Pentru că suntem sub un adevărat asalt informatic asupra pensionarilor si viitorilor pensionari prin care suntem asigurați numai prin informații ”bombă” , mă văd obligat să clarific situația de fapt.
În această perioadă au existat 3 sau chiar 4 surse de informare sau derutare a celor care nu au cunoștiințe  cel puțin medii în acest domeniu.

Prima lege care este în vigoare și după care TOATE se calculează este legea 263/2010 -Legea pensiilor cu modificările si completările la zi, lege care deși este decisivă până în 01.09.2021 a fost destul de puțin în prim planul canalelor de știri.
A doua si mult mai trâmbițată a fost Legea 221/2018 care stabilește categoriile de pensionari ce vor avea recaculată valoarea pensiilor datorită perioadelor de activitate realizate în grupe superioare de muncă.
A treia ține mai mult de un cadou făcut de executiv celor care asigură administrația statului ( primari, viceprimari, președinți de consilii jidețene, etc) care au primit o indemnizație lunară, citită de noi toți ca fiind o pensie specială, suportul juridic fiind asigurat de Codul Administrativ.
A patra și cea mai trâmbițată lege a fost , legea pensiilor ce va avea aplicabilitate începând cu 01.09.2021, ei bine volumul și agresivitatea cu care au fost servite asistenței informațiile despre această nouă lege au produs o situație cu totul nedorită la ghișeele caselor de pensii. Nimeni sau foarte puțini au reținut ca această lege se va aplica numai din SEPTEMBRIE 2021 (prin OUG 8/2021 numai din 01.09.2023), astfel că, pensionarii sau prezentat de zor la caselele de pensii pentru a beneficia cat mai repede de viitoarele beneficii ale legii. ( pensionare mai timpurie pentru mamele care au 3 sau mai mulți copii , spre exemplu).


Citeste aici     legea pensiilor 2021


Urmare voi începe o serie de articole care să limpezească cât de cât situația.

Care este stagiul de cotizare minim în vigoare acum si care va fi din 01.09.2021 ?

Stagiul minim de cotizare cerut de legea 263/2010 pentru pensia la limită de vârstă este de 15 ani( mai mic pentru femeile nascute inainte de 1950 vezi Anexa Nr 5). În acest stagiu sunt cuprinse si stagiile asimilate ( perioada studiilor superioare sau cea in care s-a desfășurat serviciul militar obligatoriu, etc)

Din 01.09.2021 stagiul minim de cotizare cerut pentru pensia la limită de vârstă va de 15 ani dar NU conține stagii asimilate, adică va trebui realizat numai prin cotizare ( angajat, PFA, AF sau Contract de Asigurare Socială).


Pensionar caut loc de munca , cere sprijin la angajare@lapensie.ro 


Știri de rău despre stagiile de cotizare

Proiectul legii pensiilor ce va intra în vigoare din 01.09.2021 aduce o crâncenă lovitură pentru cei care au realizat stagii de cotizare în grupe superioare de muncă, astfel la articolul 15 aliniatul 1-4, stagiul de cotizare suplimentar primit pentru activitatea desfășurată în grupa 1 sau 2 ( condiții deosebite sau speciale) nu mai reprezinta stagiu de cotizare ce poate fi valorificat la stabilirea stagiului de cotizare contributiv( așa cum este acum), deoarece noua lege încadrează cele 3 luni primite pentru un an in grupa 2 sau 6 luni primite pentru grupa 1 de muncă ..ca fiind perioade asimiliate.
Spre exemplu o persona care avea 10 ani de muncă în grupa 1( miner de exemplu) mai primea incă 5 ani stagiu de cotizare in condiții normale cu care cumula minimul de 15 ani necesar pentru accesarea pensiei la limită de vârstă  , acum la stabilirea stagiului de cotizare vor fi recunoscuți doar 10 ani, ca urmare un asigurat care până acum se putea pensiona cu 10 ani de grupa 1 din 01.09.2021 NU mai poate.

Pensionarii de invaliditate nu rămân fără emoții…

Două articole din noua lege sunt un adevărat pericol , mai precis articolul 74 care prevede că la data indeplinirii conditiilor pentru pensia la limita de varsta pensia de invaliditate se recalculeaza prin adăugarea stagiului asimilat si a stagiilor de cotizare realizate ( după caz 1/2 norma ) urmând ca valoarea cea mai mare dintre pensia in plata si noua valoare rezultata din recalculare să se acorde din oficiu ca ..pensie pentru limita de varsta . Numai că articolul 47 din lege stabileste condițiile in care se poate accesa pensia la limita de varsta iar in cazul invalizilor existenta unui stagiu contributiv de minim 15 ani este discutabil.

Ce se întâmplă cu invalizii de grad 1 si 2…

..care au realizat până la data dobândirii invalidității de grad 1 sau 2 un stagiu contributiv mai mic de 15 ani ?

Are un răspuns legiuitorul la întrebarea : Cum putea un invalid de grad 1 sau 2 sa realizeze stagiu de cotizare contributiv când acest lucru îi era interzis prin lege ?

Legea nu clarifică totuși ce se întâmplă cu invalidul care îndeplinește condiția de vârstă dar nu o îndeplinește pe cea de stagiu minim. Interpretând ad litteram prevederile articolului 74 rezultă că va primi în continuare pensia de invaliditate. Rămâne de văzut ce se va scrie in normele de aplicare ale legii.

Recalcularea pensiilor …

Nu sunt în măsură să scriu despre sustenabilitatea noului sistem de pensionare dar în ceea ce privește garanțiile legate de finalizarea până la 01.09.2021 a recalculării a peste 5 milioane de pensii am câteva obiecții:

 1.  Nici o recalculare nu a fost finalizată în termenii stabiliți până acum, mai de fiecare dată sau dat OUG pentru prelungirea perioadei de finalizare ( vezi legea 221/2018).
 2. Personalul ce va fi recrutat nu poate avea și experiență în domeniu iar munca sub stresul legat de timp nu trebuie uitat, urmare posibilitatea ca recalculările să producă erori este mare.
 3. În același timp nu trebuie exclusă ”foamea” aleșilor de a aduce corecții la lege . Avem cca 20 initiative legislative pe an cu aplicare pe legislatia pensiilor și acestea fără legile speciale, coduri (administrative) sau statute ( CFR, Sanatate, Educație, etc)  care aduc insertii nevăzute asupra legii pensiilor.
 4. Achizitia in timp util a softului necesar ( licitatie, corectii, etc), puțin probabilă.
 5. Să nu uităm că în acest timp vor trebui emise deciziile curente de pensionare, revizuiri, recalculări, etc.

Fără a fi singurele cauze , cele de mai sus, pot fi suficiente pentru a avea din 2021 pensionari cu legea 263 si cu noua lege. Apoi legea nu prevede sume retroactiv pentru cei care nu vor avea gata recalculată pensia la 01.09.2021.

Concluzie : Cel mai probabil  data recalculării din 01.09.2021 va fi amânată printr-o ordonanță de urgentă .

Cine pierde si cine castiga la recalcularea din 01.09.2021

Vor pierde cei care au acum un stagiu complet de cotizare mai mic de 25 ani. Practic cei care acum au pensiile recalculate cu un stagiu complet de 20 ani se vor bucura putin peste 2 ani de acest lucru deoarece la recalculate stagiul complet va fi de 25 ani și chiar dacă sunt ”asigurați” că le va rămâne în plată cuantumul cel mai avantajos, vor avea surpriza că după un an pensiile celorlalti vor crește iar ale lor vor rămane la cuantumul ”avantajos” pană când calculul după noua formula va depăși această valoare, conform articolului 157 aliniat 3. ( Voi reveni cu exemple de calcul concret să nu uităm de recalcularea din 2005). Cei care sau pensionat după 2011 vor avea o crestere moderată sau mai mică deoarece la data pensionării au primit in indice de corecție, indice care acum va fi exclus. Astfel din punctajul total realizat existent pe decizie vor trebui să scadă punctajul obținut prin aplicarea indicelui de corecție. Diminuarea punctajului total inainte de a fi împărtit la 25 va fi cuprins între 6 si 20% .

Exemplu de punctaj total

2019 : Punctaj obșinut din venituri anuale 100 puncte la care sau adaugat inca 20 puncte datorita indicelui de 1,2 . Urmare punctajul total este 120 puncte.

Decizie 2019 punctaj total 12o puncte, aceiași decizie la recalcularea din 2021 va avea in calcul doar 100 puncte.

Vor avea o creștere  clară bărbații care sau pensionat inainte de 2011 si care au avut un stagiu complet de cotizare 35 ani iar acum vor avea o recalculare cu un stagiu de 25 ani. In cazul femeilor care sau pensionat inainte de 2011, cresterea va fi moderata deoarece au avut punctajul total cuprins intre 25- 30 ani, urmare vor situați in care cresterea va fi ”0”.

În acest timp și după multă energie și timp util consumat să ne rugăm ca nu cumva până în 2021 să nu ne înghită inflația puterea de cumpărare a pensiilor ce se va câștga între timp.

Acordul global..o poveste cu final trist

Dacă nu e o insultă sigur este o jignire pentru pensionarii care au muncit si plătit contribuția la sistemul public de pensii prevederea din articolul 152 din noua lege stabileste ca..persoanele care nu fac dovada venitului total realizat pentru care s-a datorat si plătit contribuția la bugetul asigurărilor de stat …beneficiază de creșterea punctajelor lunare aferente perioadelor in cauză cu 10%.
Paragraful se dorește a fi un sprijin pentru cei care nu mai pot dovedi practic stagiile de cotizare realizate, dar sub nici o formă validarea veniturilor realizate in acord global deoarece pentru veniturile realizate in acord acord global nu s-a platit si retinut contributie la bugetul asigurărilor de stat, fapt reconfirmat prin articolul 34. Astfel că veniturile realizate in acord global NU vor putea fi valorificate nici măcar la nivelul stagiilor asimilate.

Mamele si mamele adoptive… pensionare timpurie în așteptare

copii viitorul tarii

O mai veche facilitate acordată femeilor care asigură sporul natural al populației țării va intra în vigoare din 01.09.2021. În fond este o mare rușine că legiutorul a consimțit să aplice prin ordonanță de urgență pensiile speciale pentru primari iar această facilitate pentru puținele femei care au trecut peste ”valuri si dealuri” pentru a asigura nu numai un viitor pentru tară cat si pentru sistemul public de pensii crescând 3 sau mai mulți copii au fost lăsate în ”sala de așteptare„ .
Articolul 56 din lege asigura posibilitatea de accesare a pensionării timpurii pentru mamele care au crescut până la minim 16 ani 3 sau mai mulți copii cu o reducere a varstei standard de pensionare incepând cu 6 ani si o reducere cu 1 an pentru fiecare copil care se adaugă la primii 3 dacă au realizat minim 15 ani de stagiu contributiv.
Ceea ce nu se spune cu un ton ridicat este că pensionarea cu un stagiu de cotizare redus de 15 ani sau cu putin peste 15 ani aduce o pensie …redusă. Astfel că mamele beneficiare a pensiei timpurii se vor găsi în situația umilitoare in care pensia nu le va acoperi cheltuielile lunare vitale.

Datele sunt in curs de procesare..

Marturii clienti :

12.07.2019 Buna ziua domnule Covaciu !     Va multumim frumos pentru raspuns. Calculul dvs are toate amanuntele necesare de care aveam nevoie. In afara de data exacta a depunerii dosarului pe care o stiam, ne interesa punctajul total obtinut in anii de munca. Va multumim frumos atat dvs cat si întregii echipe. pentru tot efortul depus, va vom recomanda si rudelor, cunoștințelor noaste! Cu respect, P. Ghe. Constanta.

22.08.2021 Buna ziua,
Va multumesc pentru calculul efectuat legat de pensia mea.
Casa de Pensii a finalizat dosarul meu.Calculul dvs. a fost perfect.Felicitari si mult succes in activitatea dvs.
V. Marieta

Actualizat 21.08.2021

255 Comentarii

 • Buna seara,
  In cazul unei solicitări de pensie de invaliditate, raportul medical E213 din Italua depus cu dosarul de pensionare la casa de pensii trebuie tradus in romana și vizat de medicul expert de asigurări sociale? Formularul european tradus prin grija casei de pensii trebuie neapărat să treacă și pe la cabinetul de expertiză medicală din România? Cât timp are valabilitate?

  Mulțumesc!

 • Bună ziua,în afara perioadei asimilate cele 6 luni la an la gr.1,ce se mai pierde la pensie d-le CovaciU?Eu pot să ies acum,am 29 ani de grupă,ce mă sfătuiți?Aș mai sta vreo 2 ani dacă nu mă afectează.Mulțumesc.

 • Buna ziua domnule Ioan Covaciu.

  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  Printr-un concurs de imprejurari am ajuns sa fiu titularul a doua carti de munca. In prima (completata in anul 1986) sunt continute informatii (ca atare si vechime de munca) pentru 8 luni la angajatorul „1”. In a doua (completata din anul 1987 pana in aprilie 2001) sunt continute informatii pentru perioada 1987-2001, la angajatorul „2” si „3”; dupa aprilie 2001 cartea de munca (cea de-a doua) a fost scanata de catre casa de pensii si mi-a fost inapoiata, iar informatiile din ea le-am regasit pe site-ul CNPP (dupa ce am obtinut un cont pe portalul lor). Cum pot totusi face sa nu pierd vechimea (8 luni) din prima carte de munca? Exista rezolvare pentru aceasta situatie?

  Cu stima,
  Constantin Borda

  • Stimat Borda, nu veti pierde cele 8 luni de stagiu in primul carnet de muncă, va trebui să il depuneți la dosarul de pensionare in original si copie, atât.

   • Bună ziua. Apreciez mult toate răspunsurile pe care le dați celor interesați. Sunt Pop Alexandrina, 42 ani vechime în învățământ. Dacă depun dosarul în 1.09.2021 beneficiez de indicele de corecție de 1,41. Se modifica ceva din aceasta data pentru cei ce se pensionează în acest an sau nu? Mulțumesc!

    • Stimată POP Alexandrina, indicele de corecţie de 1,41 va fi valabil cel puţin pînă la 01.01.2022. Legea 127/2019 a fost amanată prn OUG 8/18.02.2021 până la 01.09.2023. Urmare nu există riscul de a pierde indicele dde corecţie dacă depuneţi dosarul în 01.09.2021.

   • buna seara!as vrea sa stiu daca legea aceea care spune ca se adauga la vechime daca ai 3 copii sau mai multi a intrat in vigoare. multumesc anticipat!

 • Buna ziua !
  Mama mea are un stagiu de cotizare de aprox .12 ani si 9 luni ,trecut pe cartea de munca ,tinand seama ca a trecut mult timp de cand a fost in campul muncii si ca este nascuta pe 28 august 1961 ,in ce an poate iesi la pensie si aproximativ cu ce suma ,dat fiind faptul ca se vorbeste de o lege din septembrie 2021 care ar putea fi favorabila pt ea ?
  Multumesc!

  • Stimată Stoian Valeria, vârsta standard de pensionare pentru mama dumneavoastră (femei născute in August 1961) este: 62 ani si 1 lună (Septembrie 2023) iar stagiul complet de cotizare 32 ani și 3 luni. Pentru accesarea pensiei la Limită de Vârstă este necesar un stagiu de cotizare minim de 15 ani. Urmare pentru ca mama dumneavoastră să poată accesa pensia din 28 Septembrie 2023 va trebui să cumuleze minim 15 ani stagiu de cotizare. Pentru a afla cum se poate realiza un stagiu de 15 ani și care sunt cele mai bune soluții în acest sens scrieți la consultanta@pensiata.ro .

 • Bună seara.Anul acesta in august implinesb 37de ani vechime si 55 de ani si 8 luni ca vârstă As putea beneficia de pensionarea timpurie pentru mamele cu 3 copii in luna septembrie sau …?

 • Buna seara, am implinit 58ani si6luni, am lucrat 39ani, dintre care 19 ani, grupa II. Am dreptul la pensie cumulata cu salariul, fara incetarea CMI?Doar printr.un act aditional?

  • Stimata Irina Mihaila, PENSIA PENTRU LIMITA DE VARSTA (REDUSA) poate fi cumulata cu venituri inclusiv de natura salariala. La prelungrea perioadei de activitate după data pensionarii se va urma calea prevazuta in legislatia muncii.

 • Buna seara si La multi ani!

  As avea nevoie de ajutor in interpretarea aceasta a esalonarii varstei de pensionare si a stagiilor de cotizare pana in 2030.
  Mama mea s-a nascut in Aprilie 1964 si in momentul de fata are un stagiu de cotizare de 32 de ani si 11 luni (fiind angajata fara intrerupere din 01.02.1988). Daca ma uit in Anexa 5 cu varsta standard de pensionare, vad ca ar putea sa iasa in pensie in Noiembrie 2026, la varsta de 62 de ani si 7 luni cu un stagiu minim de cotizare de 33 de ani si 7 luni.
  Insa din cauza esalonarii varstei de pensionare si a stagiului minim de cotizare, daca am inteles bine, in momentul de fata (01.2021), varsta de pensionare la femei este de 61 de ani si 6 luni cu minim 31 de ani si 6 luni de cotizare, iar legea spune ca pensia anticipata se poate solicita cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare.
  Intrebarea mea: Care este varsta standard de pensionare? Cea din data curenta, conform Anexei 5, adica 61 de ani si 6 luni (caz in care mama mea ar putea sa solicite pensia anticipata partial), sau cea la care ar trebui in mod normal sa iasa la pensie conform Anexei, adica 62 de ani si 7 luni (din care daca scadem 5 ani, rezulta ca ar putea sa iasa in pensie anticipata partial doar la varsta de 57 ani si 7 luni)?

  Va multumesc anticipat pentru lamuriri in aceasta speta si va doresc multa sanatate!

 • […] Potrivit pensiamea.ro proiectul legii pensiilor ce va intra în vigoare din 01.09.2021 aduce o crâncenă lovitură pentru cei care au realizat stagii de cotizare în grupe superioare de muncă, astfel la articolul 15 aliniatul 1-4, stagiul de cotizare suplimentar primit pentru activitatea desfășurată în grupa 1 sau 2 ( condiții deosebite sau speciale) nu mai reprezinta stagiu de cotizare ce poate fi valorificat la stabilirea stagiului de cotizare contributiv( așa cum este acum), deoarece noua lege încadrează cele 3 luni primite pentru un an in grupa 2 sau 6 luni primite pentru grupa 1 de muncă ..ca fiind perioade asimiliate. […]

  • Eu nu inteleg unde este aceasta lege din septembrie 2021, ce numar are? Este o modificare la legea pensiilor care nu a intrat in vigoare, sau cum? Multumesc!

  • Stimata Serban Ana Maria, deocamdata nimic nu s-a schimbat in legislația curenta. Daca vom avea sau nu o lege noua in acest an sau daca va fi abrogata sau nu legea 127/2019 inca nimeni nu poate spune cu certitudine. Chiar si in cazul abrogarii legii care contine prevederea legata pe pensionarea timpurie pentru mamele care au nascut si crescut 3 sau mai multi copii, va fi de vazut daca in posibila noua lege acesta prevedere se va pastra.

  • Din cate am vazut prin OUG 8/2021 se amana intrarea in vigoare a Legii 127/2019 , pana la 1 sept. 2023.

   • Bună ziua,dacă am cotizat 10 ani ,2 luni și 20 de zile,pot primi o pensie s-au un ajutor?am depus dosarul am 61 de ani și 7 luni.Decizia a fost respinsa,ce speranțe am ?..Va mulțumesc !

    • Stimata Violeta, pentru a va pensiona sunt necesari minim 15 ani de stagiu. In cazul dumneavoastra trebuie calculat atent stagiul de cotizare realizat si apoi sa cumparati diferenta pana la 15 ani, altfel pensie nu veti putea primi. Pentru indrumari scrieti la consultanta@pensiata.ro .

 • Buna ziua,
  Ma numesc Emilia Don,am60 de ani .As dori sa intreb:daca legea de care se tot vorbeste,intra in vigoare de la 01.09.2021,va mai exista pensie anticipata partiala,adica stagiul de cotizare obligatoriu pentru acest fel de pensie,ramane acelasi?(31 ani si 11 luni)?
  Multumesc mul

  • Pensia anticipata partiala se va numi pensie anticipata..daca legea va intra in vigoare sau daca va intra in vigoare in forma actuală. Cel mai probabil va fi abrogata.

   • Multumesc pentru raspuns.
    Oare,la lege va referiti,cand spuneti ca va fi abrogata???
    Daca se va numi pensie anticipata,cei 31 de ani si 11 luni,vor fi suficienti pentru a iesi?
    Multumesc si scuze ca nu am inteles f.bine!!!
    Toate cele bune.

    • Deocamdata , da la lege ma refer, este cel mai probabil ca legea 127/2019 ce trebuie sa intre in vigoare din 01.09.2021 sa fie inlocuita cu ..alta legea..o nouă lege.

     • Buna am o pata pe inima . Tatal meu are 59 de ani si are 32de ani in campul muncii din care 14 ani de grupa 1 (miner ) . Daca ar cumpara 3 ani de munca ar putea beneficia de pensie anticipata redusa acum si ce se va intampla dupa noua lege

     • CU SIGURANTA DA. Se va puttea accesa pensia la limita de varsta redusă gratie celor 14 ani de muncă in condiții speciale( gr. 1).

     • Dice și cu ce drept se modifica legea grupei 1 asta e un caz penal dmn Covaciu e un atac la drepturile omului normal legea pensionari la 65 de ani a fost data ptr bugetarii cred ca ca avocat știți asta și sa i trepretat oamenii nu știu ce greșeli face statu cum sa pensionei oamenii la 65 cu salariile de mizerie

   • Buna ziua mama mea are varsta de 59 de ani este nascuta pe 10.04 61 si 20 de ani de vechime cand se poate si ia pensiona anticipat ??

    • 10.04.2023 pensie pentru limita de varsta. Pensionarea anticipată nu este posbila deoarece nu este realizat stagiul complet de cotizare, 32 ani si 1 luna pentru femeile nascute in aprilie 1961.

  • Din păcate nu. Sunt necesari 15 ani chiar cumulati cu cei realizati in UE sau in tarile cu care Romania are incheiat acord de recunoastere reciproca a stagiilor de cotizare.

 • Buna ziua!Ma numesc Dragos Neculai și anul acesta in luna mai împlinesc vârsta de 60 ani.Am 40 de ani vechime cotizați din care 11 ani lucrați in grupa 2 de munca,care sunt menționați in cartea de munca.Întrebare :dacă solicit pensia anticipata pana la 1Septembire 2021 se ia in calcul grupa 2 doar menționata in cartea de munca sau pentru aceasta perioada trebuie și adeverința de la angajator?Rugamintea mai e dacă ma și încadrez la pensia anticipata fără penalizate!Cu mare respect,Multumesc anticipat.

  • Stimat Dragos Neculai, perioada menționată in carnetul de muncă ca fiind realizata in grupa a II-a trebuie să fie completa si corecta caz in care perioada este valorificata ca fiind in grupa a II-a. Pentru siguranta puteti accesa si serviciile noastre de calcul sau consultanta.

   • Buna ziua Sunt nascut in 02 06 1970 am 30 ani si 6 luni lucrati in grupa 1 de munca. Va rog imi puteti spune si mie la ce data ma pot pensiona. Si daca intra in vigoare noua lege a pensiilor ma poate afecta. Va mulțumesc

    • Stimat Florian, in acest caz pensionarea se va putea realiza de la 53 de ani. Daca anii realizati in grupa 1 sunt asimilati condițiilor speciale atunci peonsionarea se va putea realia de la 52 de ani.

  • Doar ca stagiu asimilat si in anumite perioade de după 2001 si stagiu contributiv inainte de 1990 daca activitatea profesionala a fost reinceputa in maxim 3 luni. Poate fi valorificat numai la pensia penru limita de varsta, iar daca a fost realizat inainte de 1990 cu reinceperea activitatii profesionale in maxim 3 luni ( legea 3/1977) se poate valorifica inclusiv la pensiile anticipate. Pentru detalii legate de un caz concret scrieți la consultanta@pensiata.ro .

 • Nascuta pe 31.12.1962.M-am angajat pe 03.01.1980 .Am lucrat in grupa a II a de munca 6 ani trecuti pe carte de munca(nu am adeverinta).Cand ma pot pensiona ptr.limita de varsta.

 • Bună seara domnule Ioan Covaciu. Am 54 de ani împliniți în noiembrie 2020 (născut în 1966), vechime 14 ani grupa 1-a 100%, respectiv miner subteran 10.5 ani și 3.5 ani siderurgie înregistrată pe vechea carte de muncă, apoi încă 6 ani lucrați în foraje petroliere în Italia și Austria, dar societatea din România care m-a angajat și mi-a făcut contractul nu a plătit contribuțiile specifice pentru încadrarea în condiții deosebite, ci la salariul minim pe economie din acea perioadă, astfel m-am trezit înșelat ca mulți alții și nu știu dacă legal mai pot face demersuri în justiție pentru recuperarea grupei de muncă pentru cei 6 ani lucrați în condiții de iad, 12 ore pe zi în foraje petroliere! Total vechime am acumulat 23 ani, fără să adaug șomajul și stagiul militar de 2.5 ani și cei 7 ani spor de grupă specială de muncă (6 luni pe an). Dacă adun toate stagiile de cotizare, aș acumula 32.5 ani și aș mai avea nevoie de încă 2.5 ani de contribuții ca să îndeplinesc cei 35 de ani stagiu complet de cotizare ! Dumneavoastră spuneți că odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor în sept. 2021, noi cei care avem ani de grupă specială, nu vom mai beneficia de sporul de grupă, respectiv 7 ani reducere în cazul meu și va fi asimilată, deci nu voi mai ieși la pensie la 58 de ani, adică peste cca. 4 ani, ci la 65 de ani !!! Păi asta-i o mare golăneală de lege ticluită de niște nemernici, un furt la drumul mare și cei discriminați vor ieși în stradă, pentru că spre exemplu un miner din Valea Jiului poate ieși la pensie la 45 de ani cu doar 15 ani vechime de grupă specială ( legea Cristian Resmeriță ), iar eu nu pot ieși până la 65 de ani, deși sunt extrem de bolnav ; gonartroză terminală la ambii genunchi, coxartroză șolduri, calcaneu bilateral, diabet de grad 2, insuficiență renală, inimă etc. și cu toate astea nu am cerut milă statului să mă pensionez pe caz de boală și îmi port crucea cu demnitate !!! Pot ieși la pensie lepre din poliție și justiție la 40 de ani deși toți au tăiat frunză la câini pe un job de ”dolce far niente” și un om ca mine care am muncit pe brânci în condiții foarte grele, i se interzice pensionarea !!! Domnule Ioan Covaciu vă rog să mă lămuriți despre această modificare golănească marca PSD în noua lege a pensiilor, poate am înțeles eu greșit, altfel nu aș fi scris cu atâta disperare !

  • Stimat VIOREL VIRLANUTA, legea 127/2019 nu va intra in vigoare mai repede de 01.09.2021. Perioadele de activitate pe care sustineti ca ar fi trebuit sa fie incadrate in grupa a II-a nu mai pot fi recuperate decat in instanta. Legat de valoarea veniturilor incasate raportate la cele pentru care s-a platit CAS nu ma pot pronunta deorece trebuia ca la semnarea contractului individual de munca sa fi vazut scrise drepturile salariale. Solutia ar fi o pensie de invaliditate si imediat ce sunt indeplinite conditiile pentru pensia la limita de varsta redusa veti trece in pensie definitiva. Legat de celelalte tipuri de pensii ( politie, justitie, etc) atat timp cat exista o lege ..nimic nu este ilegal, odata fericiti de Ponta .. ceilalti pensionari nemultumiti au „sanctionat” la vot PSD asigurandu-i locul 1 la numararea voturilor. In fond sindicatele nationale asteptau ca pentru sectoarele din economie pastorite de ei sa se ofere ceva „bonusuri” ( post de parlamentar pentru liderul de sindicat) reduceri de varsta si conditii speciale pentru cat mai multi dintre angajati ( Silvicultura, CFR, ambulantieri, etc) ce sa zic: vinovat lupul dar parca si scufita gaseste mereu cararea in care o asteapta cumatrul..lup. Pentru mai multe scrieti-mi la consultanta@pensiata.ro .

  • Stimată Pascu Gabriela,
   femeile nascute in iulie 1964 au varsta standard de pensionare, conform Anexa Nr 5 din legea 263/2010, de 62 ani si 8 luni ( Martie 2027) iar stagiul complet de cotizare de 33 ani si 9 luni. În cazul în care aveti minim 33 ani si 9 luni stagiu de cotizare realizat prin contributie directă ( exclus cumpărare stagiu după 2017) atunci incepand din 27.03.2022 veti putea accesa pensia anticipată parțială. Mai timpuriu numai in cazuri nedorite ( pensie de invaliditate).

 • BUNĂ SEARA Am.o întrebare dnul.Covaciu.Grupa 1 de muncă se cumulează cu grupa specială?Din 1991 lucrez pe atunci era grupa1 până în 2001, eu am.schimbat domeniul de muncă adică am ieșit la drum pe locomotivă .Și atunci până în 2001 tot aceeaș grupă era adică grupa1.După 2001 am înțeles că grupa a devenit grupă specială care a rămas și până astăzi..Dacă am 28 de ani 5 de gr 1 și23 de grupa specială mai beneficiez după nouă lege a pensiilor de la 1 sept 2021 de acei 13 ani reducere sau nu.Mulțumesc.
  Oricum legiuitorul nu a gândit o bine ori o lași așa ori lasă te de meserie.
  1 sau specială.De aceea lumea e confuză. Va multumesc

  • Stimat Petrescu Petre, in cazul dumneavoastra varsta standard de pensionare este 52 de ani daca cei 5 ani de munca realizati in grupa I-a sunt realizati intr-una dintre activitatile prevazute in Anexa 2 sau 3 din Legea 263/2010. Altfel grupa 1 si speciala se cumuleaza la stabilirea reducerii varstei standard de pensionare insa in acest caz se analizeaza care este reducerea maxima prevazuta de legislatia suport. Legea 221/2018 a modificat articolulul 56 iar in cazul dumneavoastra va sunt eligibile aliniatul 1 litera c) si aliniatul 2 litera c). Pentru mai multe detalii va rog sa imi scrieti la office@pensiata.ro sau consultanta@pensiata.ro .

 • Buna ziua,am lucrat in perioada 08.05.1990-01.01.2020 in grupa 1 de munca in procent de 100% in baza prevederilor Ordin50/1990 punct 23.Locul meu de munca se incadreaza in conditii speciale de munca se regaseste la pozitia 23 din anexa nr.2 legea pe 263/2010
  m-am nascut in 25.07.1970 ,la ce varsta pot iesi la pensie si daca sunt afectat de noua lege ,
  Multumesc anticipat!

    • Bună seara! Ma numesc Cristina și sunt născută pe data de 25.05.1968 și din 1987 Pană în februarie 2020 am lucrat într o societate în grupa a2a condiții deosebite. Aș dorii să știu după noua lege ce se discută(cea cu reducerea de pensionare) dacă beneficiez și eu… La ce vârstă aș putea ieșii la pensie ținând cont că toți anii am cotizat. Vă mulțumesc frumos!

     • Stimata Cristina, legea pensiilor in vigoare va acorda o reducere de 4 luni pentru fiecare an realizat in conditii de hgrupa II/deosebite,. Inca nu am vazut noua lege.

 • Buna ziua daca am varsta de 52 si 3 copii cu 20 de ani in campul muncii as putea iesii la pensie anticipat

 • buna ziua.ma numesc Florita, am 55 ani stagiu complet 35 ani dintre care 24 cu grupa a 2-a.cand pot sa ies la pensie de drept?Și am 4 copii.Legea se aplica de la 1 septembrie 2021?

  • Stimata Tabacari Florita, cei 24 de ani in grup a II-a va aduc o reducere a varstei standard de pensionare cu 8 ani, astfel că veți putea depune dosarul de pensionare imediat.

 • Buna ziua,am lucrat 15 ani avand grupa a II apoi inca 9 ani la alt loc de munca .Am vreun avantaj ca am 15 ani gr.II ?

  • Stimata Lenuta, aveti avantaje: cresterea punctajului lunar din perioada de grupa a II-a cu 25% si de asemenea primiti vechime suplimentara la total stagiu de cotizare realizat.

 • Buna ziua, ma numesc Dorin, am 56 de ani, stagiu complet 35 ani din care 16 ani de grupa a 2-a, cand pot sa ies la pensie? Multumesc frumos.

  • Stimat Furdui Dorin, cei 16 ani de muncă realizata in grupa a II-a va aduc o reducere a varstei standard de pensionare cu 5 ani si 4 luni, astfel varsta standard redusă de pensionare, în cazul dumneavoastră, va fi 59 de ani si 8 luni.

 • Sunt nascuta in iulie 1962,am lucrat din anul 1982 si pina in prezent am beneficiat de somaj in perioada febr 1992-nov.1992 si lucrez si in prezent ptr pensie limita de virsta este perioada prinsa in Anexa 5 di n Legea263/2010,tocmai in 2024 pot iesi? nu mai devreme daca am vechime multa peste stagiu dar nu cei 8 ani peste stagiu penalizarea este Cit?

 • Sunt Valeria Badoi, 61 ani, si am o vechime in munca de 12 ani si 3 luni. In 2001 am fost pensionata cu grad 2 de invaliditate. La data de 29 febr a.c. nu m-am putut prezenta la revizia anuala din motive neimputabile mie . Ca urmare am primit decizia de suspendare definitiva a pensiei de invaliditate. Cum va fi afectata pensia mea de limita de varsta si ce optiuni am momentan de a cumpara vechime pentru a realiza stagiul minim de contributie?

  • Stimată Valeria Badoi, vă înțeleg și sunt de acord că nu v-ați putut prezenta în 29 februarie din motive neimputabile…calendarul bata-l vina. Oricum dacă aveti deja 61 de anui, atunci nu mai aveti mult pana la implinirea varstei standard de pensionare, mai mult daca aveti minim 31 de ani si 11 luni stagiu de cotizare ( inclusiv perioada de invaliditate) pensia de invaliditate , conform articolului 79 litera c) din legea 263/2010 pensia nu mai putea fi suspendată. Pentru alte detalii suplimentare si ajutor va rog sa reveniți la office@pensiata.ro .

 • Buna seara! Sunt S.A., va rog sa imi raspundeti la o intrebare! Care este diferenta intre valoarea pensiei pana la 1 septembrie 2021 fata de cea calculata in 2022 , mentionez ca sunt cadru didactic in activitate (64 de ani – 44 de ani vechime), si as dori sa mai profesez inca un an, cel putin….cu alte cuvinte, pensia va fi mai mica in 2022 fata de acea calculata, daca as iesi inainte de 1 septembrie2021? Cu multumiri!

  • Stimata Silvia Alesu, legislația aferentă anului 2022 în domeniul pensiilor va cunoaște cu siguranță o modificare aplicată asupra indicelui de corecție și cel mai probabil o nouă lege. Ceea ce este sigur e că punctajul total realizat se va calcula la fel ca și până acum. Pentru alte detalii reveniți la office@pensiata.ro și după caz pentru o simulare a valorii pensiei.

   • Si pe mine ma interesa exact acelasi lucru!
    Voi pierde la pensie daca mai aman pensionare cu 2-3 ani?

    • Stimata Maria, in principiu realizarea unui stagiu contributiv pe durata a 2-3 ani va aduce o crestere a valorii pensoei, dar viitoarea formula de calcul ar putea aduce o valoare mai mica a pensiei calculate acum. Pentru un raspuns corect trebuie realizat un calcul preliminar.

 • Buna ziua !Numele meu este Borzos Doina sant nascuta in 1965 10 Noiembrie! Am lucrat 15 ani 8 luni 28 zile in grupa II(2) si 5 ani 9 luni si 27 zile in conditi deosebite am 35 ani si10 luni stagiu complet de cotizare !Cand ma pot pensiona?Va multumesc anticipat!Cu respect!

  • Stimată Doina Borzos, varsta standard de pensionare în cazul dumneavoastră este 62 de ani si 10 luni (Sept 2028 vezi Anexa Nr 5 di Legea 263/2010) iar stagiul complet de cotizare 34 de ani si 5 luni. Ținând cont de pevederile legii 215/2019 varsta standard de pensionare se reduce cu 7 ani grație anilor realizați în grupe superioare de muncă, astfel varsta standard redusă de pensionare va fi posibilă din 10 Septembrie 2021. Pentru alte detalii reveniți la office@pensiata.ro .

 • Bună ziua!Mă numesc Drincă Elena. Am 61 de ani,8 ani și 8 luni de contribuție.Sunt și mamă a 5 copii.-Voi beneficia de pensie,sau de orice alt venit minim garantat?

  • Stimată Drincă Elena, din păcate pentru a putea primi o pensie trebuie să aveți realizat un stagiu minim de 15 ani. Ajutor social doar de la primărie. Puteți cumpăra maxim 6 ani de stagiu/vechime retroactiv apoi cumpăra luna de luna încă 1 an după care veți putea accesa pensia. Sper ca cei 5 copii să vă ajute în acest demers. Legea care prevedea pensionarea mai timpurie mamele care au mai mult de 2 copii a fost amanata pana la 01.09.2023.

 • Buna ziua. Numele meu este Burcea Silvia si sunt nascuta in 10 septembrie 1965. Va rog sa mi spuneti ,daca este posibil ,cand ma pot pensiona ,dat fiind ca , lucrez din 24.02.1984 pana in prezent (01.05.2021).Un an am avut somaj si timp de 17 ani am beneficiat de conditii deosebite de munca (grupa 2). Multumesc foarte frumos!

  • Stimată Burcea Silvia, pensionarea este posibilă, în cazul dumneavoastră cu 5 ani si 8 luni dacă aveți realizat stagiul complet de cotizare. Pentru femeile născute în Septembrie 1965 vârsta standard de pensionare este 62 ani si 10 luni (Iulie 2028) iar stagiul complet de cotizare 34 de ani si 4 luni; Urmare dacă aveți stagiul complet ce cotizare realizat (pentru cei 17 ani de gr. 2 mai primiti 4 ani si 3 luni stagiu) atunci pensionarea cea mai timpurie se va putea realiza din 10 Decembrie 2022. Pentru a afla dacă aveți posibilități de pensionare mai timpurii vă rog să ne scrieți la office@pensiata.ro .

   • Stimate domnule Ioan Covaciu ,
    Cu respect ,va multumesc pentru raspuns !!!

    Da ,am stagiul de cotizare mai mult decat complet(37ani si 3 luni acum,01.05.2021)
    Inca o data multumesc.

 • Buna ziua, am si eu o intrebare:am castigat in instanta inclusiv la Curtea de Apel grupa a IIa de munca conform adeverintei depuse la dosarul de pensionare si care nu a fost luata in calcul la stabilirea drepturilor la cunatumul pensiei,sentinta declarata DEFINIIVA.Eu trebuie sa ma prezint cu hotararea la Casa de Pensii in vederea recalcularii pensiei?
  Va multumesc.
  Ma numesc DOINITA

 • Buna ziua doresc sa stiu cand pot depune dosarul de pensionare?

  Nascuta in 10.09.1966
  Angajata din Noiembrie 1984 pana-n prezent
  Din 2001 grupa 2
  Deci am 54 si 8 luni
  37 de ani vechime
  20 de ani de gr 2
  De la resurse umane au spus ca ma incadez am vechime si pot depune dosarul pentru pensie
  Ma va penaliza ?
  Astept raspuns urgent pentru ca incepand cu data de 01.07.2021 fata va incepe activitatea , cu 2 luni pentru a beneficia de indemnizatie inaintea implinirii varstei de 2 anisori a nepotelului .
  Multumesc,

  • Stimată Negoiță Aurelia,
   vârsta standard de pensionare în cazul dumneavoastră este 62 ani și 11 luni( August 2029) iar stagiul complet de cotizare este 34 ani si 10 luni (Anexa Nr 5 din Legea 263/2010). În aceste condiții coroborate cu prevederile legii 215/2019, varsta standard de pensionare pentru cei 20 ani de grupa a II-a se reduce cu 6 ani și 8 luni. Astfel pensionarea cea mai timpurie se va putea realiza din 10.01.2023. Dacă există ani de grupa a II-a și înainte de 2001 atunci datele de mai sus vor fi revizuite. Pentru alte detalii scrieți al consultanta@pensiata.ro

 • BUNA ZIUA, ma numesc Geangu Cristina am 32 de ani si 6 luni de vechime, din care 13 ani in grupa a II de munca si 2 ani in grupa I.Data nasterii noiembrie 1964.Am absolvit facultatea la zi ( 5 ani).Cand ma pot pensiona la limita de varsta?

  • Stimata Cristina, varsta standard de pensionare, în cazul dumneavoastră, stabilită în Anexa Nr.5 din Legea 263/2010 este 62 ani si 9 luni( August 2027) iar stagiul complet de cotizare 32 ani si 11 luni. Pentru cei peste 13 ani realizași în grupa a II-A VARSTA STANDARD DE PENSIONARE SE REDUCE CU 4 ANI SI 4 LUNI IAR PENTRU CEI 2 ANI DE GRUPA A I-A cu 1 an, astfel reducerea totală va fi cu 5 ANI SI 4 LUNI. Aprilie 2023 va fi lună în care pensionarea se va putea realiza cel mai timpuriu, dacă legislația pensiilor din 2023 nu va stabili altfel. Pentru alte detalii scrieți la consultanta@pensiata.ro.

 • Buna ziua! Ma numesc Nechita Silvica, sunt nascuta la data de 16.05.1963, am 32 ani 7 luni si 28 zile de munca dintre care 15 ani 3 luni si 24 zile lucrati in grupa a II-a de munca, 1 an 3 luni si 21 zile in grupa I de munca si in conditii normale de munca am 11 ani 9 luni si 7 zile. Va rog sa imi spuneti daca pot plati 7 luni la stagiul de cotizare pentru a putea iesi la pensie anticipata partial. Mai am 4 luni si 15 zile de somaj si ma intereseaza daca se considera stagiu de cotizare.

  • Stimata Silvia, deoarece aveți realizat stagiul complet de cotizare cerut de legea 263/2010 in Anexa Nr 5 (33 ani 2 luni în cazul dumneavoastra) iar varsta standard de pensionare 62 ani si 5 luni (16.10.2025) pensionarea se va putea realiza imediat deoarece anii realizați în grupe superioare de muncă vă aduc o reducere a vârstei de ensionare cu 5 ani și 6 luni. Stagiul de cotizare ce se poate cumpăra retroactiv prin OUG 163/2020 nu se poate valorifica la pensiile anticipate ci doar la cea pentru limita de varsta iar la dvs. nu e cazul. Va doresc sa aveti o pensie cat mai MARE !
   PENTRU A AVEA O VALOARE DE REPER A PENSIEI PUTETI APELA SI LA SERVICIILE NOASTRE DE CALCUL.

 • Buna ziua,
  Sunt nascuta in octombrie 1963. Am cotizat min 15 ani + aproape 2 ani somaj + aproape 2 ani concediu de maternitate (in 1990 pt cresterea bebelusilor pana la 2 ani) + 9 ani cotizati legal in Spania.
  In plus am 4 copii, din care am crescut 3 (unul fiindu-i incredintat fostului sot).
  Pot iesi l pensie din 01.09.2021? In caz pozitiv, cam care ar fi veniturile?

  Multumesc!

  • Stimată Nina Mihaela Radulescu, pe vremuri mamele ca dumneavoastră se numeau mame eroine. Legea 127/2019 care prevede posibilitatea de pensionare cu 7 ani ( in cazul dumneavoastră) a fost prorogată pentru 01.09.2023. Dacă nimic nu se mai intâmplă legat de osibilitățile de pensionare a femeilor care au născut 3 sau mai mulți copii, atunci din 01.09.203 vă veți putea pensiona, altfel numai din Aprilie 2026.

   • Multumesc. Vesti rele. Pfff. Fara servici, bolnava, fara niciun venit, fara posibilitatea de a mai lucra. Ce aiurea!! Noroc ca vad de mama mea si imi da sa mananc. Ma intreb ce se va intampla daca mama se prapadeste inaintea mea, oare eu ce voi face??!!

    Multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde!

 • Bună ziua. Sunt pensionară cu vechime completă în muncă completă, am o pensie de 1168 lei. Aș dori să știu dacă- și când- intră în vigoare prevederea potrivit căreia aș beneficia de 25% din pensia soțului decedat. Aș întruni condițiile. Multumesc!

 • Buna ziua,
  Sunt nascuta pe 11.09.1963,am terminat 4 ani de facultate si lucrez in invatamant.Anul acesta scolar,la 1 septembrie,voi avea 35 ani stagiu de cotizare.
  As dori sa ma pensionez anticipat,dar nu stiu daca ma incadrez.Sau pot accesa doar pensionarea anticipata partiala?
  Si inca ceva, va rog!M-ar avantaja mai mult legea actuala sau sa mai stau 1 an si,in acest caz,ce m-ar dezavantaja sau avantaja?
  Multumesc!

 • Buna ziua as avea o intrebare am citit articolul de aici si am niste neintelegeri ,- sunt nascuta in 1961 /noembrie am 36 de ani vechime din care 5 ani in grupa 1 de munca ,locuiesc in oras cu risc care este trecut pe lista de zone cu risc…., restul anilor lucrati nu au avet grupa in prezent lucrez dar fara spor sau alte facilitati-necalificata,cind as putea iesi la pensie de drept , daca ar fi posibil un raspuns ,la casa de pensi dupa intrebarea mea fara a se uita la acte mi sa spus ne vedem in 2022 .va multumesc stept un mic raspuns ,Mail

 • Soica Anica .Buna ziua ,ma numesc Soica Anica si sunt nascuta in 18 02 1962 .La ce varsta pot sa ies la pensie de urmas

 • Buna ziua sunt născute în 22 04 1962 am 16 ani si 2 luni vechime iar din 2009 sunt in pensie de boala 3 ani gr 2 iar din 2o12 gr 3 mentionez ca am 4 copii vă rog să mi spuneți cand am dreptul sa ies la pensie vă multumesc

 • Bună ziua,
  Numele meu este Georgeta Rotaru, sunt nascută la data de 13 februarie 1960.Lucrez din 1978,iar în acest an în luna octombrie ar trebui să ies la pensie la limită de vârstă.Sunt economist,funcționar public în corpul de control al Casei de Asigurări de Sănătate Bihor.
  În actualul context legislativ vă rog a mă consilia în luarea unei decizii favorabile mie ținând cont de următoarele:

  1). prin OUG nr.57/2019 art.517 al.(2) cu 2 luni înainte de data îndeplinirii condițiilor de pensionare la limită de vârstă – în cazul meu înainte de 13 august a.c. pe baza unei cereri adresată directorului general al CAS Bihor , și care dacă se aprobă ,îmi dă posibilitatea menținerii a încă unui an în funcția publică pe care o dețin, cu posibilitatea prelungirii anuale pentru încă alți 2 ani,
  2).să presupunem că aș solicita pensionarea mea anticipată cu data de 15 aug.2021 – asta luând în considerare faptul că se tot discută că, de la 1 septembrie a.c. se modifică legea pensionării și că pe ceea ce este în vigoare acum cuantumul pensiei, respectiv calculul este favorabil față de ce se presupune a fi după 1 sept.2021 și că de la 13 oct.2021 (data la care îndeplinesc condițiile trecerii la pensia pentru limită de vârstă) aș intra pe pensie la limită de vârstă , stabilită înainte de a se schimba formula de calcul.

  Întrebarea mea este următoarea, dpdv al cuantumului pensiei :
  1.să solicit pensionarea anticipată cu 15.08.2021 (ceea ce înțeleg că la 13.10.2021 se transformă în pensie pentru limită de vârstă),sau

  2.să solicit pensionarea la limită de vârstă la data de 13.10.2021 ( dată conform legii actuale a pensiilor) ?

  Cu deosebită considerație,

  Georgeta Rotaru

  • Stimata Georgeta ROTARU, legea pensiilor nu se schimba in 2021, cel mai probabil din 2022. Legea 127/2019 care ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 01.09.2021 a fost prorogata prin OUG 8/18.02.2021 pana la 01.09.2023 daca nu va fi altfel pana atunci. Alegeti varianta cea mai iinteleapta de pensionare prin legea curenta. In cazul in care doriti sa cunoasteti din timp valoarea pensiei puteti accesa si serviciile noastre de calcul.

 • Buna ziua dle .Sintagma ,,prima decizie de pensionare” este păguboasă in cazul meu .M-am pensionat la limita de vârsta in 2017 .Am primit un indice de corectie de 1,07 deși in acel an indicele era de 1,14 .Aceasta se datorează faptului ca am avut o decizie de anticipata in 2015 , decizie ce nu a fost niciodată pusă in plata .Am continuat sa muncesc pana in 2020 .Se poate spune ca mi-am plătit singur pensia cam 4 ani .Cu toate astea legea ma penalizează in loc sa-mi acorde un bonus .Ar fi trebuit sa plec la pensie anticipata pe bune și aveam un indice de 1,07 corect aplicat .As vrea sa văd ce se decide in cazul celor care vor avea decizie de anticipata in 2021 cu un indice de 1,40 dar care vor ieși la limita in 2023 când indicele dispare .Atunci ce va spune curtea constituțională .In situații similare cu mine s-a prevalat de sintagma ,atunci ce va mai spune !

  • Mariana, F, 9.04.1963, vechime 38 ani. Am dreptul la pensie parțial anticipată.
   1, Ce procent de penalizare per total rezulta?
   2, Dupa noua lege daca se mentine pensionarea anticipata cu penalizare?
   3, Daca indicele de corectie 1,41 dispate, pensia va fi diminuata cu 40%? sau va exista o noua formula de calcul astfel încât pensia sa nu fie mai mica?
   4, Daca te pensionezi partial anticipat poti presta legal servicii cu venituri prin PFA, SRL, Îi, etc?

   • Stimata Mariana, procentul de diminuare se calculeaza in functie de stagiul de cotizare contributiv realizat si de durata de timp ramasa pana la implinirea varstei standard de pensionare dar nu poate fi mai mare de 30%. Ce cunosc este ca in perioada 2010-2013 pensionarea anticipata si anticipata partiala a fost suspendata, in acest caz in pericol de a nu mai exista este pensionarea cu penalizare din 2022. Indicele de corectie cu sigguranta nu va mai avea curenta formula de calcul si cel mai probabil va fi legat de inflatie. Pensia anticipata partiala poate fi cumulata cu venituri pentru care nu este obligatorie plata CAS.

 • Buna seara, sunt nascut in martie 1962, am 41 ani vechime incl stagiul militar, din care 9 ani si 8 luni grupa 2.
  La ce varsta am dreptul sa ma pensionez cu pensie anticipata?
  Va multumesc.

 • Buna ziua! In legea 127/2019, art. Art. 16 – (1) „Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează SI plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin instrumente juridice internaţionale la care România este parte”, a inlocuit un articol din legea veche 263/2010, Art. 19 – (1) „Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asigurații datorează SI/SAU plătesc contribuții de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum și în alte țări, în condițiile stabilite prin acordurile sau convențiile internaționale la care România este parte”. Probabil ca stiti ca aceasta schimbare presupune obligatia angajatului de a verifica daca angajatorul i-a platit contributiile la sistemul de pensii, altfel perioada lucrata nu constituie stagiu de cotizare. Aceasta verificare este la acest moment grea spre imposibila, deoarece, pana si situatiile eliberate de CNPP, daca angajatorul a depus declaratiile, insa nu a facut plata, apar ca stagiu de cotizare. Intrebarea mea este: stiti cumva in noua lege se va discuta si despre acest articol? sau macar despre infiintarea unei platforme (eventual chiar CNPP) care sa ajute angajatii sa isi poata monitoriza angajatorii. Va multumesc anticipat!

  • Stimata Deleanu Dida, buna remarca. Dar acum este la indemana oricui sa solicite informatii de la fisc, fizic cat si electronic ( via email) informatii legate de platile facute de catre angajator in numele lui. Un alt element de control este contul electronic facut la cnpp.ro.

 • Buna ziua!
  Eu an 65 ani ( in Ianuarie 2021), cu domiciliu in Nord America si doresc sa mi se calculeze ani pe care I-am lucrat in Romania. Cum procedez? Unde trebuie sa apelez pentru acest ajutor? Nu am documente (carte de munca). Cum fac?
  Va multumesc anticipat.

  • Stimat Taras, în acest caz trebuie să vă asiguraţi că aveţi minim 15 ani de cotizare. În acest sens trebuie calculata vechimea în muncă avută în România şi state cu care România are încheiat acord de recunoaştere reciprocă a stagiilor de cotizare. Pentru detalii scrieţi la documente@pensiata.ro .

 • Buna domn.Covaciu!
  Am 51 ani înpliniti, 15 ani solist vocal de muzica populara..profesionist …si 10 ani si 8 luni ca subofiter de jandarm!
  Mi sa transmis ca cu sporuri am 20 de ani ca artist si 15 ani ca militar!in total 35.
  Intrebarea ar fi ,daca pot sa ies la pensie la limita de varsta?
  Multumesc.

  • Stimat Robert, daca cei 15 ani de solist vocal sunt evidentiati in documente prin care se atesta cotizarea la sistemul public atunci trebuie cunoscut ca vechimea suplimentara realizata la jandarmi nu se aduna la stagiul complet de cotizare din sistemul public. Pentru un raspuns concret trebuie analizate documentele suport.

 • Buna ziua,
  Am depus dosarul de pensie si nu ma incadrez am 57 si 6 luni, varsta standard 62 ani si 6 luni si la grupa scazut 4 ani,2 luni de grupa,stagiu de cotizare 33,5 luni si realizat 38.3 luni , am perioada asimilata 3.10 luni(pensionata pe caz boala gradul II),in conditii normale 21 ani,4 luni ,23zile aceste date vi le dau dupa decizie.La drep ca ies la 58 ani,4 luni. Daca vreau sa ies aticipat partial pot depune alta cerere ?Vreau sa intreb daca mi se mai ia in calcul grupa I la anul in aprilie cand indeplinesc conditiile sau trebuie sa stau cu pensia anticipata pana la 62,6 luni.Multumesc

  • Stimat Georgescu, pentru pensie anticipată partiala trebuie sa aveti realizat un stagiu contributiv de 35 ani. Deocamdata nu cunsoc detalii legate de stagiul de cotizare suplimentar primit pentru munca desfasurata in grupa a I-a ca fiind, asa ca si acum, valorificata ca fiind stagiu cotributiv. Pentru un raspuns corect trebuie realizat un calcul al stagiului de cotizare contributiv, caz in care veti putea accesa si serviciile noastre dedicate acestei situatii.

 • Buna ziua,
  Am 31 de ani si 1 luna cotizati zi la zi, 12 ani-4luni si 27 zile grupa speciala, 18 ani-5 luni si 27 zile grupa deosebita si sunt nascuta in Ianuarie 1972.Dupa calculul meu, as avea o reducere de 12 ani din grupe, dar nu stiu daca am calculat corect.Mentionez ca lucrez in continuare in grupa deosebita.Pot iesi la pensie in 2022, sau cand?
  Multumesc anticipat!

  • Stimata LENA B. , varsta standard de pensionare in cazul dumneavoastra este 63 de ani conforma Anexa Nr 5 din legea 263/2010. Anii realizati in grupe superioare va aduc o reducere a varstei standard cu 12 ani. Pentru detalii legate de valoarea pensiei puteti cere informatii la calcul@pensiata.ro

 • Buna seara Nascuta iunie 1962, muncesc din noiembrie 1980, am 7 ani si 10 luni- gr 2/ cu adeverinta (inainte de 2001). Ma pot pensiona anticipat, inainte de sept 2024? Multumesc

  • Stimata Eugenia, va puteti pensiona prin pensie anticipata partiala imediat, iar din Mai 2022 veti trece in pensie pentru limita de varsta redusa gratie cel 7 ani de munca realizata in grupa a II-a. Pentru detalii legate de valoarea pensiei puteti cere informatii la calcul@pensiata.ro .

 • Buna seara!
  Indeplinesc conditiile pentru pensionare la limita de varsta din toamna anului 2020, dar pentru ca lucrez in institutie publica nu am depus dosarul de pensie la Casa de pensii, ci am optat pentru prelungirea contractului de munca pana la 65 de ani.
  Inteleg ca pana la 31.12.2021 indicele de corectie este 1,41. As dori sa stiu daca depun dosarul la Casa de pensii la dupa 01.01.2022 si pana la 01.09.2023(cand ar trebui sa se aplice legea 127/2019) indicele de corectie poate fi mai mic de 1,41(exista un articol din lege care spune ca acest indice din 2022 nu poate fi mai mic decat cel din anul precedent)?.
  Cum ma sfatuiti sa procedez?

  • Stimata Valentina, e adevarat ca indicele corectie nu poate fi mai mic decat del precent conform legii 263/2010, numai ca aceasta lege va fi inlocuit cu alta care in formula de calcul NU mai are indice de corectie. Ce va fi dupa 31.12.2021 vom afla cel mai probabil in decembrie 2021.

 • Buns ziua! Am implinit 60 de ani in 15 aprilie am lucrat aproape 20 de ani la groupa a doua de munca,sudor electric mai precis si mi s-au adaugat alte 3 luni la an,deci in total sant vreo 27 de ani de munca.Intrebarea mea este: cand pot sa ies la pensie, chiar si anticipat? Precizez ca locuiesc in Grecia si aici nu am lucrat.Multumesc anticipat!

  • Stimat(a) IRINA VASILE, pentru pensionarea anticipata partial este necesar sa aveti realizat stagiul complet de cotizare care este de peste 30 de ani in cazul femeilor si de peste 35 de ani in cazul barbatilor. Altfel pensionarea inainte de a implini varsta standard de pensionare nu se poate chiar daca aveti 20 de ani de grupa a II-a. Dupa caz reveniti cu detalii la consultanta@pensiata.ro .

 • 22.06.2021
  Buna ziua, ma numesc Dulgheru Laurentia am 57 de ani (nascut[ in aprilie 1964), am vechime in munca de 38 de ani din care 20 in grupa a II-a respectiv conditii deosebite. Va rog sa imi spuneti daca pot sa depun dosarul de pensie anticipata partial pana la data de 01.09.2021. Puteti sa imi raspundeti si pe adresa mea de e-mail: laurentia.dulgheru@a….f.ro Va multumesc anticipat.
  Cu deosebita consideratie.

 • Buna seara 😊 sunt persoana cu handicap gr 2 accentuat permanent si invaliditate locomotorie gr 2 accentuat permanent. Problema este caci problemele de sanatate le-am donandit din tinerete ( 22 ani ) si nu am decat 3 ani jumatate vechime in campul muncii 😔 or sa mi se anuleze invaliditatea din cauza caci nu am cel putin 10 ani vechime ? Stiu ca exista o decizie data de curtea constitutionala in care precizeaza ca toti cei cu handicap permanent si invalidate permanenta sa poata beneficia de pensia minima garantata chiar daca au doar 1 zi vechime in campul muncii…

  • Stimat Vasile Horia, legea a ramas neschimbata. Inca nu cunosc care vor fi prevederile legii viitoare sau daca legea 127/2019 ce se va aplica, cel mai probabil, din 01.09.2023 va avea sau nu modificari in ceea ce privesc conditiile de pensionare pentru persoanele cu deficiente ( handicap, invaliditate).

   • Buna ziua,as dori sa-mi spuneti daca pot iesi la pensie anticipata in situatia in care in luna noiembrie 2021 implinesc 57,ani si 7 luni anul nasterii fiind 1964 luna aprie,iar vechimea in munca este de 39 ani.Multumesc anticipat.

    • Stimata Tanasie Florica, din datele furnizate coroborate cu legea 263/2010 rezulta ca DA in noiembrie puteti accesa pensia anticipata partiala, daca in cei 39 de ani aveti minim 33 ani si 7 luni stagiu contributiv (in campul muncii).

 • Buna ziua , am predat dosarul pentru pensie anticipata partial pe data de 5 aprilie 2021.Pe 2 aprilie 2021 am inplinit 63 de ani. Mi s-a calculat ca am avut stagiu de cotizare de 34 ani 2 luni si 27 de zile. Am doua intrebari si anume : stagiul de cotizare se calculeaza de la data angajarii ( 1 octombrie 1983) si pana la data predarii dosarului ? si a doua intrebare , avand o lipsa de 9 luni si 4 zile , va trebui sa mai lucrez pana prin ianuarie 2022 pentru ca sa pot beneficia de pensia anticipata prtial.Mentionez ca locuiesc in Tg-Mures unde se afla si combinatul chimic AZOMURES. Mai precizez ca am abslvit inaintea angajarii facultate 5 ani la zi si inaintea facultatii 9 luni armata cu termen redus.Va multumesc anticipat !

 • BUNA ZIUA. MA NUMESC FINARAGIU MARIA NASCUTA LA 29 07 1965 AM 16 ANI LUCRATI IN GRUPA A DOUA .AM INTELES CA POT IESI DE DREPT LA PENSIE .VA INTREB IN ACEST CAZ NU SE POATE ACUMULA SI CEI 2 ANI IN CAZUL LOCALITATILOR DIN ZONELE CU POLUARE?

  • Eliminarea penalitatilor la pensia anticipata partiala pentru locuitorii din zonele cu poluare reamanenta severa mentionate la art 65 din legea 263/2010 nu are nimic de a face cu reducerea varstei de pensionare aferenta anilor realizati in conditii 100% in grupa a II-a. Pentru detalii scrieti la consultanta@pensiata.ro .

 • Buna ziua domnul COVACIU ,
  Multumim pentru toate aceste informatii foarte utile pentru noi . Vin si eu cu o rugaminte la dv, am 37 ani vechime in munca , de profesie inginer. aveam dreptul pe 7 ianuarie 2021 sa ies la pensie , dar avind un proiect coordonat de catre mine nefinalizat societatea ma rugat sa raman pina la sfirsitul acestui an 2021.
  Eu vad ca circula tot felul de informatii la telev si presa ,ca incepind cu 1 septembrie 2021 vor fi modificari la punctul de pensie . Exista o posibilitate sa ma inregistrez pentru pensionare la casa de pensii cu 1 septembrie dar eu sa imi finalizez proectul ? Daca da care este procedura , multumesc din suflet de raspuns .

  • Din pacate la TV scopul este legat numai de audienta. Legea care trebuia sa intre in vigoare la 01.09.2021 sa prorogat pentru 01.09.2023 prin OUG 8/18;.02.2021, dar acest lucru se spune in soapta la TV.

 • Stimate domnule Ioan Covaciu.
  Sunt nascut la 20.10.1959 si lucrez neintrerupt din sept.1982 de la terminarea facultatii.
  In octombrie implinesc 62 de ani.Am peste 12 ani in grupa 2 de munca ,iar din 1 sept.1996 pana in prezent lucrez in invatamant,ca profesor.
  Iesirea la pensie la 1 sept.2021 este considerata pensie de drept sau anticipata? Sa ies la pensie ca sa nu pierd cei 3 ani de la grupa? sau sa mai stau?.
  Ce ma sfatuiti?

 • Buna dimineata domnul Covaciu, am si eu o problema,vreau sa depun dosarul de pensionare,.dar de la o firma nu pot sa iau nici o adeverinta ,. in afara de Spor vechime ,.si Spor ore noapte pe care nu mi-leau dat complete,.Eu am lucrat numai in schimburi din 1993/2005 la aceeasi firma,.si mi-au dat adeverinta cu ore noapte incepand cu noiembrie 1997 Ei spun ca au un soft facut de o firma de IT si ca asta au gasit in acel program. Eu le-am cerut conform Art.40.alin.2,lit H ,sa-mi elibereze adeverinte cu venitul brut/net lunar realizat care a constituit baza de calcul al contributiei de Asigurari Sociale,. si copii dupa statele de plata caci in ele se pot vedea tot castigul lunar la care s-a oprit cotizatia ,.si orele de noapte,.dar nu au vrut . Au zis ca pe ei nu-i intereseaza nici o lege ,.ca ei au legile lor si nu mi-au dat nimic,. Ce asi putea face sa intru in posesia adeverintelor necesare,.??Asi mai avea o interbare ,. Lucrez la o firma din 2005 pana in prezent,.si asi vrea sa va intreb ,.Ce adeverinte imi trebuie sa cer de la firma,. din 2005 pana in 01 /01 /2011,. si Ce adeverinte ,.din 2011 pana in prezent;’ Va multumesc anticipat pentru raspunsuri ,.Cu respect,.

  • Stimat Ionel, este important de obtinut cel putin sporul de noapte deoarece acesta nu este trecut in canetul de munca pana la 01.04.2001. Dupa 01.04.2001 nu mai sunt necesare adeverinte deoarece toate veniturile lunare brute pentru care s-a platit si retinut CAS sunt arhivate electronic la Casa de Pensii. Un ajutor in obtinerea adeverintelor de la angajator va poate oferi ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca). Dupa caz reveniti.

 • Buna ziua D-le Ioan Covaciu . Daca o persoana a lucrat in Romania 29 de ani si a lucrat in strainatate 5 ani a obtinut pensie Partial anticipata din Romania . Acesta pensie este platita pensionarului in tara de resedinta acesta avand rezidenta intr-un stat din Europa. Dar in acelasi timp lucreaza cu contract de munca la o firma privata in Statul in care are rezidenta ..intrebarea mea este poate sa primeasca Pensie Partial Anticipata din Romania si sa lucreze in acelasi timp intrun stat din Europa cu contract de munca la o firma privata?

  • Stimat Adrian Zgonea, la completarea dosarului pentru pensia comunitara anticipata partiala se completeaza o Declaratie pe proprie raspundere in care apare si rubrica ..” realizati sau nu venituri pe teritoriul statului..”. Altfel legea pensiilor din Romania stabileste ca pensionarea anticipata sau anticipata partiala nu poate fi cumulata cu venituri pentru care este obligatorie plata CAS in Romania. Recomandarea este sa cereti suspendarea pensiei pentru perioadele in care se realizeaza venituri pentru care se retine contributie la sistemul public de pensii din UE.

 • Buna ziua,
  Domnule Covaciu, va multumesc foarte mult pentru clarificarile aduse. Pentru ca nu am gasit nicaieri proiectul noii legi a pensiilor, as dori sa va intreb unde as putea gasi acest proiect. In cazul in care nu este (inca) public, puteti sa-mi spuneti, va rog, daca se intentioneaza schimbarea modului de calcul al pensiei (Calculul coeficientului, valoarea punctului de pensie, etc.). Va multumesc foarte mult.
  Cu cele mai bune ganduri.

 • Buna ziua!!!am o mare rugaminte la d.voastra…puteti va rog sa.mi dati un sfat.am 42 de ani de munca …printre care 16si 9 luni grupa 2..reiese 5 si 4 luni ..43 cotizabili..sunt nascuta pe 22 sept 1964..pot iesi la limita de varsta?

  • Stimata Matei Maria, legea 263/2010 cu modificarile la zi stabileste in Anexa Nr. 5 varsta standard de pensionare de 62 de ani si 8 luni (22.05.2027) in cazul dumneavoastra. Prin legea 215/2019 s-a stabilit o reducere a varstei de pensionare cu 4 luni pentru fiecare an fde grupa a II-a sau conditii deoasebite. Urmare varsta standard redusa de pensionare, in cazul dumneavoastra , va fi redusa cu 5 ani si 4 luni ajungand la 22.01.2022. Pentru detalii legate de validarea perioadelor realizate in grupe, valoare pensie si alte asemenea scrieti la calcul@pensiata.ro .

 • Buna seara. Mama mea este nascuta in 21.06.1962 si are 4 copii. Are aproximativ 13 ani vechime in tara plus inca 12 in Italia. As avea 3 intrebari. 1: Se poate pensiona mai repede din septembrie cand intra in vigoare din ce am inteles legea pentru mamele care au cel putin 3 copii? 2: Anii lucrati in Italia se iau in considerare cand intra la pensie in Romania sau trebuie sa aiba varsta legala de pensionare pe care o cere statul Italian? 3: Poate beneficia si de pensie de urmas dupa tatal meu care a decedat la vasta de 46 de ani si avea o vechime in munca de 27 de ani? Va multumesc.

  • Stimat Avram Adrian, legea 127/2019 a fost amanata prin OUG 8/18.02.2021 pana la 01.09.2023 (daca nu va fi altfel pana atunci), astfel ca facilitatea acordata femeilor care au nascut 3 sau mai multi copii de a se pensiona cu 6 sau mai multi inainte implinirii varstei standard de pensionare se va putea accesa numai dupa 01.09.2023.
   Estrasso Contto este documentul care arata numarul de saptamani de cotizare realizat in Italia si conform Regulamentului CE 987/2009 vechimea realizata in state UE este recunoscuta de Romania. La data implinirii varstei standard de pensionare (21.09.2024 in cazul mamei dumneavoastra) se va putea alege intre pensia proprie si cea de urmas iar daca prevederile legii 127/2019 se vor pastra dupa 01.09.2023 atunci va putea incasa pensia proprie si maxim 25% din pensia pe care ar fi avuto tatal dumneavoastra. Pentru alte detalii scrieti la consultanta@pensiata.ro .

 • Bună ziua!Mă numesc Chiuz Margareta, am 58 de ani,m-am născut în data de 27.01.63.Am vechime în muncă de 25 ani.Am crescut singură 3 copii.In momentul de față întrețin o fiică care studiază Facultatea de Drept. Aș dori să-mi spuneți dacă beneficiez și eu de această lege a mamelor din 1.09.2021.Vă mulțumesc!

  • Stimata Margareta, legea 127/2019 care prevedea pensionarea mai timpurie pentru femeile care au nascut si crescut 3 sau mai multi copii a fost prorogata prin OUG 8/18.02.2021 pentru 01.09.2023, urmare ve’i mai avea de asteptat, desigur daca intre timp legislatia pensiilor va cunoaste modificari in acest timp in acest sens atuynci veti putea accesa pensia mai timpuriu decat la limita de varsta. Pentru orice alte detalii scrieti la consultanta@pensiata.ro .

 • Buna ziua! Ma numesc Zamfir Maria, nascuta la 09.12.1963, pensionata pe caz de invaliditate gradul I la data 31.03.2011. Mentionez ca am 33 ani si 1 zi vechime din care 18 ani, 6 luni, 29 zile grup II. Cand ma pot pensiona conform grupei? Multumesc!

  • Stimata Zamfira, varsta standard de pensionare in cazul dumneavoastra a fost stabilita in Anexa Nr 5 din Legea 263/2010 la 62 ani si 7 luni (09.07.2026) iar stagiul complet de cotizare la 33 ani si 5 luni. Pentru cei pesdte 18 ani realizati 100% in conditii de grupa a II-a, varsta standard de pensionare se reduce cu 6 ani, urmare pensionarea se va putea realiza imediat. Pentru detalii legate de valoarea pensiei si alte asemenea puteti accesa si serviciile noastre de calcul.

 • Buna D_nul Covaciu v-am descoperit intamplator si cu mare bucurie,datorita profesionalismului cu care ne deslusiti legile cu privire la pensia fiecaruia din noi cei interesati ,va felicit pt efortul neconditionat pe care-l depuneti…ma numesc Ovidiu Mihai, nascut in noiembrie 1967…angajat din martie 1986 , 35 ani si 3 luni stagiu de cotizare …din care 20 ani gr 1 …3 ani 4 luni gr 2 …10 ani conditii normale…1 an stagiu militar.
  Prin prezenta prezentare ),va rog sa ma informati daca pot sa ies si cand, la pensie pt limita de varsta ? Ar fi mai bine sa o fac inainte sau dupa data de 01.07.’21? Mentionez ca inca imi desfasor activitatea in gr speciala.

  • Stimat OVIDIU, vă mulţumesc pentru apreciere ! În cazul dumneavoastră pensionarea cea mai timpurie, conform cadrului legal curent, va fi de la 54 de ani, graţie anilor realizaţi în grupe superioare de muncă care vă aduc o reducere a vârstei standard de pensionare cu 11 ani. Pentru alte detalii scrieti la consultanta@pensiata.ro .

 • imi cer scuze….daca se poate sa nu imi apara numele de familie in postarea precedenta….si sa primesc raspunsul pe email. Multumesc pt intelegere !

 • Bună ziua d-le Covaciu sunt născută în 20.12.1961 și am cotizat 36 ani și 6 luni ,conform legii pentru limita de vârstă pot ieși în 20.02.2024 .o întrebare ma avantajează sa depun dosarul pentru pensie anticipata pana în 01.09.2021 având în vedere ca noua lege exclude indicele de corecție.Va mulțumesc anticipat.

 • Buna ziua domnul Covaciu ,
  In primul rind va multumim pentru toate aceste informatii foarte utile pe care ni le transmiteti la fiecare caz in parte . Problema mea cu acre vin catre dv : sint nascuta in 7.07.1959 , deci in 7 ianuarie 2021 puteam sa ies la pensie limita virsta cu 37 ani de cotizare . Deoarece aveam un proiect care trebuia sa il finalizez dir meu de la firma ma rugat sa mai raman pina la sfirsit decembrie 2021 ( semnind doar o simpla cerere ) .
  Intre timp mi am pregatit dosarul de pensionare si l am depus la casa de pensii sector 3 Bucuresti in 8.07.2021 ( cu nr de inregistrare ) .
  Astazi primesc un mesaj de la RH firma unde lucrez ca :
  Incepand cu 01 sept 2021 s-a modificat legea pensiilor, iar doamnele care opteaza sau au optat pentru continuarea activitatii pana la 65 de ani, daca doresc incetarea raporturilor de munca inainte de 65 de ani o pot face, dar vor fi penalizate la pensie.
  Intrebarea mea :
  -mai pot continua sa lucrez pin ala sfirsit decembrie 2021 fara sa ma afecteze acesta modificare din 1.09.2021 ??? repet dosarul de pensie l am depus in 9.07.2021 .
  – daca mai lucrez pina in decembrie 2021 ( la solicitare societate ) ce contract trebuie sa inchei cu ei pe aceste 4 luni ? determinat este ok ?

  Sau mai bine sa inchei a mai lucra cu firma sa nu ma prinda acesta modificare din 1.09.2021 ??
  Din suflet va rog sa imi spuneti ce trebuie sa fac sa nu fiu afectata de acesta modificare din 1.09.2021

  • Stimata Nechita, nu cunosc acesta modificare. Legea pensiilor NU SE SCHIMBA in 01.09.2021, deoarece legea 127/2019 care ar fi trebuit sa intre in vigoare la 01.09.2021 a fost prorogata prin OUG 8/18.02.2021 pana la 01.09.2023. Cei de la RH ar fi bine sa va arate suportul legal pentru mesajul dat. Pentru alte detalii scrieti la consultanta@pensiata.ro .

 • Buna ziua ,domnul Covaciu…
  Ma numesc Dobia A. ,nascuta la 25.10.1960,am fost angajata 24 ani,lucrati efectiv…apoi in urma unei boli grave am fost pensionata de invaliditate incepand cu 4.08.2006,in gradul III….iar dupa o recidiva a boli am foat trecuta in gradul II…incepand cu 03.07.2017…am rugamintea catre dumneavoastra sa imi spune-ti,atunci cand voi face varsta de pensionare o sa acumulez stagiul complet de cotizare sau nu? Daca nu ..as avea posibilitatea sa platesc ceva diferenta?
  Va multumesc anticipat…

  • Stimata Angelica, perioada in care ati fost in pensie de iinvaliditate (indiferent de grad) este stagiu de cotizare asimilat conform articolului 3 litera j) din legea 263/2010, stagiu ce se valorifica la stabilirea drepturilor pentru pensia la limita de varsta. Urmare acum aveti un stagiu total de cca 40 ani stagiu. In Anexa Nr 5 din legea 263/2010 s-a stabilit un stagiu complet de cootizare, in cazul dumneavoastra, de 31 ani si 11 luni si o varsta standard de pensionare de 61 de ani si 11 luni, urmare nu trebuzie sa cumparati stagiu de cotizare pentru pensionarea la limita de varsta, oricum aveati depasit si la pensionarea de invaliditate stagiul minim necesar (15 ani). Pentru alte detalii puteti scrie la office@pensiata.ro .

 • maria nascuta in 24.8.1961 am 32 de ani si8 luni vechime am 3 copii pot sa depun dosar de pensie anticipata

  • Stimata Maria, pensionarea anticipata se va putea realiza imediat daca din 32 ani si 8 luni sunt minim 32 ani si 3 luni stagiu de cotizare realizat „in campul muncii”.

 • Buna ziua domnule.sunt nascuta ianoarie 1962,am 15 ani vechime si o varsta de 59 ani.cand pot beneficia de pensie..Multumesc

 • Buna ziua, numele meu este Dorina D. nascuta la data de 30.10.1965 cu o vechime de 37 ani.Conform Anexei nr.5 ar trebui sa ies la pensie in august 2028.As vrea sa stiu daca pot sa ma pensionez anticipat partial.

  Multumesc!

 • Buna ziua, ma numesc Cristina Acs, sunt nascuta in luna august 1964, sunt angajata din 1.09.1982, perioada din care am lucrat in grupa a II-a 13 ani si 2 luni. As dori sa stiu cand m-as putea pensiona. Va multumesc anticipat.

  • Stimata Acs Cristina, varsta standard de pensionare, in cazul dumneavoastra , este 62 de ani si 8 luni (Aprilie 2027). Anii realizati in conditii 100% de grupa a II-a va aduc o reducere a varstei standard de pensionare cu 4 ani si 4 luni, astfel de la 58 de ani si 4 luni veti putea accesa pensia pentru limita de varsta daca legislatia in vigoare la acea data nu va stabili altfel. Pensionarea anticipata partiala se va putea realiza cu maxim 5 ani mai repede adica de la 57 de ani si 8 luni (Aprilie 2022) daca acesta forma de pensionare se pastreaza si in 2022. Pentru a afla detalii legate de valoarea pensiei reveniti la calcul@pensiata.ro .

 • Buna ziua!
  As dori sa stiu daca Decizia nr. 43/20.01.2021 a C.C.R. referitoare la execptia de neconstitutionalitate a sintagmei “la data inscrierii initiale la pensie” din cuprinsul art. IV, alin. (2) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice – Publicata in M.Of. nr. 269/17.03.2021 a fost luata in calcul de legiuitor dupa data de 01.05.2021 si daca DA, in ce document s-a consemnat acest lucru. Va multumesc!

 • Buna ziua,

  Sunt nascuta la data de 24 ianuarie 1967, am o vechime de 35 de ani din care 2 ani lucrati in grupa a doua de munca. Puteti va rog sa imi spuneti cand ma pot pensiona anticipat?

  Multumesc.

 • Buna ziua.
  Lucrez la o societate din anul 1988 in grupa 1 de munca.
  Anul ce vine inplinesc varsta de 52 ani.
  Exista colegi care au fost intarziati cu iesirea la pensie cu 1 an ( adica la 53 ani)
  Unii din colegi au depus dosar la instanta si acestia au au castigat primind din urma acei bani.
  In adeverintele de vechime eliberate de societate se spune ca perioada lucrata pana in anul 2001 se regaseste in Grupa 1 dar nu poate fi cumulata ca conditii speciale.
  Este posibil stiind ca legea spune ca grupa 1 de munca a devenit conditii speciale ?
  Multumesc

  • Stimat Crsitea Constantin, nu toate activitatile realizate in grupa a I-a inainte de 2001 au fost asimilate cu conditile speciale pentru care legea permite pensionare cu maxim 13 ani mai repede.

 • Va salut cu respect
  Numele meu este Tomus Constantin
  Sunt nascut in data de 20.05.1966
  Am lucrat 27 de ani 6 luni 22 de zile dintre care
  Gupa 1 = 8 ani si 1 luna
  Grupa 2 = 8 ani si 22 de zile
  Conditi spciale 4 si 1 luna
  Cand as putea sa inaintez dosarul de pensie va multumesc cu respect

  • Stimat Tomus Constantin, varsta standard de pensionare se reduce in acest caz cu 2 ani si 6 luni pentru gr.1 si c. speciale si cu 1 an pentru grupa a II-a, deci cu 3 ani si 6 luni imediat ce veti realiza 35 de ani stagiu de cotizare.

   • Buna ziua,

    Sunt nascuta la data de 04 aprilie 1967, am o vechime de 36 de ani din care 11 ani si opt luni lucrati in grupa a doua de munca,inainte de 2021. Puteti va rog sa imi spuneti cand ma pot pensiona anticipat?

    Multumesc.

    • Stimata Pirlica Carmen, pensionarea anticipata partiala se va putea accesa de la implinirea varstei de 58 ani iar de la 59 de ani 4 luni veti terece in pensie pentru limita de varsta redusa gratie celor peste 11 ani realizati inconditii 100% conditii deosebite(gr II). Pentru detalii legate de valoarea pensiei scrieti la calcul@pensiata.ro .

 • Buena ziua.
  Sunt născută în data de 07/08/1962 am lucrat in România 23 ani
  11 ani grupa 1
  12 ani grupa 2
  Acum lucrez în Spania de 15 ani legal
  Cand pot sa depun actele pentru pensie în România
  Și dacă trebuie să aduc și anii lucrați în Spania.
  Vă mulțumesc cu respect.

 • Buna ziua, Georgeta Stoian este numele meu, nascuta in 08.08.1963, am 3 copii si lucrez din 1979 (cu pauza 2 ani pt crestere copii). Cand ma pot pensiona fara penalitati ?

  • Februarie 2026 daca nu aveti stagiu de cotizare contributiv de cel putin 41 ani si 3 luni. In cazul in care la 01.09.2023 va intra in vigoare pensia 127/2019 fara modificari la forma curenta atunci veti putea accesa pensia pentru limita de varsta redusa datorita cel 3 copii.

 • Buna ziua. Stimate domnule Ioan Covaciu, v-as ruga sa ma ajutati si pe mine cu o informatie .Am 36 de ani si 7 luni stagiu de cotizare ,dar inca nu am varsta necesara pensionarii.Momentan sunt angajat cu salariul minim pe economie si abia in decembrie 2022 as implinii varsta necesara pensionarii. Intrebarea mea este in ce masura ma ajuta sau imi face rau la stabilirea cuantumului pensiei daca mai muncesc un an sau intru pe somaj ? Va multumesc.

  • Stimata CZINE IOAN, munca suplimentara chiar si cu salariul minim sau indemnizatie de somaj va aduce o crestere a valorii pensiei, desigur daca valoarea indicelui de corectie, care azi e de 1,41, va ramane la fel si in anul 2022. Penytru a accesa pensia in momentul cel mai favorabil pentru dumneavoastra puteti accesa serviciile noastre de calcul si consultanta. Pentru detalii scrieti la calcul@pensiata.ro .

 • Buna ziua! Am 25 de ani de munca ,sunt nascuta pe 22 05 1961 .Am mai lucrat in Italia cu contract 5 ani…as dori sa stiu cand pot iesi la pensie! Multumesc!

 • Buna ziua ! Sunt nascuta din 1966 ianuarie , Din anul 1985 ianuarie sunt in campul muncii pana in prezent . In acesti ani am avut in perioada 1998 ian -2000 ian si 2000 iulie -2002 iulie in concediu de crestere copil . Am nascut si crescut 3 copii. Cand pot sa ma pensionez ? Multumesc pentru ajutor!

 • Buna ziua ! Vreau sa stiu daca veniturile din acordul global sunt luate im calcul la stabilirea pensiei si in ce conditii
  Am lucrat multi ani in acord global ,dar nu pot obtine adeverinta de la angajator
  Ce pot face ?

 • Stimate Domnule Covaciu,

  Dupa 8 luni de la depunere am primit actul de decizie de pensie in Romania. Locuiesc in Canada. In august, am returnat (prin posta si email) actele solicitate completate pentru transferul pensiei. Stiti cumva ce stipuleaza legea despre cat dureaza de la trimiterea actelor de pensie si transfer bancar pina in momentul primirii pensiei in cont? Alte 8 luni?

  Va multumesc.

  Elisabeta

 • Stimate Domnule Covaciu
  Am stagiu complet grupa speciala (26 ani) si vârsta 53 ani.Doresc sa mai lucrez 1 an dar nu stiu daca exista vreo lege cu aplicabilitate in 2022 care sa-mi afecteze pensia.
  Pot astepta pana in 2022 sau sa depun anul asta dosarul.
  Va multumesc anticipat!

  • Stimat Victor, deocamdata nu exista nimic concret legat de legea pensiilor pentru anul 2002 si cel mai probabil in decembrie vom afla care va fi indicele de corectie. Dupa caz veti putea sa mai munciti deoarece pensia la limita de varsta poate fi cumulata cu venituri de natura salariala. Pentru siguranta va trebui sa va asigurati ca toti cei 26 de ani sunt conditii speciale. Dupa caz reveniti la consultanta@pensiata.ro

   • Va mulțumesc pentru răspuns!
    Din păcate nu mai pot lucra după pensionare pentru ca lucrez intr-o societate de stat (Metrorex) si ne obliga sa ne dam demisia când se emite decizia de pensionare.
    Am scos revisal-ul si am 27 ani in conditii speciale .

 • Buna ziua,
  Stimate domnule Covaciu,
  Am primit decizia de pensionare in septembrie 2021, iar dosarul a fost depus in august 2021, pe legea 263/2010. Daca fac cerere de recalculare in octombrie 2021, pentru adaugarea a doua luni ca si stagii de cotizare asa incat sa-mi retina la pensia anticipata partiala doar 0.30 din tabelul 2, art 65/legea263 si nu 0.35 asa cum scrie acum pe decizie, recalcularea se va face conform legii 263/2010, cu aceeasi formula ca si pana la 1 septembrie sau cu noua formula, pe legea 127 care a intrat partial in vigoare cu 1 septembrie, fara acel indice de 1.41? Va multumesc anticipat.

  • Stimata Maria, recalcularea pensiei anticipate partiale pentru stagiiul de cotizare mentionat se va realiza numai la trecerea in pensia pentru limita de varsta. Recalcularea pensiei anticipate partiale cu modificarea datelor initiale se va putea realiza numai daca veti depune la cererea de recalculare documente care arata perioade de cotizare sau sporuri ce nu au fost realizate in perioada anterioara pensionarii.

 • Buna ziua! As dori sa-mi spuneti daca trecerea de la un contract cu 8ore , la unul cu 6 ore ma afecteaza cu ceva la pensionare. Va multumesc!

  • Stimata Ghitescu Steluta, din 01.07.2005 pentru angajarea cu 2,4 sau 6 ore la stabilirea vechimii in munca se valorifica 8 ore, urmare veti beneficia de an intreg la stabilirea stagiului de cotizare.

 • Buna Ziua D-le Ioan Covaciu
  Ma numesc Badea Daniel nascut in Iulie 1970 si lucrez din 2000 in subteran la metrorex avand grupa speciala de munca, adica 22 de ani la anul+anterior 5.6 luni gr 2 de munca ,mai am un an lucrat incadrul armatei tot cu gr. speciala cu red.6 luni la an ,mai am 2.6 luni la alta intreprindere fara grupa.Doream sa va intreb daca anul lucrat in armata se poate asimila celor lucrati in grupe superioare de munca ,astfel beneficiind de reducerea de 13 ani si de beneficiile actualei legi si indice de corectie daca o mai ține pana la anul.Va multumesc

  • Stimat Badea Daniel, anii realizati in conditii speciale in sectorul militar (MAN) sunt validati ca perioada in sistem integrat sistemului public dar ca ani in conditii normale.

   • Va multumesc pt.raspuns promt dar conform legi 215/2019 si tabelul 1 cred pot iesi la pensie la implinirea varstei de 52 de ani ,fractiile de ai calculadu-se doar in conditii deosebite se face reducerea de 4 luni si înainte de 2001 ? ,căci altfel nu pot iesi ,nu am 6 ani împliniti la gr 2 ,dar asimilati cu fractii de gr.1 poate am o sansa. Si nu inteleg de ce anul din MAPN nu il pot asimila deoarece am adeverinta de gr. speciala. Conform calculelor dv cand as putea iesi la pensie. Va multumes frumos.

 • Buna seara!
  Am primit decizia de pensie pe care scrie la Motivare:Sporul de vechime din perioada 01.04.1992-01.04.1995 nu a fost valorificat deoarece nu are reglementare legală.
  Mărturisesc că am depus la dosar adeverințe si cartea de muncă. Va rog sa-mi spuneti daca acest lucru a dus la scăderea punctajului luat în calcul pentru pensie?
  Va multumesc!

  • Stimata Maxim Viorica, adeverinta in cauza trebuie refacuta. Solicitati ca in noua adeverinta sa fie mentionata legea in baza careia a fost acordat sporul de vechime ( de regula CCM). Impactul asupra valorii pensiei este minor, dar cum traim zile in care fiecare leu conteaza…

  • Stimata Eugenia, daca in cei 35 ani de stagiu aveti minim 33 ani stagiu contributiv, atunci va puteti pensiona imediat prin pensie anticipata partiala. Pentru detalii legate de posibilitatile reale si de valoarea pensiei scrieti la calcul@pensiata.ro

 • buna seara! daca ma puteti ajuta si pe mine(pe mama mea de fapt)
  este nascuta in mai 1964,35ani de vechime,3copii.
  in ce an ar putea sa iasa la pensie?(standard ,dar anticipat?)
  multumesc!

  • Stimat Vasile, legea care permite pensionarea mai timpurie pentru mamele care au 3 sau mai multi copii inca nu a intrat in vigoare, astfel ca varsta de pensionare ramanea cea mentionata in Anexa nr 5 din Legea 263/2010. Astfel ca mama dumneavoastra va putea accesa cel mai timpuriu pensia anticipata partiala in Ianuarie 2022. Pentru detalii legate de valoarea pensiei scrieti la calcul@pensiata.ro .

 • Sunt născută în anul 1956,am beneficiat de pensie la limita de varstă in anul 2016,dar pe o perioada de 6 ani(2010-2016) nu am avut în calcul pensiei sporul de doctorat,deoarece in această perioadă am lucrat în alt domeniu decât calificarea pe care o am.Spuneti-mi daca pot recalcula pensia adăugând sporul de doctorat la perioada menționata,conform legii 127 din septembrie.Nu am studiat legea,dar am preluat din mass media aceasă măsură.Vă mulțumesc.

 • Buna ziua, va rog frumos sa ma sfatuiti daca pot obtine pensie anticipata cu scaderea limitei de varsta.Acum sunt consilier superior la DSVSA, am varsta de 60 ani(11.06.1961).Am 35 ani de contributie, 4 ani studii superioare, 5 ani si 6 luni grupa a-2-a de munca. Va multumesc!

  • Stimata IONICA, daca cei peste 5 ani sunt realizati 100% in conditii deosebite atunci pensionarea se poate realiza imediat prin pensie la limuta de varsta redusa. Pentru a afla valoarea pensiei pe care o veti primi puteti apela si la serviciile noastre de calcul sau expertiza.

   • Buna ziua, va rog frumos sa-mi spuneti daca pot ramane in continuare in activitate si daca pot lua salariu si pensie in acelasi timp si daca exista riscul de a fi obligata sa ma pensionez dupa emiterea deciziei de pensionare cu diminuare limitei de varsta desi nu am varsta standard?! Va multumesc!

    • Stimata IONICA MANEA, se poate contiinua activitatea deoarece conform articolului 118 din legea 263/2010 pensia pentru limita de varsta redusa poate fi cumulta cu venituri inclusiv de natura salariala. Continuarea activitatii se poate realiza conform codului muncii prin incheierea unui nou contract de munca.

     • Buna ziua, va rog frumos sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul meu ,eu fiind functionar public si nu am contract de munca , cand primesc decizia de pensie pentru limita de varsta redusa?!Eu doresc sa continui activitatea!Multumesc!

     • Stimat Manea continuarea activitatii profesionale se poate numai daca supendati plata pensiei sau daca veti continua in alt sector decat cel al functionarilor publici.

 • Buna dimineața.As dori să aflu dacă pot beneficia de 25 la sută din pensia soției care a decedat.Eu sunt pensionar la limită de vârstă , soția la fel a fost.Am fost căsătoriti 45 de ani.Va mulțumesc anticipat.

  • Stimat Carste Niculae, va doresc putere de trece peste aceasta grea perioada. Condoleante !
   In acest caz trebuie stiut ca legea 127/2019 care stabileste ca sotul supravietuitor sa poata incasa 25% din pensia sotului decedat cumulat cu pensia proprie a fost prorogata prin OUG 8/18.02.2021, pana la 01.09.2021. Astfel ca deocmadata nu exista suport juridic pentru a incasa 25% din pensia sotului decedat. Urmare se poate alege intre pensia proprie și 50% din pensia sotului decedat.

 • Buna seara. Ma numesc Maria si as dori sa-mi spuneti citi ani am adunati in urma grupelor de munca astfel am8 ani grupa a-2-a in procent de100% ,5ani grupa 1 dE 67% si 2 ani grupa a -2-a de 33%. Mentionez ca am 35 ani vechime curati si sint nascuta pe 29 07 1965.V-am deranjat in urma noilor reglementari a pensiilor din septembrie 2021. Va multumesc anticipat.

 • buna ziua. sunt nascuta pe 15.oct.1969. imi spuneti va rog la ce varsta pot iesi la pensie anticipata? lucrez de la 01.aug 1988. multumesc

  • Stimata Daniela, pensia anticipata partiala se va putea accesa in acest caz de la implinirea varstei de 58 ani. Pentru informatii suplimentare reveniti la consultanta@pensiata.ro . Existenta anilor realizati in grupe superioare poate ameliora semnifucativ posibilitatile de pensionare.

 • Buna ziua am două întrebări
  Doamna care are arhiva noastră refuză să dea adeverințe cu anii in acord global.Ce putem face in acest caz?
  Și a doua eu am lucrat 2 ani in grupa a doua scrie in cartea de munca dar mi s-a dat doar un an și 5 luni .Mi s-a spus ca fara adeverința se da 75 % din perioada lucrată.Dar in cartea de munca scrie totul 2 ani.
  Multumesc

  • Stimata Feier Ana, adeverintele cu veniturile realizate in acord global nu va sunt de folos acum deoarece pentru veniturile realizate in acord global nu s
   -a retinut CAS. Pentru munca efectuata in grupa a II-a in lipsa procentului de timp in care s-a efectuat trebuie o adeverinta care sa precizeze inclusiv acest procent. Dupa caz reveniti la consultanta@pensiata.ro pentru sprijin.

 • Buna ziua!
  Daca la data de 01.09.2023 intra in vigoare legea prin care mmele cu 3 copii (minim) ies la pensie cu 6 ani mai devreme decat varsta standard de pensionare intreb: 6 ani mai repede decat varsta la care se iese la aceasta data? Adica 62 de ani si nu stiu cate luni minus 6 ani adica 56 de ani si nu stiu cate luni?
  Sau din anexa 5 se ia oricum varsta standard a femeii respective si se scad 6 ani?
  Si inca o intrebare: daca la momentul 62-6 egal 56 sau chiar 63-6 egal 57, al treilea copil nu a implinit 16 ani…atunci nu sunt indeplinite conditiile de pensionare tempurie sau sunt indeplinite? Ca doar nu renunti sa iti cresti cipilul chiar pensionata fiind si el avand de exemplu doar 13 ani…
  Trebuie neaparat sa fi implinit 16 ani?cumnse aplica legea in aceste conditii?

  • Stimata Manuela Anton, desi normele de aplicare ale legii 127/2019 inca nu au fost publicate din textul legii se poate stabili ca reducerea aferenta numarului de copii cu 6 ani se aplica la varsta standard de pensionare. Varsta standard de pensionare este prevazuta in Anexa Nr 5 iar reducerea cu 6 anipentru 3 copii se aplica numai daca cei trei copii sunt trecuti de 16 ani fiecare, altfel reducerea nu se poate aplica.

 • Buna ziua, va rog frumos sa ma sfatuiti daca sa depun dosarul pentru pensionare cu limita de varsta redusa, ar fi mai avantajos acum sau sa astept varsta de drept?! Nu stiu cum e mai bine ?!

  • Stimat MANEA IONICA, nu cunosc ce va fi in viitor, acum stiu ca la valoarea pensiei realizata mai primiti 41%. Pentru un raspuns concret trebuie realizat un calcul efectiv. Dupa caz reveniti la calcul@pensiata.ro pentru detalii suplimentare.

 • D-le Covaciu, am citit raspunsurile Dvs de mai sus si sincer ma mir cum poate cineva sa aiba claritate in multitudinea de amendamente, anexe si modificari in forma in care se prezinta legislatia iesirii la pensie. In alte tari aceste imbirligaturi nu exista. De aceea imi permit sa va adresez si eu o intrebare: pt cineva nascut in 1959 si care a facut facultatea 6 ani in Romania si a lucrat cu Carte de Munca urmatorii 7.5 ani dupa care a emigrat, se mai poate pune in discutie obtinerea pensiei in Romania?

  • Stimat Serban Gheorghe, va multumesc pentru apreciere si pentru increderea acordata. Cel mai sigur ati facut studii superioare la medicina, daca nu ati reluat un an. Posibilitatea de pensionare in cazul dumneavoastra va fi prin pensie comunitara sau internationala functie de statul sau statele in care ati mai realizat cotizare la sistemul public de pensii din tara sau tarile respective. Este important sa iimi scrieti mai multe la consultanta@pensiata.ro .

 • Buna ziua,
  Ma numesc Mariana B și am 35, 3 luni vechime, angajata din sept 1985, din care după 1990, 6 ani am fost in ingrijirea celor 3 copii, cu indemnizație de la angajator.
  Având în vedere că sunt născută in 20 .07.1966, ma pot pensiona anticipat la 57 ani?
  E mai convenabil sa aștept 01.09.2023 si sa solicit pensionarea ca mama a 3 copii?
  Mulțumesc anticipat.
  Cu stimă si considerație.

  • Stimata Mariana Boboc, pensionarea cea mai timpurie, conform legilsatiei pensiilor in vigoare, se va putea realiza din iunie 2024. Daca de la 01.09.2023 va intra in vigoare legea 127/2019 atunci penionarea se va putea realiza din Septembrie 2023.

  • Stimata Finaragiu, daca ati realizat mai mult de 5 ani in grupa a II-a atunci pentru fiecare an realizat primiti 3 luni stagiu de cotizare. Trebuie retinut ca nu se acorda stagiu suplimentar pentru fractiile de an. Pentru anii realizati in conditii deosebite după 01.04.2001 se acorda 4 luni pentru fiecare an realizat in conditii 100%.

 • Buna ziua , ma numesc Ifrim Constantin si vin cu rugamintea sa-mi spuneti cata perioada se ia in calcul grupa 1 daca am lucrat in acceasta grupa din 1981 pana in 1989 cu 50 % din timpul de lucru, iar din anul 1990 si pana in anul 1999 am lucrat in aceeasi grupa (1) dar cu 75% din programul de lucru. Va multumesc !

 • Buna ziua, am si eu o intrebare: profesia de ASISTENT MATERNAL PROFESIONIST a fost incadrata in grup 2 de munca? Si daca nu, de ce? Intrucat chiar in legea serviciilor de asistenta si ingrijire sociala scrie ca asistentul maternal desfasoara munca in conditii deosebite; avand in vedere ca nu beneficiaza de concediu de odihna si ingrijeste si dupravegheaza copilul luag in plasament la el acasa 24 de ore din 24.

  • Stimată Hanea Ileana, încadrarea în grupe superioare de muncă este prevăzută în OUG 50/1990 și Legea 263/2010. Activitatea descrisă de dumneavoastră nu se află printre cele menționate în aceste legi.

 • Buna ziua ma numesc Botezatu Vasile sunt din comuna D.Cantemir judetul Vaslui.Implinesc virsta de pensionare in data de 25.01.2023,am o vechime in cimpul muncii de peste 38 de ani,sunt absolvent de mastere al facultatii FEAA din cadrulU.A.I.Cuza Iasi promotia 2014,curs de zi.Ce ma sfatuiti sa fac sa solicit pensionarea la data implinirii virstei standar de pensionare respectiv 25.01.2020 sau sa astept sa intre in vigoarea noua lege a pensiilor pina la data de 01.09.2023???
  Studiile de master se iau in calcul?

  • Stimat Botezatu Vasile, momentul cel mai favorabil poate fi stabilit după o analiză asupra dosarului de pensionare. De asemenea trebuie cunoscut că dacă nu accesați pensia la data împlinirii vârstei standard de pensionare , pensie din urmă nu primiți. Încă nu se cunosc cu exctitate elementele formulei de calcul pentru ppensii din 01.09.2023. Pentru detalii legate de valoarea pensiei si momentul cel mai oportun scrieți la calcul@pensiata.ro .

 • MA NUMESC BULBUCANU IOAN AM 55 ANI IN 12 10 2022 LUCREZ IN TERMOCENTRALA DIN ANUL 1988 ,PANA IN ANUL 2001 AM IN GRUPA 2 , 11ANI SI 7 LUNI IAR DUPA 2001 INCA 2 ANI SI 7 LUNI.
  ACUM CU MODIFICARILE ADUSE LA LEGEA 263/2010 A MAI APARUT SI LEGEA 197/2021 SI LEGEA 74 / 2022 , VA ROG I- MI SPUNETI CAND POT IESI LA PENSIE ? MENTIONEZ CA DE PE 01 04 2022 SUNTEM IN CONDITII SPECIALE.

 • Buna ziua.
  Stimate D-le Covaciu,
  Sunt Ion si voi implini 65 ani in ianuarie 2023.
  In present am 13 ani si 6 luni lucrati cu carte de munca in perioada 1984-2000. Daca se adauga 5 ani de facultate is 9 luni armata voi avea mai mult de 15 ani vechime si voi putea primi pensie. Intrebarea este:

  Se considera facultatea si armata in calcul? Trebuie sa-mi cumpar 1 an si 6 luni vechime? Cum se procedeaza.
  Multumesc mult,
  Ion

Lasă un comentariu