In sfarsit lucrurile sau clarificat in ceea ce priveste legislatia pensiilor dn 2021. Prin OUG Nr. 8 din 18.02.2021 guvernul a adus linistea pe care o asteptau de o vreme pensionarii si cei care urmeaza sa se pensioneze.
Ordonanța aduce cateva modificari cu efect multiplu si cu efect salvator pentru cateva categorii de pensionari aflati si asa in dificultati.


OUG 8 din 18.02.2021

Legea 127/2019 se modifica la Art 86 aliniatul 2)

Art.III – Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 563 din 9 iulie 2019, cu modificările
ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 86, litera c) a alineatului (2) va avea următorul cuprins:
”c) Începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Majorarea și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.”
2. La articolul 86, alineatele (3) – (8) se abrogă.
3. Partea introductivă a alineatului (1) al articolului 182 va avea următorul cuprins:
”(1) Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 septembrie 2023, cu excepția:”
4. La articolul 182 se completează cu o literă nouă, lit. b^1) cu următorul cuprins:
”b^1) art. 86 alin. (2) lit. c) care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2022.”

Art.V – Articolul 42 din Legea nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 820 din 7 septembrie 2020, se modifică și va avea următorul cuprins:
”Art. 42 – Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 aprilie 2022.”

 Care sunt efectele concrete:

1 Valoarea punctului de pensie nu scade dar nici nu creste asa cum de altfel nici pensiile din sectorul militar nu vor creste cu valoarea inflatiei in anul 2021, idem salariile din sectorul bugetar.
2. Indicele de corectie va ramane tot anul la valoarea 1,41 .

Care este efectul amanarii intrarii in vigoare a legii 127/2019 pana la 1 septembrie 2023 ?

Legea 127/2019 cuprindea cateva prevederi crunte pentru persoanele cu dizabilitati, mai ales pentru nevazatori a caror pensie se calcula acum la fel ca si la ceilalti sigurati prin impartirea punctajului total la 25. Trebuie amintit ca legea 263/2010 prevede un calcul al pensiei prin asigurarea unei valori a pensiei care sa asigure un venit echitabil in raport cu perioada muncita si gradul de handicap prin impartirea punctajului total la o treime din stagiul complet sau la 2/3 , urmare prin recalcularea pensiilor dupa legea 127/2019  acestor categorii de pensionari valoarea pensiei ar fi fost mai mica.

Munca prestata in grupe

Acelasi efect salvator il aduce aceasta ordonanta si pentru cei care au realizat perioade de activitate in condiții speciale, care acum au punctajul realizat impartit la 20 si nu la 25 ar fi fost daca legea 127/2019 ar fi intrat in vigoare de la 01.09.2021 ( mineri, expunere a radiatii, etc).
In cazul asiguratilor care au realizat stagiu in grupe superioare de munca, vechimea suplimentara nu mai putea fi valorificata la stabilirea stagiului minim de cotizare sau la accesarea pensiilor anticipate, asa cum prevede legea actuala.

Legea 215/2019 prevede acum reducerea varstei standard de pensionare cu 4 luni pentru fiecare an de grupa a II-a, fapt pe care legea 127/2019 il anula si schimba reducerea varstei de pensionare cu …. 3 luni pentru 1 an de grupa  a II-a.

Pensionari de urmas
Sotul supravietuitor care beneficiaza de o pensie de urmas poate sta linistit cel putin pana la 01.09.2023.
Stagiul de cotizare va putea fi cumpărat incontinuare la o cotizatie minimă de 25% din salariul minim pe economie si nu la salariul mediu brut pe economie asa cum era prevazut in legea 127/2019.

Raman de reanalizat

  • pensionarea mamelor care au crescut 3 sau mai multi copii
  • pensionarea la limita de varsta pentru cei care au realizat 43 de ani stagiu contributiv
  • reasezarea valorii pensiei in procent semnificativ din valoarea contributiei si a perioadei de contributivitate.

Voi reveni…

IOAN Covaciu

WwW.pensiata.ro

32 Comentarii

  • Buna ziua! Eu nu prea sunt lamurita cu pensia de urmas de 25%. Tatal meu a murit anul trecut, era pensionat anticipat, dupa 40 de ani de munca, iar mama de un an, la fel, patru decenii de munca. Cand a intrebat la casa de pensii, i-a spus ca inca nu s-a promulgat legea pentru a opta pentru cei 25% si ca trebuie sa astepte pana in septembrie anul asta. Pana la urma cum stau lucrurile, va rog?

    • Stimată Angela Alexandru, legea 127/2019 a fost promulgată (publicată in Monitorul Oficial) dar avea ca si aplicabilitate dor 2-3 articole, urmand ca din 01.09.2021 sa inlocuiasca actuala lege a pensiilor. Prin OUG 8/18.02.2021 s-a stabilit ca legea 127/2019 să intre efectiv in vigoare numai din 01.09.2023. Ca urmare prevedere prin care pensia proprie putea sa fie cumulata, in anumite conditii, cu 25% din valoarea pensiei sotului decedat s-a amanat pana la 01.09.2023.

  • Toate aceste modificari sint facute ca pensiile sa cresca in cel mai fericit scenariu cu 2,3% adica cam 40 lei .In acelasi timp se va lua in calcul principilu contributivitatii .Ma intreb daca unele pensii nu vor scadea? Aceasta lege nu aduce nimic bun pensionarilor cu pensii mici. Este o lege nedreapta chiar daca Guvernul spune ca va imbunatatii inechitatile.

    • Stimată Adriana Zgonea, pensiile nu au scăzut niciodată, nici măcar in povestea din 2010 cu Basescu. Mai bine o crestere moderata si sigura decat o umflare a pensiilor si a preturilor. În Croatia se spera la o crestere cu 0,8% a pensiilor din Martie 2021. Noi am mai fost odată milionari de 2 lei. Nu aceasta ordonanta va stabili cum se vor recalcula pensiile doar pe baza contributivitatii. Din cate se cunoaste va fi emisa o noua lege in care va trebui reasezat nivelul venitului minim garantat inclusiv pentru pensionari.

  • Bună ziua, aș dori să aflu ce coeficient de corecție se va aplica, până la urmă, pentru cei care ies în pensie în 2021?

  • Gaspar A Doresc sa aflu ce intelege d-na Turcan despre sustenabilitatea pensiilor cand guvernul nu este capabil sa colecteze de la toti angajatii sumele pentru pensii, si in special de la firmele de stat Daca s-ar colecta toti banii de la salariatii cu contract de munca deficitul la pensii ar fi zero lei . De ce nu se da o lege ca neplata contributiilor la pensii sa constituie infractiune , sa fie pedepsiti cei care refuza sa plateasca contribtiile la pensii . De ce cei cu pensii speciale care iau pensii uriase nu platesc nici un leu contributie la pensii ca Constitutia Romaniei spune ca nimeni nu este mai presus de lege.

    • Stimat Gaspar, nici un guvern si niciodata nu sau colectat TOATE sumele care trebuiau platite la CAS, intotdeauna a existat si economia gri sau subterana. Vestea oarecum buna e ca aceste situatii nu au avut mare efect asupra valorii pensiilor aflate in plata. Cea mai mare prolema a aparut atunci cand guvernele care au trait de pe urma voturilor pensionarilor au crescut pensiile ”din pix” si nu ca urmare a unei cresteri a economiei sau dupa alte criterii. Trebuie amintit ca legislatia anterioara anului 1990 stabilea ca salariile si pensiile nu pot creste mai mult decat procentul de crestere economica. Atunci cand PSD a legiferat pensiile speciale nu am vazut nici o alianta a pensionarilor sa protesteze. De platit la sistemul public de pensii plătesc toti inclusiv cei cu pensii speciale, plata CAS se aplica pe salariul fiecaruia indiferent ca este procuror, colonel sau brutar, diferenta este doar la modul de calcul al pensiilor. Constitutia stabileste ca nimeni nu este mai presus de lege, numai la calculul pensiilor sunt mai multe legi. Cat despre sustenabilitate, nu trebuie uitat episodul Grecia. Acolo sau tot umflat pensiile pana a ”crăpat” sistemul de pensii, adica nu a mai fost sustenabil iar intr-o tara cum este Romania in care tineretul ramane cu salariul minim iar netul ajunge cu greu la pensia minimă, nu e demirare ca azi maine avem un numar mai mare de pensionari decat muncitori..incet incet ajugem un MARE AZIL DE BATRANI.

  • Buna ziua.
    Va rog sa lamuriti in urmatoarea problema.
    Am primit decizie pensionare in 28.01.2021. Nemultumita de anumite lucruri am depus contestatie, la acel moment stiam ca termenul este de 45 zile. Am depus ieri 11.03.2021., cu incadrare in acest termen.Aseara de pe site-ul dv. am aflat de OUG 8/18.02.2021, cu termen 30 zile. Eu la ce situatie ma incadrez acum? Cumva mi se va respinge contestatia ca fiind tardiva? Multumesc

    • Stimata Aura, daca in decizia dumneavoastra scrie ca termenul de contestare este de 45 de zile atunci nu trebuie sa aveti nici o temere legata de cele 45 de zile.

  • Buna ziua.Am o parere foarte buna despre ceia ce faceti.
    Am si eu o problema.
    Am iesit la pensie de boala grad 3 in 14.01.2011 cu legea 263/2010 art.68 alineat 1 litera c
    In data de 21.09.2020 am iesit la pensie la limita de varsta .La calculul definitiv de al pensiei sa folosit indicele de corectie din anul 2011 adica 1,12 si nu 1,41 indicele de corectie din 2020 ,este normal asa conform legi.Va rog sa-mi dati un raspuns pe e-mail.Va multumesc anticipat.

    • Stimata Georgeta, va doresc multa sanatate. Indicele de corectie se pastreaza acelasi de la data primirii indiferente de cate modificari mai sut aplicate la dosarul de pensionare. Cei care primesc indice de corectie retroactiv la trecerea din pensie de invaliditate la pensia pentru limita de varsta sunt numai cei care au fost pensionati in perioada 2000-2010 prin pensie de invaliditate si au trecut la pensie de limita după 2010.

  • Buna ziua!
    Credeti ca guvernul ar ma putea reveni asupra prevederilor acestei ordonante?
    Ati scris, la un moment dat : „de analizat – pensionarea mamelor care au crescut trei sau mai mult copii”.
    Ma intereseaza aceasta problema deorece sotia mea indeplineste aceste conditii din 2020 si astepta sa iasa la pensie in septembrie 2021, daca legea s-ar fi pus in aplicare.

    • Stimat Gavanarescu, este adevarat ca ma astept la o corectie chiar daca legea a fost amanata, deoarece mamele care au crescut 3 sau mai multi copii nu pot realiza un stagiu de contributiv pentru a se putea pensiona anticipat parțial , practic sunt condamnate la pensia de batranete. Cele mai multe au pierdut sansa unei cariere si nu au mai reusit sa-si completeze nici macar stagiul minim de cotizare iar acum sunt la mila primariilor pentru ajutor social.

  • Buna ziua domnu Covaciu
    am si ieu o intrebare pot sa cumpar stagiu de cotizare dupa 01/09/2021 sau trebe sa
    astept 01/09/2023? precisez ca am deja cumparat 6 ani in octombrie 2020
    am acum 61 de ani si mai trebuie 4ani si 3 luni ca sa completez stagiu pentru italia
    sunt cetatean strain cu domiciliu in romania
    va multumesc

    • Stimat Giovanni, mai puteți cumpăra stagiu de cotizare cu plata lunar până la 01.09.2023. Acum ce este important de știut, OUG 163/2020 ( legea care permite cumpărarea de stagiu retroactiv) vă dă posibilitatea de a cumpăra retroactiv și pentru perioade de timp anterioare anului 2010 spre exemplu, iar legea 127/2019 vă va permite să cumpărați stagiu numai din perioada 2018-2023, urmare dacă aveți stagiu liber in perioada 2018-2021 atunci este ok, va putea fi cumpărat din 01.09.2023. Pentru alte detalii îmi puteți scrie la contact@europensie.ro . Înțeleg că aveți ca obiectiv Cota 41/43 de contributii ROU+IT.

  • La grupa II de muncă,pe toată durata anului 2021 ,rămâne tot 4 luni la an lucrat in gr.II(înainte de 1990) conform Legii 215/2019?

  • In cazul in care s-ar pune in aplicare, chiar si in 2023, (desi nu cred) legea 127 privind pensionarea mai devreme a mamalor care au nascut cel putin trei copii, stagiul de cotizare al acestora ar trebui sa fi minim 15 ani sau minim 35 de ani?
    Va multumesc!

  • Buna ziua, inteleg ca aceasta noua lege care ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 01.09.2021 a fost amanata cu modificari pentru 01.09.2023. Conform acesteia de la 01.09.2021 as fi avut posibilitatea sa ies la pensie de drept chiar daca nu am varsta- mentionez ca data nasterii este 29.11.1961 fac 60 de ani si am stagiul de cotizare de 40 de ani si 3 luni. Va rog daca se poate sa-mi spuneti daca am inteles corect ca acest lucru nu mai este valabil si-ramane doar posibilitatea pensionarii anticipate.

    • Stimata Giulesteanu Steluta, conform legii 127/2019 aţi fi putut pleca in pensie de drept dacă aveaţi minim 40 de ani şi 5 luni stagiu contributiv. Acum puteţi pleca în pensie anticipată parţială, iar dacă aveţi minim 40 ani şi 5 luni stagiu contributiv în pensiie anticipată fără diminuare. Pentru detalii legate de dosar sau calculul pensiei puteţi scrie lşa calcul@pensiata.ro .

  • Multumesc, exact asa gandeam si eu, am stagiul complet de 40 ani si 5 luni si pe legislatia muncii am gasit o informare in care spune ca daca ai stagiul complet si esti pensionat anticipat dar mai ai putin pana la limita de varsta- in cazul meu 2 ani si ceva- poti incheia un contract de munca cu un angajator. La aceasta data inca mai pot iesi la pensie anticipata -fara penalizari . Multumesc pentru raspuns!

  • Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine…
    Data mea de nastere este 31.01.1965 si am lucrat, inainte de 2001, 8 ani in grupa I si 2 ani in grupa a II a de munca.
    Cu noua lege a pensiilor, as mai putea iesi mai repede cu 4 ani si 8 luni, cat am castigat din anii de grupa?Speranta mea este sa pot iesi anul viitor, pe 31 octombrie, penalizata doar pt cateva luni. Ar fi sa ies cu 39 de ani si cateva luni…
    Si inca ceva, coeficientul de corectie 1,41, se va mai lua in calcul si in anul 2022? Va multumesc.

    • Stimata Morariu Stefania, datele legate de reducerea varstei de pensionare sunt corecte, penalizarea va fi sub 6%. Coeficientul de corecţie, dacă nu va fi stabilit prin OUG sau nu se schimba formula de calcul, va fi obligatoriu egal cu 1,41. După caz reveniti la consultanta@pensiata.ro .

  • Bună seara! Am întrat pe calculator vârstă de pensionare femei și mi – a arătat ca pot ieși la 61 ani 3 luni și 23 zile. Este corect? Sau la 61 ani și 9luni cu mi-au spusla casa de pensii în vara? Mulțumesc!

  • Buna seara.As vrea sa stiu daca puteti sa-mi faceti o simulare a calculului pensiei mele anticipate.Sunt nascuta in 1961 luna octombrie. Lucrez din aprilie 1985 pana in prezent.Am inteles ca datorita acestui indice de corectie de 4,1 este mai avantajos sa ies anul acest la pensie.Ce date ar trebui sa va dau? Va multumesc anticipat.

  • Buna ziua !Am 40 de ani vechime si varsta de 60 ani ,ma pot pensiona fara penalizare ?Care este indicele de corectie ce se va aplica in anul 2022?Va multumesc anticipat!

    • Stimata STEFAN MARILENA, functie de data nasterii pensionarea se poate realiza fara diminuare daca veti avea minim 8 ani de stagiu contributiv peste stagiul complet prevazut in Anexa Nr 5. Indicele de corectie, cel mai sigur, va fi tot 1,41, pentru ca nu exista nici o reglementare legala,deocamdata, pentru a fi diferit.

Lasă un comentariu