Certificat de viață, pensii comunitare din Italia, suspendare, Covid-19, România, cecuri pensii din Italia, Citi Bank, Sospesi controlli.

Limitarea activităților zilnice ale lucrătorilor din domeniul prestațiilor sociale datorate pandemiei COVID 2 ( SARS-COVID-19) aduce cu sine măsuri de neînchipuit acum 3 luni.
Operatorul național de prestații sociale din Italia suspendă mare parte din activitățile care ar putea duce la răspândirea coronavirus.

Cunoscut fiind că acest virus ( dar nu numai) supraviețuiește mai multe zile și pe suprafețe uscate, INPS Italia a suspendat a doua fază a verificărilor pentru pensiile ce trebuie plătite în afara Italiei. Astfel prin Circulara Nr. 1249/2020, INPS a suspendat activitățile prin care se monitoriza existența pensionarilor din afara Italiei. Verificările privind existența în viață pentru perioada Oct 2019-Martie 2020, prin Certificat de Viață, a pensionarilor care locuiesc în afara Italiei se efectuează prin Citi Bank.

CERTIFICAT DE VIAȚĂ

Certificatele de Viață sunt documente ce se trimit de către operatorul de prestații sociale către pensionarii care nu au rezidență permanentă pe teritoriul statului ce plătește pensia, urmând ca acestea să fie completate de către beneficiar în Cosulat sau Ambasade ( chiar la un notar) prin care  își confirmă existența, putând primi încă un an pensia. Este  pe scurt, un recesământ anual al pensionarilor din ”afară”.

Serviciul de verificare

Prima fază a ”recesământului” a fost efectuată de Citi Bank pentru INPS din Octombrie 2019 și până în Martie 2020 cuprinzând statele din: Africa, Australia (Oceania) și Europa cu excepția țărilor scandinave, din Europa de Est și a țărilor vecine.

România, certificatul de viață nu mai vine

A doua fază care finaliza ”recesământul” începea din Martie 2020 și trebuia finalizată în Iulie 2020 și avea în vedere pensionarii din : America de Sud, America Centrală, America de Nord, Asia, Orientul îndepărtat, țările scandinave, statele Europei de Est și țările vecine ( Inclusiv România).

Suspendare certificare existență

Cum mare parte dintre operatorii naționali de servicii poștale și-au sistat activitățile către țările puternic afectate, inclusiv Poșta -Română, primirea și expedierea certificatelor de viață nu poate fi realizată.
La cerea Citi Bank , și țînând cont de limitarea impusă de autoritățile naționale pentru deplasarea vârstnicilor, INPS Italia a suspendat serviciul de verificare a existenței pensionarilor din afara Italiei.

Dată estimată reluare certificare existență

Serviciul de expediere a certificatelor de viață, prin intermediul Citi Bank vor fi reluate începând cu luna August 2020 ,mai puțin în situația în care pandemia Covid -19 va impune prelungirea stării de urgență în Italia sau țara gazdă a pensionarului.
În situația în care acțiunea va începe în August 2020 este de așteptat ca ea să se încheie în Decembrie 2020, urmarea nedorită va fi doar pentru cei care nu vor putea fi verificați și pentru care plata pensiei va fi sistată din Ianuarie 2021.

Cât rezistă Covid -19 pe obiecte ?

Deoarece încă nu se cunoaște exact cât timp rezistă pe suprafețe uscate COVID-19, cercetătorii de la Universitatea din California au evaluat răspândirea acestuia prin contactul cu suprafețele uscate( lemn, hârtie, plastic. inox, sticlă, etc) în comparație cu un virus mai cunoscut, SARS, astfel că dr. Charles Chiu, profesor la Universitatea din California, spune că este cel mai apropiat coronavirus de cel din Wuhan, conform testelor. El spune că SARS rezistă de la 5 minute până la 9 zile pe suprafeţe, însă e dificil de estimat aceeaşi durată şi pentru Covid-19 pentru că există puţine informaţii despre el, în primul rând, iar în al doilea rând pentru că există diferite condiţii de mediu care îl afectează.

(Surse: ilgiornale, repubblica)

Pentru date și informații noi legate de data sigură a reînceperii verificărilor, stai aproape și nu uita: ÎN CASĂ !

Dacă trebuie să primești cecul/cuponul de pensie din Italia și nu l-ai primit scrie-ne la contact@europensie.ro  sau consultanta@pensiata.ro  . Datele de contact ale instutuțiilor care gestionează sistemul de pensii din Italia AICI.

IOAN Covaciu  www.pensiata.ro

26.03.2020

 

Lasă un comentariu