Înainte de toate trebuie stabilit clar un lucru: pensia nu este un ajutor social și nici nu trebuie transformată într-o ”dare” după bunul plac al partidului care patronează ministerul de resort. În fond, puntea între contribuțiile zecilor de ani și valoarea pensiei, nu trebuie bagatelizată.
După aproape 30 de ani de „lucru” la legea pensiilor aceasta s-a transformat într-un adevărat lasou de prins votanți din rândul pensionarilor. Este timpul să ne calmăm, este timpul… părinții și bunicii noștri trebuie protejați, dar o țară care are ca prioritate pensiile tinde să ajungă un mare azil de bătrâni, o țară fără viitor, ori nu asta își doresc părinți și bunicii noștri.
Avem deja sate complet sau aproape complet ..părăsite.. practic începem să părăsim definitiv vatra strămoșească iar ”politicienii” noștri sunt cu ochii spre câștiguri vremelnice, uită că țara noastră a fost dintotdeauna apărată doar de noi, istoria este un martor mut dar decisiv.
Sigur numărul leilor din pensie contează, la fel cum contează câtă putere au iar puterea leilor este dată de performață economică iar performată economică se obține din brațe tinere.. asta nu trebuie uitat, noi am mai fost odată cu toții milionari.
Inflația
Inflația nici nu trebuie comunicată corect sau măsluită de către INS, ea este resimțită fără să fie comunicată.
Câștig
Valoarea reală a pensiilor, la fel ca și a salariilor bugetarilor, crește dacă surplusul de bani primiți se simte și după câteva luni și nu numai în primele 2 luni de ”mărire” altfel creșterea este doar o ciupeală de moment din bugetul statului si sigur o slăbire a puterii leului .. românesc.

Indice de corecție 2019

Anul 2019, va trebui să aducă din 1 ianuarie un nou indice de corecție, care dacă va fi calculat corect ar trebui să ajungă la (23,26%) 23-24% pentru cei care își vor depune dosarul imediat ce indexarea pensiilor va intra efectiv în vigoare. Va exista o corecție a acestui indice de corecție prin OUG ? Între timp se anunță o ”înghețare”(OUG) prin limiarea veniturilor care au ca sursă bugetul de stat la cel mult nivelul anului 2018..urmare se așteaptă reduceri, plafonări sau disponibilizări( rămâne de văzut).
Pierdere
Aici ar trebui să facem un calcul matematic simplu: la o pensie de 1000 lei dacă se acordă o creștere de 15% 12 luni sau 15% pentru numai 4 luni , astfel că nu e tot una ca pensionarii să încaseze un plus anual de 1800 lei sau doar 600 lei (creștere punct de pensie din 1 septembrie). Realitățile ultimilor ani ne arată cu umflarea electorală a pensiilor seamănă mult cu darul grecesc, de altfel așa s-a întâmplat și cu pensiile (salariile) grecilor după ani buni de creștere fără suport a plăților care au avut ca  bază bugetul de stat.

IOAN COVACIU

Lasă un comentariu