Vârsta sandard de pensionare în cazul femeilor este bine stabilită în Anexa Nr. 5 din Legea 263/2010, practic aceasta este baza de la care se va stabili care sunt variantele de pensionare ce pot fi accesate conform legilor asociate legii pensiilor.

Care este vârsta cea mai mică la care se pot pensiona femeile ?

Imediat ce au dobândit o invaliditate din cauza unei boli sau al unui accident chiar dacă perioada de cotizare este sub 1 an.

Femeile al căror soț a decedat ca urmare a unui accident de muncă sau al unei boli profesionale și care nu realizează venituri mai mari decât 35% din Salariul Mediu Brut de Economie utilizat la fundamentarea bgetului de stat pentru asigurări sociale, vor primi pensie de urmaș toată viața indiferent dacă au cotizat sau nu la sistemul public de pensii.

Consultanta si Analiza dosar de pensionare

Practic femeile care au realizat minim 15 ani în domeniul cu expunere la radiații ( mine sau reactoare nucleare) se pot pensiona imediat indiferent de varsta pe care o au . Astfel dacă au început activitatea la 19 ani în acest domeniu după 15 ani, adică la 34 de ani se pot pensiona la limită de vârstă.

Realizarea a 2/3 din stagiul complet de cotizare de către femeile care au un handicap grav, varsta standard de pensionare ( vezi Anexa Nr5) se pot pensiona cu 15 ani mai devreme decât varsta standard și cu 10 ani mai repede cele care au handicap accentuat care au realizat si ele 2/3 din stagiul complet de cotizare. Cu 10 ani mai devreme femeile care au un handicap mediu și care au realizat întreg stagiul de cotizare prevăzut în Anexa Nr. 5.

Cu maxim 13 ani se reduce varsta standard de pensionare pentru femeile care au realizat activitate profesională în grupe superioare de muncă.

Care este varsta cea mai mare la care se pot pensiona ?

Înainte de toate trebuie amintit că femeile aflate în funcții de conducere au alte opțiuni în ceea ce privește retragerea din activitatea profesională față de femeile care se află în funcțiile de ..execuție. Așa că s-a obținut mai întâi posibilitatea înaintării în activitatea profesională ( sănătate ) până la 67 de ani, apoi după o dispută la Curtea Constituțională ( egalitate de drepturi, șanse, etc) modificarea codului muncii astfel încât în baza unei cereri femeile pot să-și ridice vârsta standard de pensionare la… 65 de ani.

În materialul următor vom vedea posibilitățile de pensionare pentru femeile care au realizat stagii de cotizare și în afara României.

IoCo 22.03.2019

3 Comentarii

  • Vreau sa fac o întrebare Am ieșit la pensie in noiembrie 2015,după 36ani lucrați consecutiv,din care 23ani lucrați in grupa 2de munca de unde mi-a reieșit 4ani și jumătate cont grupei de munca.In total 41 ani când am putut ieși la pensie.Intrebarea mea:mai dispun și eu de recalculare conform graficului de munca?

    • Stimată Lucia în acest caz punctajul aferent grupei a II-a este calculat corect iar pentru recalcularea cu un stagiu complet redus la 25 de ani sunt necesari minim 25 de ani în grupa 1.

  • Bună ziua!am și eu o nelămurire!am depus dosarul de pensionare octombrie 2018,menționez că sunt născută la 25/09/1959 ,am lucrat 27ani in Ro +6ani și 7luni in Italia +2 ani și 2 luni șomaj în Italia (menționez că în România am doar 5 ani și 11 luni gupa a 2a,care cred că nu se ia în considerare,neavând 6 ani consecutivi) Acum am primit răspuns din Italia (dosar trimis de casă de pensii constanta)că mi-au respins dosarul (Italia)deoarece acolo nu am dreptul fiind vârstă de pensionare mai mare, întrebarea mea este,in Romania am dreptul?? menționez că până acum nu am primit nici un răspuns,și dacă am dreptul ,se va plati retroactiv?? mulțumesc…întreb asta pt că neavând nici un venit și nu te angajează nimeni dat fiind vârsta înaintată,trebuie să trăiesc cu împrumuturi..etc

Lasă un comentariu