Pentru că suntem sub un adevărat asalt informatic asupra pensionarilor si viitorilor pensionari prin care suntem asigurați numai prin informații ”bombă” , mă văd obligat să clarific situația de fapt.
În această perioadă au existat 3 sau chiar 4 surse de informare sau derutare a celor care nu au cunoștiințe  cel puțin medii în acest domeniu.
Prima lege care este în vigoare și după care TOATE se calculează este legea 263/2010 -Legea pensiilor cu modificările si completările la zi, lege care deși este decisivă până în 01.09.2021 a fost destul de puțin în prim planul canalelor de știri.
A doua si mult mai trâmbițată a fost Legea 221/2018 care stabilește categoriile de pensionari ce vor avea recaculată valoarea pensiilor datorită perioadelor de activitate realizate în grupe superioare de muncă.
A treia ține mai mult de un cadou făcut de executiv celor care asigură administrația statului ( primari, viceprimari, președinți de consilii jidețene, etc) care au primit o indemnizație lunară, citită de noi toți ca fiind o pensie specială, suportul juridic fiind asigurat de Codul Administrativ.
A patra și cea mai trâmbițată lege a fost , legea pensiilor ce va avea aplicabilitate începând cu 01.09.2021, ei bine volumul și agresivitatea cu care au fost servite asistenței informațiile despre această nouă lege au produs o situație cu totul nedorită la ghișeele caselor de pensii. Nimeni sau foarte puțini au reținut ca această lege se va aplica numai din SEPTEMBRIE 2021, astfel că, pensionarii sau prezentat de zor la caselele de pensii pentru a beneficia cat mai repede de viitoarele beneficii ale legii. ( pensionare mai timpurie pentru mamele care au 3 sau mai mulți copii , spre exemplu).


Citeste aici     legea pensiilor 2021


Urmare voi începe o serie de articole care să limpezească cât de cât situația.

Care este stagiul de cotizare minim în vigoare acum si care va fi din 01.09.2021 ?

Stagiul minim de cotizare cerut de legea 263/2010 pentru pensia la limită de vârstă este de 15 ani( mai mic pentru femeile nascute inainte de 1950 vezi Anexa Nr 5). În acest stagiu sunt cuprinse si stagiile asimilate ( perioada studiilor superioare sau cea in care s-a desfășurat serviciul militar obligatoriu, etc)

Din 01.09.2021 stagiul minim de cotizare cerut pentru pensia la limită de vârstă va de 15 ani dar NU conține stagii asimilate, adică va trebui realizat numai prin cotizare ( angajat, PFA, AF sau Contract de Asigurare Socială).

Știri de rău despre stagiile de cotizare

Proiectul legii pensiilor ce va intra în vigoare din 01.09.2021 aduce o crâncenă lovitură pentru cei care au realizat stagii de cotizare în grupe superioare de muncă, astfel la articolul 15 aliniatul 1-4, stagiul de cotizare suplimentar primit pentru activitatea desfășurată în grupa 1 sau 2 ( condiții deosebite sau speciale) nu mai reprezinta stagiu de cotizare ce poate fi valorificat la stabilirea stagiului de cotizare contributiv( așa cum este acum), deoarece noua lege încadrează cele 3 luni primite pentru un an in grupa 2 sau 6 luni primite pentru grupa 1 de muncă ..ca fiind perioade asimiliate.
Spre exemplu o persona care avea 10 ani de muncă în grupa 1( miner de exemplu) mai primea incă 5 ani stagiu de cotizare in condiții normale cu care cumula minimul de 15 ani necesar pentru accesarea pensiei la limită de vârstă  , acum la stabilirea stagiului de cotizare vor fi recunoscuți doar 10 ani, ca urmare un asigurat care până acum se putea pensiona cu 10 ani de grupa 1 din 01.09.2021 NU mai poate.

Pensionarii de invaliditate nu rămân fără emoții…

Două articole din noua lege sunt un adevărat pericol , mai precis articolul 74 care prevede că la data indeplinirii conditiilor pentru pensia la limita de varsta pensia de invaliditate se recalculeaza prin adăugarea stagiului asimilat si a stagiilor de cotizare realizate ( după caz 1/2 norma ) urmând ca valoarea cea mai mare dintre pensia in plata si noua valoare rezultata din recalculare să se acorde din oficiu ca ..pensie pentru limita de varsta . Numai că articolul 47 din lege stabileste condițiile in care se poate accesa pensia la limita de varsta iar in cazul invalizilor existenta unui stagiu contributiv de minim 15 ani este discutabil.

Ce se întâmplă cu invalizii de grad 1 si 2…

..care au realizat până la data dobândirii invalidității de grad 1 sau 2 un stagiu contributiv mai mic de 15 ani ?

Are un răspuns legiuitorul la întrebarea : Cum putea un invalid de grad 1 sau 2 sa realizeze stagiu de cotizare contributiv când acest lucru îi era interzis prin lege ?

Legea nu clarifică totuși ce se întâmplă cu invalidul care îndeplinește condiția de vârstă dar nu o îndeplinește pe cea de stagiu minim. Interpretând ad litteram prevederile articolului 74 rezultă că va primi în continuare pensia de invaliditate. Rămâne de văzut ce se va scrie in normele de aplicare ale legii.

Recalcularea pensiilor …

Nu sunt în măsură să scriu despre sustenabilitatea noului sistem de pensionare dar în ceea ce privește garanțiile legate de finalizarea până la 01.09.2021 a recalculării a peste 5 milioane de pensii am câteva obiecții:

 1.  Nici o recalculare nu a fost finalizată în termenii stabiliți până acum, mai de fiecare dată sau dat OUG pentru prelungirea perioadei de finalizare ( vezi legea 221/2018).
 2. Personalul ce va fi recrutat nu poate avea și experiență în domeniu iar munca sub stresul legat de timp nu trebuie uitat, urmare posibilitatea ca recalculările să producă erori este mare.
 3. În același timp nu trebuie exclusă ”foamea” aleșilor de a aduce corecții la lege . Avem cca 20 initiative legislative pe an cu aplicare pe legislatia pensiilor și acestea fără legile speciale, coduri (administrative) sau statute ( CFR, Sanatate, Educație, etc)  care aduc insertii nevăzute asupra legii pensiilor.
 4. Achizitia in timp util a softului necesar ( licitatie, corectii, etc), puțin probabilă.
 5. Să nu uităm că în acest timp vor trebui emise deciziile curente de pensionare, revizuiri, recalculări, etc.

Fără a fi singurele cauze , cele de mai sus, pot fi suficiente pentru a avea din 2021 pensionari cu legea 263 si cu noua lege. Apoi legea nu prevede sume retroactiv pentru cei care nu vor avea gata recalculată pensia la 01.09.2021.

Concluzie : Cel mai probabil  data recalculării din 01.09.2021 va fi amânată printr-o ordonanță de urgentă .

Cine pierde si cine castiga la recalcularea din 01.09.2021

Vor pierde cei care au acum un stagiu complet de cotizare mai mic de 25 ani. Practic cei care acum au pensiile recalculate cu un stagiu complet de 20 ani se vor bucura putin peste 2 ani de acest lucru deoarece la recalculate stagiul complet va fi de 25 ani și chiar dacă sunt ”asigurați” că le va rămâne în plată cuantumul cel mai avantajos, vor avea surpriza că după un an pensiile celorlalti vor crește iar ale lor vor rămane la cuantumul ”avantajos” pană când calculul după noua formula va depăși această valoare, conform articolului 157 aliniat 3. ( Voi reveni cu exemple de calcul concret să nu uităm de recalcularea din 2005). Cei care sau pensionat după 2011 vor avea o crestere moderată sau mai mică deoarece la data pensionării au primit in indice de corecție, indice care acum va fi exclus. Astfel din punctajul total realizat existent pe decizie vor trebui să scadă punctajul obținut prin aplicarea indicelui de corecție. Diminuarea punctajului total inainte de a fi împărtit la 25 va fi cuprins între 6 si 20% .

Exemplu de punctaj total

2019 : Punctaj obșinut din venituri anuale 100 puncte la care sau adaugat inca 20 puncte datorita indicelui de 1,2 . Urmare punctajul total este 120 puncte.

Decizie 2019 punctaj total 12o puncte, aceiași decizie la recalcularea din 2021 va avea in calcul doar 100 puncte.

Vor avea o creștere  clară bărbații care sau pensionat inainte de 2011 si care au avut un stagiu complet de cotizare 35 ani iar acum vor avea o recalculare cu un stagiu de 25 ani. In cazul femeilor care sau pensionat inainte de 2011, cresterea va fi moderata deoarece au avut punctajul total cuprins intre 25- 30 ani, urmare vor situați in care cresterea va fi ”0”.

În acest timp și după multă energie și timp util consumat să ne rugăm ca nu cumva până în 2021 să nu ne înghită inflația puterea de cumpărare a pensiilor ce se va câștga între timp.

Acordul global..o poveste cu final trist

Dacă nu e o insultă sigur este o jignire pentru pensionarii care au muncit si plătit contribuția la sistemul public de pensii prevederea din articolul 152 din noua lege stabileste ca..persoanele care nu fac dovada venitului total realizat pentru care s-a datorat si plătit contribuția la bugetul asigurărilor de stat …beneficiază de creșterea punctajelor lunare aferente perioadelor in cauză cu 10%.
Paragraful se dorește a fi un sprijin pentru cei care nu mai pot dovedi practic stagiile de cotizare realizate, dar sub nici o formă validarea veniturilor realizate in acord global deoarece pentru veniturile realizate in acord acord global nu s-a platit si retinut contributie la bugetul asigurărilor de stat, fapt reconfirmat prin articolul 34. Astfel că veniturile realizate in acord global NU vor putea fi valorificate nici măcar la nivelul stagiilor asimilate.

Mamele si mamele adoptive… pensionare timpurie în așteptare

copii viitorul tarii

O mai veche facilitate acordată femeilor care asigură sporul natural al populației țării va intra în vigoare din 01.09.2021. În fond este o mare rușine că legiutorul a consimțit să aplice prin ordonanță de urgență pensiile speciale pentru primari iar această facilitate pentru puținele femei care au trecut peste ”valuri si dealuri” pentru a asigura nu numai un viitor pentru tară cat si pentru sistemul public de pensii crescând 3 sau mai mulți copii au fost lăsate în ”sala de așteptare„ .
Articolul 56 din lege asigura posibilitatea de accesare a pensionării timpurii pentru mamele care au crescut până la minim 16 ani 3 sau mai mulți copii cu o reducere a varstei standard de pensionare incepând cu 6 ani si o reducere cu 1 an pentru fiecare copil care se adaugă la primii 3 dacă au realizat minim 15 ani de stagiu contributiv.
Ceea ce nu se spune cu un ton ridicat este că pensionarea cu un stagiu de cotizare redus de 15 ani sau cu putin peste 15 ani aduce o pensie …redusă. Astfel că mamele beneficiare a pensiei timpurii se vor găsi în situația umilitoare in care pensia nu le va acoperi cheltuielile lunare vitale.

Datele sunt in curs de procesare..

Marturii clienti :

12.07.2019 Buna ziua domnule Covaciu !     Va multumim frumos pentru raspuns. Calculul dvs are toate amanuntele necesare de care aveam nevoie. In afara de data exacta a depunerii dosarului pe care o stiam, ne interesa punctajul total obtinut in anii de munca. Va multumim frumos atat dvs cat si întregii echipe. pentru tot efortul depus, va vom recomanda si rudelor, cunoștințelor noaste! Cu respect, P. Ghe. Constanta.

65 Comentarii

 • Buna seara,
  In cazul unei solicitări de pensie de invaliditate, raportul medical E213 din Italua depus cu dosarul de pensionare la casa de pensii trebuie tradus in romana și vizat de medicul expert de asigurări sociale? Formularul european tradus prin grija casei de pensii trebuie neapărat să treacă și pe la cabinetul de expertiză medicală din România? Cât timp are valabilitate?

  Mulțumesc!

 • Bună ziua,în afara perioadei asimilate cele 6 luni la an la gr.1,ce se mai pierde la pensie d-le CovaciU?Eu pot să ies acum,am 29 ani de grupă,ce mă sfătuiți?Aș mai sta vreo 2 ani dacă nu mă afectează.Mulțumesc.

 • Buna ziua domnule Ioan Covaciu.

  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  Printr-un concurs de imprejurari am ajuns sa fiu titularul a doua carti de munca. In prima (completata in anul 1986) sunt continute informatii (ca atare si vechime de munca) pentru 8 luni la angajatorul „1”. In a doua (completata din anul 1987 pana in aprilie 2001) sunt continute informatii pentru perioada 1987-2001, la angajatorul „2” si „3”; dupa aprilie 2001 cartea de munca (cea de-a doua) a fost scanata de catre casa de pensii si mi-a fost inapoiata, iar informatiile din ea le-am regasit pe site-ul CNPP (dupa ce am obtinut un cont pe portalul lor). Cum pot totusi face sa nu pierd vechimea (8 luni) din prima carte de munca? Exista rezolvare pentru aceasta situatie?

  Cu stima,
  Constantin Borda

  • Stimat Borda, nu veti pierde cele 8 luni de stagiu in primul carnet de muncă, va trebui să il depuneți la dosarul de pensionare in original si copie, atât.

 • Buna ziua !
  Mama mea are un stagiu de cotizare de aprox .12 ani si 9 luni ,trecut pe cartea de munca ,tinand seama ca a trecut mult timp de cand a fost in campul muncii si ca este nascuta pe 28 august 1961 ,in ce an poate iesi la pensie si aproximativ cu ce suma ,dat fiind faptul ca se vorbeste de o lege din septembrie 2021 care ar putea fi favorabila pt ea ?
  Multumesc!

  • Stimată Stoian Valeria, vârsta standard de pensionare pentru mama dumneavoastră (femei născute in August 1961) este: 62 ani si 1 lună (Septembrie 2023) iar stagiul complet de cotizare 32 ani și 3 luni. Pentru accesarea pensiei la Limită de Vârstă este necesar un stagiu de cotizare minim de 15 ani. Urmare pentru ca mama dumneavoastră să poată accesa pensia din 28 Septembrie 2023 va trebui să cumuleze minim 15 ani stagiu de cotizare. Pentru a afla cum se poate realiza un stagiu de 15 ani și care sunt cele mai bune soluții în acest sens scrieți la consultanta@pensiata.ro .

 • Bună seara.Anul acesta in august implinesb 37de ani vechime si 55 de ani si 8 luni ca vârstă As putea beneficia de pensionarea timpurie pentru mamele cu 3 copii in luna septembrie sau …?

 • Buna seara, am implinit 58ani si6luni, am lucrat 39ani, dintre care 19 ani, grupa II. Am dreptul la pensie cumulata cu salariul, fara incetarea CMI?Doar printr.un act aditional?

  • Stimata Irina Mihaila, PENSIA PENTRU LIMITA DE VARSTA (REDUSA) poate fi cumulata cu venituri inclusiv de natura salariala. La prelungrea perioadei de activitate după data pensionarii se va urma calea prevazuta in legislatia muncii.

 • Buna seara si La multi ani!

  As avea nevoie de ajutor in interpretarea aceasta a esalonarii varstei de pensionare si a stagiilor de cotizare pana in 2030.
  Mama mea s-a nascut in Aprilie 1964 si in momentul de fata are un stagiu de cotizare de 32 de ani si 11 luni (fiind angajata fara intrerupere din 01.02.1988). Daca ma uit in Anexa 5 cu varsta standard de pensionare, vad ca ar putea sa iasa in pensie in Noiembrie 2026, la varsta de 62 de ani si 7 luni cu un stagiu minim de cotizare de 33 de ani si 7 luni.
  Insa din cauza esalonarii varstei de pensionare si a stagiului minim de cotizare, daca am inteles bine, in momentul de fata (01.2021), varsta de pensionare la femei este de 61 de ani si 6 luni cu minim 31 de ani si 6 luni de cotizare, iar legea spune ca pensia anticipata se poate solicita cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare.
  Intrebarea mea: Care este varsta standard de pensionare? Cea din data curenta, conform Anexei 5, adica 61 de ani si 6 luni (caz in care mama mea ar putea sa solicite pensia anticipata partial), sau cea la care ar trebui in mod normal sa iasa la pensie conform Anexei, adica 62 de ani si 7 luni (din care daca scadem 5 ani, rezulta ca ar putea sa iasa in pensie anticipata partial doar la varsta de 57 ani si 7 luni)?

  Va multumesc anticipat pentru lamuriri in aceasta speta si va doresc multa sanatate!

 • […] Potrivit pensiamea.ro proiectul legii pensiilor ce va intra în vigoare din 01.09.2021 aduce o crâncenă lovitură pentru cei care au realizat stagii de cotizare în grupe superioare de muncă, astfel la articolul 15 aliniatul 1-4, stagiul de cotizare suplimentar primit pentru activitatea desfășurată în grupa 1 sau 2 ( condiții deosebite sau speciale) nu mai reprezinta stagiu de cotizare ce poate fi valorificat la stabilirea stagiului de cotizare contributiv( așa cum este acum), deoarece noua lege încadrează cele 3 luni primite pentru un an in grupa 2 sau 6 luni primite pentru grupa 1 de muncă ..ca fiind perioade asimiliate. […]

  • Stimata Serban Ana Maria, deocamdata nimic nu s-a schimbat in legislația curenta. Daca vom avea sau nu o lege noua in acest an sau daca va fi abrogata sau nu legea 127/2019 inca nimeni nu poate spune cu certitudine. Chiar si in cazul abrogarii legii care contine prevederea legata pe pensionarea timpurie pentru mamele care au nascut si crescut 3 sau mai multi copii, va fi de vazut daca in posibila noua lege acesta prevedere se va pastra.

 • Buna ziua,
  Ma numesc Emilia Don,am60 de ani .As dori sa intreb:daca legea de care se tot vorbeste,intra in vigoare de la 01.09.2021,va mai exista pensie anticipata partiala,adica stagiul de cotizare obligatoriu pentru acest fel de pensie,ramane acelasi?(31 ani si 11 luni)?
  Multumesc mul

  • Pensia anticipata partiala se va numi pensie anticipata..daca legea va intra in vigoare sau daca va intra in vigoare in forma actuală. Cel mai probabil va fi abrogata.

   • Multumesc pentru raspuns.
    Oare,la lege va referiti,cand spuneti ca va fi abrogata???
    Daca se va numi pensie anticipata,cei 31 de ani si 11 luni,vor fi suficienti pentru a iesi?
    Multumesc si scuze ca nu am inteles f.bine!!!
    Toate cele bune.

    • Deocamdata , da la lege ma refer, este cel mai probabil ca legea 127/2019 ce trebuie sa intre in vigoare din 01.09.2021 sa fie inlocuita cu ..alta legea..o nouă lege.

     • Buna am o pata pe inima . Tatal meu are 59 de ani si are 32de ani in campul muncii din care 14 ani de grupa 1 (miner ) . Daca ar cumpara 3 ani de munca ar putea beneficia de pensie anticipata redusa acum si ce se va intampla dupa noua lege

     • CU SIGURANTA DA. Se va puttea accesa pensia la limita de varsta redusă gratie celor 14 ani de muncă in condiții speciale( gr. 1).

   • Buna ziua mama mea are varsta de 59 de ani este nascuta pe 10.04 61 si 20 de ani de vechime cand se poate si ia pensiona anticipat ??

    • 10.04.2023 pensie pentru limita de varsta. Pensionarea anticipată nu este posbila deoarece nu este realizat stagiul complet de cotizare, 32 ani si 1 luna pentru femeile nascute in aprilie 1961.

  • Din păcate nu. Sunt necesari 15 ani chiar cumulati cu cei realizati in UE sau in tarile cu care Romania are incheiat acord de recunoastere reciproca a stagiilor de cotizare.

 • Buna ziua!Ma numesc Dragos Neculai și anul acesta in luna mai împlinesc vârsta de 60 ani.Am 40 de ani vechime cotizați din care 11 ani lucrați in grupa 2 de munca,care sunt menționați in cartea de munca.Întrebare :dacă solicit pensia anticipata pana la 1Septembire 2021 se ia in calcul grupa 2 doar menționata in cartea de munca sau pentru aceasta perioada trebuie și adeverința de la angajator?Rugamintea mai e dacă ma și încadrez la pensia anticipata fără penalizate!Cu mare respect,Multumesc anticipat.

  • Stimat Dragos Neculai, perioada menționată in carnetul de muncă ca fiind realizata in grupa a II-a trebuie să fie completa si corecta caz in care perioada este valorificata ca fiind in grupa a II-a. Pentru siguranta puteti accesa si serviciile noastre de calcul sau consultanta.

   • Buna ziua Sunt nascut in 02 06 1970 am 30 ani si 6 luni lucrati in grupa 1 de munca. Va rog imi puteti spune si mie la ce data ma pot pensiona. Si daca intra in vigoare noua lege a pensiilor ma poate afecta. Va mulțumesc

    • Stimat Florian, in acest caz pensionarea se va putea realiza de la 53 de ani. Daca anii realizati in grupa 1 sunt asimilati condițiilor speciale atunci peonsionarea se va putea realia de la 52 de ani.

  • Doar ca stagiu asimilat si in anumite perioade de după 2001 si stagiu contributiv inainte de 1990 daca activitatea profesionala a fost reinceputa in maxim 3 luni. Poate fi valorificat numai la pensia penru limita de varsta, iar daca a fost realizat inainte de 1990 cu reinceperea activitatii profesionale in maxim 3 luni ( legea 3/1977) se poate valorifica inclusiv la pensiile anticipate. Pentru detalii legate de un caz concret scrieți la consultanta@pensiata.ro .

 • Nascuta pe 31.12.1962.M-am angajat pe 03.01.1980 .Am lucrat in grupa a II a de munca 6 ani trecuti pe carte de munca(nu am adeverinta).Cand ma pot pensiona ptr.limita de varsta.

 • Bună seara domnule Ioan Covaciu. Am 54 de ani împliniți în noiembrie 2020 (născut în 1966), vechime 14 ani grupa 1-a 100%, respectiv miner subteran 10.5 ani și 3.5 ani siderurgie înregistrată pe vechea carte de muncă, apoi încă 6 ani lucrați în foraje petroliere în Italia și Austria, dar societatea din România care m-a angajat și mi-a făcut contractul nu a plătit contribuțiile specifice pentru încadrarea în condiții deosebite, ci la salariul minim pe economie din acea perioadă, astfel m-am trezit înșelat ca mulți alții și nu știu dacă legal mai pot face demersuri în justiție pentru recuperarea grupei de muncă pentru cei 6 ani lucrați în condiții de iad, 12 ore pe zi în foraje petroliere! Total vechime am acumulat 23 ani, fără să adaug șomajul și stagiul militar de 2.5 ani și cei 7 ani spor de grupă specială de muncă (6 luni pe an). Dacă adun toate stagiile de cotizare, aș acumula 32.5 ani și aș mai avea nevoie de încă 2.5 ani de contribuții ca să îndeplinesc cei 35 de ani stagiu complet de cotizare ! Dumneavoastră spuneți că odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor în sept. 2021, noi cei care avem ani de grupă specială, nu vom mai beneficia de sporul de grupă, respectiv 7 ani reducere în cazul meu și va fi asimilată, deci nu voi mai ieși la pensie la 58 de ani, adică peste cca. 4 ani, ci la 65 de ani !!! Păi asta-i o mare golăneală de lege ticluită de niște nemernici, un furt la drumul mare și cei discriminați vor ieși în stradă, pentru că spre exemplu un miner din Valea Jiului poate ieși la pensie la 45 de ani cu doar 15 ani vechime de grupă specială ( legea Cristian Resmeriță ), iar eu nu pot ieși până la 65 de ani, deși sunt extrem de bolnav ; gonartroză terminală la ambii genunchi, coxartroză șolduri, calcaneu bilateral, diabet de grad 2, insuficiență renală, inimă etc. și cu toate astea nu am cerut milă statului să mă pensionez pe caz de boală și îmi port crucea cu demnitate !!! Pot ieși la pensie lepre din poliție și justiție la 40 de ani deși toți au tăiat frunză la câini pe un job de ”dolce far niente” și un om ca mine care am muncit pe brânci în condiții foarte grele, i se interzice pensionarea !!! Domnule Ioan Covaciu vă rog să mă lămuriți despre această modificare golănească marca PSD în noua lege a pensiilor, poate am înțeles eu greșit, altfel nu aș fi scris cu atâta disperare !

  • Stimată Pascu Gabriela,
   femeile nascute in iulie 1964 au varsta standard de pensionare, conform Anexa Nr 5 din legea 263/2010, de 62 ani si 8 luni ( Martie 2027) iar stagiul complet de cotizare de 33 ani si 9 luni. În cazul în care aveti minim 33 ani si 9 luni stagiu de cotizare realizat prin contributie directă ( exclus cumpărare stagiu după 2017) atunci incepand din 27.03.2022 veti putea accesa pensia anticipată parțială. Mai timpuriu numai in cazuri nedorite ( pensie de invaliditate).

 • BUNĂ SEARA Am.o întrebare dnul.Covaciu.Grupa 1 de muncă se cumulează cu grupa specială?Din 1991 lucrez pe atunci era grupa1 până în 2001, eu am.schimbat domeniul de muncă adică am ieșit la drum pe locomotivă .Și atunci până în 2001 tot aceeaș grupă era adică grupa1.După 2001 am înțeles că grupa a devenit grupă specială care a rămas și până astăzi..Dacă am 28 de ani 5 de gr 1 și23 de grupa specială mai beneficiez după nouă lege a pensiilor de la 1 sept 2021 de acei 13 ani reducere sau nu.Mulțumesc.
  Oricum legiuitorul nu a gândit o bine ori o lași așa ori lasă te de meserie.
  1 sau specială.De aceea lumea e confuză. Va multumesc

  • Stimat Petrescu Petre, in cazul dumneavoastra varsta standard de pensionare este 52 de ani daca cei 5 ani de munca realizati in grupa I-a sunt realizati intr-una dintre activitatile prevazute in Anexa 2 sau 3 din Legea 263/2010. Altfel grupa 1 si speciala se cumuleaza la stabilirea reducerii varstei standard de pensionare insa in acest caz se analizeaza care este reducerea maxima prevazuta de legislatia suport. Legea 221/2018 a modificat articolulul 56 iar in cazul dumneavoastra va sunt eligibile aliniatul 1 litera c) si aliniatul 2 litera c). Pentru mai multe detalii va rog sa imi scrieti la office@pensiata.ro sau consultanta@pensiata.ro .

 • Buna ziua,am lucrat in perioada 08.05.1990-01.01.2020 in grupa 1 de munca in procent de 100% in baza prevederilor Ordin50/1990 punct 23.Locul meu de munca se incadreaza in conditii speciale de munca se regaseste la pozitia 23 din anexa nr.2 legea pe 263/2010
  m-am nascut in 25.07.1970 ,la ce varsta pot iesi la pensie si daca sunt afectat de noua lege ,
  Multumesc anticipat!

 • Buna ziua daca am varsta de 52 si 3 copii cu 20 de ani in campul muncii as putea iesii la pensie anticipat

 • buna ziua.ma numesc Florita, am 55 ani stagiu complet 35 ani dintre care 24 cu grupa a 2-a.cand pot sa ies la pensie de drept?Și am 4 copii.Legea se aplica de la 1 septembrie 2021?

  • Stimata Tabacari Florita, cei 24 de ani in grup a II-a va aduc o reducere a varstei standard de pensionare cu 8 ani, astfel că veți putea depune dosarul de pensionare imediat.

 • Buna ziua,am lucrat 15 ani avand grupa a II apoi inca 9 ani la alt loc de munca .Am vreun avantaj ca am 15 ani gr.II ?

  • Stimata Lenuta, aveti avantaje: cresterea punctajului lunar din perioada de grupa a II-a cu 25% si de asemenea primiti vechime suplimentara la total stagiu de cotizare realizat.

 • Buna ziua, ma numesc Dorin, am 56 de ani, stagiu complet 35 ani din care 16 ani de grupa a 2-a, cand pot sa ies la pensie? Multumesc frumos.

  • Stimat Furdui Dorin, cei 16 ani de muncă realizata in grupa a II-a va aduc o reducere a varstei standard de pensionare cu 5 ani si 4 luni, astfel varsta standard redusă de pensionare, în cazul dumneavoastră, va fi 59 de ani si 8 luni.

 • Sunt nascuta in iulie 1962,am lucrat din anul 1982 si pina in prezent am beneficiat de somaj in perioada febr 1992-nov.1992 si lucrez si in prezent ptr pensie limita de virsta este perioada prinsa in Anexa 5 di n Legea263/2010,tocmai in 2024 pot iesi? nu mai devreme daca am vechime multa peste stagiu dar nu cei 8 ani peste stagiu penalizarea este Cit?

 • Sunt Valeria Badoi, 61 ani, si am o vechime in munca de 12 ani si 3 luni. In 2001 am fost pensionata cu grad 2 de invaliditate. La data de 29 febr a.c. nu m-am putut prezenta la revizia anuala din motive neimputabile mie . Ca urmare am primit decizia de suspendare definitiva a pensiei de invaliditate. Cum va fi afectata pensia mea de limita de varsta si ce optiuni am momentan de a cumpara vechime pentru a realiza stagiul minim de contributie?

  • Stimată Valeria Badoi, vă înțeleg și sunt de acord că nu v-ați putut prezenta în 29 februarie din motive neimputabile…calendarul bata-l vina. Oricum dacă aveti deja 61 de anui, atunci nu mai aveti mult pana la implinirea varstei standard de pensionare, mai mult daca aveti minim 31 de ani si 11 luni stagiu de cotizare ( inclusiv perioada de invaliditate) pensia de invaliditate , conform articolului 79 litera c) din legea 263/2010 pensia nu mai putea fi suspendată. Pentru alte detalii suplimentare si ajutor va rog sa reveniți la office@pensiata.ro .

 • Buna seara! Sunt S.A., va rog sa imi raspundeti la o intrebare! Care este diferenta intre valoarea pensiei pana la 1 septembrie 2021 fata de cea calculata in 2022 , mentionez ca sunt cadru didactic in activitate (64 de ani – 44 de ani vechime), si as dori sa mai profesez inca un an, cel putin….cu alte cuvinte, pensia va fi mai mica in 2022 fata de acea calculata, daca as iesi inainte de 1 septembrie2021? Cu multumiri!

  • Stimata Silvia Alesu, legislația aferentă anului 2022 în domeniul pensiilor va cunoaște cu siguranță o modificare aplicată asupra indicelui de corecție și cel mai probabil o nouă lege. Ceea ce este sigur e că punctajul total realizat se va calcula la fel ca și până acum. Pentru alte detalii reveniți la office@pensiata.ro și după caz pentru o simulare a valorii pensiei.

 • Buna ziua !Numele meu este Borzos Doina sant nascuta in 1965 10 Noiembrie! Am lucrat 15 ani 8 luni 28 zile in grupa II(2) si 5 ani 9 luni si 27 zile in conditi deosebite am 35 ani si10 luni stagiu complet de cotizare !Cand ma pot pensiona?Va multumesc anticipat!Cu respect!

  • Stimată Doina Borzos, varsta standard de pensionare în cazul dumneavoastră este 62 de ani si 10 luni (Sept 2028 vezi Anexa Nr 5 di Legea 263/2010) iar stagiul complet de cotizare 34 de ani si 5 luni. Ținând cont de pevederile legii 215/2019 varsta standard de pensionare se reduce cu 7 ani grație anilor realizați în grupe superioare de muncă, astfel varsta standard redusă de pensionare va fi posibilă din 10 Septembrie 2021. Pentru alte detalii reveniți la office@pensiata.ro .

Lasă un comentariu