Pensionarea anticipată parțială cu diminuare zero

Anul 2011 a adus spre aplicare noi reguli prin care pensionarea anticipată parțială se putea realiza împărțind în două categoriile de solicitanți.
Condițiile de accesare nu sau schimbat, necesitatea existenței a 2 condiții de bază: varsta si realizarea stagiului complet de cotizare numai prin contributivitate. În ceea ce privește aplicarea diminuării, calculul procentului de penalizare s-a făcut diferit.
Astfel, conform prevederilor articolului 65 aliniatul 5, solicitanții care au rezidența de minim 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă , dar nu mai departe de 8 km de localitățile afectate, se pot pensiona cu maxim 2 ani inainte de limita de varsta standard prin pensie anticipată parțială fără penalizare, existând astfel o nouă categorie de solicitanți. Prevederea era valabilibă până in anul 2030, numai că noua lege a pensiilor va modifica radical aceasta facilitate incepând cu 01.09.2021.

Noua lege, noi condiții din 2021

Legea 127 din 2019 , noua lege a pensiilor publicată in Monitorul Oficial Nr. 563 din 09.07.2019 , prin articolul 58 pune în sarcina a 3 ministere : Muncii, Sănătății si Economiei stabilirea,  în termen de 180 zile a zonelor industriale care produc sau au produs poluare remanentă.
Dacă Legea 263/2010 stabilea un perimetru de 8 km in jurul unității administrativ teritoriale pe raza căruia este localizată sursa de poluare, cu adăgarea la zona de poluare, inclusiv a localitatilor care fac parte din fiecare unitate administrativ teritorială ce era atinsă de raza celor 8 km, noua lege restrictionează la numai 8 km față de situl care a produs poluarea.

Locuit si/sau muncit 30 de ani

Mai mult există condiționarea legată de rezidență la care se aduagă și/sau muncit fără a se cunoaște in mod concret care va fi situația celor care au avut, spre exemplu, rezidența de 30 de ani și au muncit 28 de ani în aria sitului contaminat.

Care vor fi criteriile pe baza cărora cele 3 ministere vor stabili zonele de poluare si mai apoi situl industrial care a produs sau produce poluare remanentă încă nu se cunosc.

La intrarea efectiva in vigoare (01.09.2021) toate deciziile de pensionare vor fi recalculate existând posibilitatea ca cei care vor accesa după 01.09.2019 pensia anticipată parțială cu diminuare zero, conform prevederilor art 65 aliniat 5 din legea 263/2010, sa primească o nouă decizie de pensionare cu penalizare deoarece nu se vor mai regăsi în perimetrul contamninat conform noii legi. Mai mult cei care locuiesc in zonele cu poluare remanentă acum se vor vedea văduviți de această posibilitate de care până în 01.09.2021 vecinii lor au avut parte deoarece zonele cu poluare remanentă se vor restrânge drastic.

Practic până în 09.01.2020 va trebui să avem anexele cu zonele care vor include localitățile unde sunt inclusi viitorii solicitanti care se vor putea pensiona anticipat cu 2 ani fata de limita de varsta.

Între timp pensionarii întreabă poștașii dacă au primit scrisoare de la ministrul muncii pentru recalcularea pensiilor după legea 221/2018..inca le așteaptă.

IoCo 22.07.2019

Mărturii clienti pentru calculul pensiei

24.07.2019 : Va multumesc frumos, d-le Covaciu. Cand voi avea toate documentele, bineinteles ca voi reveni pt o recalculare. Va felicit pentru acuratete si va doresc mult succes in tot ce faceti ! Sa auzim de bine !

Cu toata stima,

Gina D. – Bacau

 

Lasă un comentariu