Pentru o categorie de asigurați posibilitatea de pensionare anticipată nu va mai fi posibilă după 2021.

După cum era deja cunoscut pentru cetățenii români care au cotizat la sistemul de pensii italian anul 2021 este ultimul în care se poate accesa pensia după criteriul Cota 100.
Adica o pensionare de la 62 de ani dacă erau realizați minim 38 de ani prin contribuție la sistemul public comunitar , în acest caz România + Italia.

Posibilitatea de pensionare a fost posibilă prin Decret Lege 4/2019 care la articolul 4 aliniatul 1 prevede că la finele anului 2021 expiră perioada de experimentare ( 2019-2021).
Totuși decretul prevede că cine îndeplinește condițiile de accesare a pensiei după criteriul Cota 100 la 31.12.2021 poate accesa pensia și după expirarea perioadei de experimentare.
Practic legislativul italian a lansat această posibilitate pentru o perioadă de probă, urmând ca după evaluarea efectului avut asupra mediului economic și a supra bugetului de stat să se decidă continuarea sau suprimarea ”Cotei 100”.
Cum nici în Italia pensionarii nu sunt de neglijat în ziua votului, parlamentarii sau gandit si la alte posibilități cu ar fi Cota 102, însă vremurile în care economia italiană duduia au cam trecut iar industria turismului mai vede turiști doar în poze, decizia de încetare a pensionării mai timpurii nu s-a lăsat așteptată.
Lovitura de grație a venit în textul Planului National de Redresare și Reziliență. Acest lucru ne dă de înțeles cam cum va arăta si noua formula de calcul a pensiilor în legea pe care actuala coaliție din România se pregătește să o utilizeze în recalcularea tuturor pensiilor.
În Italia este de așteptat ca prin Legea Fornero, sindicatele și Ministerul Muncii să găsească o soluție alternativă la varsta de pensionare de 67 ani sau pensionarea anticipată odată ce sau realizat 41 ani de contribuții.

Urmare românii care au minim 62 de ani și un stagiu contributiv de minim 38 ani trebuie să se grăbească pentru că altfel pensie din Italia vor vedea numai de la 67 ani, cel mai sigur după minim 67 ani și 6 luni dacă punem la socoteală și durata minimă de emitere a unei decizii de pensie comunitară.

Pentru detalii și sprijin in accesarea pensiei comunitare scrie la contact@europensie.ro

www.pensiata.ro

2 Comentarii

Lasă un comentariu