1 DECEMBRIE 2018  – LA MULȚI ANI RONIA !!!!


Modificări esențiale la noul proiect de lege al pensiilor

1. Care este data din care se aplică efectiv noua lege? 1 Ianuarie 2019 ?  1 Septembrie 2019 ? 1 Septembrie 2036 ?
Conform prevederilor articolului nr. 179 aplicare efectivă a legii se va putea realiza numai după ce se publică în Monitorul Oficial al României  normele de aplicare, norme stabilite de către Ministerul Muncii și aprobate de guvern.
In proiectul legii pensiilor adoptat de senat* (Lege Senat)  se menționează o aplicare etapizată, anual , astfel conform articolului nr. 180 legea își va produce efectul cel mai devreme în 1 Septembrie 2019 prin schimbarea valorii punctului de pensie de la 1100 lei la 1265 lei. Toate celelate prevederi ale noii legi nu își vor avea efectul decât din 1 Septembrie 2021, urmare vom avea o perioadă în premieră când pensionarii sistemului public de pensii se vor afla concomitent sub efectul a 2 legii a pensiilor. (* Anexele în completare se pot vizualiza Anexa Stagii Compl B$F, Anexa Unitati CoSp, Anexa 2 CoSp).
Practic, dacă forma finală a proiectului legii nu se va schmiba la Camera Deputaților, vom putea vedea efectul noii legii a pensiilor intrate integral în vigoare cel mai timpuriu din 1 Septembrie 2021.

Cum în noua lege se prevede că pentru a beneficia de protecție( exceptând ajutorul de deces) este obligatoriu să existe minim 15 ani de stagiu contributiv, urmare pentru tinerii care au debutat în ”câmpul muncii” legea își va produce efectul de abia după 15 ani adică din 1 Septembrie 2036, caz în care se activează posibilitatea de a primi o pensie de invaliditate pentru situațiile nedorite ( boală sau accident).

Care sunt modificările legate de reducerea vârstei de pensionare aferente grupelor de muncă ?

Aici am o veste bună, în sensul că dacă legea 263/2010 stabilea pentru munca desfășurată în condiții de grupa2/cond. deosebite un minim de 6 ani pentru reducerea vârstei standard de pensionare cu 1 an, acum noul proiect de lege stabilește că pentru fiecare an realizat în grupa 2 sau condiții deosebite varsta standard de pensionare se va reduce cu 3 luni, iar pentru fiecare 1 an realizat in grupa 1 sau condiții speciale varsta standard de pensionare se va reduce cu 6 luni ( vezi art. 149 litera a și b ). Varsta standard de pensionare nu se va putea fi mai mică decât 50 ani pentru femei și 52 de ani în cazul bărbaților.

Datele se actualizează..

2 Decembrie 2018

Lasă un comentariu