Decizie de ultimă oră a Parlamentului care aduce veşti bune pentru personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti. Grefierii şi executorii judecătoreşti vor primi, din nou, pensii de serviciu, substanţial mai mari decât cele cu care au rămas după tăierile din 2010.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege (proiect pensii) pentru completarea Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice.

„Grefierilor li s-a tăiat un drept în 2010. O parte dintre ei au câştigat şi în instanţă, deci oricum trebuia să dăm banii. Astăzi s-a votat legea şi sper ca preşedintele s-o promulge. Era ultima categorie care rămăsese defavorizată, lovită în 2010 şi la care nu îndreptasem lucrurile. Grupa I şi grupa a II-a de muncă de la 1 iulie intră în plată eşalonat. Nu a mai rămas nimic. Pentru toate categoriile lovite în 2010, aşa încet, am reuşit să le facem dreptate”, a spus premierul Victor Ponta.

Rovana Plumb a spus marţi că discută cu parlamentarii despre cea mai bună formulă pentru pensionari în ceea ce priveşte majorarea punctajelor pentru pensionarii cu grupa I şi a II-a de muncă.

„În actuala iniţiativă legislativă privind majorarea punctajelor pentru cei care au lucrat în grupa I şi a II-a de muncă nu se regăsesc decât anumite categorii, respectiv din siderurgie, metalurgie şi minerit. Există mai multe categorii de pensionari care îndeplinesc condiţiile de a fi lucrat în grupa I şi grupa a II-a şi trebuie şi aceştia să primească un tratament echitabil, corect din partea legiuitorilor în aşa fel încât să fie şi ei încadraţi în majorarea punctajului aferent grupei I şi a II-a de muncă”, a declarat Rovana Plumb.

În acest sens, ministrul Muncii a cerut o amânare de două săptămâni pentru a afla numărul exact al pensionarilor care ar uma să beneficieze de majorarea punctajului.

„Pentru a vedea exact numărul de persoane beneficiare, am solicitat o amânare de 2 săptămâni (…) Aş vrea să fac precizarea că recalcularea tuturor dosarelor, care înseamnă peste 500.000, ia o perioadă de timp de aproape 2 ani de zile, chiar dacă intră în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Plata se face în momentul în care se finalizează recalcularea fiecărui dosar, dar dreptul va fi calculat începând cu 1 ianuarie 2016″, a mai precizat Rovana Plumb.

Miercuri 6 mai;

4 Comentarii

Lasă un comentariu