Pensia Anticipata Partială, condiții, procent de diminuare, suspendare, anulare, formulare, acte necesare la dosar.


Cine poate primi pensia anticipata partiala ?

Orice participant la sistemul public de pensii, a se înțelege cotizant, are dreptul de a solicita aceasta forma de pensionare conform legii 263/2010.

Când se poate solicita ?

Prima condiție ca un solicitant să primească această pensie este legată de vârsta împlinită. Astfel dacă aveți mai puțin de 5 ani până la vârsta de pensionare stabilita în Anexa Nr 5 din legea 263/2010 atunci prima condiție este îndeplinită.
A doua condiție este legată de perioada de timp în care s-a cotizat efectiv, perioadă ce trebuie să fie mai mare decât stagiul complet de cotizare stabilit în Anexa Nr. 5 din legea 263/2010.

Am cotizat și în afara României, cum pot valorifica acestă cotizare ?

În situația în care s-a cotizat în state cu care România are încheiat acord de recunoaștere reciprocă sau din UE, atunci perioada realizată prin cotizare efectivă se poate valorifica la stabilirea drepturilor pentru pensia comunitară anticipată parțială.

Care este valoarea penalizarii ?

Valoarea diminuării a fost stabilită ținând cont de doi indicatori: perioada de cotizare și durata de timp rămasă până la pensionarea de drept.
Astfel pentru o perioadă de cotizare mai mare procentul de diminuare stabilit pentru fiecare lună este mai mic, conform tabelului de mai jos.

Perioada de cotizare realizată peste

stagiul standard complet de cotizare

prevăzut in anexa nr.5

Procentul de diminuare

pentru fiecare

lună de anticipare (%)

Până la 1 an0,50
Peste 1 an0,45
Peste 2 ani0,40
Peste 3 ani0,35
Peste 4 ani0,30
Peste 5 ani0,25
Peste 6 ani0,20
Între 7 și 8 ani0,15

Penalizarea rămâne permanentă ?

La emiterea deciziei de pensionare aceasta va avea prevăzut procentul de diminuare, procent ce va rămâne constant până la data trecerii în pensie pentru limită de vârstă. La emiterea deciziei pentru limită de vârstă se va anula diminuarea și se vor adăuga stagiile de cotizare ce nu au fost valorificate la data pensionării prin pensie anticipată parțială.

Care sunt documentele necesare ?

Acte necesare, formulare:

Pensia ta trebuie tratată ?

* Completare cerere pentru înscrierea la pensie anticipata partiala Cerere pensie
* carnetul de munca (original si copie);
* carnetul de asigurari sociale (original si copie) in cazul celor care au cotizat voluntar;
* alte acte prevazute de lege privind vechimea în munca, adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv / individual de munca pentru perioada 01.04.1992-01.04.2001;
* adeverinta privind conditiile de munca speciale si/sau deosebite;
* adeverinta din care sa rezulte data încetarii calitatii de asigurat( nu mai este obligatorie decât în situația plății pensiei de la data depunerii dosarului );
* alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie.
*procura speciala pentru mandatar (unde este cazul);


Serviciul de recuperare/refacere Carnet de Muncă : documente@pensiata.ro


Unde se depune dosarul de pensionare ?

Regula de bază e că dosarul se depune la instituția care gestionează sistemul de pensii de pe raza domiciliului pe care îl aveți.
Astfel că dacă ați realizat stagiu de cotizare doar în România, atunci dosarul se depune la serviciul de pensii naționale din cadrul casei de pensii de pe raza domiciliului dumneavoastră
Dacă ați realizat stagiu de cotizare și în alte state atunci dosarul se depune la serviciul de pensii internaționale din cadrul casei de pensii de pe raza domiciliului dumneavoastră.

Pot realiza venituri în același timp cu primirea pensiei ?

Pensia anticipată parțială nu poate fi cumulată cu venituri pentru care este obligatorie plata contribuției de asigurări sociale din România. În situația în care doresc să realizez venituri de natură salarială atunci va trebui să cer casei de pensii suspendarea plății pensiei pentru acestă perioadă.
Pentru situațiile în care se pot cumula venituri cu această formă de pensionare scrie la consultanta@pensiata.ro sau office@pensiata.ro .

Pot renunța la pensie ?

Există un timp limitat prevăzut de lege, 30 de zile calendaristice de la data primirii deciziei de pensionare ( data stampilei de pe plicul poștal) nu mai mult în care se poate solicita anularea deciziei de pensionare. Pentru validarea acestui demers va trebui să primiți o decizie de anulare a pensiei.

Ce se întâmplă când ajung la limita de varsta ?

Pensia anticipată parțială va fi înlocuită de pensia la limită de vârstă prin eliminarea diminuării și adăugarea punctajelor pentru stagiile de cotizare nevalorificate ( studii superioare, serv. militar, etc).

Pentru situații legate de legi speciale: office@pensiata.ro

Pentru calculul pensiei : calcul@pensiata.ro, 

Tel 0724 414 043, 0742 602 033.

Datele se actualizează..

18.04.2021 www.pensiata.ro

 

7 Comentarii

 • Buna ziua. Am varsta de 51 de ani, o vechime de 31 de ani si 8 luni cu cotizare. CUM SI IN CE CONDITII MA POT PENSIONA ANTICIPAT SAU PARTIAL ANTICIPAT. Multumesc

  • Stimata Luminita, 2 conditii va grebui sa impliniti: varsta de minim 58 ani si stagiul contributiv de minim 35 de ani. Ramane de vazut ce legislatie vom avea din 2022 incolo.

 • Buna ziua. In octombrie 2021 implinesc 60 ani. Tinand cont ca am lucrat 39 ani, la acea data as putea depune dosarul pentru pensionare anticipata partial.
  Mentionez ca in perioada dinainte de aprilie 2001 nu am beneficiat de sporuri pentru conditii deosebite ci doar de sporul de vechime, care dupa 1993 apare in cartea de munca (cel din perioada 1980-1993 nu este trecut).
  Intrebarea mea este daca la dosarul de pensionare anticipata partiala e nevoie sa mai aduc adeverinte din cele 2 locuri unde am lucrat inainte de 2001 din care sa reiasa sporurile de vechime (utile am inteles la calcularea punctului de pensie). In anexa 15 am vazut specificat faptul ca pentru sporurile de vechime nu este nevoie de aceasta adeverinta, pentru ca se vor calcula automat la casa de pensii.
  Alta intrebare ar fi daca beneficiez si in cazul pensionarii anticipate partial de indicele de corectie pentru 2021 care este de 1,41.
  Din socoteala mea, penalizarea ar fi pentru 60 de luni, tinand cont ca depasesc cu 4 ani stagiul de cotizare de 35 ani, 0.30 x 60 luni = 18%, este corect cum am calculat?

  • Stimat Miu, sporul de vechime se calculeaza automat pana la 01.04.1992, dupa care daca nu este trecut in carnet sau nu prezentati o adeverinta cu acest spor …nu va fi valorificat la stabilirea pensiei. Indicele de corectie se aplica o singura data in prima decizie de pensionare chiar daca este partiala si se pastreaza acelasi si in decizia pentru limita de varsta, atat timp cat va fi utilizat in calcularea pensiilor.

 • Multumesc pentru raspunsul prompt.
  In 1993 m-am transferat la al doilea loc de munca si incepe sa apara si sporul de vechime in carnetul de munca. Anul trecut am facut cont pe site-ul CNPP ca sa am acces la datele mele din sistem si in raportul generat (electronic) cu informatii din carnetul de munca nu apare trecut la rubrica respectiva sporul de vechime cu toate ca in carnet apare (incepand cum am zis din 1993 pana in 2001, cand nu au mai fost trecute date in carnetul de munca). La ultimele 3 inregistrari (din 1999 pana in 2001) apare la rubrica „alte sporuri” un spor de fidelitate. Nu stiu care a fost logica pentru care nu au completat si in formatul electronic al carnetului datele referitoare la sporul de vechime care se regaseste descifrabil in carnetul de munca (la fel cum apare si sporul de fidelitate).
  Probabil ca la depunerea dosarului de pensionare anticipata vor completa datele lipsa, dar pentru siguranta, am cerut sa mi se dea o adeverinta de la al doilea loc de munca, unde banuiesc ca se vor regasi datele care sunt de fapt trecute si in cartea de munca format fizic.
  Datele din adeverintele eliberate trebuie sa corespunda identic si la fel banuiesc cu cele din carnetele de munca.

  • Stimat Miu Marius, in mare parte datele din registrul electronic sunt ok, dar nu trebuie sa va faceti griji deoarece la depunerea dosarului de pensionare va trebui sa depuneti in copie si orginal si carnetul de munca. Esential este sa aveti adeverinte cu sporurile avute si care nu sunt trecute in carnetul de munca cum este spre exemplu cel de noapte.

   • Va multumesc pentru raspunsul prompt.
    Da, intradevar, datele trecute in registrul electronic corespund cu ce este si in carnetul original.
    Situatia mea este relativ simpla, am continuitate fara intreruperi, la 3 societati timp de 39 de ani pana acum (nu am socotit si armata, iar inainte de armata am lucrat 3 luni). Nu am lucrat in conditii deosebite, nu am lucrat de noapte, etc. Stiu ca inainte de 1990 am mai avut prime, dar din ce am citit pe portalul dumneavoastra, acestea nu se iau in considerare. Din acest motiv pusesem intrebarea privitoare la cele 2 adeverinte, care ar avea doar rolul de a intarii ceea ce scrie in carnetul de munca.
    Dupa 2001 din ce am vazut datele din sistem de la CNPP, la venit apare suma bruta care include totul, chiar si primele de vacanta.
    In 2009 am fost timp de 1 luna si 30 de zile in somaj tehnic, chiar si acesta apare acolo cu venitul corespunzator.

Lasă un comentariu