Pentru că suntem sub un adevărat asalt informatic asupra pensionarilor si viitorilor pensionari prin care suntem asigurați numai prin informații ”bombă” , mă văd obligat să clarific situația de fapt.
În această perioadă au existat 3 sau chiar 4 surse de informare sau derutare a celor care nu au cunoștiințe  cel puțin medii în acest domeniu.
Prima lege care este în vigoare și după care TOATE se calculează este legea 263/2010 -Legea pensiilor cu modificările si completările la zi, lege care deși este decisivă până în 01.09.2021 a fost destul de puțin în prim planul canalelor de știri.
A doua si mult mai trâmbițată a fost Legea 221/2018 care stabilește categoriile de pensionari ce vor avea recaculată valoarea pensiilor datorită perioadelor de activitate realizate în grupe superioare de muncă.
A treia ține mai mult de un cadou făcut de executiv celor care asigură administrația statului ( primari, viceprimari, președinți de consilii jidețene, etc) care au primit o indemnizație lunară, citită de noi toți ca fiind o pensie specială, suportul juridic fiind asigurat de Codul Administrativ.
A patra și cea mai trâmbițată lege a fost , legea pensiilor ce va avea aplicabilitate începând cu 01.09.2021, ei bine volumul și agresivitatea cu care au fost servite asistenței informațiile despre această nouă lege au produs o situație cu totul nedorită la ghișeele caselor de pensii. Nimeni sau foarte puțini au reținut ca această lege se va aplica numai din SEPTEMBRIE 2021, astfel că, pensionarii sau prezentat de zor la caselele de pensii pentru a beneficia cat mai repede de viitoarele beneficii ale legii. ( pensionare mai timpurie pentru mamele care au 3 sau mai mulți copii , spre exemplu).


Citeste aici     legea pensiilor 2021


Urmare voi începe o serie de articole care să limpezească cât de cât situația.

Care este stagiul de cotizare minim în vigoare acum si care va fi din 01.09.2021 ?

Stagiul minim de cotizare cerut de legea 263/2010 pentru pensia la limită de vârstă este de 15 ani( mai mic pentru femeile nascute inainte de 1950 vezi Anexa Nr 5). În acest stagiu sunt cuprinse si stagiile asimilate ( perioada studiilor superioare sau cea in care s-a desfășurat serviciul militar obligatoriu, etc)

Din 01.09.2021 stagiul minim de cotizare cerut pentru pensia la limită de vârstă va de 15 ani dar NU conține stagii asimilate, adică va trebui realizat numai prin cotizare ( angajat, PFA, AF sau Contract de Asigurare Socială).

Știri de rău despre stagiile de cotizare

Proiectul legii pensiilor ce va intra în vigoare din 01.09.2021 aduce o crâncenă lovitură pentru cei care au realizat stagii de cotizare în grupe superioare de muncă, astfel la articolul 15 aliniatul 1-4, stagiul de cotizare suplimentar primit pentru activitatea desfășurată în grupa 1 sau 2 ( condiții deosebite sau speciale) nu mai reprezinta stagiu de cotizare ce poate fi valorificat la stabilirea stagiului de cotizare contributiv( așa cum este acum), deoarece noua lege încadrează cele 3 luni primite pentru un an in grupa 2 sau 6 luni primite pentru grupa 1 de muncă ..ca fiind perioade asimiliate.
Spre exemplu o persona care avea 10 ani de muncă în grupa 1( miner de exemplu) mai primea incă 5 ani stagiu de cotizare in condiții normale cu care cumula minimul de 15 ani necesar pentru accesarea pensiei la limită de vârstă  , acum la stabilirea stagiului de cotizare vor fi recunoscuți doar 10 ani, ca urmare un asigurat care până acum se putea pensiona cu 10 ani de grupa 1 din 01.09.2021 NU mai poate.

Pensionarii de invaliditate nu rămân fără emoții…

Două articole din noua lege sunt un adevărat pericol , mai precis articolul 74 care prevede că la data indeplinirii conditiilor pentru pensia la limita de varsta pensia de invaliditate se recalculeaza prin adăugarea stagiului asimilat si a stagiilor de cotizare realizate ( după caz 1/2 norma ) urmând ca valoarea cea mai mare dintre pensia in plata si noua valoare rezultata din recalculare să se acorde din oficiu ca ..pensie pentru limita de varsta . Numai că articolul 47 din lege stabileste condițiile in care se poate accesa pensia la limita de varsta iar in cazul invalizilor existenta unui stagiu contributiv de minim 15 ani este discutabil.

Ce se întâmplă cu invalizii de grad 1 si 2…

..care au realizat până la data dobândirii invalidității de grad 1 sau 2 un stagiu contributiv mai mic de 15 ani ?

Are un răspuns legiuitorul la întrebarea : Cum putea un invalid de grad 1 sau 2 sa realizeze stagiu de cotizare contributiv când acest lucru îi era interzis prin lege ?

Legea nu clarifică totuși ce se întâmplă cu invalidul care îndeplinește condiția de vârstă dar nu o îndeplinește pe cea de stagiu minim. Interpretând ad litteram prevederile articolului 74 rezultă că va primi în continuare pensia de invaliditate. Rămâne de văzut ce se va scrie in normele de aplicare ale legii.

Recalcularea pensiilor …

Nu sunt în măsură să scriu despre sustenabilitatea noului sistem de pensionare dar în ceea ce privește garanțiile legate de finalizarea până la 01.09.2021 a recalculării a peste 5 milioane de pensii am câteva obiecții:

 1.  Nici o recalculare nu a fost finalizată în termenii stabiliți până acum, mai de fiecare dată sau dat OUG pentru prelungirea perioadei de finalizare ( vezi legea 221/2018).
 2. Personalul ce va fi recrutat nu poate avea și experiență în domeniu iar munca sub stresul legat de timp nu trebuie uitat, urmare posibilitatea ca recalculările să producă erori este mare.
 3. În același timp nu trebuie exclusă ”foamea” aleșilor de a aduce corecții la lege . Avem cca 20 initiative legislative pe an cu aplicare pe legislatia pensiilor și acestea fără legile speciale, coduri (administrative) sau statute ( CFR, Sanatate, Educație, etc)  care aduc insertii nevăzute asupra legii pensiilor.
 4. Achizitia in timp util a softului necesar ( licitatie, corectii, etc), puțin probabilă.
 5. Să nu uităm că în acest timp vor trebui emise deciziile curente de pensionare, revizuiri, recalculări, etc.

Fără a fi singurele cauze , cele de mai sus, pot fi suficiente pentru a avea din 2021 pensionari cu legea 263 si cu noua lege. Apoi legea nu prevede sume retroactiv pentru cei care nu vor avea gata recalculată pensia la 01.09.2021.

Concluzie : Cel mai probabil  data recalculării din 01.09.2021 va fi amânată printr-o ordonanță de urgentă .

Cine pierde si cine castiga la recalcularea din 01.09.2021

Vor pierde cei care au acum un stagiu complet de cotizare mai mic de 25 ani. Practic cei care acum au pensiile recalculate cu un stagiu complet de 20 ani se vor bucura putin peste 2 ani de acest lucru deoarece la recalculate stagiul complet va fi de 25 ani și chiar dacă sunt ”asigurați” că le va rămâne în plată cuantumul cel mai avantajos, vor avea surpriza că după un an pensiile celorlalti vor crește iar ale lor vor rămane la cuantumul ”avantajos” pană când calculul după noua formula va depăși această valoare, conform articolului 157 aliniat 3. ( Voi reveni cu exemple de calcul concret să nu uităm de recalcularea din 2005). Cei care sau pensionat după 2011 vor avea o crestere moderată sau mai mică deoarece la data pensionării au primit in indice de corecție, indice care acum va fi exclus. Astfel din punctajul total realizat existent pe decizie vor trebui să scadă punctajul obținut prin aplicarea indicelui de corecție. Diminuarea punctajului total inainte de a fi împărtit la 25 va fi cuprins între 6 si 20% .

Exemplu de punctaj total

2019 : Punctaj obșinut din venituri anuale 100 puncte la care sau adaugat inca 20 puncte datorita indicelui de 1,2 . Urmare punctajul total este 120 puncte.

Decizie 2019 punctaj total 12o puncte, aceiași decizie la recalcularea din 2021 va avea in calcul doar 100 puncte.

Vor avea o creștere  clară bărbații care sau pensionat inainte de 2011 si care au avut un stagiu complet de cotizare 35 ani iar acum vor avea o recalculare cu un stagiu de 25 ani. In cazul femeilor care sau pensionat inainte de 2011, cresterea va fi moderata deoarece au avut punctajul total cuprins intre 25- 30 ani, urmare vor situați in care cresterea va fi ”0”.

În acest timp și după multă energie și timp util consumat să ne rugăm ca nu cumva până în 2021 să nu ne înghită inflația puterea de cumpărare a pensiilor ce se va câștga între timp.

Acordul global..o poveste cu final trist

Dacă nu e o insultă sigur este o jignire pentru pensionarii care au muncit si plătit contribuția la sistemul public de pensii prevederea din articolul 152 din noua lege stabileste ca..persoanele care nu fac dovada venitului total realizat pentru care s-a datorat si plătit contribuția la bugetul asigurărilor de stat …beneficiază de creșterea punctajelor lunare aferente perioadelor in cauză cu 10%.
Paragraful se dorește a fi un sprijin pentru cei care nu mai pot dovedi practic stagiile de cotizare realizate, dar sub nici o formă validarea veniturilor realizate in acord global deoarece pentru veniturile realizate in acord acord global nu s-a platit si retinut contributie la bugetul asigurărilor de stat, fapt reconfirmat prin articolul 34. Astfel că veniturile realizate in acord global NU vor putea fi valorificate nici măcar la nivelul stagiilor asimilate.

Mamele si mamele adoptive… pensionare timpurie în așteptare

copii viitorul tarii

O mai veche facilitate acordată femeilor care asigură sporul natural al populației țării va intra în vigoare din 01.09.2021. În fond este o mare rușine că legiutorul a consimțit să aplice prin ordonanță de urgență pensiile speciale pentru primari iar această facilitate pentru puținele femei care au trecut peste ”valuri si dealuri” pentru a asigura nu numai un viitor pentru tară cat si pentru sistemul public de pensii crescând 3 sau mai mulți copii au fost lăsate în ”sala de așteptare„ .
Articolul 56 din lege asigura posibilitatea de accesare a pensionării timpurii pentru mamele care au crescut până la minim 16 ani 3 sau mai mulți copii cu o reducere a varstei standard de pensionare incepând cu 6 ani si o reducere cu 1 an pentru fiecare copil care se adaugă la primii 3 dacă au realizat minim 15 ani de stagiu contributiv.
Ceea ce nu se spune cu un ton ridicat este că pensionarea cu un stagiu de cotizare redus de 15 ani sau cu putin peste 15 ani aduce o pensie …redusă. Astfel că mamele beneficiare a pensiei timpurii se vor găsi în situația umilitoare in care pensia nu le va acoperi cheltuielile lunare vitale.

Datele sunt in curs de procesare..

Marturii clienti :

12.07.2019 Buna ziua domnule Covaciu !     Va multumim frumos pentru raspuns. Calculul dvs are toate amanuntele necesare de care aveam nevoie. In afara de data exacta a depunerii dosarului pe care o stiam, ne interesa punctajul total obtinut in anii de munca. Va multumim frumos atat dvs cat si întregii echipe. pentru tot efortul depus, va vom recomanda si rudelor, cunoștințelor noaste! Cu respect, P. Ghe. Constanta.

10 Comentarii

 • Buna seara,
  In cazul unei solicitări de pensie de invaliditate, raportul medical E213 din Italua depus cu dosarul de pensionare la casa de pensii trebuie tradus in romana și vizat de medicul expert de asigurări sociale? Formularul european tradus prin grija casei de pensii trebuie neapărat să treacă și pe la cabinetul de expertiză medicală din România? Cât timp are valabilitate?

  Mulțumesc!

 • Bună ziua,în afara perioadei asimilate cele 6 luni la an la gr.1,ce se mai pierde la pensie d-le CovaciU?Eu pot să ies acum,am 29 ani de grupă,ce mă sfătuiți?Aș mai sta vreo 2 ani dacă nu mă afectează.Mulțumesc.

 • Buna ziua domnule Ioan Covaciu.

  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  Printr-un concurs de imprejurari am ajuns sa fiu titularul a doua carti de munca. In prima (completata in anul 1986) sunt continute informatii (ca atare si vechime de munca) pentru 8 luni la angajatorul „1”. In a doua (completata din anul 1987 pana in aprilie 2001) sunt continute informatii pentru perioada 1987-2001, la angajatorul „2” si „3”; dupa aprilie 2001 cartea de munca (cea de-a doua) a fost scanata de catre casa de pensii si mi-a fost inapoiata, iar informatiile din ea le-am regasit pe site-ul CNPP (dupa ce am obtinut un cont pe portalul lor). Cum pot totusi face sa nu pierd vechimea (8 luni) din prima carte de munca? Exista rezolvare pentru aceasta situatie?

  Cu stima,
  Constantin Borda

  • Stimat Borda, nu veti pierde cele 8 luni de stagiu in primul carnet de muncă, va trebui să il depuneți la dosarul de pensionare in original si copie, atât.

 • Buna ziua !
  Mama mea are un stagiu de cotizare de aprox .12 ani si 9 luni ,trecut pe cartea de munca ,tinand seama ca a trecut mult timp de cand a fost in campul muncii si ca este nascuta pe 28 august 1961 ,in ce an poate iesi la pensie si aproximativ cu ce suma ,dat fiind faptul ca se vorbeste de o lege din septembrie 2021 care ar putea fi favorabila pt ea ?
  Multumesc!

  • Stimată Stoian Valeria, vârsta standard de pensionare pentru mama dumneavoastră (femei născute in August 1961) este: 62 ani si 1 lună (Septembrie 2023) iar stagiul complet de cotizare 32 ani și 3 luni. Pentru accesarea pensiei la Limită de Vârstă este necesar un stagiu de cotizare minim de 15 ani. Urmare pentru ca mama dumneavoastră să poată accesa pensia din 28 Septembrie 2023 va trebui să cumuleze minim 15 ani stagiu de cotizare. Pentru a afla cum se poate realiza un stagiu de 15 ani și care sunt cele mai bune soluții în acest sens scrieți la consultanta@pensiata.ro .

 • Bună seara.Anul acesta in august implinesb 37de ani vechime si 55 de ani si 8 luni ca vârstă As putea beneficia de pensionarea timpurie pentru mamele cu 3 copii in luna septembrie sau …?

 • […] Potrivit pensiamea.ro proiectul legii pensiilor ce va intra în vigoare din 01.09.2021 aduce o crâncenă lovitură pentru cei care au realizat stagii de cotizare în grupe superioare de muncă, astfel la articolul 15 aliniatul 1-4, stagiul de cotizare suplimentar primit pentru activitatea desfășurată în grupa 1 sau 2 ( condiții deosebite sau speciale) nu mai reprezinta stagiu de cotizare ce poate fi valorificat la stabilirea stagiului de cotizare contributiv( așa cum este acum), deoarece noua lege încadrează cele 3 luni primite pentru un an in grupa 2 sau 6 luni primite pentru grupa 1 de muncă ..ca fiind perioade asimiliate. […]

Lasă un comentariu