Tipuri de pensii, forme de pensionare, pensii profesionale, pensii de serviciu, pensii semi-profesionale, pensii comunitare, pensii internaţionale, pensii din ţări cu care Romania nu are încheiate acorduri în domeniul securităţii sociale, alte
Ultimele valori calculate:
Cea mai mare pensie calculată 23.02.2025: Pensie limita de vârstă: 49453 lei (management privat, agricultură).
17.03.2025: 4936 lei Pensie limita de vârstă redusă(Sist energetic).
19.03.2025 : 4484 lei Pensie Limită de Vârstă (mediu universitar)
Calculul drepturilor bănești cuvenite la pensionare prevăzute în legislația din România și din acordurile încheiate cu alte state.
Chiar dacă încă nu este foarte bine cunoscut în România putem afla că există un spectru mai larg al pensiilor publice pe care le-aș numi mai degrabă pensii profesionale.
Să încercăm să le aflăm. Mai întâi voi enumera pensiile profesionale clar delimitate:
1.Pensiile militare;
2.Pensiile MAE;
3.Pensiile personalului din justiție;
4.Pensiile personalului din sectorul aeronautic;
5.Pensiile personalului din Curtea de Conturi;
6.Pensiile personalului din aparatul administrativ al Parlamentului;
și separat voi descrie pensiile din sectorul public pe care o voi numi pensia pentru toate celelalte activități profesionale
7. Pensiile Publice (PP);
Pensiile din sectorul public altele decât cele de la punctele 1-6
Ei bine vom afla cum în acest sector putem vorbi despre o pensie de bază din care se obțin diferite forme care se pot numi pensii semi-profesionale sau pensii dedicate:
a)Pensia personalului din sectorul feroviar;
b)Pensia personalului din sectorul minier sau din industria grea;
c)Pensia personalului din silvicultură;
d)Pensia pentru persoanele cu dizabilității;
e)Pensia pentru persoanele pentru care prin legi speciale se acordă îndemnizații suplimentare;
f)Pensia pentru persoanele care activează în activității cu regim general;
O altă categorie de pensii sunt cele rezervate celor care au muncit în 2 sau mai multe țări cu care România, are sau nu are, încheiate acorduri de recunoaștere reciprocă a perioadelor de cotizare la sistemele de pensii publice.
Cunoaștem în principal:
1. Pensia Comunitară;
2. Pensia Internațională;
3. Pensii din state cu care România nu are încheiate acorduri de recunoaștere reciprocă a stagiilor de cotizare;
Trei moşnegi stau la o bârfă pe prispa casei.
Primul zice:
– Io după ce mor vreau să fiu incinerat.
Al doilea:
– Eu vreau să fiu îngropat creştineşte.
Al treilea mai bea o gură din sticla de vin şi cu juma de gura zice:
– Bă băieţi, la cât vin am băut io la viaţa mea, cred că vreau să fiu îmbuteliat.
Calculul pensiilor publice PP
Așa cum menționam mai sus toate aceste pensii au o bază comună din care mai mult sau mai puțin primesc condiții specifice de calcul.
Baza comună de calcul o reprezintă veniturile lunare(nu doar salariale) pentru care sau achitat plăți către fondul public de pensii. Perioada în care sau achitat plăți către fondul de pensii se numește perioadă de contributivitate sau stagiu contributiv.
Perioadele în care nu s-a contribuit sunt denumite perioade asimilate sau necontributive din acestea fac parte: perioadele de șomaj, perioada serviciului militar obligatoriu, perioada studiilor superioare, alte perioade.
1. Pensia personalului din sectorul feroviar și ai metroului
Caracteristici și informații importante pentru o pensionare reușită.
Experienţa de până acum arată că viitorii pensionari din sectorul feroviar trebuie să înceapă cu cel puţin 1 an înainte să adune documente în completarea datelor şi informaţiilor existente în carnetul de muncă dar nu numai. Mai întâi numărul mare de angajați și foști angajați produc un volum foarte mare de solicitări privind emiterea adeverințelor către personalul din departamentele responsabile, personal care are în mare parte alte sarcini.
De asemenea, natura activității personalului feroviar include perioadă de activitate realizată pe timpul nopții pentru care nu există informații în carnetele de muncă (procedura de completare a carnetului) de asemenea sunt o categorie de sporuri specifice (cap linie, muncă feroviară) și de asemenea activității încadrate în grupe superioare de muncă.
Ceea ce este nou și binevenit pentru angajații care funcții care ca sarcină principală siguranța circulației au prevăzută o facilitate în legea 360/2023.
Astfel toți angajații care au o perioadă de minim 25 de ani funcții care țin de siguranța circulației se pot pensiona cu 11 ani prin pensie la limită de vârstă redusă. Condiţia suplimentară pentru reducerea vârstei standard de pensionare este ca solicitantul să aibă realizat stagiul complet de cotizare prin contributivitate efectivă (se exclud perioadele asimilate şi necontributive)
Pentru validarea perioadei de activitate realizată în activități ce țin de siguranța circulației va trebui obținută o adeverință de la deţinătorul arhivei pentru perioadele în care s-a activat în funcții eligibile cu siguranța circulației feroviare.
Mărturii
Buna ziua,
Va multumesc mult pentru analiza si raspunsul prompt legate de dosarul meu de pensionare.
Am primit expertiza dosarului si acum ma uit peste date. 😊 Daca nu va deranjez, o sa revin cu un telefon pentru a-mi clarifica anumite aspecte legale.
Inca o data va multumesc pentru seriozitatea si amabilitatea cu care ati tratat solicitarea mea. Va voi recomanda la randul meu, cu toata increderea, tuturor prietenilor mei!
Cu consideratie,
Roxana B.(București 17.02.2025)
Articol în lucru ..
09.02.2025