indemnizatii amanate de la plata,  Pensii reintregite in maxim 45 de zile. 47ooo de solicitari .

Sunt lăudabile si demne de lăudat eforturile guvernanților de aduce venituri crescute si compensații urmașilor celor care sau scarificat pentru tara, daca aceste eforturi sunt urmate de …realizări efective si mai ales așa cum au fost promise.

Abordările de tip sindicalist in politica sunt foarte foarte dăunătoare, nu numai moral ci si material.

Amintesc un episod petrecut la o ședința comuna Patronat-Sindicat:

 Patronatul: Propunem o creștere salariala de 5%

 Sindicatul: ..nici un cuvânt, dar liderul de sindicat cheamă un ”membru” și-i spune sa dea repede sfoara in companie faptul ca sindicatul ”a obținut” o creștere salariala de 5% după grele negocieri.

Chiar cu acest episod, nu doar aici este chestiunea de abordare tip sindicalist ci faptul ca se emit legi prin care se prevăd plăti către beneficiari ( sa afle mulți si sa primească in fapt putini) fără ca ordonanță/legea sa fie gândita si măsurată in toate aspectele ei ca odată promulgata sa își producă efectele cat mai ușor posibil.

Apoi când încep sa apară, negreșit, problemele se caută ”vinovații” .. de la Acarul Păun si pana la PNRR.

Azi avem o situație deloc de lăudat in legătura cu  prevederile art. 5 din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice.

Plățile drepturilor cuvenite beneficiarilor erau prevăzute sa intre in plata din 01.01.2022, fapt pentru care urmașii celor deportați, strămutați sau prizonieri de război au început sa adune documentele necesare cu luni de zile înainte.

Astfel s-a ajuns in situația in care numai unitatea militara care emite adeverințe sa aibă in lucru la nivelul lunii octombrie 2021 peste 47000 de solicitări, iar la casele de pensii erau alte mii de dosare in așteptare.

După toate eforturile depuse, guvernul a emis o ordonanță de urgenta prin care plata acestor drepturi sa fie amânate pana la 01.01.2023.

Textul ordonanței poate fi citit AICI.

 

O categorie de pensionari va putea incasa sume retroactiv.

Afla daca ești si tu pe lista . Cere detalii la consultanta@pensiata.ro .

Trebuie reținut ca drepturile cuvenite se pot obține numai in urma unei cereri si ca timpul in care se pot obține este, deocamdată, limitat la primele 45 de zile calendaristice începând cu 01.01.2022.

IOAN COVACIU

www.pensiata.ro

Lasă un comentariu