Pensia Anticipata Partială, condiții, procent de diminuare, suspendare, anulare, formulare, acte necesare la dosar.


Cine poate primi pensia anticipata partiala ?

Orice participant la sistemul public de pensii, a se înțelege cotizant, are dreptul de a solicita aceasta forma de pensionare conform legii 263/2010.

Când se poate solicita ?

Prima condiție ca un solicitant să primească această pensie este legată de vârsta împlinită. Astfel dacă aveți mai puțin de 5 ani până la vârsta de pensionare stabilita în Anexa Nr 5 din legea 263/2010 atunci prima condiție este îndeplinită.
A doua condiție este legată de perioada de timp în care s-a cotizat efectiv, perioadă ce trebuie să fie mai mare decât stagiul complet de cotizare stabilit în Anexa Nr. 5 din legea 263/2010.

Am cotizat și în afara României, cum pot valorifica acestă cotizare ?

În situația în care s-a cotizat în state cu care România are încheiat acord de recunoaștere reciprocă sau din UE, atunci perioada realizată prin cotizare efectivă se poate valorifica la stabilirea drepturilor pentru pensia comunitară anticipată parțială.

Care este valoarea penalizarii ?

Valoarea diminuării a fost stabilită ținând cont de doi indicatori: perioada de cotizare și durata de timp rămasă până la pensionarea de drept.
Astfel pentru o perioadă de cotizare mai mare procentul de diminuare stabilit pentru fiecare lună este mai mic, conform tabelului de mai jos.

Perioada de cotizare realizată peste

stagiul standard complet de cotizare

prevăzut in anexa nr.5

Procentul de diminuare

pentru fiecare

lună de anticipare (%)

Până la 1 an0,50
Peste 1 an0,45
Peste 2 ani0,40
Peste 3 ani0,35
Peste 4 ani0,30
Peste 5 ani0,25
Peste 6 ani0,20
Între 7 și 8 ani0,15

Penalizarea rămâne permanentă ?

La emiterea deciziei de pensionare aceasta va avea prevăzut procentul de diminuare, procent ce va rămâne constant până la data trecerii în pensie pentru limită de vârstă. La emiterea deciziei pentru limită de vârstă se va anula diminuarea și se vor adăuga stagiile de cotizare ce nu au fost valorificate la data pensionării prin pensie anticipată parțială.

Care sunt documentele necesare ?

Acte necesare, formulare:

Pensia ta trebuie tratată ?

* Completare cerere pentru înscrierea la pensie anticipata partiala Cerere pensie
* carnetul de munca (original si copie);
* carnetul de asigurari sociale (original si copie) in cazul celor care au cotizat voluntar;
* alte acte prevazute de lege privind vechimea în munca, adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv / individual de munca pentru perioada 01.04.1992-01.04.2001;
* adeverinta privind conditiile de munca speciale si/sau deosebite;
* adeverinta din care sa rezulte data încetarii calitatii de asigurat( nu mai este obligatorie decât în situația plății pensiei de la data depunerii dosarului );
* alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie.
*procura speciala pentru mandatar (unde este cazul);


Serviciul de recuperare/refacere Carnet de Muncă : documente@pensiata.ro


Unde se depune dosarul de pensionare ?

Regula de bază e că dosarul se depune la instituția care gestionează sistemul de pensii de pe raza domiciliului pe care îl aveți.
Astfel că dacă ați realizat stagiu de cotizare doar în România, atunci dosarul se depune la serviciul de pensii naționale din cadrul casei de pensii de pe raza domiciliului dumneavoastră
Dacă ați realizat stagiu de cotizare și în alte state atunci dosarul se depune la serviciul de pensii internaționale din cadrul casei de pensii de pe raza domiciliului dumneavoastră.

Pot realiza venituri în același timp cu primirea pensiei ?

Pensia anticipată parțială nu poate fi cumulată cu venituri pentru care este obligatorie plata contribuției de asigurări sociale din România. În situația în care doresc să realizez venituri de natură salarială atunci va trebui să cer casei de pensii suspendarea plății pensiei pentru acestă perioadă.
Pentru situațiile în care se pot cumula venituri cu această formă de pensionare scrie la consultanta@pensiata.ro sau office@pensiata.ro.

Pot renunța la pensie ?

Există un timp limitat prevăzut de lege, 30 de zile calendaristice de la data primirii deciziei de pensionare (data stampilei de pe plicul poștal) nu mai mult în care se poate solicita anularea deciziei de pensionare. Pentru validarea acestui demers va trebui să primiți o decizie de anulare a pensiei.

Ce se întâmplă când ajung la limita de varsta ?

Pensia anticipată parțială va fi înlocuită de pensia la limită de vârstă prin eliminarea diminuării și adăugarea punctajelor pentru stagiile de cotizare nevalorificate ( studii superioare, serv. militar, etc).

Pentru situații legate de legi speciale: office@pensiata.ro

Pentru calculul pensiei : calcul@pensiata.ro, 

Tel 0724 414 043, 0742 602 033.

Mărturii

(25.01.2023)Bună seara, Stimate Domn Covaciu,

Vă mulțumesc foarte mult pentru expertiza efectuată! Este cu adevărat o lucrare amplă, întocmită în mod profesionist, ce cuprinde toate informațiile și detaliile de care am nevoie. De asemenea, doresc să vă mulțumesc pentru promptitudinea cu care ați răspuns solicitării mele!
Vă voi contacta în următorul intervalul de timp, deoarece o să am nevoie de sfatul d-vostră profesionist pentru o altă situație.

Încă o dată, vă adresez multe mulțumiri și vă doresc toate cele bune!
Seară frumoasă!

Cu stimă,
Leontina N.( București)

Datele se actualizează..

18.04.2021 www.pensiata.ro

 

30 Comentarii

 • Buna ziua. Am varsta de 51 de ani, o vechime de 31 de ani si 8 luni cu cotizare. CUM SI IN CE CONDITII MA POT PENSIONA ANTICIPAT SAU PARTIAL ANTICIPAT. Multumesc

  • Stimata Luminita, 2 conditii va grebui sa impliniti: varsta de minim 58 ani si stagiul contributiv de minim 35 de ani. Ramane de vazut ce legislatie vom avea din 2022 incolo.

 • Buna ziua. In octombrie 2021 implinesc 60 ani. Tinand cont ca am lucrat 39 ani, la acea data as putea depune dosarul pentru pensionare anticipata partial.
  Mentionez ca in perioada dinainte de aprilie 2001 nu am beneficiat de sporuri pentru conditii deosebite ci doar de sporul de vechime, care dupa 1993 apare in cartea de munca (cel din perioada 1980-1993 nu este trecut).
  Intrebarea mea este daca la dosarul de pensionare anticipata partiala e nevoie sa mai aduc adeverinte din cele 2 locuri unde am lucrat inainte de 2001 din care sa reiasa sporurile de vechime (utile am inteles la calcularea punctului de pensie). In anexa 15 am vazut specificat faptul ca pentru sporurile de vechime nu este nevoie de aceasta adeverinta, pentru ca se vor calcula automat la casa de pensii.
  Alta intrebare ar fi daca beneficiez si in cazul pensionarii anticipate partial de indicele de corectie pentru 2021 care este de 1,41.
  Din socoteala mea, penalizarea ar fi pentru 60 de luni, tinand cont ca depasesc cu 4 ani stagiul de cotizare de 35 ani, 0.30 x 60 luni = 18%, este corect cum am calculat?

  • Stimat Miu, sporul de vechime se calculeaza automat pana la 01.04.1992, dupa care daca nu este trecut in carnet sau nu prezentati o adeverinta cu acest spor …nu va fi valorificat la stabilirea pensiei. Indicele de corectie se aplica o singura data in prima decizie de pensionare chiar daca este partiala si se pastreaza acelasi si in decizia pentru limita de varsta, atat timp cat va fi utilizat in calcularea pensiilor.

 • Multumesc pentru raspunsul prompt.
  In 1993 m-am transferat la al doilea loc de munca si incepe sa apara si sporul de vechime in carnetul de munca. Anul trecut am facut cont pe site-ul CNPP ca sa am acces la datele mele din sistem si in raportul generat (electronic) cu informatii din carnetul de munca nu apare trecut la rubrica respectiva sporul de vechime cu toate ca in carnet apare (incepand cum am zis din 1993 pana in 2001, cand nu au mai fost trecute date in carnetul de munca). La ultimele 3 inregistrari (din 1999 pana in 2001) apare la rubrica „alte sporuri” un spor de fidelitate. Nu stiu care a fost logica pentru care nu au completat si in formatul electronic al carnetului datele referitoare la sporul de vechime care se regaseste descifrabil in carnetul de munca (la fel cum apare si sporul de fidelitate).
  Probabil ca la depunerea dosarului de pensionare anticipata vor completa datele lipsa, dar pentru siguranta, am cerut sa mi se dea o adeverinta de la al doilea loc de munca, unde banuiesc ca se vor regasi datele care sunt de fapt trecute si in cartea de munca format fizic.
  Datele din adeverintele eliberate trebuie sa corespunda identic si la fel banuiesc cu cele din carnetele de munca.

  • Stimat Miu Marius, in mare parte datele din registrul electronic sunt ok, dar nu trebuie sa va faceti griji deoarece la depunerea dosarului de pensionare va trebui sa depuneti in copie si orginal si carnetul de munca. Esential este sa aveti adeverinte cu sporurile avute si care nu sunt trecute in carnetul de munca cum este spre exemplu cel de noapte.

   • Va multumesc pentru raspunsul prompt.
    Da, intradevar, datele trecute in registrul electronic corespund cu ce este si in carnetul original.
    Situatia mea este relativ simpla, am continuitate fara intreruperi, la 3 societati timp de 39 de ani pana acum (nu am socotit si armata, iar inainte de armata am lucrat 3 luni). Nu am lucrat in conditii deosebite, nu am lucrat de noapte, etc. Stiu ca inainte de 1990 am mai avut prime, dar din ce am citit pe portalul dumneavoastra, acestea nu se iau in considerare. Din acest motiv pusesem intrebarea privitoare la cele 2 adeverinte, care ar avea doar rolul de a intarii ceea ce scrie in carnetul de munca.
    Dupa 2001 din ce am vazut datele din sistem de la CNPP, la venit apare suma bruta care include totul, chiar si primele de vacanta.
    In 2009 am fost timp de 1 luna si 30 de zile in somaj tehnic, chiar si acesta apare acolo cu venitul corespunzator.

 • Buna ziua. Ma numesc Savulescu Paula sunt nascuta in 24.07.1960 si conform legii unitare a pensiilor nr. 263/2010 ma pot pensionA la limita de varsta in anul 2022 luna mai, la varsta standard de 61 ani si 10 luni . Am incercat sa depun dosarul pentru pensionare anticipata partiala, luna aceasta , august 2021 , dar nu mi s-a primit pe motiv ca din total perioada de cotizare – din 1984 cand am absolvit facultatea si m-am angajat- adica 36 de ani , doar primii 15 ani am fost angajata si am avut platita contributia la bugetul de stat de catre angajator, restul de 21 de ani pana in prezent mi-am platit lunar contributia , personal, la Casa de Pensii. Deci motivul invocat este ca daca nu am fost angajata pe toata perioada in care am contribuit, nu am dreptul la pensionare anticipata partiala. Nu mi s-a argumentat cu nicio baza legala.Doresc sa stiu daca am dreptul la pensionare anticipata partiala, in conditiile sus mentionate si care este argumentul legal. Va multumesc.

  • Stimata Savulescu Paula, toata perioada de activitate din 1984 si pana la 01.01.2018 in care ati contribuit fie angajata fie prin Contract de Asigurare Sociala este stagiu contribuitv care se poate valorifica la stabilirea pensiei anticipate par’ial. Din 01.01.2018, prin OUG 103/2017 PSD a hotarat ca stagiul de cotizare realizat prin contributie voluntara (Contract de Asigurare Sociala) sa nu mai poata fi valorificat decat la stabilirea pensiei pentru limita de varsta.

 • Buna ziua.In decembrie 2022 implinesc 60 de ani.Din datele pe care vi le trimit mai jos referitoare la serviciu efectuat de mine ,as dori sa stiu cand pot iesi anticipat partial si cu ce penalizare daca se poate.

  -prima angajare 16.02.1981,
  -incorporat 25.08.1984,
  -trcut in rezerva 28.08.1984,
  -reangajat 10.03.1986 – prezent activ la serviciu.

  Va multumesc.

  • Stimat Ion Mihai, pensionarea anticipata partial se va putea realiza daca veti avea minim 35 ani stagiu contributiv, fapt ce pare a fi trealizat. Diminuarea nu va depasi 30%. Pentru un raspuns corect trebuie realizata o analiza asupra dosaului de pensionare mai cu seama pentru perioada 01.04.2001-prezent, caz in care puteti apela si la serviciile noastre de calcul sau consultanta. Detalii la consultanta@pensiata.ro

 • Stimate Domnule Covaciu,

  Ma numesc Ioana R. Va multumesc mult pentru raspuns! Punand in balanta variantele m-am hotarat sa depun dosarul de pensionare anticipata partiala pe data de 21~22 decembrie anul acesta pentru a beneficia de indicele de corectie 1,41.

  M-am gandit la o data din ultima decada a lunii a 12-a pentru a putea vedea/analiza ce se va intampla referitor la pensii la inceputul lui 2022 si in cazul ca va fi ceva favorabil sa pot anula decizia ce o voi primi si sa depun din nou dosarul pentru pensionare anticipata la data de 01.04.2022 (fara penalitati).

  Va rog frumos sa ma mai lamuriti asupra unor aspecte:

  1. Este posibil ca la final de an , in speta 22.12.2021, casa judeteana de pensii sa nu mai primeasca/inregistreze dosare de pensionare?
  2. Este posibil ca decizia pe care o voi primi, (cel mai probabil prin ianuarie-februarie 2022), sa imi fie anulata prin vreun act normativ – daca nu o dau in plata?

  Intentia mea este sa depun dosarul de pensionare anticipata partiala in acest an, pentru a primi o decizie cu indicele de corectie 1.41, insa as vrea sa mai lucrez 1-2 ani si dupa aceea sa incetez CIM si sa dau decizia in plata. Daca este posibil si daca nu exista riscul diminuarii valorii deciziei.

  Va multumesc! Cu deosebita stima!

 • Buna ziua, sunt nascuta in data de 7.10.1962, am o vechime in munca de 39 ani,5 luni, 26 zile, locuiesc de 30 de ani în oraș poluat (Ploiești) . Vreau sa ma pensionez anticipat partial. Care este diminuarea. Vreau sa depun dosarul in ianuarie-februarie 2022, cu un an inainte de data limita – februarie 2023. Multumesc. Cum calculez ce pensie voi avea?

 • Sunt născut în 22.03.1965, locuiesc în Ploiesti de mai bine de 30 de ani, am un stagiu de cotizare efectiv de 35 de ani și 9 luni, din care 14 ani și 4 luni în grupa a 2-a.
  La stagiu de cotizare efectiv nu am luat în calcul și perioada serviciului militar de 1 an și 4 luni.
  Când pot ieși lapensie antivipata?
  Multumesc,
  Andrei

 • Am primit decizia de pensie anticipata cu penalizare. Detin un SRL in calitate de asociat alaturi de sotia mea, fara sa avem angajati.
  Intr-o postare din 2014 am aflat despre posibilitatea de a beneficia de pensie cu conditia ca SRL-ul sa aiba venituri anuale de pana la 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, respectiv de 6095 lei pentru anul 2022, conform cu art.6 alin.1 din Legea nr. 263/2010.
  Intrebarea mea este daca mai este valabila acum acesta prevedere.

  • Stimat Durutya Ludovic, pensia anticipata partiala sau anticipata nu se poate cumula cu veniturile pentru care trebuie platit CAS. Din cate cunosc acum legea obliga plata CAS pentru venituri anuale mai mari de 12* salariul minim brut pe economie. Adica 12* 2550 lei. Urmare un contabil BUN va poate stabilii care este nivelul venitu;lui anual pentru care nu trebuie platit CAS si se poate cumula pensia anticipata cu aceste venituri.

 • buna ziua! varsta 60 ani, vechime 39 si 4luni,din care 12 ani grupa a2a,procent 80 %.Care ar fi procentul de penalizare anticipat partial si daca beneficiez de indice corectie.Multumesc frumos pt. raspuns!

  • Stimat NAZIRU MARIN, un raspuns corect se poate obtine numai in urma unei analize asupra dosarului de pensionare, altfel, cel mai probabil, raspunsul va fi eronat.

 • Buna seara ,sant nascut in 1965 ,am 40 ani vechime in campul munci,din care 11 ani grupa 1 ,am adeverinta, la ce varsta ma pot pensiona,as dori mai multe detali referitor la pensionare ,un numar de contact pe mail daca se poate.

  o seara frumoasa

 • Buna ziua!
  Indicele de corectie se va aplica pana la aparita noii legii?
  Cand putem afla care este valoarea lui pentru anul 2023?

  Multumesc

  • Indicele de corecție este comunicat la sfarsitul anului dar este posibil să nu se întâmple acest lucru așa cum a fost anul trecut. Cu sigurață dacă elegea nouă va intra în vigoare așa cum este scrisă acum, indicele de corecție va disppărea.

 • Bună seara,
  Am rugămintea să-mi spuneți dacă în condițiile în care am deja decizia de pensionare anticipată parțial din anul 2022 dar nu am încetat încă raportul de muncă …..și mă hotărăsc să ies anul acesta (deci înainte de a ajunge la limita de vârstă) se va lua în calcul valoarea punctului de pensie de la data emiterii deciziei de 1586 lei sau cea de la această dată de 1784 lei? Vă mulțumesc anticipat! Știu că procentul de diminuare rămâne același….

Lasă un comentariu