22.12.2018

Modificări în legislația pensiilor publice aduse de OUG privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene. Vezi aici textul integral al ordonanței.


Valoarea punctului de pensie pentru anul 2019
Conform articolului nr 31 din ordonanță, anul 2019 va avea două valori ale punctului de pensie:
1100 lei pentru perioada 01.01.2019 – 31.08.2019
1265 lei pentru perioada 01.09.2019 – 31.12.2019
Trebuie reținut că aceste valori se vor aplica pentru toate pensiile ce sunt în plată sau care se vor emite pe parcursul anului 2019 fără a exista discriminări între pensionari .
Indicele de corecție pentru anul 2019
Conform articolului 33 din ordonanță valoarea indicelui de corecție prevăzut la articolul 170 din Legea 263/2010 cu modificările completările la zi a fost stabilit la 1,2 valoare ce trebuie verificată dacă respectă sau nu prevederile legii pensiilor privind mecanismul de stabilire a acestui indice. Veste bună e că, totuși nu a fost scăzut, având în vedere că valoarea inflației este în creștere iar guvernanții iau măsuri disperate de a o stăvili.
Valoarea indicelui de corecție pentru întreg anul 2019 este 1,2  acesta se va aplica punctajului total al celor care se vor pensiona în anul 2019 . Pentru detalii legate de efectul asupra pensiei cereți informații la consultanta@pensiata.ro , iar dacă veți depune dosar pentru pensii comunitare scrieți la contact@europensie.ro .
Pensia Minimă Garantată Social
Trebuie din start precizat că este vorba de un ajutor social acordat conform OUG Nr 6 din 2009 care asigură un ajutor bănesc pensionarilor care nu realizează venituri și care au pensia mai mică decât nivelul stabilit de legiuitor.
Din 01.01.2019 valoarea acestui ajutor este de maxim 704 lei , față de 640 cât era în 2018.
Pensie Minim Garantată Social 2019 = 704 lei.
Indemnizațiile reparatorii acordate prin legi speciale
Astfel , articolul 40 din ordonanță stabilește că aceste indemnizații îngheață la nivelul lunii decembrie 2018. Detalii în textul ordonanței. De citit și articolul 41.
Contribuția la Pilonul II de pensii
Aceasta continuă să fie diminuată la nivelul anului 2018 , adică 3,75%. Suplimentar din anul 2019 cei care au mai mult de 5 ani cotizare la acest pilon de pensii au posibilitatea de a opta pentru continuarea cotizării sau a-și transfera fondul existent la pilonul III de pensii ( de stat/public).
Aici am câteva de menționat sau precizat:
• Transferul fondului nu va crește perioada de cotizare deoarece reținerea s-a făcut în paralel cu cea pentru pilonul III.
• Valoarea punctajului calculat pentru perioada în care s-a cotizat la pilonul II de pensii odată ”turnat” în pilonul III de pensii va crește , însă este discutabil dacă această creștere va fi mai mare decât valoarea pensiei rezultate din pilonul II.
• Ținând cont de ceea ce s-a întâmplat în Grecia cu pensiile publice, când doar valoarea celor private s-a păstrat, recomand păstrarea cotizării la acest pilon. Mă întreb ce ar fi fost dacă ordonanța prevedea și posibilitatea transferului fondului de la pilonul III la pilonul II ? Câți tineri ar mai fi rămas la pilonul III în condițiile în care acum asigurările sociale i-au exclus timp de  minim 15 ani ?
Pensiile din sectorul militar si asimilate acestuia
De această dată legiuitorul va aplica o crește a pensiilor din sectorul militar cu un procent egal cu rata inflației ( art. 88 din ordonanța) din 2017, mai mult creșterea lor va fi ”garantată” și în 2020 deoarece avem inflație din belșug și în 2018.
Rata indexare pensii militare din 01.01.2019 = 3,3 %

Aceste modificări din OUG au fost publicate în Monitorul Oficial al României Nr. 1116/29.12.2018.
Datele se actualizează după caz.

10 Comentarii

  • pensionat in 2003 cu 23ani grupa 1 si 31 ani contribuiti am beneficiat de ord.100. mai mi se recalculeaza ceva

  • Bună ziua! La mulți ani cu sănătate! Mă numesc Gabriela Iosef și sunt născută pe 29.06.1962.Lucrez nentrerupt din 28 august 1978. Îmi puteți spune dacă mă pot pensiona anul acesta și dacă voi fi penalizată? Vă mulțumesc!

  • CEA MAI MARE BATJOCURA DIN TOATE TIMPURILE LA ADRESA MILITARILOR IN REZERVA..! 1,3% CA SI INDICE DE INFLATIE ESTE INCORECT ,PENIBIL !
    PARTIDUL B…EL=PSD ,LIA OLGA VASILESCU ,ADUNATURA DE MAFIOTI
    PROVINCIALI NEHALITI,P……TE,L..ZE ,PAPITOI
    AU AJUNS SA BATJOCOREASCA ARMATA ,ANUNTAND CU TAM TAM ACEASTA RUSINOASA INDEXARE !!!!! DERBEDEII NATIEI NU ANUNTA LA FEL SI CUM AU REALIZAT AVERI INCOMENSURABILE , BUGETARI FIIND !!!! ?
    DUMNEZEU SA II RASPLATEASCA PE MASURA ,VIITORUL APROPIAT II VA DESFIINTA CU TOT CU FAMILIILE DIN DOTARE…

    • 1,3% sau 3,3% ?Bineinteles ,nu mai conteaza procentajul , este EVIDENT o mare umilire a Armatei romane ! Sper ca cei vinovati de tratarea militarilor de cariera ca pe niste MILOGI , sa nu aiba nevoie intr-o anumita situatie de ajutorul acestor oameni , fie ei rezervisti sau in prezent in activitate ! Sper, in special cele mai dragi persoane (FAMILIILE LOR ) ,sa nu aiba nevoie de ajutor , pentru ca exista o lege a compensatiei din partea Divinitatii pentru rautati imense ,ca in acest caz ! Nu stiu cum s-a ajuns in aceasta situatie ,cum a creat inechitati imense intre militarii de cariera aplicarea Legii223/2015 ?,in comparatie cu Legea 263/2010 (este din ce in ce mai clar ca numai unii am fost nedreptatiti fara motiv si furati ). Tot inexplicabil este si faptul ca nimeni nu vrea sa rezolve (nici Ministrul apn,nici Presedintele tarii,etc, etc ).In ultimii 8 ani (2010-2018 ) am ramas cu acelasi cuantum(INGHETARE). „Multa sanatate celor vinovati,voua si familiilor ! „Exact bataie de joc ca in cazul procentului inflatiei de 1,3%, am vazut si in cazul raspunsurilor primite in urma tuturor contestatiilor facute ! Sa raspunzi in genul : bugetul nu suporta (crapa ), minciuna ca pensia mai mare decat salariul comparand anii1999 cu 2017 (L223 ) in loc de 1999cu2011(L263),etc ,pentru a justifica furtul grupei 1 de munca (sotul) , jumatate din pensia sotului si toata pensia mea (contributivitate 40 de ani ) .Eu nu am decat o explicatie : furtul identitatii sotului de catre o alta persoana (vechime F MARE in grupa 1 de munca si activitate in RA RADIOLOCATIE -statii radar ). Se fac multe lucruri ilegate la Casa Sectoriala de Pensii a MAp N !

    • Ioana -continuare raspuns JUDEX Domnul CIORBEA ,Avocatul Poporului ,ar trebui sa se autosesizeze si sa se adreseze CCR in ceea ce priveste furtul de inentitate in cazul pensiilor militare ,in urma aplicarii L223/2015 Cred ca suntem mai multi afectati de aceasta Lege . si aproape convinsi ca la Casa Sectoriala de Pensii a MApN s-au facut ilegalitati . Avocatul Poporului trebuie sa se implice ,chiar daca mandatul sau este la final (institutia are un colectiv ). La acea casa de pensii si la CMZ-uri trebuie sa se faca controale . Nu avem incredere ca nu actioneaza ESCROCII si in acest domeniu . Societatea prin institutiile sale ,daca respecta ARMATA trebuie sa verifice daca nu a patruns corutia si aici (nu numai in salile de operatii ) . Sa nu credeti ca escrocheriile la acest nivel pot fi rezolvate de catre oameni in varsta care sa -si caute dreptatea prin procese interminabile si platind avocati . Cred ca cea mai buna solutie ar fi ca legea 263 /2010 sa ramana in vigoare si pentru pensiile militare (cele afectate pe nedrept ) de catre L223, in special pentru cei care au obtinut intrarea in sistem in baza L263 ! De fapt toate pensiile militare au un cuantum stabilit in baza L263/2010 (punctaj ) . De ce nu este mai corect PUNCTAJUL ?Cine pe cine a furat prin trecerea de la L263/2010 la Legea 223/2015 ?Noua Lege unitara a pensiilor la civili,nu a fost promulgata , deci CCR trebuie sa se pronunte .Avocatul Poporului trebuie sa atraga atentia CCR , ca PENSIA DE URMAS este grav neconstitutionala ! Atatea tari europene au stabilit ca SOTUL SUPRAVIETUITOR are dreptul la pensie personala 100%si 25% din pensia SOTULUI DECEDAT iar romanii stabilesc pe munca de o viata a omullui o limitare : pensia personala +25%pensia sotului sa nu depaseasca 80% din salariul minim pe economie . In schimb au dreptul toti puturosii care nu AU MUNCIT(nu au pensie personala ) !CCR sa vada daca este constitutional sa dea unora din banii altora ! In tarile UE ori alegi pensia personala ,ori 75% din pensia sotului decedat si fara limitari !

    • Perfect adevărat,își bat joc de pensinarii militari.Să le fie rușine,înspecial Olguței de la Craiova.Acum are funcție pe lângă guvern,iar soțul viitor parlamentar UE,sărăcuții de ei.

  • Nu mai înțeleg ,am fost la casa de asigurări pentru acea asigurare sa bag dosar de pensia de boală având deja o pensie de handicap grad grav au spus că nu mai pot beneficia de pensia de boală cei care nu au cotizat deloc . Este adevărat?Dar cei care au deja și cea handicap și de boală care te cheamă la 3 ani la comisie ce se întâmplă la 3ani ți-o mai lasă sau o ia? mulțumesc

    • Stimată Claudia Stănescu, nici înainte nu se putea accesa pensia de invaliditate fără cotizare preexitentă. Iar acum accesarea pensiei de invaliditate pentru cei care nu au stagiu de cotizare este practic imposbilă dacă nu se realizează stagiu de cotizare prin angajare deoarece stagiul de cotizare acumulat prin contract de asigurare socială nu se mai poate valorifica decât pentru pensia la limită de vârstă.

Lasă un comentariu