea 35 ani de munca si a iesi la pensie anticipat partial.Azi am aflat ca acesta lege este doar pentru pensia de limita de varsta, credeti ca pot cere banii inapoi, macar sa am din ce trai un timp. Am vandut casa, nu am niciun venit, speranta era sa obtin o pensie cat de mica.Multumesc

  • Stimate domn, în acest caz suma nu se poate recupera și din păcate guvernul actual ( prin ministerul muncii si ”strategii de la casele de pensii”) au hotărât ca stagiul de cotizare plătit din mână să nu mai fie egal cu cel plătit printr-un contract de muncă, atunci când se stabilesc drepturile celor care solicită pensie anticipată sau pensie anticipată parțială. Pur și simplu un stagiu contributiv a fost considerat ca fiind stagiu asimilat.
   În cazul dumneavoastră este important de știut dacă în cei 32 de ani de muncă ați avut perioade de activitate realizate in grupe superioare de muncă. Pentru alte detalii vă rog să reveniți la calcul@pensiata.ro .

Lasă un comentariu

/* ]]> */