Beneficiaza de pensie sociala minima garantata pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul in Romania, indiferent de data inscrierii la pensie, daca nivelul cuantumului pensiei se situeaza sub nivelul pensiei sociale minime garantate. Din 01.09. 2019 ( inclusiv in 2020) nivelul pensiei sociale minim garantate este de 704 lei. DIN 01.09.2020 VALOAREA PENSIEI MINIME ESTE 800 LEI.


VEZI AICI PENSIA MINIMĂ IN 2021


Actualizare:

Conform OUG  nivelul indemnizației sociale care va completa pensia pînă la nivelul minim garantat social va creste din 01.09.2019 la 704 lei, Vezi aici textul ordonanței .
In conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 6/2009, incepand cu luna aprilie 2009, a fost instituita pensia sociala minima garantată.
Pentru anul 2009, nivelul pensiei sociale minime garantate a fost de 300 lei, incepand cu data de 1 Aprilie 2009,  350 lei incepand cu data de 1 Octombrie 2009 si de 400 lei incepand din 1 Ianuarie 2015;
Beneficiaza de pensie sociala minima garantata pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul in Romania, indiferent de data inscrierii la pensie, daca nivelul cuantumului pensiei se situeaza sub nivelul pensiei sociale minime garantate.
Pensia sociala minima garantata se determina ca diferenta intre nivelul tuturor drepturilor de pensie primite sau cuvenite intr-o luna si nivelul pensiei sociale.
Pensia sociala minima garantata nu este un drept de sine statator, acesta este un accesoriu al dreptului principal, respectiv dreptul de pensie din sistemul public, prin urmare pentru acordarea acesteia, nu este necesara cererea pensionarului.

Pensia sociala minima garantata va fi evidentiata pe cuponul de pensie.

In cazul pensionarilor care beneficiaza de pensie de urmas, pensia sociala minima garantata se acorda fiecarui urmas in parte.

Veniturile care sunt luate in calcul la aprecierea conditiilor pentru acordarea pensiei sociale minime garantate:

1. indemnizatiile cu caracter reparatoriu stabilite in baza unor legi cu caracter special( revolutionari, veterani de razboi, urmase de vetereani de razboi, detinuti politici si urmasii acestora, deportati, stramutati,etc.)
2. indemnizatiile acordate sotului supravietuitor;
3. pensiile stabilite in sisteme neintegrate sistemului public ( Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Casa de Asigurari a Avocatilor, Cultul……)
Precizam ca aceasta pensie se achita din bugetul de stat, si nu greveaza asupra bugetului asigurarilor sociale de stat.
Sintagma „pensie socială minimă garantată” se înlocuieşte cu sintagma „indemnizaţie socială pentru pensionari” conform prevederilor art. 7 din Legea nr. 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar;
Persoanele care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor veniturilor. Începând cu anul 2010, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari se stabileşte anual, prin legile bugetare, şi poate fi modificat, în raport cu evoluţia indicatorilor macroeconomici şi cu resursele financiare.

Legile speciale vizate la cumulul de venituri existent la momentul stabilirii dreptului la indemnizaţia socială pentru pensionari sunt:

Actele normative care reglementează alte sisteme de pensii, neintegrate sistemului public de pensii:
1.     OUG nr. 221/2000 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor
Actele normative care reglementează drepturile reparatorii cu caracter necontributiv:
2.     Decret – Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat
3.     Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război
4.     Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată
5.     Legea nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R.
6.     OG nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobată cu modificări prin Legea nr.189/2000
7.     Legea nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961
8.     Legea nr. 341/2004 Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţasau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987
9.     Legea nr. 109/2005 privind instituirea indemnizaţiei pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi din România
10.   Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

Pensia ta este mai mică decât 704 lei ? Pentru clarificare scrie la consultanta@pensiata.ro .

Actualizat: 04.05.2020. Datele se actualizează după caz.

297 Comentarii

 • Buna ziua,
  Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi oferi un raspuns in legatura cu urmatoarea nedumerire a tatalui meu, referitoare la admisibilitatea situatie ca unele persoane care nu au cotizat vreodata la sistemul public de pensii pot avea un ajutor de la stat(indemnizatia sociala) de 400 ron iar cei care au cotizat un numar apreciabil de ani, le-a fost calculata o pensie sub 400 de roni, fiind completata desigur si aceata cu indemnizatia sociala. Concret, tatal meu in varsta de 77de ani are o perioada de contizatie incompleta, 27 de ani, iar pensia ce i-a revenit a fost sub 400 de roni, si la aceasta data fiind tot sub aceasta suma. Nu este vorba de o invidie fata de cealalta categorie sociala ci pur si simplu se tot intreaba daca este posibila o asemenea situatie sau s-a stercurat undeva, o eroare.
  Cu respect,

 • Buna ziua , am o intrebare referitor la conditiile in care poate beneficia soacra mea de o pensie minima. A lucrat 5 ani si apoi s-a imbolnavit cu auzul(nu mai aude de loc ) dupa nu s-a mai putut angaja. Acum are 60 ani si nici un venit. Multumesc!

   • Stimate Ioan Covaciu vă rog respectuos, să ‘mi spuneți ;ce pensie, sau nuștiu ceva ajutor la bătrânețe, ar putea primi doi tineri căsătoriți care nu au cotizat nicăieri că locuiesc la țară și se descurcă așa cum pot, crescând un animal, ceva păsări, lucrând grădina, pentru prod. agricole. Vă mulțumesc pentru amabilitate…!!

    • Stimată Pop Victoria Lilioara, vă mulțumesc pentru încrederea acordată. În primul rând trebuie știut că pentru a primi o pensie, chiar și minimă garantată social, tinerii trebuie să încheie un contract de asigurare socială cu casa de pensii prin care să cotizeze voluntar, pentru cel puțin 15 ani. Cum valoarea cotizației minine lunare nu e deloc mică ( 520 lei), cred că acum cel mai important lucru acum e să crească mult mai multe animale și să înceapă să economisească din banii obținuți prin vanzarea animalelor. Mai există varianta unei pensii private pentru care plata se va putea face și trimestrial, la 6 luni sau chiar anual. Pentru detalii și soluții scrieți la consultanta@pensiata.ro .

 • Buna ziua.Am 50 de ani si am lucrat 9 ani.Sunt pensionata pe caz de boala de la varsta de 29 de ani,deficienta de vedere.Pana in 2015 am fost incadrata in gradul 3 de invaliditate acum fiind incadrata in gradul 2.Pensia mea actuala este de 400 de roni,mai mica cu putin decat cand eram incadrata in gradul 3.Este cumva o greseala?Va multumesc anticipat pt raspuns.

 • Buna seara.MAMA mea are 65 ani si o pensie de 400 ron, TATA a decedat la virsta de 59 ani si se afla la pensie pe caz de boala , tata a lucrat 3 ani iar mama 20 , poate mama sa primeasca o indemnizatie de vaduva?

  • Stimate Parnescu, indemnizaţia acordată soţului supravieţuitor se acordă dacă valoarea pensiei primite este mai mică de 364 lei, conform prevederilor legii 255/2007.

  • buna eu am avut accident rutier de la varsta de 5 ani si nu am un picir din coapsa . am terminat doar 10 clase cum pot beneficia de o pensie cena ca nu ma descurc cu indemnizatia de 272..

 • STIMATE DL .matusa mea are varsta de 62 ani si a lucrat 20 si ete la pensie de la varsta de 58 ani si are o pensie de colectivist 400 ron sotul ia murit pe cand se afla la pensie de drept poate, matusa sa ia acel ajutor de vaduva la fel ca mama si pot sa merg eu sa depun actele sau trebuie sa mearga personal CU MULTA STIMA …SA AVETI O DUMINICA FRUMOASA..

 • Buna ziua!
  Mama mea are cotizat 11 ani si are 58 de ani varsta.Ar putea beneficia de pensia sociala?

 • Buna ziua
  As dori sa aflu daca mama mea, care are varsta de 78 de ani si nu a lucrat decat 3 luni are dreptul la pensie. Mentionez ca nu are niciun venit. Este intretinuta de sotul pensionar.
  multumesc

 • Buna seara .. am si eu o intrebare…pot beneficia de pensie sociala daca am o indemnizatie de handicap de 272 de lei si sunt incadrat in gradul 2 de handicap,nu am muncit niciodata,doar am terminat liceul… nu pot munci pentru ca nu vad bine am fost diagnosticat cu 4 afectiuni… ce fel de pensie as putea face in conditiile date? va rog frumos sa ma indrumati…
  Cu stima si respect!

  • Ma numesc Parvu Marian, am varsta de 56 de ani, am 15 ani de vechime pe cartea de munca, nu am venit si as vrea sa stiu daca pot beneficia si eu de o pensie sociala, va mulumesc, astept un raspuns.

   • Stimate Marian, la implinirea varstei standrd de pensionare (65 de ani) veți putea accesa pensia pentru limită de vârsta deoarece îndepliniți condiția de stagiu minim de cotizare, 15 ani, iar daca valoarea calculată a pensiei este mai mică decat valoarea pensiei minime garantate, aflate in vigoare la implinirea a 65 ani, veți primi diferenta pana la pensia minimă garantată social. Până la implinirea varstei de 65 ani singurul venit ce va putea fi analizat este ajutorul social acordat de consiliul local.

 • Buna seara,
  Am o intrebare, daca ma puteti ajuta, va rog…sunt operata la coloana in 2006, am fost in pensie de boala, pana in august 2015, cand mi sa taiat pensia pe motiv ca nu ma mai incadrez…starea mea de sanatate sa agravat, diagnostic RMN. Stenoza canal lombar cu lombosciatalgie L5 si S1 std dr algoparestezica trenanta postoperator, protuzii discale etajate, lombare..etc, am incercat sa lucrez, dar nu pot, am crize mari de coloana, in prezent nu am niciun venit, pot beneficia de aceasta pensie sociala?…mentionez ca in 2006 cand m am pensionat, aveam pe cartea de munca 17 ani si 8 luni

 • Buna ziua
  Sint pensionar gradul 3 de handicap in valoare de 290 lei cum si de unde pot sa primesc diferenta pina la suma de 400 lei Am 62 ani si 31 ani lucrati
  Va multumesc

 • Buna seara,
  Sotul meu este pensionar din 17.01.2016,valoare pensie 388 lei,a lucrat 16 ani 2 luni si 10 zile.Este greseala de calcul sau mai primeste o diferenta pana la 400 lei?trebuie sa depuna contestatie?
  Multumesc si astept raspunsul dumneavoastra pe adresa de email : luminita.botezatu@icco.ro.

  Cu respect,

 • Buna ziua, sotul meu este in scaun cu grad 1 de handicap . Primeste pensia de handicap 340 de lei si acum am facut actele pt pensia de invaliditate. As vrea sa stiu daca are dreptul la aceasta pensie aociala avand 1 an vechime pe cartea de munca. Daca este afirmativ ce acte sunt necesare pt aceasta? Multumesc anticipat

  • Stimată Daniela dacă valoarea pensiei de invaliditate este mai mică de 180 lei, veţi primi diferenţa pîna la 180 lei, deoarece mai exită un venit de 340 lei cu care se va cumula pensia de invaliditate, iar condiţiile de acordare a indemnizaţiei sociale este ca ea să suplinească suma veniturilor curente pînă la 520 lei.

 • Tatal meu a decedat in urma cu 3 luni,eu am 16 ani. Am depus cerere pentru pensie de urmas si am primit doar un ajutor social de 111 lei. Care este diferenta? Cum trebuie procedat?

 • Buna ziua. Am indeplinit conditia de pensionare pentru limita de virsta,si un stagiu total de cotizat 15 ani si 18 zile.Am primit decizia de pensionare de asigurari sociale 341 lei. Conform O.U.G.nr.6/2009 de la 1 ianuarie 2015 nu ar trebuii sa beneficiez si eu 400 lei? Ce solutie imi pro-puneti ? ( sa fac contestatie in termrn de 30 zile ?)

   • Buna ziua ,
    soacra mea are 10 ani de cotizatie ( pe vremea colecctivului). Are 65 de ani.
    Poate iesi la pensie ?
    Multumesc anticipat !

    • Stimate SAVU ALEXANDRU, stagiul de cotizae necesar este, in acest caz funcție de data nasterii cuprins intre 13 ani – 13 ani și 6 luni, urmare trebuie obținută fișa cu normele realizate de la deținătorul fostului CAP ( cel mai probabil primăria) și calculată vechimea ( atenție nu este neapărat egala cu anii de muncă) apoi se va stabili cat stagiu mai trebuie cumpărat. Pentru detalii puteți reveni la calcul@pensiata.ro .

     • am si eu o intrebare soacra mea are 9 ani lucrati dintre care 6 la gradina de legume cum era pe timpul lui ceausescu as vrea sa stiu daca ar putea primi pensie sociala are virsta de 65 de ani mentioneza ca nu a putut sa faca minimumul de cotizare pentru ca a ramas vaduva cu doi mimori la virsta de 23 de ani unul de 2 ani si unul de 3 saptamini

     • Stimate Sorin, pensia minimă garantată social se poate primi numai dacă există posibilitatea accesării unei pensii, în acest caz pensia pentru limită de vârstă. Urmare trebuie realizat stagiul minim de cotizare ( nimim 14 ani si 2 luni). Altfel va trebui stiut de ce nu are pensie de urmaș după soț.

 • numele meu este tanasoiu lucica si am o intrebare fiul meu este persoana cu handicap grad grav nedeplasabil are indemnizatie de insotitor pe numele lui din septembrie2015implinind varsta de 18ani el este bolnav din nastere nu a lucrat niciodata am inteles ca ar avea drept la pensia de 400ron ce acte si unde trebuie depuse

 • Buna ziua.Am 60de ani si 4luni.Am lucrat in C.M 20 ani si 10 luni in gr.a-II-a.Beneficiez de pensia minimă 400lei.Am cotizația minima de 15 ani.Mulțumesc!

 • Buna ziua. Azi am primit decizia de pensie in valoare de 343 lei avand o vechime in munca de 16 ani o . luna si 18 zile, ca vanzatoare in comert. Stiam ca pensia minima e de 400 lei.Va rog sa-mi spuneti daca asi putea sa-mi imbunatatesc pensia adaugand la dosar actele doveditoare ca am lucrat in Italia 7 luni ca ingrijitoare batrana. Va multumesc

 • Mama primeste indemnizatie fiind persoana cu handicap gradul 2 accentuat si as dori sa stiu daca poate beneficia de pensia minima social garantata?

  Astept un raspuns

  • Stimat[ Daniela, mama dumneavoastra va putea accesa pensia de invaliditate numai daca are inregistrat stagiu de cotizare, apoi se va stbili daca mai sunt intrunite conditiile pentru indemnizatie sociala.

 • Buna ziua mama mea a facut virsta de pensionare anul trecut a mers la casa de pensii iasi si I Sa spus ca trebuie Sa Mai plateasca un an la platit iar anul acesta iau spus ca Sa ma plateasca 2 ani jumate este vorba de pensia sociala is Inca o intrebare de ce nu este posinil Sa dea toti baniii odata pe anii respectivi iar pentr u ca virsta o are deja safiie pusa inpensie

 • Buna ziua. Tatal meu are vechime in munca 13 ani. Poate beneficia de pensia minima de 400 lei ?

  • Functie de data nasteri, trebuie realizat stagiul minim de cotizare pentru a putea fi accesata pensia la limita de varsta. Bărbaţii născuţi din 1950 încoace au nevoie de minim 15 ani stagiu de cotizare pentru a accesa pensia la limită de vîrstă. În cazul în care prezintă o stare de invaliditate atunci nu este obligatoriu stagiul minim de cotizare.

 • Buna ziua. Azi am primit decizia de pensie in valoare de 200 roni avand o vechime in munca de 13 anisi 11 luni. Anul acesta am avut doua operati de hernie si discentamie L5. Reoperat cu acuze algice iradiate in membrul inferior drept! prima operatie a fost pe 22.01.2016. A doua operatie pe 11.04.2016. Medicul de expertiza mi-a dat gr3 pensie de invaliditate, dar nici in momentul de fata nu pot merge singura ,piciorul drept este pe jumatate paralizat. Intrebarea este ezista pensie de 200ron ? Si sunt trimisa din nou la RMN dar din ce bani . Nu aveam dreptul la gr2? Va multumesc daca raspundeti! Cu respect PAL.

  • Stimate domnule Covaciu sînt persoana cu handicap gradul accentuat si am 272 de lei indemnizatie am41 de ani nu am lucrat niciodata am pensia de handicap de 20 ani vreau sa stiu daca am dreptul la pensie sociala ?

 • Buna ziua,
  pregatesc dosarul ptr pensionarea anticipata si voiam sa stiu daca e necesar sa anexez adeverinte de la toate locurile de munca anterioare. Mentionez ca toate aceste informatii le-am regasit pe contul creat pe site-ul cnpp.ro.
  Multumesc.

 • Buna! Sant o persoana cu handicap gr. 2 accentuat,am lucrat 2 ani cu contract de munca,am 39 ani.Din cauza handicapului nu imi gasesc de lucru.Am inteles ca persoanele cu handicap grav 1 si handicap accentuat 2 pot beneficia de pensia minima garantata.Va rog frumos sa imi da-ti un raspuns.Dintr-o indemnizatie de 270 lei este foarte greu sa traiesti.
  Cu stima si respect Ionel,

 • Buna ziua mama mea are 10 ani lucrati in fostul cap si are virsta de 64 de ani se poate pensiona sau are vreo sansa la pensionare?

 • Buna seara! Mama mea, nascuta in 1942, a lucrat 8 ani si nu are niciun venit. Spuneti-mi, va rog, daca are dreptul la pensia minima. Multumesc.

 • Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti daca o persoana are 7 ani lucrati poate beneficia de pensie sociala .MULTUMESC MULT.MARIA

 • Buna ziua,va rog sa-mi spuneti ce pensie de urmas primeste sotul supravetuitor daca nu are pensie dupa sotul decedat carea avut pensie minima sociala de 400 lei. Va multumesc anticipat.

 • Buna ziua ma numesc Monica ,am 40 de ani . Va rog sa-mi spune-ti daca eu am handipap de la varsta de 16 ani .din cauza handicapului nu am lucrat .cu o indemnizatie de 273.pot beneficia de pensie sociala ?multumesc frumos.

 • buna ziua , va rog frumos sa imi spuneti daca mama mea care are o pensie de 400lei poate beneficia de pensie de urams in urma decesului , tatalui meu , si ce acte ar trebui depuse in cazul in care raspunsul este afimativ . va multumesc

 • Buna seara

  Ma scz ca va deranjez,am si eu o problema si nu stiu cum sa fac sa gasesc o rezolvare :(.
  Ma numesc DRAGOMIR DENISA MARIA am 29 de ani si sunt din CAMPULUNG MUSCEL .

  Pe mine m-au depistat de curand cu insuficineta cardiaca si hipertensiune arteriala pulmonara si am facut dosar cu toate actele de boala pt pensie la CASA JUDETEANA DE PENSII ARGES desi stiau clar ca nu am vechime deloc tot au zis ca sa fac dosarul cei de acolo,totul bine pana aici.Dupa ce am alergat cu dosarul eu abia venita din spital dupa interventie de cateterism cu fetita dupa mine,am platit acolo 180 de lei pt cotizare mi-au dat chitanta si am puso si pe aceea la dosar.Dosarul a fost lasat la CASA JUDETEANA DE PENSII ARGES in data de 30.08.2016.Si in data de 13.10.2016 a ajuns decizia cu 6 lei pensia mea cuvenita.Eu stiu clar ca nu am vechime dar nu i-am inteles pe ei de ce m-au pus pe drumuri si bani chieltuiti ca sa rada de mine ?Sunt destui care nu au vechime si au aceasta boala fara sa se fi intamplat la locul de munca si au pensie ,eu nu vreau decat dreptul meu cat mi se cuvine nimic mai mult.Am intrebat doctora care sa ocupat de dosarul meu si care mi-a dat Decizia de incadrare in munca ,si a zis ca asa se trimite aceasta decizie dar ca eu sigur voi primii o pensie minima .As dorii sa stiu daca este adevarat?

 • Buna ziua , va rog un raspuns , mama mea este nascuta in 1949 , are 67 ani , de la varsta de 58 de ani are are un ajutor de handicap gr 3 , in valoare de 39 lei , poate beneficia si ea de pensia aceata sociala avand lucrati doar 8 ani la CAP ? Precizez ca este vaduva , tatal mort , are 5 copii si au fost casatoriti pana a murit tata in anul 1998 .daca se poate ce trebuie facut si ce acte , va rog mult , mai precizez ca tatal a avut doar 6 ani lucrati , .

 • Multumesc ptr raspuns , dar ca sa aiba cei 10 ani , cu noua lege aparuta pentru cumpararea de vechime poate sa ii cumpere pe cei 2 ani , si cam cat ar fi sa cumpere ca valoare ? Sau daca poate sa aibe pensie de invaliditate , ea in momentul de fata boala ei sa agravat ,handicapul il are cu Parkinson , acum are probleme mult mai grave , poate sa depyna dosar ptr boala , am inteles ca nu conteaza vechimea si ce acte trebuie , va rog mult sa ma ajutati .

 • Bună ziua ,va rugam frumos dacă se poate sa ne ajutați și pe noi cu un raspuns:Mama mea are 63 de ani și a lucrat doar 5 ani cu carte de munca .Din cauza problemelor de sănătate nu a mai putut munci,nu are nici un venit și este intreținută de soț. Ea ar pute-a beneficia de pensia sociala? va mulțumim frumos .

 • Bună ziua , va rugam frumos dacă se poate , sa ne ajutați și pe noi cu un răspuns : mama mea are 63 de ani , si a lucrat doar 5 ani cu carte de munca ,din cauza problemelor de sănătate nu a mai putut munci ,nu are nici un venit și este întreținută de soț. Ea ar pute-a beneficia de pensia sociala? VA mulțumim frumos

 • Buna ziua. Mama mea are 64 ani, are pensie de drept 400 lei (a lucrat la CAP) si din septembrie 2016 mai are 271 lei pensie handicap gradul 2 (a avut accident vascular cerebral, cu pareza pe partea dreapta). Poate beneficia si de pensie sociala? Multumesc!

 • Buna ziua.Sunt o persoana de 60 de ani ,dupa calcule ar trebui in 2017 luna noiembrie sa ies la pensie.Va-si ruga sa-mi spuneti daca a-si putea sa beneficez de pensie
  minima garantata
  daca nu am fost niciodata angajata.Va multumesc.

 • Bună ziua şi la mulţi ani. Mama mea are comform deciziei de pensionare , în urma calculelor făcute de casa de pensii o vechime în muncă de 23ani 6luni 12zile, deşi a lucrat mai mult, datorită faptului că a fost pensionată de boală în gradul 2 şi gradul 3 după care a lucrat din nou cu normă întreagă, beneficiază în cursul anului 2016 de o pensie în valoare de 463 lei, are vârstra de 72 ani şi vă rog frumos să-mi spuneţi dacă se poate , având în vedere că pensia minimă va fi de 520 lei cât va fi pensia mamei mele care are o contribuţie recunoscută de 23ani 6luni 12zile ,mi s-ar părea inechitabil , cu această vechime să fie de 520 lei s-au să aibe o diferenţă de, doar 63 lei faţă de pensia socială cum era în anul 2016, în aşteptarea unui răspuns vă mulţumesc anticipat cu stimă şi consideraţie .

 • buna ziua,
  mama mea are o pensie de urmas in val de 393 in luna ianuarie 2017. si indemnizatie de sot supravietuitor de 113 lei . mentionez ca avea pensie limita varsta cu 0.54275 puncte pensie ,dar a renuntat in favoarea pensiei de urmas , daca trece la pensia ei de limita de varsta mai primeste cei 113 lei . va multumesc.

 • buna ziua! tatal meu a decedat acum aprox 3 ani …dupa 21 de ani de munca avea o pensie de 470 ron,mama mea era deja la pensie ,dupa 16 ani in agricultura are pensie minima de 400 ron dar de pe urma sotului nu i s-a dat nimic,este corect si daca nu ce trebuie sa fac,va multumesc

 • Un an 2017 mai bun ca anteriorul va doresc la toti!
  Am inteles ca oferiti consultanta gratuita in calcularea pensiei.Am varsta de 47 ani si 4 luni.am fost la comisia de expertiza medicala incadrat in gr III de invaliditate stadiul de cotizare total realizat este de 18 ani 10 luni si 6 zile.va rog sa-mi spuneti cam cat ar trebui sa fie pensia medicala ? mi-ar trebui vechime mai multa pentru cuantum mai mare?

 • Buna ziua,Mătușa mea are 67 de ani,si 11 ani pe cartea de munca si nici un venit in momentul de fata.Poate sa ia pensie socială?Multumesc

  • Stimată Ştefania în acest caz sunt necesari minim 12 ani stagiu de cotizare (vezi anexa nr 5 din legea 263/2010), după caz veţi mai cumpăra stagiu de cotiare prin Contract de Asigurare Socială, sau anlizaţi foarte clar care este stagiul de cotizare realizat.

   • Buna ziua. Soacra mea are 59 de ani are vechime 27ani si 8luni si nici un venit chiar nu se poate iesi la pensie anticipata sau macar o indemnizatie sociala ceva. Multumesc

    • Bună seara, în acest caz trebuie știut că dacă data nașterii este în 1958 anul pensionărri este 2019 altfel numai în 2020 se poate acesa pensia pentru limtă de varsta , deoarece nu aveți realizat stagiul complet de cotizare.

 • Buna ziua,

  Domnule Covaciu,

  Sunt fiul unui amarat de pensionar care primeste 12 lei/luna, ca urmare a muncii prestate in timpul serviciului militar.
  Mentionez ca a mai lucrat sub primaria Comunei Balta Mehedinti, ca independent dar la varsta pensionarii cand a solicitat documentele la autoritate reprezentantul acestuia ia comunicat ca nu se mai regasesc in arhiva documentele doveditoare.
  Ceea ce pot sa va spun eu este ca a virat si cotele de contributii la organele fiscale de la acea data din Baia de Arama, iar acestea ma gandesc ca inca mai exista.
  Va scriu aceste randuri pentru ca sunt obligat ca unic fiu sa-l ajut si din punct de vedere financiar, desi nu pot acoperi de cele mai multe ori toate cheltuielile ce-mi revin.
  In aceste conditii ma gandesc ca trebuia sa beneficieze de o pensie sociala minim garantata, conform OUG nr.6/2009 fara ca tatal meu sa mai emita vreo cerere in acest sens.
  Va rog, asadar a-mi comunica urmatoarele :
  – ce demersuri trebuie sa fac pentru a indrepta aceste neajunsuri;
  – daca este posibila primirea acestor drepturi retroactiv ( pe ultimii 3 ani ).

  Va multumesc anticipat!

  Cu stima,
  Marinescu Nicolae

 • Fetita mea are pensie de urmas , dupa tatal ei decedat! Are pensie minima de urmas.375 lei Rotunjita 400 lei ! Beneficiaza de aceasta marire? Va multumesc!

 • Buna ziua.

  As vrea si eu sa stiu cati ani trebuie sa ai vechime ca sa primesti pensia minima garantata? Va multumesc

 • Buna ziua.Pe luna februarie am primit pensie de urmas pt copilul minor 400 lei.Nu trebuia 520 ?

  • EU ESTE PENSIE DE URMAS SI EU NU AUDE DE LOC SI NU VB DE LOC SI SUNT SURD MUT SI TATAL MEU A AMURIT 2004 SI AM INTREBAT 400 LEI MARIME 520 LEI

   • Salut domnul ioan covaciu manumesc toader nicolae am 41 de ani sint persoana cu handicap
    Picior plat bilateral cu prabusirea bolteei plantare si necroza aseptica bilaterala tarisian primesc o indemnizatue de 372 ron .intrebarea mea e daca pot beneficia de pensia in valoare de 640ron .va multumesc .

    • Stimate Toader Nicolae, pentru accesarea pensiei de invaliditate trebuie să aveți realizat stagiu de cotizare si comisia de expertiză medicală să stabilescă dacă aveți sau nu grad de invaliditate.

     • Salut domnul loan revin cu o alta intrebare sint persoana cu handicap fizic grad 2 permanent ..primesc o indemnizatie lunara de 375 ron.handicapul e din nastere .indemnizatia o primesc din anul 2000..nu am carte de munca nu am fost niciodata angajat ..am fost la cabinetul de expertiza medicala acolo unde se primeste dosarele de pensi si mi a zis sa îi aduc adeverinta ,sau ceva la mîna precum ca am lucrat cindva precum angajat …ce sa fac ? Sa beneficiez de pensia minim garantata ..nicolaetoader3@gmai.com

     • Stimat Nicolae, pensiile se acorda numai daca exista stagiul minim de cotizare aferent fiecarui tip de pensie solicitat. Din pacate in acest caz nu se poate accesa o pensie.

 • Stimate domn. Am primit decizia de pensionare anticipata partial care este datat din 07.02.2017
  primimind in mina la data de 20.02.2017.din data de 15.02.2017 sint in concediu medical pina 31.03.2017.Intre timp astazi 02.03.2017 am fost anuntat de la locul de munca ca mi-sa desfacut contractul de munca incepind din 01.03.2017,motivind ca si ei au primit o instiintare de la casa de pensii ca mi sa eliberat decizia de pensionare. Sau procedat corect angajatorul meu,daca nu ce demersuri trebuie sa iau ?

 • Buna ziua, va rog sa imi raspundeti daca se poate, sunt pensionata pe caz de boala gradul2 am o indemnizatie de 272 lei se majoreaza din 1 martie indemnizatia? Astept raspunsul,va multumesc.

   • buna ziua sunt bolnava si nu pot sa primesc pensie pe caz de boala finca ami cere un an de munca si io nu am lucrat decat la ajutorul social 18 ani cu procedez

    • Cu siguranță nu este o situație dorită, dar dacă nu ați reușit să realizați vechime în muncă până în 01.01.2018 atunci nu veți putea primi pensie de invaliditate/boală. Din păcate veți rămâne tot cu ajutor social.

 • Buna ziua.As dori sa-mi spuneti,va rog,daca pot sa beneficiez de indemnizatie sociala cu numai 9 ani de munca.Implinesc varsta de 60 de ani in luna martie 2017 si nu am nici un alt venit.Sunt vaduva de 10 ani,dar nu beneficiez de pensie de urmas,deoarece sotul nu era pensionar in momentul decesului.Astept raspuns.Multumesc anticipat.

  • Stimata Talita Mihailescu, pentru a primi pensie de urmaş, soţul dumneavoastră nu era obligatoriu să fi fost pensionar la data decesului. Deoarece aceasta este singura cale prin care puteţi accesa o pensionare mai rapidă vă recomand să începeţi demersurile pentru pensia de urmaş. Pentru detalii îmi puteţi scrie la consultanta@pensiata.ro

 • Buna ziua . Bunica mea are 65 de ani si are 6 ani vechime imi puteti spune daca poate beneficia de pensia sociala minima ?

  • Stimată Mihaela, în cazul bunicii dumneavoastră nu se poate accesa pensia pentru limită de vârstă deoarece nu are realizat stagiul minim de cotizare, astfel că în acest caz se poate accesa doar pensia de invaliditate dacă, Comisia de Expertiză Medicală, identifică un grad de invaliditate după examinarea starii de sănătate a buncii dumneavoastră. Cumpărarea de stagiu retroativ, deocamdată nu se poate face de către persoanele care au atins vîrsta standard de pensionare, cum este cazul de faţă.

 • Buna ziua va rog sa-mi spuneti daca fratele meu bolnav phsihic grad 2 accentuat cu o pensie de 272 lei ar putea primi pensie de indemnizatie sociala ? Si daca da se mai face alt dosar cu alte acte sau se majoreaza la toti pensionarii cu pensii mici ? Va multumesc mult …

  • Stimată Mariana, pensia de invaliditate nu se poate accesa dacaă pe numele fratelui dumneavoastră nu există stagiu de cotiaze. Urmare pentru putea deschide acest drept trebuie mai întâi să-i întocmiţi un Contract de Asigurare Socială .

 • buna ziua eu sunt surd mut si tatal meu a murit 2004 si mi-a dat pensie de urmas 400 lei marime 520 ron si am intrebat asta

  • Stimate Marius, dacă primiţi îndemnizaţie de handicap în valoare de 272 lei la care se adaugă pensia de urmaş de 400 lei, atunci suma lor depăşeşte 520 lei, motiv pentru care indemnizaţia socială care completează pensia pînă la 520 lei nu se mai poate acorda (vezi mai sus in textul site-ului).

 • de ce nu a marito aista de 272 trebuia sa fie de 400 cum a promis guvernul ceva e putred aici cea de handicap, asteptam sa vedem luna urmatoare ca asa ziceau ca asta ajunge la 400 sunt curios desi am gradul 2

 • Buna Ziua domnule Ioan COVACIU

  As avea si eu doua intrebari
  As vrea sa stiu daca pot beneficia de Pensia minim garantata de 520
  de lei daca anul trecut primeam 400 de lei pt pensia de boala schizofrenie ( ma
  incadrez in gradul de invadilitate 3 (trei) cu Deficienta functionala
  ( Medie ).

  Si vreau sa stiu daca ajutorul de handicap de 270 de lei daca a
  crescut si el . Am fost diagnosticat de Comisia de Evaluare a
  persoanelor adulte cu Handicap in gradul de Accentuat Deficienta
  functionala accentuata

  Anul trecut primeam 670 de lei si vreau sa stiu daca au crescut
  pensile si pentru persoanele cu handicap. Mentionez ca nu m am
  prezentat la revizuire am fost plecat din tara si pensia a fost
  sistata .

  Va multumesc

  • Stimate Alin, suma veniturilor dumneavoasttră depăşeşte 520 lei, urmare indemnizaţia socială ce completeză pensia pînă la 520 lei nu se mai poate acorda.

 • Buna ziua am si eu o intrebare Mama mea al lucrat la ceape peste 16 ani si are actualmente o pensie de 428

  lei si nu a beneficiat de pensia minima de 520 lei oare de ce si ce trebue sa fac si unde sa apelez pantru aflarea adevarului Astept un raspuns va rog frumos

  • Stimată Vica, dacă mama dumneavoastră nu mai încasează alte venituri pe lîngă pensie atunci trebuie să faceţi o cerere către casa de pensii pentru acordarea indemnizaţiei sociale care să completeze pensia pînă la 520 lei.

 • Domnule Ioan Covaciu, pensiile de handicap de 272 cu cat vor creste? Si pensiile minime de boala cele de 407 pana 450 se fac 520 ? Sunt pensii date pe cazuri de boli fara ani lucrati.

 • Buna ziua.Ma numesc Mihaela.Am si eu o intrebare.Bunica mea are 68 de ani si are 2 ani si doua luni vechime,e bolnava de diabet fara insulina,sanul taiat,bolnava de inima,operata de colecist si gonartroza la genunchi,a-si vrea sa stiu daca se incadreaza la pensia sociala.Astept raspuns.Multumesc

  • Stimată Mihaela, în acest caz trebuie întocmit dosarul pentru pensie de invaliditate. Medicul de familie va intocmi o trimitere către Comisia de Expertiză Medicală pentru stabilirea gradului de invaliditate.

 • Buna ziua, va rog sa mi spune ti daca se maresc pensiile pentru handicap accentuat. Este de numai 272 lei. Va multumesc anticipat,

 • Buna ziua,
  Mama mea primea pensie minim garantata de 400 lei(320 pensie + indemnizatie sociala 80). Dupa decesul tatalui meu, care a fost deportat de Baragan, primeste si o indemnizatie lunara de 400lei incepand cu 1 sept 2016. In luna februarie 2017 incaseaza indemnizatia pe 5 luni si din pensia minima doar suma de 337 lei. In luna martie 2017 incaseaza indemnizatia de 400 lei si din nou suma de 337. Avand in vedere ca pensia minim garantata incepand cu 01.02.2017 este de 520lei, va intreb de ce primeste doar suma de 337 lei din 520?? Conform carui art. si lege se face acest calcul??
  Multumesc.

  • Stimată Liliana, indemnizaţia socială care completează pensia pînă la valoarea de 520 lei se acordă dacă veniturile totale primite sunt mai mici de 520 lei, în cazul prezentat 320+400 =720 lei astfel că nu sau mai întrunit condiţiile legale pentru acordarea indemnizaţiei sociale.

 • Buna ziua,
  Mama mea are pensie de handicap in valoare de 270 lei deoarece are probleme foarte mari cu ochii. Am aflat ca se mai face o pensie sociala in valoare de 520 lei. Am mers la policlinica unde se depun actele dar si la casa de pensii unde ni sa spus ca i se deschide un contract pentru care trebuie sa plătească cate 12 lei pe zi pana când o sa fie anunțată daca i sa aprobat dosarul si o sa fie chemata in comisie, deoarece nu are nici o zi lucrata. Mie nu prea îmi vine sa cred ca trebuie plătit , este deja o luna si sunt oameni care nu ai fost chemați de un an nu cred ca si-ar permite cineva sa plătească atât. Stiti ceva despre asta sau puteți sa ma lămuriți cumva?

 • Buna ziua,mama mea are 60ani si 6luni si-a depus actele de pensie,si ieri a primit decizia,pensia fiind de 314 lei,cum e posibil asa ceva.Are 21 de ani si o luna vechime

  • Stimate Iony, la cei 314 lei se vor adăuga, prin indemnizaţie socială, încă 206 lei pentru a completa diferenţa faţă de pensia minimă garantată social de 520 lei. În caz contrar reveniţi.

 • Buna ziua.Tatal meu are o vechime de 28 de ani si in prezent are vârstă de 61 ani.Poate benificie de pensie socială?

  • Stimata Cristina, pentru a se putea pensiona înainte de 65 ani, tatăl dumneavoastră trebuie să aibă minim 35 ani stagiu eligibil pensiilor anticipate. În acest caz este important de ştiut dacă în cei 28 de ani există ani realizaţi în grupele 1,2, Deosebite sau speciale. Reveniţi cu aceste informaţii.

 • Din ianuarie 1983 și pana în decembrie 1989 am lucrat în program de lucru de 10 ore ,8 luni pe an și în toată perioada plătit în acord global.As dori sa știu dacă se ia în calcul la punctul de pensie și la perioada cotizata.Ar mai fi o problema deținătoarea de arhiva nu vrea sa ne elibereze adeverință cu programul de lucru de 10 ore lucrat în perioada respectiva lucrat legal și obligatoriu și cu veniturile obținute în acord global.Firma a avut foarte mulți angajați în toată România și activa în construcții montaj ,sant martori cu cele descrise de mine.Mulțumesc anticipat.

 • Stimată Loredana, dacă mama dumneavoastră este născută în 1951, atunci poate depune dosarul de pensionare imdeiat, altfel va trebui să cumpăraţi vechime suplimentară (vedeţi în anexa nr 5 din legea 263/2010).

 • Am varsta de 36 de ani si as vrea sa stiu si eu daca am lucrat 10 ani m-as incadra pentru pensia sociala,daca am boala cu grad de handicap 2 insulinodependent si la cat ar fi incadrarea.

 • Bună ziua , mama este născuta pe data de 18 Mai 1957 , nu are niciun venit ,are doar 10 ani de vechime in munca , tata este decedat de 18 ani fiind pensionar pe caz de boala , gradul 1 va rog frumos spuneti-mi poate iesi la pensie de urmas ?

  • Stimată Cerasela în acest caz mama dumneavoastră va putea accesa pensioa de urmaş din Februarie 2018, iar dacă decesul tatălui dumneavoastră s-a datorat unei boli sau accident profesional, pensia de urmaş se poate cere imediat.

 • Buna ziua. Mă numesc Georgescu Nicoleta am o întrebare,daca nu deranjez.Mama mea în vârstă de 58ani primește pensie pe caz de boală în valoare de 280 lei,grad 2 de invaliditate încadrată.În urma decesului soțului,anul trecut a depus un dosar la casa de pensii,in urma căruia a primit timp de 6luni 400 lei.(adică din octombrie 2016-februarie 2017). Acum a rămas doar cu cei 280 lei. Întrebarea este dacă ea poate beneficia de astfel de indemnizație socială în condițiile în care nu are vechime în cartea de muncă?! Unde trebuie să depun acte dacă se încadrează la această indemnizație? Va mulțumesc mult…!

 • Buna seara!
  Sora mea in varsta de 62 are o vechime de 10 si 4luni(lucrati la CAP) are si probleme de sanatate a fost internatata de mai multe ori. Nu are niciun venit, de pensie nu poate beneficia ca nu are vechimea necesara. Va rog sa-mi spune-ti ar putea beneficia de pensie de invaliditate? Va multumesc anticipat !

  .

  • Stimată Doina în acest caz un medic de expertiză medicală vă poate oferi un răspuns privind încadrarea în grad de invaliditate. În acest sens vă recomand să-l contactaţi pe Dl Dr. Sămărghiţan(vezi în site la contact).

   • BUNA ZIUA
    LUCICA
    ,AM PRIMIT DECIZIA DE PENSIONARE IN COANTUM DE 387 LEI ,AM VARSTA DE 60 ANI SI 7 LUNI ,STAGIUL TOTAL DE COTIZARE 29 DE ANI ,6 LUNI SI 3 ZILE DIN CARE IN GR.II{LG.3/1977} 9 ANI 3 LUNI SI 15 ZILE , STAGIU AFERENT CONDITII DE MUNCA 2 ANI 3 LUNI PERIOADE ASIMILATE 17 ANI 5 LUNI SI 5 ZILE PANA IN PREZENT LUNA TRECUTA INAINTE DE PRIMIREA DECIZIEI AM PRIMIT 520 LEI CE PENSIE VOI PRIMI DE ACUM 380 LEI SAU 520 LEI ?

 • Stimate domn, ma numesc Cojocaru Daniela, am 43 ani si vechime in munca 11 ani, 4 luni si 25 zile. Sunt pensionata pe caz de boala pentru tulburare depresiva recurenta debutata in 1999 dupa nasterea primului copil, cand lucram ca asistenta medicala la cabinet medical de familie.Aveam 25 de ani cand am fost luata in evidenta si tratata. M-am tratat ambulator si am primit tratament 1 an si 3 luni timp in care nu m-am simtit prea bine.Apoi m-am recuperat oarecum, si am continuat sa lucrez. In 2001 am ramas insarcinata cu cel de-al doilea copil pe care l-am nascut in februarie 2002 si dupa un an si 4 luni am nascut al treilea copil. Stressul provocat de cresterea mai ales a celor 2 mai mici imbolnaviri frecvente si grave (pneumonii, astm, arsura prin electrocutare la ambele maini urmata de recuprerare ,plus conflicte familiale) au dus la recadere si au intretinut-o .Incepand din 2005 am avut diverse probleme de sanatate pentru care am fost internata nodul glanda tiroida, spasmofilie, depresie severa(aproape nu vedeam pe unde merg).Am inceput sa ma tratez din nou de depresie din 2005 in urma unui consult in timpul unei internari pentru alte probleme de sanatate si de atunci continuu pana in momentul de fata.Serviciul l-am intrerupt dupa concediul de maternitate in iunie 2005 pentru a creste cei trei copiiam umblat din doctor in doctor deoarece nu m-am simtit bine, abia din 2009 am ramas la un medic care m-a tratat pana in prezent si la care am numeroase internari. Boala mea nu s-a vindecat, nu m-am simtit bine si am lut decizia sa ma pensionez, dupa mai multe inercari de practica esuate. Am innaintat dosarul de pensionare pe 3 aprilie 2017.Mi-a venit ulterior decizia de pensie de invaliditate de gradul 3 cu drept de munca 1/2 norma in cuantumul de 156 de lei, voi putea bneficia de pensia sociala de 520 de lei, Sotul meu nu lucreaza cu carte de munca ci ca liber profesionist cu venit inconstant si avem in intretinere 3 copii doi la camin(student si elev) si unul in gazda pentru care trebuie sa platim de ordinul sutelor de lei. As putea beneficia si de pensie de handicap deoarece sunt in evidenta cu depresia de la varsta de 25 ani si mai sunt si cu tiroida scoasa si excizie san ptr formatiune precanceroasa.(nu mi s-a scos sanul)mai am si gonartroza bilaterala primara. Pentru toate aceste lucruri enumerate am o multime de internari, investigatii si retete atat de ale mele cat si de alecopiilor.(daca se poate mari pensia de la156 lei la 520lei si daca pot beneficia de pensie de handicap).Va rog daca puteti sa mi raspundeti repede pemtru a putea sa fac contestatie. Va multumesc anticipat.

 • Am handicap de grdul 2 si vreau sa stiu daca pot beneficia de pensia minima sociala daca decid sa ma pensionez. Nu am lucrat cu carte de munca pana acum.

 • Buna-ziua!Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns .Sunt persoana cu handicap accentuat grav diagnostic : spondilita anchilozanta stadiul 4 si nu mai am nici un alt venit in afara de indemnizatia de 272 Ron care uneori nici de medicamente nu-mi ajunge.Am auzit la Bucuresti in spital persoane cu acelasi grad de handicap care mai beneficiaza de o alta pensie/indemnizatia de 520 Ron pe langa cei 270 Ron .Este cumva aceasta pensie minim social garantata ? Si daca nu este pot beneficia de ea ? Mentionez faptul ca am doar 3 ani de munca vechime fiindca spondilita mi-a fost descoperita la 24 de ani iar apoi nu m-a mai angajat nimeni acum avand 33 de ani .Va multumesc!

 • Buna ziua,
  Am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns/ sfat.
  Mama mea nu a realizat stagiul minim de cotizare pentru a putea fi accesata pensia. Stiu ca ii lipsesc 3 sau 5 ani.
  Ce se poate face in acest caz avand in vedere ca nu are nici un venit ? Exista vre-un ajutor social/ indemnizatie/ pensie sociala care se poate acorda acestor persoane?
  A crescut 5 copii, se acorda ceva pentru mame eroine?
  Multumesc anticipat

  • Stimată Ștefania, este important să fie realizați cei 15 ani de stagiu( inclus și șomajul, studiile superioare). Dacă nu a implinit vârsta standard de pensionare si in perioada 2012-2017 nu sunt realizați ani de stagiu atunci se poate cumpăra perioada de stagiu în completae pînă la 15 ani. Pentru mamele care au născut și crescut 3 sau mai mulți copii încă s-a lrgiferat nimic.

 • Persoana handicap accentuat am cotizat 3 ani pot primi pensia minima garantata am 63 de ani Mulțumesc.

  • Veți cere o trimitere de la medicul de familie pentru Comisia de expertiza medicala iar dacă aceasta stabilește un grad de invaliditate va trebui să întocmiți dosarul de pensionare.

 • Salut mă numesc toader nicolaetoader3@gmail. Din comuna cringuri sat voia sint o persoana cu handicap grad 2 accentuat și primesc indemnizatie de 272 Ron .handicapul meu este picior plat congenital bilateral cu prăbușirea boltei plantare și necroza aseaseptica a scafoidului tarsian bilateral.întrebarea mea dacă pot beneficia și eu de pensia cu venit 520 Ron ce acte necesare trebuie .va mulțumesc anticipat .nr tel 0761794222.sau SMS aștept nerăbdător un răspuns.

  • Stimat Toader Nicolae, pentru a putea accesa pensia de invaliditate sau orice altă formă de pensionare din sistemul public de pensii trebuie să aveți realizat stagiu de cotizare cf cerințelor legii pensiilor. Ca primă condiție pentru pensia de invaliditate cimisia de expertiză medicală trebuie să constate un grad de invaliditate apoi va tebui să aveți stagiu de cotizare minim 1 lună. Totși trebuie reținut că, valoarea pensiei de invaliditate se adăugă la indemnizația de handicap și apoi indemnizația care completează veniturile pînă la 520 lei. Deși sunt TOTAL de acord că indemnizațiile de handicap sunt mici trebuie reținut că un handicap se dobândește din naștere iar o invaliditate ca urmare a unui accident sau a unei boli, tot mai mulți medici de expertiză confundă invaliditatea cu handicapul.

 • Bună seara! O persoană care ia pensie minimă social garantată poate lucra în continuare în țară sau în afara țării? Mulțumesc anticipat!

  • Vestea bună e că poate lucra dacă este în pensie pentru limiă de vârstă, dar pierde indemnizația socială care completa pensia pînă la 520 lei.

 • Bună sunt luminita covaci si am 37 de ani si vreau sa ma pensionez pe baza de boala am 16 ani de muca cata pensie as lua .multumesc

  • Stimată Luminița, nu vă puteți pensiona ”pe boală” decât dacă comisia de expertiză medicală, în urma examinării, vă încadrează într-un grad de invaliditate starea de sănătate. Valoarea pensiei nu va fi mai mică de 520 lei.

 • Buna seara. Dacă mama are gradul 3 de handicap adica mediu (39 lei ). Are varsta de 60 ani si 9 luni poate beneficia de pensie minima garantată. Mentionez ca nu a lucrat în România doar in Spania 1 an si 10 luni. Va multumesc

  • Stimată Camelia mama dumneavoastră va trebui să depună dosarul pentru pensie comunitară de invaliditate după o vizită la comisia de expertiza medicala.

 • Buna dimineata. Ma numesc Lepadat Nicoleta si as dori sa stiu daca pot beneficia de pensie socială, eu avand pensie de handicap, gradul 2 accentuat. Sunt vaduva, am doi copii care au pensie de urmas din urma sotului. Eu am lucrat 7 ani. Astept raspuns. Va multumesc!

  • Stimată Nicoleta, pentru a primi pensie de invaliditate va trebui să vă consulte un medic de expertiză medicală, la care ajungeți prin trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist.

 • Bună seara. Vă rog frumos să- mi spuneți dacă o persoană în vârstă de 37ani care primește indemnizație de 280 lei, (handicap accentuat) poate beneficia de diferența la pensia minim garantată. Dacă da, vă rog frumos să- mi spuneți cum trebuie să procedez. Ce documente trebuie depuse și unde? Băiatul locuiește în orașul Băilești județul Dolj. Vă mulțumesc!

  • Stimată Ștefania, în acest caz trebui stabilita dacă se poate pensiona prin pensie de invaliditate, apoi se poate discuta despre acordarea indemnizație ce acopera difența pînă la 520 lei.

 • Buna ziua.
  Am o intrebare..
  Mama in varsta de 49 de ani, diagnosticata cu depresie, episod major, in 2006, cu hipertiroidie tot cam de atunci, e pe tratament specific dignosticului, mama a 6 copii, fara ani de munca(exceptand munca la CAP), se poate pensiona? Daca da, cam care ar fi pasii de urmat?

 • Buna ziua,mama mea a depus actele pentru pensionare având o vechime de 15ani si 27 zile si am primit decizia cu suma de 392lei începând cu 16.11.2017 .pentru a beneficia de 520lei minimul cum trebuie procedat?

  • Stimataă VĂDUVA Alina, la valoarea pensiei menționate în decizia de pensionare se va adăuga diferența pînă la 520 lei, nu trebuie să intreprindeți nici o acțiune. Dacă încă nu sau primit 520 lei va trebui să clarificați la casa de pensii situația.

 • Buna ziua
  Mama mea a avut pensie de invaliditate de gradul II pentru boala canceroasa operata in cumul de 520 lei dar anul acesta a fost trecută la pensie de invaliditate de gradul III ( cu o luna in urma) .Stagiul de cotizare 13 ani si șapte luni la data îmbolnăvirii,născuta la 14 Aprilie 1965.
  As dori sa va întreb daca la acest grad poate beneficia de pensie minima garantata in contextul in care nu are alte venituri.
  Va multumesc anticipat pentru raspuns

   • Buna ziua .am si eu o intrebare ,daca eu am lucrati numai 5 ani si am 61 de ani am dreptul la pensie sociala .Va multumesc Elena obreja .

    • Stimată Elena, munca este una și cotizarea este alta. Astfel dacă ați muncit și cotizat doar 5 ani, nu veți putea accesa o pensia la limită de vârstă deoarece stagiul minim de COTIZARE, este de 15 ani. De reținut că nici recuperarea sumelor cotizate nu este posibilă, deoarece vorbim despe cotizare la sistemul de ASIGURĂRI sociale, ceea ce implică și o asigurare prin care statul este obligat să plăească pensie de invaliditate sau de urmaș chiar dacă nu sau plătit cotizații de minim 15 ani.

 • Bună ziua o întrebare va rog Tatăl meu în varstă de 61 de ani are lucrați în ceape 15 ani aș dori să stiu dacă beneficiază de pensie Vă mulțumesc

 • Buna ziua o întrebare va rog Tatal meu în varstă de 61 de ani are lucrați în ceapeu 15 ani și aș dori să știu dacă beneficiază de pensie Vă mulțumesc

 • BUNA ZIUA,

  Am o intrebare legata de mama mea. Este nascuta in 1950 si a lucrat f. putin aprox un an de zile. A nascut 3 copii si a fost nevoita sa stea acasa pentru a ne creste. Ulterior s-a imbolnavit f. rau , a facut 2 accidente vasculare cerebrale in urma carora a ramas surda (o ureche nu aude deloc iar cealalta 40%), este hipertensiva de 25 ani avand mai multe afectiuni la inima , si a mai dobandit din spitale o hepatita C). Este un om care depinde de cineva si fizic si financiar, adica de tatal meu.Am incercat sa-i obtinem o pensie de handicap, dar nu am putut pt. ca ni s-a spus ca surditatea trebuia sa o aiba din copilarie, nu dobindita in urma acestor ACV-uri.Va intreb daca poate sa primeasca si ea o pensie minima garantata la aceasta varsta de 68 ani.
  Va multumesc si astept raspunsul dvs.

  • Deși pensionarea de invaliditate se poate realiza doar pînă la împlinirea varstei standard de pensionare, vă recomand totuși să cereți un punct de vedere la casa de pensii.

 • Buna seara,

  Mama mea este nascuta in 1951 ,si a lucrat din 1969 in CAP, datorita faptului ca din arhiva primariei de care apartinea CAP,actele primare care au stat la la baza intocmirii fiselor individuale anuale privind evidenta muncii in CAP au fost predate dupa anul 1990( nu se stie catre care institutie ) de catre Comisia de Lichidare a Patrimoniului CAP, nu s-a putut dovedi vechimea in munca decat de 7,27 ani.Exista vreo posibilitate juridica de a obtine dovada vechimii in munca si ulterior o pensie ? Va multumesc !

 • Buna ziua! Am iesit la pensie pe caz de boala, am varsta 45 de ani si 7 luni. Vechime am 21 ani 9 luni 12 zile, in conditii normale de munca am 19 ani 5 luni 27 zile. Pensia calculata este de 228 lei pe luna. De ce este asa de putin? Sunt pensionata cu drept de munca 4 ore. In ce conditii primesc pensia garantata ? Se tine cont de bunurile mele (masina/ rulota/ actiuni la o societete) ??? Multumesc frumos!

  • Stimată Diaconu Alina, indemnizația socială, care completează pensia rezultată în decizia de pensionare pînă la valoarea de 520 lei, se acordă numai dacă nu aveți/realizați alte venituri care adunate cu pensia depășesc 520 lei. Astfel că venitul de 520 lei , revine imediat ce nu veți mai avea venituri suplimentare față de 228 lei cat este acum pensia din decizia de pensionare.

 • Buna ziua.Mama mea e nascuta in 1948 .M-ar interesa cati ani de vechime trebuie sa aiba ptr a beneficia de pensia sociala dar si de ce acte are nevoie ptr dosar.

  • Stimată Munteanu Mirela, pentru accesarea unei pensii mama dumneavoastră are nevoie de maxim 10 ani si 11 luni si minim 10 ani si 8 luni stagiu de cotizare , funcție de data nasterii. Principaulul document la dosar este cel care atestă stagiul de cotizare realizat. Pentru detalii reveniți la calcul@pensiata.ro .

 • Buna ziua ,am 62 de ani. am lucrat ca ziliera ,fara carte de munca .Am si eu dreptul la o indemnizatie sociala?
  Sant singura si nu am nici un venit.

 • Bună ziua! O femeie care a trecut de 65 de ani și care are doar 10 ani vechime pe cartea de muncă și 4 copii născuți mai poate cumpăra acum vechime să poată beneficia de pensia minimă? Beneficiază de vreo reducere la stagiul minim necesar pentru copiii născuți și crescuți? Mulțumesc!

  • Stimate Florin, desigur se pot cumpăra maxim 5 ani de stagiu din martie 2013 pînă în martie 2018. În acest sens veți analiza dacă în această această perioadă s-a cotizat sau nu. Bonificația acordată femeilor care au crescut 3 sau mai mulți copii, încă nu a fost legiferată.

 • Buna ziua,am si eu o intrebare,am si eu doi socrii care nu au vecjimea necesara pt a iesi la pensie.EL socru are 10ani,si este nascut in 47,iar EA soacra,are 8 ani si mama la 5 copii,nascuta in 51.
  Si nu are nici un venit .referitor sa cumpere ani ,,vechime,,
  Pot iesi la pensie,macar unul dn ei.?numai cu ani pe care ii iau,adica daca se poate sa ia de la unul dn ei ani sa se completeze la celalalt.
  Ca sa ia macar acea pensie sociala.
  Va multumesc.

  • În acest caz socurul dumneavoastră are nevoie de maxim 13 ani si 6 luni stagiu de cotizare , iar soacra dumneavoastră de maxim 12 ani si 10 luni pentru ca fiecare să poată accesa pensia la limită de varstă. Pensia minim garantată social nu acordă decat celor care au deja o pensie. Urmare va trebui cătat si CALCULAT clar care este stagiul de cotizare realizat de fiecare si apoi achitată diferenta de vechime altfel nu se va putea accesa nici o formă de pesionare.

 • Buna ziua,imi puteti spune va rog daca mama mea ar putea beneficia de pensie de urmas in conditiile in care tatal meu nascut in 1952a decedat in iunie 2008si avea 14 ani si 11 luni de vechime in munca plus un an in care a efectuat stagiul militar?Va Multumesc!

 • Buna ziua,
  Vecinul meu are o indemnizatie de 350 lei ptr handicap gradul 2 dat pentru sechele de poliomielita. El are acum 92 de ani si nu are pensie din cauza ca a lucrat in tinerete in sate izolate si la batranete nu s-a putut deplasa sa-si adune actele. Sotia acestuia a decedat de cancer si pensia ei era in valoare de 536 lei. Am fost la casa de pensie pentru a-i face pensie de urmas si mi i s-a spus ca in situatia data el va primi 520 care este quantumul unei pensii sociale si nu va mai primi indemnizatia de handicap. In mod normal eu inteleg ca indemnizatia de handicap se acorda indiferent de quantumul pensiei, iar daca fac un calcul 350+536:2=618 lei. Este o diferenta de aprox 100 lei Tin sa precizez ca acesta are 92 de ani si sotia avea 67 de ani. Alta intrebare as avea. In cazul pensiei sociale acesta nu ar putea beneficia si de acest tip de pensie? Este atat de nedrept pentru ei nu au putut face copii si a avut cine sa-i indrume si sa-i ajute… cum poti trai la oras dintr-un venit atat de mic…

  • Stimată Ana, cadrul legal prevede ca valoarea indemnizației ce completează valoarea pensiei pînă la 520 lei se stabilește ca diferentă dintre pensie plus alte venituri ( ind. de handicap) si 520 lei. Cât despre TRAI … trebuie să găsiți biroul unui deputat sau senator din raza de domiciliu..tocmai și-au votat cumulul pensiei cu alte indemnizații ..fără limite .

 • Bună ziua..Am rugamintea daca imi puteţi răspunde sau să mă ajutaţi..mama mea e născută pe 06.10.1945,a născut şi crescut 5 copii,a lucrat şi în C.A.P. dar nu are nici un fel de pensie,ajutor ceva de la stat….ce se poate face???? …..vă mulţumesc !!!

 • Mama are 75 de ani si are pensia sociala de 520 de ron . Este bolnava de hipertensiune arteriala cronica , ii tremura mainile are ameteli ,pierdere de memorie, probleme cu fierea si ulcer duodenal. Toate acestea lea capatat de la stres. A avut grija de tata care a avut gradul 1 de invaliditate de nevazator si a avut si indemnizatie de insotitor plus pensia de drept de 900ron. Tata a decedat pe 10 ianuarie 2018. Intrebarea este daca mama poate beneficia in afara de pensia sociala de 520 de ron si de un ajutor pe caz de boala separat de cei 520 de ron.

 • Buna ziua, Sunt licentiata , dar nu am lucrat cu contract de munca in tara, iar acum lucrez in strainatate, insa de ceva timp am probleme la coloana.Nu am varsta de pensionare si nici vechimea necesara pentru a iesii la pensie pe caz de boala. Pot beneficia de pensie sociala avand in vedere ca am un minor in ingrijire? Multumesc anticipat.

  • Stimată Lorelaîey, îmi pare rău pentru aestă situație și sper să se termine cat mai curând. Trebuie reținut ca NU EXISTĂ O PENSIE SOCIALĂ, statul acordă o indemnizație socială celor care indeplinesc condițiile pentru un tip de pensie si daca aceasta are o valoare mai mica decat 520 lei.

 • Buna ziua ma numesc maria sunt diagnosticata cu tulburare schizoafectiva as dorii sa stiu daca am dreptul la pensie de invaliditate si/sau de handicap grad 2/3 nu stiu exact si care e suma aproximativa pe care as primi o.Am in jur de 5 ani cotizati.va rog sa mi spuneti cam cat e pentru gradul 2 respectiv 3.va multumesc

  • Stimată BABEȘ MARIA, un răspuns legat de gradul de invalditate il poate oferi numai medicul de expertiză medicală, iar dacă în Buletinul de Expertiză Medicală va exista un grad de invalidtate atunci puteți să vă depuneți dosarul pentru pensia de invaliditate.

 • Bună ziua!
  Vă rog frumos dacă binevoiți să mă lămuriți și pe mine.
  Mama mea născută în 1955 (63 de ani) a primit recent următoarea decizie de pensionare: stagiu total de cotizare realizat este de 15 ani și 28 de zile.
  În condiții normale de muncă are 6 ani 6 luni și 26 de zil, iar în sistem agricol are 9 ani din care, suprapunere cu sistemul public 5 luni și 28 de zile.
  După cum am scris mai sus, în total are o vechime de 15 ani și 28 zile, iar pe decizie scrie pensie de asigurări sociale in valoare de 353 lei. Vreau să mă lămuriți dacă se poate, la o vechime de 15 ani doar 353 de lei trebuie să primească, pensia minimă nu a crescut la 520 lei pe lună?
  mulțumesc.

 • Bună ziua. Soacra mea a primit pensie de întreţinere după divorţul de soţ, timp de 30 ani. Nu a avut alte surse de venit, nu s-a recăsătorit, este operată de cancer mamar şi meningiom coloană, nu primeşte ajutor handicap. Are 70 ani. Soţul a decedat şi a încetat pensia de întreţinere. Ce poate face? Nu are alte surse de venit. Poate primi pensie de urmaş, chiar dacă a divorţat de mult de soţ? Acesta a trăit în concubinaj în tot acest timp cu o altă femeie, copii nu a avut şi nu ştie dacă s-a căsătorit legal cu aceasta…
  Vă mulţumesc.

 • Buna ziua! Eu cu pensie invaliditate gr. 3.. avand 532 lei siu vechime de 20 ani, ma pot numi cu pensie minim garantata? Vechimea va fi aruncata?

  • Stimată Matei Ileana, din ceea ce cunosc pînă acum riscul de a ajunge asistat social il au cei care nu au realizat vechime in munca decat foarte putin si au pensie de invaliditate. Dumneavoastra ati depasit stagiul minim de cotizare cerut de lege pentru pensionare prin pensie la limita de varsta , adica 15 ani, urmare nu cred ca puteți avea vreo problema in acest sens.

 • Buna am ramas vaduva acuma 6 luni si am 56 de ani sint bolnava dar miau zis ca nu pot sa primesc pensia numai cind implinesc 60 de ani intrebarea mea este am dreptul la ceva ajutor social pina primesc pensia .

 • Buna ziua. Am un copil de 14 ani care are handicap gradul 1 si beneficiaza de pensie de urmaș. Intreb: Pana la ce varsta beneficiaza de această pensie ? Pana la 18 ani , pentru faptul că nu urmează nici-o scoala ? Multumesc. Astept un raspuns.

 • Buna ziua, am 36 de ani , am o indemnizatie pt handicap grad accentuat permanent , pot beneficia de pensie sociala ?

  • Stimate Ninel, prima condiție pentru a putea accesa o formă de pensionare este să aveți stagiu de cotizare, apoi fiecare tip de pensie are cerințe specifice de acordare ( varsta, stare de sănătate, o perioada minimă de cotizare, etc). Nu există pensie socială, există o indemnizație socială care completează valoarea pensiei până la 520 lei, dacă pensia aflată în plată este mai mică de 520 lei.

 • Sora mea, nascuta in 1958, are vechime in cartea de munca 7 ani si 6 luni, a mai lucrat in CAP in perioada 1982-1989 dar de la primarie nu a primit adeverinta cu vechimea realizata in CAP pe motiv ca nu gasesc documentele si fisele individuale privind evidenta muncii in CAP. Va rog din tot sufletul sa ne indrumati ce avem de facut pentru a dovedi vechimea realizata in CAP.

  • Stimata Maria in acest caz va trebui actionata in instanta primăria caz in care hotararea instantei va sta in locul adeveritelor ce trebuiau eliberate de PRIMIARIE, apoi la implinirea varstei standard de pensionare se poate depune dosarul pentru pensia la limita de varsta.

 • Bună ziua numele meu este ion Georgiana sunt din Rovinari am 25 de ani și am un copil de 3 ani. Am handicap de gradul 1 și am o pensie de 450 lei. Asi vrea sa știu dak eu având handicap de gradul 1 și un copil în întreținere ma încadrez la pensia sociala minima garantata. Va rog frumos aștept un răspuns.

  • Stimată Giorgiana, pensia de invaliditate se poate accesa doar dacă aveți realizat stagiu de cotizare. In cazul in care aveti stagiu trebuie să vă prezentati pentru o expertiză medicală la medicul de expertiză arondat pentru zona in care locuiti de catre Casa de Pensii. Pensia minimă garantata social se acorda numai daca pensia rezultata plus indemnizatia de handicap nu depășesc 640 lei.

 • Bunaziua ma numesc braniste dumitru am numai 10 ani pe cartea de munca primesc vro pensie sociala

  • Stimate Dumitru, la anii realizați ”în câmpul muncii” se adaugă: perioada serviciului militar obligatoriu, perioada realizată la fostele CAP( Cooperative Agricole de Producție) și după caz perioada studiilor superioare dacă totaulul este mai mic de 15 ani nu veți putea accesa nici o formă de pensionare. Pentru detalii vă rog să reveniți la consultanta@pensiata.ro .

  • Stimate Dumitru, dacă sunteți născut după 01.03.1950 trebuie să aveți minim 15 ani stagiu de cotizare ( armata inclusă), altfel numai pensia de invaliditae se poate obține cu un stagiu de cotizare mai mic, desigur comisia de xepertiză medicală trebuie să constate existența unui grad de invaliditate.

 • Buna ziua.
  Va solict un punct de vedere cu privire la urmatorul aspect:
  Am iesit la pensie anticipat partial in anul 2015, iar din 2016 sunt pensionar pentru limita de virsta si am o pensie de 1228 lei. Totodata, sunt si pensionar militar din august 2016, (am fost cadrul activ in M.Ap. N. aproximativ 16 ani), pensie care NU ESTE PUSA IN PLATA. Recent am solicitat recalcularea pensiei pentru limita de virsta in baza art. 192 al. 2 din Legea nr. 263/2010, respectiv, luarea in calcul doar a stagiului de cotizare in sistemul public ce reprezinta aproximativ 23 de ani si scoaterea perioadei de cotizare in sistemul militar, pentru ca pensia militara sa fie pusa in plata, (conditie mentionata in decizia de pensionare emisa de Casa Sectoriala de Pensii a M.Ap. N.).
  Surpriza neplacuta a aparut cind am primit noua decizie de pensionare, unde intr-adevar s-a scos stagiul de cotozare in sistemul militar, iar pentru stagiul de cotizare in sisitemul public de 22 de ani si 11 luni, s-a stabilit o pensie de 325 lei.
  Cred ca este o greseala de calcul, mai ales ca pensia minima garantata este incepind cu data de 01.07.2018 de 640 lei.
  Daca fac contestatie, credeti ca voi avea cistig de cauza?
  Va multumesc mult

  • Stimate Nelu, pensia minimă garantată social este compusă din pensia de drept și un ajutor social cu o valoare stabilita ca diferență până la 640 lei. Trebuie menționat că ajutorul social se acordă numai în situația în care nu încasați și alte venituri inclusiv pensii. Urmare contestația nu are suport juridic.

 • Bună ziua, mama avea o pensie de 560 lei pana la 1 iulie, iar acum are 618 lei. Nu trebuia sa ia pensia minima de 640 lei? Cum era și înainte dacă aveai pensie sub 520, luai tot 520. Acum i a mărit cu 10% fără sa tina cont ca întra sub pensia minima. Este o eroare? Mulțumesc

  • Stimate Răzvan, într-adevăr pensia minimă garantată social este de 640 lei, aceasta se compune din pensia de drept plus o indemizație socială care completază pensia pînă la 640 lei, cu condiția ca pensionarul să nu primească alte venituri de natură bugetară sau să realizeze ale venituri cum sunt cele de natură salarială. Dacă nu există aceste venituri sumplimentare, atunci mama dumneavoastră trebuie să ceară informații de la casa teritorială de pensii care a emis decizia de pensionare.

 • Buna ziua! Numele meu este Marius Bacila si sunt preot in satul Richis, com. Biertan, judetul Sibiu. Domnule Covaciu, va rog sa ma ajutati cu o informatie, pentru o enoriasa din parohia mea: dansa este nascuta la data de 15.12.1950. Vechime in munca, sau zile lucrate la IAS, (si pentru care poseda adeverinte) are dupa cum urmeaza:
  1. P.T.T.R. -AG. Ceuas, Mures – 7 ani, 7 luni si 16 zile
  2. in perioada 1970 – 1988, 1157 zile la IAS Dumbraveni, Ferma Richis
  3. in perioada 1.01.1990 -30.09.1991 1 an si 3 luni ca si colector de lapte pentru Sibiana S.A.
  Dansa nu beneficiaza de niciun veni. Va rog sa ma indrumati ce ar putea face pentru a primi , m-am gandit eu, macar indeminzatia aceea minima(pensia sociala) de 640 lei.Va multumesc! Doamne ajuta!

  • Multă sănătate și putere în credință părinte ! Azi puțini păstori mai caută miorițele piedute ( în dureri și nevoi), mulți răman doar la la stână ( indiferent de confesiune, să mă ierte Dumnezeu !).
   In cazul doamnei va trebui întocmit de îndată dosarul de pensionare deoarece are depășit cu puțin minimul de stagiu cerut de lege în cazul dânsei ( 12 ani și 2 luni) ea având realizat 12 ani, 6 luni și 27 de zile. Pentru orice informație legată de dosar sau alte cazuri vă stau la dispoziție. Doamne ajută-ne !

 • Daca mama mea a lucrat doar 8 ani poate beneficia de indemnizația socială?și unde ar trebui depuse actele

  • Stimate Geo, cererea pentru ajutor social se va putea cere doar de la primărie. Posibila legea noului ajutor social încă nu a fost lansată în dezbatere doar a fost anunțată de către propaganda PSD și chiar și așa din auzite acest ajutor va fi acordat doar dacă veți avea minim 10 ani de stagiu.

 • Ar trebuie să facă o lege ca fiecare bătrân să aibă o pensie cât de mică pentru cât a muncit. Mama mea a cotizat 11 ani și 6 luni degeaba , are 66 ani ,și nu are dreptul la nici o pensie .

  • Stimată ELENA, legea există doar trebuie ca cei care doresc o pensie să se asigure din timp, cotizând minimul necesar, pentru ca la data implinirii varstei standard de pensionare să primească o pensie minimă garantată. In cazul doamnei mai trebuie cotizat inca 2 ani si apoi se va putea depune dosarul de pensionare.

 • Buna ziua ! sint Bacescu Stelian, am 51 de ani ,am lucrat 20 de ani si 2 luni in conditii speciale grupa 1 si sase ani grupa a doua conditii deosebite si 5 ani conditii normale.Cum pot iesi la pensie ?

  • Stimate Selian, pentru stabilirea datei de pensionare si a valorii pensiei aveți la dispoziție serviciile de calcul și consultanță dezvoltate de http://www.pensiata.ro si partenerii. Altfel din datele si informațiile primite rezultă că cea mai timpurie pensionare se va putea realiza de la implinirea varstei de 54 ani.

 • Am o sora de 62 de ani, a muncit in CAP 11 ani si a crescut 5 copii. Are vreun drept de pensionare?
  Se tine cont ca a crescut si copii?

  • Stimată Tincuța, pentru a putea accesa pensia , sora dumneavoastră, trebuie să aibă realizat un stagiu de cotizare de minim 15 ani, urmare mai sunt necesari 4 ani. Acest stagiu va putea fi cumpărat prin plată lunară, deoarece pentru asigurații care au depășit varsta de pensioare nu se poate cumpăra stagiu retroactiv. Pevederea prin care mamele care au născut s crest 3 sau mai mulți copii inca nu a intrat in vigoare.

 • Fartele meu are 62 de ani si 20 de ani vechime. As dori sa știu daca El are dreptul la o pensie anticipata, in acest caz cred ca sociala , începând de acum. Mulțumesc anticipat

  • Stimată Mariana, pentru accesarea pensiei antcipate trebuie indeplinită și condiția de stagiu, adică să abă realizați 35 ani stagiu contributiv, altfel nu se poate.

 • Buna ziua,am 21 ani și am gradul 2 de handicap,nu am lucrat nici macar o zi,nu am cotizat pentru pensie…m.as putea pensiona pe caz de boala?

 • Buna ziua,

  Mama mea are varsta de 66 ani (ii implineste in luna septembrie) si 11 ani si 4 luni vechime. Ar mai avea nevoie de 2 ani de vechime pentru a se incadra la pensie.

  Ii poate cumpara conform legii Legea nr. 186/2016 sau nu? (daca se incadreaza, avand in vedere ca ea a implinit varsta de pensionare inainte de 2012).

  Daca nu, exista alta varianta de a cumpara vechime pentru 2 ani, dar intr-o singura transa?

  Multumesc,

  • Stimată Gabriela, înainte de a cumpăra trebuie calculat exact stagiul de cotizare realizat si de aflat daca mai sunt alte stagii realizate ce nu au fost cuprinse in calculul prezent. De cumpărat se poate cumpăra lunar sau anticipat maxim 1 an. Pentru situația in care intampinati greutati in calculul stagiului sau al costului stagiul de cotizare restant va stau la dispoziție.

 • Buna ziua,
  Va rog sa imi comunicati daca, conform legislatiei privind acordarea pensiilor in sistemul public de pensii din Romania, in vigoare (inclusiv OUG nr. 6/2009), beneficiez de pensia minima garantata in plata de 640 lei/ luna (potrivit OUG nr. 82/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative, act publicat n Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902 din 16 noiembrie 2017), in calitate de cetatean moldovean nascut la data de 1957 (61 ani), cu cetatenie romana obtinuta in anul 2013 si domiciliu stabil in Romania, in conditiile in care sunt angajat in Rom nia din octombrie 2017 (stagiu de cotizare de 1 an, respectiv octombrie 2017- octombrie 2018) si pensionara in Republica Moldova cu stagiu de cotizare de 15 ani. Totodata, va rog sa imi comunicati daca cetatenii moldoveni aflati in situatia mea, cu cetatenie romana si domiciliul stabil in Romania, care nu au fost angajati niciodata in Romania, pot cumpara/ plati taxele aferente asigurarii stagiului de cotizare necesar pentru a putea beneficia de pensia minima garantata in plata in valoare de 640 de lei si care este durata minima a stagiului respectiv?
  Multumesc .

  • Stimată Anca, toți cetățenii României beneficiază de ajutorul social ce completează pensia aflată în plată până la valoarea de 640 lei cu condiția ca in afara pensiei să nu realizeze/incaseze venituri inclusiv pensii din afara României. Trebuie înțeles că este vorba de un ajutor social și nu de o pensie pură..această Pensie Minimă Grantată Social.
   Da, orice cetățean poate cotiza la sistemul public de pensii în vederea aobținerii unei pensii din România prin încheierea unui Contract de Asigurare Socială cu casa de pensii de pe raza domiciuliului avut în România.

 • Buna ziua.Mama mea are pensie de urmas in suma de 456 lei…pensia minima este de 640 lei. Diferenta de unde trebuie sa o primeasca? Multumesc anticipat

  • Stimate Nicolae, daca mama duneavoastra nu realizează sau incasează alte venituri va primi diferența de bani pana la 640 lei, diferența ce va fi consemnată separat pe cuponul de pensie.

 • Buna ziua! Tatal meu i s-a recalculat pensia din urma 7 ani dar cand i-au venit banii i s-au dat doar pe ultimii 3 ani .Am fost la casa de pensii si mi s-a spus ca asa este normal doar ultimii 3 ani.Am vrut sa fac contestatie dar mi s-zis ca degeaba o fac si nu am mai facut-o .Ce ziceti dumneavoastra o sa se mai recalculeze inca o data?

 • Buna ziua ,sunt vaduva cu 3 copii mici ramasa de 5,3,2 ani. Am intocmit doarul de pensie de urmasi si decizia a venit. Statul a considerat ca dupa 20 de ani de munca ai sotului meu cu acte in regula copii mei sa primeasca o pensie de urmasi de 80 de lei de copil. E o greseala sau e normal asa ceva?

 • Buna ziua . Am 61 de ani si am numai 5 ani lucrati ,am dreptul la pensie sociala .Multumesc .

  • Stimată Elena, din păcate pentru a vă putea pensiona aveți nevoie de minim 15 ani stagiu de cotizare în lipsă singura formă poate fi numai cea de invaliditate dacă starea de sănătate este erodata până la incadrarea într-un grad de invaliditate.

 • Buna ziua!
  Sant nascuta in martie 1958 si am lucrat aproape 13 ani. Va rog sa-mi spuneti daca pot primi o pensie sau vre-un ajutor social.
  Va multumesc!

  • Stimată Elena, varsta standard de pensionare in cazul dumneavoastră este 61 de ani iar stagiul complet de cotizare 31 de ani. Pentru accesarea pensiei la limită de varsta trebuie să realizați minim 15 ani stagiu de cotizare. Astfel că pentru a putea accesa pensia din Martie 219 trebuie să calculați exact cat stagiu de cotizare aveți , iar apoi să cumpărați diferentă printr-un contract de asigurare socială funcție de situația prezentă. Pentru allte detalii vă stau la dispoziție la consultanta@pensiata.ro .

 • Bună ziua! Mama mea ,are 61 de ani si 7 ani vechime in muncă, suferă de insuficienta renala, boală polichistica hepato-renala,cardiac, poate primi pensie pe caz de boala? Multumesc!

  • Stimată Elena, în acest caz medicul de familie trebuie să-i dea o trimitere catre mediciul de xepertiză medicală, iar dacă în urma expertizei rezultă o încadrare în grad de invaliditate se va putea intocmi dosarul pentru pensie de invaliditate, altfel pentru pensionare sunt necesari minim 15 ani de stagiu. Dacă cele de mai sus nu vor fi posibile atunci va trebui să vă orientați spre ”sfântul” ajutor social acordat de consiliul local.

 • Buna ziua, va rog fr.sa-mi raspundeti ! Eu am cotizat 14 ani si 2 luni,am iesit la pensie la varsta de 60 si 5 luni ,in baza legii nr,263/2010 cu pensie de asigurari sociale de 209 lei ,in prezent 640 lei .De ce nu s-a facut o departajare intre persoanele care au contribuit si cele care nu au contribuit ? va multumesc fr. !

  • Stimată Nelly, toate persoanele care au pensie minimă social garantată au cotizat la sistemul public de pensii, cei care din motiv medicale (invaliditate) sau alte asemenea nu au avut un punctaj care să le ofere o pensie mai mare de 640 lei, statul le oferă un ajutor social care acoperă diferența pînă la 640 lei. Din definiție cuvantul AJUTOR este asimilat unui gand bun, de altfel toate statele EU (dar nu numai) oferă o pensie minimă, asigurând parte din costurile traiului de zi cu zi, urmare trebuie să aveți în vedere și dumneavoastră acest lucru. Concret gandurile dumneavoastră trebuie să se îndrepte spre anul 2021, când noul proiect de lege al pensiilor, prevede o potențială eliminare din sistemul public de pensii a celor care au mai puțin de 15 ani stagiu de cotizare contributiv și plasarea lor sub efecele unei noi legi a ajutorului social, urmare trebuie să găsiți o soluție prin cre să mai cumulați încă cel puțin 10 luni de stagiu contributiv. Vă doresc succes și un gand bun !

 • Buna ziua… am primit decizie de pensie de urmaș cu un ajutor social de 124 lei .. sunt văduva cu patru copii..dacă pe decizie nu este specificat ca o sa primesc pensia minim garantata de 640 Lei.. o sa primesc?

  • Stimată Lăzărescu Daniela, veți primi valoarea din decizie plus diferența pțnă la 640 lei dacă nu încasați/realizați și alte venituri, chiar dacă acest lucru nu este scris pe decizia de pensionare.

 • Buna ziua ,mama mea are 5 ani pe cartea de munca si a crescut 6 copii , nu are pensie ,este posibil asa ceva ? Pe timpul comunismului era interzisa intrerupere de sarcina prin lege ., a primit medalie de mama eroina .Exista posibilitatea sa i- a pensie pe viitor ?Are varsta de 70 ani , nu a primit niciodata pensie.

  • Stimată Mariana, într-adevăr situația nu este una tocmai dorită, dar pentru a putea beneficia de pensie trebuie să aibă realizat cel puțin stagiul minim de cotizare ( 11 ani in cazul mamaei dumneavoastră). Îninte de a stabili cum se pot cumula acesti trebuie calculat atent tot stagiul de cotizare realizat inclusiv cel asimilat sau prestat la fostele ( CAP, IAS,) etc .Pentru alte detalii sau o coluție scrieți la consultanta@pensiata.ro .

 • Buna ziua , mama mea a decedat in 2016 cand aveam doar 15 ani ,nu era iesita la pensie din cauza ca avea doar 54 de ani . Neavand o relatie buna cu tatal meu nu am putut face pensia de urmas pe atunci ,am facut-o singura acum in 2018 cand am implinit 18 ani. Au trecut 2 ani si 10 luni de la decesul mamei . Mi -a aprobat pensia ,de la Casa Judeteana de Pensii Bacau mi s-a spus ca o sa primesc 640 de lei pe luna dar in decizie scrie 51 de lei ,cum este posibil ? Si o sa primesc banii de cand a decedat mama sau de la data depunerii dosarului?

  • Stimată Roxana, pensia de urmaș se primește de la data depunerii documentelor, dacă dosarul este admis iar nu retroactiv. Chiar dacă in decizie scrie 51 de lei , statul vă oferă un ajutor social care acoperă diferența pană la valoarea pensiei minime garantate, adică 640 lei. Desigur ajutorul social se acordă dacă nu primiți/realizați alte venituri care cumulate cu valoarea pensiei depășesc valoarea de 640 lei.

 • Am 61 de ani și am cotizat 13 ani și 5 luni . Pot beneficia de pensia minim garantata ? Anul nașterii 1957, luna 2 Noiembrie . Mulțumesc aștept răspuns !

 • Buna ziua Domnule Covaciu. Ne cunoastem . Si va rog sa ma ajuati sa inteleg ceva.
  Am domiciliul stabil in Statele Unite. Din 2018 primesc PENSIE DE ASIGURARI SOCIALE pentru perioada lucrata in Romania ( Indeplinind Varsta de pensionare 65 si Stagiu Total de Cotizare peste 15 ani ).
  1/ Beneficiez de dreptul de PENSIE SOCIALA MINIMA GARANTATA IN 2018 ( 640LEI ) ORI NU? Este acest drept asigurat numai celor cu domiciliul in Romania?
  2/ Aceasta Pensie de Asigurari Socila care o primesc pentru perioada lucrata in Romania este taxabila atat in Romania cat si in tara unde am domiciliul ( USA) ? Dubla taxare ?
  Multumesc .

  • Stimate Andrei, pensia minimă garantată social, este în fapt compusă din pensia rezultată din calculul efectiv la care se adaugă un ajutor social care acoperă diferența până la 640 lei. De acest ajutor social nu beneficiază persoanele care realizează venituri in paralel cu pensia cu care se depășește un venit lunar de 640 lei, de asemene trebuie reținut că acest ajutor social se acordă persoanelor care reședința în România( condiție valabilă de altfel în toate statele EU pentru ajutoarele sociale). Pensia în România este supusă fiscalizării numai dacă depășește 2000 lei, urmare pensia dumneavoastră nu este taxată. Totuși dacă ați solicitat plata pensiei în US dolar atunci comisionul de schimb valutar si de transfer vă este reținut din pensie conform prevderilor din Legea 263/2010.

 • Buna ziua ! Am 56 de ani impliniti si 27 de ani lucrati din care 5 ani si 3 luni grupa 2. Am primit de la comisia medicala gradul 3 de invaliditate , neoplasm malign . Am depus dosarul la casa de pensii Iasi inclusiv cartea de munca si adeverintele respective pentru toata perioada de cotizare. Doresc sa stiu daca anii de munca mi se adauga la cuantumul pensiei sau daca voi primi doar venitul minim garantat. Multumesc anticipat!

  • Stimată Carmen, la stabilirea cuntumului pensiei de invaliditate Grd 3 se valorifică toată perioada în care ați cotizat la sistemul public de pensii, urmare veți primi pensia astfel calculată. În concluzie nu veți primi pensia minimă garantată social numai dacă valoarea pensiei calculată va fi mai mică decât 640 lei.

 • Buna ziua.Ma numesc Condrut Anca.Am 40 ani si10 luni.Am primit decizia de pensie de invaliditate grad 3 cu suma de 53 lei.Este posibil asa ceva????? Tin sa mentionez ca am lucrat 4 ani si 7luni.Va rog sa ma lamuriti.Multumesc anticipat

  • Stimată Anca, este posibil dacă ați avut salariul minim pe economie, însă la acestă sumă se va adăuga un ajutor social care va acoperi diferența până la valoarea pensiei minime garantată social de 640 lei.

   • Buna ziua. Am o rugaminte. La dumneavoastra ptr o intrebare. Am fost depistata. Si am facut tratament ptr cancer. Si mam pesionat pe caz de boala. Ptr 2 ani am avut gradul 2 in decizie. Si acum mia dat gradul 3. Ma puteti lamurii va rog de ce?? Va multumesc anticipat. Si ast un ras. O zii cat mai placuta.

    • Stimată Elena, în acest caz medicul de expertiză medicală a stabilit o ameliorare a stării de sănătate. Gradul 3 de invaliditate vă oferă posibilitatea de a presta o activitate profesională pentru un program de maxim 4 ore zilnic putțnd să vă completați astfel venitul lunar. Decizia de încdararea in grad inferior de invaliditate poate fi contestată în condițiile legii dacă considerați că nu reflectă starea de sănatate pe care o resimțiți/aveți.

 • Buna ziua ma numesc Ninel am 36 de ani si grad de handicap accentuat , pot beneficia de o pensie socială sau ceva de genul acesta ? Acum primesc o indemnizație de 375 de lei . Si daca am dreptul unde trebuie sa merg ? Multumesc anticipat

  • Stimate Ninel, pentru a accesa pensia de invaliditate trebuie ca medicul de expertiză medicală să stabilească existență unei invalidități și apoi dacă aveți realizat stagiu de cotizare veți putea accesa pensia de invaliditate. În lipsa unui stagiu de cotizare nu se poate accesa pensia de invaliditate.

 • Buna seara domnule Ioan!
  Numele meu este laurentiu.
  Mama mea are varsta de 65 de ani si a cotizat 7 ani lucrand in domeniul textilelor.
  Intrebarile mele adresate dumneavoastra sunt urmatoarele:
  1 Copii(nasterile) se mai pun ca ani la pensie?
  2 Poate primii pensie ?

  • Stimate Laurențiu Culea, vă mulțumesc pentru alegerea serviciilor noastre. Am să vă răspund punctual:
   1. Numărul copiilor nu se pun ca ani la pensie. Dacă proiectul noii legi a pensiilor va fi legiferat în forma existentă, atunci varsta de pensionare se reduce, funcție de numărul copiilor, dacă este realizat stagiul minim de cotizare (15 ani).
   2. Pensia va putea fi accesată numai dacă la data solicitării, mama dumneavoastră, va avea minim 14 ani si 2 luni. Scrie la consultanta@pensiata.ro pentru a afla care este soluția cea mai avantajoasă în acest caz.

 • Buna ziua. In final, s-a marit sau nu de la 01.01.2019 pensia minim garantata? Precizez ca am pensie de invaliditate (gradul 3) de 662 ron. Stagiu de cotizare: 16 ani si 10 luni. „Teoretic”, in momentul de fata, pensia este sub cuantumul de 704 ron. „Practic”, in luna ianuarie am primit tot 662 ron. Va multumesc!

  • Stimată Diana Punescu, dacă aveți pensie de invaliditate grad 3 si realizați venituri in baza unui contract de maxim 4 ore, atunci indemnizația socială ce completează diferenâa pțnă la 704 lei nu se acordă. Altfel va trebui să semnalați la casa de pensii faptul că dosarul dumneavoastră de pensionare nu a fost revizuit pentru acordarea pensiei minime garantate social.

 • Bună ziua.
  Domnule ioan, eu am o invaliditate de gradul 1 grav si as vrea să știu daca pot să primesc o pensie sociala? Am doar doi ani lucrati in Romania și am 7 ani în spania. Multumesc

  • Stimate Istoan Marius , veți primi pensia minimă garantată numai dacă nu realizați alte venituri care cumulate cu pensia de drept nu depășesc 704 lei.

 • Buna ziua . Mama mea are grad de handicap grav cu însoțitor + 500 lei stimulent financiar in total 2150 lei luna. Mai are dreptul si la pensie socială? Are 64 de ani si 13 ani de munca.

 • Buna ziua,

  Daca mama mea a lucrat fara carte de munca poate beneficia de pensie sociala?

  Multumesc

  • Stimată Loredana, primirea unei pensii nu este legata de obligativitatea unui loc de muncă se poate cotiza si voluntar la casa de pensii printr-un Contract de Asigurare Socială apoi după indeplinirea condițiilor de pensionare se poate solicita pensia iar dacă aceasta are valoarea mai mică decât cea socială atunci va primi pensia socială.

 • Bună ziua…mama mea are 67 de ani și nici un venit…a lucrat la colectiv ( CAP) 13 ANI…poate să iasă la pensie? Mulțumesc frumos!

  • Stimată Ionela, este recomandat să erificați mai întâi dacă adeverința cu munca realizată la CAP este validată de către casa de pensii , apoi obligatoriu trebuie să mai cumpărați încă 2 ani după ce sunt cumulați minim 15 ani se va putea depune dosarul. Altfel pensie nu se poate primi.

 • Buna ziua! As vrea sa va intreb si eu ceva,de ce mama mea in varsta de 61 de ani, primeste o pensie(indemnizatie sociala)de 400 lei,dupa tatal meu care a murit in urma cu 21 de ani(la varsta de 37 de ani),avand o vechime de 14 ani lucrati ? Multumesc,astept raspuns de la dumneavoastra.
  O zi buna sa aveti !

 • Buna ziua ,am si eu o intrebare mama mea are 93 de ani si este viuda de 48 de ani si primeste o pensie de urmas de 20 ron,ptr ca tatal meu a facut stagiul militar 3 ani ,intrbarea e are dreptul la o pensie mai mare ?va multumesc

 • Buna ziua,eu am 52 de ani si sotul meu e decedat de 9 ani ,la data decesului aveam 21 de ani de casatorie ,eu am dreptul la pensia de urmas de acuma de la 52 de ani?va mut

 • Buna ziua, domnule Covaciu! Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta? Tatal meu are 64 de ani si a muncit doar 8 ani in Santierul Naval Galati,poate lua aceasta pensie minim garantata? M a puteti ajuta cu actele necesare pentru depunera acestui dosar deoarece nu gasesc nicaieri ce acte imi trebuie. Multumesc anticipat!

 • Cu aproape 7 ani in urma, eu, aveam lucrati 34 ani ( studii superioare,functie,etc). O cunostinta, avea aprox 2 ani lucrati. Mi s-a calculat 534 lei ( pensie anticipata cu 5 ani, penalitata fiind atunci, 45%). Deci, eu care am muncit 34 ani, pensie 534, persoana cu…nici 2 ani vechime in munca, avea celebra indemnizatie de 520 lei…Unde e echitatea??? Doar Intreb…:(((….Ce bine ca acum, nu mai conteaza…a fost socul…de atunci…Bravo Romania !!! Incurajarea „statului acasa”, ca suntem ” sponsorizati de statul roman”…imi pare rau dar, cand esti relativ sanatos si poti munci…sa stai…degeaba…acasa…la acfea si tigari…si restul…sa ai pamant si sa nu il cultivi…pt ca e mai ieftina rosia de la un…hipernarket…si nu te obosesti, ingrijind plantele…mi se pare absolut A B E R A N T pt aceasta lume a sec XXI…!!!Ceva nu e in regula cu noi…GASITI CALEA CEA BUNA!

 • Buna seara mă numesc Murgasanu Marian și am și eu o antrebare .Am 44 de ani si an urma operației de hernie de disc Am băgat dosarul de pensionare cu stagiul de cotizare de 11ani si 7 luni .Azi mia venit decizia cu 238 lei pensie de asigurari sociale.si nu anteleg de ce atat de putin .mentionez ca am gradul 3 de invaliditate.sau asta e pe lângă pensia normală ?multumesc

  • Stimat Murgasanu Marian, imi pare rau pentru situatia in care va aflati in acelasi timp va doresc insanatosire cat mai grabnica.
   238 de lei reprezinta pensia rezultată din valorificarea veniturilor lunare pentru care ati platit si s-a retinut CAS din perioada de activitate respectiv serviciul militar obligatoriu in cei 11 ani si 7 luni. Valoarea pensiei pe care o veti primi va fi de 800 lei deoarece la suma calculata veti primi o diferenta sub forma de ajutor social care va completa diferenta pana la 800 lei.

 • Dacă mama mea are pensie de urmaş după tata, pot primi eu pensie minimă socială? Am 62 de ani, şi mici un venit. Mama primeşte pensie de urmaş din 2009!

  • Stimata Tincuta, dacă aveți realizat stagiu de cotizare minim de 15 ani atunci puteți primi pensia proprie. Pensie de urmaș, copii , primesc numai până la cel mult 26 de ani, ori la dumneavoastra varsta acesta este scrisă invers.

 • buna ziua..mama mea are varsta de 64 ani.a cotizat la stat 9 ani si 6 luni..poate primi indemnizatie sociala?..va multumesc pentru raspuns

  • Stimat IONUT, ÎN ACEST CAZ MAI TREBUIE CUMPĂRAȚI MINIM 5 ANI SI 6 LUNI APOI TREBUIE DEPUS DOSARUL PENTRU PENSIONARE. Altfel vă puteți lua adio de la pensie deoarece pentru pensionare sunt necesari minim 15 ani de stagiu. Indemnizație socială nu, poate ajutor social de la primărie.

Lasă un comentariu