CALCULUL PENSIEI ANTICIPATE PARȚIALE, PROCENT DE DIMINUARE, EXEMPLU DE APLICARE DIMINUARE, RECOMANDĂRI, Legislație Formulare.


Valori la zi in 2023: Valoarea punctului de pensie 1785 lei, Indice de corectie 1,41,


Este pensia ta calculata corect ? Doresti sa afli din timp cat va fi valoarea pensiei daca te pensionezi anticipat ?  Cat va fi penalizarea ?

Fiecare tip de pensie cuprins in legea 263/2010 este creat pentru a asigura un grad sporit de protecție socială celor care cotizează la sistemul public de pensii.
Daca esti in situatia in care starea de sanatate nu iti mai permite un angajament prin care sa re prestezi o activitate profesionala, dar nici nu te incadrezi intr-un grad de invaliditate, iar varsta este mai mică decat cea necesara
pensionarii la limita de varsta, atunci trebuie să citesti mai jos pentru a afla daca poti primi o pensie.


Pensia personalului auxiliar din instantele judecatoresti


Ce este pensia anticipata partiala ?

Printre beneficiile ce pot fi accesate de catre cotizantii la sistemul public de pensii se afla si pensia anticipată parțială, fiind o sumă de bani, supusă fiscalizării prin impozit și plătită lunar. Pensia se acordă timp de maxim 5 ani si nu reduce valoarea pensiei de batranete (limita de varsta).

Cine poate benefica ?

Prima condiție pe care trebuie să o indeplinesti este cea legata realizarea unui stagiu contributiv (vechime in campul muncii) egal cu stagiul complet de cotizare cerut de lege (Anexa Nr.5 din Legea 263/2010).
A doua conditie este legată de varsta dumneavoastră la care daca adunati inca 5 ani trebuie să fie mai mare decat varsta standard de pensionare.
Exemplu barbat nascut după 01.03.1950, care are prevazute in Anexa Nr 5 conditiile de pensionare :
– stagiul complet de cotizare 35 de ani
– varsta standard de pensionare 65 de ani
va putea accesa pensia anticipată partiala daca are minim 35 ani stagiu contributiv si varsta implinita de minim 60 ani.
Exemplu femeie nascuta în 15.05. 1962, acesta are stabiilit in Anexa Nr. 5 din legea 263/2010 urmatoarele conditii pe pensionare la limita de varsta :
– stagiul complet de cotizare 32 de ani si 8 luni
– varsta standard de pensionare 62 de ani si 3 luni
va putea accesa pensia anticipată partiala daca are minim 32 ani si 8 luni stagiu contributiv si varsta implinita de minim 57 ani si 3 luni .
A treia conditie este legata de situatia veniturilor lunare incasate, astfel că nu trebuie să incaseze venituri lunare pentru care este obligatorie plata contributiilor de asigurari sociale (CAS) ( Exemplu salariu).

Cum se calculeaza pensia anticipata partiala ?

Înainte de orice trebuie stabilit care sunt perioadele de vechime care intra in algoritmul de calcul al pensiei anticipate partiale:
1. vechime realizata prin munca efectiva (carnet de munca, Declaratie de Asigurare)
2. vechimea suplimentara primita pentru perioada realizata in grupele superioare de munca (3 luni pentru fiecare an de grupa 2 si 6 luni pentru fiecare an de grupa 1) dar aici nu trebuie uitat ca pentru a primi acest supliment de stagiu(vechime) trebuie sa aveti minim 5 ani realizati in grupa 2 sau grupa 1, altfel acest stagiu nu se acorda.
3. Perioada de cotizare voluntara prin Contract de Asigurare Sociala pana in 31.12.2017.
4. Perioada de somaj pana in 01.04.2001 si după 31.12.2005.
5. Perioada de cotizare in state UE sau cu care Romania are incheiat acord de recunoastere reciproca a stagiilor de cotizare.

Odata stabilita perioada de cotizare eligibila se stabilesc veniturile care fac parte din Venitul Baza de Calcul pentru punctajul lunar.

Ce este venitul brut baza de calcul ?

Pe scurt este acel venit pentru care s-a plătit si retinut contributie la sistemul public de pensii (Pensie suplimentara sau CAS). Astfel că dacă aveați pe fluturasul de salariu un venit brut 1 si apoi venit brut 2 trebuie cunoscut ca venitul brut 1 era cel care azi este denumit Venit lunar brut baza de calcul deoarece el era fiscalizat (taxat) si cu CAS.
Acest venit brut baza de calcul nu contine sumele pentru care nu au fost platite contributii, cum sunt cele realizate pentru munca realizata in acord global, veniturile realizate din ore suplimentare, prime, munca cu ora, alte sume/drepturi, diurne ;


Recomandare

Pentru a nu va mai pierde timp si bani prin instante cu casa de pensii, va recomand ca pentru perioadele (1990-2001) să obțineti adeverinte care sa arate salariul de baza, sporurile , etc dar si sumele platite la CAS si apoi sa stabiliti daca sunt sau nu incluse toate veniturile pentru care s-a platit si retinut CAS la stabilirea punctajului lunar.


Desigur va putem ajuta in acest sens prin consultanta sau chiar recalcularea punctajelor anuale sau chiar lunare suspectate ca ar fi ”saracite” de veniturile realizate.
O situatie aparte si aceea prin care desi ati realizat venituri pentru care legea stabilea plata CAS, angajatorul nu a facut plata (ore de noapte, etc) sau situatiile in care munca prestata trebuia incadrata in grupe superioare de muncă iar angajatorul nu a ”reusit” sa faca plata.

Acum avem o idee legata de perioada si veniturile ce vor intra in algoritmul de calcul al punctajului lunar.

Exemplu de calcul al punctajului lunar:

Venit brut lunar baza de calcul (salariul de baza + sporuri+ venituri si compensatii) = 3500 lei.
Salarium mediu brut lunar 3000 lei.
Valoare punctaj lunar (PL) 3500/3000 =1,16667 puncte. Presupunem ca avem acelasi punctaj tot anul, astfel calculam punctajul anual (Pa):
Pa = PL1+PL2+….PL12= 1,16667) *12/12= 1.16667 (rezultatul este identic deoarece am ales 1.16667 pentru fiecare luna.)

Punctajul Total realizat se obține adunand punctajele anuale , daca perioada de stagiu contributiv este de 37 de ani atunci se adună cele 37 de punctaje anuale .
Astfel că Punctajul total ar putea fi in următorul scenariu : Pa 1 (punctajul anual din anul 1 de activitate) si Pa 37 punctajul din anul 37 de activitate.
Daca vom avea, spre exemplu :
-Pa1 = 0.5 puncte, Pa37 = 1 p, iar in ceilalti ani punctaj identic 1,16667 vom avea un punctaj total de:
PT =Pa1+Pa2+…….Pa36 + Pa37 = 0,5+35*1.16667+1= 1,5+ 48,83345= 42,33345 puncte;
Punctajul Total realizat : 42,33345 puncte.


Citeste si calculul pensiei comunitare anticipate partial. Informatii la zi numai aici.


In cazul femei din exemplul de mai sus (nascuta 15.05.1962) pentru a calcula punctajul Mediu anual se imparte punctajul total la stagiul complet de cotizare cerut de lege (32 ani si 8 luni), obținem : 42,33345/32,66666=1,29619 puncte.
PMA = 1,29619 puncte
Valoarea pensiei inainte de diminuare este calculata prin inmultirea punctajului mediu anual cu valoarea punctului de pensie.
Valoare punct de pensie in 2023= 1785 lei

Pensie bruta: 1,29619*1100= 2314 lei.

Din aceasta valoare se deduce valoarea diminuarii care este cuprinsă intre 0,15% si maxim 30% functie de perioada de timp ramasa pana la pensia de batranete si numarul anilor cu care s-a depăsit stagiul complet de cotizare cerut de lege in Anexa Nr 5.

Daca valoarea diminuarii este de 15% atunci din valoarea bruta se deduce 15%, urmare

Pensia neta, după penalizare,  va fi 2314-15%=1967 lei.

De retinut ca indiferent de valoarea punctului de pensie aceasta diminuare se va pastra constanta la 15% pana in ultima luna de primire si se elimina numai la trecerea in pensie pentru limita de varsta.

Acest exemplu trebuie completat , după caz, cu indicele de corectie pentru cei care sau pensionat după 2011 si alte categorii de punctaje acordate pentru munca desfasurata in grupe si situatia in care la stagiul de cotizare necesar trebuie adaugat si stagiul realizat in alte sisteme de pensii (UE, Canada, etc).


 Vezi aici cum se poate realiza o pensionare reusita


Daca ai dubii ca pensia ta nu este calculată corect in raport cu veniturile realizate scrie la consultanta@pensiata.ro pentru indrumare si ajutor.

Datele se actualizeaza după caz..

IOAN COVACIU 08.01.2023.


Marturii

14.05.2019 Mii de mulțumiri!!!! Va doresc multa sănătate! (Enache A. Dr Tr Severin)

15.05.2019 Buna ziua, In primul rand va multumesc pentru calcului pensiei pentru mine, pe care l-am primit la timp si explicit! O sa va rog sa calculati si pentru sotul meu (Voinea C.) toate variantele de pensionare(anticipate/limita). (Bucuresti).

18.06.2019 Buna ziua, va multumesc foarte mult pentru informatii. Rezultatul este foarte aproape de cel primit de la casa de pensii. Daca voi mai avea intrebari voi reveni la dumneavoastra. Va multumesc inca o data. Toate cele bune! S. Lica

22.08.019: Va multumesc tare mult pentru operativitate.
La prima vedere sunt impresionata de calitatea lucrarii.
Sunt incantata ca am apelat la serviciile dumneavoastra.
Imi permit sa va rog, in masura in care, dupa o mai atenta analiza, voi avea nelamuriri, sa va cer sfatul. Gaftea M.M. București .

18.09.2019 Domnule Covaciu,
Multumesc mult pentru rapiditatea si profesionalismul cu care ati raspuns cererii mele.
Voi da referinta prietenilor si cunostintelor despre site-ul dumneavoastra.
Cu respect, Ioan N. București

13.07.2023

Buna ziua domnule Ioan Covaciu,
Va multumesc pentru lucrare
Apreciez foarte mult ceea ce mi-ati trimis, totul este clar si informatiile sunt foarte bine structurate.
Sunt evident prezente in lucrarea dvs mâna si mintea unui profesionist !
Cu siguranta voi recomanda expertiza si serviciile dvs si altor persoane
Multumesc inca o data
Toate cele bune si multa sanatate !
Carmen B.

84 Comentarii

 • buna ziua ,
  un OM DEOSEBIT

  PROFESIONIST

  IOAN COVACIU

  CU DEOSEBITA CONSIDERATIE

  APELATI CU INCREDERE

 • Buna ziua ; va rog sa-mi calculati si mie cind ma pot pensiona;
  sunt nascuta in 20.10.1962 ; am vechime 38 de ani si 2 luni; am lucrat in grupa 2 de munca 20 de ani si in grupa 1 ,1 an si 11 luni;
  ma pot pensiona anticipat? Sau de drept?Va multumesc!

  • Stimată Angela Chirazi, situația dumneavoastră cu privire la data accesării cât mai timpurii a pensiei trebuie lămurită pe baza documentelor ce stau la baza dosarului de pensionare. Existența unui stagiu realizat în grupa 1 de 1 an si 11 luni precum si a unuia de 20 ani in grupa 2 trebuie analizată în virtutea legilor în vigoare și a noului proiect de lege ce stă să fie promulgat de presedinte, cu privire la stagiu realizat în grupa 2. Urmare va rog să reveniți al consultanta@pensiata.ro pentru alte detalii prețioase.

 • Buna seara; va rog sa-mi calculati si mie cand mă pot pensiona : Sunt nascut la 24.09.1961 ; am vechime de 37 ani si 2 luni in munca, din care 19 ani si 1 luna la grupa 2 de munca pana la data 01.04.2001,cand am pierdut dreptul de grupa 2 la intreprinderea unde am lucrat desi am ramas in continuare la acelasi loc de munca si cu aceleasi conditi inca o perioada de timp.
  Cand ma pot pensiona de drept si cu cati ani se reduce varsta standard de pensionare ?; avand in vedere cei 19 ani si 1 luna de grupa 2 anteriori datei de 01.04.2001. Va multumesc !

  • Stimat Velceanu Daniel, vă mulțumesc pentru vizită și pentru încrederea acordată. Conform legii 215/2019 care modifică articolul Nr 18 din Legea 263/2010 pentru cei 19 ani realizați 100% în grupa a II-a vârsta standard de pensionare ( 65 de ani) se va reduce cu 6 ani și 4 luni ajungând astfel la 58 de ani și 8 luni.

 • Mă numesc Mateescu Victor și MARIA soția mea are decizie de pensionare anticipată parțial din data de 06.11.2019 a muncit până pe 10.02.2020 se recalculează penalizarea ,mulțumesc !

  • Perioada muncită după depunerea dosarului pentru pensia anticipată parțială va fi adăugată numai la trecerea in pensie pentru limită de vârstă.

 • Buna ziua
  Va rog sa-mi spuneti daca am 54 ani- femeie , 35 ani de munca si grupa a II de munca din 2011 ani si imi dau demisia anul acesta, mai pot beneficia de pensie anticipata cu 5 ani mai devreme fata de varsta standard de 62 ani si 11 luni- adica la varsta de 57 ani si 11luni. Va multumesc anticipat
  Astept raspuns pe email v_adi20……..;

 • Bună ziua, d-le Ioan COVACIU !!!

  În primul rând, fiind la începutul unui Nou An, vă spun LA MULȚI ANI!
  Să aveți un an cu sănătate maximă și plin de realizările ce vi le doriți!
  Numele meu este Victor BEȘLEAGĂ, din București.
  Pentru că am ajuns în stadiul în care mă pot gândi la pensie, am accesat și site-ul dvs. pentru informațiile necesare.
  Fiind impresionat de informația găsită aici și, mai ales, de ajutorul oferit tuturor celor ce v-au cerut ajutorul, m-am hotărât să apelez și eu la profesionalismul dvs.
  Prin urmare, am să vă expun datele de care veți avea nevoie pentru întrebarea ce o veți găsi în final.

  Data nașterii: 04.09.1963
  Ani de muncă (vechime)/cotizare: 37
  Ani de muncă grupa a II-a (recunoscuți prin sentință judecătorească): 10

  Conform legii 263/2010, vârsta standard de pensionare este de 65 ani, stagiul complet fiind de 35 ani iar pentru acei 10 ani împliniți de grupa a II-a beneficiez ca și reducere de 3 ani și 4 luni.
  prin urmare, vârsta de pensionare (în cazul meu) ar fi 61 ani și 8 luni.

  Intrebarea mea pentru dvs. ar fi următoarea:
  POT BENEFICIA DE PENSIE ANTICIPATĂ PARȚIALĂ?
  Dacă răspunsul este afirmativ, când aș putea depune dosarul?

  Cu speranța că voi primi un răspuns din partea dvs. ca profesionist, vă mulțumesc antuicipat.
  Aștept răspunsul dvs. pe adresa de e-mail înscrisă.

  Vă doresc toate cele bune!
  Cu stimă și respect!

 • Buna ziua
  Va rog frumos sa ma ajutati cu cateva informatii:
  1.Sunt cadru didactic, sunt nascuta in 02.02.1961, si intre anii 1991 si 1995 am facut intrerupere de activitate si am luat concediu pentru cresterea copilului, in varsta de pana la sase ani. Acesti patru ani de intrerupere de activitate se considera vechime la pensie sau nu?
  2.Daca ma pensionez pe parcursul acestui an, inainte de septembrie 2021, beneficiez de acelasi calcul ca si in cazul in care ma pensionam in decembrie 2020? (ma refer la indicele acela de 1,41)

  • Stimata Ileana Cresneac, concediul pentru cresterea copilului este stagiu de cotizare si doar după 01.01.2006 se considera stagiu asimilat. Perioada 1991-1995 este stagiu de cotizare. Prin OUG Nr. 8/18.02.202 LEGEA 127/2019 a fost prorogată pana la 01.09.2023 astfel ca indicele de corectie va fi valabil tot anul 2021.

 • Buna ziua
  Va rog frumos sa ma ajutati cu calculul varstei pentru pensionare anticipata partiala tinind cont de urmatoarele:
  1. Data nasterii 17.07.1965
  2. Data primei angajari 01.11.1987
  3. somaj intre 01.03.2015- 14.01.2016
  Angajata in prezent.
  Va multumesc.

 • D-le Ioan Covaciu ,.Va rog frumos,.daca stiti ceva ,. vreo lege,.articol ,.aliniat,. ceva care sa spuna ,.ca la Gr. a 2 a de munca se pun 4 luni la an ,.inainte de 2001,. eu tot ce am citit era ca inainte de 2001 se dau 3luni la an si dupa 2001,. 4 luni,.sunt nedumerit ,. caci daca se dau 4 luni inainte de 2001,.eu asi putea sa ies la pensie anticipata ,.acum,. va multumesc,. cu respect,.,

  • Stimat Ionel Slujitoru, reducerea varstei standard de pensionare cu 4 luni pentru un an realizat in condiții 100% de grupa a II-a ( inainte de 01.04.2001) a fost reglementata prin legea 215/2019. Pentru perioada de dinainte de 01.04.2001 se mai acorda vechime suplimentară de 3 luni pentru fiecare an de grupa a II-a dacă sunt realizați minim 5 ani de grupa a II-A CONFORM LEGII 3/1977.

 • Buna ziua, pentru o persoana care are 25 de ani de munca, dintre care 11 sunt in grupa 2, cand se poate realiza pensionarea?

  • STIMAT CRISTIAN BUTURUG, pentru pensionarea mai timpurie fata de 65 ani trebuie sa aveti un stagiu total de cotizare de minim 35 ani. In cazul dumneavoastra stagiul aproximativ este 27 ani si 9 luni. Pentru detalii scrieti la office@pensiata.ro.

  • Sttimată Iulica, varsta standard de pensionare in cazul dumneavoastră este de 62 de ani si 8 luni iar stagiul complet de cotizare este 33 ani si 9 luni. Pensionarea anticipată parțială o veți putea solicita din 17.03.2022.

  • Imediat daca in cei 34 de ani exista minim 33 ani si 1 luna stagiu realizat prin contributie. In cazul in care doriti sa aflati valoarea pensiei puteti apela si la serviciile noastre de calcul.

 • Bună ziua,născută pe 08 08 1963,as dori valoarea pensiei anticipată după 33 de ani și 5 luni din care 9 ani grupa 2.Multumesc anticipat.

   • Buna ziua, Sunt nascuta 10.sept 1966.
    Din 15.Noiembrie 1984 -prezent sunt 37 de ani.
    Din 01.04.2001 conditii deosebite 100% dupa care gr 2 , deci 20 de ani de grupa.
    Mi am depus dosarul de pensionare cu data de 22.Iulie 2021
    1. La care pensie ma va incadra la cea anticipata sau anticipata partiala?
    2. Daca sunt penalizata?
    Multumesc,

    • Stimata Aurelia, in acest ca se poate accesa numai pensia pentru limita de varsta redusa din ianuarie 2023. Deoarece pentru cei 20 de ani realizati in grupa a II-a varsta standard de pensionare (62 de ani si 11 luni) prevazuta in Anexa Nr 5 din legea 263/2010 , se reduce gratie legii 215/2019 cu 6 ani si 8 luni. Pensia anticipata sau anticipata partiala se poate accesa cel mai timpuriu cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare ( august 2024 in cazul dumneavoastra).

 • Buna seara- Puteti sa ma ajutati cu calculul stagiului total de cotizatie ?
  Nascuta pe 11.05.1963
  Adeverinta pentru 69 de zile lucrate ca profesor suplinitor in perioada oct-dec 1983
  In cartea de munca angajare pe 10.10.1986 – 02.09.1992 ( anulare inregistrare transfer- patronul companiei nu a achitat taxele si a fost arestat – pentru recuperarea cartii de munca au anulat la ITM inregistrarea transferului)
  Adeverinta pentru perioada lucrata intre octombrie 1994-30 aprilie 1995.
  Angajare 01.05.1995- prezent.

  Pentru iesire anticipata ar trebui sa am 33 ani si 2 luni de cotizare. Nu stiu cand se implinesc- ma puteti ajuta?
  Multumesc,

 • buna ziua! vine o varsta la care desi mai avem ceva drum de mers trb sa ne gandim si la pensie!
  sunt nascut in 05.01.1968 si sunt angajat in cadrul aceleiasi companii de 33 ani impliniti dintre care 11 ani de grupa a 2-a.
  va rog daca doriti sa imi spuneti:
  – care este varsta de pensionare luand in calcul si cei 11 ani de grupa 2 (cu cat se reduce varsta standard)
  – care este varsta la care pot beneficia cel mai devreme de pensie anticipata partiala si procentual cat va fi pensia diminuata?
  va multumesc si va urez mult succes in continuare in tot ce intreprindeti!!

  • Stimat BRATU ION, va felicit pentru faptul ca nu lasati pe ultima suta de metri ceea ce se poate face din timp pentru pensie. Varsta standard de pensionare este 65 de ani iar stagiul complet de cotizare 35 ani. Cei 11 ani realizati in grupa a II-a va aduc o reducere a varstei de pensionare cu 3 ani si 9 luni. PEnsiionarea antiicipata partiala se va putea realiza de la 60 ani. Desigur trebuie sa stati aproape deoaece legea pensiilor este in continua schimbare.. La multi ani !

 • Stimate D-le Covaciu,

  Am 60 ani,35 ani stagiu de cotizare din care 7 ani gr l(deci virsta de pensionare ar fi 62 cu reducerea de 3 ani pt gr L).Am depus dosarul de pensie anticipata partiala.Penalizarea se calculeaza pe o perioada de 2 ani(12%)cit ar fi timpul dupa care indeplinesc conditia de pensionare(62 ani) sau pe perioada de 5 ani ramasi pina la limita de virsta(30%)?

  Va multumesc si va doresc sarbatori fericite!

  • Stimat Mihai Alexandru, cei 7 ani de munca realizati in grupa a I-a in conditii 100% va aduc o reducere a varstei standard ( 65 ani) cu 3 ani si 6 luni conform art 55 din legea 263/2010. Stagiul de cotizare creste cu 3 ani si 6 luni ajungand la 38 ani si 6 luni, daca anii primiti pentru grupa I nu au fost cuprinsi in cei 35 ani precizati. Astfel diminuarea se calculeaza pentru perioada 60 ani-61 ani si 6 lunii iar procentul lunar de diminuare va fi 0,35 ( Art 35 aliniatul 4), deci nu mai mult de 6,3%. In cazul prezentat de dumneavoastra diminuarea va fi de maxim 9% ptr 35 ani stagiu. Procentul de diminuare va fi constatnt pe toata perioada de 1 an si 6 luni iar de la 61 ani si 6 luni veti trece in pensie pentru limita de varsta redusa. Despre pensia anticipata partiala aici. Sarbatori fericite si o pensie cat mai MARE si cat de luuunga !!!

 • Bună ziua.Am 54 de ani și 32 ani și 10 luni vechime în câmpul muncii.De anul trecut din luna noiembrie nu mai pot lucra pentru că am o problemă de sănătate.Va rog frumos dacă există vreo posibilitate să mă pensionez.Multumesc.

 • buna ziua, ma numesc Tirb Maria, va rog frumos sa imi confirmati si mie data cand ma pot pensiona anticipat, sunt nascuta in 19.03.1965, am 38 de ani de vechime lucrati efectiv. As dori sa stiu cand pot sa imi depun dosarul pentru pensie anticipata partiala si cu ce data pot sa intru in pensie? Va multumesc..

 • ma numesc Husman Doina ,nascuta 28 /05/1962 am lucrat 21ani in Romania ,8ani in Italia si5 ani inFranta in ce conditii ma incadrez pentru o pensie anticipata

 • Ma numesc Husman Dumitru am lucrat 25ani in Romania ,5 ani in ITalia si 5 ani in Franta in ce conditii ma pot pensiona.

   • Ma numesc Popov Silvia nascuta 21/10/1964 ,am o vecchime in munca de 40 de ani si 9luni,va rog frumos sa mi spuneti cind m a pot pensiona anticipat si ce penalizare primesc, va multumesc.

 • Buna ziua,
  Ma numesc Luca Magdalena si as dori sa ma ajutati cu cateva informatii pentru pensionarea mea anticipata partiala.

  Nascuta la 07.01.1966
  Vechime totala in munca pana in prezent: 32 ani si 11 luni
  Valoarea totala a punctelor de pensie conform datelor din CNPP: 290,670039 sau 290.670039.
  Va rog sa imi calculati cand as putea sa imi depun dosarul pentru pensionare anticipata partiala si care ar fi valoarea pensiei, cu tot cu penalizare.
  Va multumesc anticipat.

  Cu stima,
  Magdalena Luca

 • Buna ziua!

  De trei ani am pensie anticipata partial. Intre timp am obtinut venituri, permise in cazul pensionarii anticipate, pentru care am platit contributii, inclusiv pentru pensie.

  Va rog sa imi spuneti daca pot solicita recalcularea pensiei prin adaugarea acestor stagii suplimentare de cotizatie, stagii ulterioare deciziei de pensionare anticipata partial.

  Va multumesc,
  Carmen Dumitrescu

 • Bună ziua, în primul rând mulțumesc mult pentru oportunitatea pe care ne-ați oferit-o aici de a ne calcula estimativ pensia în cazul pensionării anticipate.
  Data nașterii: 15.11.1961; aș dori să mă pensionez anticipat în luna noiembrie 2022, când voi împlini 61 ani și 35 ani de muncă (bugetar, fără condiții deosebite, doar cu spor de încordare; am fost educatoare la o casă de copii iar de 12 ani sunt psiholog în acealași sistem de protecție a copilului, cu salariul net: 3400 lei.
  Mi-ați putea spune care ar fi valoarea estimativă a pensiei anticipate? Mulțumesc frumos.

 • Buna ziua,
  Va rog frumos sa imi spuneti si mie cand as putea sa ma pensionez anticipat partial avand in vedere ca am varsta de 57 ani si 6 luni si vechime in munca 38 ani si 9 luni.
  Multumesc mult,

 • Buna ziua,
  va rog frumos sa imi spuneti si mie cand as putea sa ma pensionez anticipat partial avand in vedere ca sunt nascuta in 11.03.1965 si vechime in munca 38 ani si 9 luni.
  Multumesc mult,

 • Buna ziua!
  Mă interesează și pe mine când m-aș putea pensiunea anticipat. Sunt născută în 5 august 1966 și lucrez din octombrie 1985 în același loc de muncă.
  Vă mulțumesc din suflet!
  O zi frumoasă vă doresc!

 • Buna ziua,
  Sunt nascuta in data de 15.08.1963 si sunt in campul muncii din decembrie 1984 pana in prezent, neintrerupt. Mentionez ca inaintea acestei perioade am mai lucrat 9 luni. Pentru ca locuiesc intr-o zona afectata de poluare se beneficiaza de reducerea de 2 ani ( Legea 263/2010) a varstei standard de pensionare. Pentru ca doresc sa ies la pensie anticipat la inceputul anului 2023 as vrea sa va intreb cand se beneficiaza de reducerea de 2 ani, la calculul anilor la depunerea dosarului sau cu 2 ani inainte de indeplinirea varstei de pensionare.
  Multumesc anticipat!

  • Stimată FATACIUNE MARINELA, prevederile articolului 65 din legea 263/2010 cu privire la zonele poluate se refera la eliminarea penalizării pentru pensionarea anticipată parțială și nu la reducerea vârstei standard de pensionare. Pentru detalii si informații sigure reveniți la consultanta@pensiata.ro .

 • Buna ziua!
  Ma intereseaza daca as putea sa ma pensionez anticipat avand in vedere ca sunt nascuta in data de 19.12.1963 si am 40 ani munca din care 1 an si 8 luni grupa 1
  Va multumesc!

  • Stimată VIOLA CSEH, pensionarea la limită de vârstă în cazul dumneavoastră se va realiza la 19.o7.2026 (62 ani și 7 luni) iar stagiul complet de cotizare cerut de legea pensiilor ( legea 263/2010) în Anexa 5 este 33 ani si 5 luni.
   Pensionarea anticipată parțială o puteți realiza imediat dacă în cei 40 de ani de stagiu aveți realizați minim 33 ani și 5 luni prin contribuție efectivă ( în cîmpul muncii). Pentru date si informații cât mai sigure vă rog să reveniți la consultanta@pensiata.ro .

 • buna ziua, ma numesc, Angela Mateiciuc nascuta 17.12. 1965, lucrez de 40 de ani si 2 luni pe cartea de munca am nascut si crescut 4 copii cand pot spera sa ies la pensie indiferent de penalizare datorita sanatati. va multumesc anticipat, cu speranta unei elucidari practice.

  • Stimată ANGELA Mateiciuc, din 17.10.2023 veți putea accesa pensia anticipată parțială conform legislației curente. Dacă legea 127/2019 ( noua lege a pensiilor) va intra in vigoare din 01.09.2023 așa cum este prevăzut atunci pentru cei 4 copii, dacă au vârsta de peste 16 ani, veți putea accesa pensia pentru limită de vârstă imediat după 01.09.2023.

 • sunt nascut in 21.09.1962 si lucrezi din 1981.01.08 cind pot beneficia de pensie , si daca e anticipata cit e penalizarea .
  multumesc

 • Buna ziua, ma numesc Neamt Marinela,nascuta la data de 1 mai 1966,am lucrat efectiv pina anul acesta 39 ani,din care am adeverinta cu grupa a 2 a in procent de 70 %, 6 ani,optez pentru pensie anticipata partial.Va multumesc.

 • Buna ziua,

  Ma numesc Dragomir Mariana, anul acesta pe data de 07.09 implinesc varsta de 54 de ani iar in campul muncii am prestat 36 de ani. Am inteles ca pot beneficia de pensie anticipata cu 5 ani inainte de varsta standard de pensionare, asta ar fi la 58 de ani, ceea ce inseamna ca voi face pana atunci 40 de ani de munca intrebarea este cu cat voi fi penalizata daca optez pentru intrarea la pensie anticipata?

  • Stimată Dragomir Mariana, vârsta standard de pensionare în cazul dumneavoastră este 63 de ani iar stagiul complet de cotizare prevăzut in Anexa nr. 5 din legea pensiilor( 263/2010) este 35 de ani. În cazul în care veți realiza 40 de ani stagiu contributiv atunci veți depăși stagiul complet de cotizare cu 5 ani, caz în care diminuarea va fi de 0,25% pentru fiecare lună de anticipare din cei 5 ani. Astfel, conform legii actuale a pensiilor, diminuarea va fi de 15%. Pentru alte detalii, inclusiv pentru a afla din timp valoarea pensiei vă stăm la dispoziție la consultanta@pensiata.ro.

 • Buna ziua sint nascut 1967.03 13 ani lucrati 12, 2 in gr1, 11,2 dar mai 12,3 ani in strainatate ám 3 copi cind pot sa pensionez sau cit ani trebuie sa cumpar? Multumesc pentru raspuns.

  • Stimată Rozalia Toth, legea 127/2019 care prevede pensionarea cu 6 ani mai timpuriu decât vârsta standard de pensionare (63 ani in cazul dumneavoastră) va intra în vigoare, cel mai probabil, în 01.01.2024. Pentru cei 12 ani realizați în grupa a I-a reducerea vârstei standard de pensionare este de 6 ani dacă veți cumula în România și Franța minim 35 de ani. De reținut e că reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare nu se cumulează cu nici o altă reducere rezultată din grupa superioară sau alte legi speciale. Urmare varsta cea mai timpurie pentru pensionare pare a fi 57 de ani.

 • Buna ziua! Lucrez in invatamant de la 1 septembrie 1984, fara intreruperi. As dori sa ma pensionez anticipat partial , incepand cu 1 septembrie 2023, pentru ca doar aceasta posibilitate o am.
  Rugamintea mea este daca se poate sa stiu , cu aproximatie, care va fi pensia mea.
  Va multumesc!

  • Stimată Sorina, în cazul în care doriți un calcul al pensiei pe care o veți putea accesa vă pot trimite oferta de servicii dedicate calculul pensiei.

 • Buna ziua,

  Sunt nascuta in anul 1967 iulie 15 doresc sa stiu cand pot sa ma pensionez anticipat partial.

 • Buna ziua ,
  Sunt nascuta la13 .05.1965 ,am realizat 38 ani si 2 luni de munca . Imi spuneti va rog cand as putea sa ma pensionez anticipat partial si care va fi penalizarea .
  Va multumesc anticipat !

  • Stimată Daniela, pensionarea în cazul dumneavoastră se va putea realiza imediat prin pensie anticipată parțial, iar din martie 2028 prin pensie la limită de vârstă. Desigur trebuie ca în cei 38 de ani 2 luni să aveți minim 34 ani si 2 luni stagiu ”în câmpul muncii”. Pentru siguranță reveniți la consultanta@pensiata.ro .

 • Ziua buna
  cum fac sa mi calculati pensia anticipata
  O adresa de mail sa va pot trimite actele necesare

 • Buna ziua,va rog să-mi spuneți și mie când este mai bine sa ies la pensie,acum sau la anul când intră în vigoare noua lege a pensiilor.Am 60 de ani și 42 de ani vechime.Va mulțumesc.

 • Buna ziua ! Am depus deja dosarul de pensionare anticipata partial (pe 20.11.2023); sunt barbat, nascut pe 16.04.1963 (deci voi implini 60 de ani si 8 luni in dec.2023), perioada de contributie 36 de ani (oct 1987-oct 2023),va rog sa imi spuneti care este penalizarea lunara incepand cu ianuarie 2024, (luna de la care conform calculelor mele voi incasa pensia anticipata partiala). Multumesc pentru raspuns. Astept raspuns pe adresa de e-mail.
  As mai vrea sa va intreb daca am adeverinta pentru sumele incasate in „acord global” (in plus fata de salariul propriu-zis)la care am platit toate taxele aferente la vremea respectiva, adeverinta a ramas la dosarul depus la CNP S3 acum trei zile, pensia se va recalcula luind in considerare si acele sume suplimentare incepand din septembrie 2024 ? sau trebuie sa dau in judecata CNP (dupa primirea deciziei de pensionare, evident) pentru recalculare pentru perioada ianuarie 2024-septembrie 2024?

 • punctele din grupe si pensie suplimentara se pastreaza pentru pensionarii care sunt in plata in noua lege 360/2023?

 • Va salut
  Nascut 11 01 1965 38ani si 2 luni vechime.Cat ar fi penalizarea(procentual)lunara in cazul iesirii anticipate la pensie, pensia anticipata cu penalizare mai este valabila conform noii legi? Daca am lucrat grupa a 2 a 4 ani si 9 luni stiu ca nu se poate deduce din varsta Insa pot cumpara 1 an astfel incat sa fie trecut ca si perioada contributiva? Astfel incat sa indeplinesc cei 60 ani si 40 ani vechima sa pot accede la anticipata fara penalizare?

  • Pensia anticipată parțială se va numi pensie anticipată astfel că mai este valabilă. Pentru 4 ani și 9 luni de muncă realizată 100% în grupa a II-a varsta staandard de pensionare se reduce cu 1 an si 4 luni.

Lasă un comentariu